راهنمای جامع استخراج ارز دیجیتال؛ از صفر تا صد ماینینگ!

تاریخ انتشار: 22 مرداد 1402 | آخرین به‌روزرسانی: 18 دی 1402
زمان مطالعه:  24 دقیقه
راهنمای جامع استخراج ارز دیجیتال؛ از صفر تا صد ماینینگ

آیا می‌خواهید ارز دیجیتال استخراج کنید؟ این مقاله راهنمای جامعی برای آشنایی با مفاهیم اولیه استخراج ارز دیجیتال و نحوه انتخاب ماینری (دستگاه استخراج) مناسب برای شروع ماینینگ است.

بگذارید راهنمای جامع استخراج ارز دیجیتال را با چند جمله درباره‌ ارز دیجیتال شروع کنیم؛ ارز دیجیتال، نوعی پول الکترونیک است که بدون هیچ نظارتی از سوی سازمان‌ها یا نهادهای دولتی و حکومتی، تولید و مبادله می‌شود؛ این دارایی‌های دیجیتال بر پایه‌ فناوری بلاک چین عمل کرده که سامانه‌ ثبت توزيع‌شده‌ای برای ذخیره عمومی تاريخچه‌ تمام تراکنش‌های انجام شده است.

حال سوال اصلی اين است که اين ارزهای دیجیتال چگونه و با چه روشی تولید می‌شوند؟ پاسخ كوتاه در یک کلمه خلاصه می‌شود، استخراج (ماینینگ – Mining). استخراج ارز دیجیتال، یا کریپتو ماینینگ (Crypto Mining)، فرآيندی است كه در آن افراد يا سازمان‌ها با استفاده از توان محاسباتی دستگاهی، تراکنش‌های ارز دیجیتال را تايید و به ثبت می‌رسانند. در این فرآیند، استخراج‌كنندگان (یا ماینرها – Miners) به عنوان حل‌كنندگان معمای رياضی عمل کرده و در ازای حل معما، پاداشی در قالب ارز ديجيتال دريافت می‌كنند.

اما چگونه می‌توانیم ارز دیجیتال استخراج کنیم؟ برای شروع این فرآیند به چه عواملی نیاز داریم؟ پیش‌تر در مقاله معرفی ارزهای دیجیتال و بلاک چین، به طور مفصل با این دو مفهوم آشنا شدیم، حال در این مقاله از بیت پین، قصد داریم با معرفی مفاهیم پایه‌ای درباره‌ استخراج ارز دیجیتال، به بررسی روش‌ها و الزامات آن بپردازیم. مزایا و چالش‌های پیش رو در استخراج ارزهای دیجیتال را نشان دهیم و بهترین ارزهای دیجیتال برای استخراج و ماینینگ را معرفی کنیم.

ماینینگ یا استخراج ارز دیجیتال چیست؟

استخراج ارز دیجیتال، فرآیندی است که در آن تراکنش‌های ارز دیجیتال توسط ماینرها تایید و به بلاک چین اضافه می‌شوند؛ این کار با استفاده از قدرت محاسباتی کامپیوترها انجام شده و پاداش آن ارز دیجیتال جدید است.

ایده ایجاد ارزهای دیجیتال و تبدیل آن‌ها به واحدهای ارزی مستقل از بانک‌ها و دولت‌ها، در دهه ۱۹۸۰ میلادی مطرح شد، اما تا اوایل دهه ۲۰۰۰، یعنی زمان ظهور بیت کوین، هیچ ارز دیجیتالی موفق نشده بود به جایگزینی واقعی برای ارزهای معمولی و فیات تبدیل شود؛ در سال ۲۰۰۸، شخص یا گروهی با نام مستعار ساتوشی ناکاموتو، بیت کوین را با وایت پیپری با عنوان بیت کوین: پیشنهادی برای سیستم نقدی همتا به همتا (Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System) معرفی کرد و در نهایت این ارز دیجیتال در سال ۲۰۰۹ عرضه و به نخستین دارایی موفق در دنیای کریپتوکارنسی تبدیل شد.

برای تایید تراکنش‌ها و افزودن آن‌ها به دفتر کل بیت کوین (یا همان بلاک چین)، به قدرت محاسباتی بسیار بالا و حل مسائل پیچیده ریاضی، نیاز بود. این فرآیند استخراج ارز دیجیتال یا ماینینگ نام دارد و توسط افرادی با عنوان استخراج‌گر یا ماینر انجام می‌شود؛ ماینر‌ها با استفاده از قدرت محاسباتی کامپیوترهای خود، معادلات پیچیده ریاضی را حل کرده و اولین ماینری که موفق به حل معادله شود، تراکنش را تأیید و به عنوان پاداش برای خدمات خود در شبکه بیت کوین، ارز دیجیتال بیت کوین دریافت می‌کند.

مقدار ارز دیجیتال جدیدی که به عنوان پاداش برای استخراج بیت کوین صادر می‌شود، هر چهار سال یک بار نصف می‌شود؛ این بدان معنا است که تعداد بیت کوین‌های قابل استخراج محدود است و در نهایت همه آن‌ها استخراج می‌شوند. پس از موفقیت بیت کوین، ایده‌های مشابهی برای رمزارزهای دیگر نیز مطرح شد و رمزارزهای مختلفی مانند اتریوم، ریپل، لایت کوین و … به وجود آمدند که هر کدام با روش‌ها و فناوری‌های منحصر‌به‌فردی استخراج می‌شدند.

ماین ارزهای دیجیتال، فرآیندی پرهزینه بوده و به برق و سخت‌افزار قدرتمند نیاز دارد، اما از سوی دیگر می‌تواند سودآور باشد. با گذشت زمان، به علت افزایش نیاز به قدرت محاسباتی و همچنین تلاش برای حفظ انحصاری نبودن فعالیت‌های ماینینگ، فناوری‌های استخراج ارزهای دیجیتال تکامل یافته و در حال حاضر میلیون‌ها نفر در سراسر جهان ارز دیجیتال استخراج می‌کنند؛ تنها کافی است به اینترنت و کامپیوتری با قدرت محاسباتی کافی دسترسی داشته باشند.

امروزه از کامپیوترهای شخصی تا دستگاه‌های ویژه‌ای به عنوان ASIC، که تخصصاً برای ماینینگ توسعه داده شده‌اند، تلاش‌های بسیاری برای افزایش سرعت و کارآیی در ماین ارز دیجیتال صورت گرفته و نوع سخت‌افزار و نرم‌افزار موردنیاز برای استخراج ارز دیجیتال، به نوع الگوریتم استخراج آن‌ها بستگی دارد. همچنین برای شروع به ماینینگ، لازم است تا علاوه بر سخت‌افزار و نرم‌افزار مناسب، كيف پولی دیجیتالی (Wallet) هم داشته باشید تا ارز ديجيتال خود را ذخيره، ارسال و دريافت كنيد.

دانلود هشتمین ماهنامه دامیننس

ارزیابی جامع تاثیر زیست‌محیطی بیت کوین

    ماینرها چه کاری انجام می‌دهند؟

    ماینرها یا استخراج‌کنندگان، افراد یا سازمان‌هایی هستند که با استفاده از توان محاسباتی کامپیوتر‌های خود، تراکنش‌های ارز دیجیتال را تایید و به ثبت می‌رسانند. در این فرآیند، ماینرها به عنوان حل‌کنندگان معمای ریاضی عمل کرده و در ازای آن، پاداشی در قالب ارز دیجیتال دریافت می‌کنند. ماینرها نقش مهمی در حفظ امنیت و همگام‌سازی شبکه‌های ارز دیجیتال دارند و بدون آن‌ها، شبکه‌های بلاک چینی قادر به فعالیت نخواهند بود.

    برای مثال، در شبکه بیت کوین، ماینرها با استفاده از الگوریتم اثبات کار (Proof of Work)، تلاش می‌کنند تا عددی تصادفی به نام نانس‌ (Nonce) را پیدا کنند. عدد نانس (مخفف Number only used ONCE) به معنی شماره‌ای که فقط یک‌بار استفاده شده است، بوده و همان شماره‌ای است که به بلاکِ هش‌شده در بلاک چین اضافه می‌شود. الگوریتم‌های اجماع برای اطمینان از بازپردازش نشدن ارتباطات گذشته، از نانس استفاده می‌کنند.

    ماینرها چه کاری انجام می‌دهند؟

    پیدا کردن عدد تصادفی نانس به تلاش زیاد و شانس نیاز دارد و ماینر، اولین فرد یا سازمانی است که بتواند نانس را پیدا و بلاک جدیدی را به شبکه اعلام کند. سپس، سایر ماینرها بلاک جدید را بررسی کرده و در صورت صحت آن، آن را به بلاک چین خود اضافه می‌کنند و به سراغ بلاک بعدی می‌روند. ماینر برنده در این رقابت، پاداش استخراج را در قالب ارز دیجیتال بیت کوین دریافت می‌کند؛ علاوه بر پاداش استخراج، ماینرها حق دریافت کارمزدهای تراکنش‌های خود را نیز دارند.

    هر بلاک جدید شامل تراکنش‌های جدید و هش بلاک قبلی است. بنابراین، هر بلاک جدید به بلاک قبلی متصل بوده و زنجیره را تشکیل می‌دهد. این زنجیره را بلاک چین (Blockchain) می‌گویند. هر چه بلاک چین طولانی‌تر باشد، امنیت شبکه بالاتر است، چرا که تغییر در یک بلاک در زنجیره، نیاز به تغییر همه بلاک‌های بعد از آن دارد که با توجه به تعداد زیاد ماینرها و پخش شدگی شبکه، بسیار دشوار است.

    تفاوت بین اثبات کار (PoW) و اثبات سهام (PoS) در استخراج ارز دیجیتال

    اثبات کار (PoW) و اثبات سهام (PoS) دو الگوریتم اجماع هستند که برای تایید تراکنش‌ها و افزودن بلاک‌های جدید به بلاک چین استفاده می‌شوند. هر دو این الگوریتم‌ها به منظور افزایش امنیت شبکه و جلوگیری از حملات سایبری طراحی شده‌اند. با این حال، روش کار آن‌ها متفاوت است؛ به طور کلی، الگویتم اثبات سهام (PoS) کارآمدتر و توزیع‌شده‌تر از الگوریتم اثبات کار (PoW) است، اما هنوز جای توسعه دارد و برخی چالش‌های آن باید برطرف شوند.

    الگوریتم اثبات کار، روشی است که در آن ماینرها باید مسائل ریاضی پیچیده را حل کنند تا بلاک‌های جدید را تولید و به بلاک چین اضافه کنند. این کار نیاز به توان محاسباتی زیاد و مصرف بالای انرژی دارد. ماینرهایی که مسائل را حل می‌کنند، به عنوان پاداش واحدهای ارز دیجیتال دریافت می‌کنند. برخی از ارزهای دیجیتال که از اثبات کار استفاده می‌کنند عبارت‌اند از:

    • بیت کوین (Bitcoin): نخستین رمزارز که الگوریتم PoW خود را با نام SHA-256 دارد. هدف بیت کوین ارائه سرویس پول الکترونیک غیرمتمرکز است که بدون نیاز به واسطه‌های مالی، پردازش تراکنش‌های آنلاین را امکان‌پذیر می‌کند.
    • لایت کوین (Litecoin): فورکی از بلاک چین بیت کوین است که الگوریتم PoW خود را با نام Scrypt دارد و سعی دارد با سرعت بالاتر، هزینه پایین‌تر و تولید بلاک‌های بزرگ‌تر، به بیت کوین برتری داشته باشد.
    • زی کش (Zcash): رمزارزی برای حفظ حریم خصوصی است که الگوریتم PoW خود را به نام Equihash دارد. ارز دیجیتال زی کش، قابلیت فرستادن تراکنش‌های محرمانه را با استفاده از فناوری اثبات دانش صفر فراهم می‌کند.

    الگوریتم اثبات سهام، روشی است که در آن اعتبارسنج‌ها (Validator) بلاک‌های جدید را با سرمایه‌گذاری در واحدهای ارز دیجیتال تولید و به بلاک چین اضافه می‌کنند. این الگوریتم نسبت به الگوریتم اثبات کار، به توان محاسباتی و مصرف انرژی کمتری نیاز دارد. اعتبارسنج‌هایی که بلاک‌ها را تولید می‌کنند، به عنوان پاداش، سهمی از تراکنش‌های بلاک را دریافت می‌کنند. برخی از ارزهای دیجیتال که از الگوریتم اثبات سهام استفاده می‌کنند عبارت‌اند از:

    • کاردانو (Cardano): پلتفرم قرارداد هوشمند است که الگوریتم PoS خود را به نام Ouroboros دارد. کاردانو به عنوان رمزارز نسل سوم شناخته می‌شود که با استفاده از روش علمی و تحقیقاتی، مسائل مربوط به امنیت، توسعه و توافق را حل می‌کند.
    • پولکادات (Polkadot): پلتفرم شبکه چند بلاک چینی است که الگوریتم PoS خود را به نام Nominated Proof-of-Stake دارد. پولکادات قابلیت اتصال بلاک چین‌های مختلف را با استفاده از پروتکل Relay Chain فراهم می‌کند و به آن‌ها اجازه می‌دهد که داده‌ها را با هم به اشتراک بگذارند.
    • تزوس (Tezos): پلتفرم قرارداد هوشمند است که الگوریتم PoS خود را به نام Liquid Proof-of-Stake دارد. این پلتفرم ساختار خودحاکم دارد و کاربران می‌توانند در تصمیم‌گیری‌ها و بهبود پروتکل شرکت کنند.
    مقایسه الگوریتم اثبات کار و الگوریتم اثبات سهام
    ویژگی الگوریتم اثبات کار الگوریتم اثبات سهام
    نحوه تایید تراکنش‌ها ماینرها معماهای پیچیده را حل می‌کنند نودها با توکن‌های استیک شده خود تراکنش‌ها را تایید می‌کنند
    انرژی مورد نیاز زیاد کم
    تمرکز شبکه می‌تواند در دست چند ماینر بزرگ متمرکز شود شبکه برای افراد بیشتری در دسترس است
    مقیاس‌پذیری ضعیف خوب
    امنیت خوب خوب

    به طور خلاصه، تفاوت بین الگوریتم اثبات کار و الگوریتم اثبات سهام در روش تولید و تایید بلاک‌های جدید است. اثبات کار بر پایه توان محاسباتی و حل مسائل ریاضی است، در حالی که اثبات سهام بر پایه سرمایه‌گذاری و نگهداری واحدهای ارز دیجیتال است. هر دو الگوریتم مزایا و معایب خود را دارند. برای مثال، اثبات کار باعث مصرف زیاد انرژی و آلودگی زیست محیطی (به‌عنوان یکی از اثرات مخرب ارزهای دیجیتال) می‌شود، در حالی که اثبات سهام باعث تمرکز سرمایه و قدرت در دستان چند نفر می‌شود.

    فرآیند ماینینگ یا استخراج ارز دیجیتال چگونه انجام می‌شود؟

    همان‌طور که گفتیم ماینینگ یا استخراج ارز دیجیتال فرآیندی است که توسط ماینرها (اشخاص یا شبکه‌های کامپیوتری) انجام می‌شود تا تراکنش‌های ارزهای دیجیتال را تایید کرده و به بلاک چین اضافه کنند. در ادامه فرآیند ماینینگ را مرحله به مرحله توضیح داده‌ایم:

    • تایید تراکنش‌ها: در مرحله اول کاربران تراکنش‌های رمزارزی خود را انجام داده و این تراکنش‌ها به صورت شبکه‌ای به تمامی ماینرها ارسال می‌شوند.
    • گردآوری تراکنش‌ها در یک بلاک: در مرحله دوم، ماینرها تراکنش‌های دریافتی را گردآوری کرده و آن‌ها را در بلاکی تجمیع می‌کنند. هر بلاک حاوی تعدادی تراکنش‌ است که منتظر انتخاب شدن هستند و تا زمانی که ماینری تراکنشی را انتخاب نکند، آن تراکنش در استخر تراکنش‌های تایید نشده معلق باقی می‌ماند.
    • حل معماهای پیچیده: در مرحله سوم، ماینرها باید بعد از انتخاب تراکنشی، معمای ریاضی پیچیده‌ای را حل کنند؛ این معما به عنوان مدرکی برای انجام کار (اثبات کار یا Proof of Work) شناخته می‌شود و نیاز به محاسبات مشخص و بسیار زیادی دارد. ماینرها برای حل این معماها باید محاسبات زیادی انجام دهند.
    • تایید معتبر بودن: بعد از حل معمای پیچیده ریاضی، بلاک جدید به بلاک چین اضافه می‌شود و تراکنش‌های درون آن تایید می‌شوند؛ تایید معتبر بودن تراکنش‌ها، به این معنا است که آن‌ها در شبکه اعتبار دارند و قابل اعتماد هستند.
    • دریافت پاداش: در مرحله پنجم، ماینری که معما را با موفقیت حل کرده و بلاک جدید را اضافه کرده، به عنوان پاداش برای خدمات ارائه شده، بیت کوین یا ارز دیجیتال دیگری دریافت می‌کند. همچنین، تراکنش‌هایی که درون بلاک قرار دارند، نیز ممکن است هزینه‌های تراکنش (Transaction Fees) را به عنوان پاداش به ماینر ارائه دهند.
    • انتشار بلاک جدید: پس از تایید بلاک جدید، اطلاعات آن به سراسر شبکه منتشر می‌شود تا تمامی نودهای شبکه (کامپیوترها) و بلاک چین به‌روز‌رسانی شوند.
    • پیشرفت به بلوک بعدی: ماینرها سپس به حل معمای بلاک بعدی می‌پردازند و فرآیند استخراج و تایید تراکنش‌ها ادامه می‌یابد.

    در کل، ماینینگ یا استخراج ارزهای دیجیتال، فرآیندی پیچیده است که از ترکیب فناوری‌های رمزنگاری، محاسباتی، و شبکه‌های کامپیوتری برای تایید و ثبت تراکنش‌ها و ایجاد جدیدترین بلاک‌ها در بلاک چین استفاده می‌کند.

    انواع روش‌های استخراج ارز دیجیتال

    ماین ارز دیجیتال، فرآیندی پیچیده است که از فناوری‌ها و روش‌های مختلفی برای انجام آن استفاده می‌شود. امروزه با توجه به محبوبیت رمزارزها برای سودآوری، افراد زیادی تلاش می‌کنند تا با استخراج آن‌ها، از این حوزه کسب درآمد کنند؛ در ادامه اصلی‌ترین روش‌های ماینینگ را معرفی خواهیم کرد:

    استخراج با CPU

    در ماینینگ ارز دیجیتال به کمک پردازنده یا CPU Mining، ماینر از پردازنده‌ مرکزی کامپیوتر، برای حل معادلات پیچیده ریاضی و اضافه کردن بلوک‌های جدید به بلاک چین استفاده می‌کند؛ این روش، یکی از قدیمی‌ترین و ساده‌ترین روش‌های استخراج ارز دیجیتال است که در زمان معرفی بیت کوین، به عنوان اصلی‌ترین روش برای ماینینگ به کار برده می‌شد.

    انواع روش‌های استخراج ارز دیجیتال

    با پیشرفت فناوری و افزایش سختی الگوریتم‌های استخراج، ماینینگ به کمک CPU، به مرور زمان ضعیف‌تر و کم‌بازده‌تر شد و جای خود را به روش‌های دیگر مانند GPU Mining و ASIC Mining داد. برای استخراج به کمک CPU، به پردازنده‌ای قدرتمند با تعداد هسته‌های زیاد و فرکانس بالا، سیستم‌عاملی مناسب برای نصب و اجرای نرم‌افزار ماینینگ (معمولا لینوکس)، نرم‌افزار ماینینگ مناسب برای ارز دیجیتال مورد نظر و استخر ماینینگ (Mining Pool) برای پیوستن به گروهی از ماینرها و تقسیم قدرت هش و پاداش استخراج نیاز خواهید داشت.

    استخر ماینینگ، فضایی است که در آن گروهی از ماینرها برای بالا بردن شانس یافتن بلاک‌های جدید نسبت به استخراج فردی، قدرت پردازشی دستگاه‌های خود را با یکدیگر ادغام می‌کنند.

    CPU Mining نسبت به روش‌های دیگر سودآوری کمتری داشته و به همین دلیل هم استفاده از آن برای بعضی از ارزهای دیجیتال مانند بیت کوین و اتریوم که الگوریتم‌های سخت و پیچیده‌ای دارند، عملا غیرقابل استفاده است؛ این روش بیشتر برای استخراج ارز دیجیتال کم‌ارزش‌تر مانند مونرو، زی‌کش و دوج کوین مناسب است. برای استخراج ازر دیجیتال با CPU، تنها به یک کامپیوتر و چند برنامه برای ماینینگ نیاز خواهید داشت. با اینکه می‌توانید ماینینگ با پردازنده را با لپ‌ تاپ هم انجام دهید، البته معمولا چنین کاری را توصیه نمی‌‌کنیم، چرا که به پردازنده لپ‌ تاپ، فشار آمده و دستگاه ظرف چند ساعت داغ شده و آسیب می‌بیند.

    استخراج ابری

    استخراج ابری یا Cloud Mining، یکی از پرطرف‌دارترین روش‌ها برای استخراج ارز دیجیتال است که در آن شما به خرید و نگه‌داری سخت‌افزار و نرم‌افزار مربوط به استخراج ارز دیجیتال نیازی نداشته و از قدرت رایانش ابری شرکت یا سرویس‌دهنده‌ای دیگر استفاده خواهید کرد. در این روش، در ازای پرداخت ماهانه یا سالانه، دستگاه ماینینگ تشکیلاتی عظیم یا همان ریگ ماینیگ (rig) استخراج را اجاره کرده و فرآیند استخراج ارز دیجیتال را به شکل کرایه‌ای انجام می‌دهید.

    ریگ استخراج یا ریگ ماینینگ، مجموعه‌ای از عناصر سخت‌افزاری، شامل CPU، GPU، FPGA یا ASIC برای انجام فرآیند استخراج ارز دیجیتال است و فارم ماینینگ هم، فضایی است که در آن ده‌ها یا صدها ریگ متصل‌به‌هم قرار دارند.

    استخراج ابری، برای مدت زمان مشخصی که اجاره ریگ استخراج را پرداخت کرده‌اید، اعتبار داشته و تمامی درآمد ریگ موردنظر در این دوره به شما تعلق پیدا خواهد کرد؛ شرکت‌ها یا سرویس‌دهندگان خدمات استخراج ابری عموما تجهیزات قدرتمند و فارم‌های متعددی دارند و از راه و چاه استخراج ارز دیجیتال به خوبی آگاه هستند. استخراج ابری مزایا و معایب خود را دارد.

    برخی از مزایای استخراج ابری بعضی از معایب استخراج ابری
    صرفه‌جویی در هزینه‌های خرید و نگه‌داری تجهیزات کمتر بودن سود نسبت به استخراج مستقل
    صرفه‌جویی در هزینه‌های برق و سایر منابع انرژی قابل‌اطمینان نبودن بعضی از شرکت‌ها و سرویس دهنده‌ها
    دسترسی به قدرت هش بالاتر و کارآمدتر نداشتن کنترل کامل روی تجهیزات و تنظیمات
    نداشتن نگرانی بابت خطاهای فنی و تعمیرات نبودن پشتوانه قانونی در بعضی کشورها
    نداشتن نگرانی بابت صدای زیاد و گرمای زائد تجهیزات پایدار نبودن قوانین برای استخراج

    استخراج با GPU

    استخراج به کمک پردازنده گرافیکی یا GPU Mining، محبوب‌ترین روش ماینینگ است که بهره‌وری بالا را در کنار قیمتی نسبتاً پایین ارائه می‌دهد. در این روش ماینرها از واحد پردازش گرافیکی (GPU) سیستم خود برای حل مسائل ریاضی پیچیده استفاده کرده و با تایید تراکنش‌های ارزهای دیجیتال در بلاک چین، به عنوان پاداش، ارز دیجیتال دریافت می‌کنند.

    استخراج به کمک GPU نسبت به استخراج با CPU سرعت و کارایی بالاتری دارد، چرا که GPU‌ها قادر به انجام عملیات موازی بسیار زیادی هستند؛ این قطعات در ابتدا برای پردازش گرافیک بازی‌های کامپیوتری طراحی شده‌ بودند، اما بعدها ماینر‌ها به قدرت ماورایی آن‌ها برای استخراج ارز دیجیتال پی بردند. دو ارزهای دیجیتال که می‌توان با GPU استخراج کرد، اتریوم و بیت کوین گلد هستند.

    استخراج با ASIC

    ای‌سیک‌ها یا ASICs (مخفف Application-Specific Integrated Circuit) مدارهای مجتمعی با کاربردی به‌خصوص برای انجام وظیفه‌ای واحد هستند. این دستگاه‌ها برای حل توابع هش خاصی که در الگوریتم‌های اثبات کار (Proof of Work) استفاده می‌شوند، طراحی شده‌اند. برای مثال، دستگاه‌های ASIC که برای حل تابع هش SHA-256 طراحی شده‌اند را نمی‌توان برای استخراج ارزهای دیگری که از تابع هش متفاوتی استفاده می‌کنند، به کار گرفت.

    مزیت اصلی استخراج با ASIC این است که سرعت و کارایی بالاتری نسبت به روش‌های دیگر مانند استخراج با CPU یا GPU دار؛ این دستگاه‌ها قادر به انجام عملیات‌های موازی زیادی هستند و مصرف برق کمتری دارند. به عبارت دیگر، استخراج با ASIC باعث می‌شود که سودآوری و رقابت‌پذیری ماینرها افزایش یابد. با این حال استخراج با ای‌سیک معایبی هم دارد:

    • هزینه بالای تولید و خرید دستگاه‌های ماینر ASIC
    • غیرقابل تغییر و توسعه‌پذیری دستگاه‌های ASIC
    • تمرکز قدرت و سود در دست چند شرکت و گروه
    • آلودگی زیست محیطی ناشی از تولید و دور ریختن دستگاه‌های ASIC

    بهترین روش استخراج ارز دیجیتال کدام است؟

    انتخاب بهترین روش استخراج ارز دیجیتال، به عوامل مختلفی مانند نوع ارز دیجیتال، الگوریتم استخراج، هزینه برق، سودآوری و رقابت بستگی دارد؛ به‌طورکلی، استخراج با GPU و استخراج ابری طرفدارن زیادی داشته و استخراج با CPU زمان‌بر و خسته‌کننده است، استخراج با ASIC هم بخش عمده‌ای از درآمدهای رمزارزی را در اختیار گروهی خاص قرار می‌دهد و عادلانه نیست. در جدول زیر مقایسه چهار روش اصلی ماینینگ ارز دیجیتال را مشاهده می‌کنید:

    روش مزایا معایب
    CPU هزینه‌های اولیه پایین کند و بازدهی پایین
    GPU سرعت و بازدهی خوب، هزینه‌های اولیه پایین‌تر نسبت به ASIC کمتر از ASIC سرعت و بازده دارد
    ASIC سرعت و بازده بالا هزینه‌های اولیه بالا
    ابری بدون نیاز به سرمایه‌گذاری در تجهیزات، در دسترس بودن کنترل کمتر بر روی فرآیند استخراج

    توجه داشته باشید که انتخاب بهترین روش استخراج وابسته به شرایط و نیازهای شما، نوع ارز دیجیتالی که می‌خواهید استخراج کنید، توان محاسباتی و توان مصرفی دستگاه‌هایتان و هزینه‌های مالی شما دارد. علاوه‌بر‌این، فناوری‌ها و شرایط با گذر زمان تغییر کرده و انتخاب بهترین روش باید با توجه به شرایط فعلی انجام شود.

    استخر استخراج چیست و چه کاربردی دارد؟

    پیش‌تر توضیح دادیم که استخر استخراج یا Mining Pool، گروه‌بندی ماینرها به منظور همکاری در فرآیند استخراج ارز دیجیتال است. در واقع، از آنجا که ماینینگ فرآیندی رقابتی و پرهزینه است و ماینرهای تنها و کوچک شانس بسیار کمی برای پیدا کردن عدد خاص و دریافت پاداش دارند، معمولاً به استخرهای استخراج متصل می‌شوند تا قدرت پردازش خود را با دیگران ادغام کنند و شانس خود را برای سودآوری افزایش دهند.

    استخر استخراج چیست و چه کاربردی دارد؟

    استخر استخراج، روشی برای همکاری و تقسیم عادلانه پاداش بین ماینرهای کوچک است که در آن هر ماینر با توجه به سهم خود از قدرت پردازش کل استخر، درآمد متناسب دریافت می‌کند. این روش باعث می‌شود که فرآیند ماینینگ با سرعت بیشتری انجام شود. لازم به ذکر است که استخرهای استخراج نیز هزینه‌های خود را دارند و از ماینرها حق عضویت یا کارمزد را در قالب درصدی از پاداش، دریافت می‌کنند. پس کاربردهای اصلی استخرهای استخراج عبارت‌اند از:

    • افزایش شانس استخراج
    • تقسیم عادلانه پاداش
    • کاهش وقفه‌های زمانی
    • پایداری شبکه
    • برطرف کردن مشکلات مرتبط با پاداش‌دهی
    • قبل از انتخاب یک استخر استخراج نکته‌های زیر را در نظر بگیرید

    در انتخاب استخر ارز دیجیتال چه نکاتی را باید در نظر گرفت؟

    استخر استخراج مناسب برای ماینینگ، تاثیر به‌سزایی روی سودآوری، پایداری و امنیت شما در فرآیند ماینینگ دارد؛ بنابراین، قبل از انتخاب استخر استخراج، لازم است که نکات زیر را در نظر بگیرید:

    • سازگاری با نوع ارز دیجیتال و تجهیزات شما: مطمئن شوید که استخر انتخابی با ارز دیجیتال مورد نظرتان سازگار بوده و قادر به استخراج آن باشد. برخی از استخرها فقط به ماینرهای خاصی اجازه اتصال می‌دهند و باید اطمینان حاصل کنید که تجهیزات شما با آن‌ها سازگار باشد. برای مثال، بعضی از استخرها فقط با دستگاه‌های ASIC کار می‌کنند و نمی‌توانید با کارت گرافیک یا CPU به آن‌ها متصل شوید.
    • شفافیت عملکرد استخر: شفافیت عملکرد استخر به این معنی است که شما بتوانید آمار و اطلاعات دقیق و به‌روزی درباره فعالیت‌های استخر، نحوه تقسیم پاداش، روش پرداخت، هزینه‌ها و سایر جزئیات را مشاهده کنید. این شفافیت باعث می‌شود که شما به صورت عادلانه و منصفانه در استخر شرکت کرده و در صورت وجود هرگونه تخلف یا دستکاری، متوجه آن شوید.
    • روش پرداخت استخر: روش پرداخت استخر استخراج، نحوه تقسیم پاداش بین ماینرهای عضو استخر را تعیین می‌کند.
    • پایداری و امنیت استخر: پایداری و امنیت استخر استخراج به این معنی است که بتواند بدون قطعی یا خطا، به صورت مداوم و با سرعت بالا فعالیت کند. این مسئله بستگی به زیرساخت‌های فنی و نرم‌افزاری استخر دارد.

    علاوه بر موارد بالا، مطمئن شوید که استخر انتخابی شما، سیستم پشتیبانی قوی داشته و در کشور موردنظر شما فعالیت کنند؛ نظرات و تجربیات دیگران را نیز بررسی کرده تا از عملکرد و اعتبار آن استخر اطلاعات بیشتری کسب کنید.

    آیا اندازه‌ استخرهای استخراج اهمیت دارد؟

    اندازه استخرهای استخراج روی سودآوری و پایداری ماینینگ تأثیر می‌گذارد. به طور کلی، هر چه اندازه استخر استخراجی بزرگ‌تر باشد، ماینرها درآمد‌های مشخص‌تر و منظم‌تری دریافت می‌کنند، اما میزان پرداختی استخر به آن‌ها کم‌تر خواهد بود. به عبارت دیگر، استخرهای بزرگ‌تر احتمال بالاتری برای کشف بلاک جدید دارند ولی پاداش را بین تعداد زیادی از ماینرها تقسیم می‌کنند؛ در حالی که استخرهای کوچک‌تر شانس کم‌تری برای کشف بلاک جدید دارند ولی پاداش را بین تعداد کم‌تری از ماینرها تقسیم می‌کنند.

    سود ماینینگ ارزهای دیجیتال چقدر است؟

    سود ماینینگ ارزهای دیجیتال به عوامل مختلفی مانند نوع ارز دیجیتال، نوع دستگاه استخراج، قدرت پردازش، هزینه برق، کارمزد استخر استخراج و نوسانات بازار بستگی دارد. برای محاسبه سودآوری ماینینگ به صورت دقیق، لازم است که این عوامل را در نظر گرفته و با استفاده از ماشین حساب‌های سودآوری ماینینگ، درآمد خود را تخمین بزنید.

    ماشین حساب‌های سودآوری ماینینگ، ابزارهای آنلاین هستند که با وارد کردن پارامترهای مورد نیاز، می‌توانید سود خالص خود را در دوره زمانی مشخصی (روزانه، ماهانه یا سالانه) مشاهده کنید. برای مثال شما می‌توانید از طریق وب‌سایت ماینراستت (MinerStat)، با انتخاب ابزار دلخواه یا وارد کردن قدرت پردازش خود به هش ریت (Hash Rate)، هزینه برق به تومان یا دلار و کارمزد استخر استخراج به درصد را وارد کنید. سپس، با کلیک روی دکمه محاسبه، می‌توانید سود خالص خود را به تومان یا دلار ببینید.

    مزایا و معایب استخراج ارز دیجیتال

    استخراج ارز دیجیتال، یکی از روش‌های کسب درآمد از این بازار جدید و پررونق است، اما در کنار تمام مزایایی که ارائه می‌دهد، معایبی هم دارد؛ در ادامه هم مزایا و هم معایب ماینینگ را با هم بررسی خواهیم کرد.

    مزایای استخراج ارز دیجیتال

    • کسب درآمد: استخراج ارز دیجیتال، روش پذیرفته‌شده‌ای برای کسب درآمد از ارزهای دیجیتال است. شما با استخراج، می‌توانید بدون نیاز به سرمایه‌گذاری و گذراندن زمان زیاد برای تحلیل بازار، سود خوبی به جیب بزنید؛ البته، بسته به نوع ارز دیجیتال، نوع تجهیزات، هزینه برق و سختی شبکه، سودآوری استخراج شما متفاوت خواهد بود.
    • حمایت از شبکه: استخراج رمزارزها نه تنها برای شما سودآور است، بلکه برای شبکه بلاک چین نیز مفید است. با انجام فرآیند استخراج، به حفظ و بهبود عملکرد و امنیت شبکه کمک کرده و هر چقدر تعداد ماینرهای شبکه بیشتر باشد، شبکه قوی‌تر و مقاوم‌تر خواهد بود. علاوه‌بر‌این، شما با استخراج، به تولید و تایید بلاک‌های جدید و تسویه تراکنش‌های شبکه هم کمک خواهید کرد.
    • افزایش دانش و تجربه: استخراج ارزهای دیجیتال چالش برانگیر و جذاب است. شما در فرآیند ماینینگ کریپتوکارنسی، دانش زیادی درباره فناوری‌‌های جديد كسب خواهيد كرد و هم‌زمان با جامعه فعال و پويای رمزارز‌ها نیز آشنا خواهيد شد و می‌توانيد از تجارب ديگران بهره ببريد.

    معایب استخراج ارز دیجیتال

    • مصرف بالای انرژی: ماین ارز دیجیتال، فرآیندی پرهزینه و پرمصرف است. برای استخراج، به تجهیزات قوی و مصرف برق زیاد نیاز دارید و این موضوع باعث می‌شود که هزینه‌های عملیاتی شما بالا رفته و درآمد خالص کاهش پیدا کند. علاوه‌بر‌این، مصرف انرژی زیاد برای استخراج، تاثیرات منفی روی محیط زیست داشته و باعث افزایش گازهای گلخانه‌ای می‌شود.
    • نوسانات قیمتی: استخراج ارز دیجیتال، می‌تواند فعالیتی پرخطر و نامطمئن باشد. با توجه به نوسانات شدید قیمت رمزارزها، سودآوری استخراج ممکن است به شدت تغییر کرده و در بعضی موارد، به حدی کاهش یابد که هزینه‌های استخراج بالاتر از درآمد شما باشند؛ در چنین شرایطی، ممکن است ضرر کنید یا مجبور به توقف فعالیت خود شوید.
    • قوانین و مقررات: استخراج ارز دیجیتال، فعالیتی حساس و مورد توجه مقامات دولتی و نهاد‌های حکومتی است. قوانین بسته به کشور و منطقه‌ای که در آن زندگی می‌کنید، متفاوت بوده و هر کشور قوانین مخصوص به خود را برای استخراج ارزهای دیجتال دارد. در بعضی کشورها، استخراج ارز دیجیتال غیرقانونی یا محدود است و شما ممکن است با جرایم و جزای‌های سنگینی روبرو شوید؛ در بعضی کشورها هم، انجام این فرایند قانونی اما مشروط است و باید با پروانه فعاليت يا پيروی از قوانين خاصی، به كار خود رسمیت ببخشيد.

    آشنایی با ارزهای دیجیتال قابل استخراج

    ارزهای دیجیتال قابل استخراج، نوعی از رمزارزها هستند که برای تولید و توزیع آن‌ها، از فرآیند محاسباتی پیچیده استفاده می‌شود. در این فرآیند، کاربران یا ماینرها با استفاده از تجهیزات قدرتمند، معادلات ریاضی سختی را حل می‌کنند و در عوض، ارز دیجیتال و کارمزد تراکنش‌های شبکه را دریافت می‌کنند. این کار به حفظ و بهبود عملکرد و امنیت شبکه بلاک چین نیز کمک می‌کند.

    ارز دیجیتال الگوریتم استخراج زمان تقریبی ایجاد هر بلاک پاداش استخراج (در حدود)
    بیت کوین SHA-256 ۱۰ دقیقه ۶٫۲۵ بیت کوین
    اتریوم Ethash ۱۳ تا ۱۵ ثانیه ۲ اتریوم
    لایت کوین Scrypt ۲٫۵ دقیقه ۱۲٫۵ لایت کوین
    ریپل XRP Ledger ۳ تا ۵ ثانیه
    کاردانو Ouroboros ۲۰ ثانیه ۶٫۶ ADA
    پولکادات Nominated PoS ۱۲ تا ۲۴ ثانیه ۰٫۲ DOT
    بیت کوین کش SHA-256 ۱۰ دقیقه ۶٫۲۵ بیت کوین کش
    پالیگان Proof of Stake ۲ ثانیه ۲ MATIC
    سولانا PoH، PoS ۰٫۴ ثانیه ۸ SOL

    برخی از ارزهای دیجیتال قابل استخراج، بسیار معروف و پرارزش هستند. برای مثال، بیت کوین، اتریوم، لایت کوین و بیت کوین کش، جزو پرطرفدارترین و پربازده‌ترین ارزهای دیجیتال قابل استخراج هستند؛ البته، بسته به نوع تجهیزات، هزینه برق، سختی شبکه و نوسانات بازار، سودآوری استخراج هر ارز دیجیتال ممکن است تغییر کند.

    بهترین ارزهای دیجیتال برای استخراج و ماینینگ

    انتخاب بهترین ارز دیجیتال برای استخراج و ماینینگ به توجه به متغیرهای مختلفی مانند توان محاسباتی، هزینه‌ها، قیمت ارزها، مخاطب‌پذیری بازار و اهداف شما بستگی دارد. در ادامه تعدادی از ارزهای دیجیتال معروف که ممکن است برای استخراج و ماینینگ مناسب باشند را مشاهده می‌کنید:

    • بیت کوین (Bitcoin – BTC): بیت کوین، به عنوان اولین و پرمخاطب‌ترین ارز دیجیتال بازار، انتخاب محبوبی برای ماینینگ است، اما به دلیل سختی استخراج و نیاز به تجهیزات قوی، معمولاً برای ماینرهای حرفه‌ای مناسب است.
    • اتریوم (Ethereum – ETH): اتریوم، پلتفرم برنامه‌نویسی هوشمند بلاک چینی است و ماینینگ اتریوم برای کسانی که به توسعه‌ی برنامه‌های غیرمتمرکز (DApps) و قراردادهای هوشمند علاقه‌مند هستند، می‌تواند جذاب باشد.
    • لایت کوین (Litecoin – LTC): لایت کوین، به عنوان نسخه سبک‌تری از بیت کوین شناخته می‌شود و برای ماینرهایی که می‌خواهند با سرمایه‌گذاری کمتر و تجهیزات کمتری ماینینگ کنند، مناسب است.
    • کاردانو (Cardano – ADA): کاردانو، پلتفرم بلاک چینی مقیاس‌پذیر با هدف ارتقا قابلیت استفاده‌ واقعی است و برای استخراج از طریق الگوریتم Proof-of-Stake، ممکن است جذاب باشد.
    • پالیگان (Polygon – MATIC): پالیگان، لایه دومی برای بلاک چین اتریوم است که به مقیاس‌پذیری آن کمک می‌کند.
    • بیت کوین کش (Bitcoin Cash – BCH): بیت کوین کش، نسخه بهبودیافته‌ای از بیت کوین است که به عنوان جایگزینی برای بیت کوین در معاملات روزانه طراحی شده است.

    گفتار پایانی

    در مقاله راهنمای جامع استخراج ارز دیجیتال، چگونگی استفاده از تجهیزات مناسب، نرم‌افزارهای کاربردی و پلتفرم‌های معتبر را برای سودآوری از ماینینگ بررسی کردیم و در مورد انتخاب ارز دیجیتال مناسب، رعایت اصول امنیتی و حفظ سلامت خود و دستگاه‌هایتان، توصیه‌هایی ارائه دادیم.

    دانلود کتابچه نحوه دریافت وام با ارزهای دیجیتال

    در این کتابچه با نحوه دریافت وام با ارزهای دیجیتال آشنا می‌شوید. از نحوه ثبت‌نام تا آشنایی با مزایا و معایب این گونه وام‌ها مطلع می‌شوید.

      به یاد داشته باشید که استخراج ارز دیجیتال نیازمند پیشرفت و یادگیری مداوم است و باید در جریان تغییرات به‌روز دنیای کریپتوکارنسی قرار بگیرید، ما در آکادمی بیت پین، این بستر را برای شما فراهم کرده و می‌توانید با خواندن مقاله‌های آموزشی این پلتفرم یا دنبال کردن ما در شبکه‌های اجتماعی، دانش خود را در قناوری بلاک چین و ارزهای دیجیتال گسترش داده و در جریان تمامی اتفاقات و وقایع آن قرار بگیرید.

      توجه: مقالات منتشر شده در آکادمی بیت پین فقط اهداف آموزشی دارند و نباید آن‌ها را توصیه‌ای مبنی بر خرید، فروش و یا سرمایه‌گذاری در نظر گرفت.

      سوالات متداول

      • استخراج ارز دیجیتال چیست و چرا اهمیت دارد؟

      استخراج ارز دیجیتال به‌معنای تایید تراکنش‌ها و افزودن آنها به زنجیره‌ی بلاک است. این فعالیت نه‌تنها به امنیت شبکه کمک می‌کند، بلکه به شما اجازه می‌دهد تا به روشی مطمئن از ازرهای دیجیتال درآمد کسب کنید.

      • چه تجهیزاتی برای استخراج ارزهای دیجیتال نیاز است؟

      برای استخراج ارز دیجیتال، به تجهیزات محاسباتی قویی شامل کامپیوترها، پردازنده‌های گرافیکی (GPU) یا تراشه‌های ASIC نیاز خواهید داشت.

      • فرایند استخراج ارز دیجیتال به چه صورت است؟

      در فرآیند استخراج ارز دیجیتال، تراکنش‌های جدید توسط ماینرها حل شده و به عنوان بلاک‌های جدید به زنجیره‌ی بلاک اضافه می‌شوند. برای حل این تراکنش‌ها، الگوریتم‌های پیچیده‌ای استفاده می‌شود.

      • آیا استخراج ارز دیجیتال مقرون‌به‌صرفه است؟

      مقرون‌به‌صرفه بودن استخراج ارز دیجیتال، به عوامل مختلفی مانند قیمت ارزهای دیجیتال، هزینه‌ها و توان محاسباتی دستگاه شما بستگی دارد. در مواردی ممکن است ماینینگ سودآور باشد، اما تحقیق دقیق و برنامه‌ریزی به شما کمک می‌کند تا تصمیم بهتری بگیرید.

      شبنم توایی

      شبنم توایی

      علاقه زیادی به حوزه فناوری و فین تک دارم، درباره ارزهای دیجیتال، بلاک چین، هوش مصنوعی، وب ۳ و سایر موضوعات مرتبط با فناوری می‌نویسمو تحقیق می‌کنم. عاشق سفر و عکاسی هستمو اوقات فراغتم را با کشف جاذبه‌ها و ثبت لحظات زیبا سپری می‌کنم. بزرگترین هدفم تو زندگی یاد گرفتنه و لذت می‌برم از اینکه یادگرفته‌هامو دانش و تجربه‌ام را با دیگران به اشتراک بگذارم و از اونها هم یاد بگیرم.

      مطالب نویسنده
      اشتراک گذاری:

      مطالب مشابه

      میزان مصرف برق دستگاه استخراج بیت کوین چقدر است؟ (نحوه محاسبه)

      در این مقاله با میزان مصرف برق دستگاه استخراج بیت کوین، راه‌ ...

      5 سوال رایج درباره میلیاردرهای ارزهای دیجیتال

      سوالات رایجی که در ذهن بیشتر مردم درباره میلیاردرهای ارزهای ...

      خلاصه‌ای از نکات مهم وایت پیپر سولانا؛ بلاک چینی با کارایی بالا و مقیاس‌پذیر

      وایت پیپر سولانا یک سند بنیادی است که اصول، معماری و طراحی ب ...

      دیدگاه‌ها
      در پاسخ به دیدگاه کاربر