این نوشتار در مورد یک پلتفرم غیرمتمرکز و بسیار ایمن در حوزه قراردادهای هوشمند بهنام فانتوم (Fantom) است. فانتوم یک پلتفرم متنباز، مقیاسپذیر و قابل سفارشیسازی که با هدف رفع محدودیتهای بلاکچینهای قبلی راهاندازی شده است. ارز دیجیتال این پلتفرم با نماد اختصاری FTM در صرافیهای رمزارزی معامله میشود.. در ادامه با این پروژه بیشتر آشنا خواهید شد. ارز دیجیتال فانتوم به واسطهی اهدافی که دارد میتواند گزینه مناسبی برای سرمایهگذاری باشد.
فانتوم (FTM) چیست؟
زمانی که بیت کوین در سال ۲۰۰۹ معرفی و راهاندازی شد، نشاندهنده شروع مسیر به سمتوسویی متفاوت و در نهایت رسیدن به جامعهای کارآمدتر بود. پس از پیدایش این رمزارز و محبوبیتی که در بین کاربران داشت پلتفرمها و رمزارزهای بسیار دیگری نیز راهاندازی شدند. همان طور که میدانید مولفههای تمرکززدایی، مقیاسپذیری و امنیت از مولفههای اصلی و مهم بلاک چین هستند و بیت کوین و بسیاری از رمزارزها به صورت کامل مقیاسپذیر نیستند. حال پلتفرم فانتوم با هدف رفع محدودیت مقیاسپذیری روی کار آمد. Lachesis ساز و کار اجماع فانتوم است. این پلتفرم برخلاف برخی پروژهها ایمنی و همچنین تمرکززدایی را فدای مقیاسپذیری نکرده است. توکن این شبکه به نام ارز دیجیتال فانتوم شناخته میشود. کاربردهای بسیاری دارد که در ادامه به توضیح هر یک از کاربردهای توکن فانتوم خواهیم پرداخت.
معمولا امور مالی غیرمتمرکز (DeFi) شبکه های مبتنی بر بلاکچین هستند که مجموعه ای از توابع و قراردادهای هوشمند را برای کاربران خود فراهم میکنند. در این حالت، فانتوم یک بلاکچین نیست بلکه شبکه ای از بلاکچین هاست که به کاربران این امکان را میدهد تا بلاکچین های خود را با مقیاس پذیری، سرعت و اثر بخشی بسازند.
در حقیقت، فانتوم اولین بستر بلاکچین و قرارداد هوشمند مبتنی بر DAG) Directed acyclic graph) است که چندین عملکرد را برای کاربران DeFi ارائه میدهد. این پلتفرم همچنین راه حل هایی را برای موارد معمول در مورد بلاکچین، مانند مقیاس پذیری و زمان تایید را ارائه میدهد.
نماد اختصاری فانتوم (FTM)
نماد اختصاری یک ارز دیجیتال نمادی است که رمزارز با آن نماد در بازار ارزهای دیجیتال مورد معامله قرار میگیرد. نماد اختصاری فانتوم، FTM است که فقط کافی است با تایپ این نماد در نوار مربوط به جستجوی رمزارزها در صرافی بیت پین، آن را جستجو کنید.
همانطور که در قسمت قبلی این مطلب گفتیم، رمزارز بومی پلتفرم فانتوم توکن (FTM) است. در حال حاضر، سه نوع توکن FTM در بازار وجود دارد:
- Opera FTM: توکن مورد استفاده در شبکه اصلی Opera Chain مخصوص فانتوم
- ERC-20: توکن سازگار با شبکه اتریوم
- BEP-2: توکن سازگار با شبکه بایننس (Binance Chain)
همانطور که اشاره شد، توکن ERC-20 با اتریوم سازگار است اما نمی توان در Opera استفاده کرد. توکن FTM یک دارایی چند منظوره است که نقش حیاتی و ویژه در اکوسیستم فانتوم دارد.
فانتوم (FTM) توسط چه تیمی ساخته شده است؟
بنیاد فانتوم، که نظارت بر عرضه محصولات فانتوم را بر عهده دارد، در سال ۲۰۱۸ ایجاد شد که شبکه اصلی آن با راهاندازی OPERA در سال ۲۰۱۹ رسما فعالیت خود را آغاز کرد.بنیاد فانتوم توسط یکی از دانشمندان علوم کامپیوتر که اهل کره جنوبی است به نام دکتر Ahn Byung Lk تاسیس شد. مدیرعامل پلتفرم Fantom نیز فردی به نام Michael Kong است. تیم توسعه و پشتیبانی فانتوم شامل افراد متخصص در حوزه بلاک چین و افرادی مهندس، دانشمند، محقق، طراح و کارآفرین در سراسر جهان هستند که با یکدیگر همکاری میکنند. تیم پشتیبانی فانتوم عمدتا در زمینه توسعه بلاکچین تجربه زیادی دارد و هدف آن ایجاد یک بستر قرارداد هوشمند است که از مقیاس پذیری بالا، تمرکز زدایی و امنیت برخوردار است.
هدف از ایجاد پروژه فانتوم (FTM)
هدف اصلی این پلتفرم افزایش مقیاسپذیری در کنار حفظ امنیت و تمرکززدایی است. این پلتفرم ساز و کاری به نام Lanchesis دارد که امکان سرعت بسیار بالای معاملات ارزهای دیجیتال را فراهم میکند. همچنین امکان شخصیسازی بلاک چین همراه با ویژگیها و کاربردهای بسیار را دارد. همچنین به دلیل استفاده از پروتکل اثبات سهام امنیت بالایی را برای شبکه ایجاد کرده است.
کاربردهای فانتوم (FTM)
توکن فانتوم با نماد اختصاری FTM کاربردهای بسیاری دارد که به توضیح مهمترین آنها میپردازیم.
- توکن FTM امنیت شبکه فانتوم را تامین میکند.
این توکن با ساز و کار اثبات سهام کار میکند. ۳.۱۷۵، ۰۰۰ واحد از این توکن به وسیله اعتبارسنجها استیک میشوند. نودها و استیک کنندگان شبکه نیز در ازای این خدمات پاداش میگیرند.
- انجام پرداختها در شبکه با توکن FTM صورت میگیرد.
این توکن برای ارسال و دریافت مناسب است زیرا از توان عملیاتی بالا و سرعت زیادی در شبکه برخوردار است. کارمزدهای عملیات در این شبکه پایین است.
- تصمیم گیری در شبکه با مدیریت درون زنجیرهای انجام میشود.
اکوسیستم فانتوم یک اکوسیستم غیرمتمرکز است. در این روش استیک کنندگانی که دارای توکن مدیریتی FTM هستند میتوانند تغییرات و اصلاحاتی را پیشنهاد داده و به آنها رای دهند.
- پرداخت کارمزدهای شبکه با توکن FTM انجام میگردد.
پرداخت کارمزد تراکنش ها، ایجاد شبکههای جدید و استقرار قراردادهای هوشمند از کاربردهای توکن Fantom است. هزینه این کارمزد بسیار کم است اما برای امنیت شبکه لازم است.
برترین پروژههای دیفای روی شبکه فانتوم
اکوسیستم بزرگ شبکه فانتوم
شبکه فانتوم دارای یک اکوسیستم توسعهیافته خیلی خوب با dApps است که بیشتر روی برنامههای دیفای تمرکز دارد. بیشتر ارزش قفل شده روی این شبکه مربوط به پروژههای DeFi است. در زیر برخی از پروژههای برتر دیفای راهاندازی شده روی شبکه فانتوم را نام بردهایم.
- SpookySwap
- SpiritSwap
- Beethoven X
- QiDao
- Geist Finance
- Tarot Finance
- Spartacus
- PaintSwap
فانتوم (FTM) چگونه کار میکند؟
همان طور که متوجه شدید این پلتفرم با ساز و کار Lachesis که قابلیت اتصال به دفتر کل توزیع شده را دارد، استفاده میکند که لایهای از فناوری بلاک چین را نشان میدهد. شبکه اصلی Fantom شبکه Opera است که حفظ اجماع در بین نودهای موجود در Lachesis را بر عهده دارد. شبکه Fantom با اتریوم سازگار بوده و به استفاده از EVM میپردازد. ماشین مجازی Fantom یک کیت توسعه نرم افزاری با متن باز است. بنابراین Fantom یک ماژولار است. شبکههای ساخته شده بر روی آن از یکدیگر مستقل بوده و ترافیک در شبکه بر روی عملکرد آن تاثیری نخواهد گذاشت. این پلتفرم برای هر برنامه یک بلاک چین اختصاصی ایجاد کرده تا مشکل مقیاسپذیری را حل کند. همچنین از الگوریتم اجماع اثبات سهام استفاده میکند تا تامین کننده امنیت در شبکه باشد. ساز و کار آن به علت قابلیت مقیاسگذاری نودهای شبکه، میزان امنیت و تمرکززدایی شبکه را افزایش میدهد. Fantom متن باز است تا افراد بتوانند با سفارشیسازی به نیازهای خود بپردازند. این شبکه بدون مجوز و با مشارکت آزاد کار میکند.
خرید و فروش فانتوم (FTM) چگونه است؟
خرید و فروش ارز دیجیتال Fantom (FTM) نیز همانند رمزارزهای دیگر در صرافیهای بزرگی مانند بیت پین، بایننس و صرافیهای معتبر دیگر که از این ارز دیجیتال پشتیبانی میکنند و از طریق ارسال آدرس کیف پولهای سازگار با آن، انجام میگردد. برای خرید و فروش میبایست ابتدا در وب سایتی معتبر مراحل ثبت نام و احراز هویت را انجام دهید. سپس برای خرید و یا فروش Fantom اقدام کنید.
خرید و فروش فانتوم
مزایای Fantom (FTM)
- سرعت بالا
- امنیت بالا
- پشتیبانی از توکنهای با استاندارد ERC20 و ماشین مجازی اتریوم برای قراردادهای هوشمند در بلاک چین
معایب Fantom (FTM)
- با همه کیف پولها سازگار نیست.
- استیکپذیری آن تنها در پلتفرم خود Fantom قابل انجام است.
نحوه استخراج یا تولید FTM
این رمزارز قابلیت استخراج ندارد زیرا از الگوریتم اثبات سهام استفاده میکند. برای به دست آوردن آن راههای دیگری نظیر خرید از طریق صرافیها و یا استیکینگ وجود دارد. استیکینگ ارز دیجیتال Fantom (FTM) قابلیت ۱۵ درصد سود سالیانه را برای پرداخت به کاربران دارد.
بهترین کیف پولهای FTM
اگر شما نیز از آن دسته افرادی هستید که قصد نگهداری یا معامله ارز دیجیتال Fantom (FTM) را دارید، باید کیف پول ایمنی را انتخاب کنید. این کیف پول بهتر است امکان کنترل کلید خصوصی را برای کاربران فراهم کند. در زیر برخی از کیف پولهای معتبر و ایمن ارز دیجیتال Fantom را به شما معرفی میکنیم.
انواع کیف پول سخت افزاری Fantom
- کیف پول ترزور (Trezor T)
- کیف پول لجر نانو اس (Ledger Nano S)
- کیف پول لجر نانو ایکس (Ledger Nano X)
انواع کیف پول موبایلی و دسکتاپ Fantom
معماری شبکه Fantom
در شبکه Fantom از ساز و کار Lachesis استفاده میشود. در این شبکه یک لایه جداگانه در اجماع بلاک چینی Fantom وجود دارد که میتواند به دفتر کل توزیع متصل شود تا از اطلاعات آن استفاده کند. دفتر توزیع یک پایگاه داده قابل بروزرسانی است که همین امر باعث میشود تا قابل دستکاری نباشد. پلتفرم Fantom’s Opera منبع تغذیه لایهای در Lachesis است. این ساختار و معماری شبکه باعث شده تا Fantom انعطافپذیر باشد. برنامههای غیرمتمرکز در کمترین زمان قابلیت اتصال به شبکه اصلی Fantom را دارند که همین امر موجب افزایش عملکرد سیستمی در Fantom میشود.
مقایسه Fantom (FTM) با بیت کوین (BTC)
این مقایسه بین ارزهای دیجیتال فانتوم (FTM) و بیت کوین (BTC) به شما کمک میکند ارزش بالقوه فانتوم در آینده را بر اساس ارزش قیمت بیت کوین (BTC) و یا بالعکس تعیین کنید.
قیمت اکنون فانتوم ۲ دلار است. در مقابل قیمت بیت کوین ۴۶.۲۳۰ دلار در حال حاضر (۴ ژانویه ۲۰۲۲) است. عرضه توکنهای فانتوم ۳.۲ میلیارد است که ۲.۵ میلیارد آن در دسترس قرار دارد. عرضه توکنهای بیت کوین ۲۱ میلیون است. رتبه فانتوم ۲۸ بازار و بیت کوین اولین رتبه در بازار ارزهای دیجیتال را دارد. فانتوم در سال ۲۰۱۸ راه اندازی شده در حالی که بیت کوین اولین ارز دیجیتال بوده و در تاریخ ۰۴/۲۰۱۳ راه اندازی شده است.
پیش بینی وضعیت آینده Fantom
یکی از بزرگترین دغدغهها و سوالاتی که افراد در حوزه رمزارزها دارند کسب اطلاعاتی از آینده یک رمزارز است که ارز دیجیتال فانتوم (FTM) نیز تا به این جا عملکرد خوبی داشته است. تیم توسعه دهنده فانتوم همواره در تلاش و تکاپو برای گسترش و پیشرفت شبکه بوده و تا به این جا نیز نتیجه این تلاشها باعث شده تا فانتوم در جایگاه ۵۰ ارز دیجیتال برتر قرار گیرد.
گفتار پایانی!
ارز دیجیتال Fantom با نماد معاملاتی FTM در بازار ارزهای دیجیتال مورد معامله قرار میگیرد. توکن بومی آن با نماد FTM به عنوان سوخت گس شبکه رفتار میکند. بیانگ ایک Ahn Byung Ik و آندره کرونیه Andre Cronje و مایکل کونگ Michael Kong از بنیان گذاران این پلتفرم است. هدف از راه اندازی فانتوم فراهم کردن سازگاری بین تمام سازمانها در جهان است و همچنین بتوان برای قراردادهای هوشمند عمل سفارشیسازی را انجام داد. از ارز دیجیتال فانتوم در معاملات، خدمات بلاک چین و همچنین خدمات دیفای استفاده میشود. این ارز دیجیتال قابلیت استخراج ندارد و مقیاسپذیری آن از درجه متوسط رو به بالا برخوردار است. همزمان با افزایش مقیاسپذیری به حفظ امنیت و سرعت در شبکه میپردازد.
نظر شما در مورد آینده پروژه ارز دیجیتال فانتوم چیست؟ برایمان در دیدگاهها بنویسید!
سوالات متداول!
- بهترین کیف پولها برای نگهداری ارز دیجیتال فانتوم کدامها هستند؟
این توکن با انواع کیف پولهای نرم افزاری، موبایلی و دسکتاپ تراست ولت، مث ولت، سیف پال، اکسدوس، متامسک و کیف پولهای سخت افزاری لجر و ترزور سازگار است.
- شبکه فانتوم چه ویژگیهایی دارد؟
این شبکه امنیت و تمرکززدایی را فدای مقیاسپذیری نکرده است. دارای معماری سه لایه است که هر لایه وظیفهای را بر عهده دارد. دارای ویژگی ماژولار است که انعطافپذیری بالایی را داشته و هزینهها را به شدت کاهش میدهد. منبعباز است و دارای سه نوع توکن Opera FTM، ERC-20 و BEP-2 است.