ریپل چیست؟ آشنایی با ارز دیجیتال XRP و مزیتهای آن
تاریخ انتشار: 20 بهمن 1402 | آخرین بهروزرسانی: 21 اسفند 1402
زمان مطالعه:
10 دقیقه
در جامعه جهانی امروزی، در دنیایی که فناوری موجود کارایی را تا سطوحی غیر قابل تصور در چند دهه پیش تسهیل میکند، نقل و انتقال پول به عنوان یکی از چالشهای همیشگی برای پرداختهای برونمرزی بوده است. دلیل چنین مشکلی را میتوان در استفاده از فرایندهای منسوخی جستجو کرد که باید با نوآوریهای سیستم مالی همگام شود، زیرا فقدان ارتباط مناسب بین کانالهای پرداخت، عملکرد انتقال را کند میکند.
از زمان راهاندازی سوئیفت، خدمات پرداخت مالی بین بانکهای سراسر جهان از طریق یک شبکه پیامرسانی که امکان پرداختهای بینالمللی را فراهم میکند، انجام شده است. سوئیفت به دلیل چندین لایه تراکنش که قبل از رسیدن به مقصد نهایی نیاز دارد، سالها یک سیستم پرداخت ناکارآمد بوده است. فناوری بلاک چین با سرعت بخشیدن و ارزان کردن پرداختها و حوالههای برونمرزی، در تلاش برای رفع این ناکارآمدی است.
برخلاف اکثر ارزهای دیجیتال که غیرمتمرکز هستند و ادعا میکنند که توسط یک نهاد واحد اداره نمیشوند، ارز دیجیتال XRP توسط شرکتی به نام ریپل (Ripple) کنترل میشود. ریپل خود را به عنوان یک نسخه به روز شده برای سیستم سوئیفت معرفی میکند و در حال حاضر توسط بانکها و سایر موسسات مالی استفاده میشود. هدف از ایجاد ارز دیجیتال XRP در درجه اول افزایش نقل و انتقالات مالی جهانی و مبادله چندین ارز بوده است.
در این مقاله نگاهی خواهیم داشت به ارز دیجیتال XRP و بلاک چین ریپل، نحوه کارایی و مزیتهای آن و همچنین تمایز این محصول با رقبای خود. با ما همراه باشید. ابتدا نگاهی کلی به ریپل داشته باشیم.
ریپل یک شرکت فناوری مالی متمرکز (فینتک) است که محصولات مختلفی را برای حل مشکلات پرداخت جهانی از طریق سیستم حواله، تسویه پرداخت و مبادله خود ایجاد میکند. این شرکت با نام Ripplepay شروع به کار کرد که توسط توسعهدهنده نرمافزار رایان فوگر در سال 2004 تأسیس شد. ریپل فعلی بعداً توسط کریس لارسن و جد مککالب در سال 2012 تأسیس شد. هدف ریپل شبیه به دیدگاه خالق بیت کوین ساتوشی ناکاموتو بود – که عبارت بود از ایجاد روشی آسانتر، سریعتر و مطمئنتر برای انجام معاملات در سطح جهانی.
در سال 2011، مککالب، دیوید شوارتز و آرتور بریتو شروع به توسعه دفتر کل XRP، به عنوان تلاشی برای رفع محدودیتهای ذاتی بیت کوین کردند. در سال 2012، زمانی که دفتر کل XRP راهاندازی شد، توکن بومی XRP برای کمک به عملکرد پلتفرم در آن گنجانده شد. لارسن که اکنون به عنوان رئیس اجرایی ریپل و یکی از بنیانگذاران این شرکت حضور دارد، مدتی بعد به این تیم مهندسان پیوست.
ریپل از سال 2012 تا 2015 چندین بار نام خود را تغییر داد. ابتدا در سال 2012 نام خود را از Newcoin به OpenCoin تغییر داد. سپس در سال 2013 به Ripple Labs تغییر نام داد. سرانجام، در سال 2015، این برند تغییر نام داد و تبدیل به ریپل امروزی شد.
آشنایی با ریپل و ارز دیجیتال XRP
ریپل یک سیستم بزرگ تسویه و شبکه تبادل ارز و حواله لحظهای است که توسط ریپل لبز، یک شرکت فناوری مستقر در ایالات متحده، ایجاد شده است. این شرکت سپس ارز دیجیتال XRP را ایجاد کرد که آن را یک «دارایی دیجیتال ساخته شده برای پرداختهای جهانی» توصیف میکند. بنابراین ریپل به بازار نقل و انتقال بینالمللی ارز توجه دارد؛ بنابراین از ارز دیجیتال XRP برای چه استفاده میشود؟
در حال حاضر، ارسال پول در سراسر جهان اغلب بسیار پرهزینه است و بانکها کارمزدهای نجومی دریافت میکنند. همچنین سیستمهای قدیمی بانکها میتوانند باعث شوند که پرداختها چندین روز طول بکشد تا به حساب بانکی گیرنده برسد. ارز دیجیتال XRP برای مقابله با این مشکل طراحی شده است و قادر است ارسال مبالغ هنگفت را به صورت امن و سریع با هزینه بسیار کم انجام دهد. این امر علاوه بر اینکه به کاربران عادی کمک میکند تا کارهای روزانه خود را سریعتر و بهتر انجام دهند، خود مؤسسات مالی نیز مشتاق هستند تا در این اقدام شرکت کنند.
ریپل پیش از این فهرست قابل توجهی از بانکها و ارائهدهندگان پرداخت را که از این شبکه استفاده میکنند را بدین صورت اعلام کرده است: American Express، Bank of America، HSBC، Barclays، Royal Bank of Scotland، Santander، UniCredit و SBI Holdings ژاپن. طبق گفته تیم پشت ارز دیجیتال ریپل، XRP مزایای متفاوت و کاربردیتری را نسبت به سایر ارزهای دیجیتال دیگر ارائه میدهد. در حالی که پردازش تراکنشهای بیت کوین و اتریوم زمانی نسبتاً طولانی را میگیرد، ریپل ادعا میکند که پرداختهای XRP آن بین سه تا پنج ثانیه ارسال میشوند.
این یک مزیت امیدوارکننده برای طرفداران کریپتو است که نگران مسائل مقیاس پذیری هستند و به کاهش ترس از اینکه شبکههای بلاک چین قادر به مقابله با افزایش قابل توجه تقاضا نیستند، کمک میکند.
مانند سایر ارزهای دیجیتال، بلاک چین ریپل از طریق دفتر کل خود، XRP Ledger، سابقهای تغییرناپذیر از تراکنشها را حفظ میکند. XRPL همچنین مسئول ثبت دادههای تراکنش مانند موجودیها، حسابها و نقل و انتقالات است و از نظر رمزنگاری با جفت کلید (کلیدهای خصوصی و عمومی) ایمن میشود. دارندگان کلید خصوصی تنها کسانی هستند که میتوانند تراکنشها را تایید کنند. تراکنشهای XRP در چند ثانیه تسویه میشوند، و امکان پرداخت به ارز محلی را برای هر دو طرف فراهم میکند و به مؤسسات اجازه میدهد تا بین ارزها پل بزنند.
تراکنشها توسط شبکهای متشکل از 150+ ولیدیتور تایید میشوند که ممکن است در لیست نودهای منحصربهفرد ریپل پاداش دریافت کنند. لیست نودهای منحصربهفرد شامل 35 ولیدیتور است که ریپل شش مورد از آنها را اجرا میکند. ولیدیتورها باید بر روی مجموعهای از تراکنشها برای یک ورودی دفتر خاص بر اساس الگوریتم اجماع پروتکل ریپل (RPCA) توافق کنند. این شبکه مسئول اعتبارسنجی تمام تراکنشهای XRP، به طور متوسط، هر سه تا پنج ثانیه است. پس از تأیید اعتبار، تراکنشها مطابق با RPCA در دفتر کل ثبت میشوند و برای اطمینان از تغییرناپذیر بودن ورودی دادههای دفتر، به طور دائم بر روی بلاک چین مهر زمانی ثبت میشوند.
اجماع زمانی حاصل میشود که حداقل 80 درصد از نودهای ولیدیتور در مورد مشروعیت تراکنش توافق کنند و یک بلوک جدید به بلاک چین XRPL اضافه شود. همیشه ممکن است برخی از اعتبارسنجیها ناقص باشد، اما آنها هرگز نمیتوانند از 20٪ از کل تجاوز کنند. اگر تعداد از 20% بیشتر شود، شبکه به چالش کشیده میشود و از کار میافتد.
از پیوند بلاکچین و هوش مصنوعی، به پول میرسیم؟
جوابت تو شماره ۱۴ ماهنامه دامیننسه!
موارد استفاده ارز دیجیتال ریپل در امور مالی
پلتفرم پرداخت برونمرزی ریپل به گونهای طراحی شده است که توسط افراد و همچنین مشاغل و موسسات مالی؛ مانند بانکها و ارائهدهندگان پرداخت استفاده شود. امروزه، برخی از بزرگترین مؤسسات مالی در جهان، از فناوری ریپل برای حذف بسیاری از ناکارآمدیها و تأخیرهای مربوط به ارسال پول از یک کشور به کشور دیگر استفاده میکنند. پلتفرم ریپل را میتوان برای موارد زیر استفاده کرد:
ارسال و دریافت پرداختهای مستقیم و انتقال پول به ارزهای مختلف در سراسر مرزها به سرعت و ایمن.
تراکنشهای مالی برونمرزی را به جای اینکه روزها یا هفتهها منتظر بمانید تا یک تراکنش تسویه شود، به صورت بلادرنگ تسویه حساب کنید.
کاهش هزینههای مربوط به پرداختهای فرامرزی، از جمله کارمزدهای دریافتی توسط بانکها و سایر واسطهها.
با فعال کردن همه طرفهای درگیر در تراکنش برای مشاهده و پیگیری وضعیت پرداخت در لحظه، احتمال تقلب یا خطا را کاهش دهید.
ارائه یک سرویس حواله که افراد را قادر میسازد تا با کارمزد تراکنش کم و تسویه در زمان واقعی، برای دوستان و خانواده خود در سراسر جهان پول ارسال کنند.
به معاملهگران کریپتو اجازه خرید و فروش XRP برای کسب سود را بدهد. در حال حاضر، XRP چهارمین ارز دیجیتال بزرگ جهان از نظر ارزش بازار است.
ریپل لبز همچنین طیف وسیعی از محصولات و خدمات را فراتر از پرداختهای بینالمللی ارائه میدهد. آنها عبارتند از:
نقدینگی درخواستی: سرویسی که از ارز دیجیتال XRP برای تامین نقدینگی فوری برای تراکنشهای فرامرزی استفاده میکند. مؤسسات مالی میتوانند از Liquidity Hub برای تأمین نقدینگی بر حسب تقاضا استفاده کنند و نیاز به حسابهای نوسترو از پیش تأمین مالی شده را از بین ببرند و هزینه و زمان مربوط به پرداختهای فرامرزی را کاهش دهند.
RippleNet Cloud: این یک سرویس مبتنی بر ابر است که به مؤسسات مالی اجازه میدهد تا به راحتی با RippleNet، شبکه پرداخت جهانی ریپل، متصل و یکپارچه شوند. RippleNet Cloud به دلیل امکان استقرار سریعتر، هزینههای عملیاتی کمتر و تعمیر و نگهداری آسانتر در مقایسه با راهحلهای سنتی داخلی شناخته شده است.
خط اعتبار: ریپل لیز یک خط خدمات اعتباری را به مشتریان واجد شرایط ارائه میدهد که به آنها امکان میدهد با استفاده از XRP از طریق ODL به وجوهی برای پرداختهای فرامرزی دسترسی داشته باشند. این سرویس با ارائه سرمایه اولیه برای سرمایهگذاری یا توسعه، به رشد کسبوکار کمک میکند.
نحوه استخراج یا ماین کردن ریپل (XRP)
ارز دیجیتال XRP اغلب متفاوت از هر ارز دیجیتال دیگری دیده میشود. برخی XRP را به هیچ وجه به عنوان یک کریپتو در نظر نمیگیرند، و دلیلش این است که پروتکل حاکمیتی دارد که به الگوریتم اثبات کار (PoW) یا اثبات سهام (PoS) نیاز ندارد. در عوض، از سیستم RPCA بدون تکیه بر استخراج برای اعتبارسنجی تراکنشها استفاده میکند. پروتکل ریپل تراکنشها را تأیید میکند و یکپارچگی شبکه را از طریق سیستمی از ولیدیتورهای قابل اعتماد حفظ میکند.
اگر کاربران بخواهند XRP را از طریق ماینینگ به دست آورند، باید ابتدا ارزهای دیجیتال دیگری مانند BTC یا اتر (ETH) را استخراج کنند، سپس کوین یا توکن استخراج شده را با XRP از طریق صرافی تعویض کنند. کاربران هنگام مشاهده توصیههایی در مورد نحوه استخراج XRP باید محتاط باشند، زیرا به احتمال زیاد آنها کلاهبرداری هستند.
نبرد حقوقی ریپل با SEC
سه سال پیش، کمیسیون بورس و اوراق بهادار ایالات متحده (SEC) ریپل، یکی از بنیانگذاران آن کریس لارسن و مدیر عامل آن، براد گارلینگ هاوس، را به نقض قوانین ایالات متحده با فروش XRP به عنوان یک اوراق بهادار ثبت نشده، متهم کرد. برای تشدید این مشکل، ادعاهایی در مورد تبلیغات گمراهکننده مطرح شده است که گفته میشود صرافیهای اولیه برای فهرست XRP پول گرفتهاند. SEC با موفقیت اقدامات قانونی و تحقیقاتی را علیه پروژههایی مانند BitConnect و Binance Holdings انجام داده است که اغلب منجر به مجازاتهای مالی یا نظارتی میشود.
این اغلب با کاهش چشمگیر ارزش توکن همراه بوده است. با این حال، در این مورد، تیم حقوقی ریپل استدلال کرده است که خود SEC در انتشار راهنماییهای گیجکننده در مورد ارزهای دیجیتال مقصر است. اگرچه ریپل تاکنون نتوانسته این شکایت را رد کند، و اگرچه در صورت ادامه پیشرفت میتواند منجر به دردسرهای بزرگی برای شرکت شود، این شرکت دارای کارتهای قوی در مقابل SEC است. در واقع، آنچه که به طور فزایندهای شبیه یک دعوی حقوقی طولانیمدت است، اکنون توسط برخی به عنوان «محاکمه قرن» کریپتو تلقی میشود – یا قطعاً به عنوان یک آزمایش بسیار مناسب برای آینده ارزهای دیجیتال، یا شاید برای اثبات اقتدار و توانایی SEC.
در 12 مارس 2022، قاضی ناحیه به ریپل اجازه داد تا با رد کردن پیشنهاد SEC، از دفاعیه اخطاری منصفانه استفاده کند. در نتیجه، ارز دیجیتال ریپل این فرصت را دارد که به این دلیل استدلال کند که این SEC بود که در اطلاعرسانی به ریپل در مورد اینکه چگونه فروش XRP میتواند قوانین از پیش تعیین شده را نقض کند، ناکام ماند. در 12 جولای 2023، در یک پیشرفت بزرگ برای ریپل، دادگاه منطقهای ایالات متحده درخواست SEC برای خودداری از انتشار اسناد مربوط به سخنرانی هینمن در سال 2018 را رد کرد.
با این حال، پیشبینی میشود که SEC علیه این تصمیم تجدید نظر کند. و سپس در 13 جولای پیروزی جزئی به دست آمد و قاضی حکم داد که فروش ریپل به سرمایهگذاران خرد نقش قوانین اوراق بهادار نیست و این باعث رشد 100 درصدی قیمت در عرض چند ساعت شد.
مزایا و معایب ریپل
مزایا
تسویه سریع: تایید تراکنشها فوقالعاده سریع هستند. آنها معمولاً چهار تا پنج ثانیه طول میکشند – در مقایسه با روزهایی که ممکن است بانکها برای تکمیل یک انتقال یا دقیقهها یا ساعتهایی که برای تأیید تراکنشهای بیتکوین طول میکشد.
کارمزدهای بسیار پایین: هزینه تکمیل تراکنش در شبکه ریپل فقط 0.00001 XRP است که کسری کوچک از یک پنی با نرخهای فعلی است.
شبکه تبادل همهکاره: شبکه ریپل نه تنها تراکنشها را با استفاده از XRP پردازش میکند. اما میتوان از آن برای سایر ارزهای فیات و ارزهای دیجیتال نیز استفاده کرد.
کاربردی بودن: شرکتهای بزرگ نیز میتوانند از ریپل به عنوان پلتفرم تراکنش استفاده کنند. Santander و Bank of America جز مواردی هستند که از این شبکه استفاده میکنند و نشان میدهد که این شبکه در حال حاضر پذیرش بیشتری در بازار نهادی نسبت به اکثر ارزهای دیجیتال دارد.
معایب
متمرکز بودن: یکی از دلایلی که رمزارزها محبوب شدند این است که آنها غیرمتمرکز بودند و کنترل را از بانکها و دولتهای بزرگ سلب کردند. سیستم ریپل این مزیت را ندارد و متمرکز است.
حجم زیاد عرضهی از پیش استخراج شده: اگرچه بیشتر عرضه XRP در گردش نیست، ممکن است مقادیر زیادی در زمانهای نامناسب آزاد شوند که میتواند بر ارزش XRP تأثیر بگذارد.
از کجا ارز دیجیتال ریپل (XRP) را بخرم یا در کجا بفروشم؟
برای خرید ارز دیجیتال XRP میتوان از طریق صرافیهای متمرکز اقدام کنید. صرافیهای همچون بایننس و کوکوین، به خاطر مسدود کردن حساب کاربران ایرانی، برای کاربران میتواند دردسرساز باشد؛ بنابراین پیشنهاد میشود با افتتاح حساب در صرافی ایرانی بیت پین و احراز هویت نسبت به خرید ریپل در بازارهای مختلف این صرافی اقدام کنید.
پاسخ به سوالات متداول
آیا ریپل بهتر از بیت کوین است؟
تراکنشهای ریپل نسبت به بیت کوین انرژی کمتری مصرف میکنند، در چند ثانیه تایید میشوند و هزینه بسیار کمی دارند، در حالی که تراکنشهای بیت کوین انرژی بیشتری مصرف میکنند، تایید آن زمان بیشتری میبرد و شامل کارمزد تراکنش بالاتر است.
شبکه ریپل چگونه کار میکند؟
تراکنشهای شبکه ریپل برای تأیید موجودی حسابها و تراکنشهای روی سیستم به پروتکل اجماع RPCA متکی هستند که با سیستم PoW مانند بیت کوین یا سیستم PoS مانند اتریوم متفاوت است. هدف اجماع ریپل بهبود یکپارچگی سیستم با جلوگیری از «دوباره خرج کردن» است.
چند کوین XRP وجود دارد؟
XRP در حال حاضر 52.5 میلیارد توکن در گردش دارد، از حداکثر عرضه 100 میلیارد توکن. ریپل لبز در ابتدا مالک 60 میلیارد توکن XRP بود که توانایی فروش یک میلیارد در ماه را داشت.
چه کسی ارز دیجیتال ریپل را ایجاد کرد؟
ریپل زاییده فکر جد مک کالب بود. این شرکت در سال 2012 شروع به کار کرد.
آیا ریپل قانونی است؟
شکایت SEC تأثیر زیادی بر معاملات XRP، به ویژه در ایالات متحده داشته است. با این حال، این ارز دیجیتال در بازارهای بینالمللی فعال و باقی مانده است و در صورت موفقیت ریپل، پایان این دعوا احتمالاً باعث لیست شدن مجدد XRP در اکثر صرافیهای ایالات متحده میشود.
چه چیزی پروتکل ریپل را منحصربهفرد میکند؟
به جای استخراج بلاک چین، شبکه از یک مکانیسم اجماع توزیع شده منحصربهفرد برای اعتبارسنجی تراکنشها استفاده میکند. نودهای شرکتکننده صحت یک تراکنش را تأیید میکنند، که تأیید تقریباً آنی تراکنش را بدون مرجع مرکزی امکانپذیر میسازد.
مبین حسینی
زندگی من توی کامپیوتر و دنیای دیجیتال میگذره؛ عاشق فناوری بلاکچین و تکنولوژیهای دیجیتالیام و فعالیت توی اکوسیستم و کامیونتی کریپتو رو خیلی دوست دارم. اوقات فراغتم رو یا بازی میکنم، یا به پروژههای شخصیم میرسم. هیچی بلد نیستم ولی تا دلت بخواد کنجکاو و فضولم :))
با اطلاعات اندکی که از ریپل لبز دارم اگر در آینده ریپل لبز از اتهامات کمیسیون و اوراق بهادار و بورس آمریکا تبرئه و برنده شود و سپس حالت متمرکز ارز دیجیتال خود XRP را به غیر متمرکز تبدیل کند وبا دفتر کل XRP بلاک چین خود، عملیات و تراکنش های درون مرزی و بیرون خود را با شیوه توسعه یافته موجود انجام دهد حتی از BTC هم جلوتر خواهد زد. دارابی
با اطلاعات اندکی که از ریپل لبز دارم اگر در آینده ریپل لبز از اتهامات کمیسیون و اوراق بهادار و بورس آمریکا تبرئه و برنده شود و سپس حالت متمرکز ارز دیجیتال خود XRP را به غیر متمرکز تبدیل کند وبا دفتر کل XRP بلاک چین خود، عملیات و تراکنش های درون مرزی و بیرون خود را با شیوه توسعه یافته موجود انجام دهد حتی از BTC هم جلوتر خواهد زد. دارابی
آره اگه تموم این مراحل انجام بشه فک کنم ۲۷ آوریل دادگاه دارن