راهنمای کامل انواع تتر؛ معرفی و بررسی انواع شبکههای USDT
تاریخ انتشار: 4 مهر 1402 | آخرین بهروزرسانی: 30 مرداد 1403
زمان مطالعه:
9 دقیقه
در اینکه تتر (Tether) محبوبترین و باارزشترین استیبل کوین بازار کریپتو است، شکی وجود ندارد. تتر به حدی محبوب است که تقریباً نسخهای از آن در همه بلاک چینهای مرسوم دیده میشود. همین باعث شده که انواع تتر مختلفی در بازار وجود داشته باشد که با وجود قیمت یکسان، ویژگیهای مختلفی دارند.
همین باعث شده که مقاله پیش رو را به معرفی و بررسی انواع تتر اختصاص دهیم. مقاله و پادکست زیر، در شناخت انواع USDT به شما کمک خواهد کرد.
ایده راهاندازی ارز دیجیتالی که پشتوانه ارزی داشته و ارزش آن همواره ۱ دلار باشد، اولین بار در سال ۲۰۱۴ مطرح شد. در آن زمان، سرمایهگذاران در دوران رکود اقتصادی، داراییهای دیجیتالی خود را برای حفظ سرمایه به دلار فیزیکی تبدیل میکردند. این اقدام، باعث میشد تا همین میزان سرمایه از بازار رمزارزها خارج شود. پس راهاندازی استیبل کوین تتر (Tether) برای جلوگیری از کاهش حجم بازار با استقبال سرمایهگذاران روبهرو شد.
در همان سال ۲۰۱۴، ارز تتر روی پلتفرمی به نام اُمنی (Omni) ارائه شد؛ این پلتفرم، به روشی غیرمتمرکز برای جذب سرمایه و حمایت مالی طراحی شده بود و امکان تبادل توکنهای مختلف را در بستر شبکه فراهم میکرد. پس از پلتفرم اُمنی، تتر روی بستر بلاک چین اتریوم و در قالب توکن ERC-20 عرضه شد و رفته رفته به شبکههای ترون، ایاس، سولانا و بایننس چین هم سرایت کرد.
همین امر باعث شد که انواع تتر در سراسر بازار کریپتو ایجاد شود؛ انواعی که هر کدام ویژگیها، مزایا و معایب خاص خود را دارند و در ادامه به بررسی آنها خواهیم پرداخت.
تتر اُمنی (Omni) یا تتر بیت کوین
اولین نسخه از انواع تتر، تتر اُمنی یا USDT Omni است که روی شبکه بلاک چین بیت کوین قرار دارد و با استفاده از پروتکل Omni Layer ساخته شده است. پروتکل Omni Layer سامانهای است که امکان ساخت توکنهای منحصربهفرد را فراهم میکند.
این تتر، نخستین نسخه این استیبل کوین بود که در سال ۲۰۱۴ با نام Realcoin عرضه شد و پس از مدت کوتاهی به تتر تغییر نام داد. هزینههای انتقال USDT Omni، به خاطر هزینههای بالای تراکنشها بر بستر بلاک چین بیت کوین، نسبتاً بالا بود و به همین دلیل هم این روزها تعداد بسیار کمی از کاربران از این شبکه استفاده میکنند.
تتر اتریوم یا تتر ERC-20
دومین نوع از انواع تتر، تتر اتریوم یا تتر ERC-20 است. مشکلات موجود در شبکه اُمنی باعث شد تا در سال ۲۰۱۷، توسعهدهندگان تتر شبکهای دیگر را برای خرید و فروش تتر انتخاب کنند؛ بلاک چین اتریوم که کاربردها و سرعت بسیار بالایی داشت، انتخاب بعدی آنها بود و از آنجا که توکنهای ساخته شده روی شبکه اتریوم، از استانداردی به نام ERC-20 استفاده میکنند، این نوع از انواع تتر هم با نام تتر اتریوم شناخته میشود.
مهمترین برتری تتر اتریوم نسبت به تتر اُمنی، سرعت بالا و کارمزدهای پایینتر آن است. استقبال از تتر ERC-20 به حدی بالا بود که سرمایهگذارها و صرافیها تا آخر سال ۲۰۱۹، تقریبا اکثر تترها را از شبکه اُمنی خارج کرده و به شبکه اتریوم انتقال دادند. البته امروزه هم کارمزد تتر اتریوم به مراتب بالاتر از گزینههای دیگر است.
دانلود یازدهمین ماهنامه دامیننس
آینده موسیقی با توکنها و انقلاب دیجیتال در وب ۳
تتر ترون یا تتر TRC-20
شبکه اتریوم تا سال ۲۰۲۰، میتوانست به خوبی تمام نیازهای تتر را پوشش دهد، اما همزمان با روی کار آمدن پروژههای حوزه دیفای (DeFi) در این شبکه و محبوبیت آنها در میان جامعه کریپتوکارنسی، کارمزد شبکه اتریوم افزایش پیدا کرد!
همین موضوع باعث شد تا توسعهدهندگان تتر دوباره به فکر بلاک چینی جدید برای استیبل کوین خود باشند؛ آنها ترون (Tron) را انتخاب کردند که امکان ایجاد قراردادهای هوشمند را به کمک رمزارز ترونفراهم میکرد.
استاندارد توکنهای موجود دربلاک چین ترون از الگوریتمی به نام TRC-20 پیروی میکند، به همین دلیل هم به این نوع تتر، تتر ترون یا USDT TRC-20 میگویند. این نوع از انواع تتر سرعت بیشتر و کارمزد کمتری نسبت به شبکه اتریوم داشت و امکان راهاندازی ایردراپ و پاداشدهی در ازای نگهداری توکنهای ERC-20 را نیز فراهم میکند.
تتر سولانا یا تتر SPL
بلاک چین سولاناهم از از جمله شبکههای بسیار سریع و کم هزینهایست که تتر در آن هم حضور فعالی دارد. مقیاسپذیریبالای شبکه سولانا باعث شده که سرعت تراکنشهای تتر و رمزارزهای دیگر بسیار بالا باشد و در عین حال کارمزد آن در مقایسه با اتریوم یا اُمنی به مراتب پایینتر باشد.
البته شبکه سولانا معایبی هم دارد؛ مثلاً سولانا نسبتاً جدید است و هنوز پلتفرمهای زیادی از تتر سولانا پشتیبانی نمیکنند. در ضمن خود شبکه سولانا هم قطعیهای متعددی داشته و شبهاتی درباره تمرکززدایی آن در جامعه کریپتو پیچیده است.
تتر تن (TON)
بلاک چین تن (TON) که توسط خالق پیامرسان تلگرام، پاول دورف ساخته شده، این روزها به یکی از بهترین شبکههای بلاک چینی دنیا تبدیل شده که مقیاسپذیری بسیار بالا و کارمزد بسیار ناچیزی برای نقلوانتقالات رمزارز دارد. همین امر باعث شده که کمپانی تتر، استیبل کوین خود را در این شبکه هم عرضه کند.
بااینکه تتر تن قابلیتهای بسیار خوبی دارد، شبکهها و پلتفرمهای چندانی از آن پشتیبانی نمیکند. البته صرافی بیت پین امکان واریز و برداشت تتر در این شبکه را هم برای کاربران خود فراهم کرده که در نوع خود کمنظیر است.
تتر بایننس چین یا تتر BEP-20
بایننس چین، به عنوان شبکه رسمی صرافی بایننس، حالا یکی از بزرگترین اکوسیستمهای کریپتویی جهان را دارد و تتر هم جزوی از این اکوسیستم است. بعد از شکست استیبل کوین BUSD بایننس، حالا تتر بایننس چین قویتر از همیشه در این شبکه فعال است و تقریباً تمام تراکنشهای استیبل کوین را به خود اختصاص داده است.
تتر پالیگان نوعی تتر محبوب است که بر روی شبکه بلاک چین پالیگان اجرا میشود. لازم به ذکر است که پالیگان یک راهکار لایه دوم برای بلاکچین اتریوم است که با هدف افزایش مقیاسپذیری و کاهش هزینههای تراکنشها طراحی شده است.
پالیگان به لطف استفاده از سایدچینها میتواند تراکنشهای تتر را به مراتب سریعتر و کمهزینهتر انجام دهد و از طرفی از مزایای امنیتی و تمرکززدایی اتریوم هم بهره ببرد. همین ویژگیها باعث شده که تتر پالیگان در سالهای اخیر با استقبال خوبی روبرو شود.
نوع تتر
استاندارد توکن
سرعت تراکنش
کارمزد تراکنش
مزایا
معایب
تتر امنی
Omni
پایین (بیش از ۱۰ دقیقه)
بالا
– امنیت بالا به دلیل استفاده از شبکه بیتکوین
– پذیرش گسترده در طولانیمدت
– کارمزد بالا
– سرعت پایین
– امکانات محدود در مقایسه با سایر بلاکچینها
تتر اتریوم
ERC-20
متوسط (حدود ۱ دقیقه)
متوسط و بالا
– پشتیبانی از قراردادهای هوشمند
– اکوسیستم بزرگ دیفای
– کارمزد بالا در زمانهای شلوغی شبکه
– مشکلات مقیاسپذیری
تتر ترون
TRC-20
بسیار بالا (چند ثانیه)
بسیار پایین
– کارمزد بسیار پایین
– سرعت بالا
– مناسب برای تراکنشهای کوچک و پرتکرار
– پذیرش کمتر در خارج از اکوسیستم ترون
– تمرکز بیشتر بر روی اپلیکیشنهای داخلی ترون
تتر سولانا
SPL
بسیار بالا (چند ثانیه)
بسیار پایین
– سرعت بالا و کارمزد بسیار پایین
– مقیاسپذیری بالا برای تراکنشهای پرتکرار و بزرگ
– اکوسیستم هنوز در حال توسعه است
– پذیرش محدودتر نسبت به اتریوم و ترون
تتر تن
TON
بسیار بالا (چند ثانیه)
پایین
– سرعت بالا و مقیاسپذیری
– یکپارچگی با تلگرام
– پذیرش محدود
– ریسکهای قانونی گذشته
تتر بایننس چین
BEP-20
بسیار بالا (چند ثانیه)
پایین
– ادغام با اکوسیستم بایننس
– امنیت و اعتبار بالا به دلیل ارتباط با صرافی بایننس
– محدودیت در استفاده خارج از اکوسیستم بایننس
– نیاز به کیف پولهای خاص برای استفاده
تتر پالیگان
ERC-20
بسیار بالا (چند ثانیه)
بسیار پایین
– سرعت بالا و کارمزد بسیار پایین
– یکپارچگی با اتریوم و قابلیت استفاده در DAppsهای اتریوم
– اکوسیستم هنوز در حال رشد است
– گاهی اوقات تمرکز بر روی امنیت کمتر از سایر بلاکچینها
کدام نوع شبکه تتر بهتر است؟
همانطور که گفتیم، استیبل کوین تتر در انواع شبکههای مختلف عرضه شده که هر کدام قابلیت و مزیتهای خود را دارد. به عنوان مثال، تتر اتریوم با استاندارد ERC-20 برای انواع برنامههای غیر متمرکز (DApp) اکوسیستم اتریوم کاربرد دارد؛ اما تراکنشهای تتر در این شبکه ممکن است در مقاطعی بسیار بالا باشد.
از طرف دیگر، تتر ترون با استاندارد TRC-20 به حدی محبوب است که تقریباً همه پلتفرمها و کیف پولهای ارز دیجیتال از این نوع تتر پشتیبانی میکنند. کارمزد تراکنشها در این شبکه کم و سرعت آنها زیاد است، بااینحال، اکوسیستم ترون بسیار محدود است و این یعنی تتر ترون بیشتر برای نقلوانتقالات و سرمایهگذاری کاربرد دارد.
باتوجهبه این مسائل، واضح است که هر نوع تتر، کاربرد بخصوصی دارد و نمیتوان به طور قطعی نسخهای را بر دیگری برتر دانست. اما نکتهای که اهمیت بالایی دارد، نکاتی است که در هنگام کار با انواع تتر باید به آنها توجه کرد:
در هنگام ارسال و دریافت تتر، حتماً به انتخاب شبکه و وارد کردن آدرس و بلاک چین درست توجه کنید.
کارمزد شبکهها برای انتقال تتر، با رمزارز بومی همان شبکه پرداخت میشود. درحالیکه در صرافیها این کارمزد از همان تتر کسر میشود تا کاربر تجربه بهتری داشته باشد.
راهکارهای لایه دوم اتریومی مثل آپتیمیزم و پالیگان، سازگاری خوبی با اکوسیستم اتریوم دارند و از این نظر، بهترین نوع تتر محسوب میشوند.
برای ذخیره و نقل و انتقال تتر باید از کیف پولهای امن و سریعی استفاده کنید که در مقاله زیر معرفی شدهآند.
سهم بازار و محبوبیت تتر، بسیار تحسینبرانگیز است. پشتوانه ارزی محکم، سازگاری با تمامی پلتفرمها و بلاک چینهای معتبر و نوسانات بسیار کم این استیبل کوین، باعث شده که تتر به گزینه اول سرمایهگذاران ایرانی برای سرمایهگذاری تبدیل شود.
در این مقاله سعی کردیم که انواع شبکه تتر را معرفی و هر یک را بررسی کنیم. امیدواریم که مطالب گفته شده در این مقاله، به افزایش آگاهی و تصمیمگیری شما کمک کرده باشد. اگر هرگونه سوال یا مشکلی در رابطه با شبکههای تتر و نقل و انتقالات آن دارید، با ما و دوستان خود به اشتراک بگذارید.
پرسشهایمتداول
انواع تتر چه تفاوتی باهم دارند؟
انواع شبکههای تتر، کارمزدها، سرعت تراکنش و ویژگیهای مختلفی دارند و هر کدام با اکوسیستم آن بلاک چین سازگار هستند.
چرا تتر TRC-20 محبوب است؟
تتر ترون یا همان تتر TRC-20 به دلیل سرعت بالای تراکنش و کارمزد بسیار اندک آن، به محبوبترین گزینه برای نقل و انتقالات تبدیل شده است. به طوریکه ۷۰٪ تراکنشهای تتر در این شبکه انجام میشود.
تتر اُمنی (Omni) یا تتر بیت کوین چیست؟
تتر اُمنی (Omni Tether) اولین نسخه از انواع تتر است که روی شبکه بلاک چین بیت کوین عرضه شده است، اما به دلیل کارمزد بالا و سرعت پایین، امروزه دیگر کاربردی ندارد.
تتر ERC-20 برای سرمایهگذاری مناسبتر است یا تتر TRC-20؟
اگر به دنبال روشی مقرونبهصرفه و سریع برای انتقال تتر هستید، تتر TRC-20 گزینه بهتری است، اما برای استفاده از تتر در برنامههای غیرمتمرکز باید از تتر ERC-20 استفاده کنید.
میلاد آقایاری
Fiat Free, Since 93 :) درباره کریپتو مینویسم. چون به نظرم راه امیدوارکنندهایه واسه یه کوچولو بیشتر کردن عدالت در جهان
سلام کل سرمایم یک ماشین میخوام بفروشم بزارم تتر لطفاً راهنمایی کنید ممنون
سلام میخواستم بدونم تتر بی آن بی چی هست اسمارت چین
سلام امیر عزیز
تتر یک توکن هستش که در شبکههای مختلفی ضرب شده. تتر BNB همون تتر هست که فقط روی شبکه BNB اسمارت چین انتقال داده میشه.
سلام وقت بخیر میخواستم بدونم در صرافی بیت پین با استیبل کوین BUSD میشه ارز خرید؟
سلام
مصطفی عزیز به سادگی میتونید این رمزارز رو در بیت پین معامله کنید.