اتریوم کلاسیک چیست؟ همه چیز درباره ETC، هاردفورک هیجانانگیز شبکه اتریوم
تاریخ انتشار: 14 آبان 1400 | آخرین بهروزرسانی: 3 اسفند 1402
زمان مطالعه:
10 دقیقه
بازار رمزارزها روز به روز در حال توسعه و تکاپو است که در آن فناوری و علم اقتصاد در هم تنیده شدهاند. یکی از پلتفرمهای پر حاشیه، اتریوم(Ethereum) است که موافقان و مخالفانی در سراسر دنیا دارد. این پلتفرم تسهیل کننده ایجاد برنامههای غیرمتمرکز از طریق قراردادهای هوشمند است. منظور از قراردادهای هوشمند، پلنهای دیجیتالی هستند که بهصورت اتوماتیک قابلیت اجرا دارند و مبتنی بر فناوری بلاک چین فعالیت میکنند. به جهت مدیریت اتوماتیک این قراردادها توسط کدهایی که از قبل نوشته شده، نیاز به دخالت افراد در تراکنشها و اجرای مفاد قرارداد را برطرف میکند. اما در سال 2016 میلادی اتفاقی رخ داد که منجر به پیدایش نسخهی جدیدتر اتریوم گشت و نسخه قبلی به اتریوم کلاسیک معروف شد. از طریق صرافی ارز دیجیتال امکان مبادله و خرید و فروش اتریوم کلاسیک وجود دارد. در ادامه به معرفی اتریوم کلاسیک میپردازیم.
اتریوم کلاسیک یک پلتفرم ارز دیجیتال اوپن سورس است که توسط بنیانگذاران خود یعنی ویتالیک بوترین و گوین وود برای اجرا کردن قراردادهای هوشمند طراحی شده است. این شبکه در سال 2014 رسماً معرفی شد و در اثر یک هک که در سال 2016 میلادی به آن صورت گرفت، پدید آمد که باعث دو بخش شدن آن شد. رمز ارز شبکه اتریوم کلاسیک قابلیت تطابق دارد و در تولید برنامههای بهروز، منعطف است.
یکی از اهداف این شبکه، ایجاد بستری عمومی برای اجرا کردن قراردادهای هوشمند است. اتریوم کلاسیک امکان تغییرپذیری از طریق دخالتهای انسانی را فراهم نمیکند. همچون ارز دیجیتال بیت کوین به میزان ثابتی قابلیت استخراج سکه دارد؛ اما شبکهاتریوم قابلیت استخراج ارز دیجیتال اتریوم به میزان نامحدود را دارد. همچنین سهم بازار اتریوم کلاسیک نسبت به اتریوم ناچیز است.
الگوریتم استخراج این ارز دیجیتال به گونهای است که با بالا بردن هش، امکان ماین کردن توسط کارتهای گرافیکی را فراهم میکند. همچنین کاربران میتوانند با استفاده از پردازندههای گرافیکی قدیمیتر نیز به استخراج آن بپردازند؛ در عین حال از امنیت مناسبی برخوردار است. علت آن استفاده از فایلهای با حجم کم است که فضای حافظه کارت گرافیک را سریعاً اشغال نمیکند.
تاریخچه اتریوم کلاسیک
ایدهی ظهور شبکه اتریوم (Ethereum) مربوط به سال 2013 میلادی و زمانی است که یکی از مؤسسان آن به نام بوترین پیشنهاد داد که زبان برنامه نویسی جدیدی ایجاد شود که بتواند بهصورت خودکار قراردادهای هوشمند را اجرا نماید. به این ترتیب، امکان تولید برنامههای جدید بر بستر بلاکچین فراهم میشد. اما این ایده در ابتدا موفقیتآمیز نبود و نظر افراد را جلب نکرد؛ بنابراین مؤسس آن به فکر جذب سرمایه از طریق عرضه عمومی افتاد.
سرانجام، تلاش آنها یک سال بعد به نتیجه نشست و بیش از 17 میلیون دلار جذب سرمایه کردند و شبکه اتریوم ایجاد شد. از قابلیتهای آن اجرای قراردادهای هوشمند بهصورت غیر متمرکز است و در واقع قراردادی دوطرفه است که بهشکل کد ایجاد میشود. درصورتی که قرارداد به درستی توسط هر دو طرف اجرا گردد، مفاد آن به شکل اتوماتیک در بستر بلاکچین اجرا میشود.
به دلیل امنیت بلاکچین و غیر قابل تقلب بودن آن، استقبال زیادی از این قراردادها شد. اما دو سال بعد اتفاقی افتاد که روند رو به رشد این شبکه را متوقف کرد. این اتفاق، حملات هکری بود که امنیت این شبکه را به خطر انداخت و باعث شد که از شبکه اصلی آن یک هاردفورک گرفته شود. پس از آن شبکه اولیه با نام اتریومکلاسیک شهرت یافت.
ویتالیک بوترین کیست؟
اصالتا روسی و تا 6 سالگی در روسیه زندگی میکرد. والدین وی از همان دوران متوجه نبوغ او بودند؛ پس برای پیشرفت بیشتر وقتی که ویتالیک 6 سال داشت به کانادا مهاجرت کردند. در کانادا نیز دیری نپایید تا معملین ویتالیک متوجه هوش سرشار او به خصوص در ریاضیات شدند. وی برای اولین بار در سال 2008 توسط پدرش با ارزهای دیجیتال آشنا شد و خیلی زود متوجه علاقه خود به این حوزه گشت. او در این رابطه مقالات زیادی خواند، نوشت و به سرتاسر دنیا برای بررسی پروژههای مختلف سفر کرد تا اینکه نهایتا در سال 2014 به صورت عمومی از اتریوم رونمایی نمود. او اتریوم را ساخت تا یک مسیر بهتر در پردازش هزینهبر و پرمصرف ارز اول باشد.
از پیوند بلاکچین و هوش مصنوعی، به پول میرسیم؟
جوابت تو شماره ۱۴ ماهنامه دامیننسه!
اهداف اتریوم کلاسیک
همانطور که گفته شد، حمله هکرها به شبکه اتریوم ممکن بود به اعتماد مخاطبان آن آسیب جبران ناپذیری وارد کند و البته با کاهش شدید ارزش ارز دیجیتال اتریوم همراه بود. اما از آنجا که کدهای اصلی آن از گزند حملات در امان ماندند، امیدها همچنان به این شبکه باقی ماند. بنابراین توسعه دهندگان آن تصمیم گرفتند که برای جبران خسارات وارده، با ایجاد یک هاردفوردک جدید، اعتماد مردم را بازیابی کنند. این تصمیم موجب پیشرفتهای قابل توجهی در شبکه شد و هدف اصلی آن پرداختهای جهانی از طریق قراردادهای هوشمند بدون دخالت هیچ نهاد و سازمانی است. هدف دیگر آن تبدیل شدن ارز دیجیتال اتریوم کلاسیک به عنوان ذخیره کننده ارزش و اجرای تبادلات است.
مزایا و معایب اتریوم کلاسیک
مزایای اتریوم کلاسیک
اتریوم کلاسیک مانند همه رمزارزهای دیگر، دارای مزایا و معایبی است که دانستن آن برای فعالان و علاقهمندان به دنیای رمزارزها، ضروری به نظر میرسد. یکی از مهمترین مزایای اتریوم کلاسیک، پایبندی به هدف غیرمتمرکز بودن و غیر قابل نفوذ بودن آن است. نهادها و افراد مطرحی از این شبکه پشتیبانی میکنند که این امر باعث افزایش اعتماد مخاطبان آن میشود.
اتریوم کلاسیک از همان ابتدا با شعار یک سیستم بلاکچین نوین و بهبود یافته وارد بازار شد و تا امروز هم به این شعار پایبند بوده است. خرید اتریوم کلاسیک میتواند بسیار پر ریسک باشد ولی وجود پشتیبانان و سرمایه گذاران بزرگی مثل Barry Silbert نشان میدهد که این ارز، ارزش ریسک کردن دارد.
ویژگیهای مثبت و تخصصیتر اتریوم کلاسیک
تغییر ناپذیری
در این ارز امکان تغییر یا حذف تراکنشها بعد از ثبت در بلاک چین وجود ندارد؛ که این امر امنیت و یکپارچگی کد را تضمین میکند.
غیرمتمرکز بودن
همانطور که گفتیم اتریوم کلاسیک یک سیستم غیر متمرکز و بدون دخالت شخص ثالث است که در آن تراکنشها بدون واسطه یا مرجع مرکزی برای انجام تراکنشها، توسط قراردادهای هوشمند بهصورت خودکار اجرا میشوند.
تراکنشهای سریع و مقرون به صرفه
بالاتر گفتیم تراکنشها در بیت کوین هزینه بر و پر مصرف است؛ در حالی که یکی از دلایل اصلی به وجود آمدن اتریوم کلاسیک، اصلاح این روند بود.
قابل اطمینان بودن
وفادار بودن اتریوم کلاسیک به بلاکچین باعث شده است اطمینان بالایی به این ارز وجود داشته باشد؛ چرا که این سیستم قابلیت مدیریت طیف گسترده ای از برنامهها و قراردادهای هوشمند و تراکنشها را دارد و بدون نیاز به دخالت شخصی ثالث، بدون مشکل قطعی سرور، کلاه برداری و سانسور را مدیریت کرده که همین امر نشان دهنده قابل اطمینان بودن آن است.
معایب اتریوم کلاسیک
البته که این ارز خالی از عیب هم نیست. به طور مثال، اتریوم کلاسیک بر خلاف نسل جدیدتر خود، یک جامعه مخصوص که همه افراد جامعه شامل توسعه دهندگان، محققین و بازرگانان در آن حضور مستمر داشته باشند، ندارد. بعد از مشکلی که برای این ارز به وجود آمد و پس از پیاده سازی هارد فورک برای عدم تکرار این قضیه و همچنین تغییر تیم توسعه دهنده آن، همواره این نگرانی وجود دارد که این ارز از اصول ابتدایی خود پیروی نکند.
در سوی دیگر، امکان هک شدن ارز دیجیتال آن (هرچند ضعیف) وجود دارد و میتوان گفت که سرمایهگذاری در آن با وجود مزایای آن، با خطراتی همراه است. نکته منفی دیگری که وجود دارد، عدم پشتیبانی توسعهدهندگان اتریوم از ارز دیجیتال اتریوم کلاسیک است که برای کاربران، ابهام ایجاد میکند.
هر دو ارز دیجیتالاتریوم و اتریوم کلاسیک از نظر استخراج مشابه هم هستند و از قدرت پردازش محاسباتی استفاده میکنند. استخراجگرها با استفاده از تابع هش، رشتههای عددی و حروف با طول ثابت را با استفاده از اجرای هر بلوک، استخراج میکنند. در صورتی که استخراجگر، تابع هشی بیابد که مطابق هدف است، گرههای شبکه آن را تأیید میکنند و پاداش دریافت میکند.
برای استخراج این ارز دیجیتال نیاز به دستگاههای محاسباتی پرقدرت نیست و با کارتهای گرافیکی نیز قابل انجام است. با یک سیستم گیمینگ میتوان به استخراج این رمزارز پرداخت و خوشبختانه از نظر مصرف انرژی نیز بهصرفه است. بهطور کلی استخراج اتریوم کلاسیک نسبت به اتریوم (Ethereum)، بهصرفهتر است.
اتریوم کلاسیک بر اساس الگوریتم اثبات کار یا POW کار میکند؛ این بدان معناست که این ارز قابل استخراج است و شما میتوانید آن را به راحتی استخراج کنید. اتریوم کلاسیک و اتریوم هر دو برای استخراج از الگوریتم EtHash پشتیبانی میکنند؛ پس برای استخراج هر دوی آنها میتوان از ماینرهای یکسانی بهره برد.
برای این امر میتوانید هم از دستگاههای ماینر یا ASIC و هم از ریگهای استخراج استفاده کنید. البته گفته میشود قرار است امکان استخراج اتریومها از طریق دستگاههای ماینر که بعضا قیمت بالایی هم دارند سلب شود که در این صورت استخراج از طریق ریگهای ماینینگ، راحتتر انجام خواهد شد.
تحلیل قیمتی اتریوم کلاسیک
اتریوم کلاسیک نیز مانند بسیاری از ارزها در ابتدا قیمت بسیار پایین داشت. از ابتدای معرفی این رمز ارز در سال 2014 تا سال 2016 قیمت آن زیر یک دلار بود. در اواخر جولای 2016 بود که قیمت اتریوم کلاسیک با یک رشد 4 برابری مواجه شد و بالای یک دلار را برای اولین بار دید! البته بعدتر کمی قیمت افت کرد و تا مدتی در این بازه در حال نوسان بود. اتریوم کلاسیک تا مدتی با همین قیمتها حرکت میکرد تا اینکه در سال 2017 به سقف 41$ دلار هم رسید که تا آن زمان یک رکورد بود.
بعد از این مدت دوباره رکود آغاز شد و بازار برای اتریوم کلاسیک قرمز شد تا اینکه در اوایل 2021 دوباره روند صعودی این ارز آغاز گشت و در ماه می، سقف تاریخی 176 دلار را نیز لمس نمود؛ که البته باز هم مثل سرنوشت اکثر ارزهای دیجیتال با افت مواجه شد ولی هنوز از رکورد 41 دلار اولیه قیمت بالاتری دارد. اما چه آیندهای پیش روی این رمز ارز قرار دارد؟
دقیقا در همان هنگامی که اتریوم کلاسیک ETC، سقف 176 دلار را زد، ارزش هر کوین اتریوم ETH نیز تا 3500 دلار افزایش یافت. ETH به رشد خود ادامه داد و به 4362 دلار هم رسید ولی همانطور که گفتیم اتریوم کلاسیک دچار افت قیمت شد. با این حال ولی کارشناسان اعتقاد زیادی به ETC دارند و بسیار به رشد دوباره آن خوشبین هستند. اما چیزی که در رابطه با آینده این رمز ارز گفته میشود این است که در کوتاه مدت رشد چندانی نخواهد داشت ولی با توجه به پتانسیل این ارز، به شدت برای هولد کردن و سرمایه گذاری توصیه میشود.
تفاوت اتریوم و اتریوم کلاسیک
شاید به نظر برسد که اتوریوم کلاسیک نسخه ارتقاء یافته اتریوم (Ethereum) است؛ اما اینگونه نیست و اتریوم (Ethereum) ثانویه است. پس از هک شدن این پلتفرم و خروج سرمایههای گسترده، نیاز به ترمیم اعتماد از دست رفته مخاطبان بود و راه حل آن یک فناوری ایمنتر برای جایگزین شدن با نسخه قبلی بود. اما این کار با مخالفت طرفداران نسخه اولیه اتریوم روبرو شد که در نهایت منجر به انشعاب آنها گشت.
توسعه دهندگان رمزارز اتریوم کلاسیک مایل به رعایت قوانین اتریوم (Ethereum) بودند. آنها از تغییرناپذیری بلاکچین حمایت کردند و مخالف فورک Ethereum بودند. اما توسعه دهندگان تصمیم گرفتند که برای ممانعت از سرقت سرمایه توسط هکر، از طریق معکوس کردن تراکنشها، سرمایههای از دست رفته را به صاحبانشان بازگردانند؛ در واقع نیاز به یک هاردفورک برای انشعاب بلاکچین بود.
بنابراین اتریوم کلاسیک، انشعاب اصلی اتریوم است و Ethereum انشعاب ثانویه است که توسعه دهندگان اصلی بر روی آن تمرکز کردند و اتریوم کلاسیک را رها کردند. اما گروه معدودی به اتریوم کلاسیک وفادار مانده و خواهان حفظ طبیعت غیر قابل تغییر بلاکچین شدند.
فرق اتریوم با اتریوم کلاسیک
روش خرید اتریوم کلاسیک
برخی از کارشناسان از آینده روشن اتریوم کلاسیک خبر میدهند؛ اما خطر سرمایهگذاری بر روی آن هم نسبتاً بالاست. در هر صورت، افزایش ارزش ارز دیجیتال آن به افزایش خریداران و سرمایهگذاران بستگی دارد. برای خرید آن میتوان با ریال به خرید این رمز ارز بپردازید یا با تبدیل سایر ارزهای دیجیتال که در اختیار دارید، به معامله آن بپردازید.
خرید از صرافی آنلاین یکی از روشهای تهیه ارز دیجیتال اتریوم کلاسیک است. کاربران میتوانند از صرافیهای آنلاین ارز دیجیتال معتبر اقدام به خرید و فروش این ارز کنند. برای این کار نیاز به کیف پولهایی است که از این ارز دیجیتال، پشتیبانی نمایند. مهمترین معیارهای انتخاب کیف پول برای اکثر کاربران، امنیت بالا و سادگی در استفاده است. برخی از کیف پولها همچون کیف پول مای اتر والت (My Ether Wallet)، بر اساس وب فعالیت میکنند و برخی دیگر همچون لجر (Ledger) و ترزور(Trezor) بر اساس سختافزار کار میکنند.
ایمنی اتریوم کلاسیک
اتریوم کلاسیک از نظر ایمنی در جایگاه مطلوبی قرار دارد. امنیت بالای آن به دلیل رمزگذاری ایمن است و نودهای زیادی با سرعت بالا تراکنشها را تأیید میکنند. اما با وجود این امنیت بالا و استفاده از فناوری بلاک چین، حملات زیادی به آن وارد میشود که برخی از آنها توانستهاند در عبور از دیوارههای مستحکم آن موفق باشند. به هرحال این پلتفرم توانسته انتظاراتی که از بلاک چین وجود دارد را برآورده سازد. صرافی آنلاین ارز دیجیتالدر ایجاد بستری برای خرید و فروش ایمن، ضروری است.
بهترین کیف پولها برای اتریوم کلاسیک
در ادامه قصد داریم با برخی کیف پولهایی که برای نگهداری اتریوم کلاسیک قابل استفاده هستند، آشنا شویم:
کیف پول Trezor
یکی از ولتهایی است که از رمز ارزهای مختلفی پشتیبانی میکند.
کیف پول MyEtherWallet
از نقاط ضعف این کیف پول ذخیره سازی رمز عبور شما روی سیستمتان است که امنیت آن را پایین میآورد.
کیف پول Guarda
در عوض این کیف پول یکی از امنترین کیف پولها محسوب میشود که پس از هر بار استفاده نیاز دارید تا مجددا اطلاعات امنیتی خود را در آن وارد کنید و عملا چیزی را ذخیره نمیکند؛ ضمن اینکه از کوینهای مختلفی نیز پشتیبانی میکند.
گفتار پایانی!
بازار رمز ارزها پیچیدگیهای خاص خودش را دارد؛ پس حتما قبل از برنامه ریزی برای سرمایه گذاری روی یک ارز دیجیتال مثل اتریوم کلاسیک، تمام اطلاعات مرتبط با آن را به خوبی مطالعه کنید و سپس اقدام به سرمایه گذاری نمایید.
سوالات متداول
اتریوم کلاسیک (Ethereum) چیست؟
یک پلتفرم ارز دیجیتال اوپن سورس است که برای اجرا کردن قراردادهای هوشمند طراحی شده است.
یکی از مهمترین اهداف اتریوم (Ethereum) چیست؟
ایجاد بستری عمومی برای اجرا کردن قراردادهای هوشمند، بدون دخالتهای انسانی.
نماد اختصاری ارز دیجیتال اتریوم کلاسیک چیست؟
نماد اختصاری ارز دیجیتال اتریوم کلاسیک، ETC است.
از مهمترین مزایای اتریوم (Ethereum) کلاسیک کدام است؟
پایبندی به هدف غیرمتمرکز بودن و غیر قابل نفوذ بودن آن.
تجهیزات لازم برای استخراج اتریوم کلاسیک ETC چیست؟
استخراج آن نیاز به دستگاههای محاسباتی پرقدرت ندارد و با کارتهای گرافیکی هم امکانپذیر است.
ارتباط اتریوم کلاسیک با بیت کوین چیست؟
بیت کوین اولین برنامه بلاک چین بود. Ethereum Classic یک پلتفرم بلاک چین عمومی است که انواع بیشتری از برنامهها را نسبت به بیت کوین اجرا میکند.
بلاکچین چیست؟
بلاک چین نوع خاصی از پایگاه داده توزیع شده است. مهمترین ویژگی بلاک چین این است که هیچ کس آن را کنترل نمیکند! در واقع کسی به عنوان مدیر که بتوان به او اعتماد کرد وجود ندارد. کاربران، تراکنشهایی را در معاملات ارائه میدهند که در بلوکهایی گروه بندی شده اند که به یکدیگر متصل شده و زنجیرهای را تشکیل میدهند.
قراردادهای هوشمند سیستمهای کامپیوتری هستند که داراییهایی مانند دستگاههای فروشنده خودکار و سیستم بیت کوین را مدیریت میکنند. اتریوم کلاسیک قادر است انواع مختلفی از قراردادهای هوشمند را اجرا کند.
کارن آهنگری
بازی با کلمات، یکی از بهترین سرگرمیهاست. در کنارش، کمک به دیده شدن این کلمات با کمک SEO هم مهمترین وظیفهی من تو بیتپینه. سعی میکنم دانستههام رو تو حوزه کریپتو با کاربرها به اشتراک بذارم و با سئو به دیده شدن این دانستهها، کمک کنم.