پس از استخراج آخرین بیت کوین، چه اتفاقی می‌افتد؟

تاریخ انتشار: 19 مهر 1402 | آخرین به‌روزرسانی: 8 آذر 1402
زمان مطالعه:  4 دقیقه
پس از استخراج آخرین بیت کوین، چه اتفاقی می‌افتد؟

طبق پروتکل بیت کوین، عرضه کل بیت کوین‌ها محدود به ۲۱ میلیون واحد است، اما سرنوشت ماینرها بعد از رسیدن به ۲۱ میلیون بیت کوین قابل استخراج، چه می‌شود؟

بیت کوین شباهت زیادی به طلا دارد. با این تفاوت که طلا از دل خاک، اما بیت کوین از پردازش اطلاعات در رایانه‌ها استخراج می‌شود. تفاوت دیگر بیت کوین با طلا در عرضه و موجودی محدودش است. بر اساس اطلاعات منتشر‌شده، در پایان دوره‌ استخراج، تنها ۲۱ بیت کوین در جهان وجود خواهد داشت، اما وقتی تمام این بیت کوین‌ ها استخراج شد و دیگر هیچ بیت کوین جدیدی برای استخراج باقی نماند، چه خواهد شد؟

دولت‌ها به چاپ بیشتر پول، تمایل دارند و این کار به‌طور معمول در درازمدت باعث افزایش تورم و کاهش ارزش ارزهای فیات می‌شود؛ بنابراین افرادی که ارزهای فیات را به‌صورت نقد نگهداری می‌کنند، دارایی و قدرت خریدشان روزبه‌روز کاهش می‌یابد. همان‌طور که گفتیم تعداد کل بیت کوین‌‌ها نمی‌تواند از ۲۱ میلیون عدد، بیشتر شود. همین‌طور سرعت ساخت بیت‌کوین‌های جدید و ورود به بازار هم رفته‌رفته کم می‌شود. به‌طور متوسط هر ده دقیقه یک بلاک جدید ایجاد می‌شود. علاوه بر این، تعداد بیت‌کوین‌های استخراج‌شده در هر چهار سال، ۵۰ درصد کاهش می‌یابد، که از آن به‌عنوان پدیده هاوینگ (Halving) یاد می‌کنند.

وقتی ماینرهای بیت کوین (استخراج‌کنندگان بیت کوین)، بلاک جدیدی را در شبکه این ارز دیجیتال استخراج می‌کنند، بیت کوین‌‌های تازه‌ای را به‌دست می‌آورند. مقدار جایزه برای همکاری در استخراج هر بلاک، در ابتدا ۵۰ بیت کوین بود، بعد به ۲۵ بیت کوین رسید. در سال ۲۰۱۶ از ۲۵ بیت کوین به ۱۲٫۵ بیت کوین کاهش پیدا کرد و در نهایت هم در سال ۲۰۲۰ هم به ۶٫۲۵ بیت کوین رسید؛ هاوینگ بعدی بیت کوین د رسال ۲۰۲۴ رخ خواهد داد و این عدد ۶٬۲۵ هم، در طی آن نصف خواهد شد.

درست است که دولت‌ها توانایی چاپ پول به‌طور نامحدود را دارند، اما ساختار بیت کوین دقیقاً برعکس عمل می‌کند، کاهش مقدار جریان استخراج بیت کوین و تعداد محدود آن باعث می‌شود فشار تورم در این حوزه کاهش یابد. همچنین، تعداد بیت کوین گم‌شده‌ای هم وجود دارد که در اطلاعات هارد‌دیسک‌هایی است که دور انداخته‌شده‌ یا گم‌شده‌اند، به همین خاطر در پایان استخراج بیت کوین، تعداد واقعی کمتر از ۲۱ میلیون بیت کوین خواهد بود. در تصویر زیر، روند تعداد بیت‌کوین‌ها استخراج شده تا به امروز قابل مشاهده و بررسی است.

نمودار روند تعداد بیت کوین‌های استخراج شده تا به امروز

از طرف دیگر، بیشتر کارشناسان، استخراج ۲۱ میلیون بیت کوین را امکان‌پذیر نمی‌دانند. پروتکل بلاک‌چین بیت کوین طوری برنامه‌ریزی‌شده است که فرآیند استخراج این ارز دیجیتال را به مرور دشوارتر می‌کند. چرا که با گذشت زمان، بر تعداد استخراج‌کنندگان افزوده می‌شود و جایزه استخراج برای هر یک بلاک، بعد از استخراج هر ۲۱۰ هزار بلاک، به نصف می‌رسد.با فرض اینکه پروتکل شبکه ثابت خواهد بود، استخراج آخرین بیت کوین در سال ۲۱۴۰، انجام خواهد شد. در نمودار زیر، روند کاهش پاداش استخراج بیت کوین در هر ۴ سال و پس از استخراج هر ۲۱۰ هزار بلاک را به‌سادگی می‌توانید ببینید.

نمودار مقایسه روند استخراج با میزان پاداش بیت کوین

نمودار مقایسه روند استخراج با میزان پاداش بیت کوین

زمانی که آخرین بیت کوین استخراج شود چه اتفاقی می‌افتد؟

طرفداران بیت کوین عقیده دارند که مقدار ثابت ۲۱ میلیون برای برترین ارز دیجیتال جهان، کارکردی شبیه به طلا دارد و تولید و توزیع آن مانند ارزهای فیات امکان‌پذیر نیست؛ بنابراین محدودیت در عرضه، به‌مرور زمان باعث رشد ارزش این رمزارز خواهد شد. اما واقعاً وقتی آخرین بیت کوین هم استخراج شود، چه اتفاقی برای این ارز دیجیتال باارزش می‌افتد؟ در حال حاضر استخراج‌کننده‌ها تلاش می‌کنند تا پیش از اتمام آخرین بیت‌ کوین‌ها، کوین‌های بیشتری را در قالب جایزه به‌دست آورند. اما وقتی‌که استخراج ۲۱ میلیون بیت کوین به‌پایان برسد، دیگر هیچ جایزه و پاداشی برای همکاری در استخراج وجود نخواهد داشت.

زمانی که آخرین بیت کوین استخراج شود چه اتفاقی می‌افتد؟

پس از ضرب ۲۱ میلیون بیت کوین، ماینرها همچنان می‌توانند در جریان کشف بلاک شرکت کنند؛ اما دیگر پاداشی در قالب بلاک بیت کوین دریافت نخواهند کرد؛ البته به این معنا نیست که اصلاً پاداشی به آن‌ها تعلق نمی‌گیرد. ماینرهای بیت کوین علاوه بر پاداش بلاک، تمام هزینه‌ی صرف‌شده برای تراکنش‌های مربوط به بلاک تازه کشف‌شده را دریافت می‌کنند. پروتکل شبکه بیت کوین هم طوری ساخته‌شده که هنوز هم تراکنش‌ها در بلاک چین باید توسط استخراج‌کنندگان ثبت و تأیید شوند. با توجه به این موارد، در پایان استخراج بیت کوین، ماینرها تنها از کارمزد تأیید معاملات سود می‌برند.

معاملات بیت‌کوین براساس کارمزد مربوط به معاملات پردازش می‌شوند. انگیزه‌ی ماینرها ها برای اولویت دادن به تأیید تراکنش نسبت مستقیمی با کارمزد بیشتر برای تأیید معاملات دارد. این کار می‌تواند عامل تقویت ماینرها در قرن بعدی باشد. این نکته توسط خالق بیت کوین، ساتوشی ناکاموتو هم بیان‌شده است:

اگر تعداد مشخصی کوین وارد بازار شد، دستمزد تراکنش‌ها عامل محرک خواهد بود و این کارمزد بدون تورم است.

سیمون کیم، مدیرعامل هشد (Hashed#)، از دست دادن پاداش بلاک را عاملی برای بی‌انگیزه شدن ماینرها نمی‌داند:

تغییر در اکوسیستم بیت کوین و جایگاه آن به‌عنوان ارز اصلی در دنیای مجازی، در نبود پاداش بلاکی همچنان می‌تواند تغییرات شگفت‌انگیزی در پذیرش ماینرها ایجاد کند.

با کاهش پاداش استخراج در هر هاوینگ، تا مدت‌ها قبل از استخراج آخرین بیت کوین، هزینه‌‌ تراکنش‌ها رفته‌رفته نقش برجسته‌تری پیدا خواهد کرد و پاداش و هزینه‌ در جریانی معکوس جای خود را با هم عوض خواهند کرد. پس اط آن، این احتمال وجود دارد که دیگر استخراج بیت کوین، کار سودآوری نباشد. افزایش استفاده‌ هرچه بیشتر از بیت کوین، باید افزایش قابل‌توجه ارزش را برای آن‌ها به همراه داشته باشد؛ افزایشی خیلی بیشتر از جبران پاداش کم‌ارزش در ازای تایید هر بلاک! \

علاوه بر این، با کارآمدتر شدن فرایند استخراج و فراگیری انرژی‌های تجدیدپذیر، هزینه‌های برق ماینرها هم کاهش پیدا می‌کند و می‌توانند در فرایند استخراج و کمک به ایمن کردن شبکه، نقش پر‌رنگتری ایفا کنند. این تغییر درنهایت می‌تواند به ایجاد سازوکاری سازگارتر با محیط زیست، مانند گذار به الگوریتم گواه بر سهام منجر شود یا جایگزینی برای الگوریتم گواه بر کار ارائه دهد. نظر شما در مورد اتفاقاتی که پس از استخراج آخرین بیت کوین خواهد افتاد چیست؟ به نظر شما تا آن زمان هیچ واحد پول دیگری با این ارزش به جهانیان معرفی نمی‌شود؟!

کارن آهنگری

کارن آهنگری

بازی با کلمات، یکی از بهترین سرگرمی‌هاست. در کنارش، کمک به دیده شدن این کلمات با کمک SEO هم مهمترین وظیفه‌ی من تو بیت‌پینه. سعی می‌کنم دانسته‌هام رو تو حوزه کریپتو با کاربرها به اشتراک بذارم و با سئو به دیده شدن این دانسته‌ها، کمک کنم.

مطالب نویسنده
اشتراک گذاری:

مطالب مشابه

وایت پیپر ارز کرونوس (CRO)؛ قدمی به سوی آینده دیجیتال

آیا به دنبال پروژه‌ای منحصربه‌فرد برای سرمایه‌گذاری در...

توکن ARC-20 چیست؟ معرفی جدیدترین استاندارد اکوسیستم بیت کوین

استاندارد توکن ARC-20، از جدیدترین استانداردهای توکن روی...

نگاهی به وایت پیپر انکر (ANKR): چرا این پروژه متفاوت است؟

انکر (Ankr 2.0) به عنوان یکی از پیشرفته‌ترین زیرساخت‌های وب...

دیدگاه‌ها
در پاسخ به دیدگاه کاربر