اسلیپیج (Slippage) یا لغزش قیمت چیست و چگونه از آن اجتناب کنیم؟

تاریخ انتشار: 8 خرداد 1401 | آخرین به‌روزرسانی: 11 تیر 1402
زمان مطالعه:  6 دقیقه
اسلیپیج (Slippage) یا لغزش قیمت چیست؟

شاید تصور کنید هنگام معامله ارزهای دیجیتال، وقتی قیمتی را ارائه می‌کنید، معامله شما دقیقاً با همان قیمت انجام می‌شود؛ اما باید بدانید که چنین نیست. هرکس که در مقام یک معامله‌گر یا تریدر، شروع به خرید و فروش ارزهای دیجیتال می‌کند، حتماً باید با اصطلاحات و اتفاقات رایج این بازار آشنایی داشته باشد. وقتی شخصی در هنگام معاملات رمزارزی با رویدادهای آن بازار آشنایی نداشته باشد، ممکن است دچار زیان‌های بسیاری شود. از این رو در ادامه قصد داریم یکی از اصطلاحات و اتفاقات مهم معامله ارزهای دیجیتال را بررسی کنیم که درک مفهوم آن برای هر شخصی که می‌خواهد در حوزه خرید و فروش کریپتوکارنسی‌ها فعالیت کند، ضروری است. این اصطلاح «اسلیپیج» نام دارد. اگر شما نیز مایلید بدانید Slippage چیست، با ما همراه شوید.

Slippage چیست؟

اسلیپیج «Slippage» یا «لغزش» به تفاوت قیمت معامله با قیمت مورد انتظار تریدر اشاره دارد. در واقع، اسلیپیج زمانی اتفاق می‌اُفتد که معامله با قیمتی متفاوت نسبت به قیمت مورد انتظار یا قیمت درخواستی فرد انجام می‌شود. بازار ارزهای دیجیتال یک بازار بسیار پر نوسان است. سرمایه‌گذاری و معامله در چنین بازار تهاجمی بدون دانش کافی در این زمینه می‌تواند خطرناک‌ترین حرکتی باشد که می‌توانید انجام دهید. در توصیف بیشتر مفهوم اسلیپیج می‌توان گفت:

  • اسلیپیج یا لغزش تفاوت بین قیمت مورد انتظار و قیمت واقعی یک معامله است.
  • با توجه به نوسانات زیاد ارزهای دیجیتال، اسلیپیج در هنگام خریدوفروش این ارزها، به‌خصوص در صرافی‌های غیرمتمرکز یک اتفاق کاملاً رایج است.
  • اسلیپیج مربوط به تفاوت بین قیمتی است که در ذهن داشتید و قیمتی که باید به آن رضایت می‌دادید!
  • هنگامی که معامله می‌کنید، قیمت خاصی را در نظر دارید که با آن می‌خرید یا می‌فروشید. با این حال، از آنجایی که بازار کریپتو به سرعت حرکت می‌کند، زمانی که سفارش شما وارد بازار می‌شود و زمانی که معامله کامل می‌شود، قیمت خرید یا فروش می‌تواند تغییر کند. از این تغییر قیمت به لغزش یا اسلیپیج یاد می‌کنند.
  • اسلیپیج ممکن است حتی تا از ۱۰ درصد متفاوت از قیمت موردنظر شما باشد.
  • لغزش در تمام بازارهای مالی اعم از فارکس، سهام و …. ممکن است رخ دهد، اما بازار ارزهای دیجیتال به دلیل حرکات سریع خود، پتانسیل بیشتری برای ایجاد آن دارد.
با توجه به این نکات، در نهایت می‌توانید با قیمتی بالاتر یا پایین‌تر از آنچه در نظر داشتید خرید یا فروش خود را انجام دهید. بنابراین هنگام معامله در بازار کرپیتو، باید انتظار این تفاوت قیمت را داشته باشید و به‌صورت قطعی روی یک قیمت خاص حساب نکنید.

لغزش در صرافی‌های متمرکز و غیرمتمرکز

اگرچه لغزش یا اسلیپیج در هر دو نوع صرافی متمرکز و غیرمتمرکز رخ می‌دهد، اما شیوه انجام لغزش در این دو نوع صرافی کمی با هم تفاوت دارد. این تفاوت را می‌توان به صورت زیر بررسی کرد:

  • لغزش در صرافی‌های متمرکز

در صرافی متمرکز، مفهومی به نام اودر بوک «Order Book» یا دفتر سفارشات وجود دارد. در این دفتر سفارشات، دو نوع قیمت وجود دارد. یکی قیمت بید «Bid» که بالاترین قیمت پیشنهادی برای یک معامله است و دیگری قیمت اسک «Ask» که پایین‌ترین قیمت پیشنهادی برای یک معامله است. هرچه عمق این قیمت‌ها بیشتر باشد، تأثیرگذاری روی قیمت به سفارش بازار بزرگ‌تری نیاز دارد.
حالا اگر نرخ بید و اسک برای انجام یک معامله بزرگ کافی نباشد، سفارش انشعابی یا اسپلیت اوردر «Split Order» رخ می‌دهد. به این معنی که یک سفارش بزرگ به چندین سفارش کوچک‌تر تقسیم می‌شود که سطوح قیمتی متفاوتی دارند. این عمل در بازار ارزهای دیجیتال که عمق کمتری به نسبت دیگر بازارهای مالی دارد، با شدت بیشتر صورت می‌گیرد.

اسلیپیج (Slippage) یا لغزش قیمت چیست؟

برای مثال، ممکن است یک سفارش خرید 20000 دلاری ثبت شود، اما قیمت Ask کافی برای پوشش دادن این معامله در دفتر سفارشات وجود نداشته باشد. بنابراین بخشی از این معامله با همان قیمت 20000 دلاری، بخشی با قیمت 20010 دلار، بخشی با قیمت 20020 دلاری و بخشی هم با قیمت 20050 دلاری انجام می‌شود و در نهایت سفارش کامل می‌شود!

  • لغز در صرافی‌های غیرمتمرکز

در صرافی‌های غیرمتمرکز مفهوم دفتر سفارشات وجود ندارد. به‌جای آن با مفهوم دیگری تحت عنوان استخرهای نقدینگی «Liquidity Pool» روبه‌رو هستیم. حالا به دلیل این که این نوع از صرافی‌ها به جای دفتر سفارش از استخر نقدینگی بهره می‌گیرند، اسلیپیج صورت مي‌گیرد. چراکه با تغییر نقدینگی موجود در این استخرها و کافی نبودن آن‌ها، ممکن است اسلیپیج با شدت بالاتری رخ دهد.

می‌بیینید که در هر دو نوع صرافی‌های متمرکز و غیرمتمرکز، لغزش روی می‌دهد، اما این موضوع در صرافی‌های غیرمتمرکز شایع‌تر است و درصد انجام آن نیز بالاتر است.

اسلیپیج مثبت چیست؟

تا به اینجا متوجه شدیم که Slippage چیست. اما این مفهوم را بیشتر به عنوان یک رویکرد منفی و آزار دهنده شناختیم. حال آن‌که اسلیپیج می‌تواند جنبه مثبتی هم داشته باشد. اگر در زمانی‌ که در حال انجام یک سفارش خرید هستید قیمت کاهش یابد یا در زمان انجام سفارش فروش قیمت افزایش یابد، در واقع لغزش مثبت رخ داده است و سود بیشتری نصیب معامله‌گر شده است. این حالت نیز گاهی اتفاق می‌اُفتد که بسیار خوشایند است.

الگوریتم اثبات اعتبار چیست؟ حتما بخوانید: در هنگام معامله رمزنگاری چه هزینه‌هایی باید بپردازید؟  

آیا می‌توان برای لغزش محدوده تعیین کرد؟

پاسخ به این سؤال کاملاً مثبت است. یعنی می‌توان برای اسلیپیج محدوده تعیین کرد. به این محدوده، اسلیپیج تولرانس «Slippage Tolerance» گفته می‌شود. با توجه به اینکه خطر اسلیپیج منفی در صرافی‌های غیرمتمرکز بالاتر است، بنابراین این گروه از صرافی‌ها هستند که بیشتر امکان تعیین محدوده لغزش را در اختیار کاربران خود قرار می‌دهند. اما مقدار این محدوده در هر صرافی متفاوت است. در اینجا به بررسی محدوده لغزش در دو مورد از صرافی‌های غیرمتمرکز مشهور می‌پردازیم:

  • درصد پیش‌فرض محدوده لغزش در صرافی پنیکیک‌سوآپ «Pancakeswap» معمولاً بین 0/5٪ تا 1٪ (نیم درصد تا یک درصد) است.
  • درصد پیش‌فرش محدوده لغزش در صرافی یونی‌سوآپ «Uniswap» برابر با 5/0 ٪ (نیم درصد) است.
ممکن است درصدهای پیش‌فرض تعیین شده در صرافی‌های نامبرده برای شما مناسب نباشد، بنابراین شما می‌توانید در هریک از دو صرافی فوق، به بخش تنظیمات اسلیپیج رفته و مقدار پیش‌فرض تعیین شده را با مقدار موردنظر خود در محدوده‌ی مجاز آن صرافی جایگزین نمایید.

چطور می‌توان از بروز اسلیپیج جلوگیری کرد؟

وقتی می‌خواهیم از بروز اسلیپیج جلوگیری کنیم، در واقع منظورمان جنبه منفی و آزار‌دهنده‌ی این مفهوم است. در بازارهای پرنوسان مانند کریپتو، به دلیل تغییر سریع قیمت رمزارزها، تضمینی وجود ندارد که بتوانید از لغزش جلوگیری کنید. اما می‌توانید مقدار آن را برای خود به حداقل برسانید. راه‌حل‌های زیر می‌توانند برای کاهش ریسک لغزش به شما کمک کنند:

اسلیپیج (Slippage) یا لغزش قیمت چیست؟

  • تعیین حد ضرر «Stop-loss»

حد ضرر به تنظیم کردن حداکثر ضرر برای یک معامله اشاره دارد. به‌طوری که یک معامله با رسیدن به حد ضرری که توسط کاربر تعیین شده، به‌صورت خودکار متوقف خواهد شد. تعیین حد ضرر در معاملات کمک می‌کند تا اگر در اثر لغزش، معامله شما با زیان بالایی روبه‌رو شد، آن معامله بسته شود تا ضرر بیشتری را متحمل نشوید. پس سعی کنید همیشه برای معاملات خود حد ضرر یا استاپ‌لاس قرار دهید.

  • استفاده از معاملات محدود «Limit Orders»

معاملات محدود یا لیمیت اوردر به ثبت سفارش در حجم و قیمت مشخص اشاره دارد. به طوری‌که هسته معاملات مؤظف می‌شود تا معامله باز شده را در قیمت تعیین شده به انجام برساند. به همین خاطر با استفاده از این نوع سفارش می‌توانید، با قیمتی تعیین شده خود به معامله بپردازید. اما در این روش، اگر سفارش شما با قیمت تعیین شده‌تان قابل اجرا نباشد، معامله هم کلا انجام نخواهد شد!

دور روش عمده‌ی فوق می‌توانند در کاهش ریسک اسلیپیج به شما کمک کنند. اما طبیعتاً راه‌های دیگری هم برای این امر وجود دارند. به‌طوری‌ که:

  • «می‌توانید قبل از ایجاد معامله، دفتر سفارشات و اطلاعات بازار را بررسی کنید تا اگر نوسان بزرگی در راه است، بتوانید آن را تشخیص دهید و معامله خود را به زمان دیگری موکول کنید»
  • «شما همچنین می‌توانید سفارشات بزرگ خود را به سفارشات کوچک‌تر تقسیم کنید تا هسته معاملات قادر به اجرای آن‌ها با قیمت پیشنهادی‌تان باشد»
  • «بهتر است تأثیر کارمزد تراکنش‌ها در صرافی‌های غیرمتمرکز را در نظر بگیرید تا اگر از اسلیپیج خلاص شدید، حالا کارمزد بالای ناشی از شلوغی شبکه دامن‌گیر شما نشود»
  • «برای معامله از صرافی‌ها یا بسترهایی با سرعت بالاتر استفاده کنید. چراکه هرچقدر بستر معاملاتی کندتر باشد، تغییرات قیمت بیشتری در آن رخ می‌دهد و خطر لغزش را تشدید می‌کند»!

گفتار پایانی

لغزش یا اسلیپیج یک اتفاق رایج برای معامله‌گران ارزهای دیجیتال است. این حالت زمانی اتفاق می‌اُفتد که قیمت بازار هنگام انجام معامله با قیمت مورد نظر شما مطابقت نداشته باشد. البته این اتفاق همیشه هم بد نیست. در واقع لغزش می‌تواند برای شما مثبت یا منفی باشد. اما بیشتر جنبه‌ی منفی آن در نظر گرفته می‌شود، چراکه زیان‌های بزرگی را برای معامله‌گران در پی دارد. به همین دلیل، معامله‌گران رمزارزی باید همیشه از لغزش‌های احتمالی در معاملات خود آگاه باشند. تریدرهای حرفه‌ای از لغزش به نفع خود استفاده می‌کنند. آن‌ها همیشه یک استراتژی خرید و فروش مؤثر برای به حداکثر رساندن سود و ضرر ارائه می‌کنند. درک مفهوم لغزش و تحمل لغزش در کریپتو به شما کمک می‌کند تا استراتژی‌های معاملاتی بهتری را اجرا نمایید. حالا به نظر شما چطور می‌توان از لغزش برای سود گرفتن از یک معامله استفاده کرد؟

سوالات متداول

  • اسلیپیج چیست؟

اگر در هنگام معامله، قیمتی متفاوت از از قیمت مورد نظر در خروج یا ورود به پوزیشن، دریافت کنید؛ در این هنگام لغزش قیمتی یا اسلیپیج اتفاق افتاده است.

تیم محتوا بیت‌پین

تیم محتوا بیت‌پین

تدوین و بررسی مطالب حوزه کریپتو و خلق مقالات کاربردی در حوزه ارزهای دیجیتال.

مطالب نویسنده
اشتراک گذاری:

مطالب مشابه

تورم و رکود؛ دو روی یک سکه

آیا تورم و رکود اقتصادی دو مفهومی متفاوت یا مکمل یکدیگرند؟ د ...

ضرر ناپایدار چیست؟ چگونه آن را در استخرهای نقدینگی دیفای مدیریت کنیم؟

ضرر ناپایدار یا Impermanent Loss زمانی اتفاق می‌افتد که قیمت ...

ارتقا Dencun اتریوم چیست و چرا مهم است؟

تقریباً یک سال پس از Shapella، شبکه اتریوم در آستانه یک ارتق ...

دیدگاه‌ها 2 دیدگاه
در پاسخ به دیدگاه کاربر
  1. سید مهدی
    سید مهدی | 16 خرداد 1402

    خیلی خوب توضیح داده بود، لکن چنتا غلط املایی هم داشت

  2. رصا
    رصا | 21 خرداد 1401

    در کیف پول متاولت لغزش روی هر قیمتی که گذاشتم نشد نمیدونم چدا