7 فناوری برتر که شکلگیری دنیای متاورسی را سریعتر میکنند!
تاریخ: 13 اردیبهشت 1401
زمان مطالعه:
8 دقیقه
بیشتر غولهای فناوری به فکر محقق کردن جهان تمام دیجیتالی متاورس هستند، تا شیوه جدیدی از تعامل با دنیای مجازی را برای انسان رقم بزنند. شیوهای که تا به امروز نمونه آن را صرفاً در فیلمهای علمی–تخیلی مشاهده کرده بودیم. اما برای بهرهگیری از فناوری متاورس، باید ابزارهای متنوعی به کار گرفته شود که در ادامه قصد داریم به معرفی 7 مورد از مهمترین این ابزارها بپردازیم. پس اگر شما نیز کنجکاو هستید بدانید که تکنولوژی متاورس چگونه راهاندازی میشود و چه تکنولوژیهای دیگری در آن دخیل هستند، میتوانید با ما همراه شوید.
قبل از اینکه فناوری متاورس را بررسی کنیم، بهتر است تعریفی از مفهوم خود «متاورس» داشته باشیم. متاورس «Metaverse» از ترکیب دو واژه متا «Meta» به معنی «فراتر» و یونیورس «Universe» به معنای «جهان» تشکل شده است. بنابراین متاورس یک «فراجهان» است. جهانی که در آن انسان میتواند به امکانات و ویژگیهای بیشتری دسترسی داشته باشد و امورات خود را در مرز محو شدهی بین جهان فیزیکی و جهان مجازی، به شکلی نوین و کارآمد به انجام برساند. در توصیف بیشتر متاورس میتوان گفت:
ایده اولیه متاورس و اولین استفاده از واژه متاورس به رمانی تحت عنوان اسنوکراش «Snow Crash» از نیل استفنسون «Neal Stephenson» در سال 1992 برمیگردد. رمانی علمیتخیلی که در آن یک دنیای آنلاین به تصویر کشیده میشود که در آن مردم میتوانند از آواتارهای دیجیتال برای کشف و فرار از دنیای واقعی استفاده کنند. آواتار «Avatar» به معنای نماینده مجازی انسان در فضای دیجیتالی است.
برخیها متاورس را نسل آینده اینترنت مینامند. حال آنکه متاورس بسیار فراتر از اینترنت خواهد بود.
متاورس مفهومی از دنیای دیجیتال سه بعدی است. این شامل فضاهای مجازی است که میتوانید با استفاده از آواتاری که ایجاد میکنید، در متاورس بازی کنید، به خرید بروید، از آثار هنری دیدین کنید، به کنسرت بروید یا خودتان کسنرت اجرا کنید، با دوستانتان در یک کافیشاپ مجازی معاشرت کنید، با همکارانتان در یک دفتر مجازی کار کنید، سفر کنید و هرکار دیگری را انجام بدهید بدون آن که جسم شما از رختخوابتان خارج شده باشد!
متاورس هنوز محقق نشده است، بلکه بیشتر قابلیتهای آن در دست طراحی و توسعه است. شرکتهایی مانند متا «Meta» یا فیسبوک سابق، مایکروسافت «Microsoft»، نویدیا «Nvidia» و دیگر شرکتهای حوزه فناوری شروع به ایجاد نسخههای متاورس خود کردهاند. حتی تغییر نام فیسبوک به متا در ماه اکتبر 2021 نیز معطوف به پروژه متاورس است. در واقع به نظر میرسد که فیسبوک بیش از هر چیز دیگر، برای تمرکز کردن روی پروژه متاورس این تغییر نام را عملی کرد!
چیزی که سبب شد متاورس به شکل یک پروژه حقیقی و در دست اجرا دربیاید، همهگیری ویروس کوید 19 و افزایش استفاده از پلتفرمهای مجازی بود.
ارزهای دیجیتال و تکنولوژی توزیع پذیر و غیرمتمرکز بلاکچین «Blockchain»نیز زیرساختهای موردنیاز برای تحقق متاورس را در دست غولهای تکنولوژی قرار دادند.
با توجه به تفاسیر فوق، حالا میتوانیم یک تعریف یا یک پیشنمایش از متاورس داشته باشیم. برای این که درک این موضوع برایتان راحتتر باشد، فقط به فضای موجود در فیلمهای عملیتخیلی فکر کنید. حالا برای این که چنین فضایی را در دنیای خود شاهد باشیم، به ابزارهای مختلفی نیاز است که در ادامه به معرفی 7 مورد از آنها میپردازیم.
کدام فناوریها در شکلگیری جهان متاورسی، تاثیرگذارند؟
هر تکنولوژی متاورس میتواند خود ابزارهای دیگری را شامل شود. اما برخی از اصلیترین و عمدهترین ابزارهای تکنولوژی متاورس را میتوان به این صورت معرفی کرد:
واقعیت مجازی «VR»
واقعیت مجازی «Virtual Reality» که اختصاراً به آن ویآر «VR» گفته میشود، به یک دنیای شبیهسازی شده کاملاً مجازی اطلاق میشود که در آن میتوان به گردش و کسب تجربه پرداخت. ورود به دنیای واقعیت مجازی در حال حاضر به کمک هدستهای واقعیت مجازی امکانپذیر است. به طوریکه با قرار دادن هدست روی سر میتوان فضای مجازی را در جلوی چشمان خود دید و به تعامل با اشیاء، کاراکترها و فضای درون آن پرداخت. البته ابزارهای دیگری همچون دستکش و حسگرهای مختلف هم میتوانند در ورود به واقعیت مجازی مورد استفاده قرار بگیرند. از واقعیت مجازی میتوان برای اهداف سرگرمی و آموزشی بیش از هر حوزه دیگری استفاده کرد. هماینک نیز بازیهای واقعیت مجازی بسیاری در دسترس هستند که میتوانند ما را برای استفاده گستردهتر از این تکنولوژی متاورس در آینده آماده کنند.
از نسل Z تا NFT و تحلیل دوجکوین در شماره جدید دامیننس
دامیننس ۱۵، همین حالا دریافت کن!
واقعیت افزوده «AR»
واقعیت افزوده «Augmented Reality» که اختصاراًبه آن اِیآر «AR» گفته میشود، به اشیاء، کاراکترها و هرچیز مجازی اشاره دارد که به دنیای واقعی ما اضافه میشوند. برای بهرهگیری از فناوری متاورس واقعیت افزوده، مانند واقعیت مجازی، نیازی به استفاده از هدست، حسگر یا هیچ وسیله دیگری نیست؛ بلکه اشیاء و کاراکترها خود به دنیای واقعی افزوده میشوند. برای درک این تکنولوژی میتوانیم به بازی پوکمون «Pokemon» اشاره کنیم که در آن هیولاهای کوچک در گوشه و کنارهای دنیای واقعی مخفی میشدند و گیمرها باید آنها را پیدا میکردند. برخی از انیمیشنها مانند گارفیلد نیز میتوانند تداعی کننده واقعیت افزوده باشند؛ مانند گربه بامزهای که انیمیشنی و غیرواقعی بود، اما همراه با کارکترهای واقعی زندگی میکرد. حالا این مفهوم در متاورس میتواند برای اهداف دیگری غیر از بازی مورد استفاده قرار گرفته و کاربردهای بسیاری را پوشش دهد.
هوش مصنوعی «AI»
هوش مصنوعی «Artificial Intelligennce» که اختصاراً به آن اِیآی «AI» گفته میشود، به هوش ماشینی اشاره دارد. هوشی که آن را در اشیاء و کاراکترهای غیرانسانی ایجاد میکنند تا بتوانند با جهان اطراف خود ارتباط برقرار کنند (مانند رباتها). هر دستگاهی که توانایی درک محیط و تعامل با آن را داشته باشد، دارای هوش مصنوعی است. طبیعی است که هماینک نیز این تکنولوژی استفادههای فراوانی در دنیا دارد که برنامهریزی استراتژی کسبوکار، تصمیمگیری، تشخیص چهره، محاسبات سریع، فعالیتهای رباتیک و… نمونههایی از آنها هستند. اما هوش مصنوعی میتواند در متاورس به عنوان یکی از گزینههای کلیدی بهشکل کارآمدتری مورد استفاده قرار بگیرد.
با توجه به این که هوش مصنوعی این پتانسیل را دارد که دادههای زیادی را با سرعت برق پردازش کند، پس میتواند در ترکیب با تکنیکهای یادگیری ماشینی و الگوریتمهای هوش مصنوعی، با در نظر گرفتن دادههای تاریخی برای دستیابی به خروجیها و بینشهای منحصربهفرد، مورد استفاده قرار بگیرد. همچنین هوش مصنوعی میتواند ابزار محرکه برای ایجاد آواتارها در متاورس باشد. بدون هوش مصنوعی، ایجاد یک تجربه متاورس جالب، معتبر و مقیاسپذیر غیرممکن خواهد بود. به همین دلیل است که ابر شرکتهایی چون متا (فیسبوک سابق) با اتاقهای فکر و سازمانهای مختلف برای کاهش خطرات هوش مصنوعی بدون محدود کردن وعدههای آن همکاری میکنند!
اینترنت اشیاء «IoT»
اینترنت اشیاء «Internet of Things» که اختصاراً به آن آیاوتی «IoT» گفته میشود، منظور مجهز کردن تمام اشیاء به اینترنت و حسگرهایی است که بتوانند کارایی بیشتری را به نمایش بگذارند. بهطوری که این اشیاء بتوانند اطلاعات را با هم به اشتراک گذاشته و بهصورت خودکار برای بهروزرسانیهای خود اقدام کنند. تصور کنید که تلویزیون، لباسشویی، هود، اجاقگاز، مایکرویو، کولر، تختخواب و هر شیء که در خانه دارد، به اینترنت متصل باشد؛ حالا دیگر هیچ نگرانی وجود ندارد که اگر در خانه نبودید، اتفاق ناگواری رخ دهد؛ چراکه با اینترنت خود میتوانید تمام آن اشیاء را کنترل کنید. حتی زمانیکه در خانه نیستید، کاری کنید که کارها بهصورت خودکار انجام شود. این موضوع میتواند یکی از جدابترین و کارآمدترین جلوههای متاورس با استفاده از اینترنت اشیاء باشد!
بازسازی سه بعدی «3D Reconstruction»
بازسازی سهبعدی به فرآیندی اشاره دارد که در طی آن، اشیاء بیجان یا حتی مفاهیم جاندار در محیط گرافیک رایانهای به شکل سه بعدی شبیهسازی میشوند. انیمیشنها، جلوه ویژه فیلمها، بازیهای رایانهای و … نمونهای از بازسازی سهبعدی در جهان کنونی ما هستند که در متاورس میتوانند در ابعاد بسیار وسیعتر مورد استفاده قرار بگیرند. این صنعت در بخش املاک و مستغلات برای خرید خانههایی که هنوز آنها را ندیدهاید اما دقیقاً میدنید چه شکلی هستند، مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین در تورهای گردشگری برای اینکه قبل از حرکت و پرواز، بدانید که مقصد شما چه شکلی است، مورد استفاده قرار گرفته است. اما این استفاده در متاورس میتواند بسیار فراتر و باکیفیتتر باشد.
بلاکچین «Blockchain»، فناوری شگفتانگیز قرن 21
همانطور که قبلاً هم اشاره کردیم، فناوری بلاکچین، مسیر را برای تحقق تکنولوژی متاورس آسان کرده است. ایده متاورس خیلی وقت است که در ذهن انسانها شکل گرفته است؛ اما تا به امروز، فضا و زیرساختهای لازم برای تحقق آن وجود نداشت. ظهور ارزهای دیجیتالمبتنی بر فناوری بلاکچین از سال 2008 تاکنون توانسته است بسیاری از ناممکنها را ممکن کند که یکی از آنها تکنولوژی متاورس است. فناوری بلاکچین یک راهحل غیرمتمرکز و شفاف برای «اثبات مالکیت»، «پرداخت»، «حاکمیت»، «دسترسی» و «قابلیت همکاری» است. بنابراین موضوع پرداخت، تجارت و مالکیت در متاورس به کمک بلاکچین و دیگر فناوریهای تحت آن انجام خواهد شد. موضوع پرداخت با ارزهای دیجیتال و مالکیت هم به کمک توکنهای غیرمثلی «NFT» در متاورس محقق خواهد شد!
دائو «DAO»
دائو «DAO» مخفف عبارت «Decentralized Autonomous Organization» به معنی «سازمان خودگردان غیرمتمرکز» است. سازمانهای دائو نیز تحت فناوری بلاکچین ایجاد میشوند. اما این مورد را به عنوان یک تکنولوژی متاورس جداگانه در نظر گرفتیم تا اهمیت آن را بهتر نشان دهیم. طبیعتاً ایجاد DAO میتواند یکی از اصلیترین مفاهیم متاورس باشد. بهطوری که این سازمانها با استفاده از کد قراردادهای هوشمند، بهصورت خودکار درآمده و همه افراد میتوانند در آن عضو شوند. اطلاعات موجود در دائوها غیرقابل تغییر، غیرقابل سانسور و راهکار ایدهآلی برای مدیریت انجمنها هستند. ایجاد DAO برپایه شبکههای بلاکچینی مانند اتریوم، آراگون و … ایجاد میشوند. در متاورس به کمک ایجاد DAOها میتوان به فعالیتهای مختلف پرداخت، بدون این که نیاز باشد با مسائل کسل کننده دنیای فیزیکی همچون مجوزهای کاغذی روبهرو باشیم.
موارد فوق در کنار واقعیت ترکیبی «MR»، اینترنت نسل سوم «WEB-3» و… جهان خلاقانه و هوشمند متاورس را برای نسل جدید زندگی در این کره خاکی فراهم خواهند کرد. اما متاورس هنوز هم یک ایده است و اجرای آن در ابتداییترین مراحل خود قرار دارد. بنابراین باید ببینیم که نهایتاً چطور تکنولوژی متاورس با استفاده از ابزارهای نامبرده رقم میخورد. البته قبل از آن، متاورس باید بتواند چالشهای پیش روی خود مانند مشکل در حریم خصوصی، احراز هویت و… را رفع کند. چیزی که اهمیت دارد، آشنایی ما با این مبحث به عنوان شهروندی است که قرار است از این فناوری بهره بگیرد!
گفتار پایانی!
مطمئناً شما نیز اخیراً چیزهای زیادی در مورد متاورس شنیدهاید. پیشرفت علم، فناوری و استفاده گسترده از امکانات و رسانههای اجتماعی، دنیای کنونی ما را آماده قبول تحولات بزرگی کرده است. طبیعی است که اینترنت به شکل کنونی، اگرچه ایدهآل به نظر میرسد، اما نیاز به پیشرفتهای بیشتر دارد. بهطوری که در آینده شاهد یک جهان تمام دیجیتالی هستیم که مرز بین دنیای واقعی و مجازی را محو میکند تا انسان بتواند از حداکثر امکانات حقیقی و مجازی در جهت تحقق اهداف خود بهره بگیرد. نظر شما در این باره چیست؟؟!
سوالات متداول!
کدام فناوریها در دنیای متاورس، کاربرد دارند؟
تکنولوژیهای واقعیت مجازی، واقعیت افزوده، هوش مصنوعی، اینترنت اشیاء، بازسازی سهبعدی، بلاکچین و دائو کمک میکنند که جهان متاورسی، زودتر شکل بگیرد.
پرداخت در دنیای متاورس به چه شکلی انجام میشود؟
موضوع پرداخت با ارزهای دیجیتال و مالکیت هم به کمک توکنهای غیرمثلی «NFT» در متاورس محقق خواهد شد!
تیم محتوا بیتپین
تدوین و بررسی مطالب حوزه کریپتو و خلق مقالات کاربردی در حوزه ارزهای دیجیتال.
سلام و احترام خدمت دوستان عزیز ممنون از اطلاعات خوب شما و بروز
سلام دوست عزیز
ممنون از شما که ما را دنبال میکنید.