شاخص ترس و طمع در بازار کریپتو چیست؟ / آشنایی با نمودار تجزیه و تحلیل احساسات

تحلیل سنتیمنتال چیست؟
تاریخ انتشار: 16 اسفند 1400 | آخرین به‌روزرسانی: 3 بهمن 1402
زمان مطالعه:  8 دقیقه
شاخص ترس و طمع در بازار کریپتو چیست ؟/ آشنایی با نمودار تجزیه و تحلیل احساسات

هر تریدر خوب قطعا درباره تجزیه و تحلیل فنی (Technical) و بنیادی (Fundamental) و تاثیر آن‌ها را بر بازار کریپتو می‌داند. اما شاخص ترس و طمع چیست و تجزیه و تحلیل احساسات (Sentiment Analysis) چه کاربردی در بازار کریپتو دارد؟

تجزیه و تحلیل احساسات، که شامل تصمیم‌گیری مبتنی بر احساسات دیگر تریدرها است، مسلما بسیار مهم است؛ به ویژه در بازار ارزهای دیجیتال پر کاربرد است.

احساسات بازار «Market Sentiment» چیست؟

هر یک از سرمایه‌گذاران بازار سرمایه، یک حسی درباره روند کلی بازار دارند. برای مثال، «الان بازار نزولی است و همه سهم‌ها قرار است افت شدید کنند.» یا مثلا «همه چیز خیلی خوب به نظر می‌آید و روند صعودی بازار نزدیک است و باید از آن استفاده کرد.»

دیدگاه هر یک از سرمایه‌گذاران نسبت به تغییرات روند بازار در آینده، بر تصمیم‌گیری آن‌ها هنگام معامله تاثیر می‌گذارد. در بلندمدت، ممکن است ارزش شرکت باشد که قیمت‌ها را تعیین می‌کند، اما در کوتاه‌مدت احساس بازار است که قیمت‌ها را به حرکت در می‌آورد. این مساله می‌تواند برای سرمایه‌گذاران بلندمدت در پیدا کردن نقاط ورود جذاب، فرصت‌های سرمایه‌گذاری ایجاد کند.

احساسات بازار، اندازه‌گیری کیفی از نگرش و احساس کلی سرمایه‌گذاران نسبت به بازارهای مالی یا یک بخش خاص از بازار است.

احساسات مثبت و منفی باعث حرکت قیمت، و همچنین ایجاد فرصت‌های معاملاتی و سرمایه‌گذاری برای معامله‌گران فعال و سرمایه‌گذاران بلند مدت می‌شود.

به‌طور کلی احساسات بازار را می‌توان به عنوان مجموع نظرات عمومی، دیدگاه‌ها، احساسات، نگرش یا چشم‌انداز عمومی توصیف کرد که روانشناسی بازار را در هر مقطع زمانی تشکیل می‌دهند.

از آنجایی که احساسات بازار را نمی‌توان دقیقا تعریف یا اندازه‌گیری کرد، هیچ روش درست یا نادرست خاص و یگانه‌ای برای انجام تجزیه و تحلیل احساسات وجود ندارد. با این وجود روش‌هایی برای تخمین زدن آن با استفاده از ترکیب برخی شاخص‌ها وجود دارد که نشان‌دهنده احساس بازار باشد. در مقاله‌های بعدی به بررسی این روش‌ها خواهیم پرداخت.

اهمیت شاخص ترس و طمع و تجزیه و تحلیل احساسات

اهمیت شاخص ترس و طمع و تجزیه و تحلیل احساسات

براساس احساسات خود معامله نکنید. این یکی از اولین قواعدی است که یک تریدر ارز دیجیتال می‌آموزد؛ زیرا تمام احساساتی که با آن روبرو می‌شوید مانند پشیمانی، طمع، رضایت و یا ناامیدی می‌تواند منجر به یک فاجعه شود. اما احساسات دیگران چی؟ آیا با آن میشود معامله کرد؟

شما ممکن است یک ماشین تریدینگ مکانیکی باشید که احساسات خود را کنترل می‌کند، اما بقیه بازار این‌گونه رفتار نمی‌کنند و تصمیم‌های آن‌ها هرچند غیرمنطقی، قیمت‌ها را در بازار نوسان می‌دهد.

به عنوان نمونه‌ای از تجزیه و تحلیل احساسات و بررسی شاخص ترس و طمع، جابه‌جایی دوره‌ای بیت کوین توسط یکی از مدیران تسلا را در نظر بگیرید. هر بار که او مقداری کوین را به یک آدرس دیگر ارسال می‌کند، قیمت بیت کوین کاهش می‎‌یابد.

از لحاظ فنی، این اتفاق به این دلیل می‌افتد که مردم انتظار دارند که وقتی او ۵۰۰۰ بیت کوین را وارد بازار آزاد می‌کند، قیمت بیت کوین سقوط کند. با وجود این‌که مدیر مذکور اطمینان داده است که کوین‌هایش را به این شکل به فروش نمی‌رساند، اما قیمت بیت کوین در لحظه جابه‌جایی توسط او، کاهش می‌یابد.

تنها تفسیر این است که تریدرها انتظار دارند که بقیه معامله‌گران با شنیدن این خبر اقدام به فروش بیت کوین‌هایشان خواهند کرد. حتی اگر به حرف مدیر اطمینان دارید، تجزیه و تحلیل ساده احساسات به شما می‌گوید که اقدام به فروش بیت کوین خود کنید.

ارتباط مستقیم بین تجزیه و تحلیل تکنیکال، بنیادی و احساسات

تجزیه و تحلیل تکنیکال، شاخص ترس و طمع، مسائل بنیادی و احساساتی موضوعاتی هستند که با یکدیگر ارتباط نزدیکی دارند. حتی اگر شما به طور آشکارا معیار شاخص ترس و طمع را در مبادلات خود در نظر نگیرید، این امر بر تصمیمات شما تاثیر می گذارد.

به عنوان مثال، تعدادی از تریدرهای معروف ارزهای دیجیتال، کمی به کوین TRX علاقه دارند که به نظر می‌رسد یک کوین بی‌‌ارزش و بدون آینده است. این باعث نمی‌شود هر زمان که قیمت این رمزارز کاهش پیدا کرد و به سطح حمایت خود رسید، تریدرها اقدام به خرید آن نکنند. چرا؟ از آن‌جایی که آن‌ها تقریبا مطمئن هستند که دوباره قیمت این ارز دیجیتال افزایش می‌یابد، اما نمی‌توانند دلایل منطقی آن را با استفاده از تجزیه تحلیل فنی یا بنیادی توضیح دهند.

تجزیه و تحلیل احساسات اساسا پیشگویی خود را انجام می‌دهد: اگر تریدرها به اندازه کافی به X باور داشته باشند، X تحقق می‌یابد.
از پیوند بلاک‌چین و هوش مصنوعی، به پول می‌رسیم؟

جوابت تو شماره ۱۴ ماهنامه دامیننسه!

    ابزار تجزیه و تحلیل احساسات (شاخص ترس و طمع)

    ابزار تجزیه و تحلیل احساسات

    ابزارهایی وجود دارند که در یک نقطه مشخص از زمان، تحلیل ساده از احساسات عمومی بازار انجام می‌دهند. برای مثال، شاخص ترس و طمع (Fear & Greed Index)، احساسات بازار را از طیف وسیعی از منابع جمع‌آوری کرده و نمودار آن را ترسیم می‌کند.

    احساسات در بازار کریپتو (سنتیمنتال)، یک مجموعه جامع‌تر از ابزارهای تجزیه و تحلیل احساسات را فراهم می‌کند. این ابزارها شامل شاخص تعادل استراتژیک و شاخص اطمینان بیش از حد است که نشان‌دهنده ریسک قرار گرفتن سرمایه‌گذاران در موقعیت‌های خطرناک، بر اساس رفتار قیمت بیت کوین است.

    تریدرهای خوب در زمان ورود و خروج خود به بازار، تجزیه و تحلیل احساسات را در نظر می‌گیرند. آن‌ها ممکن است به صراحت به نام آن اشاره نکنند، اما وقتی آن را می‌بینند، می‌شناسند.

    با این که تمام ابزارهای خودکار، ربات‌ها و شاخص‌هایی که در طول سال‌ها توسعه یافته‌اند، بازارها بسیار غیرمنطقی و غرق در احساسات انسانی هستند.

    بسیاری از تریدرها پرش زیاد بیت کوین و آلت کوین ها را پس از اجماع پیش‌بینی کرده بودند. چون این مهم نیست که این اتفاقی که در سه سال پیش افتاد تصادفی بوده یا خیر.

    مهم این است که اگر تعداد کافی از سرمایه‌گذاران انتظار داشته باشند که این اتفاق در سال جاری نیز بیفتد، پس رخ خواهد داد. نظر شما چیست؟ آیا فکر می‌کنید تحلیل احساسات یک ابزار مناسب برای ترید است؟

    منابع شاخص ترس و طمع چه چیزهایی هستند؟

    منابع شاخص ترس و طمع چه چیزهایی هستند؟شاخص ترس و طمع در حال حاضر تنها بر اساس بیت کوین محاسبه می‌شود؛ ولی می‌توان آن را به تمام کوین‌های بزرگ رمزارزهای پایه (آلت کوین‌ها) نیز تعمیم داد. برای محاسبه این شاخص به ‌صورت روزانه از معیارهایی به شرح زیر استفاده می‌شود:

    شبکه‌های اجتماعی (15٪)

    صحبت بیشتر درباره رمزارزها در شبکه‌های اجتماعی می‌تواند یکی از دلایل طمع بیشتر سرمایه‌گذاران باشد.

    نظرسنجی‌ها (15٪)

    در گذشته 15 درصد از نتایج شاخص ترس و طمع را نظرسنجی‌ها تعیین می‌کرد. ولی در حال حاضر این گزینه به حالت تعلیق درآمده است و سهم آن بین بقیه عوامل تقسیم شده است.

    نوسان (25٪)

    نوسانات بیش از اندازه در قیمت نشانه‌ای از ترس در بازار است و به‌ همین دلیل در محاسبه این شاخص 25 درصد وزن را به میزان نوسانات قیمت در 30 و 90 روز گذشته می‌دهند.

    ترندها (10٪)

    یکی از ابزارهایی که می‌توان با‌ آن درباره سرچ‌هایی که اینترنت انجام می‌شود اطلاعات کسب کرد، ابزار گوگل ترندز (Google Trends)‌ است. این ابزار همان‌طور که از نامش پیداست محصول شرکت گوگل است. گوگل ترندز اطلاعات وسیعی درباره میزان سرچ‌های کلمات کلیدی در موتور جستجوی گوگل را در اختیار کاربران قرار می‌دهد. البته این اطلاعات نیاز به آنالیز دقیق دارد و یکی از عواملی است که روی شاخص ترس و طمع اثرگذار است. مثلاً اگر جستجوی عبارت «تحلیل قیمت نزولی بیت کوین» رشد زیادی را نشان بدهد نشانه واضحی از ترس در بازار است.

    دامیننس بیت کوین (10٪)

    دامیننس به‌ معنی تسلط یا سلطه است. منظور از دامیننس بیت کوین این است که تسلط ارز دیجیتال بیت کوین در بازار ارزهای دیجیتال چقدر است؟ مثلاً اگر شاخص دامیننس بیت کوین عدد 60 را نشان بدهد، یعنی 60 درصد کل بازار ارز دیجیتال مربوط به بیت کوین است و مابقی به آلت کوین‌ها اختصاص دارد. در فرمول شاخص ترس و طمع، فرض بر این است که چون بیت کوین نسبت به آلت کوین‌ها امن‌تر است؛ وقتی دامیننس آن بالا می‌رود نشانه‌ای از ترس معامله‌گران است. از طرف دیگر، هنگامی‌که دامیننس بیت کوین کاهش می‌یابد، مردم با سرمایه‌گذاری روی ارزهای دیجیتال پرریسک‌تر طمع بیشتری نشان می‌دهند.

    حجم بازار (25٪)

    حجم معامله در بازار ارزهای دیجیتال نشانه‌ای از طمع بیشتر در افراد است. این عدد هم به‌صورت میانگینی در بازه‌های 30 و 90 روزه در شاخص لحاظ می‌شود.

    اعداد روی شاخص ترس و طمع، نشان‌دهنده چه چیزی هستند؟!

    به طور کلی، بازه عددی نمودار و شاخص ترس و طمع، بین ۰ تا ۱۰۰ بوده و دارای ۵ وضعیت است که در زیر مفهوم آن‌ها را بیان کرده‌ایم.

    • Extreme Fear: این عبارت مربوط به بازه‌ی ۰ تا ۲۵ بوده و نشان دهنده‌ی وجود ترس شدید در بازار است. بعضی از تحلیلگران تکنیکال این موقیعت را مناسب برای ورود به بازار می دانند.
    • Fear: این عبارت نیز زمانی بیان می‌شود که عدد نمودار بین بازه‌ی ۲۵ تا ۵۰ بوده و بیانگر وجود ترس در بین سرمایه‌گذاران است.
    • Neutral: این عبارت متناظر عدد ۵۰ در نمودار و نشان‌دهنده‌ی برابر بودن میزان ترس و طمع در بازار است.
    • Greed: زمانی که نمودار اعداد، بین ۵۰ تا ۷۵ را نشان دهد، به معنی طمع سرمایه گذاران برای سود بیشتر است.
    • Extreme Greed: این آخرین وضعیت نمودار و موربوط به بازه‌ی ۷۵ تا ۱۰۰ و نشان‌دهنده‌ی طمع شدید کاربران است. تحلیلگران تکنیکال در مورد ورود به بازار در این مقطع هشدار میدهند؛ زیرا، بخاطر طمع کاربران و هجوم آن‌ها به بازار، قیمت‌ها بیش از حد بالا رفته و هر لحظه امکان ریزش وجود دارد.

    گفتار پایانی!

    شاخص ترس و طمع یا همان نمودار تجزیه و تحلیل احساسات در کنار صدها ابزار دیگر برای معامله بهتر و کم ریسک‌تر در بازارهای مالی، به‌خصوص کریپتو کارنسی است؛ اما، مثل سایر ابزار، شاخص ترس و طمع باید با استراتژی صحیح استفاده شود و به تنهایی نمی‌توان با کمک این ابزار، مسیر موفقیت را ادامه داد و کسب سود کرد.

    به امید معاملات پرسود شما در بیت پین

    سوالات متداول!

    • شاخص ترس و طمع چیست؟

    شاخص ترس و طمع ابزاری است که به تحلیل‌گران کمک می‌کند تا درک بهتری از وضعیت احساسی و هیجانی معامله‌گران داشته باشند. این یکی از ابزار در تحلیل تکنیکال است.

    • آیا شاخص ترس و طمع معیار خوبی برای تحلیل بازار است؟

    مثل سایر ابزار، شاخص ترس و طمع باید با استراتژی صحیح استفاده شود و به تنهایی نمی‌توان با کمک این ابزار، مسیر موفقیت را ادامه داد و کسب سود کرد.

    کارن آهنگری

    کارن آهنگری

    بازی با کلمات، یکی از بهترین سرگرمی‌هاست. در کنارش، کمک به دیده شدن این کلمات با کمک SEO هم مهمترین وظیفه‌ی من تو بیت‌پینه. سعی می‌کنم دانسته‌هام رو تو حوزه کریپتو با کاربرها به اشتراک بذارم و با سئو به دیده شدن این دانسته‌ها، کمک کنم.

    مطالب نویسنده
    اشتراک گذاری:

    مطالب مشابه

    ویدیوی وبینار رایگان آشنایی با ربات‌های معاملاتی

    تا به حال پیش آمده که خواب باشید و بعد با حسرت ببینید...

    ۱۰ مورد از بهترین اندیکاتورهای تحلیل تکنیکال + آموزش استفاده

    اندیکاتورها، به‌عنوان ابزارهای کمکی یا مکمل در تحلیل...

    آموزش خرید ارز دیجیتال به زبان ساده!

    آموزش خرید ارزهای دیجیتال، از معدود موارد مهمی است که تمامی...

    دیدگاه‌ها 1 دیدگاه
    در پاسخ به دیدگاه کاربر
    1. محمودگودرری
      محمودگودرری | 19 خرداد 1400

      چه ارزهای پرسودهست ایا امکان پایین امدن ارز بیشترازاین هست