سولانا چیست؟ با رقیب جدی اتریوم و کاردانو آشنا شوید!

تاریخ انتشار: 25 آبان 1402 | آخرین به‌روزرسانی: 23 مهر 1403
زمان مطالعه:  9 دقیقه
سولانا چیست؟ بررسی کامل این بلاک چین و ارز دیجیتال SOL

ارز دیجیتال سولانا چیست؟ سولانا (Solana) شبکه بلاک چینی فراگیر با هدف ارائه سرعت بالا، هزینه کم و امکانات گسترده برای اجرای اپلیکیشن‌های دیجیتال و قراردادهای هوشمند است.

ارزهای دیجیتال سرآغاز یک دوره کاملاً جدید برای تحول و دگرگونی امور مالی و فناوری‌های دیجیتال بوده‌اند. بخش کریپتو با معرفی تراکنش‌های همتا به همتا، در تلاش برای حذف واسطه‌ها و نهادهای مرکزی از امور مالی سنتی است؛ با‌این‌حال، بلاک چین‌های محبوب مانند بیت کوین و اتریوم از نظر مقیاس‌پذیری محدودیت‌های قابل توجهی دارند. چرا؟ چون افزایش زمان لازم برای دستیابی به اجماع در مورد ترتیب خاصی از تراکنش‌ها غیرممکن است. بنابراین، جایگزین‌هایی مانند سولانا (Solana) به عنوان راه‌حل‌های امیدوارکننده برای چنین مشکلاتی پدیدار شدند.

اکنون، ممکن است بپرسید که چگونه یک ارز دیجیتال جدید می‌تواند مشکلاتی را که پیشگامان این صنعت نتوانستند بر آن غلبه کنند، حل کند؟! اجازه دهید به بلاک چین سولانا نگاهی عمیق بیندازیم و اطلاعات بیشتری در مورد عملکرد آن به دست آوریم. این مقاله به شما کمک می‌کند تا ویژگی‌های جدید و منحصربه‌فرد ارز دیجیتال SOL را کشف کنید.

سولانا چیست؟

سولانا پروژه‌ای متن باز است که یک بلاک چین لایه 1 جدید، بدون مجوز و با سرعت بالا را پیاده‌سازی می‌کند. هدف این بلاک چین افزایش توان عملیاتی فراتر از بلاک چین‌های محبوب است و در عین حال هزینه‌ها را نیز پایین نگه دارد. سولانا بلاک چینی با شباهت‌های قابل توجه به اتریوم است – در واقع، اغلب از آن به عنوان «قاتل اتریوم» یاد می‌شود. این بلاک چین از مکانیزم اجماع اثبات تاریخ (Proof-of-History) استفاده می‌کند که مهرهای زمانی را برای تعریف بلاک بعدی در زنجیره سولانا به کار می‌گیرد.

سولانا از نظر تئوری می‌تواند بیش از 710,000 تراکنش در ثانیه (TPS) را بدون نیاز به هیچ راه‌حل مقیاس‌پذیری پردازش کند. معماری بلاک چین نسل سوم سولانا برای تسهیل قراردادهای هوشمند و ایجاد برنامه‌های غیرمتمرکز (dApp) طراحی شده است. این پروژه از مجموعه‌ای از پلتفرم‌های مالی غیرمتمرکز (DeFi) و همچنین بازارهای توکن غیر قابل تعویض (NFT) پشتیبانی می‌کند.

مفهوم الگوریتم اجماع اثبات تاریخ

همانطور که گفتیم آنتونی یاکوونکو، از بنیان‌گذاران سولانا، وایت پیپری را در نوامبر 2017 منتشر کرد که در آن مفهوم اثبات تاریخ (PoH) را توصیف کرد. PoH مدرکی برای تأیید سفارش و گذر زمان بین رویدادهاست و برای رمزگذاری گذر زمان بدون نیاز به اعتماد در یک دفتر کل استفاده می‌شود. در وایت پیپر، یاکوونکو اشاره می‌کند که بلاک‌چین‌هایی که در آن زمان در دسترس عموم قرار گرفتند، به زمان تکیه نمی‌کردند، زیرا هر نود در شبکه بلاک چین بدون اطلاع از زمان محلی سایر شرکت‌کنندگان در شبکه، به ساعت محلی خود متکی بود.

فقدان یک منبع زمانی قابل اعتماد (یعنی یک ساعت استاندارد) به این معنی است که وقتی از مهر زمانی پیام برای پذیرش یا رد پیام استفاده می‌شود، هیچ تضمینی وجود ندارد که هر شرکت‌کننده دیگری در شبکه دقیقاً همان انتخاب را انجام دهد.

نکته: سولانا استاندارد خاص خود را برای توکنایز کردن، SPL Token، مشابه ERC-20 اتریوم دارد.

اثبات تاریخ از این مانع عبور می‌کند، زیرا هر نود در شبکه می‌تواند بر گذر زمان ثبت‌شده در دفتر کل بر اساس اصل عدم نیاز به اعتماد که کلید عملکرد بلاک چین است، تکیه کند.

تاریخچه و بنیان‌گذاران سولانا

رج گوکال و آنتونی یاکوونکو از بنیان‌گذاران سولانا

آنتونی یاکوونکو (Antony Yakovenko) باتجربه خود به عنوان مهندس نرم‌افزار و کار در الگوریتم‌های فشرده‌سازی، این شبکه را در سال 2017 تأسیس کرد. آنتونی با همکاری اریک ویلیامز (Eric Williams) و گرگ فیتزجرالد (Greg Fitzgerald) برای ایجاد فرایند جدیدی از تراکنش‌های ارزهای دیجیتال، در جهت حل مشکلات رایج در بیت کوین و اتریوم کار کرد.

هدف بنیان‌گذاران این بلاک چین جدید توسعه یک پروتکل رمزنگاری بدون نیاز به اعتماد و توزیع شده با مقیاس‌پذیری بهتر بود. در حال حاضر، این تیم شامل متخصصان باتجربه از سازمان‌های بزرگی مانند اپل، گوگل، اینتل، دراپ باکس، مایکروسافت، توییتر، کوالکام و بسیاری دیگر است. علاوه‌بر‌این، عملکرد قابل قبول بلاک چین سولانا سرمایه‌گذاران زیادی مانند Multicoin Capital، Abstract Ventures، Foundation Capital و بسیاری دیگر را به خود جلب کرده است.

از پیوند بلاک‌چین و هوش مصنوعی، به پول می‌رسیم؟

جوابت تو شماره ۱۴ ماهنامه دامیننسه!

    چه چیزی سولانا را منحصربه‌فرد می‌کند؟

    هدف طراحی جاه‌طلبانه سولانا حل مشکل سه‌گانه بلاک چین است – مفهومی است که توسط ویتالیک بوترین، خالق اتریوم، مطرح شد. این سه‌گانه مجموعه‌ای از سه چالش اصلی را که توسعه‌دهندگان در ساخت بلاک چین‌های مختلف با آن مواجه هستند، توصیف می‌کند: تمرکززدایی، امنیت و مقیاس‌پذیری.

    باور عمومی بر این است که بلاک چین‌ها به گونه‌ای ساخته شده‌اند که توسعه‌دهندگان را مجبور می‌کند یکی از جنبه‌ها را به نفع دو جنبه دیگر قربانی کنند، زیرا آن‌ها فقط می‌توانند دو مورد از سه مزیت را در آن واحد ارائه دهند. بلاک چین سولانا مکانیزم اجماع ترکیبی را برای این مورد پیشنهاد کرده است. ترکیب نوآورانه PoS و PoH سولانا را به یک پروژه منحصربه‌فرد در صنعت بلاک چین تبدیل می‌کند.

    به طور کلی، بلاک‌چین‌ها بسته به تعداد تراکنش‌هایی که در ثانیه می‌توانند پردازش کنند – هرچه مقیاس‌پذیری بیشتری داشته باشند، بهتر است. با این حال، در بلاک چین‌های غیرمتمرکز، اختلاف زمانی و توان عملیاتی بالاتر، مقیاس‌پذیری را کاهش می‌دهد، به این معنی که نودهای بیشتری که تراکنش‌ها و مهرهای زمانی را تأیید می‌کنند، زمان بیشتری را می‌طلبند.

    به طور خلاصه، طراحی سولانا این مشکل را با انتخاب یک نود رهبر بر اساس مکانیسم اثبات سهام (PoS) که پیام‌ها را بین نودها ترتیب می‌دهد، حل می‌کند؛ بنابراین، مزیتی برای شبکه سولانا به وجود می‌آید، به‌طوری‌که کاهش بار کاری باعث افزایش توان عملیاتی حتی بدون منبع زمانی متمرکز و دقیق می‌شود. همچنین سولانا با هش‌کردن خروجی یک تراکنش و استفاده از آن به عنوان ورودی تراکنش بعدی، زنجیره‌ای از تراکنش‌ها را ایجاد می‌کند.

    سولانا در مقابل اتریوم

    سولانا و اتریوم دارای ویژگی‌های مشترک هستند، اما تفاوت‌های فاحشی نیز دارند. از نظر سرعت پردازش، سولانا می‌تواند پلتفرم قراردادهای هوشمند را به چالش بکشد، زیرا ظاهراً می‌تواند به سرعت بیش از 50,000 تراکنش بر ثانیه را پردازش کند. سولانا از الگوریتم‌های اجماع متفاوتی برای جلوگیری از تأیید کند تراکنش استفاده می‌کند. این ویژگی سولانا را به یکی از سریع‌ترین بلاک چین‌ها در صنعت تبدیل می‌کند. در جدول زیر نشان داده‌ایم که شباهت‌ها و تفاوت‌های اتریوم و سولانا چیست:

      سولانا اتریوم
    زمان راه‌اندازی 2020 2015
    توکن SOL ETH
    حداکثر عرضه ندارد ندارد
    پلتفرم منبع باز منبع باز
    قرارداد هوشمند دارد دارد
    برنامه‌های غیرمتمرکز دارد دارد
    ان اف تی دارد دارد
    تعداد dApps بیش از 350 بیش از 3,000

    توجه به این نکته مهم است که Solana Labs، شرکت توسعه‌دهنده سولانا، در حال کار بر روی چندین محصول جالب است. این شامل Solana Pay است که امکان تراکنش‌های ارزان‌تر، ایمن‌تر و سریع‌تر را فراهم می‌کند. Solana Labs همچنین Solana Mobile Stack را نیز پیش از این راه‌اندازی کرده است. این جعبه ابزار اندروید امکان توسعه موبایل را فراهم می‌کند. در این راستا، اوایل سال 2023، سولانا تلفن همراه خود به نام Solana Saga را عرضه کرد.

    ویژگی‌های سولانا

    در سال 2019، آناتولی یاکوونکو، بنیانگذار سولانا، ویژگی‌های پلتفرم خود را با جزئیات در شبکه‌های اجتماعی به اشتراک گذاشت. بارزترین آن‌ها PoH (الگوریتم اثبات تاریخ) است. بااین‌حال، در میان ویژگی‌های متمایز این پلتفرم، ویژگی‌های جالب دیگری نیز وجود دارد:

    • Pipelining: بلاک پردازش تراکنش برای بهینه‌سازی تأیید
    • Tower BFT: نسخه بهینه‌سازی شده با PoH از PBFT (تحمل خطای بیزانسی عملی)
    • Cloudbreak: مقیاس‌پذیری افقی
    • Turbine: پروتکل توزیع بلاک
    • Sealevel: اجرای موازی قراردادهای هوشمند
    • Archivers: ذخیره‌سازی توزیع شده ثبت‌ها
    • Gulf Stream: پروتکل اجرای تراکنش بدون ممپول

    معایب سولانا

    اگرچه بلاک چین سولانا می‌تواند با پروژه‌های بلاک چین پیشرفته رقابت کند، اما همچنان در برابر موضوع مهم «تمرکزگرایی» آسیب‌پذیر است؛ زیرا ولیدیتورهای زیادی در این شبکه وجود ندارد. هر کسی در شبکه می‌تواند به ولیدیتور سولانا تبدیل شود، اما انجام این کار دشوار است؛ زیرا به منابع محاسباتی زیادی نیاز دارد. علاوه‌بر‌این، پروتکل همچنان خود را به عنوان یک نسخه بتا از شبکه اصلی معرفی می‌کند، که وجود احتمالی باگ‌ها و خطاها را نفی نمی‌کند.

    با وجود این مسائل، سولانا هنوز یکی از بزرگ‌ترین اکوسیستم‌ها در صنعت کریپتو است و به نظر می‌رسد در مسیر رشد قرار دارد.

    ارز دیجیتال SOL، توکن بومی شبکه سولانا

    ارز دیجیتال SOL، توکن بومی و کاربردی سولاناست که وسیله‌ای برای انتقال ارزش است و همچنین امنیت بلاک چین را از طریق استیکینگ فراهم می‌کند. SOL در مارس 2020 راه‌اندازی شد و تلاش داشته است تا جایگاه خود را از نظر ارزش بازار، در بین 10 ارز دیجیتال برتر حفظ کند.

    توکنومیکس SOL

    \دارندگان توکن سولانا، آن را به منظور اعتبارسنجی تراکنش‌ها از طریق مکانیسم اجماع PoS استیک می‌کنند. علاوه بر این، ارز دیجیتال SOL برای دریافت پاداش‌ها و پرداخت هزینه تراکنش نیز استفاده می‌شود. همچنین کاربران را قادر می‌سازد تا در حاکمیت شرکت کنند. در پاسخ به این سوال که چه تعداد کوین سولانا وجود دارد، باید گفت که در لحظه نگارش این مطلب، بیش از 400 میلیون توکن در گردش است. حدود 60 درصد از توکن‌های SOL توسط بنیان‌گذاران سولانا و بنیاد سولانا کنترل می‌شوند و تنها 38 درصد آن برای کامیونتی است.

    آیا می‌توان سولانا را استخراج کرد؟

    در حالی که نمی‌توان سولانا را استخراج کرد، می‌توانید به عنوان ولیدیتور یا به عنوان نماینده (Delegator)، پاداش‌هایی را از عملیات استیک کردن SOL کسب کنید. ولیدیتورها ستون فقرات شبکه سولانا هستند و وظیفه آن‌ها پردازش تراکنش‌ها و مشارکت در اجماع است. برای تبدیل شدن به یک ولیدیتور سولانا، باید یک سرور با قدرت بالا در یک مرکز داده راه‌اندازی کرده و تراکنش‌ها را در شبکه سولانا تأیید کنید. این هم پرهزینه است و هم باید مهارت‌های توسعه نرم‌افزاری داشته باشید.

    چگونه سولانا را استیک کنیم؟

    یکی از راه‌هایی که می‌توان از سولانا به کسب درآمد رسید، استیک کردن آن است؛ اما نحوه استیک کردن سولانا چیست؟ هر کسی که دارای توکن‌های SOL باشد، می‌تواند تا 6 تا 7 درصد پاداش استیکینگ سالانه را به سادگی با قفل کردن ارزهای دیجیتال SOL خود با ولیدیتورها کسب کند. با انجام این کار، به امنیت شبکه سولانا کمک می‌کنید و در جوایز استیکینگ که ولیدیتورها کسب می‌کنند، شریک می‌شوید.

    نحوه شروع استیک کردن سولانا

    کیف پول فانتوم سولانا

    • کیف پول Phantom را نصب کنید و ارز دیجیتال SOL را به آدرس مربوطه واریز کنید
    • روی موجودی توکن سولانا در کیف پول خود کلیک کنید
    • روی دکمه “Start earning SOL” کلیک کنید
    • ولیدیتور و مقداری که در نظر دارید استیک کنید را انتخاب کنید
    • روی “Stake” کلیک کنید!

    گفتار پایانی

    سولانا با ارائه بستر بلاک چینی مبتنی بر فناوری پیشرفته، ارتقاء بهره‌وری و سرعت اجرای قراردادهای هوشمند را به سطحی جدید می‌برد. ساختار بلاک چین این پروتکل باعث می‌شود تا توسعه‌دهندگان و کاربران بتوانند از سرویس‌های قدرتمند و بدون مشکلات بهره‌مند شوند. همچنین، با توجه به هزینه کم و مقیاس‌پذیری بالا، سولانا به عنوان گزینه‌ای جذاب برای اجرای اپلیکیشن‌های دیجیتال پیچیده و تراکنش‌های بلاک چین در دنیای امروزی ظاهر می‌شود.

    نظر شما درباره ارز دیجیتال سولانا چیست؟ با توجه به رشدی که اخیراً داشته، آیا می‌تواند در صدر رمزارزهای محبوب قرار گیرد و نمودار رشد صعودی خود را حفظ کند؟ نظرات خود را در بخش کامنت‌ها با ما به اشتراک گذارید.

    مبین حسینی

    مبین حسینی

    زندگی من توی کامپیوتر و دنیای دیجیتال می‌گذره؛ عاشق فناوری بلاک‌چین و تکنولوژی‌های دیجیتالی‌ام و فعالیت توی اکوسیستم و کامیونتی کریپتو رو خیلی دوست دارم. اوقات فراغتم رو یا بازی می‌کنم، یا به پروژه‌های شخصیم می‌رسم. هیچی بلد نیستم ولی تا دلت بخواد کنجکاو و فضولم :))

    مطالب نویسنده
    اشتراک گذاری:

    مطالب مشابه

    بازی پاز (PAWS) چیست؟ آموزش دریافت رمزارز PAWS

    راهی که بازی نات کوین آغاز کرد، توسط داگز و همستر کامبت...

    ارز دیجیتال توربو (TURBO)؛ میم کوینی با چاشنی هوش مصنوعی!

    با ورود تکنولوژی هوش مصنوعی به بازار کریپتو که جرقه آن در...

    ارز دیجیتال فرست نیرو چیست؟ بررسی دلایل محبوبیت ارز NEIRO

    ارز دیجیتال فرست نیرو آن اتریوم (NEIRO)، جدیدترین میم کوین...

    دیدگاه‌ها 5 دیدگاه
    در پاسخ به دیدگاه کاربر
    1. رامین فرجو
      رامین فرجو | 3 آبان 1402

      claim rewards سولانا چی برام توضیح میدید ممنون میشم

    2. فراز
      فراز | 14 خرداد 1401

      آینده سولانا ؟ سرنوشت لونا داره سر سولانا میاد ؟ بفروشیمش ؟

      • کارشناس محتوا
        کارشناس محتوا | 14 خرداد 1401

        سلام فراز عزیز
        همونطور که خودتون میدونید بازار‌های مالی نوسانات زیادی داره و هر نوع پیش‌بینی قطعیت کافی نداره و بهتر،اینه که با نظر و تحلیل خودتون تصمیم بگیرید.
        به امید معاملات پرسودِ شما در بیت پین.

    3. Aa
      Aa | 9 آبان 1400

      سلام تفاوت خرید و فروش و خرید آسان چیست

    4. Hh
      Hh | 9 آبان 1400

      سلام چه تفاوتی بین نگهداری کوین در بیت پین و کیف پول تراست والت و …است