اگر شما در بازارهای ارزهای دیجیتال فعالیت کرده باشید یا حتی در مورد آن شنیده باشید، میدانید که گاهاً خبرهای شوکه کنندهای از افزایش ناگاهانی قیمت برخی از ارزهای دیجیتال به گوش میرسد. در واقع نوسانات شدید و غیرقابل پیشبینی، بخشی از ماهیت این بازار شده است. به همین خاطر معامله در مسیر ارزهای دیجیتال، معاملهای پرریسکتر از سایر بازارها خواهد بود. اما دلیل این نوسانات شدید چیست؟ آیا نوساناتی که در بازار ارزهای دیجیتال اتفاق میاُفتد، طبیعی است؟ ممکن است این سؤالات برای شما نیز پیش آمده باشد. بنابراین در ادامه میخواهیم به دلیل نوسان قیمت ارز دیجیتال پی برده و بیشتر آن را مورد بحث و بررسی قرار دهیم. اگر این موضوع برای شما نیز اهمیت دارد، با ما همراه شوید.
نوسان در بازارهای مالی به چه معنا است؟
نوسان یا والیتیلیتی «Volatility» به افزایش یا کاهش قیمتها در بازارهای مالی اشاره دارد. وقتی هیچ کاهش یا افزایش قیمتی وجود نداشته باشد، هیچ دلیلی هم برای معامله و خریدوفروش یک دارایی خاص نخواهیم داشت. بهخصوص این امر در بازارهای بزرگ مالی مانند بورس، فارکس، کرپیتو و… بسیار حائز اهمیت است. چراکه هدف از ورود به این بازارها و معامله در آنها، جدا از بحث ذخیره ارزش، بدست آوردن سود از افزایش قیمتها است.
بنابراین وجود نوسان در بازار یک امر طبیعی و مفید است. اما زمانیکه نوسانات از حد تعادل بگذرد، میتواند ریسک معاملات را افزایش داده و معامله را با چالش روبهرو کند. در بین بازارهای مالی مختلف، بازار کریپتو یا ارزهای دیجیتال، بیشترین نوسان را تجربه میکند. اما در ادامه میخواهیم انواع دلیل نوسان قیمت ارز دیجیتال را بدانیم.
دلیل نوسانات شدید قیمت ارزهای دیجیتال چیست؟
پاسخ کلی و سادهای به این سؤال وجود دارد و آن این است که این بازار هنوز در مرحله اولیه است. همه ما میدانیم که کمتر از دو دهه از ظهور ارزهای دیجیتال میگذرد و این بازار هنوز در مرحله نوپایی برای پیروی از منحنی ایستا قرار دارد. مردم هر روز به فکر سرمایهگذاری و واگذاری در این بازار هستند. این روند به طور کلی در هر بازار جدید چنین است.
سرمایهگذاران سعی میکنند با سرمایهگذاری در یک بازار جدید پول بیشتری به دست بیاورند و درآمد آسانی داشته باشند و همچنین بررسی کنند که آیا میتوانند با سرمایهگذاری و واگذاری سریع بر بازار تأثیر بگذارند یا خیر؟!
بازار کریپتو به عنوان بازاری که هنوز مجموعهای از موارد استفاده منطقی خود را پیدا نکرده است، حقیقتاً در مرحله آغازین خود قرار دارد. طبیعتاً نتیجه این جدید بودن نیز نوسانات زیاد در این صنعت است که عمدتاً ناشی از آزمایشهای شدیدی است که سرمایهگذاران انجام میدهند تا بفهمند قیمت ارزهای دیجیتال چگونه نوسان میکند.
اما جدید بودن بازار ارزهای دیجیتال، یک دلیل کلی است که برخی از دلایل جزئیتر را در بر میگیرد. در ادامه به بررسی دلایل جزئیتر این موضوع خواهیم پرداخت.
5 عامل تأثیرگذار بر نوسان قیمت ارز دیجیتال
انواع دلیل نوسان قیمت ارز دیجیتال را میتوان عنوان کرد که همه آنها از نوظهور بودن این بازار ناشی میشوند. اما در اینجا به برخی از شناخته شدهترین این دلایل خواهیم پرداخت به این قرار هستند:
- اندازه بازار کریپتو به نسبت دیگر بازارها
بازار ارزهای دیجیتال به دلیل نوظهور بودن، بسیار کوچکتر از بازارهایی مانند سهام یا طلا است. ارزش بازار ارزهای دیجیتال کمتر از دو تریلیارد دلار است، در حالیکه ارزش بازاری همچون طلا بیش از 10 تریلیارد دلار است. وقتی یک بازار کوچکتر باشد، نیروهای کوچکتر هم میتوانند بازار را تکان دهند. برای مثال، اگر یک گروه دست به دست هم دهند و حجم زیادی حدود چندصد میلیون دلار طلا را به یکباره بفروشند، ممکن است یک موج نوسانی کوچک در بازار طلا ایجاد شود. اما همین حرکت اگر در بازار کریپتوکارنسیها انجام شود، حتماً موج نوسانی بزرگی را ایجاد خواهد کرد. یعنی ممکن است حرکات مشابه بازار کریپتو در بازارهای دیگر نیز انجام شود، اما چون آن بازارها بزرگتر هستند، نوسانات مقطعی نمیتواند چندان روی روند کلی آنها تأثیر بگذارد، اما روی بازار کریپتو تأثیر میگذارد!
بیشتر ارزهای دیجیتال، بهخصوص ارزهای پایه مانند بیتکوین و اتریوم، کاملاً ماهیت دیجیتالی و غیرمتمرکز دارند؛ یعنی توسط هیچ دارایی فیزیکی مانند طلا، کالا یا حتی ارزهای فیات پشتیبانی نمیشوند. بنابراین ارزش و قیمت ارزهای دیجیتال، بهصورت کامل به عرضه و تقاضا برای این ارزها بستگی دارد. در واقع اگر مردم روزی متوجه شوند که بیتکوین دیگر ارزشمند نیست و بخواهند بهصورت دستهجمعی آن را بفروشند، قیمت این ارز بشدت کاهش پیدا خواهد کرد. عکس این روند هم برای ایجاد حبابهای قیمتی صدق میکند!
- ظهور مستمر ارزهای دیجیتال جدید
اگرچه بیتکوین و اتریوم جزو محبوبترین و ارزشمندترین ارزهای دیجیتال در جهان هستند، اما آنها با محدودیتهایی همچون محدویت مقیاسپذیری و هزینههای تراکنش بالا روبهرو هستند. این موضوع سبب میشود تا هر روزه ارزهای دیجیتال جدیدی پا به عرصه وجد بگذارند و در صدد رفع مشکلات این ابر رمزارزها برآیند. بیشتر ارزهای دیجیتال جدید را قاتلین اتریوم مینامند، چون با هدف رفع مشکل مقیاسپذیری و هزینه بالای اتریوم عرضه میشوند. حالا جامعه کریپتو با ظهور هر ارز دیجیتال جدیدی که قابلیتهای جذابتری را ارائه میکند، سعی دارند تا سرمایهگذاری روی آن را آغاز کنند.
گاهاً سایر ارزهای خود را که دیگر آنها را ارزشمند نمیبینند را میفروشند تا بتوانند روی پروژههای جدیدتر و ارزشمندتر سرمایهگذاری کنند و این امر هم میتواند دلیل نوسان قیمت ارز دیجیتال باشد!
سفتهبازیها و شرطبندیهایی که روی پیشبینی صعودی یا نزولی بودن ارزهای دیجیتال صورت میگیرد نیز یکی دیگر از انواع دلیل نوسان قیمت ارز دیجیتال محسوب میشود. بیشتر سرمایهگذاران و تریدرها بهصورت مدام در تلاش هستند تا افزایش یا کاهش ارزهای دیجیتال را حدس بزنند و معاملات پرریسکی را انجام میدهند تا بر قیمتها تأثیر بگذارند. چنین اقداماتی نیز دیگر دلیل نوسان قیمت ارز دیجیتال است.
با توجه به این که کریپتوکارنسیها، یک بازار کوچک، اما جذاب و همراه با گمانهزنیهای بسیاری را ایجاد کردهاند، رسانهها تأثیر زیادی روی روند آن دارند. یکی از عواملی که برای انجام تحلیل تکنیکال بازارها مورد استفاده قرار میگیرد، اخباری است که از رسانهها در مورد یک دارایی خاص منتشر میشود. این امر در مورد ارزهای دیجیتال پررنگتر است و میتواند تأثیر به مراتب بالاتری به نسبت سایر بازارها روی ارزهای دیجیتال داشته باشد.
چراکه با انتشار یک خبر در این زمینه، بیشتر سرمایهگذاران رمزارزی، هیجانی عمل کرده و به سمت خرید گروهی یا فروش گروهی یک رمزارز میروند و دلیل نوسان قیمت ارز دیجیتال نیز میتواند تا حدودی تحت تأثیر این عامل باشد.
برای ورود به بازار ارزهای دیجیتال، نیاز به هیچ مدرک، مقدار مشخص سرمایه یا شرایط خاصی نیاز نیست. در واقع هرکس با مقدار اندکی پول و یک خطر اینترنت میتواند به بازار ارزهای دیجیتال ورود کرده و به معامله بپردازد. همین امر سبب شده تا افراد آماتور و تازهکار از سراسر جهان به این بازار بپوندند. وقتی بازار در شرایط بحرانی قرار میگیرد، سرمایهگذاران نهادی و تریدرهای حرفهای میتوانند احساسات و عملکرد خود را کنترل کنند و منتظر به ثبات رسیدن بازار باقی بمانند؛ اما تریدرهای آماتور، رفتارهای شتابزده و اشتباه از خود نشان میدهند و با این رفتار هم میتوانند روی بازار تأثیر بگذارند.
عوامل بسیاری را میتوان به عنوان دلیل نوسان قیمت ارز دیجیتال در نظر گرفت. اما موارد نامبرده جزو شناخته شدهترین آنها هستند. اگرچه ممکن است تأثیر برخی از آنها اندک باشد، اما در هر صورت نوسانات بیش از حدی که در اثر نوظهور بودن بازار کرپیتوکارنسیها رخ میدهد، این عوامل را در بر میگیرد. البته این لیست را میتوان همچنان ادامه داد و دلایل بیشتری را برای نوسان شدید بازار ارزهای دیجیتال عنوان کرد. اما چیزی که اهمیت دارد، توانایی تحلیل و همچنین کنترل احساسات در حین معامله این ارزها است.
تریدرهایی که به دانش تحلیل مجهز هستند و همچنین میدانند چطور در شرایط هیجانی، احساسات خود را کنترل نمایند، از نوسانان شدید بازار به نفع خود استفاده میکنند و حداقل زیان را متحمل میشوند!
گفتار پایانی!
ارزهای دیجیتال علیرغم تمام جذابیتهایی که دارند، بازاری جدید و کوچک را ایجاد کردهاند. البته کوچک بودن آن را در برابر سایر بازارهای باسابقه سنتی مانند بازار سهام، ارز و طلا مورد مقایسه قرار میدهند که تقریباً به اندازه یک دهم آنها حجم دارد. به نظر میرسد این بازار نیز با گذشت زمان، پختهتر شدن و بزرگتر شدن، ثبات بیشتر پیدا کند. اما چیزی که هماینک شامل آن هستیم، بیثباتی و نوسانات شدید در این بازار است که به عوامل مختلفی بستگی دارد. در این مطلب به برخی از عوامل تأثیرگذار روی نوسان قیمت ارزهای دیجیتال اشاره کردیم، به نظر شما چه دلایل دیگری میتواند در این امر دخیل باشد؟
نظرات و تجربیات خود در زمینه معامله ارزهای دیجیتال را با ما و دیگر کاربران در میان بگذارید تا به نتایج بهتری در این باره برسیم.
سؤالات متداول
- نوسان در بازارهای مالی به چه معناست؟
نوسان به افزایش و کاهش قیمتها در بازار اشاره دارد. نوسان متعادل و عمومی در بازار مفید است. اما اگر نوسانات شدید شوند، بر روند بازار تأثیر منفی خواهند داشت.
- چرا قیمت ارزهای دیجیتال تا این حد بی ثبات است؟
دلیل اصلی بیثباتی بازار ارزهای دیجیتال، نوظهور بودن و جدید بودن این بازار است که سبب میشوند عوامل مختلف روی ایجاد نوسان در این بازار نقش داشته باشند.
- انواع دلیل نوسان قیمت ارز دیجیتال کدامند؟
از جمله عوامل تأثیرگذار روی بازار ارزهای دیجیتال میتوان به مقدار عرضه و تقاضا، اندازه کوچکتر بازار ارزهای دیجیتال به نسبت دیگر بازارهای مالی، سفتهبازیها، رسانهها و ظهور مستمر ارزهای دیجیتال جدید برای سرمایهگذاری استفاده کرد.