سبدهای یلدای بیت پین

کاردانو در مقابل سولانا: کدام بلاک چین آینده روشن‌تری دارد؟

تاریخ: 3 اردیبهشت 1403
زمان مطالعه:  8 دقیقه
کاردانو در مقابل سولانا: کدام بلاک چین آینده روشن‌تری دارد؟

پیش‌بینی آینده و اینکه کدام بلاک چین، کاردانو یا سولانا، در نهایت موفق‌تر خواهد بود، دشوار است. هر دو پلتفرم مزایا و معایب خاص خود را دارند و به طور مداوم در حال تکامل هستند.

کاردانو در مقابل سولانا مسلماً شدیدترین نبرد بین بلاک چین‌های لایه یک جایگزین در صنعت ارزهای دیجیتال است. هر شبکه فاکتورهای زیادی را روی میز می‌گذارد و پتانسیل این را دارد که اتریوم را در صدر سلسله مراتب قراردادهای هوشمند از سلطنت خلع کند. کاردانو به رویکرد ناب و سیستماتیکی پایبند بوده و اکوسیستم بلاک چین آرمان‌شهری را متصور است، اما سولانا این ایدئولوژی‌ها را در ازای قابلیت‌های خیره‌کننده‌تر قربانی می‌کند. تفاوت‌های کلیدی سولانا و کاردانو در چیست؟ چه عواملی باعث می‌شوند تا این پلتفرم‌های بلاک چین اینقدر قدرتمند باشند؟ کدام یک در صدر جدول قرار خواهند گرفت؟ قبل از بررسی کامل و تشریح نکات ظریف کاردانو و سولانا، اجازه دهید ابتدا برخی از اصول اولیه را مرور کنیم:

کاردانو سولانا
بنیان‌گذار چارلز هاسکینسون آناتولی یاکوونکو
زمان راه‌اندازی ۲۰۱۷ ۲۰۲۰
ارزش بازار 20 میلیارد دلار 80 میلیارد دلار
مقدار در گردش ۳۵ بیلیارد ۴۴۴ میلیون
بالاترین قیمت ۳٫۱ دلار ۲۶۲ دلار
مکانیسم اجماع PoS PoH و PoS

برخلاف شبکه‌هایی که با مکانیسم اثبات کار (Proof-of-Work) فعالیت می کنند، سولانا و کاردانو برای تأیید تراکنش‌ها و ایجاد بلوک‌های جدید به نودهای ولیدیتورها متکی هستند؛ این موضوع باعث می‌شود که این دو بلاک چین بسیار پایدارتر از بلاک چین‌های گذشته باشند و در عین حال حداقل هزینه تراکنش را تضمین کنند.

معرفی بلاک چین کاردانو (ADA)

کاردانو که توسط چارلز هاسکینسون تأسیس شد، شبکه بلاک چین اثبات سهام (PoS) است که از ابتدا بر اساس تئوری آکادمیک بررسی‌شده طراحی شد. به لطف مکانیزم اجماع Ouroboros، کاردانو کارآمد، غیرمتمرکز و بسیار ایمن است. شبکه کاردانو به عنوان پروتکلی نابی شناخته می‌شود و تمام ویژگی‌های یک پروتکل ایده‌آل را داراست. از زمان بلاک پیدایش، کاردانو موفق به حفظ آنلاین بودن کامل شبکه شده و به یکی از بهترین امتیازات تمرکززدایی در این صنعت می‌بالد. با میزبانی از برنامه‌های غیرمتمرکز (dApp) متنوع، محصولات و خدمات مختلف، اکوسیستم کاردانو به آرامی اما به طور پیوسته در حال رشد است. این شبکه با ثبات و قابلیت اطمینان اثبات شده، به گزینه‌ای محبوب برای کسب‌وکارهایی تبدیل شده است که از فناوری بلاک چین برای ایجاد موارد استفاده جدید و خلاقانه بهره می‌برند.

معرفی بلاک چین سولانا (SOL)

آناتولی یاکوونکو، بنیانگذار سولانا، بلاک چین سولانا را با در نظر گرفتن قابلیت مقیاس‌پذیری و عملکرد طراحی کرد. سولانا با ترکیب دو مکانیسم اثبات تاریخ (PoH) و اثبات سهام (PoS)، شاید پربازده‌ترین بلاک چین در صنعت ارزهای دیجیتال باشد. سرعت تراکنش در سولانا از بهترین‌ها در این حوزه است؛ این شبکه قادر به پردازش تراکنش‌هایی است که شبکه‌های قدیمی مانند بیت کوین (BTC) و اتریوم (ETH) حتی آرزوی آن را دارند. اکوسیستم سولانا در حال شکوفایی است و فعالیت آنچین آن به سطوح خیره‌کننده‌ای رسیده است. این شبکه از صحنه پررونق امور مالی غیرمتمرکز (DeFi) برخوردار بوده و حجم معاملات آنچینش سلطه اتریوم را تهدید می‌کند.

کاردانو در مقابل سولانا

سولانا در مقابل کاردانو؛ تفاوت‌های کلیدی

در نگاه اول، سولانا و کاردانو شباهت‌های زیادی به هم دارند. هر دوی آنها بلاک چین‌های لایه ۱ هستند که از توسعه قراردادهای هوشمند پشتیبانی کرده و از الگوریتم‌های اجماعی که بر پایداری و بهره‌وری انرژی تمرکز دارند، استفاده می‌کنند. هر دو شبکه برنامه‌ها و خدمات متنوعی مانند پروتکل‌های امور مالی غیرمتمرکز (DeFi) و توکن‌های غیرقابل تعویض (NFT) را ارائه می‌دهند، اما شباهت‌ها در همینجا به پایان می‌رسد. حالا برویم سراغ اینکه چه ویژگی‌های کلیدی این دو شبکه را از هم متمایز می‌کند؟

از نسل Z تا NFT و تحلیل دوج‌کوین در شماره جدید دامیننس

دامیننس ۱۵، همین حالا دریافت کن!

    مقیاس‌پذیری

    یکی از بزرگترین تفاوت‌های بین دو شبکه سولانا و کاردانو، مقیاس‌پذیری و سرعت عملکرد آن‌ها است. از نظر تئوری، بلاک چین کاردانو قادر است ۲۵۰ تا ۱۰۰۰ تراکنش در ثانیه را با پردازش در عرض چند ثانیه مدیریت کند، اما در واقعیت، محدودیت‌های مقیاس‌پذیری کاردانو به دلیل فعالیت ناکافی آنچین، هرگز به طور کامل آزمایش نشده است. داده‌هایی که توسط Cexplorer، پیشرو در کاوشگرهای بلاک چین کاردانو، ارائه شده، نشان می‌دهد که شبکه کاردانو به طور مرتب کمتر از ده تراکنش در ثانیه را پردازش می‌کند.

    از طرف دیگر، سولانا با تمرکز بر سرعت و مقیاس‌پذیری ساخته شده و داده‌های آنچین نشان می‌دهند که این شبکه دائماً بیش از ۸۰۰ تراکنش واقعی در ثانیه را پردازش می‌کند که بسته به فعالیت شبکه، بین ۲۰۰۰ تا ۴۰۰۰ تراکنش در ثانیه متغیر است. انتظار می‌رود راه‌اندازی نسخه جدید سولانا با نام Firedance Client، این ارقام را حتی به سطوح بالاتری برساند. البته تمام مسیر برای سولانا به همین شکل هموار نبود و با وجود سرعت بالای شبکه چشمگیر، همین سرعت باعث ایجاد مشکلات زیادی برای سولانا شد.

    پایداری شبکه

    یکی از بزرگترین انتقادها به سولانا، ناپایداری آن است و با اینکه وجود کاربران مشتاق زیاد برای این شبکه خبر خوبی است، اما تحمل بار موفقیت برای آن دشوار است. سولانا در چندین مورد با قطعی‌های غیرمنتظره شبکه مواجه شد که توقف کامل بلاک چین را در پی داشت. هرچند شبکه همیشه به سرعت مجددا راه‌اندازی می‌شود، اما ناپایداری آن، نگرانی بزرگی برای طرفداران ارزهای دیجیتال است. در همین حال، رویکرد دقیق و مبتنی بر تحقیق کاردانو در معماری بلاک چین، منجر به حفظ زمان کاری بدون قطعی شبکه از زمان راه‌اندازی آن شده است. این موضوع به افتخاری برای طرفداران کاردانو تبدیل شده و ثبات و امنیت شبکه را یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های خود معرفی می‌کند.

    تمرکززدایی

    تمرکززدایی یکی از اصول بنیادین دنیای بلاک چین‌ها است. هدف اصلی شبکه‌های بلاک چین این است که حکمرانی و زیرساخت آن به خوبی توزیع شده و از نقاط ضعف تک‌نقطه‌ای (وابستگی به یک عامل) عاری باشد. از این نظر، کاردانو یکی از پیشتازان بازار است. با داشتن بیش از 3000 اعتبارسنج مجزا و یکی از بالاترین امتیازات ضریب ناکاموتو در این صنعت، شبکه کاردانو تا حد زیادی غیرمتمرکز به حساب می‌آید. زمانی که سولانا در ابتدا راه‌اندازی شد، طرفداران پروپاقرص بلاک چین به تعداد کم ولیدیتور در شبکه و توزیع مشکوک توکن‌های SOL به سرمایه‌گذاران اولیه انتقاد شدید داشتند. سولانا به‌عنوان زنجیره‌ متمرکز سرمایه‌گذاران خطرپذیر در نظر گرفته می‌شد که صرفاً برای سرمایه‌گذاران اولیه طراحی شده بود تا توکن‌های خود را در بازار پررونق ارزهای دیجیتال به فروش برسانند.

    با این حال، سولانا در سال‌های اخیر توانست اوضاع را تغییر دهد. فروپاشی FTX و Alameda Research، که از حامیان اصلی آن بودند، زمین بازی را هموار کرد و حالا توکن‌های SOL به خوبی بین مشارکت‌کنندگان بازار توزیع شده‌اند. علاوه بر این، بیش از 1700 اعتبارسنج شبانه‌روز فعالیت می‌کنند تا اطمینان حاصل کنند که شبکه سولانا به درستی توزیع شده باشد. حالا سولانا به امتیاز قابل‌توجهی در ضریب ناکاموتو دست یافته و با اینکه هنوز به سطح تمرکززدایی کاردانو ADA نرسیده، اما همچنان از سایر رقبای لایه ۱ مانند اتریوم یا NEAR پیشی می‌گیرد.

    زبان برنامه‌نویسی

    سولانا و کاردانو با زبان‌های برنامه‌نویسی کاملاً متفاوتی ساخته شده‌اند. البته کاربر معمولی متوجه این تفاوت نخواهد شد، اما این تمایز مهمی است که تأثیر قابل‌توجهی بر خود شبکه دارد. کاردانو و تمامی برنامه‌های غیرمتمرکز (dApp) و پروژه‌های ساخته شده روی آن با زبان برنامه‌نویسی قرارداد هوشمند Plutus نوشته شده‌اند که خود با زبان Haskell کدنویسی شده است. این زبان فقط در اکوسیستم کاردانو استفاده می‌شود و همین موضوع، جذب توسعه‌دهندگان و قابلیت همکاری با سایر شبکه‌ها را محدود می‌کند. از طرف دیگر، تمام شبکه‌های سازگار با ماشین مجازی اتریوم (EVM) عمدتا به زبان برنامه‌نویسی Solidity وابسته هستند. این بدان معناست که توسعه‌دهندگان می‌توانند به راحتی بین زنجیره‌های مختلف برای استقرار پروتکل‌های جدید جابه‌جا شوند.

    بیشتر بخوانید:  زبان برنامه ­نویسی سالیدیتی چیست؟ کاربرد Solidity

    قراردادهای هوشمند سولانا با زبان Rust نوشته می‌شوند که زبان برنامه‌نویسی بسیار رایج‌تری است و ورود توسعه‌دهندگان جدید به اکوسیستم و تشویق آن‌ها به ایجاد برنامه‌های کاربردی و خدمات جدید برای رشد شبکه را بسیار آسان‌تر می‌کند.

    چرا سولانا بهتر از کاردانو است؟

    طرفداران سولانا اینطور استدلال می‌کنند که این شبکه برای پشتیبانی از میلیون‌ها کاربر بسیار مناسب‌تر است. سولانا خود را به عنوان بلاک چینی با بالاترین کارایی در این صنعت معرفی کرده و تعداد تراکنش‌ها و کیف پول‌های فعال بیشتری را نسبت به اکثر رقبای خود مدیریت می‌کند. این شبکه دارای کارمزدهای پایین و تراکنش‌های سریع است که آن را برای پذیرش گسترده ایده‌آل می‌سازد. علاوه بر این، به نظر می‌رسد که سولانا مشکلات مربوط به زمان کار (uptime) را که قبلاً با آنها مواجه بود، برطرف کرده و روزبه‌روز غیرمتمرکزتر می‌شود.

    چرا طرفداران کاردانو آن را بهتر از سولانا می‌دانند؟

    طرفداران کاردانو می‌گویند که شبکه کاردانو با دقت و صرف زمان کافی در حال پیشرفت است. روی کاغذ، کاردانو شبکه‌ای متن‌باز و ایده‌آل است. مکانیزم اجماع اثبات سهام منحصربه‌فرد آن کارآمد بوده و هزینه تراکنش‌ها را پایین نگه می‌دارد، در حالی که تعداد زیاد استخرهای سهام در شبکه، حداکثر تمرکززدایی را تضمین می‌کند. علاوه بر آن، توکن بومی کاردانو، یعنی ADA، شاهد سرمایه‌گذاری کلان فرشتگان نگهبان مانند سولانا (SOL) نبوده و توزیع توکن ADA بسیار ارگانیک‌تر است.

    طرفداران کاردانو آن را بهتر از سولانا می‌دانند

    نتیجه‌گیری نهایی

    مقایسه کردن سرگرم‌کننده است، اما بیایید به اصل مطلب بپردازیم. کدام شبکه از نظر عینی برتر است و کدام آلت کوین سرمایه‌گذاری بهتری محسوب می‌شود؟ در نهایت، انتخاب بین این دو شبکه، به اولویت‌های شخصی و استراتژی سرمایه‌گذاری شما بستگی دارد.
    سولانا شاید سریع‌تر، جذاب‌تر و محبوب‌تر باشد، اما هنوز هم برای پیروزی واقعی در رقابت لایه ۱ (لایه پایه بلاک چین)، نیاز به بهبود موارد زیادی دارد. به همین ترتیب، کاردانو شاید از نظر تئوری عالی به نظر برسد، اما تئوری تا رسیدن به واقعیت فاصله دارد. تا زمانی که شبکه به طور کامل مورد آزمایش قرار نگیرد و اکوسیستم آن شاهد هجوم قابل‌توجهی از کاربران نباشد، طرفداران کاردانو نمی‌توانند مطمئن باشند که بلاک چین آن‌ها برای تسخیر بازار ارزهای دیجیتال آماده است.

    روی دیگر ماجرا

    هر دوی سولانا و کاردانو با رقابت سختی از جانب تعداد رو به افزایش بلاک چین‌های لایه ۱ رقیب مواجه هستند. با ظهور شبکه‌های مدرن‌تر، ممکن است سولانا و کاردانو کنار گذاشته شوند و فناوری جدیدتر و چشمگیرتری جایگزین آنها شود. اما این موضوع چه اهمیتی دارد؟ مقایسه‌ی کاردانو و سولانا بحث داغی در محافل ارزهای دیجیتال بوده و دانستن بیشتر در مورد نقاط قوت و تفاوت‌های این شبکه‌ها به شما کمک می‌کند تا صنعت بلاک چین و عملکرد توکن‌های SOL و ADA را بهتر درک کنید.

    سوالات متداول

    • کدام بهتر است، سولانا یا کاردانو؟

    انتخاب بین سولانا یا کاردانو به ترجیح شخصی و اهداف سرمایه‌گذاری شما بستگی دارد.

    • ارزش بازار سولانا چقدر است؟

    طبق داده‌های CoinMarketCap، ارزش بازار سولانا در زمان نگارش این متن حدود ۸۰ میلیارد دلار است.

    • چرا ADA بهترین ارز دیجیتال است؟

    طرفداران ADA به دلیل رویکرد توسعه‌ی مبتنی بر تحقیق و پیشتازی در تمرکززدایی، کاردانو را بهترین ارز دیجیتال می‌دانند.

    شبنم توایی

    شبنم توایی

    علاقه زیادی به حوزه فناوری و فین تک دارم، درباره ارزهای دیجیتال، بلاک چین، هوش مصنوعی، وب ۳ و سایر موضوعات مرتبط با فناوری می‌نویسمو تحقیق می‌کنم. عاشق سفر و عکاسی هستمو اوقات فراغتم را با کشف جاذبه‌ها و ثبت لحظات زیبا سپری می‌کنم. بزرگترین هدفم تو زندگی یاد گرفتنه و لذت می‌برم از اینکه یادگرفته‌هامو دانش و تجربه‌ام را با دیگران به اشتراک بگذارم و از اونها هم یاد بگیرم.

    مطالب نویسنده
    اشتراک گذاری:

    مطالب مشابه

    بهترین ارز دیجیتال برای خرید با ۵ میلیون تومان

    برای خرید و سرمایه‌گذاری در ارزهای دیجیتال نیازی به...

    4 اپلیکیشن معتبر خرید آنلاین طلا را بهتر بشناسید!

    با استفاده از اپلیکیشن خرید طلای آنلاین، تنها با چند کلیک...

    دیدگاه‌ها
    در پاسخ به دیدگاه کاربر