سبد سرمایه گذاری 2025

اسپات مارکت (Spot Market) چیست؟ آموزش معاملات اسپات در صرافی آنلاین

تاریخ انتشار: 19 آبان 1400 | آخرین به‌روزرسانی: 14 فروردین 1402
زمان مطالعه:  5 دقیقه
اسپات مارکت چیست؟ آموزش معاملات اسپات در صرافی آنلاین

در معاملات اسپات یا اسپات مارکت (Spot Market) یا بازار نقدی، یکی از روش‌های خریدوفروش در بازارهای مختلف است. این روش را می‌توان در مقابل معاملات آتی در نظر گرفت. هر بازار، روش و قواعد خاصی برای انجام معامله دارد. آگاهی از این قواعد که برخی از آن‌ها نانوشته هستند، باعث می‌شود با تحلیل و دید کامل‌تری برای معاملات اقدام کنید. این موارد به‌طورمعمول در تمام بازارهای سنتی و آنلاین وجود دارند و آشنایی با اصول یک بازار، ممکن است در سایر بازارها نیز به ما کمک کند.

اگر شما هم به ترید ارزهای دیجیتال و خریدوفروش در پرطرفدارترین بازار جهان علاقه دارید، پیشنهاد می‌کنیم تا پایان این مطلب همراه ما باشید تا اطلاعات بیشتری در مورد انواع اسپات مارکت (Spot Market) و انواع معاملات اسپات و آتی به‌دست آورید.

معاملات اسپات (Spot Trading) چیست؟

به‌احتمال زیاد ممکن است که فکر کنید معامله اسپات، روش خاصی از مبادله دارایی است که انجام آن نیاز به داشتن اطلاعات زیادی دارد. اما باید بگوییم که برخلاف این دیدگاه، معاملات اسپات برای همه‌ی ما شناخته‌شده است. به‌طور معمول در بازارهای مالی مثل بورس، ارزهای دیجیتال، فارکس و… معاملات به دو شیوه‌ی رایج آتی و نقدی انجام می‌شوند که برای درک بهتر هر یک از این معاملات، در ادامه‌ی این مطلب، خصوصیات هر کدام را به‌صورت جداگانه مورد بررسی قرار داده‌ایم.

معاملات آتی یا فیوچر تریدینگ (Futures Trading) چیست؟

به‌طورقطع در هر معامله، کالا یا خدماتی برای مبادله وجود دارد. برای مثال در بازار کالا، یک محصول خاص مانند نفت، تجهیزات متنوع، مواد خوراکی خاص و… معامله می‌شوند. اما در مقابل، در بازارهای ارزی مانند فارکس، ارز فیات کشورهای مختلف مانند یورو، دلار و… بین طرفین معامله، مبادله می‌شود. در بازار کریپتو هم به همین روش، انواع ارزهای دیجیتال مانند بیت‌کوین و سایر آلت کوین ها معامله می‌شوند.

معاملات آتی یا فیوچر تردینگ (Futures Trading)

در بازار آتی یا فیوچر تریدینگ، زمانی که شما کالا یا خدماتی را می‌خرید، یک قرارداد بین فروشنده و شما اجرا می‌شود که در آن زمان تحویل خدمت (کالا) و مبلغ نهایی پرداختی توسط طرفین مشخص شده است. این قراردادها می‌توانند به‌صورت آنلاین هم باشند. برای مثال در خرید کالا از سایت دیجی‌کالا، تمام موارد ذکر شده مثل زمان تحویل مرسوله، هزینه‌ی ارسال، ضمانت محصول و… در پنل کاربری خریدار قابل مشاهده است که این اطلاعات برابر با همان قراردادی است که بین طرفین منعقد شده است. بنابراین در فیوچر تریدینگ (Futures Trading)، همانطور که از معنی آن هم مشخص است (معاملات آینده)، تحویل یک کالا و اتمام معامله، به آینده موکول میشود.

برخلاف فیوچر تریدینگ (Futures Trading)، معاملات اسپات (Spot Trading) مانند خریدوفروش‌های روزانه‌ای است که مردم در بازارهای سنتی و فیزیکی انجام می‌دهند. برای مثال، وقتی شما با هدف خرید نان به نانوایی می‌روید، همان لحظه وجه نان را پرداخت کرده و کالای خود را (در اینجا نان) به‌صورت آنی تحویل می‌گیرید. این نوع خریدوفروش در حالت بزرگ‌تر، به‌عنوان معامله اسپات، معامله فیزیکی، معامله مایع یا حتی معامله‌ی نقدی شناخته می‌شود.

پس براساس همین مثال، می‌توان گفت که معاملات اسپات، فضایی است که در آن به‌صورت فوری و آنی، تحویل کالا و پرداخت هزینه‌ی آن انجام می‌شود. اگر شما در بازار فارکس یا بورس، سهام یک شرکت را خریداری کنید، در همان لحظه و براساس قیمت لحظه‌ای، هزینه‌ی سهام از حساب کاربری شما کسر شده و به‌حساب فروشنده واریز می‌شود. در طرف دیگر هم سهام خریداری شده به کیف مجازی (پرتفوی) شما افزوده می‌شود.

اصطلاحات متداول در معاملات اسپات (Spot Trading)

به‌طورقطع هر روش معاملاتی، اصطلاحات به‌خصوصی دارد که افراد فعال در آن به کمک این اصطلاحات، منظور خود را در زمان کوتاهی بیان می‌کنند. اگر بخواهیم اصطلاحات متداول در معاملات اسپات یا اسپات مارکت (Spot Market) را معرفی کنیم، موارد زیر در اولویت لیست قرار می‌گیرند.

از نسل Z تا NFT و تحلیل دوج‌کوین در شماره جدید دامیننس

دامیننس ۱۵، همین حالا دریافت کن!

    لیست سفارش‌ها (Order Book)

    به لیست سفارش‌های فروش یا خرید یک دارایی خاص، اُردربوک (Order Book) گفته می‌شود. به‌عنوان‌مثال در بازار فارکس، لیست‌های خریدوفروش سهام یک نماد خاص را می‌توان همان اردربوک در نظر گرفت. زمانی که در بازارهایی مثل ارز و رمز ارزها، یک لیست خریدوفروش برای یک ارز خاص، توسط تریدرهای مختلف ارائه می‌شود، در اصطلاح به این لیست، اُردربوک (Order Book) گفته می‌شود.

    اردربوک‌ها یا لیست سفارش‌ها در صرافی ارز دیجیتال بیت پین

    اردربوک‌ها یا لیست سفارش‌ها در صرافی ارز دیجیتال بیت پین

    اسپات مارکت (Spot Market)

    به‌طور معمول، ممکن است وقتی کلمه‌ی اسپات مارکت بیان می‌شود، خریدوفروش ارزهای دیجیتال در ذهن بسیاری از افراد تداعی شود. می‌توان گفت بسیاری از معامله‌گرها، اسپات مارکت را بازار آنی خریدوفروش ارزهای دیجیتال می‌دانند. ویژگی انجام معاملات اسپات ارزهای دیجیتال در بیشتر صرافی‌های آنلاین، فراهم شده است. فقط در تعداد کمی از بازارها مانند بازار بورس کالا شیکاگو، این ویژگی پیش‌بینی نشده است و تمام معاملات ارزهای دیجیتال در آن با قراردادهای آنی انجام می‌شود.

    قیمت اسپات (Spot Price)

    اگر قیمت اسپات، یک معیار معاملاتی مانند بیت‌کوین برابر ۴۰۰/۱۸ دلار باشد، به این معنی است که اگر در همان لحظه شما برای فروش یا خرید بیت کوین اقدام کنید، با این قیمت معامله‌ی شما انجام می‌شود. درواقع به قیمت لحظه ای ارزهای دیجیتال یا معیارهای معاملاتی هر بازار، قیمت اسپات آن بازار می‌گویند.

    البته این قیمت در بازارهای مختلف، توسط معامله‌گران تعیین می‌شود و احتمال دارد قیمت خریدوفروش یک کاربر با قیمت کاربر دیگر، متفاوت باشد. در بازار بورس ایران هم می‌توانیم قیمت اسپات را در صف‌های خریدوفروش سهام ببینیم.

    حداکثر و حداقل قیمت (Bid & Ask)

    در اردربوک‌ها یا لیست سفارش‌ها، دو نوع دامنه‌ی قیمتی ارائه می‌شود. به پایین‌ترین قیمتی که توسط یک کاربر برای فروش دارایی‌اش تعیین می‌شود، قیمت حداقلی یا درخواست (Ask) و به بالاترین قیمتی که به‌وسیله‌ی یک کاربر برای خرید دارایی خاص ارائه می‌شود، قیمت حداکثری یا پیشنهاد (Bid) گفته می‌شود.

    در واقع همیشه، قیمت درخواست (Ask) در پایین و قیمت پیشنهاد (Bid) در بالای لیست فروش قرار می‌گیرد. به‌بیان‌دیگر، پایین‌ترین قیمت برای فروش در انتهای لیست و بالاترین قیمت پیشنهاد خرید در ابتدای لیست قرار می‌گیرد.

    معاملات اسپات در بازار فارکس و بورس

    معاملات اسپات در صرافی ارز دیجیتال ایرانی بیت پین

    صرافی ارز دیجیتال بیت‌پین، به‌عنوان یکی از صرافی‌های ارز دیجیتال در ایران، امکان استفاده از ویژگی معاملات اسپات و خرید آسان را برای کاربران خود فراهم کرده است.

    برای مثال ممکن است قیمت بیت‌کوین در دو بازار اسپات و خرید آسان صرافی بیت پین به‌صورت زیر باشد:

    • قیمت بیت کوین در معامله اسپات بیت پین: ۳۵,۶۵۰ دلار
    • قیمت بیت‌کوین در خرید آسان بیت پین: ۳۵,۷۵۰ دلار

    این تفاوت قیمت به دلیل پرداخت آنی قیمت بیت‌ کوین در اسپات مارکت است. نرخ آن پایین‌تر از خرید آسان است.

    گفتار پایانی

    ما در مورد معاملات اسپات به نسبت معاملات آتی یا فیوچر، اطلاعات بیشتری داریم، چرا که در بازارهای سنتی ایران، معاملات اسپات کاربرد بیشتری دارد. البته در سال‌های اخیر، بازار بورس تهران هم امکان انجام معاملات آتی را برای کاربران فراهم کرده است. اگرچه معامله فیوچر، گزینه‌های بیشتری برای انتخاب به کاربران و معامله‌گران می‌دهد و ویژگی‌های خاصی دارد؛ اما در بازارهای داخلی و بازارهای خارجی، تمایل به انجام معاملات به روش اسپات، بیشتر از معاملات آتی است.

     

    کارن آهنگری

    کارن آهنگری

    بازی با کلمات، یکی از بهترین سرگرمی‌هاست. در کنارش، کمک به دیده شدن این کلمات با کمک SEO هم مهمترین وظیفه‌ی من تو بیت‌پینه. سعی می‌کنم دانسته‌هام رو تو حوزه کریپتو با کاربرها به اشتراک بذارم و با سئو به دیده شدن این دانسته‌ها، کمک کنم.

    مطالب نویسنده
    اشتراک گذاری:

    مطالب مشابه

    تریدفای (TradFi) و نقش آن در دنیای ارزهای دیجیتال

    شاید کلمه تریدفای یا TradFi برایتان کمی ناآشنا باشد؛ اما در...

    میم کوین چیست؟ راهنمای کامل آشنایی و سرمایه‌گذاری در دنیای میم‌ها

    آیا تا‌به‌حال فکر کرده‌اید که یک شوخی ساده اینترنتی...

    آموزش خرید ارز دیجیتال به زبان ساده!

    آموزش خرید ارزهای دیجیتال، از معدود موارد مهمی است که تمامی...

    دیدگاه‌ها 4 دیدگاه
    در پاسخ به دیدگاه کاربر
    1. جلال تپ
      جلال تپ | 5 شهریور 1402

      باسلام و عرض ادب خدمت سروران ارجمند خوشحالم که باشما اشتراک شدم ودور همین ممنون

      • متینه ممتاز
        متینه ممتاز | 5 شهریور 1402

        سلام دوست عزیز
        ما هم خوشحالیم که به جمع بیت پینی ها اضافه شدین.
        به امید معاملات پرسود شما در بیت پین

    2. حسین ماهری
      حسین ماهری | 26 فروردین 1402

      من میخواستم شرکت کنم

    3. ناصر آهنگری ملکی
      ناصر آهنگری ملکی | 21 فروردین 1402

      اسپات خوب است.کپی تریدر هم اضافه کنید..