شبکه گوشن (Goshen) چیست؟ معادل بهبودیافته شبکه اتریوم

تاریخ انتشار: 21 تیر 1402 | آخرین به‌روزرسانی: 16 شهریور 1402
زمان مطالعه:  5 دقیقه
شبکه گوشن چیست؟

اتریوم بزرگ‌ترین شبکه قرارداد هوشمند در جهان بوده و میزبان اکثر بازارهای دیفای (DeFi) و NFT است، اما چنین شبکه بزرگی چالش‌هایی نیز دارد. ازدحام و کارمزد تراکنش بالا جزو چالش‌های اصلی آن است. بسیاری از پروژه‌ها با ایجاد راهکارهای لایه ۲ سعی در حل این مشکل دارند. شبکه گوشن (Goshen network) هم جزو همین پروژه‌هاست و با هدف بهینه‌سازی بلاک چین اتریوم روی کار آمده است. در این مقاله قصد داریم به این موضوع بپردازیم که شبکه Goshen چیست، سازوکار آن چگونه است و چه ویژگی‌هایی آن را از سایر رقبایش متمایز می‌کند. تا انتهای مقاله همراه ما باشید.

شبکه Goshen چیست؟

گوشن (Goshen) بلاک چین لایه 2 است که از فناوری رول‌آپ خوش‌بینانه (Optimistic rollup) استفاده می‌کند. این شبکه بر اساس سیستم ضد تقلب RISC-V ساخته شده و برای محاسبات ماشین مجازی اتریوم (EVM) بهینه شده است. همچنین، حفظ تمرکززدایی و برقراری امنیت از اهداف این شبکه به شمار می‌رود.

تعامل با شبکه Goshen همانند تعامل با بلاک چین اتریوم است، با این تفاوت که گوشن تراکنش‌هایی سریع‌تر و با کارمزد کم‌تری را به ارمغان می‌آورد. ابزارهای اتریوم در این شبکه نیز قابل استفاده‌اند و می‌توانید قراردادهای اتریوم را بدون نگرانی از میزان امنیت و سازگاری، اجرا کنید.

شبکه Goshen چیست؟

شبکه Goshen سادگی و تطبیق پذیری را با معماری لایه‌ای تضمین می‌کند. معماری لایه‌ای این شبکه به‌گونه‌ای است که آن را به لایه‌های بالایی و پایینی تقسیم می‌کند. لایه پایین شامل محیط محاسباتی همه‌منظوره بر اساس RISC-V است. این سیستم محاسبات لایه 1 را خارج از زنجیره انجام می‌دهد و سازگاری کامل با اکوسیستم لایه ۱ اتریوم را نیز تضمین می‌کند.

علاوه‌براین، این شبکه دارای سیستم ارتباطی چندلایه نیز هست که قابلیت همکاری بین لایه‌های ۱ و ۲ را برای ساخت برنامه‌های لایه بالایی همانند یک پل توکن ایجاد می‌کند.

مزایای شبکه گوشن چیست؟

مزایای شبکه گوشن را می‌توان در موارد زیر خلاصه کرد:

  • گس فی کم

در مقایسه با اتریوم، تمام محاسبات تراکنش در گوشن از لایه ۱ تخلیه می‌شود؛ بنابراین، گس فی کم‌تری نسبت به اتریوم دارد.

  • معاملات سریع

منبع محاسباتی لایه ۱ محدود است و ممکن است معامله برای مدت طولانی در انتظار پردازش باشد. تراکنش‌های قابل‌اجرا در شبکه گوشن در عرض چند ثانیه استخراج می‌شوند.

  • سطح امنیت بالا

تمام انتقال‌های لایه ۲ در لایه ۱ نیز قابل‌تکرار و تأیید هستند. همچنین، رفتار مخرب می‌تواند توسط هر اعتبارسنجی شناسایی و به چالش کشیده شود.

  • مناسب برای توسعه‌دهنده‌ها

همان‌طور که گفتیم گوشن معادل اتریوم است. ازاین‌رو، موقع انتقال Dappها از لایه ۱، نیازی به تغییر کد ندارند و می‌توانند مستقیماً روی گوشن مستقر شوند.

  • سیستم قدرتمند مقابله با تقلب

گوشن دارای سیستم مقابله با تقلب قدرتمندی است که می‌تواند در برابر انواع مختلفی از حمله مقابله کرده و درعین‌حال سادگی پروتکل را حفظ کند.

  • انتقال حالت کارآمد

شبکه گوشن دارای انتقال حالت لایه 2 (L2 state transition) کارآمد است که می‌تواند محاسبات خارج از زنجیره را کاهش داده و به چالش‌های تعاملی روی زنجیره سرعت بخشد.

  • طراحی پروتکل مدولار (Modular)

پروتکل شبکه گوشن از طرح لایه‌ای ساده استفاده می‌کند که درک آن را ساده کرده است. این موضوع باعث شده تا خطر آسیب‌پذیری هنگام پیاده‌سازی کاهش یابد.

کارمزد شبکه گوشن چقدر است؟

وقتی صحبت از کارمزد شبکه یا همان گس فی (Gas Fee) به میان می‌آید، گوشن حرفی برای گفتن دارد. شبکه Goshen ادعا می‌کند که می‌تواند کارمزد شبکه را در مقایسه با اتریوم ۱۰۰ برابر کاهش دهد. چگونه؟ به این صورت که ترتیب‌دهنده‌های (sequencer) شبکه تنها تراکنش‌هایی را می‌پذیرند که گس فی آن‌ها بالاتر از یک‌صدم هزینه گس بلاک چین اتریوم باشد.

به‌طورکلی، کارمزد شبکه گوشن شامل دو قسمت است:

  1. اجرای تراکنش: این مورد همانند کارمزد لایه ۱ است که برای پرداخت هزینه محاسبات و فضای ذخیره‌سازی استفاده شده در حین اجرای قراردادهای هوشمند در نظر گرفته می‌شود.
  2. انتشار داده: تراکنش‌ها توسط ترتیب‌دهنده‌ها جمع‌آوری شده و به‌صورت دسته‌ای در لایه ۱ منتشر می‌شوند. کارمزد ایجاد شده در این فرایند باید توسط کاربرانی که تراکنش‌ها را آغاز می‌کنند، پرداخت شود.

لازم به ذکر است که تراکنش‌هایی که مستقیماً از اتریوم به لایه ۲ ارسال می‌شوند، برای انتشار داده‌های اصلی نیازی به ترتیب‌دهنده ندارند؛ بنابراین، هیچ هزینه‌ای برای انتشار داده‌ها کسر نمی‌شود. در حال حاضر گس فی به‌صورت پیش‌فرض یک جیوی (Gwei) است.

دانلود یازدهمین ماهنامه دامیننس

آینده موسیقی با توکن‌ها و انقلاب دیجیتال در وب ۳

    مقایسه شبکه گوشن با اتریوم

    Goshen از نظر ذخیره‌سازی حالت سطح پایین، اجرای بایت کد EVM، سیستم حساب، تعریف بلاک، ساختار تراکنش و APIهای عمومی RPC به‌گونه‌ای طراحی شده است که معادل اتریوم باشد؛ بنابراین، روند توسعه برنامه غیرمتمرکز (Dapp) در Goshen و Etheruem یکسان است. بااین‌حال، چند پارامتر جزئی تنظیم شده است.

    مقایسه گوشن با اتریوم

    نوع تراکنش

    از آنجایی که اتریوم با نسخه‌های قبلی سازگار است، برخی از ویژگی‌های قدیمی همچنان می‌توانند در نسخه‌های بعدی استفاده شوند. به‌عنوان‌مثال، تراکنش‌های اولیه که از EIP-155 پشتیبانی نمی‌کنند، قابلیت ایستادگی مجدد و مداوم در برابر حملات جدید را ندارند. اگرچه کیف پول‌های مدرن چنین تراکنش‌هایی را نمی‌پذیرند، اما بلاک چین اتریوم همچنان می‌تواند آن‌ها را پذیرفته و اجرا کند.

    در شبکه گوشن با درنظرگرفتن این موضوع، سعی شده تا از تکرار حملاتی مانند آنچه شبکه اپتیمیسم (Optimism) تجربه کرد، جلوگیری شود.

    تراکنش nonce

    با وجود شبکه گوشن، می‌توانید تراکنش‌ها را به آن ارسال کرده و به ترتیب‌دهنده اجازه دهید آن‌ها را به‌صورت دسته‌ای در اتریوم منتشر کند، یا خودتان تراکنش‌ها به طور مستقیم توسط از گوشن به اتریوم ارسال کنید.

    تراکنش‌های ارسالی مستقیم، توسط قرارداد هوشمند بلاک چین در صف تراکنش قرار می‌گیرند. ازاین‌رو، «تراکنش‌های صف» نامیده می‌شوند. قرارداد هوشمند عدد نانس (nonce) تراکنش‌های صف را مدیریت می‌کند. هر بار که تراکنش از مقدار شروع ۶۳>>۱ ارسال شود، ارزش آن افزایش پیدا می‌کند. محدوده‌های نانس معتبر برای دو نوع تراکنش به شرح زیر است:

    محدوده nonce منبع تراکنش
    [0,1<<62) معاملات بومی گوشن
    [1<<63,1<<64) قراردادن تراکنش‌ها در اتریوم

    ساختار هدر بلاک

    ساختار هدر بلاک در هر دو شبکه گوشن و اتریوم یکسان است. تنها نکته‌ای که وجود دارد این است که هدر بلاک در اتریوم حاوی فیلدهای مرتبط با الگوریتم اثبات کار (PoW) است، اما گوشن از این الگوریتم پشتیبانی نمی‌کند.

    گفتار پایانی

    شبکه گوشن شباهت‌های بسیاری با شبکه اتریوم دارد و به‌عبارتی معادل آن شناخته می‌شود. این شبکه با هدف تسریع تراکنش‌ها و کاهش کارمزد روی کار آمده و ظاهراً با موفقیت نیز همراه بوده است. کارمزد این شبکه 100 برابر کمتر از اتریوم است و این ویژگی برای کسانی‌که تراکنش‌های زیادی دارند، بسیار مفید است.

    این شبکه هنوز قدم‌های اولیه خود را برمی‌دارد و هنوز جای رشد زیادی دارد. انتظار می‌رود در آینده خبرهای بسیاری دررابطه‌با این شبکه هیجان‌انگیز به گوش رسد.

    نظر شما راجع به شبکه گوشن چیست؟ آیا می‌تواند جایگزین ایده‌آلی برای اتریوم باشد؟

    سؤالات متداول

    • شبکه گوشن چیست؟

    گوشن بلاک چین لایه ۲ است که معادل اتریوم بوده و هدف آن کاهش تأخیر تراکنش‌ها، افزایش توان عملیاتی، کاهش هزینه‌های گس فی، حفظ تمرکززدایی و برقراری امنیت است.

    • اتریوم و گوشن چه تفاوت‌هایی دارند؟

    شبکه گوشن در مواردی مثل توان عملیاتی، امنیت، کارمزد تراکنش، ساختار هدر بلاک، نوع تراکنش و تراکنش nonce با اتریوم متفاوت است و سعی در عملکرد بهتری نسبت به اتریوم دارد.

    عارفه رهبری

    عارفه رهبری

    تکنولوژی، نویسندگی و صدای کیبورد، من رو به وجد میارن. واسه همینم توی اکثر حوزه‌های تکنولوژی از جمله کریپتو غرق میشم، یاد می‌گیرم و می‌نویسم. حدود 2 سالی هست که در حوزه تولید محتوای صنعت کریپتو فعالیت می‌کنم و در تلاشم تا مفاهیم بلاک چین و کریپتو رو با زبانی ساده به مخاطب‌ها ارائه بدم.

    مطالب نویسنده
    اشتراک گذاری:

    مطالب مشابه

    بررسی کوتاه و کاربردی وایت پیپر نیر پروتکل (NEAR)؛ نوآوری در بلاک چین

    در دنیای بلاک‌ چین، نوآوری و مقیاس‌پذیری دو چالش اصلی پروژه‌ ...

    فریز شدن تتر به چه معناست؟ چگونه می‌توان از آن جلوگیری کرد؟

    ارز دیجیتال تتر (USDT)، بزرگ‌ترین استیبل کوین بازار است و خی ...

    نکاتی مهم از وایت پیپر سویی (SUI)؛ بلاک چینی متفاوت برای برنامه‌های وب3

    رمزارز سویی از جمله ارزهای دیجیتالی است که در دوره‌های مختلف ...

    دیدگاه‌ها
    در پاسخ به دیدگاه کاربر