چرا به اکوسیستم چند بلاکچینی (Multichain) نیاز داریم؟

تاریخ انتشار: 16 خرداد 1401 | آخرین به‌روزرسانی: 25 تیر 1402
زمان مطالعه:  8 دقیقه
چرا به اکوسیستم چند بلاکچینی (Multichain) نیاز داریم؟

شبکه توزیع‌پذیر بلاکچین «Blockchain» توانسته است به یکی از فناوری‌های کلیدی در عصر حاضر تبدیل شود. ارزهای دیجیتال، توکن‌های غیرمثلی «NFT»، سازمان‌های خودگردان غیرمتمرکز «DAOs» و امور مالی غیرمتمرکز منسوب به دیفای «Defi» تحت همین شبکه قابلیت توسعه پیدا کرده‌اند. حالا در کنار همه این مفاهیم با مفهوم دیگری نیز تحت عنوان مالتی‌چین یا چند بلاکچینی روبه‌رو هستیم که کاربردهای وسیعی را به نمایش می‌گذارد. در ادامه قصد داریم تا ببینیم مالتی چین چیست و چند بلاکچینی چه مزایا و کاربردهایی را در بر می‌گیرد. اگر آگاهی از این موضوع برای شما نیز اهمیت دارد، با ما همراه شوید.

مالتی چین چیست؟

مالتی‌چین «Multichain» یا چند بلاکچینی، پلتفرمی است که به کاربران اجازه می‌دهد تا شبکه‌های بلاکچین خصوصی خاصی را ایجاد کنند که می‌تواند توسط سازمان‌ها برای تراکنش‌های مالی مورد استفاده قرار بگیرد. یک رابط برنامه‌نویسی کاربردی «API» و یک رابط خط فرمان چیزی است که فناوری چند بلاکچینی در اختیار شما قرار می‌دهد.

این چندگانگی به حفظ و تنظیم زنجیره بلاکچین کمک می‌کند.

در وصف بیشتر مالتی‌چین می‌توان گفت:

  • مالتی‌چین یک پلتفرم بلاک‌چین منبع‌باز «Open Sourse» است که جهت ایجاد و به‌کارگیری اپلیکیشن‌های بلاک‌چین خصوصی به کار می‌رود.
  • مالتی‌چین یک پروتکل روتر متقابل زنجیره‌ای است. زیرساختی برای اکوسیستم چند زنجیره‌ای که در نظر گرفته شده است تا به روتر نهایی وب 3 تبدیل شود. (وب 3 به نسل بعدی اینترنت اشاره دارد که به‌صورت غیرمتمرکز خواهد بود!)
  • مالتی‌چین به سازمان‌ها کمک می‌کند تا برنامه‌های بلاک‌چینی خود را با سرعت بسازند و به کار بگیرند. به‌طوری‌ که به توسعه دهندگان اجازه دهد بلاکچین و برنامه‌های کاربردی «dApps» را با حداقل دردسر بسازند.
  • در مالتی‌چین یا پلتفرم چند بلاکچینی می‌توانید به‌صورت اختیاری کنترل کنید که چه کسی تراکنش‌ها را متصل، ارسال یا دریافت کند. همچنین شما هستید که تعیین می‌کنید چه کسانی دارایی‌ها، جریان‌ها و بلوک‌ها را ایجاد کنند. در واقع در این سیستم، هر بلاکچین به اندازه نیاز شما باز یا بسته خواهد بود!
  • مالتی‌چین از بیش از 42 زنجیره از جمله زنجیره بایننس اسمارت‌چین «BNB Smart Chain»، فانتوم «Fantom» و هارمونی «Harmony» پشتیبانی می‌کند.
  • مالتی‌چین دارای ارز دیجیتال اختصاصی و بومی خود است که تحت عنوان مالتی «MULTI» در بازار کریپتو عرضه شده است. این رمزارز هم‌اینک (می 2022) در رتبه 2824 این بازار قرار داشته و با نرخ 91/4 دلار معامله می‌شود!
  • پلتفرم مالتی‌چین، پیش‌تر تحت عنوان پلتفرم انی‌سوآپ «Anyswap» شروع به کار کرده و توکن بومی انی «ANY» را ارائه داده بود.

با توجه به توصیفاتی که از مالتی‌چین داشتیم، مشخص است که این شبکه نیز می‌تواند در کنار سایر شبکه‌های حوزه بلاکچین، نقش به‌سزایی در تغییر اقتصاد و فعالیت‌های مالی ایجاد کند. ویتالیک بوترین «Vitalik Buterin» خالق اتریوم نیز آینده بلاکچین را متعلق به مالتی‌چین می‌داند.

مالتی‌چین چگونه کار می‌کند؟

چرا به اکوسیستم چند بلاکچینی (Multichain) نیاز داریم؟

فناروی مالتی‌چین در سطح پایه، از دو روش برای پل زدن توکن‌ها استفاده می‌کند. به‌ طوری‌ که:

  • اول، از قراردادهای هوشمند برای قفل کردن توکن‌ها در یک بلاکچین و برش توکن‌های پیچیده شده روی بلاکچین دیگر استفاده می‌کند.
  • هنگامی که این حالت امکان‌پذیر نباشد، از شبکه‌ای از استخرهای نقدینگی در سراسر زنجیره‌ها برای تجارت توکن‌های پل شده استفاده می‌کند.

 حتما بخوانید: استخر نقدینگی، از نحوه کارکرد تا مزایا و معایب

  • معمولاً همه این کارها را می‌توان در کمتر از 30 دقیقه بدون لغزش انجام داد.

مالتی‌چین از شبکه‌های ماشین مجازی اتریوم «EVM» و مجموعه‌ای از شبکه‌های بلاکچین با استفاده از فناوری‌های مختلف مانند کازماس «Cosmos» و ترا «Terra» پشتیبانی می‌کند. مالتی‌چین همچنین خدمات پل زدن مشابهی را برای NFTها (توکن‌های غیر قابل تعویض) ارائه می‌دهد. پروژه‌هایی که می‌خواهند توکن‌های خود را پل بزنند، می‌توانند با مالتی‌چین برای صدور آن‌ها به بلاکچین‌های جدید کار کنند. البته این سرویس رایگان است و در کمتر از یک هفته تکمیل می‌شود؛ برای تسهیل همه این کارها، مالتی‌چین دارای شبکه‌ای از گره‌های محاسبات چند حزبی امن منسوب به «SMPC» است که توسط طرف‌های مختلف اجرا می‌شود. به‌صورت دقیق‌تر می‌توان این مفاهیم را به‌صورت زیر بررسی کرد:

  • پل زدن «Bridging»

مالتی‌چین در زمان انتقال بین زنجیره‌ها از مکانیزم استاندارد پیوند رمزنگاری برای برخی از سکه‌ها و توکن‌ها استفاده می‌کند. تصور کنید می‌خواهید ارز بایننس‌کوین «BNB» را از زنجیره هوشمند بایننس به اتریوم متصل کنید. حالا «Multichain BNB» شما را در یک قرارداد هوشمند در «BNB Smart Chain» قفل می‌کند و سپس یک توکن BNB متصل شده در اتریوم ایجاد می‌کند. این کار در نسبت 1:1 انجام خواهد شد. این گزینه سرویس اصلی ارائه شده توسط مالتی‌چین هنگام کار به عنوان «Anyswap» بود. (مالتی‌چین قبلاً – Anyswap-  نام داشت!)

  • استخرهای نقدینگی «Liquidity Pools»

همه توکن‌ها را نمی‌توان با استفاده از روش بالا که به روش «MPC» مشهور است، پل زد. برخی از توکن‌ها مانند یواس‌دی‌ کوین «USDC»، در حال حاضر به شکل‌های اصلی خود در چندین بلاکچین وجود دارند. حالا برای پل زدن دارایی‌های خود در چنین مواردی، باید کوین‌ها یا توکن‌های خود را مبادله کنید. مثل همیشه، مبادله نیاز به نقدینگی دارد. این تأمین نقدینگی از طریق دسترسی به استخرهای نقدینگی مهیا خواهد شد. بنابراین سایر کاربران می‌توانند توکن‌های خود را به عنوان نقدینگی در ازای سهمی از هزینه‌های انتقال ارائه کنند.

  • روترهای زنجیره‌ای «Cross-Chain Routers»

روتر مالتی‌چین یا چند بلاکچینی درخواست کاربر را می‌گیرد و از روش مناسب از دو روش ذکر شده در بالا استفاده می‌کند. این ویژگی تجربه کاربری پل زدنی را ساده می‌کند. هر دارایی پشتیبانی شده بین چندین زنجیره قابل انتقال است؛ خواه توکن‌های بومی باشند یا توسط مالتی‌چین پل شده باشند. برخی از پروژه‌ها با توکن‌های بومی روی چند زنجیره می‌توانند با استفاده از Multichain با رویکرد ترکیبی پل شوند!

  • گره های SMPC» SMPC Nodes»

چند زنجیره‌ای توسط شبکه‌ای از گره‌ها به نام محاسبات چند جانبه ایمن «Secure Multi Party Computation» انجام می‌شود که اختصاراً به آن «SMPC» می‌گویند. این گره‌ها موجودیت‌های مستقلی هستند که می‌توانند به‌صورت جمعی تراکنش‌ها را امضا کنند. با استفاده از الگوریتم تولید کلید توزیع شده «Distributed Key Generation»، هر گره به‌صورت مستقل مالک بخشی از کلید خصوصی است. مجموعه کامل کلیدهای خصوصی، نه تنها فاش نمی‌شوند، بلکه هرگز ظاهر هم نمی‌شوند. این موضوع از نقاط شکست منفرد جلوگیری کرده و سبب می‌شود تا از تمرکززدایی و امنیت اطمینان حاصل شود. شبکه Multichain MPC 2.0 شامل گره‌های باز است که توسط جامعه و شرکا اجرا می‌شود. این عملکرد تقویت شده و تمرکززدایی بیشتر را تضمین می‌کند.

می‌بینید که فرآیند چند بلاکچینی دارای چند مرحله است که هر مرحله هویت مختص به خود را دارد. بنابراین برای بهره‌گیری صحیح از این فناوری، باید مراحل انجام آن را درک نمایید.

چرا به اکوسیستم چند بلاکچینی (Multichain) نیاز داریم؟

انتخاب چند بلاکچینی و استفاده از آن می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد. اما چند دلیل به عنوان دلایل عمده‌ی انتخاب این پلتفرم شناخته می‌شوند که آن‌ها را می‌توان به این صورت بررسی کرد:

  • مالتی‌چین به پروژه‌ها کمک می‌کند تا توکن‌ها را در سراسر زنجیره صادر کنند. این جنبه به این معنی است که آن‌ها عملیات پل زدن را هم برای پروژه‌ها و هم برای کاربران تسهیل می‌کنند.
  • مالتی‌چین فقط یک پل زنجیره‌ای 1:1 را ارائه نمی‌دهد. بلکه دارای یک سیستم قابل اعتماد برای دسترسی به نقدینگی در سراسر شبکه بلاکچین است. مالتی‌چین بیش از 2000 پل را برای ارزهای دیجیتال و NFTها به هزاران پروژه و پروتکل‌ حوزه دیفای «DeFi» از جمله صرافی‌های غیرمتمرکز سوشی‌سوآپ «SushiSwap» و کرو فایننس «Curve Finance» ارائه می‌کند.
  • مالتی‌چین طیف گسترده‌ای از توکن‌ها را ارائه می‌دهد که پل‌های دیگر برای رقابت با آن‌ها تلاش می‌کنند. این موضوع شامل پشتیبانی از ارزهای دیجیتال و NFTها در بیش از 42 شبکه بلاکچین، از جمله ماشین مجازی اتریوم «EVM» و… است.
  • مالتی‌چین هزینه‌ها را کاهش داده و حرکت بین زنجیره‌ها را آسان‌تر می‌کند.

چرا به اکوسیستم چند بلاکچینی (Multichain) نیاز داریم؟

موارد فوق، بخشی از دلایلی هستند که مالتی‌چین را به یک پروژه منحصربه‌فرد تبدیل می‌کنند. بنابراین سازمان‌ها و کاربران با چنین دلایلی به سمت استفاده از چند بلاکچینی تمایل پیدا می‌کنند. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد پروژه مالتی‌چین می‌توانید به وبسایت مالتی‌چین یا صفحه توئيتر مالتی‌چین مراجعه نمایید.

صرافی‌های ارائه دهنده مالتی‌چین

مالتی‌چین را باید از صرافی‌های رمزارزی خریداری کرد که برای این منظور، صرافی‌های زیر در اولویت قرار دارند:

  • صرافی بایننس «Binance»
  • صرافی هیوبی گلوبال «Huobi Global»
  • صرافی گیت «io»
  • صرافی کراکن «Kraken»
  • صرافی سوشی‌سوآپ «SushiSwap»
شما با مراجعه به صرافی‌های نامبرده می‌توانید جهت خرید ارز دیجیتال مالتی «MULTI» متعلق به پلتفرم مالتی‌چین اقدام نمایید.

کیف‌پول‌های مالتی‌چین

اگر پس از خرید ارز مالتی‌چین، قصد نگهداری میان‌مدت یا طولانی‌مدت آن را داشته باشید، بهتر است که آن را به یک کیف‌پول مناسب انتقال دهید. از بین کیف‌پول‌های ایده‌ال برای نگهداری مالتی‌چین می‌توان چنین مواردی را نام برد:

کیف‌پول‌های فوق، امکان نگهداری ارز مالتی‌چین را فراهم کرده‌اند. البته این کیف‌پول‌ها از حجم وسیعی از ارزهای دیجیتال دیگر نیز پشتیبانی می‌کنند. بنابراین شما سایر ارزهای خود را نیز می‌توانید به آن‌ها انتقال دهید.

گفتار پایانی!

مالتی‌چین «Multichain» یا چند بلاکچینی، یکی از پلتفرم‌هایی است که مي‌توان با استفاده از  آن شبکه‌های بلاکچین را به صورت شخصی‌سازی شده ایجاد کرد. این پلتفرم می‌تواند توسط سازمان‌های مختلف برای تراکنش‌های مختلف مالی مورد استفاده قرار بگیرد. Bridging، Cross-Chain Routers و.. از جمله شبکه‌هایی هستند که در مالتی‌چین مورد استفاده قرار می‌گیرند. اطلاعات کامل‌تر در باره مالتی‌چین را در این مطلب مطالعه کنید.

سؤالات متداول

  • مالتی چین چیست؟

مالتی‌چین «Multichain» یک پلتفرم بلاکچین است که برای ایجاد و به‌کارگیری اپلیکیشن‌های بلاک‌چین خصوصی کاربرد دارد. به کمک این شبکه می‌توان برنامه‌های غیرکاربردی را با سهولت بیشتری ایجاد کرد.

  • نماد مالتی‌چین در بازار کریپتو چیست؟

ارز دیجیتال اختصاصی مالتی‌چین با نماد مالتی «MULTI» در بازار کریپتو عرضه شده است. (این ارز دیجیتال قبلاً تحت نماد – ANY – ارائه شده بود!)

تیم محتوا بیت‌پین

تیم محتوا بیت‌پین

تدوین و بررسی مطالب حوزه کریپتو و خلق مقالات کاربردی در حوزه ارزهای دیجیتال.

مطالب نویسنده
اشتراک گذاری:

مطالب مشابه

روابط عمومی بلاک چین؛ داستانی که باید در ایران جدی گرفته شود

روابط عمومی بلاک چین، مفهوم نوظهوری است که به استفاده از فنا ...

توکن‌سازی دارایی‌های دنیای واقعی (RWA)؛ پلی بین دنیای واقعی و دیجیتال

دارایی‌های دنیای واقعی (RWA) یکی از کاربردهای جذاب فناوری بل ...

معرفی تست نت Goerli و شبکه آزمایشی Sepolia در شبکه اتریوم

تست نت Goerli و تست نت Sepolia از شبکه‌های آزمایشی اتریوم هس ...

دیدگاه‌ها
در پاسخ به دیدگاه کاربر