سرمایه‌گذاران حوزه کریپتو، اغلب به‌دلیل گسترش اجتناب‌ناپذیر اقتصادها و گسترش همزمان عرضه پول، از ارزهای دیجیتال به‌عنوان یک پایگاه نسبتا امن برای حفظ ارزش دارایی‌های خود استفاده می‌کنند. این کوین‌ها برای جایگزینی با ارزهای فیات یک انتخاب منطقی هستند؛ اما تاثیر مستقیم تنش‌های ژئوپلیتیکی مانند جنگ روسیه-اوکراین (فوریه ۲۰۲۲)، جنگ ایران-اسرائیل در ژوئن ۲۰۲۵ یا حملات اسرائیل به سوریه، قیمت آن‌ها را دچار نوسان شدید می‌کند. 

خلاصه مطالب:

  • در جنگ‌ها، قیمت بیت‌ کوین اغلب ظرف چند ساعت یا چند روز پس از شروع جنگ، بین ۵ تا ۱۰ درصد کاهش می‌یابد؛ چون معمولا این رمزارز واکنش‌های بازار سهام را منعکس می‌کند.
  • در طولانی مدت، تاثیرپذیری نرخ رمزارزها از جنگ کمتر شده و به روندهای بازار سوق داده می‌شود. 
  • ارزهای دیجیتال، راهی نسبتا مطمئن برای پوشش افزایش تورم ناشی از جنگ و نرخ کالاها شناخته می‌شود.

جدول تاثیر جنگ‌ها بر نرخ رمزارزها

جدول زیر، خلاصه‌ای کوتاه از درگیری‌های جهانی و تاثیر آن‌ها بر نرخ ارزهای دیجیتال است.

درگیری سال وقوع واکنش فوری رمزارز روند نرخ رمزارز بعد از یک ماه
جنگ اسرائیل – ایران ۲۰۲۵ افت کوتاه، بهبودی سریع پایدار و مطابق نرخ قبلی 
جنگ اسرائیل – غزه ۲۰۲۳ تا حد زیادی بی‌تاثیر بالاتر از سطح قبل از جنگ
جنگ روسیه – اوکراین ۲۰۲۲ +۱۸ درصد در یک هفته ادامه روند نزولی 
کودتای میانمار ۲۰۲۱ بدون تاثیر چشم‌گیر رشد براساس روند تاریخی

تاثیرات درگیری‌های جهانی بر نرخ رمزارز

هر درگیری جهانی اعم از جنگ یا عدم توافق بر سر یک موضوع، می‌تواند روی نرخ رمزارز و نوسانات آن تاثیرات مستقیم و غیرمستقیم بگذارد. این تاثیرات به‌اشکال زیر خود را نشان می‌دهند.

معاملات احساسی و افزایش نوسانات قیمت

معاملات احساسی که بر اساس ترس از دست دادن (فومو) یا اضطراب‌های ناشی از دود شدن سرمایه شکل می‌گیرند، خیلی سریع روی شاخص ترس و طمع بازار کریپتو تاثیر می‌گذارند. این شاخص، احساسات کلی بازار را بین ۰ تا ۱۰۰ اندازه می‌گیرد و نشان می‌دهد که خرید و فروش در یک بازار، بر چه اساس انجام می‌شود.

ازآنجایی‌که اولین پیامد جنگ عدم قطعیت و ابهام زیاد است، معاملات احساسی و نوسانات شدید قیمت در بازارهای کریپتو رقم می‌خورد. بنابراین مردم بیشتر با هیجانات خود خرید و فروش می‌کنند و روند تغییرات نرخ رمزارز، دچار نوسانات زیاد در زمان بسیار کوتاه می‌شود.

پارادوکس جنگ‌ها و نرخ رمزارز

با وجود افت‌های اولیه در رمزارزها پس از وقوع یک درگیری جهانی، بیت‌ کوین و آلت کوین های دیگر مثل اتریوم، انعطاف‌پذیری قابل توجهی از خود نشان می‌دهند. به‌صورت میانگین، این انعطاف‌پذیری بیشتر به‌سمت بهبود بوده است. 

به‌عنوان مثال، پس از جنگ اسرائیل و غزه در اکتبر ۲۰۲۳، بیت‌کوین نسبتا بدون تغییر باقی ماند و حدود ۵۰ روز بعد، عملکرد بسیار بهتری نسبت به سطوح قبل از درگیری داشت.

رمزارز، پناهگاهی برای دارایی‌ها و پوشش ریسک تورم

در بلندمدت، درگیری‌های ژئوپلیتیکی می‌توانند تورم را بنا به دلایل زیر افزایش دهند:

  • افزایش هزینه‌های مالی
  • اختلالات زنجیره تامین 
  • افزایش ناگهانی قیمت کالاها

تمام این عوامل به‌نفع ارزهای دیجیتال تمام می‌شوند؛ چون تعدادی از سرمایه‌گذاران رمزارزها را به‌عنوان پوششی در برابر تورم و کاهش ارزش پول می‌دانند. بنابراین ارزش این دارایی‌های دیجیتال حفظ شده و تمایل به خرید آن‌ها افزایش می‌یابد.

کاهش قیمت رمزارز به‌واسطه وضع کردن مقررات سخت در پی جنگ

معمولا جنگ‌ها یک‌سری قوانین سفت‌وسخت با خودشان می‌آورند که بخشی از آن، به ارزهای دیجیتال مربوط می‌شود؛ چون دولت‌ها در شرایط جنگی همه تلاش خود را به‌کار می‌گیرند تا پول‌ ملی بین مردم جابه‌جا شود و تامین مالی به‌شکل غیرقانونی، از طریق کوین‌ها انجام نشود. 

این روند روی خرید رمزارز تاثیر منفی گذاشته و قیمت آن را کاهش می‌دهد.

افزایش نرخ ارز دیجیتال در جنگ‌های تجاری

جنگ‌های تجاری با افزایش تعرفه‌ها، ارزش پول کشورها و میزان تولید آن‌ها را تحت تاثیر قرار می‌دهند. این موضوع به‌طور غیرمستقیم با تورم، نقدینگی و هزینه‌های ماینینگ ارتباط دارد. 

در چنین مواقعی، اعتماد عمومی به ارزهای فیات کم شده و خرید ارز دیجیتال افزایش پیدا می‌کند. این میل به خرید، برای پوشش ریسک و حفظ ارزش دارایی‌ها در طول زمان انجام می‌شود.

نمونه واقعی: افزایش نرخ رمزارز به‌دنبال جنگ روسیه و اوکراین

قیمت بیت کوین کمی بعد از حمله روسیه به اوکراین، ۱۶ درصد افزایش یافت. بخشی از این صعود نرخ، به‌دلیل افزایش معاملات کریپتو در روسیه و اوکراین بود؛ چون مردم هر دو کشور می‌خواستند کنترل‌های ارزی توسط دولت و تحریم‌های ناشی از جنگ را دور بزنند. 

بااین‌حال، نرخ رمزارز از سال ۲۰۲۲ تاکنون، کمتر تحت تاثیر این جنگ بود و بیشتر به اتفاقات دیگر بازار مربوط می‌شود.

تاثیر جنگ روسیه اوکراین روی قیمت بیت کوین

جمع‌بندی

جنگ‌های جهانی باعث کاهش قیمت ارزهای دیجیتال در کوتاه مدت می‌شوند؛ چون احساسات منفی ناشی از ریسک مالی در این بحران‌ها، به نهایت خود می‌رسند؛ اما در میان مدت، نرخ رمزارزها بهبود یافته و روبه‌افزایش می‌رود؛ چون احساسات بازار به تعادل می‌رسد و تورم شروع به افزایش می‌کند. ارزهای دیجیتال راهی نسبتا مطمئن برای دور زدن تحریم‌ها، مقاومت در برابر تورم و کاهش ارزش پول ملی در شرایط نابسمان جنگ هستند.