در اوایل تیرماه ۱۴۰۴، شرکت تتر حدود ۱۱۲ کیف‌ پول را که مجموعا نزدیک به ۷۰۰ میلیون دلار USDT در آن‌ها نگهداری می‌شد، مسدود یا به اصطلاح فریز کرد. بخش قابل‌توجهی از این کیف‌ پول‌ها متعلق به کاربران ایرانی بود. این نخستین‌بار نیست که تتر چنین اقدامی انجام می‌دهد، اما این‌بار گستردگی و تاثیر آن، نگرانی‌های زیادی را برای کاربران، به‌ویژه ایرانی‌ها، به‌وجود آورده است.

در این شرایط، سوالات مهمی مطرح می‌شود: فریز شدن تتر دقیقا به چه معناست؟ آیا واقعا امکان دارد دارایی کاربران ایرانی مسدود شود؟ چه راهکارهایی برای جلوگیری از چنین ریسک‌هایی وجود دارد؟

در ادامه این مطلب، به این سوالات و موضوعات مرتبط با آن پاسخ داده‌ایم.

فهرست مطالب

فریز شدن تتر یعنی چه؟

ارز دیجیتال تتر (USDT)، محبوب‌ترین استیبل‌کوین بازار کریپتو محسوب می‌شود و بسیاری از سرمایه‌گذاران آن را روشی امن برای حفظ ارزش دارایی‌های خود می‌دانند. اما همین ابزار به ظاهر امن، در برخی موارد می‌تواند برای کاربران مشکل‌ساز شود چرا که این شرکت بار‌ها و در شرایط مختلف حساب تتر کاربران را فریز یا مسدود کرده است.

فریز شدن تتر (Tether Freeze) به رخدادی اشاره دارد که در آن آدرس بلاک‌چین افراد توسط کمپانی تتر، در لیست سیاه قرار گرفته و دارایی آن‌ها برای هرگونه انتقال و جابه‌جایی مسدود می‌شود. به بیانی دیگر، این شرکت می‌تواند در مواقع اضطراری، از تابعی به نام freeze در قراردادهای هوشمند خود استفاده کند تا یک آدرس خاص را از انتقال، دریافت یا استفاده از تتر USDT باز دارد یا حتی عملا دارایی تتر آن‌ها را برای همیشه مسدود و غیر‌قابل استفاده کند.

فریز شدن تتر

فریز شدن تتر چگونه رخ می‌دهد؟

فریز شدن تتر (USDT) یک فرایند فنی است که با استفاده از قابلیت‌های قرارداد هوشمند تتر انجام می‌شود. در ادامه، روند فریز شدن تتر را بررسی کرده‌ایم:

۱- گزارش‌های اولیه

در قدم اول، شرکت تتر معمولا از سوی منابع مختلفی مانند نهادهای حقوقی و قضایی، درخواست‌هایی دریافت می‌کند مبنی بر مسدودسازی یک آدرس خاص و فریز کردن دارایی‌های آن. گاهی نیز ممکن است خود شرکت تتر با مشاهده فعالیت‌های مشکوک در یک حساب، به‌صورت مستقل تصمیم به بررسی موضوع و انجام اقدامات لازم بگیرد.

۲- بررسی داخلی توسط شرکت تتر

پس از دریافت گزارش‌های اولیه‌، شرکت تتر بررسی می‌کند که آیا دلایل کافی برای فریز کردن تتر‌های کاربر وجود دارد یا نه. این بررسی شامل موارد مختلفی است مانند:

  • تطابق گزارش با قوانین بین‌المللی مانند تحریم‌ها یا مقررات مبارزه با پولشویی
  • بررسی رفتارهای آدرس مورد نظر در بلاک‌چین و شناسایی فعالیت‌های مشکوک
  • سنجش اعتبار منبعی که گزارش را ارائه داده است

۳- ثبت آدرس در لیست سیاه (Blacklist)

همان‌طور که در بالاتر اشاره کردیم، زمانی‌که حساب تتر شخصی فریز می‌شود، آدرس او در لیست سیاه قرار می‌گیرد. یعنی اگر پس از بررسی‌های دقیق‌تر توسط شرکت تتر، تصمیم بر فریز گرفته شود، آدرس کاربر مورد نظر بلاک می‌شود. این اتفاق از طریق قرارداد هوشمند رسمی تتر روی شبکه‌های مختلفی مانند Ethereum یا Tron انجام می‌شود. لازم به ذکر است  آدرس‌هایی که فریز شده‌اند، هنوز موجودی USDT را دارند، اما نمی‌توانند آن را منتقل یا خرج کنند.

چرا تتر فریز می‌شود؟ (بررسی ۳ دلیل اصلی)

فریز شدن USDT اتفاقی نیست همیشه و بدون هیچ دلیلی اتفاق بیفتد. به‌عبارت دیگر، تا زمانی که قوانین و مقررات تتر را رعایت کنید، دارایی‌های شما در معرض خطر مسدود شدن نخواهد بود. با این حال، برای اطمینان بیشتر و پیشگیری از هرگونه مشکل، لازم است دلایل احتمالی فریز شدن تتر را به‌خوبی بشناسید و از انجام اقداماتی که ممکن است منجر به آن شوند، خودداری کنید.

۱- نقض قوانین و مقررات پلتفرم‌های معاملاتی

اولین و رایج‌ترین دلیل فریز شدن تتر، به نقض قوانین و مقررات پلتفرم‌های معاملاتی بازمی‌گردد. اگر فردی در زمان استفاده از پلتفرم‌های معاملاتی مانند بروکرها یا صرافی‌ها قوانینی را زیر پا گذاشته و یا فعالیت مشکوکی مانند تأمین مالی تروریسم و پول‌شویی انجام دهد، کمپانی تتر با شکایت صرافی، دارایی فرد را مسدود خواهد کرد.

مسدود شدن یا فریز USDT

این اتفاق می‌تواند به دلیل استفاده از پلتفرم‌های معاملاتی با گواهی شناسایی و احراز هویت جعلی و نقض هر گونه قانون مهم در پلتفرم مربوطه باشد که علاوه بر قطع‌شدن دسترسی کاربر به حساب صرافی، دارایی وی نیز مسدود می‌شود.

در نتیجه، زیر پا گذاشتن قوانین صرافی‌های متمرکز و فعالیت غیرقانونی در آنها به دلیل تحریم نیز می‌تواند از دلایل فریز شدن دارایی کاربر باشد. پس، توصیه می‌کنیم برای فروش و خرید تتر، ابتدا قوانین هر صرافی را مطالعه کرده و در صورت نیاز در صرافی‌های داخلی فعالیت کنید. در مقاله «بهترین صرافی‌های ارز دیجیتال ایرانی»، گزینه‌های امن و قابل اطمینانی را معرفی کرده‌ایم.

۲- درخواست مراجع قانونی و دادگاه‌ها

از دیگر دلایل امروزی فریز شدن تتر، درخواست مراجع قانونی و دادگاه‌ها است. درصورتی‌که کاربر ارز دیجیتال، مورد شکایت مراجع قانونی قرار گیرد، به درخواست قانون‌گذاران، کمپانی تتر موظف است که تترهای وی را فریز کرده و دسترسی به آن را مسدود کند.

این درخواست‌ها می‌تواند به دلیل فعالیت مشکوک کاربر، شکایت‌های قضایی مهم و فعالیت‌هایی مانند سرقت دارایی از سایر پروتکل‌ها یا صرافی‌ها باشد. پس کمپانی تتر بنا بر درخواست قانون‌گذاران دارایی کاربر را مسدود می‌کند تا پس از پایان پرونده شکایت از وی به آن رسیدگی شود.

۳- فعالیت‌های مشکوک و غیرقانونی

فعالیت‌های مشکوک و غیرقانونی نیز تا به امروز منجر به فریز شدن تتر بسیاری از کاربران ارز دیجیتال شده است. به‌عنوان مثالی ساده، تراکنش‌های بلاک چینی متعدد میان صرافی‌های بین‌المللی با صرافی‌های داخلی که در لیست تحریم هستند، می‌تواند منجر به مسدود شدن USDT شود.

از دیگر فعالیت‌های مشکوک می‌توانیم به ارتباط آدرس کاربر با هک صورت‌گرفته، جابه‌جایی مشکوک پول در بین کشورهای مختلف در لیست تحریم و وجود ارتباطاتی با گروهک‌های تروریستی و ضد مالیاتی اشاره کنیم که نتیجه آن نیز مسدودشدن دارایی تا زمان شفاف‌شدن پرونده است.

تتر
خرید و فروش آسان تتر در بیت‌پین
  • معامله بیش‌از ۳۰۰ کوین دیگر
  • دریافت وام و اعتبار معاملاتی
  • سرعت بالا در تکمیل سفارشات
  • بات‌های معامله‌گر متنوع
  • پشتیبانی ۲۴ ساعته
خرید تتر

ضررهای فریز شدن تتر

فریز شدن تتر، می‌تواند برای کاربران ارز دیجیتال ضررهای هنگفتی را به بار آورد. فریز آدرس بلاک چینی کاربر علاوه بر آنکه دسترسی به آن را به طول کامل غیرممکن می‌کند، احتمال دارد بر روی آدرس‌هایی که با آن در تعامل نیز تأثیر بگذارد.

ضرر‌های فریز شدن تتر

از دست‌رفتن دارایی کاربر

همانطور که گفتیم، فریز شدن USDT از سوی کمپانی تتر، می‌تواند منجر به ازدست‌رفتن همیشگی دارایی کاربر شود. طبق قوانین کمپانی تتر، این شرکت آزادی کامل دارد که در صورت هر گونه فعالیت مشکوک کاربران، دارایی آنها را فریز کرده و برای همیشه از دسترس خارج کند.

این تابع فریز که می‌تواند موقت یا دائمی باشد، با تصمیم کمپانی و قراردادهای هوشمند تعیین می‌شود و هر کاربر امروزی که فعالیت غیرقانونی و مشکوک دارد، در خطر ازدست‌دادن دارایی خود است. با این حال، این خطر برای کاربرانی که در پلتفرم‌های معاملاتی معتبر فعالیت می‌کنند و چنین فعالیت‌های مشکوکی ندارند، دور از انتظار است.

نوسانات قیمت و کاهش نقدینگی

فریز شدن مقدار قابل‌توجهی تتر به همراه کاهش نقدینگی، درصورتی‌که با جو رسانه‌ای منفی نیز همراه باشد، می‌تواند باعث نوسانات قیمت و قطع پیوند تتر از دلار در کوتاه‌مدت شود. این نوسانات قیمت می‌تواند به معامله‌گران و حتی بسیاری از پروتکل‌های حوزه دیفای نیز ضربه بزرگی بزند.

راهکار‌هایی برای جلوگیری از فریز شدن تتر

با توجه به اخبار روز‌های اخیر درباره فریز شدن تتر، بسیار طبیعی است که نگرانی‌هایی بابت از دست دادن دارایی خود پیدا کرده باشید. ولی بدانید کمپانی تتر و پلتفرم‌هایی معاملاتی که از قوانین این شرکت پیروی می‌کنند، تا زمانی که فعالیت مشکوکی را از شما مشاهده نکنند، اجازه مسدودکردن تترهای شما را ندارند. با این حال، احتیاط همیشه شرط عقل است و با دنبال کردن نکاتی که در ادامه آورده‌ایم، می‌توانید ریسک مربوط به مسدود شدن تتر‌های خود را به حداقل برسانید.

جلوگیری از فریز شدن تتر

استفاده از پلتفرم معاملاتی معتبر

اولین و بهترین راه برای جلوگیری از فریز شدن تتر، استفاده از پلتفرم‌های معاملاتی معتبر و پیروی از قوانین آن‌هاست. برای ایرانیان به دلیل تحریم‌های صورت‌گرفته، بهترین مسیر خریدوفروش تتر از طریق پلتفرم‌های داخلی مانند بیت پین است. 

در صورت استفاده از پلتفرم‌های نامعتبر و فعالیت‌هایی مانند تعامل، واریز و برداشت دارایی در پلتفرمی مشکوک به پول‌شویی و کلاهبرداری، دارایی کاربران نیز از سوی قانون‌گذاران و کمپانی تتر مسدود شود. پس همیشه به پلتفرمی معتبر مراجعه کرده و فعالیت قانونی در آن داشته باشید.

پرهیز از تراکنش مستقیم با صرافی‌های تحریمی

از دیگر راهکار‌هایی که به حفظ دارایی‌های شما کمک می‌کند، توجه و دنبال کردن قوانین مربوط به تحریم‌ها است که توسط صرافی‌ها اعلام می‌شود. از تراکنش مستقیم با پلتفرم‌هایی که کاربران فارسی‌زبان را در لیست تحریم خود دارند، جلوگیری کنید. از این موارد می‌توانیم به صرافی‌ها و پلتفرم‌هایی اشاره کنیم که اجازه ارائه خدمات به برخی از کشورها مانند ایران را ندارند. 

همچنین از ارائه هر گونه مدارک جعلی برای احراز هویت (KYC) در صرافی‌های خارجی پرهیز کنید. درصورتی‌که فعالیت غیرقانونی شما شناسایی شود، مرحله بعدی می‌تواند فریز شدن تترهای شما باشد.

استفاده از چندین آدرس برای نگهداری تتر

برای حفظ امنیت دارایی خود و کاهش ریسک فریز شدن، می‌توانید از چندین کیف پول ارز دیجیتال با چندین کلید خصوصی متفاوت استفاده کنید. Tether گاهی به‌صورت الگوریتمی و با استفاده از قرار‌داد‌های هوشمند آدرس‌ها را بررسی می‌کند. اگر تتر‌های شما بین چند آدرس توزیع شده باشد، احتمال اینکه الگوریتم به اشتباه کل دارایی‌تان را مشکوک تشخیص دهد، کمتر می‌شود و ریسک فریز شدن کاهش می‌یابد.

بیشتر بخوانید: بهترین کیف پول‌های سخت‌افزاری

استفاده از استیبل‌ کوین‌های جایگزین غیرمتمرکز

همان‌طور که می‌دانید، تتر (USDT) یک استیبل‌کوین متمرکز است که توسط شرکت Tether مدیریت و توزیع می‌شود. با وجود محبوبیت تتر، استیبل‌کوین‌های غیرمتمرکز دیگری نیز وجود دارند که می‌توانند جایگزین‌های مناسبی باشند و ریسک‌هایی مانند فریز شدن دارایی‌ها را کاهش دهند.

یکی از این گزینه‌ها، استیبل‌کوین DAI است که ارزش آن به دلار آمریکا متصل است و روی شبکه اتریوم و لایه‌های دوم آن اجرا می‌شود. برخلاف تتر، DAI تحت نظارت هیچ نهاد متمرکزی نیست و هیچ شرکت یا سازمانی نمی‌تواند آن را مسدود یا فریز کند. همین ویژگی، DAI را به گزینه‌ای امن‌تر برای افرادی تبدیل می‌کند که به دنبال کنترل کامل بر دارایی‌های خود هستند. 

اگر در کیف پول یا حساب خود ارز تتر دارید و می‌خواهید آن را به DAI تبدیل کنید، مقاله «آموزش تبدیل تتر به دای» را می‌توانید مطالعه کنید.

دای
خرید و فروش آسان دای در بیت‌پین
  • معامله بیش‌از ۳۰۰ کوین دیگر
  • دریافت وام و اعتبار معاملاتی
  • سرعت بالا در تکمیل سفارشات
  • بات‌های معامله‌گر متنوع
  • پشتیبانی ۲۴ ساعته
خرید دای

چگونه بفهمیم تتر ما فریز شده است؟

تا این‌جا با مفهوم فریز شدن تتر، دلایل وقوع آن، روند این اتفاق و همچنین راهکارهایی برای پیشگیری آشنا شدید. حالا ممکن است این سؤال برایتان پیش بیاید که از کجا بفهمید تترهای شما فریز شده‌اند؟ در واقع نشانه‌های فریز شدن تتر چیست؟

در ادامه به مهم‌ترین علائمی که نشان می‌دهد تترهای شما مسدود شده‌اند، اشاره کرده‌ایم:

  • عدم امکان انتقال: اگر تترهای شما فریز شده باشند، قادر نخواهید بود آن‌ها را به هیچ آدرس دیگری منتقل کنید و تراکنش شما هیچ‌گاه تایید نخواهد شد.
  • نمایش موجودی بدون قابلیت استفاده: در بسیاری از مواقع، موجودی تتر شما همچنان در کیف پول یا اکسپلورر نمایش داده می‌شود، اما امکان استفاده از آن وجود ندارد.
  • نمایش پیام‌های هشدار در بلاک‌چین اکسپلورر: یکی دیگر از نشانه‌های واضح، دریافت پیام‌های خطا در اکسپلوررهایی مانند Tronscan یا Etherscan است. اگر در صفحه مربوط به آدرس تتر خود عباراتی مانند Address is frozen یا Account has been blacklisted را مشاهده کردید، به احتمال زیاد دارایی شما فریز شده است. این پیام‌ها و نشانه‌ها به شما هشدار می‌دهند که امکان استفاده از تترهای خود را ندارید و لازم است هرچه سریع‌تر برای بررسی و رفع مشکل اقدام کنید.

آدرس فریز شده

نمونه‌هایی از فریز شدن تتر در کریپتو

در چندین سال گذشته، بار‌ها پیش آمده است که به دلایل مختلف از جمله مواردی که در ابتدا به آن‌ها اشاره کردیم، شرکت تتر تصمیم به فریز کردن بعضی از حساب‌ها گرفته باشد. در ادامه نمونه‌هایی از فریز شدن تتر را بررسی کرده‌ایم.

فریز استیبل‌کوین تتر

ماجرای هک KuCoin و فریز ۳۳ میلیون دلار USDT

در سپتامبر سال ۲۰۲۰، صرافی ارز دیجیتال کوکوین اعلام کرد که کیف پول‌های گرم این صرافی مورد حمله هکر‌ها قرار گرفته‌ است. در جریان این حمله، هکرها موفق شدند بیش از ۲۸۰ میلیون دلار دارایی دیجیتال از جمله بیت‌کوین، اتریوم و تتر را به سرقت ببرند. در پاسخ به این اتفاق، شرکت تتر، حدود ۳۵ میلیون دلار USDT را که به آدرس‌های هکر منتقل شده بود، در بلاک‌چین اتریوم و ترون، فریز (مسدود) کرد.

فریز ۴۶ میلیون دلار تتر USDT پس از سقوط FTX

یکی از جنجالی‌ترین اتفاقات بازار کریپتو سقوط صرافی FTX است که در نوامبر دچار ورشکستگی بزرگ و ناگهانی شد. یکی از کیف‌پول‌هایی این صرافی که هنوز پس از سقوط FTX فعال بود، بیش از ۴۶ میلیون دلار USDT را نگهداری می‌کرد. در راستای این اتفاق و به به‌درخواست نهادهای قانون‌گذاری ایالات متحده و در همکاری با مجریان قانون، شرکت تتر حدود ۴۶ میلیون دلار تتر را در کیف پول گفته شده فریز کرد. این اقدام در راستای حفاظت از دارایی کاربران و اعتبار بازار انجام شد.

فریز شدن ۷۰۰ میلیون دلار USDT در کیف‌پول‌های مرتبط با ایرانی‌ها

در اوایل تیر‌ماه ۱۴۰۴، شرکت تتر بیش از ۱۱۲ کیف‌پول را که مجموعا حدود ۷۰۰ میلیون دلار USDT در آن‌ها نگهداری می‌شد، به دلیل ارتباط با کاربران ایرانی و دور زدن تحریم‌ها مسدود یا فریز کرد. بیشتر این کیف‌پول‌ها روی بلاک‌چین ترون فعال بودند و گفته می‌شود این اتفاق در راستای هک یکی از صرافی‌های ایرانی و برای مقابله با سوءاستفاده از استیبل‌کوین‌ها صورت گرفته است.

احتمال مسدودشدن حساب کاربران ایرانی چقدر است؟

فریز شدن تتر‌های ایرانیان

همان‌طور که در بخش‌های قبلی مقاله اشاره کردیم، با توجه‌ به قابلیت فریز در قراردادهای هوشمند تتر، این کمپانی می‌تواند در صورت بروز هر گونه تخلف یا به دلیل وجود تحریم‌ها، دارایی‌های کاربران را مسدود کند که این اتفاق، باعث تنش زیادی در بین کاربران ایرانی شده است. 

اگر کمی واقع‌بین باشیم، درصورتی‌که قانون‌گذاران ایالت متحده فشار بیشتری را برای تحریم علیه کشور ایران اعمال کنند، احتمال مسدود شدن تعداد زیاد‌تری آدرس‌های بلاک‌چینی تتر مرتبط با کاربران ایرانی وجود دارد. با این حال، این احتمال با درنظرگرفتن گستردگی خدمات کمپانی تتر و هدف بازار کریپتو برای حفظ غیر‌متمرکز بودن آن کم است.

زیرا این اتفاق علاوه بر ایجاد جو منفی حول فعالیت کمپانی تتر، می‌تواند واکنش‌های بسیار جدی را از سوی کاربران ارز دیجیتال همراه داشته باشد. از جهتی دیگر تا به امروز کمپانی تتر هیچ‌گونه بیانیه مستقیم یا مطلب به‌خصوصی را درباره مسدودکردن و احتمال فریز دارایی ایرانی‌ها منتشر نکرده است.

کلام پایانی

فریز شدن تتر و ترس ازدست‌دادن سرمایه، امروزه از داغ‌ترین مباحثی است که چه در جامعه فارسی‌زبان و چه در بین کاربران خارج از کشور بارها شنیده می‌شود. در این مقاله سعی کردیم که به مفهوم فریز شدن تتر و راه‌های جلوگیری از آن را بررسی کنیم.

نظر شما درباره سیاست‌های کمپانی تتر چیست؟ آیا به نظر شما امکان مسدودشدن دارایی کاربران ایرانی بدون دلیل منطقی وجود دارد؟

سؤالات متداول

  • چقدر احتمال فریز شدن تتر وجود دارد؟

احتمال فریز شدن تتر برای کاربرانی که فعالیت‌های مشکوکی مانند پول‌شویی، تأمین مالی تروریسم، هک و کلاهبرداری انجام نداده‌اند، بسیار کم است.

  • آیا موجودی تتر ایرانی‌ها فریز می‌شود؟

کاربران ایرانی در صورتیکه طبق قوانین شرکت تتر عمل کنند و رفتار مشکوکی نداشته باشند، دلیلی برای فریز حساب آن‌ها وجود ندارد.

  • آیا فریز شدن تتر بر قیمت سایر ارزهای دیجیتال تأثیرگذار است؟

فریز شدن تترها اگر مقدار بسیار کمی باشد، تأثیری بر روی قیمت سایر ارزهای دیجیتال نمی‌گذارد. با این حال، درصورت ایجاد جو رسانه‌ای منفی و فریز مقدار قابل‌توجه تتر، می‌تواند منجر به کاهش نقدینگی تتر و نوسانات قیمت شود. 

  • آیا شرکت تتر می‌تواند بدون دلیل قانونی تترهای ما را فریز کند؟

کمپانی تتر تنها در صورت بروز فعالیت‌های مشکوک اقدام به فریز تترها می‌کند و تا به امروز هیچ‌گونه اعلان یا بیانیه‌ای مبتنی بر مسدودکردن تترهای کاربران فارسی‌زبان منتشر نشده است.

  • بهترین روش جلوگیری از فریز شدن تتر چیست؟

بهترین روش برای جلوگیری از فریز شدن تتر، استفاده از صرافی‌های معتبر برای خرید و فروش تتر و واریز دارایی به کیف پول سخت افزاری برای نگهداری امن‌تر آن است.