چطور زمان ورود و خروج از معاملات را تشخیص دهیم و سیو سود کنیم؟
تاریخ انتشار: 7 آذر 1400 | آخرین بهروزرسانی: 9 تیر 1403
زمان مطالعه:
9 دقیقه
تجربه نشان داده که در مدت حضور سیزده ساله رمزارزها، وضعیت بازار همانند چرخهای متناوب عمل میکند. آنچه که در این میان حائز اهمیت است، سرمایهگذاری آگاهانه در این نوع از بازارهاست. به طوری که بتوانیم روند صعودی یا نزولی بودن بازار را به موقع تشخیص دهیم تا یک ورود و خروج به موقع داشته باشیم.
حال باید دید که یک سرمایهگذار باتجربه، از چه طریقی میتواند این روند را تشخیص دهد تا با اقدامی به موقع، نه تنها از ضرر جلوگیری کرده، بلکه بتواند در این میان کسب سود کند؟!
در ادامه این مطلب با ما همراه باشید تا علاوه بر آشنایی با چرخههای بازار، با نحوه پیشبینی این بازار به کمک ابزارهای مختلف آشنا شوید.
آنچه که در ذهن مخاطب نقش میبندد این است که آیا روشی وجود دارد که یک معاملهگر معمولی هم بتواند بازار را پیشبینی کند، به گونهای که در کف قیمتها، خرید انجام دهد و در اوج قیمتها به فروش داراییهای خود بپردازد!؟
بسیاری از صاحب نظران از جمله، ویلی وو (Willy Woo)، دیوید پوئل (David Puell) و فیلیپ سویفت (Philip Swift) اگرچه معتقد بودند که پیشبینی بازار رمزارزها بسیار دشوار است، اما دست از تلاش برنداشته و سرانجام در سال 2018 میلادی موفق شدند، اندیکاتورهایی را طبق الگوهای موجود در گذشته ارائه دهند که براساس آن معیارها بتوان به طور تقریبی فراز و فرود قیمت رمزارزها را پیشبینی کرد.
در مورد این که آیا امکان زمانبندی در این بازار وجود دارد یا خیر، نظریهها و دیدگاههای متفاوتی مطرح شده است. یکی از این نظریهها مربوط به شخصی با نام بابی لی (Bobby Lee) است که به استفاده از چرخههای هاوینگ (Halving) اشاره میکند و نظریه دیگر مربوط به متی گرینسپن (Mati Greenspan) و اسکات ملکر (Scott Melker) است که معتقد به استفاده از قوانین منطقی برای سودآوری ایجاد یک پورتفولیو و پیروی از آن هستند؛ زیرا در این شرایط دیگر نیازی به پیشبینی بازار و رویدادهای آتی نخواهد بود.
اگرچه این بازار بسیار غیرقابل پیشبینی است؛ اما در ماههای اخیر شاهد اخباری بودهایم که تأثیری شگرف بر بازار داشته و موجب شدند تا بازار صعودی رمزارزها، به خاطرهای قدیمی تبدیل شوند. در نتیجه میبایست در روند صعودی بازار از کسب سود عقب نمانده و در حد امکان، بیشترین سود را کسب کنیم.
بررسی چرخه چهار ساله بیت کوین
با توجه به این که از زمان عرضه بیتکوین در بازارهای جهانی، مدت زیادی نگذشته است؛ بنابراین نمیتوان از سوابق گذشته آن به یک نتیجهگیری قطعی و مطمئن رسید. اما، آنچه که بنظر میرسد آن است که قیمت بیت کوین نوساناتی در خصوص هاوینگ (Halving) دارد که قابل پیشبینی است.
هاوینگ توسط ساتوشی ناکاموتو ایجاد شده که به نصف شدن پاداش بلاک بیتکوین اطلاق میگردد و هدف اصلی آن کنترل تورم ناشی از افزایش قیمت بیتکوین در بازار است. این رویداد که هر چهار سال یک بار اتفاق میافتد، میزان تولید بیت کوینهای جدید را کاهش میدهد؛ زیرا بر اساس این نظریه، هر چقدر میزان بیتکوین موجود کمتر باشد، قیمت آن با افزایش روبهرو خواهد بود و آنچه که این روند نشان میدهد، آن است که با نزدیک شدن به هر هاوینگ، قیمت بیتکوین کاهش یافته، اما پس از آن رکورد بیسابقهای را ثبت کرده است. در نتیجه وقوع هر هاوینگ، تأثیر به سزایی بر قیمت بیتکوین دارد و در نقش یک کاتالیزور، موجب ثبت عددی جدید در قیمت بیتکوین میشود.
اگرچه مدلهای دیگری نیز برای پیشبینی روند این رمز ارز وجود دارد، اما بررسی چرخه چهار ساله بیتکوین نشان میدهد که باید این مدل پیشبینی قیمت را جایگزین مدلهای دیگر کنیم. اما از یاد نبرید که این مدل به تنهایی نمیتواند خط بطلانی بر سایر نظریهها از جمله مدل انباشت به عرضه بکشد و آن را به طور کامل رد کند، زیرا پایه این مدل نیز بر هاوینگ استوار است.
فراز و نشیبهای ارزهای دیجیتال
فراز و نشیب غیرقابل پیشبینی قیمت ارزهای دیجیتال مثل بیتکوین موجب شده این سوال مطرح شود که آیا ممکن است ارزهای دیجیتال نیز دچار حباب شوند؟ در جواب باید بگوییم که پدیده بیتکوین چیزی فراتر از یک حباب است، زیرا بیانگر وضعیت اقتصادی جهان در زمان حال و آینده است و این صعود و فرودها به طور متناوب تغییر میکند.
به عنوان مثال، فرض کنید که در ابتدای هفته هر واحد بیتکوین 49000 دلار خرید و فروش میشود، اما در انتهای هفته به پایینترین میزان خود یعنی 33000 دلار سقوط میکند. این تغییرات نتیجه نوسانگیری در قیمت بیتکوین است و مردم با این تفکر که در آینده قیمت بیتکوین بالا خواهد رفت، نسبت به خرید آن اقدام میکنند. به هر حال با استفاده از این اطلاعات انجام دو کار امکانپذیر است. یک راه آن است که پس از رسیدن قیمت بیتکوین به نقطه اوج خود، نسبت به فروش این رمز ارز اقدام کرد و راه دوم عدم فروش و دست نگه داشتن است، با این امید که در چهار سال بعدی قیمت بیتکوین افزایش بیشتری را تجربه خواهد کرد.
به واقع انتخاب روش دوم بسیار سادهتر است، زیرا اغلب معاملهگران مجذوب سرمایهگذاری صورت گرفته و سود حاصل از آن میشوند و این روش برای شناسایی نقطه اوج بازار، کارآمدتر خواهد بود. به عبارتی، میتوان گفت که افزایش سریع قیمت، بهترین نشانه عبور از اوج قیمت است. در نتیجه، اگر قیمت بیتکوین در مدت زمان 24 ساعت، دو برابری افزایش را تجربه کند، این سطح نمایانگر اوج قیمت آن خواهد بود.
از نسل Z تا NFT و تحلیل دوجکوین در شماره جدید دامیننس
دامیننس ۱۵، همین حالا دریافت کن!
بهترین زمان خرید و فروش ارز دیجیتال
هيچ پاسخ قطعیای برای بهترین زمان خرید و فروش ارزهای دیجیتال وجود ندارد، چرا که قیمت آنها تحت تاثیر عوامل زیادی مانند عرضه و تقاضا، احساسات بازار، اخبار، مقررات و تحلیلهای تکنیکال قرار میگیرد. با این حال، برخی از کارشناسان و تحلیلگران الگوها و روندهای کلیای را پیشنهاد کردهاند که ممکن است به سرمایهگذاران در تصمیمگیری بهتر کمک کند.
برخی از استراتژیهای پیشنهادی:
اول صبح معامله کنید: طبق برخی منابع، بهترین زمان برای خرید ارز دیجیتال، اوایل صبح قبل از باز شدن بازار بورس نیویورک است؛ زیرا ارزش ارزها با شروع فعالیت بازارهای جهانی افزایش مییابد.
شبها بفروشید: در مقابل، شاید بهترین زمان برای فروش ارز دیجیتال عصر یا شب باشد، زمانی که قیمتها کاهش مییابند یا تثبیت میشوند.
روزهای هفته را در نظر بگیرید: بر اساس دادههای تاریخی، به نظر میرسد بهترین روز هفته برای خرید ارز دیجیتال سهشنبه باشد و پس از آن پنجشنبه و شنبه در رتبههای بعدی قرار دارند. این روزها ممکن است قیمتهای پایینتر و نوسانات بالاتری را ارائه دهند که فرصتهای بیشتری برای معاملهگران ایجاد میکند. از طرف دیگر، بدترین روزهای هفته برای خرید ارز دیجیتال احتمالا یکشنبه و دوشنبه هستند، زیرا این روزها تمایل به قیمتهای بالاتر و نوسانات پایینتر دارند.
پایان ماه را فراموش نکنید: سرانجام، بهترین زمان برای خرید ارز دیجیتال در طول ماه نیز ممکن است بسته به شرایط بازار متفاوت باشد. برای مثال، برخی منابع پیشنهاد میکنند که بهترین زمان برای خرید معمولا نزدیک به پایان ماه است، زیرا ارزشها تمایل دارند در 10 روز اول افزایش یابند و سپس در نیمه دوم ماه با کاهش قیمت مواجه شوند. با این حال، این الگو ممکن است برای هر ماه یا هر ارز دیجیتالی صادق نباشد.
در نهایت، بهترین زمان برای خرید و فروش ارز دیجیتال به اهداف شخصی، ریسکپذیری و استراتژی شما بستگی دارد. شما همیشه باید قبل از هرگونه تصمیمگیری برای سرمایهگذاری، تحقیقات و تحلیلهای خود را انجام دهید. ارز دیجیتال یک کلاس دارایی ناپایدار و غیرقابل پیشبینی است که میتواند به سرعت و به طور غیرمنتظرهای تغییر کند. بنابراین، هرگز نباید بیش از آنچه توانایی از دست دادن آن را دارید سرمایهگذاری کنید و همیشه برای هر نتیجهای آماده باشید.
اندیکاتورهای مهم تحلیل تکنیکال و درون زنجیرهای
صعود و فرودهای صورت گرفته در سالهای متمادی، موجب شده تا تحلیلگران بسیاری نسبت به توسعه ابزارهای تشخیصی اقدام کنند تا بدین طریق بتوان به پیشبینی زمان این اوج و فرودها بپردازند. به عبارتی، تحلیلگران با استفاده از اطلاعات موجود در بازار، طی سیزده سال اخیر، رابطه میان تعداد افراد حاضر در این عرصه، نوسانات بازار و سود حاصل برای هر شخص را بررسی میکنند؛ چراکه در بازار رمزارزها، به دلیل وجود فناوری بلاکچین، اطلاعات منحصر به فرد بوده و از شفافیت بالایی برخوردار است.
اگر بازار رمزارزها را با بازارهای جهانی همچون طلا مورد مقایسه قرار دهیم، این موضوع به طور کامل آشکار است که از لحاظ مقدار اطلاعات، در بهترین شرایط بوده و میتوانیم به واسطه ابزارهای مختلف، تا حدود زیادی زمان اوج بازار را مشخص کنیم.
ابزارهای شناسایی پایان بازار گاوی
هزاران ابزار مختلف وجود دارد که به واسطه آن میتوان بازار رمزارزها را پیشبینی کرد. سه مورد از مهمترین این ابزارها عبارتند از شاخص پوئل (Puell Multiple)، شاخص امویآروی-زد (MVRV-Z) و استراتژی هولد (Hodl) که به بررسی هر یک از آنها میپردازیم.
شاخص Puell Multiple: این شاخص که به واسطه شخصی به نام دیوید پوئل ایجاد شده، میزان سودآوری ماینرها را مورد بررسی قرار میدهد. به عبارتی، نمایانگر سطحی است که بیشترین سود را برای استخراجکنندگان به دنبال داشته و جزو یکی از ابزارهای رایگان مورد استفاده است.
شاخص MVRV-Z: این شاخص به بررسی قیمت فعلی بیتکوین در مقایسه با قیمت خریداری شده میپردازد و نسبت به شاخص قبل کارایی بیشتری خواهد داشت، چراکه شما را از میزان سود سرمایهگذاران مطلع میکند. این ابزار نیز جزء ابزارهای رایگان به شمار میرود. آنچه که این شاخص بیان میکند آن است که اگر امتیاز MVRV-Z به محدوده بالایی برسد، نمایانگر سود فوقالعاده دارندگان بیتکوین در مقایسه با زمان خرید است. در نتیجه افراد تمایل بیشتری دارند سود حاصل را دریافت کنند.
استراتژی هودل: استراتژی هودل به معنای نگهداری بیتکوین به جای فروش آن است و به عنوان یکی از ابزارهای زنجیرهای محسوب میشود که نسبت بیتکوین را در مدت زمان یک سال هودل شدن نشان میدهد. در این الگو یک چرخه واضح وجود دارد که میبایست در آن به مدت بیش از یک سال خط موج هودل، با گذشت زمان روندی معکوس با قیمت داشته باشد. دلیل این امر نیز هودلرها نمیخواهند بیتکوین را در بازارهای نزولی با قیمت ارزان بفروشند که در نتیجه آن، نرخ یک سال هودل افزایش پیدا میکند.
همه ما به این نکته واقفیم که به احتمال زیاد، اکثر افراد فرصت کافی برای آشنایی با تمامی ابزارها را نخواهند داشت. این ابزارها شامل نمودارهای تحلیل تکنیکال (میانگین متحرک دو ساله MA، میانگین متحرک ۲۰۰ هفته، مدل انباشت سهام به جریان) و اندیکاتورها (شاخص پای، ضریب نسبت طلایی، منحنیهای رشد لگاریتمی و روزهای سودآور) هستند.
اندیکاتورهای آنچین نیز شامل شاخصهای درون زنجیرهای یا همان اندیکاتورهای آنچین نیز شامل سود و زیان تحقق نیافته، نوسان در شبکه، ریسک ذخیره یا معکوس، آدرسهای فعال، نسبت سود خروجی مصرف شده، سیگنال انویتی (NVT) پیشرفته، امواج آر هولد (RHODL) و نسبت آر هولد RHODL است.
بررسی تمامی ابزارهای موجود روندی دشوار و زمانبر است. اما با یک دید کلی به این نتیجه میرسیم که تمامی ابزارهای موجود، در یک ابزار خلاصه میشوند که به واسطه آن یک امتیاز حاصل میشود و شما میتوانید با استفاده از امتیاز به دست آمده متوجه شرایط بازار و پیشرفت خود در روند کنونی شوید.
چند نکته مهم برای استفاده از این ابزارها
تعداد بسیار زیادی از این ابزارها وجود دارند که بیتکوین را رمز ارز برتر بازار میدانند و این مسأله جزو مفروضات اولیه آنهاست. همچنین روند بازار را وابسته به کاهش یا افزایش قیمت این ارز دیجیتال میدانند. البته این موضوع تا زمانی صحت خواهد داشت که رمزارز اتریوم، از بیتکوین پیشی نگیرد.
نکته دیگر آن است که این ابزارها و شاخصها، دارایی شما را از شرایط قوی سیاه نجات نمیدهد.
گفتار پایانی
در این مطلب به بررسی ارز دیجیتال بیتکوین پرداخته و با برخی از ابزارهای مطرح در بازار به منظور تشخیص پایان یک بازار صعودی آشنا شدیم. همچنین تأثیر هاوینگ بر چرخه بیتکوین را مورد مطالعه قرار داده و دانستیم بحرانهای مالی در جهان امروز، به احتمال زیاد بر روی قیمت بیتکوین تأثیرگذار خواهد بود؛ البته میزان تأثیرپذیری این بازار به طور کامل مشخص نیست.
بنابراین آنچه که از تحلیلها به نظر میرسد آن است که جهان، در آیندهای نه چندان دور شاهد یک دوره طولانی از تورم، بیکاری و رشد اقتصادی کم خواهد بود. ارزهای دیجیتال نیز در چنین فضایی فعالیت میکنند که مانند یک اقیانوس کشف نشده است. اگرچه دادههای موجود میتواند برای پیشبینیهای آتی در مورد قیمت ارزهای دیجیتال بسیار کمک کننده باشد اما نبود دادههای کافی، موجب میشود تا پیشبینی عملکرد در آینده دشوار شده و به صورت صد درصد قطعی نباشد.
از طرفی مشکلات موجود در پذیرش و توسعه این رمزارزها، همچنان به قوت خود باقی است و به هنگام تحلیل و پیشبینی قیمت بیتکوین، میبایست این نکته را مدنظر داشت. اما از آنجایی که رمزارزها، در حال تبدیل شدن به یکی از گزینههای اصلی برای سرمایهگذاری هستند، توصیه ما به شما خرید این ارزهای دیجیتالی و بهرهمندی از منافع آن است، به شرط آن که روحیهای ریسکپذیر داشته باشید.
سوالات متداول
ابزارهای مهم در شناسایی پایان بازار صعودی کدامند؟
میلیونها ابزار برای تشخیص پایان بازار صعودی و زمانبندی مناسب برای خروج، وجود دارند که مهمترین آنها شاخص Puell Multiple، شاخص MVRV-Z و استراتژی هودل است.
هر چند سال یک بار هاوینگ اتفاق میافتد؟
از آنجایی که سرعت استخراج بیتکوین حدود 6 بلاک در هر ساعت است و پس از هر 210 هزار بلاک، یک هاوینگ رخ میدهد؛ بنابراین به صورت تقریبی میتوان گفت که هاوینگ، هر 4 سال یک بار اتفاق میافتد.
کارن آهنگری
بازی با کلمات، یکی از بهترین سرگرمیهاست. در کنارش، کمک به دیده شدن این کلمات با کمک SEO هم مهمترین وظیفهی من تو بیتپینه. سعی میکنم دانستههام رو تو حوزه کریپتو با کاربرها به اشتراک بذارم و با سئو به دیده شدن این دانستهها، کمک کنم.
عالی و آموزنده