الگوریتم اثبات کار (Proof of Work) چیست؟

تاریخ انتشار: 30 تیر 1401 | آخرین به‌روزرسانی: 5 اسفند 1402
زمان مطالعه:  6 دقیقه
الگوریتم اثبات کار

دنیای زیبای بلاک‌ چین پر از جذابیت‌های مختلف است که هرکدام آن‌ها در نوع خود مهم هستند. گواه اثبات کار یک الگوریتم ویژه در شبکه بیت‌کوین است که روند کار این بلاک‌چین را مشخص می‌کند؛ به همین دلیل تصمیم گرفتیم در این مطلب از بیت‌پین به‌صورت ویژه به این الگوریتم و ویژگی‌های آن بپردازیم؛ پس تا انتها با ما همراهی کنید.

گواه اثبات کار چیست؟

وقتی درباره ارزهای دیجیتال صحبت می‌شود، بی‌شک ارز بیت‌ کوین اولین چیزی است که به ذهن هرکسی خطور خواهد کرد. بلاک‌چین بیت‌کوین برای استخراج و پردازش تراکنش‌ها راهکار خاصی دارد که به آن Proof of Work گفته می‌شود؛ یعنی تأیید تراکنش‌ها براساس کار انجام‌شده توسط ماینرها صورت می‌گیرد.

در الگوریتم اثبات کار ماینرها کار پردازش‌های شبکه را انجام می‌دهند و در ازای آن پاداش دریافت می‌کنند. با توجه به اینکه این الگوریتم شرایط خاص خودش را دارد،‌ امکان پرداخت سود برای ماینرهای مختلف فراهم خواهد بود.

در این روش شما می‌توانید به‌عنوان یک ماینر وارد عمل شوید و کسب سود کنید.

نحوه کار الگوریتم اثبات کار این است که معادلات ریاضی پیچیده‌ای را در اختیار ماینرها قرار می‌دهد تا آن‌ها را پردازش کنند. در این شرایط ماینرهای توان محاسباتی خود را استفاده می‌کنند.

از آنجا که پاداش بلاک‌های جدید با انجام کار ماینینگ داده می‌شود، به آن گواه اثبات کار گفته می‌شود. این نکته را فراموش نکنید که بیت‌کوین نیز از همین گواه اثبات کار استفاده می‌کند که به همین دلیل یک ارز قابل استخراج به حساب می‌آید.

به‌طورکلی تنها ارزهایی قابلیت استخراج دارند که براساس گواه اثبات کار ساخته شده‌اند. امروزه شاهد هستیم که تعداد ارزهای زیادی از این الگوریتم استفاده می‌کنند که استخراج آن‌ها نیز به‌آسانی صورت خواهد گرفت.

کارایی الگوریتم اثبات کار چیست؟

یکی از مهم‌ترین ویژگی‌هایی که ارزهای دیجیتال را از بقیه جدا می‌کند، این است شبکه آن‌ها حالت غیرمتمرکز دارد. همین خصوصیت مثبت سبب شده است میزان امنیت معاملات نیز بیشتر شود. با این حال هنوز افراد زیادی هستند که در این زمینه بی‌اعتمادی دارند؛ از همین رو Proof of Work این دغدغه‌ها را به‌صورت کلی حل کرده است.

زمانی که گواه اثبات کار در یک بلاک‌چین فعال است، نودهای مختلف برای رسیدن به اجماع تلاش می‌کنند. زمانی که این اتفاق بروز می‌دهد، امکان دست‌کاری کردن در تراکنش نیز به صفر می‌رسد که همین امر امنیت بلاک‌چین را تأمین خواهد کرد.

درواقع گواه اثبات کار سبب می‌شود تغییر پیام‌ها به حالت غیرممکن دربیاید که در این حالت تراکنش‌ها نیز با سرعت بهتری انجام خواهند شد. معادلات پیچیده ریاضی که باید توسط ماینرها حل شوند به پازل اثبات کار شهرت پیدا کرده‌اند.

اکنون که می‌دانید دلیل اهمیت این موضوع چیست، PoW می‌تواند راهکاری عالی برای بهبود کارایی بلاک‌چین باشد. با توجه به این که کارایی الگوریتم اثبات کار بسیار عالی است، بیت‌کوین نیز همچنان با قدرت هر چه تمام به مسیر پیش روی خود ادامه خواهد داد.

نحوه عملکرد

الگوریتم اثبات کار

بعد از این که علاقه‌مندان به کریپتو متوجه شدند اهمیت بلاک‌چین چیست، PoW نیز جایگاه بسیار خوبی در این زمینه به دست آورد. درواقع کاری که گواه اثبات کار انجام می‌دهد، این است که امکان دست‌کاری را به صفر می‌رساند. درواقع اگر تغییری در اطلاعات یک بلاک صورت بگیرد، نودها آن را تأیید نمی‌کنند و درنهایت اعمال نمی‌شود.

در طول این پروسه، یک تابع هش وجود دارد که داده‌ها را دریافت کرده و آن را به یک خروجی خاص تبدیل می‌کند.

شاید برای شما جالب باشد که در Proof of Work تابع هش به‌صورت یک‌طرفه عمل می‌کند؛ یعنی شما نمی‌توانید همین کار را برعکس انجام دهید و داده اولیه را به دست آورید. با توجه به این که نحوه عملکرد اثبات کار امکان هرگونه سوءاستفاده را از بین می‌برد، شما می‌توانید از این شرایط عالی استفاده کنید و از ارزهایی که با این تکنولوژی ساخته شده‌اند، بهره ببرید.

درواقع ماینرها محاسبات مربوط تابع هش را انجام می‌دهند تا بتوانند از این طریق به پاداش بلاک دست پیدا کنند؛ به همین دلیل امروزه شرایط برای گواه اثبات کار از هر زمان دیگری فراهم‌تر است.

دانلود دوازدهمین ماهنامه دامیننس

یک سال با دامیننس؛ سفری پر از تجربه و یادگیری

    تأمین امنیت بلاک‌چین با گواه اثبات کار

    کسانی که می‌خواهند در ارزهای دیجیتال سرمایه‌گذاری کنند، قبل از هر چیز به این فکر می‌کنند که امنیت این روش چقدر است؛ به همین دلیل شما باید قبل از هر چیز این عامل را به‌صورت ویژه بررسی کنید. با توجه به این که می‌دانید الگوریتم اثبات کار چیست، PoW باید خیال شما را از بابت امنیت نیز راحت کند.

    در این حالت اگر یک ماینر بخواهد یک بلاک نامعتبر ایجاد کند، به‌راحتی توسط سازوکار گواه اثبات کار شناسایی شده و بی‌اعتبار می‌شود؛ به همین دلیل امروزه شاهد آن هستیم ماینرها امکان تقلب در این بخش را ندارند.

    خوشبختانه ساختارهای شبکه بیت‌کوین به‌گونه‌ای ایجاد شده است که شما می‌توانید خیال راحتی از بابت امنیت داشته باشید. اگر یک متخلف بخواهد از فرصت استفاده کند، تنها زحمت خود را هدر خواهد داد؛ زیرا تمامی بلاک‌های نامعتبر به‌صورت کامل کنار خواهند رفت. این نکته را فراموش نکنید که Proof of Work یک انقلاب واقعی در بلاک‌چین بوده است که حتماً باید جنبه‌های مختلف آن را بررسی کرد. وجود الگوریتم اثبات کار توانسته است بخش زیادی از نگرانی‌ها در این بخش را از بین ببرد؛ پس شما هم حتماً از این شرایط ویژه استفاده کنید.

    مسائل الگوریتم اثبات کار که باید بدانید

    امروزه الگوریتم اثبات کار مسائل خاص خود را دارد که هرکدام از آن‌ها در نوع خود مهم هستند. از آنجا که می‌دانید این الگوریتم چیست، PoW می‌تواند مزایا و معایب خود را داشته باشد. یکی از اشکالاتی که به این الگوریتم وارد است، مصرف بالای انرژی در آن است؛ به همین دلیل بسیاری از کارشناسان استفاده از گواه اثبات سهام را به‌جای آن پیشنهاد می‌دهند.

    در حال حاضر مصرف برق ماینرهای بیت‌کوین بسیار زیاد است که باید دقت کافی به آن داشته باشید.

    بسیاری از کارشناسان در سراسر جهان به این مصرف انرژی بالا اعتراض کرده‌اند و به‌دنبال راهی برای حل این مشکل هستند. با این حال نباید فراموش کرد که اتریوم با تغییر الگوریتم خود به PoS‌ گام محکمی در این راستا برداشته است.

    با این حال همچنان گواه اثبات کار طرفداران خاص خود را دارد؛ زیرا معتقدند استخراج فرصت برابری را برای درآمدزایی افراد به وجود آورده است. هر بلاک‌چین در ابتدای راه‌اندازی خود نوع الگوریتم را مشخص کرده و در ادامه همراه با آن ادامه خواهد داد.

    معرفی ارزهای دیجیتال با گواه اثبات کار

    امروزه بسیاری از ارزهای دیجیتال براساس الگوریتم اثبات کار عمل می‌کنند. بی‌شک مهم‌ترین ارزی که در این لیست قرار می‌گیرد، بیت‌کوین است. در حال حاضر هزاران ماینر در سراسر جهان به استخراج بیت‌کوین می‌پردازند که این کار به‌دلیل وجود سازوکار Proof of Work است.

    غیر از این، شما باید سایر ارزهای مهم را هم بشناسید. اتریوم نیز براساس همین الگوریتم کار می‌کرد که البته به‌سوی PoS‌ حرکت کرده است. ارز لایت کوین نیز که یکی از ارزهای باسابقه بازار به شمار می‌آید، از همین الگوریتم استفاده می‌کند که شما می‌توانید برای ماینینگ آن دست به کار شوید.

    ارز دیجیتال دوج‌کوین نیز یکی دیگر از گزینه‌های پیش روی شماست که می‌توانید با استخراج آن به سود خوبی دست پیدا کنید. ارزهایی مانند بیت‌کوین کش و شیبا اینو نیز از همین الگوریتم استفاده می‌کنند. بعد از اینکه متوجه شدید مزایای این ارزها چیست، PoW به شما اجازه می‌دهد از طریق استخراج به درآمد مناسبی دست پیدا کنید.

    با توجه به ویژگی‌های منحصربه‌فردی که در گواه اثبات کار وجود دارد، شما می‌توانید با تأمین تجهیزات لازم کار ماینینگ را آغاز کرده و از این طریق به سود خوبی برای خود دست پیدا کنید.

    گفتار پایانی!

    گواه اثبات کار یکی از بهترین الگوریتم‌هایی است که برای فعالیت یک بلاک‌چین در نظر گرفته شده است؛ به همین دلیل بلاک‌چین بیت‌کوین که مهم‌ترین ارز دیجیتال محسوب می‌شود نیز از سازوکار PoW استفاده می‌کند.

    افزایش امنیت بلاک‌چین از بزرگ‌ترین مزایایی است که در این شبکه وجود دارد. با این حال مواردی مانند مصرف انرژی بالا سبب شده است بسیاری از بلاک‌چین ‌ها با سمت PoS‌ حرکت کنند.

    در این مطلب از بیت‌پین به‌صورت کامل به بررسی گواه اثبات کار پرداخته شد که امیدواریم این مطالب برای شما بسیار مفید بوده باشند.

    پرسش‌های متداول

    • چه ارز دیجیتالی قابل استخراج است؟

    تمامی ارزهای دیجیتالی که بر مبنای گواه اثبات کار عمل می‌کنند، قابل استخراج هستند که شما می‌توانید به این نکته دقت داشته باشید.

    • مزیت گواه اثبات کار چیست؟

    این الگوریتم سبب می‌شود غیرمتمرکز بودن بلاک‌چین بیشتر شود و درنهایت فضای امن‌تری را برای تبادلات مالی فراهم می‌کند.

    • الگوریتم اثبات کار چه معایبی دارد؟

    یکی از مهم‌ترین معایبی که در این الگوریتم وجود دارد، مصرف بالای انرژی در آن است؛ برای مثال فرایند استخراج بیت‌کوین مصرف برق بسیار بالایی دارد که حتماً باید به آن دقت داشته باشید.

    تیم محتوا بیت‌پین

    تیم محتوا بیت‌پین

    تدوین و بررسی مطالب حوزه کریپتو و خلق مقالات کاربردی در حوزه ارزهای دیجیتال.

    مطالب نویسنده
    اشتراک گذاری:

    مطالب مشابه

    مروری بر وایت پیپر اتریوم کلاسیک (ETC)؛ فلسفه و ساختار این پروژه

    اتریوم کلاسیک با جدا شدن از شبکه اصلی اتریوم و پایبندی به...

    آشنایی با فرگمنت (Fragment)؛ بازار تلگرام را بهتر بشناسید!

    پلتفرم فرگمنت (Fragment) که امروزه در بین طرفداران...

    دیدگاه‌ها 1 دیدگاه
    در پاسخ به دیدگاه کاربر
    1. لطف الله
      لطف الله | 7 مرداد 1401

      لطف الله