دنیای کریپتوکارنسی روزبهروز در حال پیشرفت است وشاید بتوان به عنوان صنعتی که سرعت رشد بسیار بالایی دارد از آن نام برد. همه موارد از زیر ساخت اصلی گرفته تا روشهای جذب کاربر در حال تغییر است. بنابراین دور از انتظار نیست که روشهای جدیدی برای عرضه و توزیع توکن نیز معرفی شوند.
روش عرضه اولیه (ICO) با وجود تمام نقصهایش، روشی شناخته شده برای توزیع ارز دیجیتال و معرفی آن به کاربران است. اما با وجود صحبتی که از پیشرفت و آپدیت هر روزه دنیای کریپتو شد واضح است، برخی کمپانیها بخواهند استراتژیهای جدیدی را برای معرفی و تبلیغات کوینهای خود استفاده کنند.
اگر به صورت خلاصه بخواهم به این سوال پاسخ دهیم که لاک دراپ (Lockdrop) چیست، در واقع لاک دراپ روشی مانند ایردراپ است که برای عرضه توکن میان کاربران معرفی شده. در لاک دراپ هیچ پولی جمع آوری نمیشود، اما روشی جذاب برای تشویق کاربران به شرکت در یک پروژه یا شبکه است.
لاک دراپ چیست؟
هدف اصلی لاک دراپ توزیع توکنهای یک بلاکچین یا شبکه، به طیف زیادی از کاربران و شرکتکنندگان است. برای انجام این کار، دارندگان توکن یک شبکه مانند اتریوم، باید اتر خود را در یک قرارداد هوشمند برای مدت معینی قفل کنند تا بتوانند از شبکه جدید توکن دریافت کنند.
به طور کلی هر چه توکنهای قفل شده در قرارداد هوشمند بیشتر باشد مالک، توکنهای بیشتری از شبکه جدید دریافت میکند. پس از اتمام دوره، توکنهای اصلی به دارنده برگشت داده میشود.
مخترع لاک دراپ چه کسی است؟
آزماشگاه Commonwealth اولین کمپانیای بود که مفهوم لاک دراپ را معرفی کرد. این شرکت استارتاپی توسط دایلون چین (Dillon Chen) و ریموند ژونگ (Raymond Zhong) تاسیس شده است. اولین لاک دراپ آزمایشگاه Commonwealth در شبکه Edgeware انجام شده است.
لاک دراپ و ایردراپ چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟
اگر بخواهیم لاک دراپ را با ایردراپ که اولین روش توزیع توکن است؛ مقایسه کنیم اولین تفاوت این دو روش، نحوه توزیع توکنها و سطح تعهد ایجاد شده در هر روش است. لاک دراپ را میتوان به عنوان نسخه اصلاح شده ایردراپ که هیچ هزینهای ندارد؛ در نظر گرفت.
حتما بخوانید: ایردراپ چیست؟ لذت دریافت ارز دیجیتال رایگان با Airdrop
در ایردارپ توکنها، به آدرسهای تصادفی و به صورت رایگان با هدف تبلیغ و امید به نگهداری توکن، بین کاربران تقسیم میشود. اما در عمل، اکثر توکنهای حاصل از ایردراپ، خیلی سریع فروخته میشوند و کسانی هم که توکنها را نفروختند در واقع متوجه واریز توکن بیشتر به کیف پولشان نشدهاند. اما در لاک دراپ با وجود اینکه داراییها به هیچ وجه سوخته و یا خرج نمیشوند؛ این استراتژی که مالک اجازه استفاده از ارز دیجیتال خود را ندارد و برای مدتی، این دارایی قفل میشود، باعث شده شرکتکنندگان به صورت دلخواه یا اجبار، تعهد بیشتری به پروژه داشته باشند.
به صورت کلی، لاک دراپ برای ایجاد کامیونیتی فعال مناسبتر است؛ در حالی که ایرداپ به لحاظ بازاریابی قویتر عمل میکند و میتواند طیف گستردهای را جذب کند.
در لاک دراپ شرکتکنندگان به تعهد بیشتر تشویق میشوند اما ایردارپ سروصدای بیشتری دارد و بعد از مدت زمان کوتاهی این هیاهوی حاصل از تبلیغات ایردراپ خاموش میشود.
مشارکت در لاک دراپها چگونه است؟
استراتژی موجود در هر یک از لاک دراپها کمی با یکدیگر متفاوت است؛ اما مراحل زیر در همه آنها مشترک است.
- پروتکل، شرایط لاک دراپ را معرفی میکند.
- دارایی برای مدت زمان مشخص در قرارداد هوشمند قفل میشود. این دارایی که به عنوان وثیقه در اختیار قرارداد هوشمند قرار میگیرد، میتواند اتر یا هر استیبل کوین یا ارز دیجیتال دیگری باشد.
- در پایان زمان لاک دراپ، دارایی اصلی به همراه پاداش توزیع میشود. توکنهای جایزه بر اساس مقدار و مدت زمانی که قفل بودهاند اهدا میشود.
گامهای اختیاری بعدی عبارتند از:
- بعد از قفل شدن وثیقه (مرحله 2)، میتوانید متعهد شوید؛ توکنهای پاداش را در استخر نقدینگی قفل میکنید. به عنوان مثال فرض کنید مقداری اتر به عنوان وثیقه، استیک و مقداری ارز دیجیتال x به عنوان پاداش دریافت کردهاید. بعد از اتمام لاک دراپ و قبل از دریافت سود، میتوانید ارزهای دیجیتال x را به استخر نقدینگی اختصاص دهید.
- با قفل کردن نقدینگی، در واقع میتوان روی سود حاصل از سرمایهگذاری قبلی، سرمایهگذاری و پاداش جدیدی دریافت کرد. همچنین مزیت دیگر این کار، کمک کردن به پروتکل، برای رسیدن به قیمت مناسب است.
سه لاک دراپ معروف 2022
لاک دراپ اجوار(Edgeware Lockdrop)
Edgeware اولین پروتکل پیشرو در لاک دراپ بود که در سال 2019 انجام شد. در این پروژه 90 درصد از توکنها، صرف لاک دراپ و تنها 10 درصد بین تیم توزیع شد. در مکانیزم اجوار، کاربران، توانستند اترهای خود را در «قرارداد لاک دراپ کاربر» قفل کنند و بعد از 12 ماه وثیقههای خود را آزاد کنند.
از لحاظ پروتکل، این کار یک امنیت اقتصادی و تعهد بالاتری را از سوی کاربران فراهم کرد. بر این اساس اج وار معتقد است، لاک دراپ به دستیابی به پروتکلی برای توزیع هر چه بیشتر غیر متمرکز توکنها کمک بزرگی کرده است.
البته درباره اینکه، در مقایسه با ایردراپ لاک دراپ چقدر توانسته موفق عمل کند بحثهای زیادی است.
لاک دراپ استروپورت (Astroport Lockdrop)
استروپورت یک پروتکل بر اساس بازار پول است که 7.5 درصد از توکنهایش را به لاک دراپ تخصیص داده است. در فاز اول، ASTRO لونا را به عنوان ایردراپ بین کاربرانش توزیع کرد. در فاز دوم، ارائهدهندگان نقدینگی تراسواپ (Terraswap) توانستند توکنهای خود را در استروپورت قفل کنند و سهمی از پاداشهای بعدی آسترو دریافت کنند.
لاک دراپ پروتکل مارس (Mars Protocol Lockdrop)
پروتکل مارس یک پلتفرم وامدهی غیر قانونی در ترا است. این پروتکل، توکنها را با مکانیزم لاک دراپ شبیه استروپورت توزیع کرده است. کاربران UST های خود را به عنوان وثیقه در جایی به نام بانک قرمز به مدت 3 تا 18 ماه قفل کردند. در نهایت، هر چه توکنها مدت بیشتری قفل باشند؛ کاربران سود بیشتری دریافت میکنند.
گفتار پایانی!
به نظر میرسد لاک دراپها پر سودتر و کارآمدتر از ایردراپها هستند اما همان طور که در مقاله هم اشاره کردیم ایردراپها نیز اهداف خاص خود را دارند و نتیجهگیری نهایی نیازمند ارزیابیهای دقیق است. بنابراین نیاز است؛ قبل از سرمایهگذاری بر روی لاک دراپها، با نحوه عملکرد، پروتکلهای جاری و اهداف پروژه آشنا شوید.
سوالات متداول
لاک دراپ، پروژهای است که در آن سعی میشود، تا حد ممکن افراد بیشتری به کوینها دست یابند و با این کار کمپانی به هدفش، که رسیدن به یک کامیونتی قوی با کاربر زیاد است، میرسد.
- لاک توکن (Locked Token) چیست؟
اصطلاح لاک توکن یا قفل توکن به یک دوره زمانی خاص اشاره میکند که در آن توکنهای ارز دیجیتال قفل شدهاند نمیتوان آنها را معامله کرد. به طور معمول، این قفلها به عنوان یک استراتژی پیشگیرانه برای حفظ ارزش بلندمدت پایدار یک دارایی خاص استفاده میشود.