معاملات ETF‌ آتی بیت کوین چیست؟ نقطه طلاقی بازار سهام و بازار رمزارزها

معاملات فیوچرز یا معاملات آتی، یعنی معاملاتی که در آینده انجام می‌شوند. این معاملات به واسطه‌ی یک قرارداد آتی «Future Contract» صورت می‌گیرند
تاریخ انتشار: 27 اسفند 1400 | آخرین به‌روزرسانی: 8 آذر 1402
زمان مطالعه:  8 دقیقه
ETF

همه ما به دنبال روش‌هایی آسان‌تر و سودمندتر برای سرمایه‌گذاری هستیم. طبیعتاً راه‌های بسیاری هم، برای سرمایه‌گذاری آسان و سودمند وجود دارد؛ اما معمولاً پرداختن به این امور به دانش و تخصص مالی نیاز دارد. برای مثال، در مورد ارزهای دیجیتال، اگر ما بخواهیم به‌صورت مستقیم به خرید و فروش ارزهای دیجیتال بپردازیم، در حالی‌که به دانش ترید و تحلیل مجهز نیستیم، مطمئناً سرمایه‌گذاری پرخطری را انتخاب کرده‌ایم. حال آن‌که، روش‌های سرمایه‌گذاری با ریسک کمتر هم وجود دارد. در ادامه قصد داریم تا با پرداختن به معاملات آتی بیت کوین یا معاملات ETF بیت کوین، ببینیم که چطور می‌توانیم بدون خرید مستقیم بیت‌کوین، از معامله آسان آن سود ببریم. اگر این مفهوم برای شما نیز جای کنجکاوی دارد، با ما همراه شوید.

معامله یا قرارداد آتی چیست؟

معاملات آتی در بازارهای بین‌المللی تحت عنوان معاملات فیوچرز «Futures» شناخته می‌شوند. هر دو لغت «فیوچرز» انگلیسی و لغت «آتی» فارسی به معنای «آینده» هستند. پس معاملات فیوچرز یا معاملات آتی، یعنی معاملاتی که در آینده انجام می‌شوند. این معاملات به واسطه‌ی یک قرارداد آتی «Future Contract» صورت می‌گیرند. یعنی دو طرف یک معامله فیوچرز، با بستن یک قرارداد آتی به توافق می‌رسند تا چیزی را در آینده با هم مبادله کنند. اما برای درک فایده و کاربرد این معاملات، بهتر است یک مثال بزنیم:

«تصور کنید که شما یک شیرینی‌پزی بزرگ دارید و پیش‌بینی می‌کنید که قیمت شکر در سه ماه آینده افزایش پیدا می‌کند. حالا شما برای مصون ماندن از این افزایش قیمت، یک قرارداد آتی بین خود و نمایندگی فروش شکر برای سه ماه آینده منعقد می‌کنید. در تاریخ سررسید قرارداد، شما وجه کیسه‌های شکر را پرداخت کرده و آن‌ها را تحویل خواهید گرفت.»

کاربرد و فایده این امر را می‌توان به‌صورت زیر ارزیابی کرد:

  • تاریخ مقرر برای پرداخت وجه، و تحویل کالا در قرارداد آتی قید شده است.
  • قیمت کالا در قرارداد آتی مشخص شده است.
  • تا فرارسیدن زمان سررسید قرارداد آتی، شما از نوسانات قیمت شکر در امان هستید و شکرهای 3 ماه آینده خود را خریداری کرده‌اید. اگر در طول این سه ماه، قیمت شکر افزایش پیدا کند، شما خرید به‌صرفه‌ای را انجام داده‌اید.
  • اگر شکر به‌جای افزایش قیمت در طی این مدت، دچار کاهش قیمت شود، این شخص فروشنده شکر است که از معامله آتی با شما در پایان زمان سررسید، سود خواهد کرد. چراکه وقتی شما فکر می‌کردید قیمت شکر بالا می‌رود، وی هم تصور می‌کرد که قیمت شکر پایین می‌آید! پیش‌بینی هرکدام درست باشد، قرارداد آتی برای وی سودمند خواهد بود.
در معاملات آتی یا فیوچرز، حتماً یک طرف سود و یک طرف زیان خواهد کرد!

مطمئناً با بررسی این مثال تا حد زیادی متوجه شدید که قرارداد آتی یا فیوچرز چیست و با چه منظور انجام می‌شود. اما در ادامه به دو هدف کلی این قراردادها می‌پردازیم تا این موضوع بیشتر برای شما روشن شود.

2 هدف عمده از انجام معاملات آتی

قرادادهای آتی می‌توانند دو هدف عمده را نشانه بگیرند. این اهداف را می‌توان به‌صورت زیر ارزیابی کرد:

  • پوشش ریسک «Hedging»

قراردادهای آتی سبب می‌شوند تا خریدار و فروشنده خود را از نوسانات و خطرات احتمالی که در آینده گریبان کالاهای مورد نظرشان را می‌گیرد، خلاص نمایند.

  • سفته‌بازی «Speculation»

قراردادهای آتی فرصتی برای خریدار ایجاد می‌کند، تا با تکیه بر تحلیل و پیش‌بینی خود، از افزایش قیمت یک دارایی خاص در بازار، سود کند. همچنین شخص فروشنده نیز می‌تواند با تصور اینکه قیمت دارایی موردنظرش در آینده کاهش پیدا می‌کند، با عقد قرارداد آتی می‌تواند دارایی مورد نظر را در قیمت بالاتر فروخته و به این وسیله با پایین آمدن قیمت، همان دارایی را دوباره تهیه کند!

با استناد به دو هدف فوق در رابطه با انجام قراردادهای آتی (فیوچرز)، به سراغ بررسی قرارداد و معاملات آتی بیت کوین می‌رویم.

منظور از معاملاتی آتی بیت کوین چیست؟

ETF

معاملات فیوچرز (آتی) بیت کوین را می‌توان مانند سایر معاملات ارز، طلا، نفت و دیگر دارایی‌های مالی در نظر گرفت که به‌صورت آتی با سررسید قراردادی در آینده مبادله می‌شوند. در واقع، معاملات آتی بیت کوین نوعی ابزار معاملاتی مشتقه است. این ابزار سبب می‌شود معامله‌گران بتوانند بیت‌کوین را مانند سهام در بازارهای بورس بزرگ مورد معامله قرار دهند. در این نوع معاملات، قیمت پایه بیت‌کوین مبنا قرار گرفته و معامله آتی آن انجام می‌شود. در این روش بیت‌کوین به‌صورت مستقیم خریداری نمی‌شود، بلکه صرفاً روی تغییرات قیمت خرید یا فروش آن در آینده سرمایه‌گذاری می‌شود. اما برای اینکه بتوان بیت‌کوین را مانند سهام در بورس به‌صورت آتی معامله کرد، باید صندوق معامله‌گری بیت‌کوین را ایجاد کرد. در واقع، دارایی‌های مالی غیرسهامی مانند طلا یا همان بیت‌کوین را باید به شکل صندوق سرمایه‌گذاری درآورد تا بتوان آن را در بازارهای سهام مبادله کرد!

معاملات آتی بیت کوین را می‌توان مانند سایر معاملات ارز، طلا، نفت و دیگر دارایی‌های مالی در نظر گرفت که به‌صورت آتی با سررسید قراردادی در آینده مبادله می‌شوند.
از پیوند بلاک‌چین و هوش مصنوعی، به پول می‌رسیم؟

جوابت تو شماره ۱۴ ماهنامه دامیننسه!

    منظور از صندوق ETF بیت کوین چیست؟

    برای اینکه ببینیم منظور از معاملات ای تی اف بیت کوین، باید ابتدا ببینیم که کلاً معاملات ای‌تی‌اف به چه معناست. برای این منظور باید تعاریف زیر را ارائه کرد:

    • صندوق قابل معامله «ETF»:

    «ETF» مخفف عبارت «Exchange Traded Fund» به معنای «صندوق قابل معامله در بورس» است. صندوق قابل معامله یا ETF صندوقی است که از دارایی‌های مختلف تشکیل شده است. این صندوق به صندوق‌های سرمایه‌گذاری مشترک شباهت دارد. این صندوق‌ها را می‌توان مانند سهام عادی در بازارهای بورس مبادله کرد. اما با این تفاوت، که این صندوق‌ها با در بر داشتن چند دارایی مختلف در داخل خود، ریسک سرمایه‌گذاری را کاهش می‌دهند!

    • معاملات ETF بیت کوین:

    صندوق معاملات ETF بیت کوین نیز صندوقی متشکل از بیت‌کوین و دیگر مشتقات بیت‌کوین است که می‌توان آن را در بازار بورس با داشتن کد و مجوزهای بورسی معامله کرد.

    • معاملات آتیETF بیت کوین:

    صندوق معاملات آتی بیت کوین نیز مانند معاملات عادی صندوق ETF بیت کوین است؛ فقط این نوع معاملات در قالب قراردادهای آتی به یک سررسید در آینده منتقل می‌شوند.

    بیت‌کوین خود یک سیستم غیرمتمرکز دارد؛ اما بازار سهام یک بازار متمرکز است. اینکه سرمایه‌گذاران ترجیح می‌دهند به‌جای خرید بیت‌کوین از صرافی‌ها، روی معاملات ای تی اف بیت کوین حساب کنند، به علت؛ سهولت سرمایه‌گذاری، تنوع سرمایه‌گذاری روی مشتقات بیت‌کوین و البته امنیت سرمایه‌گذاری در بازار سهام، به نسبت صرافی‌ها است.

    تفاوت «معاملات EFT بیت کوین» با «معاملات آتی ETF بیت‌ کوین» در چیست؟

    گفتیم که هم معاملات ای تی اف بیت کوین و هم معاملات آتی ای تی اف بیت‌کوین در حالت کلی به هم شبیه هستند. اما طبیعتاً تفاوت‌هایی در بین آن‌ها وجود دارد که بررسی این تفاوت برای سرمایه‌گذاران این حوزه ضروری است. به همین خاطر تفاوت‌های این دو را می‌توان به این صورت بررسی کرد:

    • هم صندوق ETF بیت‌کوین و هم معاملات ETF آتی بیت‌کوین، هر دو در بازارهای بورس بزرگ جهانی قابلیت معامله دارند. اما در نوع اول، همان لحظه سهام بیت‌کوین به حساب خریدار منظور شده و قیمت روز آن پرداخت می‌شود. اما در معاملات آتی ETF بیت‌کوین، پرداخت و تحویل سهام به پرتفوی خریدار به تاریخ سررسید قرارداد آتی آن موکول می‌شود.
    • صندوق ETF بیت‌‌کوین توسط بیت‌کوین‌های واقعی پشتیبانی می‌شود. اما صندوق آتی ETF بیت‌‌کوین، با بیت‌ ‌کوین‌های واقعی پشتیبانی نمی‌شود. بلکه ارزش سهام سرمایه‌گذاران ETF آتی بیت‌کوین برحسب تغییرات قیمت بیت ‌کوین در بازار صورت می‌گیرد.

    دو مورد فوق می‌تواند معاملات ETF بیت کوین را از معاملات ETF آتی یا فیوچرز بیت‌کوین متمایز کند. اگرچه در ظاهر فقط سررسید قرارداد است که این تمایز را ایجاد می‌کند، اما در ذات این معاملات، پیش‌بینی‌ها، تحلیل‌ها و الگوهای متفاوتی توسط تریدرها در نظر گرفته می‌شود.

    نکات تکمیلی معاملات آتی بیت کوین

    ETF

    طبیعتاً موارد زیادی در مورد معاملات آتی بیت کوین باقی مانده که نیاز به بحث و بررسی دارد. اما هم‌اینک به برخی از نکات مهم این امر اشاره می‌کنیم تا بتوانیم بهتر با معاملات آتی بیت کوین آشنایی داشته باشیم. این نکات به قرار زیر هستند:

    • موضوع فروش صندوق‌های ETF بیت‌کوین در سال 2017 مطرح شد؛ اما نهایتاً این مهم در 19 اکتبر 2021 تأیید شده و در این تاریخ، اولین صندوق ETF بیت‌کوین شرکت «Proshares» در بازار بورس نیویورک «NYSE» مبادله شد.
    • بیشتر معامله‌گران با بازارهای سنتی چون بورس راحت هستند و به سهولت در آن به معامله می‌پردازند. این در حالی است که فعالیت در بازار ارزهای دیجیتال به دلیل داشتن پیچیدگی‌های آدرس کیف‌پول‌ها، شبکه‌های پرداخت و… با چالش همراه است. بنابراین معاملات آتی بیت کوین و معاملات ای تی اف بیت کوین برای این افراد آسان‌تر است.
    • با حداقل سرمایه (چند دلار) می‌توان صندوق‌های ETF بیت‌کوین با نماد «BITO» را از بازارهای بورس بین‌المللی خریداری کرد. بنابراین برای انجام این معاملات به سرمایه اولیه بالا نیاز نیست.
    • امکان مبادله صندوق ETF بیت کوین عادی یا آتی در بازار بورس شیکاگو «CME»، بازار بورس نیویورک «NYSE» و… برقرار است.
    • اگر فردی پس از خرید و انجام معاملات آتی بیت کوین از دنیا برود، حتی اگر خانواده و بازماندگان وی از این موضوع اطلاع نداشته باشند، باز هم سهام بیت‌کوین وی به بازماندگانش تعلق خواهد گرفت. (مفهومی که در بازار ارزهای دیجیتال ممکن نیست!)

    با توجه به نکات فوق، حالا بهتر می‌توانیم معاملات ای تی اف بیت کوین و معاملات آتی بیت کوین را درک کنیم. اگر شما نیز از پیچیدگی‌های معاملات ارزهای دیجیتال کلافه هستید و به دنبال راه‌ آسان‌تری برای خرید و فروش بیت‌کوین می‌گردید، می‌توانید روی صندوق ETF بیت کوین عادی یا آتی آن حساب کنید.

    گفتار پایانی!

    معاملات آتی (فیوچرز) بیت کوین مانند دیگر معاملات آتی در بازارهای مالی به وسیله‌ی قراردادهای آتی صورت می‌گیرد. اما نمی‌توان بیت‌کوین را به‌صورت مستقیم در بازارهای سنتی چون بورس به‌صورت عادی یا آتی معامله کرد. به همین خاطر باید سهام صندوق ETF بیت‌کوین را خریداری کرد. امکان معامله صندوق‌های معامله‌گری بیت‌کوین در بورس از سال 2021 در بورس نیویورک رسمی شده است. بنابراین حالا می‌توان برای سهولت در معاملات بیت‌کوین، در بازارهای بورس جهانی برای خرید صندوق‌های بیت‌کوین اقدام کرد. به نظر شما معاملات آتی بیت کوین تا چه اندازه می‌توانند برای معامله‌گران سودمند باشند؟ آیا معاملات آتی بیت کوین به اندازه ترید و نوسان‌گیری از بیت‌کوین در بازار ارزهای دیجیتال سودده است؟ نظرات خود را با ما و دیگر کاربران به اشتراک بگذارید تا به نتایج بهتری در این باره برسیم.

    سؤالات متداول!

    • معاملات ETF بیت کوین چیست؟

    معاملات ETF بیت کوین به معامله بیت کوین در بازارهای سنتی چون بورس اشاره دارد. به طوری‌که می‌توان بیت‌کوین را از طریق صندوق قابل معامله بیت‌کوین و مشتقات آن در بورس معامله کرد.

    • معاملات آتی بیت کوین چیست؟

    معاملات آتی بیت کوین، همان معامله ETF بیت کوین است که به وسیله‌ی قراردادهای آتی برای انجام در یک تاریخ سررسید مقرر بین خریدار و فروشنده منعقد می‌شود. (این قرارداد آنلاین است و در بازار بورس مانند معامله سهام صورت می‌گیرد!)

    • معامله آتی بیت‌کوین چه تفاوتی با معامله آن در بازار کریپتو دارد؟

    معامله بیت‌کوین در بازار کریپتو به دلیل آدرس‌های طولانی کیف‌پول‌ها و دیگر موارد مرتبط با آن برای برخی از کاربران دشوار است. اما معامله در بازارها سنتی چون بورس برای افراد با سهولت بیشتری صورت می‌گیرد.

    • چطور می‌توان برای معاملات آتی بیت‌کوین اقدام کرد؟

    برای انجام معاملات آتی بیت کوین باید به بازارهای بورس جهانی مانند بازار بورس نیویورک «NYSE» مراجعه کرد.

    تیم محتوا بیت‌پین

    تیم محتوا بیت‌پین

    تدوین و بررسی مطالب حوزه کریپتو و خلق مقالات کاربردی در حوزه ارزهای دیجیتال.

    مطالب نویسنده
    اشتراک گذاری:

    مطالب مشابه

    دیدگاه‌ها
    در پاسخ به دیدگاه کاربر