سریع‌ترین بلاک‌چین‌های 2022 کدام‌اند؟

تاریخ انتشار: 16 شهریور 1401 | آخرین به‌روزرسانی: 3 اسفند 1402
زمان مطالعه:  10 دقیقه
سریع‌ترین بلاک‌چین‌ها

وقتی که درباره ارزهای دیجیتال شروع به مطالعه و تحقیق می‌کنید، اولین چیزهایی که می‌شنوید این است که این شبکه بلاکچین چقدر سریع است. چقدر سریع یک تراکنش انجام می‌شود و این سرعت چطور به وجود می‌آید یا مهم‌ترین سؤال اینکه در حال حاضر سریع‌ترین بلاک‌چین‌ها کدام‌اند؟

بنابراین هر بلاک‌چین با یک نوع الگوریتم اجماع به‌صورت خودکار شروع به کار می‌کند. به‌طورکلی الگوریتم‌های اجماع شناخته‌شده شامل Proof of Work یا PoW به معنای گواه اثبات کار، Proof of Stake یا PoS به معنای گواه اثبات سهام، Proof of History یا PoH اثبات تاریخچه می‌شود.

این الگوریتم‌های اثبات بسیار پرکاربرد هستند و همگی امنیت و سرعت بلاک‌چین را به روش‌ خود تضمین می‌کنند. در این مقاله سعی داریم سریع‌ترین بلاک‌چین‌ها را بررسی کنیم؛ پس در ادامه با ما همراه باشید.

معرفی سریع‌ترین بلاک‌چین‌ها

  • بلاکچین بیت‌کوین (Bitcoin) برای ماکسیمالیسم‌ها

بیت‌ کوین (BTC) اولین ارز دیجیتالی است که از فناوری بلاک‌چین استفاده می‌کند و به همین دلیل از آن به‌عنوان پدر دنیای کریپتو نیز یاد می‌شود. ساتوشی ناکاموتو Satoshi Nakamoto در سفید نامه یا White Paper بیت‌کوین (مقاله‌ای که تمام جزئیات کوین مانند اهداف و آپدیت‌ها و اعضای تیم و تصمیم‌هایی را که گرفته شده در برمی‌گیرد) توضیح می‌دهد که چگونه بیت‌کوین می‌تواند از الگوریتم اثبات کار (PoW) استفاده کند تا انجام تراکنش‌هایش غیرمتمرکز باشد و امنیت شبکه تضمین شود.

ساتوشی ناکاموتو معتقد بود وجود شخص سوم در معامله دیگر نیازی نیست؛ بنابراین اولین ارز دیجیتال را در سال 2009 ایجاد کرد. الگوریتم PoW سیستمی است که به اصطلاح به ماینرهای درون یک کامپیوتر امکان می‌دهد تا یک بلوک را برای حل یک فرمول ریاضی دشوار قرض بگیرند و به استخراج بپردازند.

استخراج یک بلوک جدید، به شبکه کمک می‌کند تا تراکنش‌ها سریع‌تر انجام شود و با استخراج یک بلوک، BTC دریافت می‌کنید.

شبکه اصلی بیت‌کوین از نظر مقیاس‌پذیری به‌خوبی ساخته نشده است تا تراکنش‌ها با سرعت بیشتری صورت پذیرد. شبکه بیت‌کوین به‌طور متوسط تنها می‌تواند ۷ تراکنش در ثانیه انجام بدهد. عمدتاً بین 10 تا 20 دقیقه طول می‌کشد تا یک بلوک جدید به شبکه اضافه شود.

جامعه کاربری بیت‌کوین راه‌حلی پیدا ارائه داده و آن شبکه لایتنینگ (LN) است. شبکه لایتنینگ یک راه‌حل لایه دوم محسوب می‌شود که روی بلاک‌چین بیت‌کوین ساخته شده است. تراکنش‌هایی را که در لایه اول (بلاک‌چین بیت‌کوین) اتفاق می‌افتد به اصطلاح درون زنجیره می‌گوییم و همه تراکنش‌هایی را که در لایه دوم (LN) اتفاق می‌افتد، به اصطلاح خارج از زنجیره می‌نامیم.

شبکه لایتنینگ مشکل هزینه بالا و سرعت پایین شبکه بیت‌کوین را حل می‌کند. درواقع این تراکنش خارج از زنجیره انجام می‌شود؛ یعنی به شبکه بیت‌کوین نیازی ندارد؛ بنابراین تراکنش‌ها هم نیازی به تأیید شبکه بیت‌کوین ندارند. شبکه لایتنینگ قابلیت هزاران تراکنش در ثانیه را نیز دارد.

  • بلاک‌چین اتریوم (Ethereum) رمزارز محبوب دوم!

آیا اتر همان اتریوم است؟ بررسی تفاوت‌های اتریوم و اتربعد از راه‌اندازی شبکه بیت‌ کوین در سال ۲۰۰۹، ویتالیک بوترین Vitalik Buteri به ایجاد شبکه بهتری در مقایسه با بیت‌ کوین فکر کرد که بتواند تراکنش‌های بیشتری را در واحد زمان انجام بدهد. به این ترتیب در سال ۲۰۱۳ ویتالیک بوترین وایت پیپر یا مقاله سفید خود را درباره توسعه یک سیستم باز منتشر کرد که به‌راحتی شرایط اجرای قراردادهای هوشمند را نیز فراهم می‌کرد.

این بلاک‌ چین اتریوم است که مانند بیت‌کوین از الگوریتم اثبات کار یا Proof of Work استفاده می‌کند.

اتریوم دومین ارز دیجیتال بزرگ بعد از بیت‌کوین است؛ بنابراین به‌عنوان یک موفقیت در تکنولوژی بلاک‌چین محسوب می‌شود؛ با این حال با مشکلاتی نیز روبه‌روست؛ برای مثال، در سال‌های اخیر مشخص شده است که این شبکه نمی‌تواند حجم بالای تراکنش‌ها را مدیریت و پشتیبانی کند. سرعت تراکنش‌ها در شبکه اتریوم ۱۵ تراکنش در ثانیه است که تقریباً دو برابر سرعت بیت‌کوین است، اما در مقابل سایر بلاک‌چین‌ها بسیار کند است.

شبکه اتریوم هم مانند شبکه بیت‌کوین مقیاس‌پذیری پایینی دارد؛ بنابراین هزینه تراکنش‌های صورت‌گرفته در بستر اتریوم در ساعت‌های شلوغ و پرترافیک تقریباً ۱۰۰ دلار در هر تراکنش است که بسیار گران تمام می‌شود. به این ترتیب شبکه اتریوم نیازمند آپدیت یا تغییری در بسترش دارد تا هم هزینه تراکنش‌ها کاهش یابد و هم سرعتش بیشتر شود.

اتریوم ۲.۰ یک راه‌حل تازه با سرعت و امنیت بیشتر است و همچنین دارای پایداری زیادتری در مقایسه با سیستم فعلی است. اتریوم دو، چندین آپدیت کوچکی داده است که یک اطمینان برای انتقال کامل اتریوم از الگوریتم اثبات کار یا PoW به الگوریتم اثبات سهام یا PoS باشد.

الگوریتم PoW انرژی زیادی را مصرف می‌کند؛ زیرا سختی شبکه‌اش بیشتر است و ماینرها برای حل هر فرمول محاسباتی پیچیده باید زمان بیشتری هم صرف کرده و باید به سختی کار کنند. از طرفی هم هزینه انرژی مورد استفاده ماینرها زیاد است و شاید استخراج به‌صرفه نباشد، ما الگوریتم PoS در مصرف انرژی بهینه‌تر است و کار کمتری از ماینرها می‌کشد و درمجموع به‌صرفه‌تر است. انتظار می‌رود در آگوست ۲۰۲۲ این انتقال الگوریتم در بستر اتریوم به‌طور کامل انجام شود؛ به‌طوری‌که این به‌روزرسانی سبب شود ۱۰۰۰۰۰ تراکنش در ثانیه صورت بگیرد و هزینه هم به‌طور قابل‌توجهی پایین بیاید.

  • بلاکچین زیلیکا (Zilliqa) منحصربه‌فرد

یکی از سریع‌ترین بلاک‌چین‌ها یعنی Zilliqa در سال ۲۰۱۷ توسط دانشجویان و مهندسان و کارآفرینان دانشگاه ملی سنگاپور ساخته شده است. این شبکه در ابتدا به‌صورت عرضه اولیه شکل گرفت و به کسانی که در ابتدای مسیر در سایتش ثبت‌نام کردند مقداری کوین به‌عنوان عرضه اولیه یا جایزه اهدا شد و در ازای سرمایه‌گذاری که روی این کوین انجام شد، مقداری رمزارز ZIL به حساب سرمایه‌گذارانش واریز کرد.

بلاکچین زیلیکابه‌طورکلی شبکه زیلیکا از الگوریتم Proof of Stack بهره می‌گیرد و به این معناست که به دارندگان زیلیکا اجازه می‌دهد تا کوین‌های خود را به‌صورت سپرده در شبکه قرار بدهند تا با این کار هم به شبکه کمک کنند و هم کوین‌های بیشتری در دسترس داشته باشد و از طرفی به ازای این سپرده‌ای که گذاشتند، کسب سود کنند. شبکه زیلیکا مقیاس‌پذیری بالا و بازدهی خوبی دارد و همچنین شبکه‌ای با ترافیک و شلوغی پایین است.

  • بلاک‌چین اولانچ (Avalanche) تکنولوژی جدید

در سال ۲۰۲۲ بلاک‌چین اولانچ شکل گرفت که از الگوریتم منحصربه‌فرد PoS استفاده می‌کند. درواقع در شبکه خود از پروتکل اجماع ACM بهره می‌گیرد. تکنولوژی به کار رفته در این شبکه با هدف تمرکززدایی طراحی شده و دارای قدرت بیشتر است و تراکنش‌ها نیز با سرعت بالاتری صورت می‌پذیرد.

همچنین به‌عنوان یکی از سریع‌ترین بلاک‌چین‌ها بسیار منعطف است و توسعه‌دهندگان می‌توانند به‌راحتی آن را رشد دهند. پروتکل آولانچ یک شبکه ناهمگن است که از مجموعه مختلفی از اعتبارسنج‌ها شکل گرفته است؛ یعنی برعکس سایر بسترهای بلاک‌چین که یک مجموعه و یک اعتبارسنج دارند، عمل کرده است. در بستر این شبکه، ارز دیجیتال AVAX شکل گرفته است.

این شبکه سرعت بسیار بالا و امنیت زیادی نیز دارد و همچنین قدرت مقیاس‌پذیری آن قوی است. شبکه آولانچ غیرمتمرکز طراحی شده است که ویژگی متمایزی محسوب می‌شود.

  • بلاکچین پولکادات (Polkadot) دسترسی آزاد

شبکه پولکادات با کوین اختصاصی پولکادات DOT در سال ۲۰۱۶ توسط Gavin Wood شکل گرفته و مبتنی‌بر اتریوم توسعه یافته است. وود سعی کرد این شبکه، توسعه‌یافته‌تر از اتریوم باشد و هدف اصلی آن ارتباط با طیف وسیعی از سزیع‌ترین بلاک‌چین‌ها مانند اتریوم، بیت‌کوین و… است.

مقیاس‌پذیری این شبکه نیز بالاست و امکان تراکنش با چند بلاک‌چین را به‌صورت موازی فراهم می‌کند؛ یعنی طوری طراحی شده است که به بلاک‌چین‌ها کمک می‌کند از طریق پاراچین‌ها با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. پاراچین‌ها شبکه‌هایی هستند که قراردادهای هوشمند توسط کاربران در بستر آن ایجاد می‌شوند.

در شبکه پولکادات همه زنجیره‌ها می‌توانند با هم ارتباط برقرار کنند و امنیتی بالا دارد و همچنین دارای یک سیستم پیچیده است. DOT هم در بستر این شبکه شکل گرفته است و برای استیکینگ و مدیریت کاربرد دارد. شبکه Polkadot یک بستر جدید و غیرمتمرکز است و نسل جدیدی از بلاک‌چین محسوب می‌شود. همچنین بسیار ارزشمند است و به‌دلیل گستردگی زیادی که دارد، انتقال داده‌ها را ساده‌تر کرده است.

پاراچین چیست؟ ایده شبکه پولکادات برای ساخت یک شبکه بلاکچیندر این شبکه هریک از زنجیره‌ها می‌توانند یک نوع کارایی داشته باشند و مانع عملکرد زنجیره‌های دیگر نمی‌شوند. بستر پولکادات شرایط را برای فعالیت زنجیره‌های زیادی فراهم می‌کند؛ بنابراین یک نوع فناوری و تکنولوژی پیشرفته به شمار می‌آید. همچنین از ویژگی‌های بارز این شبکه محبوب ۱۰۰۰ تراکنش در ثانیه است که به لطف پاراچین‌ها این مهم به وقوع پیوسته است.

  • بلاک‌چین سولانا (Solana) پروتکلی جذاب

سولانا شبکه‌ای است که با سرعت زیادش محبوبیت پیدا کرد؛ به‌طوری‌که در هر ۴۰۰ ثانیه یک بلوک جدید استخراج می‌شود و این در مقایسه با اتریوم که در هر ۱۰ ثانیه و بیت‌کوین که در هر ۱۰ دقیقه یک بلوک استخراج می‌کنند،‌ سرعتی استثنایی محسوب می‌شود.

شبکه سولانا در سال ۲۰۲۰ توسط آناتولی یاکوونکو Anatoly Yakovenko توسعه پیدا کرد. سولانا یک پروتکل اجماع جدید و منحصربه‌فردی است که براساس اثبات تاریخ  PoH یا Proof of History شکل گرفته است. این شبکه با PoS ارتباط مستقیم دارد و بسیار شبیه اثبات سهام سنتی است.

PoH یک نوع فناوری کارآمد است که به سیستم بلاک‌چین کمک می‌کند معاملات راحت‌تر ردیابی شوند و از طرفی مهره‌های زمانی هم باهم ادغام می‌شوند.

در این شبکه بلاک‌چینی تراکنش‌ها بسیار سریع انجام می‌شوند و غیرمتمرکز طراحی شده‌اند. کاربران آن نیز می‌توانند با رمزارزی که در شبکه سولانا ساخته شده است به اسم SOL به معامله بپردازند. هدف شبکه Solana این است که بدون کاهش امنیت تمرکززدایی را افزایش دهد. همچنین در بستر سولانا در هر ثانیه بیشتر از ۷۰۰۰۰ تراکنش صورت می‌گیرد. از سوی دیگر مقیاس‌پذیری بالایی دارد، سریع قابل پردازش است و کارمزد پایینی هم دارد.

  • بلاکچین دوج‌کوین (Dogecoin) میم‌کوین محبوب

دوج‌کوین (DOGE) در سال 2013 به‌عنوان یک شوخی توسط جکسون پالمر و بیلی مارکوس ساخته شد. این کوین اولین میم‌کوین یا Memecoin است که یک کپی دقیق از بیت‌کوین محسوب می‌شود و هدف اصلی آن پردازش غیرمتمرکز تراکنش‌هاست.

تفاوت اصلی دوج‌کوین با بیت‌کوین این است که کوین‌های بیشتری دارد؛ برای مثال حداکثر 21 میلیون بیت‌کوین در بازار وجود دارد و معامله می‌شود؛ درحالی‌که بیش از 132 میلیارد دوج‌کوین معامله در بازار می‌شود و تعداد دوج‌کوین‌ها همچنان در حال افزایش است. Dogecoin از الگوریتم Proof of Work استفاده می‌کند؛ به این معنا که ماینرها زمانی که یک بلوک را به شبکه اضافه می‌کنند، دوج‌کوین به دست می‌آورند.

در این شبکه 30 تراکنش در ثانیه قابل پردازش است و یکی از سریع‌ترین بلاک‌چین‌ها محسوب می‌شود. در بستر دوج‌کوین علاوه‌ بر سرعت بالای تراکنش،‌ هزینه کارمزد هر تراکنش هم پایین است. دوج‌کوین با حمایت‌های ایلان ماسک به شهرت رسید و مطرح شد.

  • بلاک‌چین لایت‌کوین (Litecoin) با هدف بهبود شبکه

لایت‌کوین (LTC) در سال 2011 توسط چارلی‌لی با هدف بهبود نسخه بیت‌کوین ساخته شده است. چارلی‌لی معتقد بود هزینه‌های بالای تراکنش و کندی شبکه باید حل شود تا دنیای رمزارزها در آینده پابرجا بماند و استفاده شود. امنیت این شبکه توسط الگوریتم Proof of Work شکل گرفت.

ماینرها برای افزودن بلوک‌های جدید به شبکه استفاده می‌شوند. کوین LTC در بستر لایت‌کوین استخراج می‌شود. شبکه لایت کوین قادر به انجام 56 تراکنش در ثانیه است، اما مانند بیت‌کوین با شبکه لایتنینگ ادغام شده است که امکان هزاران تراکنش در ثانیه را فراهم می‌کند. شبکه لایت‌کوین هم قابلیت توسعه دارد و به‌صورت باز طراحی شده است. همچنین کارمزد در بستر این بلاک‌چین پایین است و شلوغ هم نیست.

  • بلاک‌چین ایاس (EOS) کارآمد و مؤثر

ایاس یکی از سریع‌ترین بلاک‌چین‌ها محسوب می‌شود که هدف آن گسترش dApps به روشی کارآمد و مؤثر است. این شبکه در سال ۲۰۱۸ توسط Dan Larimer و Brendan Bloomer از Block.one ساخته شد. EOS از الگوریتم Proof of Stake استفاده می‌کند. بستر ایاس شبیه الگوریتم سنتی اثبات سهام است، اما روش اعتبارسنجی آن کاملاً متفاوت است.

سریع‌ترین بلاک چینهر روز 21 اعتبارسنجی توسط شبکه انجام می‌شود. کاربران شبکه می‌توانند کوین‌های EOS خود را در اعتبارسنج‌ها سپرده‌گذاری کرده و درنتیجه سود دریافت کنند. این شبکه به لطف الگوریتم اجماع DPoS بسیار مقیاس‌پذیر است. در حال حاضر شبکه ایاس می‌تواند 4000 تراکنش در ثانیه را نیز انجام دهد، اما به‌دلیل مقیاس‌پذیری بالای آن، این میزان به‌طور بالقوه می‌تواند به بیش از 100000 تراکنش در ثانیه هم افزایش یابد.

  • بلاک‌چین اتم (Cosmos) بلاکی حرفه‌ای

Cosmos (ATOM) به‌طور رسمی در سال 2016 توسط مالکان Jae Kwon و Ethan Buchman ساخته شد. Cosmos از یک بلاک‌چین اختصاصی استفاده می‌کند که امنیت آن توسط الگوریتم Proof of Stake تأمین شده است.

Cosmos شبکه خود را Blockchain 3.0 می‌نامد؛ زیرا می‌تواند چندین بلاک‌چین را به Cosmos متصل و اجرا کند. این یک مزیت بزرگ محسوب می‌شود و سایر بلاک‌چین‌ها می‌توانند با یکدیگر ارتباط قرار کنند؛ البته این مزیت درباره کلیه بلاک‌چین‌های ساخته شده در بستر Cosmos یا خارج از این بستر نیز استفاده می‌شود. شبکه Cosmos می‌تواند 10000 تراکنش در ثانیه را پردازش کند.

گفتار پایانی!

به‌طورکلی تمام بلاک چین‌های موجود هرکدام به نحوی به سیستم بلاک‌چین کمک کرده‌اند و نمی‌توان سریع‌ترین بلاک‌چین را به‌صورت مجزا از بقیه تعریف کرد؛ با این حال از جمله سریع‌ترین بلاک‌چین‌ها شامل پولکادات،‌ سولانا، ایاس و… می‌شود و از طرفی استیبل‌کوین‌ها سبب ایجاد ثبات و پایداری بیشتر دنیای رمزارزها شده است؛ بنابراین هرکدام از این بسترهای بلاک‌چین طرفداران خودشان را دارند.

پرسش‌های متداول

  • آیا شبکه بیت‌کوین در آینده سرعت بیشتری خواهد داشت؟

شاید در آینده با رشد دنیای رمز ارزها این مشکل سرعت به‌طورکلی حل شود.

  • کدام شبکه‌ها محبوبیت بیشتری در آینده خواهند داشت؟

شبکه‌هایی که بیشتر به تمرکززدایی در شبکه پرداخته‌اند.

  • در چه زمانی معمولاً تراکنش‌ها سریع‌تر انجام می‌شوند؟

معمولاً در ساعت‌های ابتدای روز یا در ساعت‌های آخر شب به‌دلیل کاهش شلوغی‌ها،‌ تراکنش‌ها هم سرعت بیشتری دارند.

تیم محتوا بیت‌پین

تیم محتوا بیت‌پین

تدوین و بررسی مطالب حوزه کریپتو و خلق مقالات کاربردی در حوزه ارزهای دیجیتال.

مطالب نویسنده
اشتراک گذاری:

مطالب مشابه

روابط عمومی بلاک چین؛ داستانی که باید در ایران جدی گرفته شود

روابط عمومی بلاک چین، مفهوم نوظهوری است که به استفاده از فنا ...

توکن‌سازی دارایی‌های دنیای واقعی (RWA)؛ پلی بین دنیای واقعی و دیجیتال

دارایی‌های دنیای واقعی (RWA) یکی از کاربردهای جذاب فناوری بل ...

معرفی تست نت Goerli و شبکه آزمایشی Sepolia در شبکه اتریوم

تست نت Goerli و تست نت Sepolia از شبکه‌های آزمایشی اتریوم هس ...

دیدگاه‌ها 2 دیدگاه
در پاسخ به دیدگاه کاربر
  1. شهاب
    شهاب | 27 شهریور 1401

    سرعت شبکه واقعا باید اولویت انجام معاملات باشه، اما، مهمتر از اون، امنیت شبکه‌هاست.

    • کارن آهنگری
      کارن آهنگری | 27 شهریور 1401

      بله دوستِ عزیز. امنیت شبکه هم معیار مهمی برای انجام معاملات هست.