گس فی چیست (Gas Fee) و چه مفهومی دارد؟

تاریخ انتشار: 8 آبان 1400 | آخرین به‌روزرسانی: 21 مهر 1403
زمان مطالعه:  7 دقیقه
گس فی چیست (Gas Fee) و چه مفهومی دارد؟

یکی از واژه‌های بسیار کاربردی در خرید و فروش ارزهای دیجیتال گس فی یا Gas Fee است. این که گس چه مفهومی دارد و وجود آن چه ضرورتی برای شبکه ارزهای دیجیتال دارد موضوعی است که در این نوشتار به آن خواهیم پرداخت.

گس‌فی چیست؟

حتما شنیده اید که وجود گس در شبکه اتریوم یک ضرورت است. در واقع گس، سوختی است که امکان فعالیت کاربران و عملکرد آنان را در شبکه اتریوم برقرار می‌کند. در حقیقت باید گفت که منظور از گس نوعی کارمزد است. اما از نظر تعریف گس در شبکه اتریوم به واحدی اطلاق می‌شود که میزان تلاش محاسباتی مورد نیاز برای اجرای عملیاتی خاص در شبکه اتریوم را مشخص می کند. بنابراین هر زمان که کاربر قصد انتقال مقدار مشخصی اتر داشته باشد باید مقداری گس را به عنوان سوخت شبکه پرداخت کند تا معامله مورد نظر به بلاک‌چین اضافه شود. هزینه گس عموماً با اتر پرداخت می‌شود و به منظور سهولت کار برای کاربران به جی وی تبدیل می‌شود.

دلیل نام‌گذاری این واحد کارمزد به گس، به دلیل شباهت عملکرد آن به بنزین برای استفاده از خودرو است. همان‌طور که شما برای استفاده از اتومبیل خود باید به پمپ بنزین مراجعه کرده و هزینه بنزین را بپردازید در شبکه اتریوم نیز اجرای قراردادهای هوشمند نیازمند خرج کردن اتر با عنوان گس یا سوخت است.

در واقع برای انجام معاملات اتر به سوخت تبدیل می‌شود و هزینه آن برای تایید معاملات توسط ماینرها به آن‌ها پرداخت می‌شود تا معاملات را به بلاک‌چین اضافه کنند.

دلیل اهمیت گس در شبکه اتریوم

عملکرد ماینرها در اجرای عملیات قرارداد هوشمند با توان محاسباتی و تجهیزات قوی میسر می‌شود، بنابراین، کاملا منطقی است که آنها برای انجام این کار هزینه دریافت کنند. آن‌ها با دریافت هزینه گس معاملات را در شبکه تأیید می‌کنند. در واقع اگر هزینه گس وجود نداشته باشد هیچ ماینری در شبکه وجود نخواهد داشت تا معاملات را تأیید کنند، پس تمام شبکه دچار مشکل خواهد شد.

ارز دیجیتال اتریوم از الگوریتم اثبات کار (Proof of work) یا (PoW) استفاده می‌کند و مانند هر سیستم اثبات کار، امنیت شبکه اتریوم نیز بستگی مستقیم به به هش ریت (Hashrate) خواهد داشت. این مسئله نیز خود با هزینه‌ای که ماینر برای انجام این کار دریافت می‌کند مرتبط خواهد بود. بنابراین هرچه گس‌فی بیشتری به ماینرها پرداخت شود، امنیت شبکه نیز بیشتر خواهد بود.

اتریوم
خرید و فروش آسان اتریوم در بیت‌پین
  • معامله بیش‌از ۳۰۰ کوین دیگر
  • دریافت وام و اعتبار معاملاتی
  • سرعت بالا در تکمیل سفارشات
  • بات‌های معامله‌گر متنوع
  • پشتیبانی ۲۴ ساعته
خرید اتریوم

تاریخچه پیدایش گس در شبکه اتریوم

گس‌فی به منظور بالا بردن انگیزه ماینرها برای فعالیت در شبکه ایجاد شد. اتریوم نیز مانند هر سیستم اثبات کار همتا به همتای (P2P) دیگری، به هش ریت ماینرها بستگی دارد.

در واقع هرچه ماینرها بیشتر باشند، هش‌ریت بیشتر شده و در نتیجه سرعت و امنیت تمام شبکه افزایش می‌یابد.

به این ترتیب برای ترغیب ماینرها به فعالیت در شبکه اتریوم جوایز و درآمدی برای آن‌ها در نظر گرفته شد تا ماینرهای بیشتری جذب شود، در شبکه اتریوم دو راه برای کسب درآمد ماینرها وجود دارد که شامل استخراج بلاک و دریافت پاداش آن و تبدیل به دیکتاتور موقت بلاک‌های استخراج شده می‌شود.

از پیوند بلاک‌چین و هوش مصنوعی، به پول می‌رسیم؟

جوابت تو شماره ۱۴ ماهنامه دامیننسه!

    منظور از دیکتاتور موقت چیست؟

    یکی از مسئولیت‌های ماینرها قرار دادن معاملات داخل بلاک‌ها است. برای انجام چنین مسئولیتی یک ماینر باید از قدرت محاسباتی بالایی برخوردار باشد تا از این قدرت برای اعتبارسنجی قراردادهای هوشمند استفاده کند. پرداخت گس به آن‌ها در مقابل مسئولیتی که انجام می‌دهند در واقع پاداشی برای انجام این فعالیت است.

    به گس فی، هزینه ماینر نیز می‌گویند و در واقع یک طرح تشویقی برای مشارکت در فعالیت های شبکه است.

    واحد اندازه گیری گس

    واحد اندازه گیری گس، جی وی است. بنابراین معامله‌ای که به شبکه اتریوم ارسال می‌شود، بسته به تعداد دستورالعمل‌های مدیریت ارزش کسب شده یا ایی ام وی (EVM)، هزینه گس متفاوتی خواهد داشت.

    گس، هزینه‌ای است که برای تامین سوخت ادامه‌ی کار ماینرها پرداخت می‌شود.

    گس، هزینه‌ای است که برای تامین سوخت ادامه‌ی کار ماینرها پرداخت می‌شود.

    گس چگونه به اتر تبدیل می‌شود؟

    برای تبدیل گس به اتر، قیمت ثابتی تعریف نشده است، بنابراین تعیین هزینه ارسال هر معامله در اتریوم بر عهده کاربر است و او می‌تواند هر قیمتی که دوست دارد برای این کار در نظر بگیرد. از طرف دیگر سرعت انجام معاملات در اتریوم و تأیید آن‌ها به نظر ماینرها بستگی دارد، بنابراین طبیعی است معاملاتی که گس پرایس (Gas Price) بیشتری دارند سریع‌تر تأیید می‌شوند. اگر بخواهیم به طور میانگین بیان کنیم هر معامله گس پرایسی معادل 21 جیوی یا 0.00000002 اتر خواهد داشت. با این حال در مواقع اضطراری مثل ترافیک بالای شبکه، هزینه گس افزایش پیدا می‌کند چرا که ماینر باید معاملات بیشتری را به بلاک‌های بعدی اضافه کند.

    آشنایی با مفاهیم گس پرایس (Gas Price) و گس لیمیت (Gas Limit)

    در مبحث گس دو مفهوم گس پرایس و گس لیمیت وجود دارد. در واقع هزینه انجام معاملات بر اساس این دو فاکتور تعیین می شوند. در ادامه به معرفی این دو مفهوم می پردازیم:

    گس لیمیت چیست؟

    گس لیمیت (Gas Limit) به حداکثر میزان گس اختصاص یافته به معامله گفته می‌شود که مقدار آن برای انجام معاملات ساده 21 هزار گس و برای معاملات دیگر بسته به حجم معامله تعیین می‌شود.

    این که در معاملاتی به جز معاملات ساده، چه میزان گس لیمیت باید پرداخت شود از طریق وارد کردن کد قرارداد هوشمند یا شرکتی که عرضه اولیه سکه (ICO) یا قرارداد هوشمند را ارائه داده است قابل بررسی است.

    در واقع کل هزینه یک معامله گس لیمیت گفته می‌شود که میزان آن در گس پرایس ضرب می‌شود. عموما هرجا صحبت از گس باشد منظور همان گس لیمیت است.

    اگر بخواهیم مفهوم گس لیمیت و گس پرایس را با یک مثال ساده نمایش دهیم، در واقع گس لیمیت مقدار بنزینی است که اتومبیل برای حرکت به آن نیاز دارد و گس پرایس هزینه ای است که شما برای خرید آن مقدار بنزین باید بپردازید.

    منظور از گس لیمیت یا معادل فارسی آن حد گس حداکثر مقدار گسی است که کاربر برای انجام معاملات هزینه می‌کند. تعیین مقدار گس لیمیت زمانی برای کاربر مفید است که در انجام فرآیند معامله خطایی رخ داده باشد که با توجه به گس لیمیت تنها مقدار اتری که کاربر برای انجام معامله در نظر گرفته است از حساب او کسر خواهد شد.

    یک نکته جالب وجود دارد و آن این است که اگر برای انجام معامله میزان گس کمتری مصرف شود در صورتی که کاربر گس بیشتری را تعیین کرده باشد، ما به التفاوت گس، به او پرداخت می‌شود. مثلا اگر کاربر برای انجام معامله 1 اتر میزان گس لیمیت 25000 جیوی تعیین کند، با توجه به این که معامله تنها 21 هزار جیوی گس استفاده می کند. میزان جیوی باقیمانده به کاربر پس داده خواهد شد. اما اگر کاربر بخواهد همان یک اتر را برای یک قرارداد ارسال کند اما معامله موفق نباشد تمام 25 هزار جیوی استفاده خواهد شد و مبلغی به او بازگردانده نخواهد شد.

    تعیین گس لیمیت برای معاملات

    اگر برای انجام یک معامله میزان گس مناسبی انتخاب نکنید یا میزان انتخابی شما از حد گس کمتر باشد، معامله مورد نظر اجرا نمی‌شود. در صورتی که چنین اتفاقی رخ دهد نمی‌توان میزان گسی که در زماان انجام معامله مصرف شده است را دوباره پس گرفت اما از آنجایی که معامله ای رخ نداده است، حساب شما دست نخورده باقی می‌ماند و از اتریوم‌های حساب شما کم نخواهد شد.

    حداقل میزان گس لیمیت برای معاملات در اتریوم 21 هزار جیوی است. از طرفی بلاک‌ها دارای گس لیمیت هستند که حداکثر میزان گس برای انجام معاملات را مشخص می کند. بر خلاف سایر ارزهای دیجیتال ماینرها در شبکه اتریوم می‌توانند گس لیمیت را کم یا زیاد کنند. از طرفی ماینرها بابت گس‌های مصرف شده در یک معامله حقوق می‌گیرند، پس نمی‌توان میزان گس لیمیت را به شکل دلخواه تعیین کرد. در واقع بلاک‌ها حداکثر میزان گس لیمیت را تعیین می‌کنند و کاربر قادر نخواهد بود تغییری درآن ایجاد کند.

    گس پرایس چیست؟

    کوچک‌ترین واحد اتریوم وی (WEI) است و هر 10 وی برابر با 1 جیوی است. قیمت هر واحد گس نیز با جیوی نمایش داده می‌شود. همانطور که گفتیم هرچه گس پرایس یک معامله بیشتر باشد آن معامله سریعتر تایید می‌شود چرا که معاملات علاقه زیادی به این شکل از معاملات دارند و با گس پرایس بیشتر حقوق بیشتری نیز می گیرند. در شبکه اتریوم گس تعیین شده به صورت پیش فرض 21 جیوی است، اما این میزان بسته به هر معامله تغییر خواهد کرد. در واقع اگر کاربر این قیمت را افزایش دهد معامله سریعتر انجام می گیرد.

    چگونگی تعیین گس پرایس

    همان‌طور که در قسمت های قبل هم اشاره کردیم، در شبکه اتریوم برای انجام معاملات باید گس پرداخت شود. منظور از گس، واحدی است که میزان تلاش محاسباتی مورد نیاز یک عملیات را توصیف می‌کند و کمیت کار گره‌های شبکه را تعیین می‌کند. این هزینه به ماینرهای تایید کننده معاملات پرداخت می‌شود. اگرچه برای آن میزان حداقلی در نظر گرفته شده است اما اگر کاربر بخواهد که معامله مورد نظر سریعتر انجام شود ناچار است هزینه گس را افزایش دهد.

    گس پرایس به عوامل زیادی بستگی دارد، که از آن میان می‌توان به میزان معاملات، میزان سهام و سرمایه‌گذاری در رمز ارز‌های مختلف و میزان بایت کد برای پردازش اشاره کرد.

    تعریف کوتاه اصطلاحات

    تعریف کوتاه اصطلاحات

    گس (Gas)
    گاز یک واحد اندازه گیری برای محاسبه مقدار محاسبات مورد نیاز برای یک عملیات خاص است.
    گس فی (Gas Fee)
    کارمزد گاز نشان دهنده کارمزد ماینر برای یک اقدام یا تراکنش خاص است.
    محدودیت گس و قیمت گس (Gas Limit & Gas Price)
    هزینه گاز از دو بخش حد گاز و قیمت گاز تشکیل شده است.
    محدودیت گس
    حد گس، حداکثر مقدار گازی است که کاربر حاضر است برای انجام یک عمل یا تایید تراکنش بپردازد (نانس اتریوم=21000).

    هزینه گس را چه کسی تعیین می‌کند؟

    بسیاری از کاربران فکر می کنند که هزینه های گس توسط توسعه دهندگان یا ماینرها تعیین میشود، اما این افکار صحیح نیست و در واقع این کاربران هستند که میزان گس معاملات را تعیین می کنند. در حقیقت قیمتی که کاربران برای انجام معاملات پیشنهاد می کنند میزان گس پرایس را مشخص می کند. پس هرچه تعداد معاملات بیشتر باشد قیمت گس نیز گرانتر خواهد بود. همچنین معاملاتی که هزینه گس بیشتری دارند سریعتر تأیید و اجرا می شوند. تخمین زدن میزان هزینه معامله از ضرب گس پرایس در گس لیمیت حاصل می‌شود.

    روش‌های کاهش قیمت گس پرایس

    در تمام شبکه های ارزهای دیجیتال برای نگهداری و ذخیره ارزهای دیجیتال از کیف پول استفاده می‌شود، یک کاربر می‌تواند از بی نهایت کیف پول استفاده کند. استفاده از کیف پول امنیبوس یکی از راه های کاهش هزینه گس است. استفاده از چنین کیف پولی به معنای استفاده از یک قالب متمرکز به جای استفاده هر کاربر از یک کیف پول است و در واقع چندین کاربران از یک یا چند کیف پول اصلی و مشابه استفاده کنند. به این ترتیب معاملات خارج از زنجیره انجام می شوند و اگر کاربری بخواهد اتر یا هر رمز ارزی را انتقال دهد نیازی به پرداخت کارمزد نخواهد داشت. اما این معاملات تنها در بلاک‌چین های خصوصی قابل انجام است.

    استفاده از این کیف پول‌ها باعث کاهش صددرصدی هزینه معاملات می‌شود و حتی می‌توان برای بلاک‌چین رمز ارز‌هایی مانند بیت کوین، تزوس (Tezos) یا ایاس (EOS) نیز از آن استفاده کرد.

    مهاجرت به بلاک‌چین های دیگر، قراردادهای هوشمند مناسب و بهینه‌سازی میزان مصرف گس از جمله روش‌های دیگر کاهش هزینه گس لیمیت در اتریوم است.

    گفتار پایانی!

    گس فی در شبکه اتریوم یک ضرورت محسوب می شود که با کمک آن می توان میزان مشارکت کاربران را در شبکه گسترش داده و از طرفی در سرعت تأیید تراکنش ها تاثیر مثبت داشت.

    سوالات متداول

    مفهوم گس فی به چه معنا است؟

    در واقع گس، سوختی است که امکان فعالیت کاربران و عملکرد آنان رادر شبکه اتریوم برقرار می کند. در حقیقت باید گفت که منظور از گس نوعی کارمزد است.

    آیا می توان میزان گس فی را کاهش داد؟

    بله امکان کاهش میزان گس فی تا حداقل تعیین شده در بستر اتریوم وجود دارد که در مقاله به آن اشاره شده است.

    هزینه گس فی را چه کسی تعیین می کند؟

    گس فی به صورت غیر مستقیم توسط خود کاربران تعیین می شود. در واقع هزینه ای که آنها برای تأیید تراکنش‌ها پیشنهاد می دهند میزان گس فی را مشخص می‌کند.

    کارن آهنگری

    کارن آهنگری

    بازی با کلمات، یکی از بهترین سرگرمی‌هاست. در کنارش، کمک به دیده شدن این کلمات با کمک SEO هم مهمترین وظیفه‌ی من تو بیت‌پینه. سعی می‌کنم دانسته‌هام رو تو حوزه کریپتو با کاربرها به اشتراک بذارم و با سئو به دیده شدن این دانسته‌ها، کمک کنم.

    مطالب نویسنده
    اشتراک گذاری:

    مطالب مشابه

    آموزش خرید ارز دیجیتال به زبان ساده!

    آموزش خرید ارزهای دیجیتال، از معدود موارد مهمی است که تمامی...

    اردینالز (Ordinals) چیست؟ آموزش ساخت NFT در شبکه بلاک چین بیت کوین

    پروتکل اردینالز بیت کوین، به‌جرئت یکی از بحث‌برانگیزترین...

    از کجا مطمئن باشیم که فقط 21 میلیون بیت کوین وجود خواهد داشت؟

    محدودیت عرضه بیت کوین، با تبدیل‌کردن آن به‌نوعی دارایی...

    دیدگاه‌ها 1 دیدگاه
    در پاسخ به دیدگاه کاربر
    1. امر
      امر | 5 بهمن 1401

      داداش خوبی میخواستم بدونم گسفی چقد میخواد برای برداشت هدیه که بتونم برداشت کنم چون من تاحالا دوتمن پولم رفته