کمپین اسلایس

معرفی حد سود (TP) و حد ضرر (SL)؛ دو ابزار کلیدی برای مدیریت ریسک

تاریخ: 4 اردیبهشت 1403
زمان مطالعه:  14 دقیقه
معرفی حد سود (TP) و حد ضرر (SL)؛ دو ابزار کلیدی برای مدیریت ریسک

اولین و مهم‌ترین مفاهیمی که باید هر تریدر تازه‌کار و مبتدی در بازارهای مالی به‌خوبی فرابگیرد، بدون شک حد سود (TP) و حد ضرر (SL) خواهد بود و متأسفانه برخی از تریدرهای باتجربه نیز در استفاده و تعیین این نواحی به نسبت استراتژی معاملاتی خود، دچار خطا و اشتباهاتی می‌شوند.
در این جهت، اگر تا به امروز درباره ترید ارزهای دیجیتال و بازارهای مالی مختلف تازه‌کار هستید و درباره حد سود و ضرر و استفاده درست آن اطلاعاتی ندارید، مطالعه این مقاله به شما پیشنهاد شده و توصیه می‌کنیم، این مطلب را با دوستان خود نیز به اشتراک بگذارید. در مقاله امروز، به‌طورکلی درباره حد سود (Take Profit) و حد ضرر (Stop Loss) صحبت کرده و در کنار بررسی مفهوم و کاربرد هر کدام در ترید ارزهای دیجیتال، به نکات مهمی درباره بهینه‌سازی و استفاده صحیح آنها نیز اشاره خواهد شد.

حد سود (TP) و حد ضرر (SL) چیست؟

حد سود (TP) و حد ضرر (SL)، نوعی از سفارش‌های لیمیت مدیریت شده در ستاپ معاملاتی هستند که افراد پیش از آغاز ترید، طبق نسبت ریسک به ریوارد خود (R/R) آنها را تعیین و معاملات را ثبت می‌کنند. این نوع سفارش‌ها، به دلیل تأثیرپذیری شدید از شیوه یا روش تحلیل هر فرد، می‌توانند در سطوح و نواحی مختلفی قرار گیرند. پس بااین‌وجود، استاپ‌لاس و حد سود را می‌توانیم جزئی مهم از استراتژی معاملاتی بنامیم که برای حاشیه سود بهتر، تسلط بیشتر بر چارچوب ترید و جلوگیری از ضررهای سنگین و ازدست‌رفتن سودهای مناسب مورداستفاده قرار می‌گیرند.

پسری که روس نمودار شمعی حد سود و حد ضرر ایستاده است

تا به امروز، دسته‌های مختلفی از انواع حد ضرر و حد سود در بازار ارزهای دیجیتال به مقاصد و اهداف مختلف مورداستفاده می‌گیرد که باتوجه‌به گستردگی استراتژی‌های معاملاتی، می‌تواند دارای تفاوت‌های بسیار اساسی در درصد سود یا ضرر و به‌طورکلی ریسک به ریوارد داشته باشند.

حد سود چیست؟

همان‌طور که در قبل نیز اشاره شد، حد سود (Take Profit) در تحلیل تکنیکال، به سفارش‌های لیمیت یا محدودی در نواحی مختلف اشاره داد که می‌تواند با کمک اندیکاتورهای مختلف، استراتژی معاملاتی، نواحی حمایتی و مقاومتی و حتی بخشی از برنامه مدیریت ریسک و سرمایه تریدرها تعیین شود. در واقع، هیچ تحلیلگر یا تریدر امروزی را نخواهید یافت که از حد سود در استراتژی معاملاتی خود استفاده نکند و حتی اگر در بازار اسپات یا فیوچرز ارز دیجیتال مشغول باشد، همیشه از نواحی مهم قیمت به‌منظور سفارش‌هایی لیمیت برای حد سود استفاده خواهد کرد.

در نتیجه، حد سود یا ناحیه کسب سود را می‌توانیم جزئی اساسی از استراتژی و چارچوب معاملاتی مناسب به شمار آوریم که در کنار ارائه برنامه‌ای منظم به موقعیت موردنظر، از احتمال ازدست‌رفتن سود نیز جلوگیری خواهد کرد.

چطور حد سود تعیین کنیم؟

شاید تا به اینجای مقاله بزرگ‌ترین سؤالی که در ذهنتان شکل‌گرفته باشد آن است که چطور حد سود خود را تعیین کنید و در واقع چه چارچوب مناسبی برای این منظور وجود دارد. در واقع، تعیین حد سود می‌تواند از روش‌های متغیری صورت پذیرد و این نواحی یا سفارش‌ها، در ارتباط مستقیمی با نوع یا سبک تریدر هر فرد تعیین خواهد شد.

برای مثال، افرادی که از اندیکاتورهای مختلفی مانند، اندیکاتور ATR استفاده می‌کنند، بدون شک نقاط TP مختلفی را به نسبت افرادی که از اندیکاتور دیگر و روش‌های تحلیلی مختلف استفاده می‌کنند، خواهند داشت. حتی ممکن است برای کسب نقطه مطلوب Take Profit، برخی از تریدرها از ترکیب نواحی حمایتی، مقاومتی و کلیدی قیمتی، به همراه اندیکاتورها، الگوهای کندلی و ترازهای فیبوناچی استفاده کنند تا از قرار دهی حد سود خود در مهم‌ترین نواحی اطمینان کافی را کسب کرده باشند.

از پیوند بلاک‌چین و هوش مصنوعی، به پول می‌رسیم؟

جوابت تو شماره ۱۴ ماهنامه دامیننسه!

    مزایا و معایب تعیین حد سود

    تعیین حد سود، باوجودآنکه تا به امروز به اصلی جداناپذیر از تحلیل تکنیکال و استراتژی‌های معاملاتی تبدیل شده است، دارای مزایا و معایب خود بوده و بهتر است برای درک بهتر این سفارش‌های مدیریت شده مبتنی بر اصل مدیریت سرمایه و ریسک، به این موارد نیز دقت کافی را داشته باشید. در بخش زیر، به مهم‌ترین و اصلی‌ترین مزایا و معایب حد سود یا TP اشاره شده است که برای درک کلی از هر کدام، به‌صورت مختصر درباره آنها توضیح و تعریفی را ارائه خواهیم داد. بااین‌حال، ممکن است که این مزایا و معایب به نسبت استراتژی معاملاتی و سبک تحلیلی شما نیز متغیر باشد.

    کاهش نگرانی و اضطراب تریدر

    اولین و شاید مهم‌ترین مزایا حد سود (Take Profit)، در کاهش نگرانی و اضطراب تریدر، پس از تحلیل کلی و ورود به معاملات است. در اصطلاحی رایج، پس از تعیین استاپ‌لاس و حد ضرر خود که طبق چارچوب معاملاتی خود تعیین کرده‌اید، دیگر آسوده خواهید بود و نگرانی درباره نوسانات نخواهید داشت. در واقع، ممکن است که به‌واسطه کار و مشغله زیاد، نتوانید به مدیریت معامله یا موقعیت معاملاتی خود بپردازید که ازاین‌جهت حد سود و تعیین ضرر اتوماتیک می‌تواند کمک شایانی به شما در جهت مدیریت موقعیت و زمان داشته باشد.

    مدیریت سرمایه و ریسک

    همان‌طور که قبل نیز اشاره کردیم، حد سود بخشی جدانشدنی از مدیریت ریسک و سرمایه است و از طریق این روش، تریدرها یا تریدران، قادر خواهند بود که سود مناسب خود را با درنظرگرفتن شرایط بازار، نواحی مقاومتی پیش‌رو، اندیکاتورها و حتی الگوهای تحلیل تکنیکال مختلف تعیین کرده و ریسک ازدست‌رفتن سود خود را کاهش دهند. در واقع، با تعیین حد سود، قادر خواهید بود طبق برنامه مدیریت دارایی و ریسک خود، درصد یا مقدار درآمد مطلوب در طول موقعیت‌های معاملاتی را تعیین کرده و بیش از این حاشیه کلیدی در استراتژی خود ریسک بازار را به جان نخرید.

    محدودکردن سود معامله

    اولین و مهم‌ترین چالش که برخی از تریدرها به‌عنوان معایب حد سود یاد می‌کنند، محدودکردن سود معامله خواهد بود که به‌احتمال رشد بیشتر قیمت در برخی مواقع خواهد داشت. بااین‌حال، اگر کمی به این مفهوم دقت شود، این فرایند در کنار چالش، برای مدیریت سرمایه و ریسک بسیار تأثیرگذار بوده و می‌تواند در برنامه‌ریزی مهم واقع شود. در نمای کلی، احتمال آن وجود دارد که قیمت پس از برخورد به حد سود شما، بیشتر رشد یا ریزش داشته باشد. بااین‌حال، آنچه که بیشتر اهمیت خواهد داشت، ترید و اعمال چارچوب معاملاتی خود به بهترین روش است و از این بابت، سود یا ضرری خارج از این چارچوب، منطقی به نظر نخواهد رسید.

    حد ضرر چیست؟

    حد ضرر (Stop Loss) یا استاپ‌لاس نیز مانند حد سود، نوعی سفارش لیمیت یا محدود در نواحی مهم قیمت است که به‌خصوص در معاملات فیوچرز، به‌منظور کاهش ریسک و مدیریت ضرر وارده مورداستفاده قرار می‌گیرد. در واقع، اهمیت حد ضرر می‌تواند به‌مراتب از حد سود، بالاتر باشد، زیرا، در صورت استفاده‌نکردن از استاپ‌لاس، ممکن است تمامی سرمایه درگیر شما در معامله لیکویید و از دست برود. استاپ‌لاس یا حد ضرر، مانند حد سود، بخش مهمی از مدیریت سرمایه و ریسک هر تریدر خواهد بود و تعیین و استفاده صحیح از آن، به‌خصوص در بازار بسیار نوسانی ارز دیجیتال، می‌تواند در حفظ سرمایه و جلوگیری از احتمال ازبین‌رفتن سرمایه کمک مناسبی کند.

    استفاده از استاپ لاس با قیچی برای جلوگیری از ضرر کردن

    برای تعیین حد ضرر، مانند فرایند تعیین حد سود، از تکنیک‌های مختلفی در تحلیل تکنیکال استفاده خواهد شد که می‌تواند شامل دسته متفاوتی از سبک‌های تحلیلی و روش‌های تریدری باشد. به این وجود، بخش بعدی به اصلی‌ترین نکات درباره تعیین حد ضرر اشاره خواهد کرد.

    چگونه حد ضرر تعیین کنیم؟

    چگونگی یا نحوه تعیین حد ضرر در ترید یا موقعیت‌های معاملاتی مختلف، می‌تواند با کمک دسته ابزارهای کلیدی در تحلیل تکنیکال، مانند اندیکاتورها، الگوهای کلاسیک و هارمونیک، سطوح حمایتی و مقاومتی و حتی سطوح عرضه و تقاضا پرایس‌اکشنی تعیین شود. فراتر از ابزارهای تحلیل تکنیکال، مهم‌ترین فاکتور در تعیین استاپ‌لاس، به نحوه مدیریت ریسک و سرمایه هر فردی باز خواهد گشت. برای مثال، امکان دارد شما در هر معامله توانایی یا مدیریت ریسک، 5 درصد از سرمایه درگیر در موقعیت خود را داشته باشید، اما فردی دیگر به مراتب درصد‌های بیشتر یا کمتری را اعمال کند.

    در واقع، تعیین حد ضرر مانند حد سود، تا حد زیادی می‌تواند انعطاف‌پذیر نسبت به شرایط، نواحی مهم قیمتی، شیوه مدیریت ریسک و سرمایه و حتی مقدار دارایی درگیر شده شما در موقعیت معاملاتی مدنظر باشد و مدیریت و توجه زیاد به این موارد، تریدری باتجربه را از مبتدی متمایز خواهد کرد.

    مزایا و معایب استفاده از حد ضرر

    استفاده از حد ضرر در معاملات ارز دیجیتال، همانند حد سود، دارای مزایا و معایب مختص به خود بوده و هر فردی برای درک اهمیت استفاده یا بهره‌وری صحیح از آنها، باید با این موارد کلیدی و مهم آشنا باشد. ازاین‌جهت، در بخش زیر، به‌صورت مختصر به مزایا و معایب حد ضرر در تحلیل تکنیکال اشاره خواهد شد که توجه به هر کدام کمک مناسبی به شما برای تعیین حد ضرر و استفاده صحیح از آن خواهد کرد.

    مزایا:

    • جلوگیری از لیکویید شدن و ازدست‌رفتن سرمایه
    • کمک به فرایند مدیریت ریسک و سرمایه در هر موقعیت (ریسک واقعی شما با ریسک درگیر شده با موقعیت شما یکسان نیست.)
    • کمک به حفظ سرمایه در طولانی‌مدت در صورت نسبیت مناسب با حد سود
    • کاهش نگرانی شما از بابت نوسانات بازار و صرفه‌جویی در وقت

    معایب:

    • ریسک وارد به شما با هر موقعیت مشتقه و فیوچرز به‌قدری سنگین است که استاپ‌لاس نیز در این فرایند شاید کمک چندانی نکند.
    • امکان آن وجود دارد که نقطه استاپ‌لاس شما در صورت قرار دهی در نواحی نامناسب، فعال شده و سپس قیمت طبق انتظار شما رفتار کند.
    • امکان آن وجود دارد که به دلیل نوسانات بازار، این سفارش محدود به‌درستی کار نکند.

    انواع مختلف حد ضرر در بازار ارز دیجیتال

    اگر به استاپ‌لاس یا حد ضررهای صرافی‌های مختلف در بازار فیوچرز، اسپات و… دقت کرده باشید، اکنون می‌دانید که انواع مختلفی از حد ضرر در بازار ارز دیجیتال وجود دارد که بسیاری از افراد به مقاصد و اهداف مختلف از آن استفاده کرده و معاملات خود را ثبت می‌کنند. در نمای کلی، سه نوع اصلی از استاپ تا به امروز وجود دارد که به نام‌های استاپ‌لاس معمولی یا کاملاً (Complete Stop)، استاپ‌لاس جزئی یا Limited و حد ضرر ادامه‌دار (Trailing Stop) تقسیم خواهند شد. برای آشنایی کلی و درک بهتر استفاده و کاربرد هر کدام از استاپ‌لاس‌ها، در بخش زیر به بررسی و تعریف آنها پرداخته‌ایم که می‌توانید پس از آشنایی با هر استاپ‌لاس، از آنها برای اعمال معاملات بهتر از نظر مدیریت ریسک و سرمایه بهره‌مند شوید.

    استاپ‌لاس کامل یا Complete Stop

    استاپ‌لاس کامل یا Complete Stop را می‌توانیم همان استاپ‌لاس معمولی بنامیم که امروزه هر تریدری از آن استفاده کرده و برای جلوگیری از ضرر و ریسک زیادی بازار کاربرد زیادی دارد. اگر هر حتی موقعیت معاملاتی ساده را بازکرده باشید، به‌خوبی می‌دانید که استاپ‌لاس کامل به چه میزان ساده و کاربردی است. برای مثال، اگر شما قیمت بیت کوین را ببینید و در سطح 65٬000 دلار، پیش‌بینی شما بر رشد تا سطح 70٬000 دلار باشد، اما زیر محدوده 62٬000 را خطرناک و ریسکی تلقی کنید، می‌توانید به‌راحتی حد ضرر خود را زیر محدوده 62٬000 دلار تنظیم کرده و به موقعیت معاملاتی خود وارد شوید.

    با دست جلوی ریزش دومینویی را گرفتن

    پس در نتیجه، با کمک استاپ‌لاس کامل، حتی درصورتی‌که قیمت به زیر 62٬000 دلار برسد، شما برای آن برنامه ریزی کرده و نگرانی بابت از دست رفتن سرمایه بیشتر ندارید. با این وجود، تخمین نوسانات قیمت و مدیریت استاپ لاس، برای جلوگیری از لغزش قیمت می‌تواند عقلانی به نظر برسد.

    استاپ‌لاس جزئی یا Limited/Partial Stop

    استاپ‌لاس جزئی یا Limited/Partial Stop، به استراتژی مدیریت ریسک اشاره دارد که در آن تریدر تصمیم می‌گیرد به‌جای بستن کل موقعیت، تنها بخشی از موقعیت خود را در هنگام شروع فعال‌سازی استاپ‌لاس ببندد. این رویکرد به تریدرها اجازه می‌دهد تا در بخشی از معامله خود سود کنند و درعین‌حال به موقعیت باقی‌مانده فرصت ایجاد سود بیشتر می‌دهد. برای مثال، اگر تریدری در موقعیت خرید ارز دیجیتالی در محدوده قیمتی 20 دلار قرار گرفته باشد و حد ضرر جزئی خود را در محدوده کاهش 10 درصدی (با احتساب اهرم) تعیین کند، قادر خواهد بود در صورت فعال شدن استاپ 10 درصد، بخش از دارایی درگیر در معامله( برای مثال، 50 درصد از آن) را به فروش رسانده و ما بقی را در صورت اعتقاد به رشد مجدد، در موقعیت حفظ کند.

    این استراتژی به تریدرها کمک می‌کند تا از سرمایه خود محافظت کنند و زیان را کاهش دهند و درعین‌حال از معاملات سودآور خود بهترین نتیجه را دریافت کنند. این روش استاپ‌لاس، به‌ویژه زمانی مفید است که تریدر بخواهد بخشی از سود حاصل از موقعیت خود را بدون خروج کامل از معامله تضمین کند.

    حد ضرر ادامه‌دار یا Trailing Stop

    حد ضرر ادامه‌دار یا Trailing Stop را می‌توانیم نسخه‌ای انعطاف‌پذیر نسبت به سایر حد ضررها نام ببریم که برای حفظ‌کردن سود یا محدودکردن زیان در حین حرکت مطلوب معامله طراحی شده است. این استاپ‌لاس، برخلاف استاپ‌لاس سنتی که با قیمت ثابتی تعیین می‌شود، با حرکت قیمت دارایی در جهت مطلوب، حد ضرر پایانی را پس از تنظیمات به طور خودکار مدیریت می‌کند. این نوع از استاپ‌لاس، به‌صورت معمول به‌منظور حفظ سرمایه یا سود حاصل از موقعیت در سود استفاده می‌شود و امروزه بسیاری از تریدرها پس از در سود مناسب قرارگرفتن موقعیت خود، از تریلینگ استاپ یا حد ضرر ادامه‌دار استفاده می‌کنند. برای درک بهتر استفاده کاربرد تریلینگ استاپ، بهتر است به سراغ مثالی رفته و نحوه استفاده از این نوع از استاپ‌لاس را شفاف کنیم:

    • فرض کنید که موقعیت خرید بیت کوین را در سطح 50000 دلار بازکرده و قیمت پس از چند روز به محدوده 60000 رسیده و شما در سود مناسبی قرار گرفته‌اید. بااین‌حال شما، همچنان دیدگاه صعودی داشته و قصد دارید در کنار این دیدگاه صعودی، سرمایه خود را نیز حفظ کنید.
    • پس شما حد ضرر ادامه‌دار یا تریلینگ استاپی را با 10 درصد کمتر از بالاترین قیمت کنونی مارکت یا لیمیت (اکنون با فرض بالا 60000 دلار است) تنظیم خواهید کرد که با احتساب قیمت 60 هزار دلار، در محدوده 54000 دلار قرار خواهد گرفت.
    • حال اگر قیمت، پس از تعیین حد ضرر ادامه‌دار، به 65000 دلار برسد، این استاپ لاس، نقطه خروج بعدی را 10 درصد کم تر از 65000 دلار محاسبه کرده که 58500 دلار خواهد شد. (بالا‌ترین یا پایین‌ترین قیمت کنونی را به‌عنوان مقیاس درصد اعمال شده استفاده می‌کند. پس 10 درصد کمتر از 65000 را محاسبه خواهد کرد نه 60000)

    با شرایط بالا، اگر بازار شروع به اصلاح قیمتی و ریزش کند، نقطه استاپ‌لاس شما در محدوده 58500 قرار گرفته و خیال شما از حفظ سود و دارایی خود راحت خواهد ماند. همان‌طور که در مثال بالا پیداست، حد ضرر ادامه‌دار برای حفظ سرمایه و سود، چه در موقعیت‌های فروش/ خرید فیوچرز و انواع بازارهای مشتقه، می‌تواند کاربردی عمل کرده و در کنار حفظ دارایی، ریسک معاملاتی را نیز اندکی کاهش دهد.

    ابزار حد سود در تریدینگ ویو

    استفاده از ابزارهای حد سود و حد ضرر، تا به امروز به لطف گستردگی پلتفرم‌های معاملاتی مانند تریدینگ ویو، بسیار آسان و کاربردی شده و تا به اکنون، بسیاری از تریدرها، پیش از باز کردن معامله در بروکر، کارگزاری و صرافی، حد سود و ضرر خود را به همراه ریسک به ریوارد در تریدینگ ویو بررسی می‌کنند.

    ابزار حد سود در تریدینگ ویو

    اگر قصد استفاده و بررسی حد سود و حد ضرر خود را در انواع معاملات خرید (Long) و فروش (Short) دارید، در بخش زیر به آموزش استفاده از این ابزارها در تریدینگ ویو، خواهیم پرداخت که برای تخمین میزان ریسک و سود شما پیش از انجام معامله، بسیار تأثیرگذار است.

    • ابتدا نیاز است که در سایت تریدینگ ویو حساب رایگانی داشته باشید تا قادر به دسترسی به ابزارهای آن شوید.
    • در صفحه اصلی تریدینگ ویو، در بخش کناری ابزارها در ردیف چهارم، روی Long Position و Short Position کلیک کنید. (اگر قصد تخمین حد سود و ضرر را در معامله خرید دارید، از Long Position استفاده کرده و اگر قصد تخمین آن را در معاملات فروش را دارید، از Short position استفاده کنید.)
    • پس از باز کردن این ابزار، ابتدا خط میانی یا اصلی را باید روی نقطه دقیق ورود قرارداد فروش یا خرید خود قرار دهید. برای مثال، اگر قصد دارید در محدوده 20 دلار شروع به معامله خرید کنید، باید خط میانی را به صورت دقیق بر این ناحیه تنظیم کنید.
    • دو خطوط بالایی و پایینی نیز، حد سود و حد ضرر شما هستند که به نسبت قرارداد یا پوزیشن خرید یا فروش، می‌توانند در بالا یا پایین قرار گیرند.
    • پس از تعیین نقطه ورود، ناحیه حد ضرر و حد سود خود را روی محدوده موردنظر خود قرار داده به مشخصات آن دقت کنید.
    • اکنون در صفحه، برای شما میزان سود و ضرر این قرارداد و نسبت ریسک به ریوارد مشخص شده است که به‌راحتی می‌توانید پیش از تعیین این موارد در صرافی، آنها را چندین بررسی کرده و در صورت مناسب‌بودن، موقعیت معاملاتی را اجرا کنید.

    اشتباهات رایج در گذاشتن حد ضرر

    استاپ‌لاس، باوجودآنکه همیشه به‌عنوان مهم‌ترین امر در تریدر یا انجام معاملات یاد می‌شود، در زمان اجرا و استفاده توسط تریدرها با اشتباهات رایجی همراه بوده و حتی ممکن است شما نیز در فرایند استفاده و گذاشتن حد ضرر روی موقعیت‌های خود اشتباهات زیادی را داشته باشید. ازاین‌جهت، بهترین کار برای برطرف‌کردن هر مشکل، اشاره و آشنایی با دلایل آن است. پس در بخش بعدی با این هدف، سعی می‌کنیم به مهم‌ترین و اصلی‌ترین اشتباهات رایج در استفاده و گذاشتن حد ضرر اشاره کنیم که توجه کلی به آنها، بسیاری از مشکلات شما در ترید حل خواهد کرد.

    قراردادن استاپ‌لاس در اعداد دلخواه

    قراردادن استاپ‌لاس در اعداد یا نواحی دلخواه را می‌توانیم بزرگ‌ترین اشتباه تریدرهای تازه‌کار به شمار آوریم که متأسفانه بسیار دیده شده و مخرب است. در این اشتباه، تریدرهای تازه‌کار، به دلیل شناخت ناکافی از نواحی مهم و محدوده‌های ارزشمند، از اعدادی دلخواه برای حد ضرر خود استفاده خواهند کرد که نتیجه این موقعیت‌ها، با حاشیه بالایی ضرر مطلق است. برای‌آنکه بتوانید بهترین نتیجه را از موقعیت خود دریافت کنید، بسیار ضروری است که نواحی مهم حمایتی یا مقاومتی قیمت را شناسایی و از آنها برای نواحی حد ضرر یا حد سود خود استفاده کنید. این نواحی به دلیل اهمیت بر قیمت می‌توانند، در جلوگیری از ضرر و از دست سود شما تأثیرگذار باشند.

    قراردادن حد ضرر خیلی نزدیک

    بخش دیگری از اشتباهات رایج در گذاشتن حد استاپ، در قراردادن حد ضرر در نواحی بسیار نزدیک به قیمت فعلی خلاصه می‌شود که به‌صورت معمول پس از چندین‌ترید با ضرر سنگین اعمال خواهد شد. در واقع، در این اشتباه، تریدرها در ازای مدیریت دارایی خود و درگیرکردن درصد کمتر دارایی به دلیل ضررهای قبلی، استاپ‌لاس خود را نزدیک‌تر کرده و اشتباه دیگری را ثبت می‌کنند. قراردادن حد ضرر در نزدیکی محدوده‌ای که در حال آغاز معامله هستید، به‌خصوص در بازار نوسانی ارزهای دیجیتال، حتی اگر این محدوده، سطحی ارزشمند و مهم باشد، می‌تواند حاشیه خطر بالایی را برای شما به ارمغان آورد و قیمت با کوچک‌ترین نوسان، می‌تواند استاپ شما را فعال و سپس طبق انتظار شما رفتار کند.

    در نتیجه، توصیه می‌شود، برای ورود به معاملات خرید یا فروش، نقطه حد ضرر خود را تمامی ابزارها و شیوه‌های تریدی که استفاده می‌کنید، در محدوده‌ای قرار دهید که در کنار رعایت برنامه مدیریت ریسک و سرمایه شما، با نوسان کوچک قیمت فعال نشود.

    طمع‌کردن و استاپ‌لاس نامناسب

    شاید گزینه‌ای که برای هر تریدر امروزی بسیار آشنا به نظر برسد، طمع‌کردن و قرارداد استاپ‌لاس در نواحی نامناسب باشد که همیشه به‌عنوان مخرب‌ترین اشتباه در ترید یاد خواهد شد. استفاده از استاپ‌لاس‌های بسیار دور نسبت به قیمت فعلی، به‌مراتب از استاپ‌لاس‌ها نزدیک به قیمت، مخرب‌تر بوده و ضرر سنگینی را به بار می‌آورد. برای حل این مشکل، بهتر است که برنامه دقیقی برای انجام معاملات داشته و مقدار سرمایه درگیر در معامله، مقدار ریسک شما در ازای حد ضرر، نقاط ورود و خروج و تمامی اطلاعات مربوط به معامله خود را یادداشت و بررسی کنید.

    استفاده از استاپ‌لاس‌های بسیار دور از قیمت، با امید آنکه بازار ریکاوری کرده و طبق انتظار شما حرکت کند، می‌تواند ضرر سنگینی را ایجاد کند که در بسیاری از مواقع، هیچگاه قابل‌جبران نبوده و برگشت‌ناپذیر است.

    قراردادن استاپ دقیقاً روی سطوح حمایت یا مقاومت

    از اشتباهاتی رایجی که آن را می‌توانیم نوعی خطای تکنیکی و تجربی یاد کنیم، قراردادن استاپ‌لاس دقیقاً روی سطوح حمایتی یا مقاومتی و حتی اعداد رند قیمتی است. شاید شما که اکنون در حال مطالعه این مقاله باشید نیز به‌مراتب این اشتباه را مرتکب شده و از این امر غلط تا به امروز آگاهی نداشته باشید. برای استفاده صحیح از استاپ‌لاس، توصیه می‌شود که در بسیاری از موارد، حد ضرر را چند درصد زیر ناحیه حمایتی یا مقاومتی مدنظر خود قرار دهید که در صورت تست ناحیه و نوسان زیاد قیمت در روی این سطح ارزشمند، استاپ‌لاس شما فعال نشود.

    در بیانی ساده، امکان دارد برای واکنش به سطح حمایتی یا مقاومتی، قیمت نوسانات بسیار شدیدی داشته و حتی مدت‌زمان زیادی در تایم فریم شما در این ناحیه بماند، پس منطقی‌تر است که برای این موقعیت، حد ضرر را چند درصد زیر یا بالای ناحیه حمایتی یا مقاومتی خود قرار دهید. این امر، برای حد سود شما نیز صادق است. ممکن است که قیمت قبل از نزدیکی به سطح حمایتی یا مقاومتی به دلیل روند تقاضا و عرضه شدید، کندل‌هایی با سایه بلند را تشکیل داده و هیچگاه به نواحی برخورد نکند. در نتیجه، مانند حد ضرر، بهتر است حد سود را چند درصد نرسیده به سطح حمایتی یا مقاومتی خود تعیین کرده یا در نزدیکی آن درصد مناسبی از موقعیت را به‌صورت استاپ جزئی خارج کنید.

    سؤالات متداول

    • چند نوع حد ضرر وجود دارد؟

    حد ضرر یا استاپ‌لاس، تا به امروز در سه دسته اصلی، حد ضرر معمولی یا کامل (Complete Stop)، استاپ‌لاس جزئی یا Limited/Partial Stop و حد ضرر ادامه‌دار یا Trailing Stop تقسیم می‌شود که هرکدام به مقاصد یا اهداف مختلفی توسط تریدرها مورداستفاده قرار خواهد گرفت.

    • نسبت ریسک به ریوارد چیست؟

    نسبت ریسک به ریوارد (Risk/Reward Ratio) که با نام اختصاری R/R نیز شناخته می‌شود، به نسبت بین مقدار ریسک شما (میزان حد ضرر) و پاداشی که کسب می‌کنید (میزان حد سود) اشاره دارد که برای تخمین شرایط موقعیت‌های معاملاتی ایدئال یا مناسب، مورداستفاده قرار می‌گیرد.

    • نحوه محاسبه حد ضرر چگونه است؟

    برای بررسی و محاسبه ضرر در هر موقعیت معاملاتی، به‌راحتی می‌توانید به پلتفرم تریدینگ ویو مراجعه کرده و پس از استفاده از ابزار Long Position یا Short Position، به نسبت موقعیت فروش یا خرید خود، مقدار حد ضرر و ریسک به ریوارد کلی خود را تخمین بزنید.

    • بهترین نواحی برای تعیین حد ضرر کدام‌اند؟

    بهترین نواحی برای تعیین یا قراردادن حد ضرر، می‌توانند در ترکیبی از نواحی عرضه و تقاضا، حمایتی و مقاومتی، بالا یا پایین میانگین متحرکه، اندیکاتور یا هر ابزار دیگری باشند و تشخیص آنکه کدامین قادر به ثبت عملکرد بهتری هستند، بسیار به سبک‌ترید و نوع شخصیت تریدر بستگی خواهد داشت.

    • حد ضرر و حد سود ایدئال کدام است؟

    حد سود و حد ضرر ایدئال، در کنار بخش مدیریت سرمایه و دارایی، ارتباط مستقیمی با سبک تحلیل و ترید خواهد داشت که در نتیجه روی ریسک به ریوارد نیز تأثیرگذار است. برای مثال، معاملات اسکالپ، ریسک به ریواردی 1:1 یا 1:1.5 و معاملات سوئینگ ریسک به ریوارد بالای 1:3 دارند.

    محمد رجبی

    محمد رجبی

    من چند سالی هست که محقق بیت کوین‌ام و فکر می‌کنم بیت کوین، تنها تلاش موفق بشر برای دستیابی به آزادی مالی خواهد بود.

    مطالب نویسنده
    اشتراک گذاری:

    مطالب مشابه

    ارز دیجیتال یا سپرده بانکی؟ پاسخ به یک سوال مهم و پرتکرار

    در طی دهه‌های اخیر، رقابت در حوزه سرمایه‌گذاری به شکل‌های...

    بهترین سرمایه‌گذاری برای فرار از تورم کدام است؟

    سبقت و فرار از تورم، دغدغه همه کسانی‌ست که قدری سرمایه در...

    دیدگاه‌ها
    در پاسخ به دیدگاه کاربر