بلاک چین در بانکداری و امور مالی چه کاربردهایی دارد؟

کاربرد بلاکچین در بانکداری و امور مالی!
تاریخ انتشار: 7 دی 1401 | آخرین به‌روزرسانی: 21 تیر 1402
زمان مطالعه:  5 دقیقه
کاربرد بلاک چین در بانکداری و امور مالی

قوانین مالی در صنعت بانکداری، قانون‌گذاران را وادار به انجام اقدامات سختگیرانه و محافظه‌کارانه کرده است و باعث شده سیستم بانکداری کشورها، مقاومت خاصی نسبت به بلاکچین داشته باشند. اما از طرفی دیگر با توجه به پیشرفت بلاکچین در سال‌های اخیر و افزایش محبوبیت ارزهای دیجیتال، موسسات مالی و بانک‌ها به این نتیجه رسیده‌اند، نمی‌توانند فناوری بلاکچین را نادیده بگیرند.
در دنیایی که جهانی از شکل متاورس ایجاد شده است، بانک‌ها نیز ناگزیر به همگام شدن با تکنولوژی هستند. طی مطالعاتی که توسط شرکت Accenture انجام شده است، نشان می‌دهد ، بالغ بر 50 دصد از مدیران برتر نظام بانکداری جهان، باور دارند در آینده نزدیک بلاکچین نقش مهمی را در موفقیت موسسات مالی ایفا خواهد کرد. در این نوشتار قصد داریم شما را با کاربرد بلاکچین در صنعت بانکداری آشنا کنیم چون باور داریم فناوری بلاکچین راه‌حلی ویژه برای سرعت، امنیت و کارایی بالاتر در صنعت بانکداری کشورها است.

تاثیر بلاکچین در سیستم‌های مالی

وجود بلاکچین با عث افزایش کارایی در پرداخت می‌شود. بسیاری از بلاکچین‌ها قابلیت تسویه تراکنش‌ها با کامزد 0.01 دلار یا کمتر را دارند و این موضوع سبب کمتر کردن هزینه‌ها برای مشتریان و شرکت‌ها می‌شود. با استفاده از بلاکچین، موسسات می‌توانند در معاملات بین‌المللی خود صرفه‌جویی کنند. از تاثیرات دیگر بلاکچین در بانکداری نگهداری کامل و توزیع شده سوابق تراکنش‌ها است که همین امر، باعث بالا رفتن چشمگیر امنیت می‌شود.

مزایای بلاک چین در سیستم‌های مالی

بلاک چین اتریوم، شبکه‌های تجاری فراگیرتر و ایمن‌تر، مدل‌های عملیاتی مشترک، فرآیندهای کارآمدتر، کاهش هزینه‌ها و محصولات و خدمات جدید در بانکداری و امور مالی را امکان‌پذیر می‌کند.

به کار بردن بلاک چین اتریوم در بانکداری این امکان را فراهم می کند که اوراق بهادار دیجیتال در بازه‌های زمانی کوتاه‌تر، با هزینه‌های کمتر و با سفارشی‌سازی بیشتر منتشر شوند. بنابراین، ابزارهای مالی دیجیتال ممکن است متناسب با خواسته‌های سرمایه‌گذاران، گسترش بازار برای سرمایه‌گذاران، کاهش هزینه‌های صادرکنندگان و کاهش ریسک طرف مقابل طراحی شوند.

بلاکچین در بانکداری چگونه خواهد بود

در طول پنج سال گذشته، فناوری بلاک چین در بانکداری رشد زیادی کرده است و از مزایای آن می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • امنیت

امنیت یکی از مواردی از ابتدای شکل‌گیری صنعت بانکداری اهمین ویژه‌ای داشته است. بدون امنیت، کاربران چگونه می‌توانند دارایی‌های خود را به بانک بسپارند؟ و در حال حاضر به دلیل هکرها و انواع روش‌ها برای سرقت موضوع امنیت بیش از پیش اهمیت خود را نشان داده است. امنیت از ویژگی‌های بارز بلاک چین در بانکداری است. در بلاکچین جهت امنیت بیشتر از دفتر کل رمزگذاری استفاده می‌شود و تنها افرادی که کلید مخصوص و یا به بیان دقیق‎‌تر الگوریتم رمزگشایی را دارند قادر به دسترسی به اطلاعات هستند.

به علاوه تراکنش‌ها در بلاکچین به صورت غیر متمرکز و همتا به همتا انجام می‌شود که سطح بالاتری از امنیت را ایجاد می‌کند

  • شفافیت

از استانداردها، پروتکل ها و فرآیندهای مشترک متقابل استفاده می کند و به عنوان یک منبع مشترک حقیقت برای مشارکت کنندگان شبکه عمل می کند.

  • امنیت

تمامی اطلاعات در دفتر کل توزیع شده ثبت می‌شوند و نتیجه این موضوع افزایش شفافیت در کل شبکه است که خود باعث امنیت می‌شود.

  • قابلیت برنامه‌ریزی

بلاکچین از ایجاد و اجرای قرارداد هوشمند پشتیبانی می‌کند. وجود نرم‌افزارها ضد مخرب باعث ایجاد اعتماد و کارایی بالاتر در سیستم می‌شود.

  • حریم خصوصی

با وجود لایه‌های مختلف در بلاکچین و جلوگیری از نفود ابزارهای مختلف، به طور چشمگیری شفافیت، اعتماد و بهره وری شبکه افزایش پیدا می‌کند.

  • کارایی بالا

شبکه‌های خصوصی بلاکچین برای حفظ صدها تراکنش در ثانیه و افزایش بهره‌وری شبکه مهندسی شده‌اند.

  • مقیاس‌پذیری

مقیاس‌پذیری از ویژگی تعامل‌پذیری بین زنجیره‌های خصوصی و عمومی پشتیبانی می‌کند و نرم‌افزارهای خاص، دسترسی جهانی، انعطاف‌پذیری فوق العاده و یکپارچگی بالای شبکه اصلی را ارائه می‌دهند.

بر اساس گزارش، مجهز شدن بانک‌ها به بلاکچین این امکان را می‌دهد، تا پایان سال 2023، 27 میلیارد دلار در تراکنش‌های مرزی‌شان صرفه‌جویی ککند و هزینه تراکنش‌ها را تا 11 درصد کاهش دهند.

آینده بلاکچین در بانکداری چگونه خواهد بود؟

مزایای بلاک چین و ویژگی‌های خاصی که این تکنولوژی با خود همراه کرده است، چشم‌انداز روشنی از آینده بلاکچین در صنعت بانکداری را نشان می‌دهد. در ادامه به برخی از آن‌ها اشاره می‌کنیم.

بر اساس گزاراش، در آینده نزدیک شاهد افزایش سرمایه‌گذاری کمپانی‌ها برای استفاده از بلاکچین در امور مالی خواهیم بود. در حال حاضر سرمایه‌گذاران زیادی، ثروت خود را در زمینه کاربرد بلاکچین در خدمات مالی گذاشته‌اند و بسیاری از استارتاپ‌ها بر روی بلاکچین و صنعت مالی کار می‌کنند.

حتما بخوانید: چرا به اکوسیستم چند بلاکچینی (Multichain) نیاز داریم؟

ساخت توکن یکی از راه‌حل‌های بلاکچین برای فعالیت و سرمایه‌گذاری در امور مالی است و با توکن سازی است که بلاکچین‌ها دارایی واقعی خود را نشان می‌دهند. بنابراین، با معرفی ارزهای دیجتال بانک‌ها زمینه جدیدی برای فعالیت پیدا می‌کنند.

اگر از بٌعد مالی به بلاکچین نگاه کنیم شاید مهم‌ترین بخش، وجود سرمایه‌گذارانی است که آینده این صنعت را روشن می‌بینند و حاضر هستند ثروت خود را در بلاکچین بگذارند. بر اساس داده‌های گزارش شده از Crunchbase، شرکت‌های زیادی از سال 2016 نزدیک به 23.2 میلیارد دلار در بلاکچین سرمایه‌گذاری کرده‌اند.

کاربرد بلاک چین در بانکداری با ظهور امور مالی غیرمتمرکز (DeFi)

شاید بتوان مهم‌ترین مزیت بلاکچین در بانکداری را به دیفای یا امور مالی غیر متمرکز نسبت داد. در امور مالی غیر متمرکز، خدمات مالی بر اساس ثبت داده‌های توزیع شده در بلاکچین صورت می‌گیرد، بنابراین دیفای جایگزین بسیار مناسبی برای بانکداری سنتی است و امنیت بالاتری را به کاربران می‌دهد. برخی از مزایای دیفای در بانکداری عبارتند از:

  • کاهش هزینه‌های مربوط به خدمات
  • افزایش سرعت ارائه خدمات مالی
  • افزایش سطح شفافیت
  • معاملات جهانی با کمک بلاکچین

در بانکداری سنتی قوانین سخت‌گیرانه زیادی بر سر راه تجارت و معاملات بین‌اللملی قرار گرفته است که این قانون‌ها بستر را برای تجار سخت و امکان فعالیت در حوزه صادرات و واردات را محدود می‌کنند. از طرفی دیگر، در بسیاری از موارد در حال حاضر با توجه به نیاز به پر کردن اسناد است، ردیابی محصولات و کالاها از طریق پردازش دستی اطلاعات تجاری به دست می‌آید.

این درحالی‌است که در بلاکچین به لطف دفتر کل توزیع شده امکان ردیابی کالاها در هر لحظه فراهم می‌شود  و تراکنش‌ها و معاملات در سطح بلایی از شفافیت انجام خواهند شد.

تراکنش‌های بانکی در بلاکچین چگونه خواهند بود؟

در بلاکچین داده‌ها در لحظه و با یکپارچگی بالایی پردازش می‌شوند، که این به تنهایی می‌تواند دلیلی بسیار خوبی برای جایگزینی بانکداری سنتی با بانکداری بلاکچینی باشد.

حتما بخوانید: زنجیره جانبی (Sidechain) چیست؟ تکامل مقیاس‌ پذیری در بلاکچین‌ها

در  تراکنش‌های بانکی مخصوصا تراکنش‌های جهانی کارمزد بسیاری بالایی هزینه می‌شود، اما بلاکچین این مژده را می‌دهد که تا حد خیلی زیادی این هزینه‌ها را کاهش داده است. در بلاکچین از ارزهای دیجیتال استفاده می‌شود، بنابراین دیگر معامله‌گران نیاز ندارند هزینه‌ای را که قبلا بابت کارمزد تبدیل پول فیات خود به ارز مقصد پرداخت می‌کرده‌اند هزینه کنند. نام برخی از شرکت‌های معروفی که در تلاش برای استفاده از بلاکچین برای استفاده در تراکنش‌ها هستند، در زیر ذکر شده است.

  • ویم(Veem)
  • مستر کارت (Mastercard)
  • ویزا (VISA)
  • میکرددائو (MakerDao)
  • ریپل (Ripple)
  • آمریکن اکسپرس (American Express)
  • (Barclays PLC)

گفتار پایانی

با توجه به مواردی که ذکر شد با وجود همه چالش‌ها و حتی برخی از مقاومت‌ها، اینجور به نظر می‌رسد استفاده از بلاکچین در بانکداری، آینده غیر قابل انکار برای صنعت مالی کشورها است. همچنین وجود مفاهیمی مانند دیفای و CBDC به گسترش این فناوری کمک خواهند کرد.

با استفاده از بلاکچین، خدمات مالی با شفافیت و امنیت بالاتری به کاربران ارائه خواهد شد و این مزیت بخش جدایی ناپذیر بلاکچین در هر صنعتی است.

سوالات متداول

  • مهم‌ترین مزایای بلاک چین در بانکداری چیست؟

امنیت، شفافیت، اعتماد، قابل برنامه نویسی کردن، داشتن حریم خصوصی و مقیاس‌پذیری از بزرگ‌تریم مزایای بلاک چین در بانکداری محسوب می‌شوند.

تیم محتوا بیت‌پین

تیم محتوا بیت‌پین

تدوین و بررسی مطالب حوزه کریپتو و خلق مقالات کاربردی در حوزه ارزهای دیجیتال.

مطالب نویسنده
اشتراک گذاری:

مطالب مشابه

علم غیرمتمرکز (DeSci)؛ حامی محققان و علاقه‌مندان به تحقیقات علمی

پدیده DeSci نام خود را از نوآوری نوپای صنعت مالی، یعنی امور ...

ثروتمندترین هولدرهای بیت کوین چگونه دارایی خود را ایمن نگه می‌دارند؟

اگر می‌خواهید مقدار زیادی بیت کوین را به صورت ایمن نگه دارید ...

بیت کوین و غلات: داستان حضانت از دو دارایی با ارزش

فروپاشی صرافی FTX حکمت تفکیک فعالیت‌های بازارسازی را از یک س ...

دیدگاه‌ها
در پاسخ به دیدگاه کاربر