یونیسواپ نسخه چهار (Uniswap V4) جدیدترین نسخه از پروتکل DEX یونی سواپ روی بلاک چین اتریوم است که چندین ویژگی جدید و پیشرفتهای قابلتوجه نسبت به نسخههای قبلی ارائه میدهد.
یونی سواپ (UniSwap)، بهعنوان اولین و پیشروترین صرافی غیرمتمرکز شبکه بلاک چین اتریوم (DEX)، تا به امروز توسط بسیاری از فعالان و کاربران حوزه دیفای مورداستفاده قرار میگیرد و ازاینجهت، جایگاه بزرگ و اهمیت این پروژه، یونی سواپ را میزبان بیشترین حجم معاملاتی و سهم بازار نسبت به سایر رقبای خودکرده است.
بااینحال، با درنظرگرفتن اهمیت و کاربرد بسیار زیاد این صرافی غیرمتمرکز، شاید حتی با وجود استفاده بسیار زیاد از این پلتفرم، اطلاعات چندانی درباره کلیت پروژه و نسخههای متعدد آن نداشته و تا به امروز با مواجهشدن با بخشهای مختلف این پروژه دقت کافی را به خرج نداده باشید. ازاینجهت، در مقاله امروز قصد داریم که در کنار معرفی و بررسی اولین دکس شبکه اتریوم به نام یونی سواپ، با نسخهها یا ورژنهای متعدد آن آشنا شده و کمی دقیقتر به امکانات، قابلیتها و فناوری استفاده شده در این پلتفرم اشاره کنیم.
اگر میخواهید که نگاهی عمیق و گستردهتر به ساختار و سازوکار پروژه یونی سواپ داشته باشید، این مقاله برای شروع به شما توصیه میشود. در این مقاله سعی میکنیم با زبانی ساده به بررسی یونی سواپ و ویژگیهای منحصربهفرد آن در طول زمان تا به امروز بپردازیم و تمامی بخشهای اساسی این صرافی را در کنار ویژگیهاییونی سواپ نسخه چهار موشکافی کنیم.
یونی سواپ نسخه چهار (Uniswap V4) چیست؟
یونی سواپ نسخه چهار (Uniswap V4) جدیدترین نسخه از پروتکل مبادله غیرمتمرکز (DEX) محبوب یونی سواپ است که روی بلاک چین اتریوم اجرا میشود. این نسخه در نوامبر ۲۰۲۲ منتشر شد و شامل چندین ویژگی جدید و پیشرفتهای قابل توجه نسبت به نسخههای قبلی است. هدف اصلی یونی سواپ نسخه چهار افزایش کارایی، انعطافپذیری و مقرون به صرفه بودن مبادلات در این صرافی است.
برخی از مهمترین تغییرات و نوآوریهای یونی سواپ نسخه چهار عبارتند از:
- معرفی مفهوم نقدینگی متمرکز (Concentrated Liquidity): این قابلیت به کاربران اجازه میدهد تا نقدینگی را در محدوده قیمتی خاصی متمرکز کنند و در نتیجه کارمزدهای کمتری را برای معاملات در آن محدوده خاص بپردازند.
- پشتیبانی از سفارشات حد: با یونی سواپ نسخه چهار، کاربران میتوانند سفارشات حد را برای خرید یا فروش ارز دیجیتال در قیمتی مشخص ایجاد کنند. این قابلیت به معاملهگران امکان میدهد تا استراتژیهای معاملاتی پیچیدهتری را اجرا کنند.
- کاهش هزینهها: یونی سواپ نسخه چهار با استفاده از چندین تکنیک جدید، از جمله حسابرسی فلش (Flash Accounting) و بازارساز میانگین وزنی با زمان (Time-Weighted Average Market Maker – TWAMM) به طور قابل توجهی هزینههای معاملات را کاهش میدهد.
- قابلیت ارتقای بیشتر: معماری جدید یونی سواپ نسخه چهار قابلیت ارتقای بیشتر و پذیرش نوآوریهای جدید را در آینده فراهم میکند.
به طور کلی، یونیسواپ نسخه چهار گامی بزرگ در جهت بهبود کارایی، انعطافپذیری و مقرون به صرفه بودن مبادلات در صرافیهای غیرمتمرکز است. این نسخه جدید یونیسواپ را به ابزاری قدرتمندتر برای تریدرها و توسعهدهندگان تبدیل میکند و به طور بالقوه میتواند نقش مهمی در پیشبرد دنیای امور مالی غیرمتمرکز (DeFi) ایفا کند.
یونی سواپ چیست؟ آشنایی با نسخههای ۱ تا ۳ یونی سواپ
یونی سواپ، اولین و محبوبترین صرافی غیرمتمرکز بلاک چین (DEX) با سازوکار بازارساز خودکار (AMM) در شبکه بلاک چینی اتریوم است که در نسخههای مختلف منتشر شده خود از 1 تا 3، بهترین و کاربردیترین قابلیتها را برای ترید و سواپ آسان ارزهای دیجیتال بهصورت کاملاً غیرمتمرکز مهیا کرده است.
در واقع پروتکل UniSwap را میتوانیم از اولین پلتفرمهای ارائهدهنده قابلیت معامله یا تجارت ارزهای دیجیتال شبکه اتریوم بنامیم که مفهوم و هدف تمرکززدایی بلاک چین را روی ارائه پروژهای غیرمتمرکز، سریع و کاربردی، برای ترید هر گونه ارز دیجیتال به میان آورده است. صرافی غیرمتمرکز Uniswap، در ابتدا با الهام از مفهومی که ابتدا توسط ویتالیک بوترین، بنیانگذار اتریوم در مورد بازارساز خودکار زنجیرهای بیان شد به وجود آمده و این پروژه بلاک چینی محبوب توسط هیدن آدامز، فردی از تیم توسعهدهنده اتریوم در سال 2018 ایجاد شد.
صرافی غیرمتمرکز یونی سواپ، تا به امروز بهعنوان رهبر دکسهای بلاک چینی در بازار ارزهای دیجیتال در حال فعالیت بوده و از نظر پارامترهای اساسی مانند، حجم معاملاتی، نقدینگی، سهم بازار، تعداد کاربران و حتی ارزش کل قفل شده در دیفای (TVL) همچنان پیشتاز است.
آشنایی با یونی سواپ ورژن ۱
یونی سواپ در ابتدای راهاندازی خود در سال 2018، ورژن یا نسخه 1 خود را به همگان معرفی کرده است که تا به امروز به گوش فعالان قدیمی ارزهای دیجیتال آشنا به نظر میرسد. این نسخه، بهعنوان پلتفرمی با رویکرد اثبات مفهوم (Proof of Concept) و ارائه مدل بازارساز محصول ثابت (CPMM)، توانست به محبوبیت و استفاده بالایی توسط کاربران دست یابد.
در واقع یونی سواپ، بهجای تکیه بر سیستمهای سنتی و متمرکز برای خریدوفروش دارایی و تجمیع نقدینگی مبتنی بر دفتر سفارش (Order Book)، به کاربران این اجازه را داد که با ارائه جفت معاملاتی خاصی (مانند ETH/DAI) به استخرهای نقدینگی، در ازای دارایی سپرده شده، سهمی از کارمزد جمعآوریشده از کاربرانی که با نقدینگی معامله میکنند، به دست آورند.
نسخه اولیه یا ورژن 1 این پلتفرم در شبکه اتریوم، به تنهایی امکان مبادله یا سواپ ارزهای دیجیتال با استاندارد ERC-20 را با ارز دیجیتال ETH را فراهم میکرد، زیرا، قراردادهای هوشمند Uniswap V1 فقط از استخرهای نقدینگی مستقیم بین توکنهای ERC-20 و اتریوم (ETH) پشتیبانی میکردند. (در این نسخه تنها میتوانستید توکن ERC-20 را با اتریوم (ETH) یا اتریوم را به توکن ERC-20 مبادله کنید و امکان مبادله دو توکن ERC-20 به دیگر وجود نداشت.)
این نسخه با وجود ایجاد نوآوری و ارائه راهی آسان برای خریدوفروش توکنهای ERC-20، دارای مشکلات زیادی بود که از این موارد میتوان به خطا و ناکارآمدی در الگوریتم قیمتگذاری، لغزش یا اسلیپیج (Slippage) بالای قیمت و تراکنشهای ناموفق اشاره داشت.
آشنایی کوتاه با یونی سواپ ورژن ۲
در جهت آشنایی کوتاه با یونی سواپ ورژن 2، این پلتفرم برای بهبود کارایی و مشکلات نسخه اولیه صرافی غیرمتمرکز خود، نسخه دوم را به بازار معرفی و عرضه کرد که بسیاری از مشکلات و چالشهای فنی نسخه قبلی را پوشش داد. این نسخه که در می 2020 پیادهسازی شد، قابلیت انتقال یا مبادله مستقیم دو توکن ERC-20 به یکدیگر را نیز ممکن کرد.
در بیانی ساده، قابلیتهای جدید این نسخه را میتوانیم در ایجاد قابلیت مبادله توکنهای ERC-20، فلش سواپ و ییلد فارمینگ به همراه بهبود لغزش قیمتی و کارایی مبادلات صرافی خلاصه کنیم که به جذب کاربران و تسهیل فرایند معاملات آنها کمک بزرگی را کرده است. علاوه بر این، همانطور که اشاره شد، در این نسخه، سوآپهای فلش نیز برای کاربران در دسترس قرار گرفت که به آنها اجازه میداد تا هر مقدار دارایی که میخواهند را از استخر نقدینگی برداشت کرده و زمان معین قرارداد بهاضافه کارمزد آن، از دارایی برای بازدهی بیشتر، ییلد فارمینگ و حتی آربیتراژ در حوزه دیفای (DeFi) استفاده کنند.
در ورژن 2 صرافی یونی سواپ (UniSwap V2)، مفهوم قیمتهای میانگین وزنی (TWAP) نیز معرفی شد که استفاده ایمن و کارامد از قیمتهای پلتفرم این صرافی را برای سایر برنامههای غیرمتمرکز بلاک چینی(Dapps) آسانتر کرد.
همه چیز درباره نسخه ۳ یونی سواپ
اگر بخواهیم به نوآوری و پیشرفت چشمگیر یونی سواپ در طول سالهای اخیر نگاه کنیم، باید بگوییم که همه چیز از معرفی و ارائه نسخه 3 این پلتفرم در می 2021 آغاز شد که تمرکز ویژهای بر مدیریت نقدینگی و کارایی سرمایه از سوی این پلتفرم در دستور کار قرار گرفت. این بازارساز خودکار با ارائه مفهومی به نام بازارساز خودکار نقدینگی متمرکز (CLMM)، به تأمینکنندگان نقدینگی (LP) اجازه میدهد تا محدودههای قیمتی خاصی را برای مبادله یا استفاده از دارایی که در استخرها تزریق کردهاند، تعیین کنند که از این طریق بتوانند کنترل بیشتری در بر سرمایه و سود حاصل از دریافت کارمزد داشته باشند.
بخش مهمی از قابلیتهای اضافه شده به این نسخه ویژه از صرافی غیرمتمرکز یونی سواپ، به قابلیت سطح کارمزد چندگانه (0٫05 درصد، 0٫30 درصد و 1٫00 درصد) بازمیگردد که در کنار نقدینگی متمرکز، امکان تنظیم کارمزدهای مختلف را برای ارائهدهندگان نقدینگی، در سطوح قیمتی مختلفی، به نسبت ریسک و حجم معاملاتی فراهم میکند.
در این نسخه، با هدف بهبود کارایی سرمایه، نقدینگی غیرقابلتعویض (NFL) بهعنوان قابلیتی دیگر برای ارائهدهندگان نقدینگی مهیا شد که به آنها اجازه داد تا با ارائه NFTهای متعدد در شبکه اتریوم به بستر استخرهای نقدینگی، بهازای توکنهای غیرقابلتعویض ارائه شده، کسب درآمد کرده و NFTهای بیشتری دریافت کنند. آخرین و شاید مهمترین تغییرات یونی سواپ در نسخه یا ورژن سوم از صرافی خود، به ادغام آن با پروژه لایه دومی اتریوم، Optimism بازمیگردد که در کنار استقبال این پروژه از راهحلهای لایه دومی، هدف آن کاهش هزینه تراکنشها و بهبود مقیاسپذیری پلتفرم بوده است.
این صرافی غیرمتمرکز که تا به اینجای مقاله، نسخهها و رویکردهای متعدد آن را با یکدیگر در مرور زمان بررسی کردیم، قرار است که در کوارتر (سهماهه) سوم سال 2024، نسخه 4 از صرافی غیرمتمرکز خود را منتشر و بهروز رسانی کند که در بخش بعدی، بهصورت کامل و تخصصی به قابلیتها یا ویژگیهای این نسخه اشاره خواهیم کرد.
ویژگیهای یونی سواپ نسخه چهار
ویژگیهای یونی سواپ نسخه چهار، آنچنان که از وایت پیپر و توضیحات پلتفرم مشخص است، با تغییرات نوآورانه، قابلیتهای بسیار جدید و حتی منحصربهفردی در دستور طراحی و توسعه بوده و به گفته بسیاری از محققان، این تغییرات میتواند تأثیر بسیار زیادی در آینده این پروژه و ارز دیجیتال آن UNI در طول سال 2024 و 2025 داشته باشد. در بخش زیر، برای آشنایی کامل با تغییرات و قابلیتهای یونی سواپ نسخه چهار از صرافی غیرمتمرکز یونی سواپ، به بررسی کلی ویژگی های این نسخه خواهیم پرداخت و در کنار توضیح کامل قابلیت جدید، به کاربر و هدف آن نیز اشاره خواهد شد.
هوکها و استخرهای سفارشی
در ویژگیهای جدید یونی سواپ نسخه چهار (UniSwap V4)، مهمترین قابلیتی که به چشم میخورد، هوکها و استخرهای سفارشی پلتفرم هستند. در این نسخه، با معرفی مفهومی به نام هوک (Hook) به توسعه دهندگان اجازه داده خواهد شد که با قراردادهایی تعیین شده، تغییرات یا دستوراتی را در چرخه مدت کار استخر نقدینگی ایجاد کنند.
در بیانی ساده، در این قابلیت، توسعهدهندگان با ایجاد قراردادهای سفارشیسازی خود در استخرها انعطاف بهتری برای مدیریت سرمایه و نقدینگی در طول زمان داشته و قلابها به توسعهدهندگان این امکان را میدهند که با کدی مبتنی بر اقداماتی از پیش تعیین شده در نقاط کلیدی، تغییراتی در استخر نقدینگی خود ایجاد کنند.
بهعنوانمثال، قلابها با اضافهشدن به استخرهای نقدینگی میتوانند برای پشتیبانی از کارمزدهای متغیر و پویا، ایجاد سفارشهای لیمیت زنجیرهای و حتی بازارسازی میانگین وزندار زمانی (TWAMM) عمل کرده و سفارشهای بزرگ را در زمانهای مختلف پخش و مدیریت کنند. در واقع، این قابلیت ارزش و انعطاف زیادی را برای هر توسعهدهنده و ارائهکننده نقدینگی فراهم خواهد کرد که با ایجاد تنظیماتی متغیر طی قراردادی در طول چرخه فعالیت استخر نقدینگی، بتوانند مدیریت بهتری رویکردهای خود برای بازدهی و حتی کنترل لغزش قیمت داشته باشند.
در نمای کلی، با هوکها میتوان بسیاری از تغییرات اساسی را برای ایجاد نقدینگی بیشتر، باهدف سفارشیسازی استخرهای نقدینگی ممکن کرد که حتی میتواند شامل استفاده از اوراکلها و پلتفرمهای وامدهی ارز دیجیتال نیز باشد.
ویژگی Singleton
ویژگی Singleton، از منظر بهبود کارمزد و کاهش مقدار هزینه آن برای انجام سواپ و استفاده از استخرهای نقدینگی، مهمترین و قابلتوجهترین ویژگی یونی سواپ نسخه چهار خواهد بود. این ویژگی که در جهت بهبود هزینه کارمزد یا گس فی در نسخه سوم این صرافی پیادهسازی شده است طبق تخمینهای Uniswap، میتواند هزینههای گاز ایجاد استخر را تا 99 درصد کاهش دهد. در واقع، در نسخه یا ورژن سوم از صرافی یونی سواپ، قرارداد جدیدی برای هر استخر نقدینگی منعقد شد که ساخت استخرهای نقدینگی و انجام مبادلات در بین چندین استخر را گرانتر کرد.
در این نسخه با تغییری عمده نسبت به نسخه قبلی، همه استخرهای نقدینگی را در قراردادی واحد نگهداری میکند که این امر باعث صرفهجویی در کارمزد شبکه خواهد شد. زیرا دیگر در سواپها، نیازی به انتقال توکنها در بین استخرهای نقدینگی مختلف نبوده و از این نظر کارمزدها تا حد زیادی کاهش خواهند داشت.
حسابداری آنی (Flash accounting)
بخش دیگری از قابلیتهای جدید یونی سواپ نسخه چهار در طرح سینگلتون، ارائه معماری دیگری به نام حسابداری آنی (Flash accounting) است. در این قابلیت برای هر عملیات در پلتفرم، چه سواپ توکن و چه افزودن نقدینگی به استخرها، فرایند سادهتری برای حسابداری پیادهسازی شده است که هزینهها را کاهش دهد.
در واقع در نسخههای قبلی Uniswap، هر عملیاتی مانند سوآپ توکن یا افزودن نقدینگی به استخری مشخص، با انتقال توکنها به پایان میرسید. در نسخه چهارم این پلتفرم، برخلاف نسخه قبلی، تبادلات خارجی بهتنهایی در انتهای فرایند انجام شده و با سادهکردن عملیات استخر، هزینهها را نیز کاهش خواهد داد.
در نمای کلی، قابلیت حسابداری آنی، در کنار قابلیت سینگلتون، با ارائه رویکردهای خود، مبادلات کارآمدتر و مقرونبهصرفهتری را در چندین استخر امکانپذیر کرده و باتوجهبه اینکه معرفی «قلابها» باعث افزایش تعداد استخرهای نقدینگی خواهد شد، این مزیت بسیار مفید میتواند نقش مهمی را در آینده این نسخه ایفا کند.
جفتهای معاملاتی ETH بومی (Native ETH trading pairs)
بدون شک، بهترین و ویژهترین قابلیتی که در یونی سواپ نسخه چهار، در جهت آسانسازی فرایند سواپهای ارز دیجیتال برای کاربران پیادهسازی شده، امکان استفاده از جفتهای معاملاتی ETH بومی (Native ETH trading pairs) خواهد بود. این قابلیت که به بهبود صرافی از اولین نسخه این پلتفرم تا به امروز بازمیگردد، مفهوم جفتهای معاملاتی اتریوم (ETH) را مجدداً معرفی میکند و به کاربران اجازه میدهد تا توکنهای خود را مستقیماً با اتریوم بدون نیاز به مبادله آن به Wrapped ETH (WETH) معامله کنند.
در بیانی ساده، برای انجام سواپها و معاملات، دیگر نیاز به تبدیل اتریوم (ETH) به نسخه Wrapped شده آن (WETH) وجود نداشته و در کنار آسانشدن فرایند تبادل توکنهای ERC-20، کمکی بزرگی به کاربران در جهت صرفهجویی در کارمزد شبکه شده است.
مزایای یونی سواپ نسخه چهار چیست؟
همانطور که با توضیحات بالا درباره ویژگیهای اصلی Uniswap V4 مشخص است، این صرافی در طول سالهای اخیر، بسیاری از مشکلات و دغدغه کاربران را زیر نظر گرفته و به دنبال ایجاد مزایای بسیار مناسبی، چه برای کاربران، توسعهدهندگان و تأمینکنندگان نقدینگی در نسخه پیش روی خود است. در همین جهت، اگر بخواهیم نگاهی کلی به مزایا یا موارد مثبتی که در نسخه جدید در این پروتکل برای کاربران در دسترس قرار گرفته خواهد شد، داشته باشیم، موارد زیر مهمترین و اصلیترین آنها به شمار خواهند رفت.
امکان سفارشیسازی (Customization)
اولین و مهمترین قابلیت یونی سواپ نسخه چهار در امکان سفارشیسازی (Customization) است. در واقع قابلیت قلابها به توسعهدهندگان این امکان را میدهد تا با انعطافپذیری زیاد، قابلیتهای جدیدی را به استخرهای نقدینگی اضافه کنند و حتی تا میزان زیادی در مدیریت نقدینگی و کارآمدی سرمایه خود نقش مهمی داشته باشند. طبق نظر بسیاری از محققین، انتظار میرود که پیادهسازی قابلیت Hooks، باعث ایجاد و ظهور استخرهای نوآورانه با ویژگیهای معاملاتی سفارشی شده و کاربران این شبکه بلاک چینی را به میزان مناسبی افزایش دهد.
کارایی بهتر (Efficiency)
همانطور که در اکثر قابلیتها و توضیحات آن مشخص است، نسخه چهارم این صرافی با ایجاد تغییراتی بسیار شگرفت و مهم، به دنبال ایجاد کارایی بهتری (Efficiency) برای هر کاربران یونی سواپ خواهد بود. این نسخه با ارائه قابلیت هوک برای ایجاد استخرهای سفارشی، قابلیتهای حسابداری آنی و سینگلتون، چه برای مسیریابی یا راحتی تراکنشها و چه برای کاهش گس فی، در جهت بهبود کارایی پلتفرم قدم بزرگی برداشته است.
کاهش گس (Gas reduction)
بسیاری از قابلیتهای جدید نسخه Uniswap V4، تمرکز بالایی را در کاهش گس (Gas reduction) شبکه و پلتفرم، با ارائه سادهکردن عملیات جابهجایی داراییها در بین استخرهای مختلف داشتهاند و کاهش هزینههای معاملاتی در این پلتفرم، میتواند نقش مهمی را در مسیر جذب کاربر ایفا کند.
پتانسیل افزایش درآمد برای LPs
بخش مهمی از قابلیتهای جدید این صرافی غیرمتمرکز، بهمنظور ایجاد مسیرهایی برای افزایش درآمد LPs یا ارائهکنندگان نقدینگی ایجاد شده است که قابلیتهایی مانند سفارشیسازی استخرها و مدیریت کارمزد پویا در سطوح و شرایط مختلف، میتواند پتانسیل یا حاشیه درآمد مناسبتری را برای این دسته از فعالین فراهم کند.
استراتژیهای معاملاتی پیشرفته
امکان پیادهسازی استراتژیهای معاملاتی پیشرفته، به دلیل ویژگیهای جدیدی مانند بازارساز میانگین وزندار زمانی (TWAMM)، سفارشهای لیمیت و کارمزدهای پویا میتوانند امکان پیادهسازی روشهای پربازده را برای معامله خبره فراهم کرده و منجر به افزایش حجم معاملاتی پلتفرم شوند. این امکانات که در نسخههای قبلی در دسترس کاربران و تریدهای صرافیهای غیرمتمرکز نبوده است، میتواند با کارایی و کاربردهای گوناگون، تریدرها و سرمایهگذاران بیشتری را چه برای پروژه یونی سواپ و چه توکن یونی سواپ جذب کنند.
یونی سواپ نسخه چهار چه محدودیتهایی دارد؟
با وجود ویژگیهای گسترده و بسیار منحصربهفرد یونی سواپ نسخه چهار، محدودیت هایی نیز برای این نسخه وجود خواهد داشت که دقت به آنها نیز بسیار قابل اهمیت است. این صرافی نیز مانند هر پروژه دیگر در بلاک چین، برای استفاده و تجربه کاربری مناسب، باید با آشنایی کامل از مزایا و محدودیت ها مورد استفاده گیرد. در بخش زیر به مهمترین و اصلیترین محدودیتهای این نسخه اشاره میشود که توصیه میکنیم برای جلوگیری از هرگونه مشکل در استفاده از Uniswap V4، این موارد را بهدقت مطالعه کرده و آنها را ذهن خود داشته باشید.
دریافت کارمزد (Fee collection)
از محدودیت یا معضلهایی که شاید برای بسیاری از کاربران پلتفرم یونی سواپ، چندان خوشایند به نظر نرسد، دریافت کارمزد دوگانه حاکمیتی (Fee collection) آن خواهد بود که هر کدام دارای مکانیزمی جداگانه است. در نسخه قبلی یونی سواپ، دارندگان توکن UNI که دارایی خود را در DAO سپردهگذاری میکردند، میتوانستند در کنار حق رأی در تصمیمات، بخشی از کارمزد سواپ در استخرهای نقدینگی خاصی از سوی پلتفرم را نیز بهعنوان پاداش دریافت کنند.
در نسخه جدید، کارمزد دریافتی مربوط به توکنهای حاکمیتی، جدای روش بالا، شامل کارمزد برداشت از استخر نیز خواهد شد و اگر قابلیت قلابها در ابتدا، هزینههای برداشت را برای استخری فعال کنند، حاکمیت این توانایی را دارد که درصد محدودی از این کارمزد را نیز دریافت کنند.
مجوز استفاده محدود (License that limits usage)
نسخه جدید این صرافی در کنار تمامی قابلیتهای فوقالعاده و بزرگ خود، با تغییری بهشدت نگرانکننده، قرار است تحت مجوز Business Source 1.1 و مجوز استفاده محدود (License that limits usage)منتشر شود که استفاده از کد منبع این نسخه را در محیطی تجاری تا چهار سال محدود خواهد کرد.
در واقع با این مجوز، این پروژه از اوپن سورس بودن خود به مجوز عمومی (GPL) تبدیل میشود که این خبر باعث شده که برخی از اعضای انجمن و طرف دارد این پروژه نسبت به منبعباز بودن و تمرکززدایی آن انتقاد کنند.
سؤالات متداول
- ویژگیهای یونی سواپ نسخه چهار چیست؟
در یونی سواپ نسخه چهار، تغییرات و ویژگی های بسیار زیادی اعمال شده است که از این موارد می توان به امکان سفارش سازی استخرها به واسطه Hooks، ویژگی Singleton، حسابداری آنی (Flash accounting) و امکان تبادل مستقیم توکن ها به اتریوم (ETH) اشاره کرد.
- مزایای یونی سواپ نسخه چهار چیست؟
مزایای کلی Uniswap V4، شامل بهبود کارایی پلتفرم، کاهش گس فی یا کارمزد، افزایش درآمد تأمینکنندگان نقدینگی، امکان سفارشیسازی استخرها و قابلیتهای جدیدی برای استراتژیهای معاملاتی پیشرفته نسبت به نسخههای قبلی خواهد بود.
- آیا یونی سواپ نسخه چهار فعال شده است؟
خیر، یونی سواپ نسخه چهار، طبق برنامه و توضیحات تیم پروژه یونی، در کوارتر سوم سال 2024 راهاندازی خواهد شد و تا به امروز در حال توسعه و مراحل طراحی خود است.
- آیا یونی سواپ برای سرمایهگذاری مناسب است؟
پروژه یونی سواپ، بهعنوان اولین و محبوبترین صرافی غیرمتمرکز (DEX)، چه در بلاک چین و چه در شبکه اتریوم، میتواند برای سرمایهگذاری بلندمدت مناسب باشد. بااینوجود، توجه به فعالیت و بازخورد مخاطبین به نسخه جدید این صرافی بسیار مهم و قابلاهمیت خواهد بود.