توکنهای غیر قابل تعویض (NFT) توجهات زیادی را در چشمانداز دیجیتال بازار کریپتو به خود جلب کرده است و در حال تغییر نحوه درک و تعامل ما با داراییهای واقعی و دیجیتال هستند. توانایی ایجاد NFT فرصتهای زیادی را برای هنرمندان، گیمرها و کلکسیونرها و سایرین ایجاد کرده است.
در این مقاله به چگونگی پیدایش NFT و نحوه تکامل آنها در طول زمان را بررسی خواهیم کرد.
NFTها یا توکنهای غیر قابل تعویض، یک دسته منحصربهفرد از داراییهای دیجیتال را شامل میشود.
بر خلاف ارزهای دیجیتال مانند بیت کوین یا اتریوم که قابل تعویض و یکسان هستند، هر NFT متمایز است و نمیتوان آن را با دیگری جایگزین یا معامله کرد. این منحصربهفرد بودن NFTها باعث ایجاد کاربردهای مختلفی شده است، به ویژه در هنر دیجیتال، بازی و کلکسیون.
اولین NFT شناخته شده، معروف به Quantum، در سال 2014 توسط کوین مک کوی ساخته شد.
این NFT یک اثر هنری دیجیتال منحصربهفرد بود که در بلاک چین Namecoin ثبت شده بود و در نتیجه مفهوم توکنایز کردن هنر دیجیتال را رهبری میکرد.
با این حال، به رسمیت شناختن جهانی NFTها تا سال 2017 اتفاق نیفتاد، عمدتاً به دلیل ظهور اتریوم – بلاک چینی که بسیاری از موانع ایجاد و معامله NFTها را از بین برد.
قراردادهای هوشمند اتریوم چارچوبی قوی برای ایجاد دارایی، کدگذاری و معاملات فراهم میکند و در نتیجه موانع استفاده از پروژههای NFT را به میزان قابل توجهی کاهش میدهد.
از نسل Z تا NFT و تحلیل دوجکوین در شماره جدید دامیننس
دامیننس ۱۵، همین حالا دریافت کن!
ساخت مجموعههای NFT
در سال 2017، مجموعههای مختلف NFT در بلاک چین اتریوم ظاهر شدند.
یک نمونه پر سروصدا CryptoKitties بود – یک بازی مجازی مبتنی بر بلاک چین که به بازیکنان امکان خرید، جمعآوری، پرورش و فروش گربههای مجازی را میداد. هر گربه مجازی یک NFT با ویژگیهای منحصربهفرد خود بود.
تأثیر رویدادهای جهانی
همهگیری جهانی کرونا نقش مهمی در افزایش قیمتها و افزایش علاقه عموم به NFTها ایفا کرد. با گذراندن وقت بیشتر مردم به صورت آنلاین، تعامل با کامیونتیهای NFT در پلتفرمهای مختلف افزایش یافت. علاوهبر این، فروش آثار هنری NFT با قیمتهای نجومی، به طور قابل توجهی علاقه به NFTها را برانگیخت.
در آن زمان، هنرمند دیجیتال معروف به بیپل (Beeple)، یک NFT را در حراجی به قیمت 69 میلیون دلار فروخت که نقطه عطفی در تاریخ توکنهای غیر قابل تعویض محسوب میشود.
نقش اتریوم و استاندارد ERC-721
اتریوم و استاندارد ERC-721 نقش مهمی در توسعه و پذیرش NFT ایفا کردند. علاوهبر این، استاندارد ERC-721 که توسط گروهی از برنامهنویسان پیشنهاد شد، ایجاد، مالکیت و معامله توکنهای غیر قابل تعویض در شبکه اتریوم را استاندارد کرد. این استاندارد توسعهدهندگان را قادر میسازد تا داراییهای دیجیتال، از هنر دیجیتال تا سرزمین مجازی را بسازند.
ظهور داراییهای دیجیتال
قبل از سال 2021، دو عامل برجسته به طور قابل توجهی باعث افزایش قیمتها و افزایش علاقه عمومی به NFT شد.
علاوهبر این، همهگیری COVID-19 افراد بیشتری را تشویق کرد تا با کامیونتیهایی از کاربران NFT در توییتر و سایر پلتفرمها، تعامل داشته باشند. علاوهبر این، فروش آثار هنری بسیار ارزشمند NFT نیروی محرکه مهم دیگری بود.
مشارکت شرکتهای بزرگ
یک پیشرفت قابل توجه در تاریخ NFTها مشارکت برندهای معروف بود. علاوهبر این، چندین شرکت مشهور به دنبال راهاندازی پروژههای NFT برای همسویی با فناوریها و روندهای نوظهور وب 3 بودند.
برای مثال، تاکو بل و کوکاکولا نمونههای مشهوری از شرکتهای بزرگی هستند که از NFT استفاده کردهاند.
وضعیت فعلی NFTها
با وجود رونق در سال 2021، بازار NFT در سال 2022 با رکود قابل توجهی مواجه شد و فروش آن نسبت به سال قبل بیش از 90 درصد کاهش یافت. با این حال، NFTها همچنان پتانسیل خود را در بخشهای مختلف، از جمله هنر، بازی، و املاک و مستغلات حفظ کردهاند.
مبین حسینی
زندگی من توی کامپیوتر و دنیای دیجیتال میگذره؛ عاشق فناوری بلاکچین و تکنولوژیهای دیجیتالیام و فعالیت توی اکوسیستم و کامیونتی کریپتو رو خیلی دوست دارم. اوقات فراغتم رو یا بازی میکنم، یا به پروژههای شخصیم میرسم. هیچی بلد نیستم ولی تا دلت بخواد کنجکاو و فضولم :))