چه عواملی بر قیمت ارزهای دیجیتال تأثیر می‌گذارد؟

تاریخ انتشار: 31 خرداد 1402 | آخرین به‌روزرسانی: 16 شهریور 1402
زمان مطالعه:  6 دقیقه
چه چیزی بر قیمت ارزهای دیجیتال تأثیر می‌گذارد؟

چرا قیمت ارزهای دیجیتال امروز سقوط می‌کند و فردا صعودی است؟ این نوسانات از کجا به وجود می‌آید؟

بسیاری از معامله‌گران اغلب شنیده‌اند که بازار ارزهای دیجیتال بی‌ثبات است. اما در حالی که نوسانات زیاد است و خطراتی را ایجاد می‌کند، اما این نوسانات قیمتی هستند که فرصت‌های معاملاتی بالقوه را ایجاد می‌کنند.

اما چه چیزی باعث این نوسانات قیمت برای ارزهای دیجیتال می‌شود؟ در ادامه به برخی از عوامل کلیدی نگاهی خواهیم انداخت.

عوامل موثر بر قیمت ارزهای دیجیتال

عرضه و تقاضا (Sypply & Demand)

علم اقتصاد به ما می‌گوید که قیمت توسط عرضه و تقاضا تعیین می‌شود. این امر در مورد ارزهای دیجیتال نیز صدق می‌کند. از نظر تئوری، هر چه تقاضا برای آن نسبت به عرضه بیشتر باشد، قیمت بالاتر خواهد رفت و بالعکس.

به عبارت دیگر، اگر افراد بیشتری بخواهند ارزهای دیجیتال بخرند در مقایسه با کسانی که می‌خواهند بفروشند، در تئوری، قیمت باید افزایش یابد. از طرف دیگر، اگر افراد بیشتری نسبت به کسانی که می‌خواهند بخرند بخواهند بفروشند، از نظر تئوری قیمت کاهش می‌یابد.

عرضه و تقاضا

اما چه دلایلی باعث می‌شود برخی به خرید و یا برخی به فروش ارزهای دیجیتال سوق پیدا کنند؟ ما می‌توانیم آن‌ها را به طور کلی به‌عنوان مرتبط با عوامل بنیادی، کلان، احساسات و شاخص‌های تکنیکال توصیف کنیم. اینها متقابل نیستند و ارتباطاتی بین آنها وجود دارد.

در ارزهای دیجیتال، عرضه نیز اغلب با مکانیسم عرضه یک توکن خاص در توکنومیکس همراه است. برخی از توکن‌ها برای داشتن عرضه ثابت طراحی شده‌اند، مانند بیت کوین. در حالی که برخی مانند اتریوم سقف ندارند.

کاربرانی در بازار وجود دارند که به توکن‌هایی با عرضه ثابت نگاه می‌کنند که فشار فروش کمتری دارند و بالعکس. همچنین، آزادسازی توکن‌ها توسط دارندگان عمده توکن (مانند بنیان‌گذاران پروتکل، سرمایه‌گذاران اولیه) گاهی اوقات برای قیمت نامطلوب تلقی می‌شوند، زیرا اگر این دارندگان تصمیم به فروش دارایی‌های بزرگ خود داشته باشند، ممکن است فشار فروش را زیاد کند.

رویدادهای دیگری که می‌توانند بر عرضه تأثیر بگذارند، مانند هاوینگ (Halving) و سوزاندن توکن‌ها (Burn) نیز ممکن است بر قیمت‌ها تأثیر بگذارند. به عنوان مثال، رویدادهای هاوینگ بیت کوین (که میزان عرضه جدید را کاهش می‌دهد) از نظر بسیاری از افراد برای قیمت مطلوب است – پس از هاوینگ اخیر بیت کوین در سال 2020، قیمت در واقع به میزان قابل توجهی افزایش یافت.

اصول فاندامنتال

در بازار سهام، اصول فاندامنتال معمولاً به عواملی اشاره دارد که در نهایت بر سود، رشد و سلامت مالی شرکت تأثیر می‌گذارد (به عنوان مثال، حجم فروش محصولات یا خدمات، حاشیه سود و میزان بدهی در ترازنامه).

در ارزهای دیجیتال، در حالی که گاهی اوقات انتقاد می‌شود که بسیاری از پروتکل‌ها کاربردی ندارند و بنابراین، هیچ اصول فاندامنتالی به معنای سنتی ندارند، برخی از عوامل خارج از معیارهای مالی سنتی وجود دارند که می‌توانند نشان می‌دهد که پروتکل چقدر «سالم» است و چقدر سریع در حال رشد است.

سلامت و رشد یک پروتکل را می‌توان در معیارهایی مانند افزایش آدرس‌های شبکه، تعداد نودها، فعالیت‌های توسعه‌دهندگان، تعداد برنامه‌های غیرمتمرکز (dapp) موجود یا در حال توسعه در شبکه، مقیاس پذیری و عدم تمرکز، امنیت شبکه و موارد استفاده در دنیای واقعی پروتکل مشاهده کرد.

وقتی صحبت از مقیاس‌پذیری بلاک چین می‌شود، که یک جنبه اساسی حیاتی است، سه مفهوم مرتبط به هم وجود دارد: امنیت، سرعت و تمرکززدایی.
  • امنیت: این سطح قابلیت دفاع در برابر حملات از منابع خارجی و مقاومت سیستم در برابر دستکاری است. به طور کلی، موانع کمتر برای ورود به شبکه منجر به عدم تمرکز بیشتر اما امنیت پایین‌تر می‌شود (زیرا تبانی می‌تواند آسان‌تر باشد). به عنوان مثال، هش‌ریت بلاک چین بیت کوین را می‌توان به عنوان معیاری برای سنجش امنیت آن در نظر گرفت. پروتکل‌هایی که به راحتی و/یا دائماً هک یا مورد سوءاستفاده قرار می‌گیرند ممکن است دارای اصول امنیتی ضعیف‌تری باشند و بالعکس.
  • سرعت: سرعت تراکنش یک شبکه معمولاً برای ارزیابی مقیاس‌پذیری استفاده می‌شود. برخی از عوامل کلیدی، توان عملیاتی (به عنوان مثال، تراکنش در ثانیه که به عنوان TPS شناخته می‌شود) و زمان تأیید بلوک هستند.
  • تمرکززدایی: این معیار شامل درجه تنوع در مالکیت، نفوذ و ارزش روی یک بلاک چین است. برای مثال، برای یک بلاک چین با الگوریتم اثبات سهام (PoS)، از تعداد استخرهای استیکینگ یا ولیدیتورها می‌توان برای ارزیابی تمرکززدایی استفاده کرد.

علاوه بر این، توسعه فنی یکی دیگر از عوامل مهم است. هر گونه پیشرفت یا تغییر قابل توجه در شبکه زیربنایی ارزهای دیجیتال – معرفی یک ویژگی جدید یا ارتقا عمده در شبکه – می‌تواند بر قیمت تأثیر بگذارد و به طور بالقوه ارزش را افزایش دهد. به عنوان مثال، قیمت اتریوم در چند ماه قبل از ارتقای اتریوم، ادغام، افزایش یافت.

پروتکل‌هایی که در طول زمان پیشرفت‌هایی را در اصول بنیادی نشان می‌دهند یا با پروتکل‌های دیگر مقایسه می‌شوند، ممکن است باعث شوند افراد بیشتری بخواهند توکن‌های آن را بخرند و در نتیجه قیمت را افزایش دهند. از سوی دیگر، اگر این اصول برای یک پروتکل مطلوب نباشد، دارندگان ممکن است تصمیم بگیرند توکن را بفروشند و منجر به کاهش قیمت شود.

از پیوند بلاک‌چین و هوش مصنوعی، به پول می‌رسیم؟

جوابت تو شماره ۱۴ ماهنامه دامیننسه!

    عوامل کلان اقتصادی

    چارت - عوامل کلان اقتصادی

    معیارهای کلان عواملی هستند که بر اقتصاد دنیای واقعی تأثیر می‌گذارند. از آنجایی که ارزهای دیجیتال در جایی خارج از این دنیا وجود ندارند، این عوامل بر قیمت نیز تأثیر می‌گذارند. به عنوان مثال، اگر رکود اقتصادی در اقتصاد وجود داشته باشد، افراد ممکن است کمتر سرمایه‌گذاری یا پول خرج کنند (از جمله در ارزهای دیجیتال). آنها در واقع ممکن است هر گونه دارایی را که در حال حاضر دارند، بفروشند. این بر قیمت ارزهای دیجیتال نیز تأثیر می‌گذارد. از سوی دیگر، زمانی که رشد اقتصادی قوی است و اشتهای سرمایه‌گذاران برای ریسک زیاد است، طبقات دارایی مانند سهام و ارزهای دیجیتال مورد اقبال قرار می‌گیرند که منجر به افزایش قیمت می‌شود.

    فعالان بازار ارزهای دیجیتال از صحبت‌های اخیر در مورد نرخ بهره و تورم آگاه هستند. اینها نمونه‌های خوبی از عوامل کلان هستند که می‌توانند بر قیمت ارزهای دیجیتال تاثیر بگذارند. بانک‌های مرکزی با افزایش نرخ‌های بهره با تورم بالا مبارزه می‌کنند، اما یک نگرانی این است که افزایش بیش از حد ممکن است منجر به رکود در اقتصاد شود.

    تاثیر احساسات در بازار بر قیمت ارزهای دیجیتال

    احساسات به عواملی اشاره دارد که بر تمایل افراد برای خرید یا فروش یک توکن خاص، عمدتاً بر اساس احساساتشان، و نه بر اساس اصول بنیادی پروتکل، تأثیر می‌گذارد.

    یکی از نمونه‌های رایج در ارزهای دیجیتال، تبلیغات خبری و رسانه‌های اجتماعی است. کسانی که تبلیغات زیادی در رسانه‌های اجتماعی در مورد یک توکن خاص می‌بینند (مثلاً سلبریتی یا اینفلوئنسر مورد علاقه‌شان در حال خرید یک توکن) ممکن است دچار ترس از دست دادن (FOMO) را شوند و بخواهند آن را بخرند. این افزایش تقاضا می‌تواند منجر به افزایش قیمت شود. به عنوان مثال، توییت ایلان ماسک در مورد دوج کوین گاهی اوقات باعث می‌شود که قیمت توکن در زمان توییت‌ها صعودی شود.

    از سوی دیگر، برخی ممکن است نظرات منفی زیادی در مورد یک توکن ببینند (FUD) و تصمیم به فروش بگیرند و در نتیجه قیمت کاهش یابد. تصمیم‌گیری بر اساس احساسات حوزه‌ای به نام «اقتصاد رفتاری» را نشان می‌دهد که بیان می‌کند مردم اغلب به دلیل سوگیری‌های شناختی تصمیمات غیرمنطقی می‌گیرند.

    شاخص‌های تکنیکال

    سایر نیروهای خارجی نیز می‌توانند بر تقاضا و عرضه ارزهای دیجیتال تأثیر بگذارند.

    شاخص‌های تکنیکال

    به عنوان مثال، بسیاری از معامله‌گران هستند که از سیگنال‌های معاملاتی برای تعیین زمان خرید و/یا فروش استفاده می‌کنند. از آنجا که کانال‌های سیگنال بسیار محبوبی وجود دارد، اگر همه با استفاده از همان سیگنال دقیقاً همزمان بخرند یا بفروشند، می‌تواند منجر به افزایش ناگهانی خرید یا فروش شود و در نتیجه بر قیمت تأثیر بگذارد.

    مثال دیگر می‌تواند «Short Squeezes» باشد، که در آن معامله‌گرانی که پوزیشن شورت دارند و فکر می‌کنند قیمت کاهش می‌یابد، ناگهان افزایش قیمت را تجربه می‌کنند. برای محدود کردن زیان احتمالی خود، همه آنها شروع به بستن پوزیشن‌های خود می‌کنند (که با اجبار به خرید انجام می‌شود) که منجر به اثر آبشاری فشار خرید و افزایش بیشتر قیمت می‌شود.

    گفتار پایانی

    در حالی که قیمت ارزهای دیجیتال می‌تواند بسیار نوسانی باشد، دقیقاً همین نوسانات قیمتی هستند که فرصت‌های معاملاتی بالقوه را ایجاد می‌کنند. قیمت‌های ارزهای دیجیتال در نهایت تحت‌تاثیر عرضه و تقاضا قرار می‌گیرند، و ما می‌توانیم دلایل اصلی را به‌عنوان عوامل بنیادی، کلان، احساسات و شاخص‌های تکنیکال توصیف کنیم.

    تمام نمونه‌های ذکر شده در این مقاله فقط برای اهداف آموزشی هستند و هیچ‌گونه توصیه مبنی بر خرید یا فروش نیست. عملکرد گذشته تضمین یا پیش‌بینی‌کننده عملکرد آینده نیست. ارزش دارایی‌های ارزهای دیجیتال می‌تواند در یک شب به شدت افزایش یا کاهش یابد و شما می‌توانید تمام یا مقدار قابل توجهی از سرمایه خود را از دست بدهید. هنگام ارزیابی یک دارایی ضروری است که تحقیقات و دقت لازم را انجام دهید تا بهترین تصمیم ممکن را بگیرید، زیرا مسئولیت هر عملی تنها با شماست.

    سوالات متداول

    • چه عواملی بر قیمت ارزهای دیجیتال تاثیر می‌گذارند؟

    عرضه و تقاضا، اصول فاندامنتال، عوامل کلان اقتصادی، احساسات در بازار و شاخص‌های تکنیکال از عوامل تاثیرگذار بر قیمت ارزهای دیجیتال هستند.

    • عرضه و تقاضا چگونه بر بازار ارزهای دیجیتال تاثیر می‌گذارد؟

    اگر تعداد خریداران بیشتر از فروشندگان یک ارز دیجیتال یا دارایی باشد، در تئوری، قیمت باید افزایش یابد؛ همینطور اگر فروشندگان نسبت به خریداران بیشتر باشد، از نظر تئوری قیمت کاهش می‌یابد.

    مبین حسینی

    مبین حسینی

    زندگی من توی کامپیوتر و دنیای دیجیتال می‌گذره؛ عاشق فناوری بلاک‌چین و تکنولوژی‌های دیجیتالی‌ام و فعالیت توی اکوسیستم و کامیونتی کریپتو رو خیلی دوست دارم. اوقات فراغتم رو یا بازی می‌کنم، یا به پروژه‌های شخصیم می‌رسم. هیچی بلد نیستم ولی تا دلت بخواد کنجکاو و فضولم :))

    مطالب نویسنده
    اشتراک گذاری:

    مطالب مشابه

    ویدیوی وبینار رایگان آشنایی با ربات‌های معاملاتی

    تا به حال پیش آمده که خواب باشید و بعد با حسرت ببینید...

    ۱۰ مورد از بهترین اندیکاتورهای تحلیل تکنیکال + آموزش استفاده

    اندیکاتورها، به‌عنوان ابزارهای کمکی یا مکمل در تحلیل...

    آموزش خرید ارز دیجیتال به زبان ساده!

    آموزش خرید ارزهای دیجیتال، از معدود موارد مهمی است که تمامی...

    دیدگاه‌ها 21 دیدگاه
    در پاسخ به دیدگاه کاربر
    1. سید عزت الله حسینی
      سید عزت الله حسینی | 24 اسفند 1402

      بسیار عالی❤👌امیدوارم همه در ارز دیجیتال به آرزوهای که دارند برسند🤲🌹👌

    2. مصطفی جهان
      مصطفی جهان | 5 اسفند 1402

      خریدوفروش ارز دیجیتال غیرقانونی هستش یا خیر؟؟

      • مبین حسینی
        مبین حسینی | 5 اسفند 1402

        سلام مصطفی عزیز
        خیر، خرید و فروش ارزهای دیجیتال غیرقانونی نیست.

    3. مصطفی جهان
      مصطفی جهان | 5 اسفند 1402

      سلام دوستان لطفا یک برنامه ایرانی برای خریدوفروش ارز دیجیتال معرفی کنید🙏

    4. امیر علی خلیلی
      امیر علی خلیلی | 26 دی 1402

      سلام . الان من ارز دیجیتال کم کم خرید میکنم ،،، از صرافی شما که ایرانی است . شما به پلیس فتا یا دولت اعلام میکنید ؟؟

      • مبین حسینی
        مبین حسینی | 30 دی 1402

        سلام امیرعلی عزیز
        خیر.
        تا حکم قضایی نباشه برای پیگیری از معاملات فرد خاصی، هیچ اطلاعاتی به هیچ نهادی اعلام نمیشه.

    5. شاهین
      شاهین | 6 دی 1402

      بنظر من۷۲ساعت پول مردم رو نگه داشتن ب هر تعریفی و از هر ارگانی درست نیست و اساس و پایه ای نداره و حد اکثر۲۴ساعت کافی هست.من سه روز پیش خرید کردم هنوز پولم انتقال پیدا نکرده.به نظر شماآیا این انسانی ودرست هست؟هرکسی مغز داشته باشه میفهمه۷۲ساعت خیلی زیاد هست مگر اینکه کسی نخواد بفهمه.

      • مبین حسینی
        مبین حسینی | 6 دی 1402

        سلام شاهین عزیز
        این قانونی هست که پلیس فتا گذاشته و کنترلش دست ما نیست.
        پیشنهاد می‌کنم شماره چهارم ماهنامه دامیننس رو دانلود کنین و بخش مصاحبه با عباس قربانی، مدیر عملیات بیت‌پین رو مطالعه کنین. ایشون کامل توضیح دادن این موضوع رو.

        • آقايی
          آقايی | 26 دی 1402

          سلام
          عرض ادب و احترام
          چرا این قانون فقط برای شما هست و برای صرافی های دیگه وجود خارجی ندارد
          من وکیل هستم این موضوع رو هم پیگیری کردم و دروغ شما کاملا مشهوده دوست عزیز توی این موضوع
          این کار اگر باعث شکایت از دست شما بشه در مراجع صالح قضایی قطعا رای درخور و متقنی خواهید گرفت
          و متوجه میشید با پول مردم نمیشه بی جهت کاسبی کرد

          • مبین حسینی
            مبین حسینی | 1 بهمن 1402

            سلام دوست عزیز
            می‌تونین از منابع دیگه هم درباره این 72 ساعت مطالعه کنید.
            طبیعتا نه ما و نه هیچ صرافی رمزارز معتبر دیگه‌ای دوست نداره برای کاربرانش محدودیت بذاره؛ ولی فعالیت صرافی‌ها کاملا تحت قوانین کشور هست و متاسفانه کنترل این موضوع دست ما نیست.

    6. امیر
      امیر | 6 دی 1402

      با درود ، عواملی در بررسی چارت های چند ساعته و چند روزه هم وجود دارند که با آگاهی از روند آنها می‌توان پیش بینی کرد و احتیاجی به سیگنال نیست دادن سیگنال بقول مقاله شما حربه ای برای خرس‌ها و نهنگ‌ها در این بازار است

    7. Pcoin
      Pcoin | 19 آبان 1402

      سلام وقت بخیر رمز ارز ها در دنیای امروز حاوی یک پیام بزرگ هستند تغییر بزرگ در دنیای انسانها، موج بزرگ ارزهای دیجیتال امروزه دنیا رو متحول کرده و انسانها به روش‌های مختلفی میتوانند در این بازار کسب درآمد کنند روش اول ترید که درواقع ۹۵٪بازنده و ۵٪ برنده هستند چرا ؟ چون علم ترید برای همگان وجود نداره روش دوم ماین کردن هست گه مزارع بیت کوین رو همه یادشون هست که نیاز به سرمایه زیادی داره روش سوم هولد کردن هست که خیلی ها یک رمز ارز خواست رو خرید میکنند به مبلغ زیاد و به این ارز نگاه بلند مدت دارند تا سود کند و بعد بفروشند روش چهارم که در حال حاضر بیشترین سرمایه گذاری درش انجام میشه استیک کردن هست که شما رمز ارز. رو خرید میکنید و در قرارداد غیر متمرکز بلاکچین بسته میشه و ماهانه به شخص سود پرداخت می‌کنند مانند کمپانی pcocrypto که در پروژه استیک فعالیت میکنه و خیلی از رمز ارزها هستند که امروز در این پروژه فعالیت می‌کنند مانند رمز ارز ترون که پروژه استیک داره و به شما سود پرداخت میکنه.
      خوشحال میشم دوستان نظرات خودشون رو بگن شب خوش

    8. پوریا
      پوریا | 15 مهر 1402

      سلام
      چرا آپ بیت پین بالا نمیاره
      من مجبور میشم از گوگل وارد شم اپم اصلا نمیاره یعنی می‌ره تو برنامه ولی ارزهارو بالا نمیاره
      راهنمایی لطفا

      • متینه ممتاز
        متینه ممتاز | 16 مهر 1402

        سلام پوریا عزیز
        ازین دست اختلالات و مشکلات در کانال بیت پین عنوان میشن تا نگرانی برای کاربران بوجود نیاد. توصیه میشه که حتما در کانال تلگرامی بیت پین به آدرس https://t.me/bitpin عضو بشید.
        موفق و سلامت باشید.

    9. سید محمد حسینی
      سید محمد حسینی | 25 شهریور 1402

      سلام وقت بخیر یک مشاوره خاستم

      • متینه ممتاز
        متینه ممتاز | 26 شهریور 1402

        سلام دوست عزیز
        در چه زمینه‌ای نیاز به مشاوره دارید؟
        درصورتی که هنگام کار با پلتفرم به مشکل خوردید و نیاز به راهنمایی دارید، میتونید از طریق شماره زیر با پشتیبانی بیت پین در ارتباط باشید:
        01391033333
        موفق باشید.

    10. نادر م
      نادر م | 17 شهریور 1402

      جالبه ولی کاش روانتر بیان بشه

      • مبین حسینی
        مبین حسینی | 19 شهریور 1402

        سلام نادر عزیز
        ممنون از توجه شما، حتما این موضوع با تیم نویسنده مطرح می‌شه.
        موفق باشید.

      • میلاد لنجابی
        میلاد لنجابی | 1 خرداد 1403

        به نظر من اینکه نابرده رنج گنج و از این صحبتها کشکه.چه بسیار آدمهایی من میشناسم که بدون هیچ زحمتی و فقط با همین ارزهای دیجیتال زندگی خودشونو و هفت پشتشونو بیمه کردن.حلال و زلال و قانونی.به نظر من نابرده رنج گنج میسر میشود مزد آن گرفت جان برادر مخش کار کرد

    11. Hamid khan
      Hamid khan | 7 شهریور 1402

      بنظر من این تنها تجارت جهانی و عمومی است و فارغ از هرگونه تحریم باید باشد زیرا مردم عادی فراوانی تمایل به انجام آن دارند ، باید راهکاری ارائه شود که معاملات عمومی از معاملات مربوط به پولشویی قابل تشخیص و متمایز شوند .