آیا شنیدن خبر فروش یک NFT به مبلغ ۶۹ میلیون دلار شما را هم شوکه کرده؟ آیا شما هم فکر می‌کنید که پرداخت مبالغ هنگفت برای خرید عکس انیمشنی یک میمون یا جغد، حماقت محض است؟ با اینکه در نگاه اول، این‌چنین به نظر می‌رسد، اما توکن‌های غیرقابل‌تعویض یا ان‌اف‌تی (NFT) حوزه‌ای فراتر از یک عکس ساده است.

در مقاله پیش رو، قصد داریم به زبانی کاملاً ساده توضیح دهیم که NFT چیست؟ چه کاربردهایی دارد؟ و چطور می‌توان از این حوزه نسبتاً جدید و پرپتانسیل، سودهایی کلان به دست آورد. البته برای درک بهتر می‌توانید فایل صوتی یا ویدیوی زیر را هم بشنوید و ببینید.

فایل صوتی ان اف تی چیست:

ویدیوی معرفی NFT و کاربردهای آن:

ان‌اف‌تی NFT چیست؟

ان‌اف‌تی یاNFT که به آن توکن غیرقابل تعویض یا توکن غیرمثلی هم می‌گویند، نوعی دارایی دیجیتال است که بر بستر بلاک چین ایجاد می‌شود. هر NFT بی‌همتا، غیرقابل جایگزین و تکرار است، درست مثل یک اثر هنری اصل. این توکن‌ها می‌توانند نشان‌دهنده مالکیت هر چیزی باشند؛ از آثار هنری دیجیتال گرفته تا موسیقی، ویدیو، آیتم‌های بازی‌های ویدیویی و حتی توییت‌ها.

ارزش NFT‌ ها از کمیابی و اصالت‌شان ناشی می‌شود. اگرچه محتوای دیجیتال می‌توانند بارها کپی شوند، اما ان‌اف‌تی به عنوان گواهی مالکیت اصلی عمل می‌کند. در واقع این نوع توکن‌ها، قرارداد هوشمند هستند که با استفاده از پلتفرم‌های متن باز خلق و تنظیم شده و پس از نوشتن، می توان آن‌ها را به‌طور دائمی در قالب توکن، در شبکه‌های بلاک‌ چینی مانند اتریوم ذخیره کرد.

برخی از اشکال محبوب NFTها شامل تصاویر در فرمت‌هایی مانند GIF ،Jpegs، ویدیوها و همین‌طور توییت‌ها هستند، اما هر اثر و دارایی دیجیتالی با توجه به خواست سازنده و طراح آن امکان تبدیل‌شدن به توکن غیرقابل تعویض را دارد؛ البته به شرطی که سازنده‌ی آن اثر بخواهد دارایی منحصربه‌فردی داشته باشد، مثلاً مقالات ISI یا بلیت‌های کنسرت‌ها که متعلق به یک نفر هستند، می‌توانند ان‌اف‌تی شوند.

GIF: Chris Torres

این گربه دیجیتالی به‌صورت توکن غیرقابل تعویض (NFT) با قیمت ۳۰۰ اتر به فروش رسید!

حال سوالی که ممکن است برای شما هم ایجاد شود، این است که وقتی می‌توان به‌راحتی از اثری اسکرین‌شات گرفت یا آن را دانلود کرد، چرا مردم حاضرند میلیون‌ها دلار بابت آن پول بپردازند؟

پاسخ ساده است، توکن غیرقابل تعویض به خریدار اجازه می‌دهد تا کالای اصلی را همراه با احراز هویت داخلی، داشته باشد؛ این احراز هویتَ مالکیت اثر را ثابت کرده و در دنیایی ایده‌آل، فرد دیگری نمی‌تواند از آن اثر استفاده کند. در واقع، ارزش معنوی اثر با اعتبار و هویت هنرمند گره خورده و همه دنیا می‌پذیرند که تنها یک نسخه از اثر مورد نظر به صورت NFT تولید و به خریدار اهدا شده است.

کلمه NFT مخفف چیست؟

کلمهNFT کوتاه‌شده عبارت Non-Fungible Token است که به توکن بودن و غیرقابل تعویض یا غیرقابل معاوضه بودن این دارایی اشاره دارد. این یعنی هیچ دو NFT ای با هم برابر نیست و نمی‌توان آن‌ها را با هم معاوضه کرد. این مفهوم درست در مقابل توکن‌های عادی و قابل تعویضی مثل بیت کوین قرار می‌گیرد؛ چرا که دو واحد BTC کاملاً با هم یکسان هستند و می‌توانید آن‌ها را با هم معاوضه کنید، اما دو ان‌اف‌تی را خیر.

بیت کوین
خرید و فروش آسان بیت کوین در بیت‌پین
  • معامله بیش‌از ۳۰۰ کوین دیگر
  • دریافت وام و اعتبار معاملاتی
  • سرعت بالا در تکمیل سفارشات
  • بات‌های معامله‌گر متنوع
  • پشتیبانی ۲۴ ساعته
خرید بیت کوین

تفاوت بین NFT و توکن‌های عادی

برای پاسخ به این سوال که آیا ان‌اف‌تی همان ارز دیجیتال است یا خیر، بهتر است ابتدا مفاهیم توکن‌های قابل تعویض و توکن‌های غیرقابل تعویض را بهتر درک کنید.

تصور کنید که فردی می‌خواهد خانه خود را عوض کند و به محله دیگری برود. او برای این کار باید خانه خود را بفروشد و بعد خانه دیگر را در محله مورد نظر خود بخرد. چرا؟ چون هیچ دو خانه‌ای با هم برابر نیست و نمی‌توان آن‌ها را با هم عوض کرد. ان‌اف‌تی‌ها هم دقیقاً به همین شکل هستند. برای مثال، هر کدام از ۱۰ هزار شخصیت کریپتوپانک (Cryptopunk) که در سال ۲۰۱۷ ساخته شدند، دارای صورت، لباس، مدل مو و اکسسوری‌های منحصر به‌فرد هستند و نمی‌توان آن‌ها را با دیگری جایگزین کرد.

در مقابل، توکن‌های قابل تعویض (Fungible)، دارایی‌های دیجیتالی قابل معامله، قابل تعویض و قابل تقسیم هستند؛ این یعنی این دارایی‌ها ارزش برابری دارند و نمی‌توان آن‌ها را از یکدیگر تمیز داد. برای مثال، ۱ بیت‌کوین با ۱ بیت‌کوین دیگر برابر است و می‌توان آن را به قسمت‌های کوچک‌تر تقسیم کرد.

تفاوت توکن قابل تعویض با توکن غیرقابل تعویض - تفاوت NFT با ارز دیجیتال

تفاوت‌های زیادی بین توکن‌های قابل تعویض (Fungible) و غیرقابل تعویض (Non-Fungible) وجود دارد. برای سادگی مقایسه این دو توکن جدول زیر را مرور کنید.

توکن های قابل تعویض (Fungible) توکن های غیرقابل تعویض (Non-fungible)
همه توکن‌ها دارای خصوصیات یکسانی هستند.
یک بیت کوین یا یک شمش طلا با همان وزن.
هر توکن منحصربه‌فرد است.
مانند شماره تلفن همراه، دامنه اینترنتی یا سنگ‌های قیمتی.
قابل تقسیم به واحدهای کوچک‌تر هستند.
مثلا اسکناس ۱۰ هزارتومانی را می‌توان
به ۱۰ اسکناس‌ هزارتومانی تقسیم کرد.
قابل تقسیم به واحدهای کوچکتر نیستند.
کوچکترین واحد یک توکن است.
شناسه منحصر به‌فردی ندارند. هر کدام شناسه منحصر به‌فردی در بلاک چین دارند.
به عنوان دارایی و وسیله پرداخت بکار می‌روند. به عنوان سند مالکیت دیجیتال عمل می‌کنند.
ارزش‌گذاری آن‌ها بر اساس عرضه و تقاضای بازار است. ارزش‌گذاری آن‌ها بر اساس کمیابی و ویژگی‌های منحصر به‌فرد هر توکن است.
اقتصاد رفتاری در کریپتو؛ وقتی احساسات هم در تصمیم‌های مالی نقش دارند!

دامیننس ۱۷ رو همین حالا بخون.

    ویژگی‌های NFT چیست؟

    ان‌اف‌تی‌ها ویژگی‌های خاص و جالبی دارند که آن‌ها را از ارزهای دیجیتال عادی متمایز می‌کند. در ادامه برخی از مهمترین ویژگی‌های این نوع از توکن‌ها را نام برده‌ایم.

    ویژگی های NFT

    • قابل انتقال: ان‌اف‌تی‌ها به راحتی و مثل ارزهای دیجیتال عادی قابل انتقال هستند و می‌توان آن‌ها در کیف پول‌های ارز دیجیتال ذخیره کرد.
    • دارای اصالت: قرارگیری NFT در بلاک چین باعث می‌شود که به راحتی بتوان از اصالت و بی‌همتا بودن آن مطمئن شد.
    • غیرقابل تقسیم: با اینکه این موضوع به عنوان قانون وضع نشده، اما بیشتر توکن‌های غیرقابل تعویض به واحدهای کوچک‌تر قابل تقسیم نیستند! البته امکان دارد که این قابلیت تغییر کند و بتوان NFT ها را هم تقسیم کرد.
    • کمیاب بودن: همانطور که گفتیم، ارزش و قیمت ان‌اف‌تی به کمیاب بودن آن است. توسعه‌دهندگان ان اف تی‌ها به هر تعداد که بخواهند، می‌توانند از این توکن‌ها ایجاد کنند؛ اما با محدود کردن تعداد آن‌ها و تولید کم، باعث افزایش ارزش آن‌ها می‌شوند.
    • برنامه‌پذیری: NFT‌ ها می‌توانند حاوی قراردادهای هوشمند باشند؛ این یعنی می‌توان قوانین خاصی را در آنها برنامه‌ریزی کرد. مثلاً، یک هنرمند می‌تواند برنامه‌ریزی کند که در هر بار فروش مجدد اثرش، درصدی از سود به او برسد.
    • شفافیت: تمام تراکنش‌های مربوط به این توکن‌ها در بلاک چین ثبت می‌شود. این شفافیت به خریداران اجازه می‌دهد تاریخچه کامل مالکیت و قیمت‌گذاری آن‌ها را بررسی کنند.

    نحوه کار NFT چگونه است؟

    هنگامی که دفترکل توزیع‌شده، نسبت به ذخیره توکن غیرقابل تعویض افراد اقدام کند، فرآیند ادغام آن‌ها به بخشی از شبکه بلاک چین انجام می‌شود؛ به این فرآیند مینتینگ (Minting) یا ضرب کردن می‌‎گویند؛ در این فرآیند:

    1. اطلاعات دارایی (مثل یک اثر هنری دیجیتال) رمزگذاری شده و در بلاک چین ثبت می‌شود.
    2. به هر NFT یک شناسه منحصر به‌فرد اختصاص داده می‌شود که آن را از سایر توکن‌ها متمایز می‌کند.
    3. مالکیت NFT به یک آدرس خاص در بلاک چین پیوند داده می‌شود.
    4. قراردادهای هوشمند برای تعیین مالکیت و مدیریت انتقال NFT استفاده می‌شوند.

    برخی از انواع فرمت‌هایی که می توان این دارایی دیجیتال را در قالب آن‌ها ضرب کرد، عبارت‌اند از:

    • GIF (تصاویر متحرک و بدون صدا)
    • آثار هنری
    • کلکسیون‌ها
    • فیلم‌ها و موارد مهم ورزشی
    • کاور‌های بازی ویدیویی
    • موسیقی

    نکات مهم دیگری هم هست که باید درباره این توکن‌های بحث‌برانگیز بدانید. مثلاً ارزش NFT‌ ها توسط بازار و بر اساس عرضه و تقاضا برای هر توکن تعیین می‌شود و می‌تواند بسیار متغیر باشد. در ضمن برخی ان‌اف‌تی‌ها دارای ویژگی‌های خاصی هستند، مانند پرداخت حق نشر به سازنده اصلی با هر بار فروش اثر در بازار ثانویه.

    از طرفی بااینکه امنیت و اصالت NFT‌ ها توسط فناوری بلاک چین تضمین می‌شود، این به معنای نبود ریسک نیست و خریداران باید مراقب کلاهبرداری‌ها و NFT‌های جعلی باشند. به طورکلی این فناوری در حال تکامل است و کاربردهای جدیدی برای آن در حوزه‌های مختلف از جمله هنر، سرگرمی، بازی‌های ویدیویی و حتی مدیریت هویت دیجیتال در حال ظهور است.

    آموزش ساخت و خرید و فروش NFT

    ساخت و خرید‌وفروش NFT کار چندان ساده‌ای نیست. با اینکه شما می‌توانید هر چیزی را تبدیل به توکن غیر مثلی کنید، ولی ایجاد تقاضا برای آن نیاز به بازاریابی و تلاش زیادی دارد. خرید و فروش این توکن‌ها هم به علت نوسانات شدیدشان بسیار پرریسک است.

    آموزش ساخت NFT

    مثلاً جاستین بیبر، خواننده مشهور کانادایی در ابتدای سال ۲۰۲۲ یکی از NFT های کلکسیون BAYC (بورد اِیپ یات کلاب) را به مبلغ ۱.۳ میلیون دلار خریداری کرد و بعد از گذشت ۱ سال، ارزش آن به ۶۰ هزار دلار رسید! همین امر نشان‌دهنده حساس بودن حرفه خرید و فروش NFT است.

    باید توجه داشته باشید که فرآیند استخراج بدون هزینه نیست و این کارمزد با شلوغ‌‎تر شدن شبکه، بیشتر هم می‌شود. اما خبر خوب این است که با تلاش برخی از برنامه‌نویسان، افراد می‎‌توانند با روش‌هایی بدون پرداخت کارمزد، NFT های خود را بی هیچ هزینه‌ای ضرب کنند!

    اخیرا پلتفرم‌‎های زیادی در دسترس قرار گرفته‌اند که در عرض چند دقیقه، می‌توان ان‌اف‌تی را ایجاد و به فروش رساند؛ در همین راستا حتی برخی از بازارهای NFT، تغییرات عمده‌ای را در ساختار هزینه‌‎های خود انجام داده‌اند تا پای افراد بیشتری را به مارکت باز کنند؛ از برجسته‎‌ترین این پلتفرم‌ها می‎‌توان به اوپن سی (OpenSea)، رَریبل (Rarible) و مینتِیبل (Mintable) اشاره کرد؛ باید بدانید که این پلتفرم‌ها صرافی ارز دیجیتال نیستند و مارکت‌هایی برای خرید و فروش NFT می‌باشند.

    فوت و فن‌های کسب درآمد از NFT کم نیستند و حتی ساخت NFT رایگان هم در این حوزه امکان‌پذیر است. ما در آکادمی بیت پین، آموزش ساخت ان‌اف‌تی در چند پلتفرم بالا را آموزش داده‌ایم؛ اما به طور کلی برای ساخت توکن غیرقابل تعویض به موارد زیر نیاز خواهید داشت:

    • کیف پول دیجیتالی که قابل اتصال به بلاک چین باشد. برای مثال، متامسک (Metamask)، کیف پول رایجی است که با شبکه اتریوم سازگار است.
    • بستر فروش NFT که به شما اجازه بارگذاری، نمایش و فروش توکن‌تان را بدهد. برای مثال، اوپن سی (OpenSea)، بازاری بزرگ و معروف برای فروش توکن غیرقابل تعویض است که البته کاربران ایرانی را تحریم کرده است.
    • فایلی با قالب مناسب برای تبدیل به NFT. برای مثال، عکس، ویدئو، صوت، GIF و غیره.
    • مقداری ارز دیجیتال برای پرداخت هزینه‌های عملیات بلاک چین. برای مثال، اگر شبکه اتریوم را انتخاب کنید، نیاز به مقداری ETH در کیف پول خود دارید.

    برای خرید و فروش NFT بازار اوپن سی را به عنوان مثال انتخاب کرده و در ادامه به طور خلاصه این فرآیند را تشریح می‌کنیم:

    • ثبت‌نام در بازار NFT: به سایت اوپن سی رفته و با استفاده از کلید Connect Wallet در بالای صفحه، کیف پول خود را به سایت متصل کنید (حتماً از VPN مطمئن و قوی استفاده کنید).
    • ثبت NFT: به قسمت «Create» در بالای صفحه بروید و با استفاده از کلید «Create New Item» فایل خود را آپلود کنید. سپس جزئیاتی را درباره NFT خود، مانند نام، توضیحات، ویژگی‌ها، سطح‌ و غیره را وارد کرده و در نهایت با کلید «Create»، توکن غیرقابل تعویض خود را ایجاد کنید.
    • فروش NFT: برای فروش به قسمت «My Profile» در بالای صفحه بروید و توکن غیرقابل تعویض خود را انتخاب کنید. سپس با استفاده از کلید Sell، قیمت و شرایط فروش خود، مانند نوع قیمت‌گذاری (ثابت، پیشنهادی یا حراجی)، مقدار قیمت، مدت زمان فروش و غیره را مشخص کنید.  در نهایت با کلید «Post Your Listing»، توکن غیرقابل تعویض خود را برای فروش آماده کنید.
    • خرید NFT: به قسمت «Explore» در بالای صفحه بروید و توکن غیرقابل تعویض مورد نظر خود را جستجو یا انتخاب کنید. سپس با استفاده از کلید «Buy Now» یا «Make Offer»، پیشنهاد خرید خود را ارائه دهید. در صورت تایید فروشنده، مبلغ مورد نظر از کیف پول شما کسر شده و NFT به شما منتقل می‌شود.

    چرا NFT خریدار دارد؟

    حالا که تا حدودی فهمیدیم که NFT چیست، بیاید بفهمیم که چرا یک توکن غیرمثلی باید خریداری داشته باشد؟ در ابتدا باید بگوییم که انواع NFT ها می‌توانند به عنوان سرمایه‌گذاری مالی، خرید احساسی، کالای کلکسیونی یا روشی برای ارتباط برقرار کردن خریدار با خالق ان‌اف‌تی خریداری شوند. خرید این نوع از دارایی را می‌توان مشابه جمع‌آوری تمبرهای پستی، سکه‌های قدیمی یا کلکسیون پروانه‌ها دانست؛ البته گاهی اوقات هم دلیل احساسی برای خرید NFT، با اهداف تجاری گره‌ خورده است.

    برای مثال، طرفداران وفادار برند نایکی ممکن است برای کمک به این برند در زمان سقوط سهامش، یکی از چند صد جفت کفش مدل Jordan را خریداری کنند؛ یا اگر نایکی تصمیم بگیرد مجموعه‌ای ۲۵ عددی ازNFT یک gif swoosh نایکی را کنار بگذارد، همان طرفداران سرسخت سعی می‌کنند به هر قیمتی شده، یکی از آن‌ها را بخرند.

    چرا ان اف تی NFT خریدار دارد؟

    به عقیده کریس آلیک، مدیر فناوری و خلاقیت فناوری در Deutsch LA، مردم تمایل دارند درست مانند دنیای واقعی، در دنیای مجازی هم مجموعه‌ و کلکسیون داشته داشته باشند تا بتوانند پرستیژ و برند خود را در فضای دیجیتال مانند نوع لباس پوشیدن در واقعیت، به نمایش بگذارند.

    اکثر آدم‌ها ذاتاً تمایل به داشتن اشیاء کمیاب دارند.

    علاوه‌بر‌ مواردی که در بالا اشاره کردیم، خرید توکن غیرقابل تعویض از جنبه‌ی دیگری هم در جامعه معنا پیدا می‌کند؛ برای مثال، برخی از هنرمندانی که آثار هنری دیجیتال خود را به NFT تبدیل کرده‌اند؛ برای خریداران این آثار، امکان دسترسی انحصاری به کانالی خصوصی برای گفتگو را فراهم می‌کنند و با این کار، باشگاه طرفداری انحصاری تشکیل می‌دهند.

    آیا ان اف تی NFT، دارایی قانونی است؟

    کد NFT، امضایی دیجیتالی از طرف سازنده‌ی آن است که با کمک رمز در هر سرور، مرورگر یا سیستم‌عاملی، هویت آن توکن را به روشی غیرمتمرکز تأیید می‌کند. بنابراین در این فضا، هیچ سازمانی میزبانی NFT را بر عهده ندارد؛ برای مثال اگر توکن غیرقابل تعویض بلیتی برای یک کنسرت ساخته شود، لازم نیست تا آن بلیت از طریق پلتفرم‌های فروش بلیت مانند ایران کنسرت تأیید شود، چراکه به‌سادگی امکان تأیید آن در شبکه بلاک چین فراهم است.

    گرانقیمت‌ترین NFT های دنیا 

    روزانه تعداد زیادی NFT در دنیای کریپتوکارنسی معامله می‌شوند که قیمت‌های متفاوتی دارند؛ برخی از این NFT‌ها با قیمت‌هایی نجومی به فروش می‌رسند، از معروف‌ترین و گرانقیمت‌ترین ان اف تی‌های دنیا می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

    رتبه نام NFT قیمت (میلیون دلار)
    1 The Merge ۹۱٫۸
    2 The First ۵۰۰۰ Days ۶۹
    3 Beeple, Human One ۲۹٫۹۸
    4 Larva Labs, CryptoPunk #۷۵۲۳ ۱۱٫۷۵
    5 Xcopy: Right-Click and Save As Guy ۷٫۹
    6 Art Blocks, Ringers #۱۰۹ ۶٫۹۳
    7 Beeple, Crossroad ۶٫۶
    8 This Changed Everything ۵٫۴
    9 Save Thousands of Lives ۴٫۵

    نظر هنرمندان درمورد NFT

    در جامعه هنرمندان افراد زیادی از NFT‌ها استقبال کرده‌اند و حتی آثار خود را به توکن غیرقابل تعویض تبدیل کرده و به فروش رسانده‌اند، برای مثال هنرمندان زیادی در عرصه موسیقی، جلد کاور موسیقی‌های خود را به صورت توکن غیرقابل تعویض به مزایده گذاشته‌اند. از طرفی هنرمندان زیادی با NFT‌ها مخالف هستند.

    در کل NFT یا توکن‌های غیرقابل تکرار، یکی از جدیدترین و پرحاشیه‌ترین پدیده‌های دنیای هنر و فناوری هستند و امروزه بسیاری از هنرمندان، خصوصاً هنرمندان دیجیتال، از توکن غیرقابل تعویض به عنوان راهی جدید برای نمایش، فروش و حمایت از آثار خود استفاده می‌کنند. ولی نظر هنرمندان در مورد NFT چیست؟

    نظر هنرمندان در مورد NFTها، متفاوت است؛ بعضی از آن‌ها توکن غیرقابل تعویض را فرصتی بزرگ برای کسب درآمد، شهرت و اعتبار می‌دانند، در حالی که برخی دیگر توکن غیرقابل تعویض را وسیله‌ای برای کلاهبرداری، حباب یا تهدیدی برای محیط زیست می‌دانند. بعضی هم NFT را پدیده‌ای جذاب و جالب، ولی مبهم توصیف می‌کنند. در ادامه به برخی از نظرات هنرمندان در مورد توکن غیرقابل تعویض اشاره می‌کنم:

    مارک دنیس، هنرمند واقع‌گرای آمریکایی، که به تازگی چهار تابلو با عنوان Love You Too را به صورت توکن غیرقابل تعویض به فروش رسانده، می‌گوید: NFT‌ها، جلوه‌گر دنیای هنر هستند. من فکر می‌کنم که NFT‌ها چالشی جالب و جذاب بوده و باعث شده که من به خلاقانه‌ترین شکل ممکن به کار خود نگاه کنم.

    بچ، گروه هنرمندان خودآموز سورئال که با استفاده از تصاویر سه بعدی و فضاسازی دیدگاه خود را در مورد جامعه و فضای مجازی ابراز می‌کنند، درباره توکن غیرقابل تعویض نظر مثبتی دارند. آن‌ها معتقدند: NFT برای علاقه‌مندان به دنیای هنر، دسترسی بیشتر به ارمغان می‌آورند. شما می‌توانید آثار خود به صورت جهانی در معرض دید دنیا قرار دهید.

    جولین سپیر، دکوراتور و نقاش آلمان، که با استفاده از توکن غیرقابل تعویض قطعات هولوگرافِ تغیرپذیرِ خود را به فروش رسانده، درباره توکن غیرقابل تعویض دید منفی دارد؛‌ او می‌گوید: NFT حبابی است که به زودی منفجر خواهد شد و تهدیدی برای محیط زیست است که باعث افزایش مصرف انرژی و گازهای گلخانه‌ای می‌شود.

    بن لوییس، فیلم‌ساز، هنرشناس و نویسنده کتاب آخرین لئوناردو، که داستان گران‌ترین نقاشی جهان است، درباره NFTها می‌گوید: من به NFTها موضوع مشکوک هستم، چراکه نمی‌دانیم چه کسانی NFT‌های هنری را می‌خرند.

    کلام آخر

    اینکه NFT ها رفته رفته نقش پررنگ‌تری در دنیای واقعی و روزمره ما خواهند گذاشت یا دولت‌ها هم از مزیت‌ها و ظرفیت‌های NFT ها در تعیین مالکیت یا اهداف دیگر استفاده خواهند یا خیر، چیزی است که زمان آن را مشخص خواهد کرد. چیزی که تا به این لحظه مشخص است، این است که NFT ها بعد از یک دوره ۲ ساله شکوفایی، حالا به سکوت و خلسه‌ای طولانی فرو رفته‌اند و نیاز به موج جدیدی از تقاضا دارند.

    پذیرش بیشتر حوزه بلاک چین و بیشتر شدن کاربرد آن در زندگی انسان‌ها، قطعاً روی گسترش حوزه ان‌اف‌تی و بیشتر شدن و کاربردهای آن‌ها کمک خواهد کرد. این کانسپت جدید قطعاً می‌تواند نقش‌های جدیدی را بپذیرد و کیفیت زندگی ما را بهبود ببخشد.

    بااین‌حال، برخی از کاربران حوزه کریپتو با NFT‌ها مخالف و عده‌ای دیگر هم با آن‌ها موافق هستند. شما درمورد دنیای توکن غیرقابل تعویض چه دیدگاهی دارید؟ آیا شما هم تجربه ساخت، خرید یا فروش NFT را داشته‌اید؟ چه راهکاری را برای کسب درآمد از NFT ها پیشنهاد می‌دهید؟ نظر خود را برای ما و دوستان‌تان بنویسید. 

    سوالات متداول

    • ان اف تی NFT یا Non-Fungible Token چیست؟

    NFT توکن‌های غیرقابل‌ معاوضه‌ای هستند که به‌عنوان گواهی مالکیت دیجیتالی و غیرتکراری برای هر نوع دارایی دیجیتالی صادر می‌شوند. در واقع، NFT، قرارداد هوشمندی است که با استفاده از پلتفرم‌های اپن سورس تنظیم و برای ایمن‌سازی به‌صورت دیجیتالی استفاده می‌شود.

    • چرا NFTها با ارزش هستند؟

    ارزش و قیمت بالای ان اف تی‌ها به‌خاطر کمیاب بودن آن‌ها است. توسعه‌دهندگان ان اف تی‌ها، هر اندازه که قصد داشته باشند می‌توانند از این توکن‌ها ایجاد کنند؛ اما با محدود کردن تعداد آن‌ها و ساخت با تعداد کم، باعث افزایش ارزش آن‌ها می‌شوند.

    • آیا ان‌‎اف‌تی‌ها نمایانگر مالکیت تصاویر هستند؟

    خیر، بحث مالکیت یک مسئله حقوقی است که هنوز در فضای ان‌اف‌تی به آن پرداخته نشده است، اما این امکان وجود دارد که برخی افراد با نیت انتقال مالکیت دست به تولید ان‌اف‌تی بزنند.

    • آیا NFT‌ها امن هستند؟

    NFT‌ها از امنیت بلاک چین بهره می‌برند، اما همچنان خطراتی مانند کلاهبرداری در این حوزه هم وجود دارد. بنابراین توصیه می‌کنیم همیشه از منابع معتبر خرید کنید و تحقیقات لازم را انجام دهید.

    • تفاوت بین NFT و ارزهای دیجیتال چیست؟

    ارزهای دیجیتال مثل بیت‌کوین قابل تعویض هستند، یعنی هر واحد برابر دیگری است. اما NFT‌ها منحصر به فرد و غیرقابل تعویض هستند.

    • آیا می‌توانم NFT خودم را ایجاد کنم؟

    بله، این فرایند مینتینگ نام دارد. شما می‌توانید با استفاده از پلتفرم‌های مخصوص محتوای دیجیتال خود را به یک NFT تبدیل کنید.

    • آیا خرید NFT یک سرمایه‌گذاری خوبی است؟

    NFT‌ها می‌توانند سودآور باشند، اما بازار آنها بسیار نوسانی است. قبل از سرمایه‌گذاری، تحقیق کنید و ریسک‌ها را در نظر بگیرید.