آیا تعداد تراکنشهای پندینگ کم در هر شبکه معیاری برای پایداری آن است؟
تاریخ: 24 آبان 1402
زمان مطالعه:
7 دقیقه
تعداد تراکنش های پندینگ (Pending) میتواند تأثیر مستقیمی بر پایداری شبکه و در نتیجه عملکرد ایدئال آن داشته باشد.
تراکنش پندینگ، یکی از مفاهیم کلیدی در دنیای ارزهای دیجیتال و بلاک چین است که معمولاً در فرایند انتقال داراییها به کار میرود. وقتی یک تراکنش در شبکه بلاک چین ارسال میشود، آن تراکنش به طور فوری بررسی و تأیید نمیشود، بلکه وارد یک وضعیت به نام «پندینگ» میشود. در این وضعیت، تراکنش در انتظار تأییدهای بیشتر از سایر اعضای شبکه قرار دارد.
این تأخیر بهمنظور اطمینان از صحت و امنیت تراکنشها ایجاد شده است. در این مقاله، به بررسی دقیقتر این مفهوم و عوامل مؤثر بر آن میپردازیم. همچنین، تأثیر تعداد تراکنش های پندینگ بر سرعت انتقال داراییها و پایداری شبکه را بررسی میکنیم. درک صحیح از تراکنش Pending، مهمترین گام برای شناخت بهتر فرایند تراکنشها در دنیای دیجیتالی است.
پندینگ (Pending) در لغت به معنای «در انتظار یا معلق» است. حتماً برایتان پیش آمده که خریدی را به صورت آنلاین انجام داده و سپس وضعیت آن را چک کردهاید. در ابتدا وضعیت آن «در انتظار تأیید سفارش» بوده و پس از مدتی (معمولاً چند ثانیه تا چند روز) وضعیت آن به «در حال انجام» تغییر پیدا میکند. منظور از پندینگ دقیقاً همین مدت زمانی است که شامل مراحل خرید تا تأیید سفارش میشود.
با این حساب، تراکنش پندینگ نیز تراکنشی است که هنوز در بلاک چین گنجانده نشده و تا زمانی که اولین تأییدیه را دریافت نکرده، در ممپول (mempool) باقی میماند. معمولاً، تراکنشهای بلاک چین در عرض یک دقیقه تأیید شده و در حساب شما ظاهر میشوند، اما این به شرطی است که حداقل یک شبکه، آن را تأیید کند. در غیر این صورت، بهعنوان «تراکنش Pending» برچسبگذاری میشوند و تا زمانی که تأیید نشده و در بلاک چین گنجانده نشده باشد، نمیتوان آن را نهایی دانست.
پس از تأیید تراکنش در شبکه، برچسب پندینگ حذف خواهد شد. حذفشدن این برچسب، خبر از نهاییشدن تراکنش و غیرقابلبازگشت بودن آن میدهد.
ارتباط تعداد تراکنش های پندینگ با پایداری شبکه
با توجه به توضیحاتی که در بالا ارائه دادیم، تراکنش پندینگ، تراکنشی است که هنوز در شبکه تأیید نشده است. این تراکنشها در صفی قرار میگیرند و در انتظار تأییدتوسط ماینرها یا اعتبارسنجها قرار میگیرند؛ اما آیا تعداد آنها اهمیتی دارد؟
تعداد تراکنشهای Pending به عنوان یکی از عوامل مهمی مطرح میشود که تأثیر مستقیمی بر پایداری و عملکرد شبکههای بلاک چین دارد. وقتی که تعداد تراکنشهای در انتظار تأیید یا پندینگ در شبکه بلاکچینی افزایش مییابد، میتواند چالشهایی را برای عملکرد و سرعت شبکه به وجود آورد.
تعداد زیاد تراکنش های پندینگ ممکن است به مشکلاتی مانند تأخیر در تأیید تراکنشها، افزایش هزینههای تراکنش، کاهش سرعت عملکرد شبکه و افزایش احتمال وقوع حملات به شبکه منجر شود. این چالشها میتوانند بر تجربه کاربران و همچنین توانایی شبکه در پردازش معاملات تأثیرگذار باشند. درعینحال، افزایش میزان تراکنش معلق نشاندهنده فعالیت زیاد در شبکه است و میتواند نشانگر افزایش استفاده از آن باشد. این در حالی است که توازن میان افزایش فعالیت و توانایی شبکه تأثیر بسزایی بر پردازش سریع و کارآمد تراکنشها دارد.
بنابراین، هرچه تعداد تراکنش های پندینگ کم باشد، شبکه پایدارتر و هرچه تعداد آن بیشتر باشد، شبکه ناپایدارتر است.
البته ناگفته نماند که هرچند تعداد تراکنش های پندینگ کم میتواند یک شاخص کلیدی برای پایداری شبکه باشد، اما تنها معیار ممکن نیست. معیارهای پایداری شبکه دیگری نیز وجود دارند که در زیر آنها را شرح میدهیم.
عوامل مؤثر بر تعداد تراکنش های پندینگ
تا اینجا گفتیم که تراکنش پندینگ چیست و تعداد آن چه تأثیری بر پایداری شبکه دارد؛ اما اکنون میخواهیم به سؤال مهمتری بپردازیم. عوامل مؤثر بر تعداد تراکنش های پندینگ چیست؟ چه عواملی باعث افزایش یا کاهش تعداد آنها میشود؟
از پیوند بلاکچین و هوش مصنوعی، به پول میرسیم؟
جوابت تو شماره ۱۴ ماهنامه دامیننسه!
مقیاسپذیری شبکه
مقیاسپذیری شبکه، به توانایی شبکه برای پردازش تعداد زیادی تراکنش در یک بازه زمانی مشخص اطلاق میشود. مقیاسپذیری یکی از چالشهای اصلی شبکههای بلاک چینی است. برخی از شبکههای بلاک چینی، مانند اتریوم یا بیت کوین، از نظر مقیاسپذیری محدودیتهایی دارند و در پردازش تعداد تراکنشهای بالا به مشکل میخورند؛ بنابراین، این امر میتواند منجر به افزایش میزان تراکنش های پندینگ شود.
سرعت تأیید تراکنش
سرعت تأیید تراکنش، مدت زمانی است که طول میکشد تا یک تراکنش در شبکه بلاک چینی تأیید شود. این مدتزمان میتواند بسته به عوامل مختلفی مانند ظرفیت شبکه، الگوریتم اجماع و هزینههای تراکنش متفاوت باشد.
سرعت تأیید تراکنش عامل مهمی است که میتواند تأثیر مستقیمی بر تعداد تراکنش های پندینگ داشته باشد. زمانی که سرعت تأیید تراکنش کم باشد، تعداد تراکنش های پندینگ نیز افزایش مییابد. این امر به دلیل آن است که تعداد تراکنشهای دریافتی توسط شبکه از تعداد تراکنشهایی که توسط ماینرها یا اعتبارسنجها تأیید میشوند، بیشتر میشود.
بهطورکلی، میتوان گفت که سرعت تأیید تراکنش رابطه معکوس با تعداد تراکنش های پندینگ دارد. هرچه سرعت تأیید تراکنش بیشتر باشد، تعداد تراکنش های پندینگ کمتر خواهد بود.
کارمزد تراکنش
کارمزد تراکنش، مبلغی است که کاربران برای تأیید تراکنشهای خود به ماینرها یا اعتبارسنجها پرداخت میکنند. این کارمزدها با توجه به نوع شبکه، نوع تراکنش و حجم تراکنش متغیر است و در هر تراکنش کارمزد متفاوتی دریافت میشود.
کارمزد تراکنش رابطه مستقیم با تعداد تراکنش های پندینگ دارد. زمانی که کارمزد تراکنشها بالا باشد، کاربران تمایل کمتری به پرداخت هزینههای بیشتر برای تأیید سریعتر تراکنشهای خود دارند. در نتیجه، تعداد تراکنش های پندینگ افزایش پیدا میکند.
افزایش سرعت تأیید تراکنش با پرداخت کارمزد بیشتر
اگر تراکنشی را انجام دادهاید و پس از مدتی هنوز تأیید نشده و در حالت پندینگ مانده است، راهکارهایی وجود دارد که از طریق آنها، شبکه را تشویق به تأیید سریع تراکنشتان کنید. مهمترین و آسانترین راهکار، پرداخت کارمزد بیشتر است.
استخراجکنندگان بیت کوین، هنگام انتخاب تراکنشها برای گنجاندن در یک بلوک، تراکنشهایی با کارمزد بالاتر را در اولویت قرار میدهند. هر چه کارمزد تراکنش خود را بالاتر تعیین کنید، در مدتزمان کمتری داخل بلوکی گنجانده و تأیید میشود.
البته، میزان کارمزدی که باید برای افزایش سرعت تأیید تراکنش پرداخت کنید، به عوامل مختلفی بستگی دارد، از جمله:
ترافیک شبکه: در زمانهای شلوغ شبکه، ماینرها یا اعتبارسنجها، کارمزد بیشتری را برای تأیید تراکنشها درخواست میکنند.
نوع تراکنش: برخی از تراکنشها، مانند تراکنشهای قراردادهای هوشمند پیچیده، نیاز به کارمزد بیشتری نسبت به تراکنشهای سادهتر، مانند انتقال ارزهای دیجیتال، دارند.
حجم داده: حجم دادههای مرتبط با یک تراکنش نیز میتواند بر میزان کارمزد مورد نیاز تأثیر بگذارد.
بههرحال اگر قصد افزایش سرعت تأیید تراکنش خود را دارید، میتوانید با پرداخت کارمزد بیشتر به این خواسته خود دست پیدا کنید؛ اما چگونه میتوان مبلغ کارمزد را در حین انجام تراکنش افزایش داد؟
آموزش افزایش کارمزد تراکنش
هر کیف پول دیجیتالی ممکن است مراحل مختلفی را برای افزایش کارمزد در حین انجام تراکنش در نظر داشته باشد، اما در حالت کلی میتوانید با طی مراحل زیر، این کار را انجام دهید. ما در این آموزش از کیف پول تراست ولت استفاده کردهایم.
۱) در صفحه اصلی کیف پول خود، روی توکن موردنظر خود ضربه زده و تراکنش تأیید نشده خود را انتخاب کنید.
۲) در صفحه باز شده عدد نانس (nonce) را به خاطر بسپارید. (در این مثال، عدد آن ۶۰ است). همچنین، آدرس مقصد را کپی کنید.
۳) به صفحه توکن موردنظر خود برگردید و دوباره گزینه Send را بزنید.
۴) آدرس کپی شده را پیست (Paste) کنید و مقدار توکن موردنظر برای ارسال را وارد کنید. این مقدار میتواند دقیقاً مطابق تراکنش پندینگ قبلی شما باشد یا تغییر پیدا کند. پس از این کار روی Continue کلیک کنید.
۵) در صفحه باز شده، روی آیکون تنظیمات در گوشه راست بالای صفحه ضربه بزنید. در این بخش، عدد nonce را به عددی که تراکنش پندینگ حاوی آن بود و آن را به خاطر سپرده بودید (عدد ۶۰)، تغییر دهید.
۶) همچنین، مقدار کارمزد را به میزان دلخواه افزایش دهید. توجه داشته باشید که مبلع تعیین شده برای کارمزد حتماً باید در کیف پول شما موجود باشد. سپس روی دکمه Save کلیک کنید.
۷) در نهایت روی دکمه Confirm کلیک کنید. تراکنش جدید شما با کارمزد جدید، جایگزین تراکنش پندینگ شما خواهد شد و بهاحتمال زیاد سرعت تأیید آن افزایش پیدا خواهد کرد.
توجه داشته باشید که این آموزش به صورت کلی و با درنظر گرفتن همه کیف پولها مطرح شده است. در برخی از کیف پولها مثل همین تراست ولت یا متامسک، علاوه بر راهکاری که آموزش داده شد، دکمهای با عنوان Speed up یا Increase fee در صفحه تراکنش پندینگ وجود دارد که بهراحتی میتوانید با انتخاب آن کارمزد را افزایش دهید.
پیشنهادات برای بهبود پایداری شبکههای بلاک چین
پایداری شبکههای بلاک چین به عوامل مختلفی بستگی دارد، از جمله امنیت شبکه، مقیاسپذیری، انعطافپذیری و هزینهها. بهبود هر یک از این عوامل میتواند به بهبود پایداری شبکه کمک کند؛ اما دراینبین یکی از مهمترین عواملی که تأثیر بسزایی بر پایداری شبکه دارد، مقیاسپذیری است.
افزایش مقیاسپذیری شبکه
اگر مقیاسپذیری شبکه افزایش یابد، عمده مشکلات شبکه برطرف میشود؛ چرا که مقیاسپذیری روی سایر عوامل مؤثر بر پایداری شبکه نظیر سرعت تأیید تراکنش و کارمزد تأثیر مستقیمی دارد. در صورتی که این مشکل برطرف شود، میتوان شاهد شبکهای با تعداد تراکنش معلق کم بود؛ اما چطور میتوان مقیاسپذیری شبکه را افزایش داد؟
افزایش ظرفیت شبکه: افزایش ظرفیت شبکه میتواند به پردازش سریعتر تراکنشها کمک کند. این امر میتواند از طریق افزایش تعداد نودها یا استفاده از فناوریهای جدید مانند مقیاسپذیری لایه دوم انجام شود.
بهبود الگوریتمهای اجماع: بهبود الگوریتمهای اجماع و استفاده از مناسبترین آنها در شبکه میتواند به کاهش زمان تأیید تراکنش کمک کند. الگوریتمهای اجماع مختلفی نظیر الگوریتم اثبات کار (PoW) یا الگوریتم اثبات سهام (PoS) وجود دارد که هر یک تأثیر متفاوتی بر مقیاسپذیری شبکه دارند. در مقاله «آشنایی با 15 الگوریتم اجماع» کلیه الگوریتمهای اجماع بلاک چین را با جزئیات معرفی کردهایم. میتوانید با مطالعه آن بیشتر با انواع الگوریتمها و تأثیراتشان بر شبکه آشنا شوید.
آگاهیبخشی به کاربران: آموزش به کاربران در مورد نحوه کاهش هزینههای تراکنش میتواند به کاهش تعداد تراکنش های پندینگ کمک کند. کاربران گاهی اطلاعی از این که کدام شبکهها کارمزد کمتری میگیرند، ندارند؛ ازاینرو، به شبکههای اصلی مراجعه کرده و این موضوع باعث کاهش مقیاسپذیری آنها میشود.
درحالیکه آنها میتوانند بهجای شبکههای اصلی، به شبکههایی با کارمزد پایینتر و مقیاسپذیری بالاتر مانند شبکه های لایه دوم مراجعه کنند و تراکنشهای خود را انجام دهند. در این صورت مقیاسپذیری شبکههای پر تراکنش نیز بیشتر میشود.
گفتار پایانی
مفهوم تراکنش پندینگ در شبکه بلاک چین، موضوعی حیاتی برای اطمینان از امنیت و صحت تراکنشهای دیجیتال است. این وضعیت به عنوان لایه امنی ایجاد شده تا تأییدهای بیشتری در مورد صحت تراکنشها به دست آید. این پسزمینه تضمین میکند که تبادلات مالی در دنیای دیجیتال با استفاده از بلاک چین، تحت نظر دقیق و دسترسی عمومی انجام شده و بهطورکلی، از لحاظ امنیتی پایدار و اعتمادسازی شده باشند.
بااینحال، گاهی تعداد تراکنش های پندینگ بیشتر شده و لطمهای به پایداری شبکه میزند؛ ازاینرو، باید تعادلی میان تعداد تراکنشها و امنیت لازم برای شبکه ایجاد شده و تاحدامکان تعداد تراکنش پندینگ را به حداقل رساند.
آیا تابهحال تراکنشی با مدتزمان پندینگ بیش از چند دقیقه داشتهاید؟ روی کدام شبکه تراکنش خود را انجام دادهاید؟ از تجربیات خود برای ما بگویید.
عارفه رهبری
تکنولوژی، نویسندگی و صدای کیبورد، من رو به وجد میارن. واسه همینم توی اکثر حوزههای تکنولوژی از جمله کریپتو غرق میشم، یاد میگیرم و مینویسم. حدود 2 سالی هست که در حوزه تولید محتوای صنعت کریپتو فعالیت میکنم و در تلاشم تا مفاهیم بلاک چین و کریپتو رو با زبانی ساده به مخاطبها ارائه بدم.
سلام امروز خواستم از تراست ولت مقداری ارز تون به ولت دیگه بفرستم که هنوز در حالت پندینگه بعد دوباره خواستم تراکنش دیگه ای انجام بدم که اونا هم در حالت پندینگ قرار گرفتن اگر راه حلی برای رفع این مشکل هست لطفا راهنمایی کنید
سلام خسته نباشی مطالب خیلی روان و کامل بود .بله همین الانش مقدار اتم در تراست ولت دارم و خواستم اونو از استیک خارج کنم اما با گذشت ۳روز هنوز در حالت پندینگ مانده لطفا اگه راهنمایی کنید ممنونتون میشم
سلام بهزاد عزیز
ممنون از توجه شما.
درباره سیکل استینگ اون پروژه مطمئن بشین و ببینین که برداشتها به چه صورت هست، اگر موردی بود، با پشتیبانی پلتفرم استیکینگ در ارتباط باشین.
سلام امروز خواستم از تراست ولت مقداری ارز تون به ولت دیگه بفرستم که هنوز در حالت پندینگه بعد دوباره خواستم تراکنش دیگه ای انجام بدم که اونا هم در حالت پندینگ قرار گرفتن اگر راه حلی برای رفع این مشکل هست لطفا راهنمایی کنید
سلام خسته نباشی مطالب خیلی روان و کامل بود .بله همین الانش مقدار اتم در تراست ولت دارم و خواستم اونو از استیک خارج کنم اما با گذشت ۳روز هنوز در حالت پندینگ مانده لطفا اگه راهنمایی کنید ممنونتون میشم
سلام بهزاد عزیز
ممنون از توجه شما.
درباره سیکل استینگ اون پروژه مطمئن بشین و ببینین که برداشتها به چه صورت هست، اگر موردی بود، با پشتیبانی پلتفرم استیکینگ در ارتباط باشین.