اتریوم 2 چیست؟ فازهای اصلی آپدیت بلاکچین اتریوم کدام‌ها هستند؟

تاریخ انتشار: 27 آذر 1401 | آخرین به‌روزرسانی: 13 آذر 1402
زمان مطالعه:  5 دقیقه
اتریوم 2

اتریوم شبکه عمومی و غیر متمرکز بر روی بلاکچین است که بستری برای قراردهای هوشمند و برنامه‌های غیر متمرکز ایجاد کرده است. کوین بومی این شبکه «اتر» نام دارد؛ که روزبه‌روز توانسته جایگاه بهتری را در میان ارزهای دیجیتال برای خود کسب کند. از این رو صاحبان و توسعه دهندگان شبکه اتریوم، برای رفع مشکلات و چالش‌ها، تصمیم به آپدیت شبکه اتریوم و معرفی اتریوم 2 «Ethereum2.0» گرفتند.

«اتریوم ۲.۰» که با نام‌های «سرنیتی» (Serenity) « Eth2» و نیز معرفی شده است؛ آپدیت جدیدی از بلاک چین اتریوم است. جهت راه‌اندازی این پروژه سنگین، توسعه‌دهندگان تصمیم گرفتند، بروززسانی را در 3 فاز اجرایی کنند که هر فاز کارایی و عملکرد شبکه اتریوم را از جنبه‌های مختلف بهبود داده است.

در این نوشتار قصد داریم شما را با کامل با پروژه اتریوم 2.0 و مزایا و معایب آن آشنا کنیم.

اتریوم 2 چیست؟

همان طور که در مقدمه هم ذکر شد، اتریوم 2.0، نام پروژه بزرگ به‌روزرسانی شبکه اتریوم است که توانسته‌ به پیشرفت‌های چشم‌گیری دست پیدا کند.

در اتریوم 2، روش‌های مختلفی برای افزایش سرعت شبکه، بهبود مقیاس‌پذیری و کاهش هزینه‌های پیاده سازی ارائه شده است، که البته بیشترین تلاش در این نسخه جدید، بر روی بهبود مقیاس‌پذیری بوده است. در اتریوم 2 توسعه‌دهندگان با جایگزینی الگوریتم اثبات سهام (Proof Of Stake) به جای الگوریتم اثبات کار (Proof Of Work) هزینه تراکنش‌ها را کمتر کرده‌اند و نتیجه این کار، کاهش چشم‌گیر کارمزد در شبکه اتریوم بوده است.

حتما بخوانید: لایه دوم اتریوم چیست و چه کاربردی دارد؟
در واقع با این جایگزینی، افرادی که کار ساخت بلاک و تأیید تراکنش‌ها را انجام می‌دهند، دیگر نیازی به سخت‌افزار استخراج و برق ندارند و به همین دلیل است که هزینه‌ها در اتریوم 2 کاهش پیدا کرده‌اند. در عوض افراد می‌توانند اتر بخرند و در اختیار شبکه قرار دهند و نسبت به اتر اختصاص داده شده در شبکه، پاداش بگیرند.

ویژگی‌های اتریوم 2

ایجاد یک بلاک چین امن و غیر متمرکز یکی از چالش‌ها بزرگ در این حوزه بوده است که آپدیت شبکه اتریوم به اتریوم 2 تا حد زیادی این چالش را بر طرف کرده است. از دیگر ویژگی‌های اتریوم 2 می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • افزایش سرعت
  • مقیاس‌پذیری
  • بهبود کارایی پردازش در تراکنش‌ها
  • مصرف انرژی (برق) کمتر

شاردینگ (Sharding) چیست؟

یکی از معروف‌ترین بلاکچین‌ها، بلاکچین اتریوم است که توانسته کاربران زیادی به خود جذب کند. قراردهای هوشمند و اپلیکیشن‌های این شبکه روزبه‌روز توسعه پیدا کرده‌اند و افراد زیادی از آن‌ها استفاده می‌کنند. این موضوع باعث شده بلاکچین اتریوم با کندی و کارمزدهای بالا مواجه شود. برای حل این مشکل، راه‌ حل‌های بسیاری ارائه شده است. یکی از این راه حل‌ها، شاردینگ است.

در ابتدا شاردینگ را در پایگاه داده‌های سنتی برای سرعت دادن استفاده می‌کردند؛ اما در حال حاضر، این مفهوم یک الگو برای پایگاه داده با پارتیشن‌بندی افقی است و با توجه به نحوه قرارگیری داده‌ها، هر پارتیشن به صورت مجزا و مستقل از داده‌ها و پارتیشن‌های دیگر است. شاردینگ یک راه‌حل منطقی و عالی برای افزایش مقیاس‌پذیری در پایگاه داده است.

در شاردینگ داده‌ها به قسمت‌های کوچک تقسیم می‌شوند و این خرده‌های کوچک‌تر را با نام خرده‌های منطقی می‌شناسند. خرده‌های منطقی در میان گره داده‌های جدا پخش می‌شوند و خرده فیزیکی نام می‌گیرند. هر خرده فیزیکی می‌تواند چند خرده را در خود نگه دارد؛ اما داده‌هایی که در این خرده‌ها هستند، به صورت منطقی با هم در ارتباط هستند.

به زودی مقاله‌ای در خصوص شاردینگ در آکادمی بیت‌پین منتشر خواهد شد و به‌صورت کامل با این روش آشنا خواهید شد.

راه‌اندازی اتریوم 2

پروژه اتریوم 2 قرار است برای حل مشکلات و رسیدن به سرعت بالا و مقیاس‌پذیری در چند فاز اصلی اجرا شود که فاز صفر آن 1 دسامبر 2020 راه‌اندازی شد.

اتریوم 2

فاز صفر؛ زنجیره بیکن

بیکن چین (Beacon Chain) نام دیگر فاز صفر پروژه آپدیت اتریوم 2 است. در این مرحله الگوریتم اثبات سهام فعال می‌شود اما استخراج نیز به صورت موازی در جریان است.

بیکن چین، به صورت موازی با شبکه اصلی اتریوم یا مِین‌نت (Mainnet) کار می‌کند، اما یک بلاک‌چین جدا از بلاکچین اصلی اتریوم محسوب می‌شود. وظیفه اصلی این فاز، پیاده‌سازی الگوریتم اثبات سهام است؛ اما اثبات کار همچنان در این فاز برقرار و فعال است؛ که دلیل آن حفظ پیوستگی داده‌ها در بلاکچین است.

هدف‌های اصلی فاز صفر
  • کمک به بالابردن امنیت شبکه به وسیله استیکینگ جدید
  • کمک به جایگزینی الگوریتم اثبات سهام
  • دادن پاداش‌های ویژه با استخراج کنندگان جهت مسئولیت‌پذیری بیشتر
  • افزایش سلامت شبکه اتریوم

فاز یک؛ ترکیب زنجیره بیکن با شبکه اصلی

در این فاز که در واقع ادغامی از فاز 1 و 1.5 است، زنجیره شارد معرفی می‌شود و به اعتبار‌سنج‌ها این امکان را می‌هند که بلاک‌های جدیدی را از طریق الگوریتم اثبات سهام بسازند.

در فاز 1.5، به طور رسمی زنجیره‌های شارد جایگزینی الگوریتم اثبات کار را با الگوریتم اثبات سهام شروع خواهند کرد و در این مرحله است که زنجیره بیکن با شبکه اصلی ادغام می‌شود.

طبق پیش‌بینی‌ها، گفته شده پس از اجرایی شدن این فاز سرعت بلاکچین اتریوم حداقل تا 24 برابر افزایش پیدا می‌کند.

هدف‌های فاز یک
  • ایجاد یک شبکه کم هزینه و مقرون یه صرفه
  • جایگزینی مکانیزم اثبات سهام با اثبات کار
  • مشخص کردن نسخه نهایی سرعت، مقیاس‌پذیری و امنیت اتریوم 2
  • ترکیب شبکه اصلی با بیکن چین

حتما بخوانید: مقیاس‌پذیری در بلاک چین چیست؟

فاز دو؛ پشتیبانی شارد چین‌ها در اتریوم 2

فاز دوم مرحله آخر آپدیت اتریوم 2 است. در این مرحله شبکه به طور کامل ترکیب بیکن چین با شبکه اصلی و پشتیبانی کامل از شاردها را تکمیل کرده و به صورت رسمی به شبکه اتریوم 2 تبدیل خواهد شد و در این فاز به صورت کامل شبکه تبدیل به اثبات سهام می‌شود.

اهداف فاز 2
  • پیاده‌سازی شارد چین با هدف بهبود سرعت تراکنش‌ها و ظرفیت شبکه
  • افزایش ظرفیت دسترسی داده اتریوم و ذخیره سازی
  • جلوگیری از تبانی سهام‌گذران و حمله به شبکه

شبکه اتریوم با اتریوم 2 چه تفاوتی دارند؟

اصلی‌ترین تفاوت بین اتریوم و اتریوم 2، الگوریتم‌هایی است که استفاده می‌کنند. در اتریوم از مکانیزم اثبات کار استفاده می‌شود در حالی‌که طبق برنامه‌ریزی در اتریوم 2 قرار است شبکه با الگوریتم اثبات سهام کار کند.

الگوریتم اثبات سهام

الگوریتم اجماع اثبات سهام (Proof Of Stake) یا PoS، نوعی مکانیزم برای توافق بین نودهای شبکه بلاکچین است. در این الگوریتم فرآیند نهایی کردن و تایید بلاک‌ها در امنیت بالایی انجام می‌شود. در حال حاضر الگوریتم اثبات سهام به عنوان اولین روش جایگزینی الگوریتم اثبات کار شناخته می‌شود.

استفاده از الگوریتم اثبات سهام، ضمن پایین آوردن هزینه تراکنش‌ها و مصرف برق، باعث افزایش سرعت شبکه و مقیاس‌پذیری هر چه بیشتر می‌شود.

گفتار پایانی

توسعه‌دهندگان بلاکچین اتریوم، با توجه به رشد اتریوم و پیدا کردن مقبولیت بالا بین علاقه‌مندان کریپتو سعی کرده‌اند مشکلات و چالش‌های شبکه را حل کنند. بنابراین تصمیم به آپدیت شبکه و ارائه اتریوم 2 گرفتند و با این به‌روز رسانی وعده قابلیت‌های بهتر را به کاربران دادند.
اولین فاز این پروژه یعنی فاز صفر با موفقیت انجام شد و پیش‌بینی می‌شود، اجرای کامل این پروژه تاثیرات خیلی مهمی در دنیای کریپتو خواهد گذاشت.

سوالات متداول 

  • اتریوم 2 چیست؟

جدیدترین آپدیت بلاکچین اتریوم، اتریوم 2 نام دارد که هدف آن افزایش سرعت شبکه و مقیاس‌پذیری است.

  • اتریوم و اتریوم 2 چه تفاوتی با هم دارند؟

مهم‌ترین تفاوت اتریوم و اتریوم 2 در الگوریتمی است که استفاده می‌کنند. در این باره در مقاله توضیح داده شده است.

تیم محتوا بیت‌پین

تیم محتوا بیت‌پین

تدوین و بررسی مطالب حوزه کریپتو و خلق مقالات کاربردی در حوزه ارزهای دیجیتال.

مطالب نویسنده
کلیدواژه‌ها
اشتراک گذاری:

مطالب مشابه

فینکس گلوبال؛ پیاده‌سازی dAppها در بلاک چین نئو با توکن PHB

امروزه پروژه‌های جدیدی مانند فینکس گلوبال (Phoenix Global) ب ...

دلیسیوم (Delysium)؛ سفری به دنیای هوش مصنوعی با توکن AGI

هوش مصنوعی (AI) سال‌هاست که وجود دارد، اما پس از راه‌اندازی ...

دیدگاه‌ها 1 دیدگاه
در پاسخ به دیدگاه کاربر
  1. ایمان افغانی
    ایمان افغانی | 28 آذر 1401

    سلام شما میتونین بلاکچین انتقال بدید بیت پین با ایمیل یا نه