آیا سی دیفای (CeDeFi) آینده امور مالی غیرمتمرکز است؟

تاریخ انتشار: 6 آبان 1402 | آخرین به‌روزرسانی: 23 آبان 1402
زمان مطالعه:  5 دقیقه
سی دیفای چیست

سی دیفای، با هدف پر کردن شکاف بین امور مالی متمرکز (CeFi) و امور مالی غیرمتمرکز (DeFi)، قصد دارد با ترکیب مزایای سیفای و دیفای، اکوسیستم مالی کاربرمحور، کارآمد و شفاف ایجاد کند.

شکی نیست که در دنیای امروز، با توجه شفافیت و مقیاس‌پذیری که امور مالی غیرمتمرکز برای جهان به ارمغان می‌آورد، دیفای و راهکارهای توسعه آن، جذابیت زیادی پیدا کرده‌اند. حالا به نظر می‌رسد که مفهوم جدید و کاملاً قدرتمندی در حال ظهور است؛ سی دیفای (CeDeFi)! تا همین اواخر، سیستم‌های مالی به دو حوزه مجزا تقسیم می‌شدند: امور مالی متمرکز (CeFi) و امور مالی غیرمتمرکز (DeFi).

ساختار سیفای، مشابه ساختارهای بانک‌داری سنتی است، درحالی‌که دیفای برای ماهیت غیرمتمرکز خود به ارزهای دیجیتال و قراردادهای هوشمند متکی است.

در این میان سی دیفای با ترکیب نقاط قوت سیفای و دیفای، رویکردی انقلابی فراهم می‌کند که به کاربران اجازه می‌دهد تا به محصولات حوزه دیفای مانند صرافی های غیرمتمرکز (DEX)، تجمیع‌کننده نقدینگی، ابزارهای ییلد فارمینگ و پروتکل‌های وام‌دهی دسترسی داشته باشند و هم‌زمان هم از مزایای سیستم‌های متمرکز بهره‌مند شوند.

در مقابل غیرمتمرکز بودن پروژه‌های دیفای، پروژه‌های سی دیفای متمرکزتر هستند و اغلب توسط گروه محدودی از سازمان‌ها اداره می‌شوند که کنترل بیشتری مشابه سیفای اعمال می‌کنند. پس شاید بتوان گفت که سی‌ دیفای (CeDeFi)، آینده امور مالی است و با ارائه ترکیبی از بهترین قابلیت‌های امور مالی متمرکز و امور مالی غیرمتمرکز به کاربران، در توانمندسازی جهانی آن‌ها، نقش بسزایی ایفا می‌کنند. در این مقاله از بیت پین با ما همراه باشید تا با سی دیفای، مزایا و چالش‌های پیش روی آن آشنا شده و در مورد تفاوت‌هایش با سیفای و دیفای، بیشتر بدانید.

سی دیفای چیست؟

سی دیفای یا CeDeFi (مخفف Centralized/Decentralized Finance)‌، به معنی امور مالی غیرمتمرکز/متمرکز، سیستمی مالی است که ویژگی‌ها و مزایای امور مالی متمرکز (CeFi) و امور مالی غیرمتمرکز (DeFi) را با هم ادغام می‌کند. پلتفرم‌های CeDeFi، محصولات و خدمات مشابه پروتکل‌های دیفای را ارائه می‌‌دهند، اما متمرکز هستند. به این معنی که توسط نهادی واحد یا گروه کوچکی از سازمان‌ها اداره می‌شوند که کنترل بیشتری بر پلتفرم دارند.

CeDeFi چیست

سی دیفای مزایای دیفای مانند شفافیت، امنیت و کارایی را ارائه می‌دهد و درعین‌حال از برخی سازوکارها برای حفاظت‌‌های امور مالی متمرکز مانند مقررات و پشتیبانی مشتری نیز بهره‌مند است.

ویژگی‌ها و مزایای سی دیفای

پلتفرم‌های CeDeFi قابلیت‌های و مزایایی ارائه می‌دهند که باعث جذاب‌شدن آن‌ها برای کاربران می‌شود؛ این ویژگی‌ها و مزیت‌ها عبارت‌اند از:

شفافیت

پلتفرم‌های سی دیفای شفاف هستند، به این معنی که کاربران می‌توانند نحوه استفاده از سرمایه‌شان را ببینند. این ویژگی خلاف برخی از پروتکل‌های دیفای است که غیرشفاف بوده و کاربران نمی‌دانند چه کسی پروتکل را اجرا می‌کند یا از سرمایه‌شان چگونه استفاده می‌شود.

دانلود یازدهمین ماهنامه دامیننس

آینده موسیقی با توکن‌ها و انقلاب دیجیتال در وب ۳

    دسترسی

    پلتفرم‌های سی دیفای برای کاربران اصلی، در مقایسه با اپلیکیشن‌های سنتی DeFi دردسترس‌تر هستند. به این دلیل که رابط کاربرپسندتری دارند و خدمات پشتیبانی مشتری ارائه می‌دهند. استفاده از برنامه‌های سنتی دیفای برای کاربران اصلی، ممکن است دشوار باشد، چرا که اغلب روی بلاک چین اتریوم ساخته می‌شوند و استفاده از آن‌ها می‌تواند هزینه‌بر باشد.

    امنیت

    پلتفرم‌های سی دیفای ایمن هستند، به این معنی که وجوه کاربران در برابر هک و سرقت محافظت می‌شود، چرا که این پلتفرم‌ها از همان اقدامات امنیتی مؤسسات مالی سنتی بهره می‌برند. علاوه بر این توسط بلاک چین‌ها پشتیبانی می‌شوند و به همین دلیل هم در مقایسه با اپلیکیشن‌های دیفای کمتر مستعد هک و سایر حملات سایبری قرار می‌گیرند.

    بهره‌وری

    پلتفرم‌های CeDeFi کارآمد هستند، به این معنی که تراکنش‌ها در آن‌ها با سرعت بالا و هزینه پایین، پردازش می‌شوند؛ پلتفرم‌های سی دیفای، از زیرساختی مشابه مؤسسات مالی سنتی استفاده می‌کنند.

    نقدینگی

    پلتفرم‌های سی دیفای، نقدینگی بیشتری نسبت به اپلیکیشن‌های دیفای دارند، که کاربران را قادر می‌سازد تا به‌راحتی ارزهای دیجیتال خود را در این پلتفرم‌ها خریداری کرده و به فروش برسانند. این موضوع در افزایش محبوبیت پلتفرم‌های CeDeFi مهم است.

    مقررات و قانون‌گذاری

    پلتفرم‌های سی دیفای تنظیم‌شده هستند، آن‌ها تابع قوانین و مقرراتی هستند که مؤسسات مالی سنتی دارند و با این ویژگی خیال کاربران را بابت محافظت از دارایی‌هایشان راحت می‌کنند.

    چالش‌های سی‌ دیفای

    چالش‌هایی که بر سر راه پلتفرم‌های سی دیفای و عملکرد آن‌ها قرار دارند، عبارت‌اند از:

    هزینه

    استفاده از پلتفرم‌های سی دیفای، از پروژه‌های دیفای گران‌تر است، چرا که آنها معمولاً برای مواردی مانند پشتیبانی مشتری و نقدینگی هزینه دریافت می‌کنند. این موضوع می‌تواند مانعی برای ورود برخی از کاربران، به‌خصوص افرادی که بودجه کمی دارند، باشد.

    تمرکز

    پلتفرم‌های CeDeFi متمرکز هستند، به این معنی که آن‌ها تحت کنترل نهادی واحد قرار دارند و به همین دلیل هم ممکن است برخی کاربران در مورد امنیت وجوه خود، نگرانی‌هایی داشته باشند؛ اگر این نهاد مرکزی هک شود، ممکن است تمام وجوه موجود در پلتفرم از بین برود.

    انطباق با قوانین کشورها

    پلتفرم‌های سی دیفای، باید از مقرراتی مشخص پیروی کنند، ازآنجاکه این مقررات ممکن است از کشوری به کشور دیگر متفاوت باشد، انطباق با قوانین هر کشوری می‌تواند فرایندی پیچیده و زمان‌بر باشد.

    تفاوت‌های سی دیفای، دیفای و سیفای

    معیار سی دیفای دیفای سیفای
    احراز هویت احراز هویت نیاز است. به احراز هویت نیاز ندارد. احراز هویت نیاز است.
    حضانت پروتکل‌های سی دیفای غیرخضانتی هستند. غیرحضانتی، کاربر کلید خصوصی خود را در اختیار دارد. حضانتی، کاربر کلید خصوصی خود را در اختیار دارد.
    حاکمیت متمرکز غیرمتمرکز، قدرتی مرکزی وجود ندارد. متمرکز
    انطباق با مقررات پلتفرم‌های سی دیفای باید به قوانین حوزه‌های قضایی که در آن فعالیت می‌کنند، پایبند باشند. مقرراتی برای آن‌ها اعمال نمی‌شود. باید به قوانین کشوری که در آن فعالیت می‌کنند، پایبند باشند.
    نهاد‌های واسطه‌ نهاد‌های واسطه‌ با قرارداد هوشمند تعامل دارند. قراردادهای هوشمند جایگزین نهاد‌های واسطه می‌شوند. اشخاص ثالث درگیر هستند.
    امنیت بهره برداری از اشکالات قرارداد هوشمند امکان‌پذیر است. اشکالات قرارداد هوشمند مورد سوءاستفاده قرار می‌گیرند. پلتفرم‌ها در معرض نقض امنیتی هستند.

    آینده سی دیفای

    مانند توسعه دیفای یا همان امور مالی غیرمتمرکز، CeDeFi هم مفهومی به‌سرعت درحال‌رشد است و احتمالاً در آینده امور مالی، نقش مهمی را ایفا کند. مزایایی که این پلتفرم‌ها ارائه می‌دهند، باعث جذابیت آن‌ها شده و احتمالاً در سال‌های آینده هم همچنان محبوبیتشان افزایش پیدا می‌کند.

    دانلود کتابچه نحوه دریافت وام با ارزهای دیجیتال

    در این کتابچه با نحوه دریافت وام با ارزهای دیجیتال آشنا می‌شوید. از نحوه ثبت‌نام تا آشنایی با مزایا و معایب این گونه وام‌ها مطلع می‌شوید.

      گفتار پایانی

      سی دیفای (CeDeFi)، فناوری جدید و امیدوارکننده‌ای است که پتانسیل ایجاد انقلابی در نحوه تعامل ما با امور مالی را دارد. در حال حاضر پلتفرم‌های سی دیفای در حال توسعه هستند و به‌احتمال زیاد هم در آینده محبوب‌تر و رایج‌تر خواهند شد.

      شبنم توایی

      شبنم توایی

      علاقه زیادی به حوزه فناوری و فین تک دارم، درباره ارزهای دیجیتال، بلاک چین، هوش مصنوعی، وب ۳ و سایر موضوعات مرتبط با فناوری می‌نویسمو تحقیق می‌کنم. عاشق سفر و عکاسی هستمو اوقات فراغتم را با کشف جاذبه‌ها و ثبت لحظات زیبا سپری می‌کنم. بزرگترین هدفم تو زندگی یاد گرفتنه و لذت می‌برم از اینکه یادگرفته‌هامو دانش و تجربه‌ام را با دیگران به اشتراک بگذارم و از اونها هم یاد بگیرم.

      مطالب نویسنده
      اشتراک گذاری:

      مطالب مشابه

      ۱۰ تریدر برتر جهان چه کسانی هستند؟

      بازارهای مالی با رشد قابل‌توجه خود در طول دهه‌های اخیر، میزب ...

      دیدگاه‌ها
      در پاسخ به دیدگاه کاربر