معاملات نقطهای (Spot Trading) در بازار ارزهای دیجیتال چگونه است؟
تاریخ انتشار: 19 دی 1401 | آخرین بهروزرسانی: 6 تیر 1402
زمان مطالعه:
5 دقیقه
در بازار نقطهای یا Spot، معاملهگران با گذاشتن سفارش خرید یا فروش میتوانند خیلی سریع ارزهای دیجیتال خود را به پول فیات یا رمزارزهای دیگر تبدیل کنند.
از زمان پیدایش رمزارزها، دنیای کریپتوکارنسی رشد غیر قابل وصف و پذیرش گستردهای را تجربه کرده است. به عنوان شاهد میتوان به داراییهای دیجیتالی که در پرتفوی بسیاری از مدیران موجود است اشاره کرد.
در سالهای اخیر معامله ارزهای دیجیتال یکی از استراتژیهای جدید درآمدزایی و کسب ثروت است، که برای معامله راههای بسیاری ارائه شده است. یکی از معروفترین این راهها، معاملات نقطهای یا Spot Trading است که معمولا میتوان آن را روشی مقابل معاملات فیوچر یا Futures Trading دانست. در این مقاله میخواهیم بررسی کنیم اسپات تریدینگ چیست، نحوه معاملات نقطهای به چه صورت است و چه چیزهایی ریسک اسپات تریدینگ را بیشتر میکنند.
مرسی از اینکه با مقالهای دیگر از آکادمی بیتپین همراه ما هستید.
به صورت خلاصه به پروسه خرید و فروش ارزهای دیجیتالبا هدف کسب سود، معامله ارز دیجیتال (Cryptocurrency Trading) گفته میشود. رفتارهایی که معاملهگران از خود نشان میدهند، به نوع معامله بستگی دارد.
استراتژی معاملات سرمایهگذاران در ارزهای دیجیتال، مجموعهای از دستورالعملهای از پیش تعیین شده برای خرید، فروش و مبادله رمزارها است.
یکی از روشهای اصولی و پایه معاملات برای سرمایهگذاری در ارزهای دیجیتال «اسپات تریدینگ» است، که معاملهگران ارزهای دیجیتال را به امید فروش با قیمت بالاتر خرید میکنند.
بازار اسپات (Spot Market) در ارزهای دیجیتال چیست؟
بازاری که در آن ارزهای دیجیتال به صورت آنی خریدوفروش میشوند به عنوان اسپات مارکت شناخته میشوند و معامله در این بازار به صورت خرید رمزارزهای مانند بیت کوین یا سایر آلتکوین و فروش این داراییها بعد از افزایش قیمت است.
به دلیل اینکه معاملات به صورت درجا (Settle) انجام میشود، به آن معاملات نقطهای گفته میشود. همچنین، بازار نقطهای شامل فروشندهها، خریداران و کتابچه سفارشات (Order Book) است. فروشندهها، سفارش خرید را بر اساس قیمت تقاضا یا فروش در لیست میگذارند و خریداران، سفارش خرید هر کدام از ارزهای دیجیتال را بر اساس بالاترین قیمت پیشنهادی تعیین میکنند. قیمت پیشنهادی بالاترین قیمتی است که خریدار آماده پرداخت آن است و قیمت تقاضا کمترین قیمتی است که فروشنده حاضر است ارز خود را بفروشد.
کتابچه سفارشات یا Order Book در بازار اسپات چیست؟
کتابچه سفارشات، لیست سفارشهای خرید و فروش ارزهای دیجیتال است که توسط هر فرد ارائه میشود. به بیان سادهتر، فرض کنید افرادی تصمیم به خرید بیت کوین دارند و سفارش خرید خود را در صرافی ثبت میکنند. هنگام ثبت سفارش، هر شخصی قیمت پیشنهادی و مقدار حجمی که قصدر خرید بیت کوین را دارد اعلام میکند. در طرفی دیگر، فروشندگان و کسانیکه تصمیم به فروش بیت کوین دارند هستند که آنها نیز بر اساس یک سری از سیاستها، سفارش فروش را ثبت میکنند. بنابراین، در صرافی لیستی از خریداران و فروشندهها ایجاد شده است که به این لیست اردر بوک گفته میشود.
هر کتابچه سفارش 2 بُعد دارد. سمت تقاضا برای خریدار که مشتاق برای خرید است و سمت پیشنهاد دهنده که برای فروش اشتیاق دارد. کتابچه سفارش تمام این تقاضاها و پیشنهادها را ثبت میکند. برای مثال، در معاملات نقطهای، اگر شخصی یک سفارش خرید بیت کوین درج کند، این تراکنش بهصورت آنی وارد قسمت پیشنهادهای کتابچه سفارش میشود. همچنین هنگامیکه فروشندهای از پلتفرم معاملاتی نقطهای، ارز دیجیتالی را برای فروش میگذارد سفارش بهصورت خودکار پر میشود.
سفارشاتی که به رنگ سبز ثبت شدهاند نشان دهند خرید یک توکن خاص است، در حالیکه سفارشات قرمز رنگ فروش توکن را نشان میدهند.
از نسل Z تا NFT و تحلیل دوجکوین در شماره جدید دامیننس
دامیننس ۱۵، همین حالا دریافت کن!
معاملات نقطهای ارز دیجیتال چیست؟
هدف اصلی معاملات نقطهای خرید در پایینترین قیمت و فروش با بالاترین قیمت است، اما متاسفانه همیشه این تکینیک جواب نمیدهد.
قیمت لحظهای، تاریخ معامله و تاریخ تسویه سه مفهوم مهم در معاملات نقطهای ارز دیجیتال هستند.
قیمت لحظهای
آخرین قیمت هر دارایی نقطه خرید گفته میشود و به معاملهگران این امکان داده میشود که دارایی خود را زیر قیمت بفروشند. اگر سفارش جدید ثبت شود و سفارشهای قدیمی پر شوند، قیمت لحظهای تغییر میکند.
تاریخ معامله
تاریخ معامله نشان دهنده و ثبت کنندهی روزی است که تراکنش انجام میشود.
تاریخ تسویه
داراییهایی که در تراکنش شرکت داده شدهاند، در واقع به عنوان تاریخ تسویه نیز شناخته میشوند.
مفاهیمی که در معاملات نقطه ای بایدبدانیم
با مفهوم اردر بوک یا کتابچخ سفارشات معاملات نقطهای آشنا شدیم، در ادامه به بررسی چند مفهوم دیگر میپردازیم
قیمت Bid
به بالاترین قیمتی که خریداران حاضر هستند بابت خرید ارز دیجیتال پرداخت کنند قیمت Bid گفته میشود. در واقع قیمت بید قیمتی است که در بالای لیست سفارش خرید نشان داده میشود.
قیمت Ask
به پایین ترین قیمتی که فروشنده، ارز دیجیتال خود را برای فروش گذاشته است قیمت Ask گفته میشود در لیست سفارش استک قیمتی است که در بالای لیست سفارش قرار گرفته است.
قدرت نقدشوندگی
هرچه اختلاف بین قیمت Bid و قیمت Ask کمتر باشد قدرت نقدشوندگی در آن بازار بهتر است و این نشان دهنده آن است که در بازار فروشنده و خریدار سر یک قیمت مناسب تفاهم دارد و معاملات بسیاری در آن بازار شکل میگیرد با مفهوم اردر بوک معاملات نقطه ای آشنا شدیم در ادامه به بررسی چند مفهوم دیگر میپردازیم
انواع سفارشها در معاملات نقطهای
سفارش خرید یا فروش ارزهای دیجیتال انواع مختلفی دارد. در هنگام خرید و یا فروش یک دارایی از طریق پلتفرم با چند گزینه مواجه میشوید که در ادامه آنها را توضیح میدهیم:
لمیت اوردر یا سفارش محدود یکی از سادهترین راههای سفارش ارزهای دیجیتال است. در این نوع سفارش فروشنده یا خریدار یک قیمت را مشخص کرده و مقدار ارزی که قصد خرید یا فروش دارد را در قسمت Amount وارد میکند و در آخر با زدن دکمه Buy یا Sell سفارش را ثبت میکند.
استاپ لیمیت (STOP-LIMIT)
در این سفارش معاملهگر مشخص میکند اگر قیمت به نقطه مدنظرش برسد سفارش را با یک قیمتی در آن حدود انجام دهد به عنوان مثال خریدار مشخص میکند اگر قیمت ارز دیجیتال بیت کوین به ۲۰ هزار دلار برسد و در واقع مقاومت ۲۰ هزار دلاری شکسته شود سیستم در قیمت 20500 دلار خرید را انجام دهد و در این حالت سفارش خرید ثبت میشود.
سفارش OCO
این نوع سفارش در واقع ترکیبی از لیمیت اوردر و استاپ لیمیت اردر است؛ که در مقاله «سفارش OCO چیست؟» به صورت کامل این نوع سفارش را آموزش داده ایم پیشنهاد میکنیم برای آشنایی با این نوع از سفارش حتماً مقاله آن را مطالعه کنید
سوالات متداول
معاملات نقطهای به چه معناست؟
خرید ارز دیجیتال یا هر دارایی دیگر در پایینترین نقطه و فروش با سود در زمانهای آتی معامله اسپات گفته میشود.
آیا معاملات اسپات معاملات پر سودی است؟
معاملات اسپات میتوانند راهی پر سود برای کسب درآمد باشند و همچنان ریسکهای خود را دارد.
گفتار پایانی
معاملات اسپات نیز مشابه معاملات دیگر با هدف کسب سود انجام میگیرد. در این نوع معاملات شخص تلاش میکند یک ارز دیجیتال را در زمان درست و و هنگامی که به کمترین حد خود کاهش پیدا کرده خرید کند و با افزایش تقاضا پس از افزایش قیمت سفارش فروش را ثبت کند. در این مقاله سعی کردیم شما را با مفهوم معاملات نقطهای آشنا کنیم تا بتوانید در معاملات خود از آن استفاده کنید.
نظرات شما چراغی برای بهتر شدن ماست ما را در این مسیر با گذاشتن کامنت و گفتن نظراتتان همراهی کنید.
تیم محتوا بیتپین
تدوین و بررسی مطالب حوزه کریپتو و خلق مقالات کاربردی در حوزه ارزهای دیجیتال.
خوبه