بیت کوین چیست و چگونه کار میکند؟ همهچیز درباره Bitcoin
نگاهی کوتاه به برترین ارز دیجیتال صرافیهای آنلاین دنیا!

بیت کوین، ارزی دیجیتالی است که برای انتقال آن به بانک یا نهاد مرکزی، نیازی نخواهید داشت؛ این دارایی در سال ۲۰۰۸ توسط شخص یا گروهی ناشناس به نام ساتوشی ناکاموتو اختراع شد، هر واحد آن به هشت رقم اعشار تقسیم میشود و کوچکترین واحد آن ساتوشی نام دارد.
این روزها تعداد افراد زیادی در جهان با کلمه بیت کوین (Bitcoin) آشنا هستند، اما تعداد کمی از آنها در مورد این رمزارز اطلاعات کاملی دارند. اگر در حال خواندن این مطلب هستید، حتما شما هم به شکلی این نام را شنیدهاید و حالا به دنبال این هستید که بدانید بیت کوین چیست و چطور کار میکند؟
بیت کوین، بهعنوان باارزشترین و محبوبترین ارز دیجیتال جهان شناخته میشود و اولین ارز رمزنگاریشدهای است که به جهان معرفی شد. در این مقاله، درباره این ارز دیجیتال و اصل و اساس آن صحبت میکنیم. برای خرید بیت کوین و مشاهدی قیمت لحظهای آن، به صفحهی اختصاصی این ارز دیجیتال در صرافی آنلاین بیت پین مراجعه کنید.
به زبان ساده، بیت کوین، رمزارز یا ارز رمزنگاریشده است که هیچ حکومت و یا نهاد واسطهای آن را کنترل نمیکند و به صورت کاملاً غیرمتمرکز اداره میشود. برخلاف پولهای کاغذی (یا همان فیات) توسط دولتها ایجاد شده و حکومتها بر آن نظارت دارند، این ارز دیجیتال توسط هیچ نهاد دولتی ایجاد نشده و مواردی مثل میزان عرضه و ماهیت آن از کنترل بانکهای مرکزی خارج است.
معرفی بیت کوین به جهان، قابلیتهای زیادی را به همراه داشت و مهمترین آنها، استفاده از این ارز دیجیتال به عنوان ابزاری برای ذخیرهی ارزش و همچنین خرید و فروش کالاهای مختلف است. قبل از توضیح بیشتر دربارهی ویژگیهای مهم و بنیادی این رمزارز، باید بدانیم که بیت کوین چیست؟ چطور موفق شده به برترین ارز دیجیتال در بازار کریپتوکارنسی تبدیل شود؟ اگر سوالاتی مانند نحوه کارکرد، خرید و فروش، روشهای استخراج و روشهای کسب درآمد از آن ذهن شما را به خود مشغول کرده است، پیشنهاد میکنیم در ادامه این نوشتار با ما همراه باشید؛ چرا که قصد داریم به تمام این سوالات پاسخ داده و نکات زیاد دیگری را نیز در اختیار شما قرار دهیم.
فهرست مطالب
بیت کوین چیست؟
بیت کوین نوعی پول دیجیتال است، اما بر خلاف پولهای کاغذی (فیات) رایج مانند ریال، دلار، یورو و ریال که هر روز استفاده میکنیم و توسط بانکهای مرکزی کنترل میشوند، تحت کنترل هیچ بانکی نیست؛ این رمزارز برتر و تمام تراکنشاهی مرتبط با آن توسط هزاران کامپیوتر در سراسر جهان کنترل میشود و شبکه آن به لطف کاربران موجود در آن، فعالیت میکند. این کاربران توسط فرد یا نهاد خاصی انتخاب نمیشوند و تصمیم برای فعالیت در شبکه بیت کوین، بهطور کامل داوطلبانه و اختیاری است.
اگر بخواهیم تعریف فنیتری برای مفهوم برترین ارز دیجیتال ارائه دهیم، باید بگوییم بیت کوین ارز رمزنگاریشده و همتا به همتا (P2P) است که به صورت غیرمتمرکز اداره میشود و تمام سوابق مرتبط با آن به صورت زنجیرهوار، روی دفتر کلی به نام بلاک چین ذخیره میشود.
مهمترین و برجستهترین ویژگیهای این رمزارز عبارتاند:
حتما بخوانید: داده کاوی چیست؟ آیا با Data Mining میتوان قیمت رمزارزها را پیش بینی کرد؟
پشتوانه بیت کوین چیست؟
بعد از معرفی پادشاه رمزارزها، حال به بررسی پشتوانه بیت کوین میپردازیم. یکی از نکات مهم مربوط به پولهای فیات (همان ریال، دلار، یورو و …) پشتوانهای است که این داراییها دارند؛ این پشتوانه توسط دولت هر کشور تعیین شده و میتواند مواردی مانند طلا، نفت، گاز یا اوراق مالی دولت باشد.
درواقع، میتوان گفت پشتوانه ارز رایج هر کشور، قدرت اقتصادی آن کشور است. همانطور که گفته شد، بیت کوین نه توسط دولتی به وجود آمده و نه توسط دولتی کنترل میشود. پس پشتوانهی آن چیست؟ چگونه اعتبار پیدا میکند؟ همانطور که در ابتدای این مطلب گفتیم، بیت کوین نوعی پول دیجیتال است که وجود فیزیکی ندارد و تمام ماهیت آن را کدهای کامپیوتری تشکیل میدهند. بنابراین آنچه که به اولین رمزارز دنیا اعتبار میبخشد، استقبال مردم از تکنولوژی آن، به رسمیت شناختن آن و استفاده از آن برای اهداف مختلف است.
- برای درک بهتر این موضوع، به این مثال توجه کنید:
فرض کنید تمامی مردم جهان عدس را به عنوان یک واحد پول بپذیرند و برای خریدهای خود عدس مبادله کنند. بر این اساس، عدس ارزشمند میشود در حالی که دولتها عدس را توزیع و کنترل نمیکنند و عدس پشتوانهای ندارد. شاید عدس، به خودی خود ارزش چندانی نداشته باشد؛ اما بنابر دلایلی، مردم آن را به عنوان نوعی پول پذیرفته، در معاملاتشان از آن استفاده میکنند و حتی ممکن است برخی به این امید که عدس شایعتر و ارزشمندتر میشود، به منظور سرمایهگذاری برای آینده، عدس نگهداری کنند.
البته مسلم است که داستان بیت کوین و عدس تفاوت بسیار زیادی دارد و دلایلی که باعث پذیرش این ارز دیجیتال توسط مردم شدهاند، دلایل بسیار محکمتر و مهمتری هستند.
مخترع بیت کوین چه کسی است؟
در سال ۲۰۰۸ فرد یا گروهی از افراد با نام مستعار ساتوشی ناکاموتو (Satoshi Nakamoto) با انتشار مقالهای تحت عنوان وایت پیپر (White Paper) ایدهی اولیه بیت کوین را مطرح کرد؛ هویت این گروه هنوز پس از ۱۴ سال ناشناس باقی مانده و کسی نمیداند دقیقاً چه کسی این دارایی دیجیتال محبوب را توسعه داده است.
ساتوشی ناکاموتو از سال ۲۰۱۰ به مشارکت خود روی پروژه بیت کوین پایان داد و با ارسال ایمیلی به یکی از توسعهدهندگان این ارز دیجیتال اعلام کرد که قصد دارد روی پروژههای دیگری تمرکز کند.
حتما بخوانید: الگوریتم جنگل تصادفی چیست و چگونه قیمت بیت کوین را پیشبینی میکند؟
تقریبا از اوایل سال ۲۰۱۳ که این رمزارز برتر در بین مردم بیشتر شناخته شد، پیدا کردن هویت واقعی ساتوشی ناکاموتو نیز به موضوعی پرحاشیه برای جامعه تبدیل شد. مقالات و گمانهزنیهای زیادی در این سالها منتشر شدهاند و برخی افراد زیادی مانند پاول لرو، نیک زابو و کریگ رایت را به عنوان گزینههای احتمالی برای ساتوشی واقعی معرفی کردند؛ اما هنوز پس از گذشت این همه سال، تمامی این احتمالات تنها در حد فرضیه باقی مانده است و هیچکس ساتوشی ناکاموتوی واقعی را نمیشناسد.
جالب است بدانید در سال ۲۰۱۹، کریگ رایت که بنیانگذار یکی از فورکهای بیت کوین به نام بیت کوین SV است، ادعا کرد ساتوشی ناکاموتوی واقعی است و این موضوع به دادگاههای آمریکا کشیده شد. بعد از یک سال و جنجالهای پیاپی، مشخص شد ادعای او دروغی بیش نبوده است. پس از آن جامعه بیت کوین تنها در صورتی ادعای ساتوشی واقعی بودن یک نفر را میپذیرد که آن شخص کلید خصوصی کیف پول ۱ میلیون بیت کوینی که از سال ۲۰۰۹ منتسب به ساتوشی است، را داشته باشد و بتواند از آن آدرسها که سالهاست تراکنشی زده نشده، تراکنش ارسال کند.
ساتوشی ناکاموتو دلیل اصلی طرح بیت کوین را نقاط ضعف موجود در مسائل مالی به روش سنتی عنوان کرد.
شما از پول خود برای کارهای مختلفی مانند خرید، پسانداز، انتقال و جابجایی استفاده میکنید. برای انجام تمام این کارها نیاز به واسطه یا شخص ثالث مورد اعتماد دارید؛ تا قبل از معرفی ارزهای دیجیتال، در تمام دنیا نهادهای واسطه، مانند بانکها و موسسات مالی، تمام نقل و انتقالات مالی مرتبط با دارایی شما را انجام میدادند و بابت انجام این تراکنشها و فعالیتهای مالی نیز کارمزدی از شما دریافت میکردند.
امروزه، با وجود اتفاقاتی از قبیل ورشکستگی بانکها، بسته شدن موسسات مالی و پیچیده و زمانبر بودن روند اداری آنها، اعتماد به این نهاد کمی دشوار شده، علاوهبراین ممکن است اتفاقات سیاسی و اقتصادی نیز ارزش پول شما را تحت تاثیر قرار دهد (اتفاقی که در حال حاضر به دلیل تحریمها و مسائل مختلف بر سر ریال آمده است).
آیا بیت کوین توسط دولتها کنترل میشود و قانونی است؟
حالا که متوجه شدید بیت کوین چیست، چه پشتوانهای دارد و چه کسی آن را ساخته است، احتمالا این سوال برایتان پیش آمده که آیا این ارز دیجیتال و فعالیتهای مرتبط با آن قانونی است؟ دولتها تا چه اندازه میتوانند روی این ارز دیجیتال محبوب کنترل دارند؟
جالب است بدانید قانونگذاری بیت کوین و به طور کلی قانونگذاری رمزارزها در بازار ارزهای دیجیتال، یکی از جنجالیترین مسائلی است که این حوزه با آن دست و پنجه نرم میکند. قانونگذاران کشورهای مختلف رویکردهای متفاوتی نسبت به این حوزه داشته و هر کدام، قوانین خاص خود را برای فعالیتهای مربوط به این حوزه وضع کردهاند. بعضی دولتها نیز، مانند ایران، ترجیح دادهاند فعلا به قانونگذاری در این حوزه ورود نکنند و هنوز قانون خاصی برای خرید و فروش، این داراییهای دیجیتالی در نظر نگرفتهاند.
به طور کلی، باید بدانید که دولتها بازار بیت کوین و دیگر ارزهای دیجیتال را نمیتوانند کنترل کنند و بر خلاف دیگر بازارهای مالی مانند بازار بورس که تاثیر مستقیمی از تصمیمهای دولت میگیرد، بازار ارزهای دیجیتال کمی مستقلتر عمل میکند. بعضی کشورها به طور رسمی و مشخص خرید و فروش ارزهای دیجیتال از جمله بیت کوین را قانونی اعلام کردهاند و بعضی دیگر، مبادله رمزارزها را غیرقانونی اعلام کردهاند.
آیا ردیابی معاملات بیت کوین امکانپذیر است؟
به طور خلاصه میتوان گفت که با توجه به ماهیت غیرمتمرکز بودن بیت کوین و دیگر ارزهای دیجیتال، دولتها امکان دسترسی به تراکنشهای مرتبط با این ارز دیجیتال و بلوکه کردن آنها را ندارند؛ این قابلیت باعث میشود هیچ سازمان یا فردی کنترلی رو تراکشنهای رمزارزهای نداشته باشد و دولتها نتوانند روند انجام این تراکنشها را متوقف کنند. البته فراموش نکنید که اگر کشوری خرید و فروش رمزارزها را غیرقانونی اعلام کند، میتواند با اقداماتی مانند ردیابی IP تراکنشها، به افراد دسترسی پیدا کرده و برای آنها جریمههایی تعیین کند.
درواقع، دولتها تنها میتوانند قانونگذاریهایی را برای شرکتها و صرافیهای دیجیتال متمرکز در کشور، اعمال کنند و حساب افراد را از طریق صرافیها رصد یا مسدود کنند.
بلاک چینِ بیت کوین چگونه کار میکند؟
جالب است بدانید بلاک چین به عنوان بزرگترین اختراع بشر بعد از اینترنت شناخته میشود؛ البته این تکنولوژی عظیم و جذاب، دیده شدن خود را مدیون بیت کوین است؛ چرا که تکنولوژی بلاک چین برای اولینبار، در وایت پیپر این رمزارز و توسط ساتوشی ناکاموتو به جهان معرفی شد.
بیت کوین دارایی باارزشی است که توسط تمام افراد حاضر در شبکهی این پروژه اداره میشود و اگر قرار نباشد پای بانکی برای ذخیره کردنِ تراکنشهای مرتبط با این ارز دیجیتال وجود داشته باشد، پس افراد حاضر در شبکه به محلی امن و مطمئن برای برای ذخیرهی این اسناد نیاز دارند. ساتوشی ناکاموتو برای ذخیره کردن تراکنشهای بیت کوین، فناوری بلاک چین را معرفی کرد.
بلاک چین از دو کلمه بلاک (Block) و چین (Chain) یا زنجیر تشکیل شده و به زبان ساده یعنی محل ذخیره اطلاعات به صورت غیرمتمرکز؛ در واقع اطلاعات یا تاریخچه تمام تراکنشها، به شکلی زنجیرهوار در بلاکها ذخیره میشود و به همین دلیل است که به آن بلاک چین میگوییم.
بلاک چین بیت کوین غیرمتمرکز است؛ یک نسخه از آن در اختیار تمام افرادی که در شبکه فعالیت دارند، قرار داده میشود و مرکز یا فرد خاصی کنترل و مدیریت شبکه را در دست ندارد. انجام هر تراکنش در شبکه، نیاز به تایید اعضای شبکه دارد و تا زمانی که تراکنش مورد نظر به تایید اعضای شبکه نرسیده، آن تراکنش انجام نمیشود.
اجازه بدهید با مثالی ساده، نحوهی عملکرد بلاک چین را توضیح بدهیم:
اگر کارن بخواهد یک بیت کوین برای علی ارسال کند، نمیتواند این کار را بدون اطلاع دادن به بقیه اعضای شبکه انجام دهد. اعلامیه تراکنش او برای دیگران هم ارسال میشود؛ اگر اطلاعات او صحیح باشد، اعضای شبکه تایید میکنند که این تراکنش انجام شود و سابقه ارسال یک بیت کوین از سمت کارن برای علی، روی شبکه ذخیره میشود.
حالا، از آنجایی که همهی اعضا یک نسخه بهروز و یکسان از بلاک چین دارند، اطلاعات این تراکنش برای همه آنها ارسال میشود و همگی در جریان این تراکنش قرار میگیرند.
درواقع، اگر شخصی بخواهد تراکنشی در شبکه بیت کوین داشته باشد، درخواست تراکنش را ارسال میکند، اعضای شبکه با بررسی سابقه متوجه میشوند که او موجودی کافی برای انجام این تراکنش را دارد یا نه و در نهایت تراکنش او را معتبر یا غیرمعتبر در نظر میگیرند. اگر تراکنشی معتبر باشد، منتظر تایید اعضای شبکه میماند.
تراکنشهای بیت کوین چگونه انجام میشود و چه ویژگیهایی دارد؟
تراکنشهایی که معتبر شناخته میشوند، قبل از اضافه شدن در بلاک، به محلی به نام ممپول (Mempool) وارد میشوند و منتظر میمانند تا توسط ماینری به بلاک اضافه شوند. ممپول در واقع نوعی اتاق انتظار برای تراکنشهای تاییدنشده است؛ این تراکنشها در ممپول باقی میمانند تا تعداد آنها به حد نصاب برای قرارگیری در یک بلاک از بلاک چین برسد.
وقتی تعداد تراکنشها به حد نصاب رسید و ظرفیت یک بلاک تکمیل شده، آن بلاک توسط اعضای شبکه تایید شده و به بلاک چین اضافه میشود. طی این فرآیند، کوینهای جدیدی تولید شده و به تعداد کوینهای در گردش شبکه اضافه میشوند. در این قسمت لازم است تا با مفهومی به نام استخراج یا ماینینگ بیت کوین آشنا شویم.
تمام تراکنشها در شبکه بلاک چین ذخیره میشود؛ همه میتوانند یک نسخه از آن را داشته و شاهد تمام تراکنشها باشند. این موضوع باعث ایجاد دو مزیت بزرگ برای Bitcoin میشود. اما این دو مزیت بزرگ برای بیت کوین چیست:
- شفافیت: از انجام تخلفاتی که به روشهای معمول در پشت پرده انجام میشود، جلوگیری میکند.
- امنیت: اگر کسی بخواهد در شبکه دستکاری کند، افراد دیگر که آنها هم به نسخه اصلی شبکه Bitcoin دسترسی دارند، متوجه این موضوع میشوند و به این صورت دستکاری در شبکه، غیرممکن خواهد بود.
ویژگی اصلی بیت کوین چیست؟
چالش اصلی که در رابطه با کارکرد یک سیستم پرداخت دیجیتال وجود دارد این است که مطمئن باشیم هیچ فردی بیشتر از یکبار، یک مقدار پول را برای پرداخت و یا سرمایهگذاری مصرف نمیکند یا موجودی خود را کپی نمیکند؛ در سیستمهای مالی به این نوع کلاهبرداری، دو بار خرج کردن یا Double Spending میگویند.
دو بار خرج کردن، برای پولهای رایج مانند ریال، که توسط بانک مرکزی کنترل میشود، امکانپذیر است و دولتها همیشه برای جلوگیری از این کلاهبرداری، همواره با جاعلان اسکناس مبازره میکنند، اما نوآوری اصلی که بیت کوین را به نوعی دارایی خاص تبدیل میکند، این است که در شبکه بیتکوین برای تایید معاملات، همه افراد حاضر در شبکه باید آن معامله را تایید کنند و امکان کپی برداری از موجودی و خرج آن وجود ندارد.
در این سیستم ویژگیهای زیر تضمین میشود:
- غیرقابل برگشت بودن پرداختها
- وجود نداشتن تورم در ارزهای دیجیتال (به دلیل ثابت بودن تعداد آنها و کنترل نشدن توسط دولتها)
- کمیسیون کم به نسبت روشهای سنتی
تایید معاملات توسط عدهای از کاربران انجام میشود که از کامپیوترهای خود برای تایید معاملات و محافظت از شبکه استفاده میکنند. به این افراد ماینر (Miner) گفته میشود. ماینرها به نسبت مقدار قدرت پردازشی که در اختیار شبکه قرار میدهند، مقداری پاداش به صورت بیت کوین دریافت میکنند.
مزایای بیت کوین چیست؟
همانطور که در بخش بالا گفته شده، بیت کوین (Bitcoin) و همچنین همه ارزهای دیجیتال موجود، دارای ویژگیهای منحصر به فردی هستند که باعث برتری این واحدهای پولی نسبت به پولهای واقعی رایج شده است که از جمله این ویژگیها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
غیر متمرکز بودن: غیر متمرکز بودن به این معنا است که تحت نظارت هیچ سازمان یا دولتی نبوده و برای انجام معاملات به وسیله بیت کوین یا دیگر ارزهای دیجیتال نیازی به وجود واسطه و یا نفر سوم برای تأیید معامله نیست.
آسان بودن روند معامله: به دلیل نبود نهاد نظارتی، نداشتن قوانین سخت و پیچیده برای انجام معامله، شفافیت کامل بازار و اطلاعات آن و همچنین کنترل نداشتن دولت روی این بازار انجام معاملات به وسیله بیت کوین یا سایر واحدهای ارز دیجیتالی بسیار سادهتر از بازارهای مالی سنتی است.
امنیت بالا: بیت کوین در واقع معادل فیزیکی نداشته و تنها از رمزهای دیجیتالیشده ساخته شده است که افراد با ارائه این رمزها میتوانند به انجام فعالیتهای خود در بازار دیجیتال بپردازند. استخراج این رمزها بسیار پیچیده و سخت است و دسترسی به کدهای آن ممکن نیست در نتیجه امکان تقلب و یا انجام معاملات تکراری در بازار ارز دیجیتال تقریباً غیر ممکن است.
ناشناس بودن هویت افراد: یکی از ویژگیهای ویژه بیت کوین ناشناس بودن هویت دو طرف معامله برای یکدیگر است که این ویژگی سبب میشود تا پیگیری افراد انجام دهنده این معاملات تقریباً غیر ممکن شود.
حمل و جابهجایی آسان: به این دلیل که بیت کوین نوعی ارز دیجیتالی است و وجود فیزیکی ندارد حمل و جابهجایی آن بسیار سادهتر از پولهای رایج و فیات در دنیای واقعی است.
چه کسی بیت کوین را کنترل میکند؟
هیچ فرد و مرجع مرکزیای قدرت اعمال تغییر بر ساختار بیت کوین را ندارد. برنامهنویسهای متعددی وقت خود را برای توسعه نرمافزارهای متنباز برای این ارز دیجیتال صرف میکنند ولی آنها فقط میتوانند نرمافزار آن را بهبود دهند و نمیتوانند تغییری روی پروتکل آن ایجاد کنند. از آنجا که شبکه این ارز دیجیتال توسط مرجع مرکزی نظارت و سیاستگذاری نمیشود، یک نفر و یا یک شرکت خاص نمیتواند قوانین یا تغییرات مطابق با خواست خودش را به شبکه تحمیل کند.
برای اینکه تغییری بر کل شبکهی بیت کوین اعمال شود باید بیش از ۵۰ درصد استفادهکنندگان این شبکه با نصب برنامه مرتبط، تغییرات جدید را بپذیرند.
آیا تراکنشهای بیت کوین ناشناس هستند؟
به طور خلاصه میتوان گفت که تراکنشهای بیت کوین نیمه ناشناس هستند. یعنی به طور کامل ناشناس نیستند و از آنجایی که اطلاعات هر تراکنش روی بلاک چین ثبت میشود، امکان شناسایی و ردیابی تراکنشها وجود دارد.
اطلاعاتی از قبیل آدرس عمومی کیف پول در بلاک چین ثبت میشود و همین مورد برای ردیابی تراکنشها کافی است؛ در صورتی که برای ارسال تراکنشی از اینترنت شخصی استفاده کنید و برای دریافت این اینترنت اطلاعات هویتی خود را در اختیار شرکتی قرار داده باشید، امکان دسترسی به اطلاعات هویتی شما نیز وجود خواهد داشت.
دلیل این که تراکنشهای بیت کوین را نیمهناشناس مینامند، این است که اطلاعات هویتی شما جایی در بلاک چین وجود ندارد و ثبت نمیشود، اما با بررسی این تراکنشها، ممکن است به اطلاعات شما دست پیدا کنند.
استخراج بیت کوین چیست؟
همانطور که گفتیم، برای اینکه یک تراکنش در شبکه بیت کوین انجام شود، باید مورد تایید اعضای شبکه قرار بگیرد. این کار برای جلوگیری از مسائلی مانند تقلب و دوبار خرج کردن داراییهای شبکه انجام میشود. افرادی در شبکه به طور داوطلبانه تصمیم میگیرند مسئولیت تایید کردن تراکنشها را بر عهده بگیرند و در ازای انجام این کار، پاداش دریافت میکنند.
پاداش این افراد به صورت بیت کوین است؛ یعنی هر فردی که تراکنشها را تایید میکند و به شبکه سرویس میدهد، پاداش خود را به صورت بیت کوین دریافت میکند. فرآیند تکمیل کردن ظرفیت یک بلاک جدید و اضافه کردن آن به بلاک چین، استخراج نام دارد.
از آنجایی که بیت کوین یک ارز رمزنگاریشده است، تایید تراکنشهای آن که به صورت توابع پیچیده ریاضی هستند که نیاز به قدرت پردازشی بالایی دارد. به همین خاطر، افرادی که تراکنشها را تایید میکنند یا همان ماینرها، باید از دستگاههای مخصوصی به نام ماینر استفاده کنند و به این طریق، تراکنشها را تایید کرده و پاداش خود را دریافت کنند.
به افرادی که به شبکه سرویس میدهند و تراکنشها را تایید میکنند، استخراج کننده یا ماینر گفته میشود. بیت کوینهایی که استخراجکنندهها از سیستم پاداش میگیرند، در حقیقت همان ارزهای دیجیتال جدیدی هستند که توسط ماینرها به بازار تزریق میشود.
حتما بخوانید: جنسیس بلاک (Genesis block) یا بلاک پایه در بلاک چین چیست؟
با شنیدن عبارت استخراج شاید اولین چیزی که به ذهنتان برسد استخراج طلا و فلزات با ارزش در معدن است و قطعاً میدانید که کار بسیار سختی است؛ بهطوریکه عدهای در معدن سخت کار میکنند و طلا و فلزات ارزشمند را استخراج میکنند. با توجه به سخت بودن تایید تراکنشهای Bitcoin به دلیل رمزنگاریهای موجود و نیاز به کامپیوترهای بسیار قوی با توان پردازشی بالا، اصطلاح استخراج را برای این امر برگزیدند.
پاداش استخراج بیت کوین به ازای هر بلاک، در ابتدا و در سال ۲۰۰۹، ۵۰ بیت کوین بود؛ این تعداد هر چهار سال یک بار (به طور دقیق، بعد از استخراج هر ۲۱۰.۰۰۰ بلاک)، طی پدیدهای به نام هاوینگ (Halving) نصف میشود. چهارمین هاوینگ بیت کوین در سال ۲۰۲۰ رخ داد و پاداش استخراج بیت کوین در سال ۲۰۲۰، برابر با ۶٫۲۵ بیت کوین شد.
تعداد کل بیت کوینها چقدر است؟
تعداد کل بیت کوینهایی که امکان استخراج شدن و اضافه شدن به شبکه دارند، ۲۱,۰۰۰,۰۰۰ عدد است؛ ساتوشی ناکاموتو در طراحی بیت کوین و سفیدنامهای (وایتپیپر) که منتشر کرد، تعداد محدود ۲۱ میلیون را برای بیت کوین در نظر گرفت. پس در نهایت ۲۱ میلیون واحد از آن وجود خواهد داشت و تخمین زده میشود که در سال ۲۱۴۰، کل این تعداد استخراج شده و پس از آن دیگر بیت کوین جدیدی به وجود نمیآید.
قیمت بیت کوین چگونه تعیین میشود؟
نحوه تعیین قیمت بیت کوین یکی از سوالات مهمی است که همیشه در ذهن کاربران حوزه ارزهای دیجیتال وجود دارد. به طور کلی، میزان عرضه و تقاضای موجود در بازار قیمت این ارز دیجیتال را تعیین میکند. اما، عوامل دیگری نیز هستند که روی قیمت اولین رمزارز بازار تاثیر میگذارند.
عواملی مانند ممنوعیت خرید و فروش در یک کشور، هک شدن یک صرافی، همهگیر شدن یک بیماری مانند کرونا، انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، خرید در حجم بالا توسط یک شرکت معروف مانند PayPal و وجود نهنگهایی که تعداد زیادی بیت کوین دارند، همه از عواملی هستند که میتوانند روی کاهش و یا افزایش قیمت برترین رمزارز دنیا تاثیر بگذارند.
در این تصویر میتوانید نمودار قیمت بیت کوین از سال ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۳ را ببینید:
البته باید این نکته را به یاد داشته باشید که بازار ارزهای دیجیتال هنوز بازار نوپایی است، عده کمی در سراسر جهان در حال فعالیت هستند و به طور کلی، ارزش این بازار در مقایسه با دیگر بازارهای مالی، بسیار کم است. تمام این نکات باعث میشود نواسانات بازار رمزارزها زیاد باشد و شاهد افزایش و کاهش قیمت لحظهای ارزهای دیجیتال باشیم.
چگونه بیت کوین بخریم یا بفروشیم؟
برای خرید و فروش بیت کوین، چند راه پیش رو دارید که تفاوتی با روش خرید و فروش دیگر رمزارزها ندارند.
- خرید از صرافیهای ارز دیجیتال
- خرید از افراد مورد اعتماد
برای خریداری بیت کوین از صرافیهای ارز دیجیتال، لازم است که با مبانی ترید در بازار رمزارزها آشنا باشید و با رعایت تمام اصول لازم، خرید و یا فروش خود را انجام بدهید. به طور کلی ترید ارزهای دیجیتال کار بسیار پرریسکی است. همچنین توصیه میکنیم با دانش و آگاهی کامل، اقدام به این کار کنید.
خریدن بیت کوین از صرافیها روال سادهای دارد و تنها کافی است مقدار ارزی که میخواهید را وارد کرده و خرید خود را مطابق با قیمت لحظهای این ارز دیجیتال انجام دهید. برای خرید از افراد مورد اعتماد نیز، لازم است فردی که قصد معامله با او را دارید، واقعا مورد اطمینان شما باشد و کوینها و مبلغ مورد نظر را به کیف پول یا حساب شما منتقل کند، در غیر این صورت امکان پیگیری حقوقی وجود ندارد.
کیف پول بیت کوین چیست؟
همهی ما برای نگهداری اسکناسهای خود از کیف پول استفاده میکنیم، اما چه راهکاری برای نگهداری بیت کوین و در کل ارزهای دیجیتال وجود دارد؟ رمزارزها هم کیف پول مخصوص به خود را دارند؛ اما از آنجا که این داراییها، دیجیتالی هستند، بنابراین کیف پول آنها نیز دیجیتالی است.
کیف پولهای بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال شامل یک کلید خصوصی و یک کلید عمومی است که برای درک بهتر این دو، کارتهای بانکی را مثال میزنیم. کلید عمومی مانند کد ۱۶ رقمی روی کارت و کلید خصوصی مانند رمز دوم و رمز کارتتان است. پس میتوان نتیجه گرفت که باید در حفظ و مراقبت از کلید خصوصیتان تلاش کنید که مبادا کسی از آن مطلع شود، زیرا داشتن کلید خصوصی به معنی داشتن بیت کوینهای شماست.
به طور کلی، دو نوع کیف پول بیت کوین وجود دارد:
- کیف پولی که صرافیها در اختیار شما قرار میدهند و در آنها، کلید خصوصی شما در اختیار صاحب صرافی است.
- کیف پولی که کلید خصوصی آن در اختیار شما است، اما بعضی موارد وجود دارد که کلید خصوصی در اختیار شخص ثالثی قرار دارد که امنیت آن مانند امنیت صرافیها است.
مثالی از کیف پولهای شخصی بیت کوین: کیف پول موبایل مانند Samourai، کیف پول دسکتاپ مانند Electrum، کیف پول تحت وب مانند blockchain.com، کیف پول سخت افزاری مانند Ledger و کیف پول کاغذی مانند Bitcoinpaperwallet.
شاید جالب باشد بدانید که ساز و کار محاسبه در کیف پول چیست و تعداد بیت کوینهای داخل کیف پولتان چگونه محاسبه میشود؟
سرویس دهندههای شبکه، کلید عمومی کیف پول شما را دریافت کرده و با مرور تراکنشهای موجود در شبکه بررسی میکنند که از ابتدا تاکنون چه میزان Bitcoin به کیف پول شما منتقل و چه تعداد از آن خارج شده است؛ در نهایت، تعداد بیت کوینهای فعلی موجود در کیف پولتان را به شما نشان میدهند.
آموزش استفاده از کیف پول بیت پین برای بیت کوین
صرافی بیت پین به کیف پول اختصاصی مجهز است؛ شما میتوانید این کیف پول را با ارزهای دیجیتالی مانند بیت کوین شارژ کنید و پس از معامله و خرید هم، دارایی دیجیتالی خود را از کیف پول بیت پین برداشت کنید. برای استفاده از این قابلیت، ابتدا وارد پنل کاربری خود در صرافی شده و سپس گزینه کیف پول را انتخاب کنید.
در کیف پول حساب کاربری، علاوه بر تومان و تتر، انواع رمزارزهای پشتیبانی شده در این صرافی نیز نمایش داده میشوند و می توانید پس از انتخاب بیت کوین، برای واریز یا برداشت این ارز دیجیتال اقدام کنید یا بیت کوین خود را در این کیف پول مدیریت و نگهداری کنید.
- برای واریز به کیف پول صرافی بیت پین، پس از انتخاب گزینهی واریز، آدرس کیف پول اختصاصی رمزارز انتخابی به شما نمایش داده میشود و بعد از آن تنها کافی است با کپی این آدرس، مقدار بیت کوین مورد نظر خود را به آن واریز کنید.
- برای برداشت از کیف پول صرافی بیت پین، ابتدا باید مراحل احراز هویت خود را تا سطح سه کامل کنید. (برای کاربرانی که احراز هویت حساب خود را تا سطح دو انجام داده باشند، تنها امکان برداشت ریالی فراهم خواهد شد. پس از آن تنها کافی است در قسمت کیف پول، پس از انتخاب رمزارز مورد نظر و انتخاب گزینه برداشت، مراحل خواسته شده را انجام دهید.
آینده بیت کوین چگونه خواهد بود؟
دنیای مدرن و دیجیتال امروزی در تلاش برای انتخاب و تولید بهترین روش برای مسائل حیاتی بشر است. اکنون که میدانیم بیت کوین چیست؟ میتوانیم بگوییم این رمزارز و سایر ارزهای دیجیتال با باز کردن دریچهای جدید به دنیای تکنولوژی و فناوریهای مالی یا فینتک، تحولی عظیم و انقلابی محسوب میشوند.
در دنیایی که تکنولوژی حرف اول را میزند، وجود ارزهای دیجیتالی نیز تبدیل به نیاز جامعه میشوند؛ همانطور که امروزه کمتر از پول نقد استفاده میشود و بیشتر برای پرداختها از کارتهای بانکی استفاده میکنند، میتوان متوجه شد که دنیا به سمت دیجیتالی شدن گام برمیدارد و ارزهای دیجیتال هم در این زمینه نقش بزرگی را ایفا میکنند.
بنابراین سرمایهگذاری بلندمدت روی این دست از داراییها، میتواند گزینه مناسبی برای سودآوری باشد، البته در بازار پرنوسان ارزهای دیجیتال، استراتژیهای مختلفی مانند سرمایهگذاری بلندمدت و کوتاهمدتی وجود دارند که میتوانید با برخورداری از دانش کافی در این زمینه و بررسی آنها متوجه شوید کدام استراتژی مطلوب شما برای سرمایهگذاری در بیت کوین است.
مقایسه طلا و بیت کوین
ترجیح شما برای سرمایه گذاری کدام است؟
![]() |
سال ۲۰۱۱ میلادی مصادف با ۱۳۸۹ شمسی برابر با ۱٬۳۶۸ دلار سال ۲۰۲۲ میلادی مصادف با ۱۳۹۸ شمسی برابر با ۱٬۹۷۰ دلار طی ۱۱ سال ۴۴ درصد رشد داشته است. |
![]() |
سال ۲۰۱۱ میلادی مصادف با ۱۳۸۹ شمسی برابر با ۳ دلار سال ۲۰۲۲ میلادی مصادف با ۱۳۹۸ شمسی برابر با ۳۸٬۱۲۳ دلار در بازه ۱۱ سال ۱٬۲۷۰٬۶۶۶ برابر شده است. |
دامیننس بیت کوین چیست؟
بیت کوین بهعنوان پادشاه ارزهای دیجیتال شناخته میشود و به تنهایی سهم بزرگی از بازار رمزارزها را در اختیار دارد. به همین خاطر است که شاخصی تحت عنوان شاخص دامیننس بیت کوین «Bitcoin Dominance» ایجاد شده است که سلطهی این ارز دیجیتال را بر بازار کریپتوکارنسیها نشان میدهد. دامیننس در لغت به معنای سلطه و تسلط است و در وصف بیشتر این مفهوم میتوان گفت:
- بازار ارزهای دیجیتال بهشدت به قیمت بیت کوین وابسته است. به طوریکه صعودی یا نزولی بودن قیمت این ارز دیجیتال سبب صعودی یا نزولی شدن کل بازار ارزهای دیجیتال میشود.
- دامیننس، حاصل تقسیم شدن سهم بازار بیت کوین بر سهم سهم بازار کلی ارزهای دیجیتال است.
- دامیننس سبب میشود تا سرمایهگذاران به این موضوع پی ببرند که آیا بیت کوین ارزش بیشتری برای سرمایهگذاری دارد یا آلتکوینها؟!
تحلیلگران از روی شاخص دامیننس میتوانند برای پی بردن به موقعیت بازار استفاده کنند. از این رو افرادی که میخواهند وارد معامله ارزهای دیجیتال شوند، باید این مفهوم را درک کرده و نحوه استفاده از آن در تحلیل بازار را یاد بگیرند:
- اگر دامیننس صعودی و قیمت هم صعودی باشد، زمان خرید بیت کوین است.
- اگر دامیننس صعودی اما قیمت نزولی باشد، فرصت فروش آلتکوینها است.
- اگر دامیننس نزولی و قیمت صعودی باشد، فرصت خرید آلتکوینها است.
- اگر دامیننس نزولی و قیمت هم نزولی باشد، فرصت فروش بیت کوین است.
در نظر داشته باشید که یک نسبت به تنهایی نمیتواند ملاک خرید یا فروش باشد. بنابراین باید در کنار شاخص دامیننس، دیگر جنبههای تحلیلی را نیز در نظر بگیریم!
گفتار پایانی
شما در این مقاله با جزئیات کامل بیت کوین و نحوره عملکرد آن آشنا شدید. این ارز دیجیتال برای رسیدن به جایگاهی که امروز دارد، چالشهای متعددی را پشت سر گذاشته و قطعا برای رسیدن به هدفش، یعنی پول دیجیتال غیرمتمرکز، هنوز راهی بسیار طولانی در پیش دارد. در حال حاضر و با سرمایهگذاری شرکتهای مطرحی مانند MicroStrategy و PayPal روی بیت کوین، میتوان امید زیادی به آینده این رمزارز برتر داشت و امیدوار بود بیت کوین بتواند سیستمهای مالی جهان را متحول کند.
ساعتهای بسیاری میتوان در مورد بیت کوین چیست، فناوری بلاک چین و اخبار و اتفاقات پیرامون آن گفتگو کرد، اما در این مقاله تلاش کردیم کلیتی از فناوری این ارز دیجیتال و موارد مهم مرتبط با آن، ارائه دهیم.
چند سوال رایج درباره بیت کوین
در حال حاضر بیت کوین محبوبترین ارز دیجیتال است و همچنان با اختلاف، رتبه اول جدول رمزارزها از لحاظ ارزش بازار را به خود اختصاص داده است. درضمن، این ارز دیجیتال شناختهشدهترین رمزارز نیز است ولی با این وجود، ممکن است هنوز سوالاتی درباره این رمز ارز ذهن شما را درگیر کرده باشد. در ادامه قصد داریم به تعدادی سوال رایج درباره بیت کوین پاسخ بدهیم:
- آیا قیمت بیت کوین روی قیمت رمزارزهای دیگر تاثیر میگذارد؟
بیت کوین مستقیما نمی تواند تاثیر خاصی را برای ارزهای دیجیتال دیگر تعیین کند. قیمت هر ارز دیجیتال بر اساس موارد بسیاری از قبیل مقدار کوین های موجود در بازار، بنیانگذاران و نقشهراه توسعه تعیین میشود. اما رشد یا کاهش قیمت آن میتواند بهصورت غیرمستقیم تاثیر زیادی روی قیمت سایر ارزهای دیجیتال بگذارد و باعث رشد و یا ریزش قیمت آنها شود.
- آیا بیت کوین رایگان وجود دارد؟
مسلما خیر. از آنجایی که ارزش بیت کوین مدام در حال افزایش است و هر روز کاربردهای جدیدی برای آن تعریف میشود و همچنین، شرکتهای مطرح سراسر دنیا روی آن سرمایه گذاری میکنند، دلیلی وجود ندارد کسی این ارز دیجیتال باارزش را به طور رایگان در اختیار شما قرار بدهد. بنابراین، هرجا حرف از بیت کوین رایگان شد، بدانید کاسهای زیر نیمکاسه است!
- چطور با بیت کوین پولدار شویم؟
برای کسب درآمد با استفاده از بیت کوین، راههایی مانند استخراج، ترید و آربیتراژ پیش روی شما وجود دارد. اما اگر کسی با وعده «اگر در این پروژه فعالیت کنی بیت کوین رایگان میگیری و بیت کوین پولدارت میکنه» به سراغ شما آمد، به حرف او اعتماد نکنید. چرا که این روزها پروژههای کلاهبرداری بسیاری با وعده پولدار شدن با ازرهای دیجیتال، از آگاهی نداشتن افراد تازهوارد به این حوزه سوءاستفاده میکنند و آنها را فریب میدهند.
- بیت کوین چگونه استخراج میشود؟
بیت کوین طی فرآیند ماینینگ یا استخراج و با حل شدن معادلات پیچیده ریاضی توسط ماینرها به دست میآید. ماینرها با داشتن انگیزه دریافت پاداشِ استخراج، تراکنشها را تایید میکنند و رمزارزهای جدید را به دیگر کوینهای در گردش شبکه اضافه میکنند. هیچ دولت، شخص یا سازمانی این ارز دیجیتال را کنترل نمیکند و نمیتواند در عرضه آن اختلال ایجاد کند.
سلام در حین بازدید پیت پین صفحه ای در رابطه با پرداخت وام اومد و من وارد شدم پشت و روی کارت ملی و یک صفحه باز شد امضا الکترونیکی گرفت از من آیا واقعا بیت پین وام میده یا برای خالی کردن حساب گرفتن
سلام حسن عزیز
درمورد کمپین جدید در این صفحه توضیح داده شده لطفا مطالعه کنید:
https://bitpin.ir/campaign
موفق باشید
عالی بود سپاس از زحمت تون
ممنون بسیار عالی
سلام محمدرضا عزیز
ممنون از شما
بسیار عالی
ممنون از نویسنده محترم
سلام مهتاب عزیز، ممنون از اینکه با ما همراه هستی 🙂
میشه بگین با چه مبلغی میشه بیت کوین خرید
سلام آیدین عزیز
ممنون از نظرتون و خوشحالیم که همراهی شما رو داریم.
به امید معاملات پرسود شما در بیت پین.
چرا اسم اعضای آکادمی معلوم نیست؟ اینجوری اطمینان سخت میشه
سلام
ارزهای دیجیتال معروف دیگر مثل اتریوم و بایننس کوین و کاردانو و سولانا و … هم از نظر تحریم شدن ایمن هستند؟ منظورم این هست که روزی نرسه که کیف ما هم تحریم بشه؟
خیلی ممنون میشم باسخ بدهید.
سلام دوست خوبم
بهطور کلی میشه گفت که دنیای کریپتوکارنسی، غیرمتمرکزه و هیچ دولت و حکومتی نمیتونه روی اون اعمال نظر و مدیریت کنه؛ اما، بسیاری از صرافیها متمرکز هستند و میتونند کیف پولهای ما رو ردیابی کنند و همین طور بعضی از ارزهای دیجیتال متمرکز مثل تتر، بایننس کوین و… میتونن موجودی داخل کیف پولهامون رو فریز کنند. البته در مورد ارزهای دیجیتال دیگه مثل بیتکوین، دای و… که غیرمتمرکز هستند، هیچ نوع تحریمی قابل اعمال نیست.
پس تحریم ممکنه از طرف صرافیها و تیمهای توسعهدهنده باشه. برای مثال، ارزی به نام بایننس کوین، اگه صرافی بایننس متوجه بشه که ما یک ایرانی و در حال معامله BNB هستیم میتونه BNB رو تو کیف پول ما فریز کنه.
امیدوارم که تونسته باشیم پاسخ کاملی به سوالتون داده و تو افزایش دانستههاتون، موثر بوده باشیم.
شاد و پرسود باشید رامین عزیز
می خواهم به درآمد دلاری برسم باید چیکار کنم