علیرغم تمام بادهای مخالف، چالشها و FUD، بیت کوین بازار ارزهای دیجیتال را به سمت سالی پرفشار سوق داده و این حرکت ممکن است در سال آینده هم ادامه پیدا کند.
شاید از خودتان بپرسید که مگر یک سال چه تفاوتی ایجاد میکند؟ برای پاسخ به این سوال، کافی است به قیمت ارز دیجیتال برتر جهان، بیت کوین (BTC) از ابتدای سال ۲۰۲۳ تاکنون نگاه کنید؛ بلافاصله متوجه خواهید شد که در مورد چه موضوعی صحبت میکنیم. بیت کوین سال ۲۰۲۳ را با شرایطی بسیار متزلزل و با قیمت ۱۶٬۵۰۰ دلار آغاز کرد.
عملکرد اخیر بازار کریپتوکارنسی
همین چند روز پیش، قیمت بیت کوین به ۴۴٫۴۹۰ دلار رسید که بالاترین حد قیمتی این رمزارز را از آوریل ۲۰۲۲ نشان میدهد. این تجدید حیات، بیت کوین را به سطوحی قبل از رکودهای قابلتوجهی که در نوامبر ۲۰۲۲ (توسط FTX)، ژوئن ۲۰۲۲ (توسط Three Arrows Capital و سلسیوس) تجربه کرد و و حتی قبل از بحران TerraUSD در ماه مه ۲۰۲۲، بازمیگرداند.
علیرغم این شکستهای پرمخاطب و صحبتهای فزاینده در مورد سرکوبهای نظارتی، رمزارزها عملکرد بسیار بهتری از سایر داراییهای مالی داشتند و با افزایش ۱۵۱ درصدی از ابتدای سال تا به امروز و با صعود به قیمت ۴۴ هزار دلار – بالاترین سطح در ۲۰ ماه گذشته، به طور قابلتوجهی از شاخص S&P 500 و طلا پیشی گرفت. بسیاری از پیشبینیها مربوط به مهلت تصمیمگیری برای ETF بیت کوین هم این اتفاق را بزرگترین کاتالیزور برای تغییرات بیشتر قیمتی معرفی میکنند. تحلیلگران مشهور ETF، با احتمال بالای ۹۰ درصد، معتقدند که ETF بیت کوین تأیید خواهد شد.
در مورد FUD (ترس، اطمینان نداشتن، شک) هم، داستان از این قرار است که نهادهای نظارتی جهانی مداوما نسبت به خطرات ذاتی مرتبط با ارزهای دیجیتال هشدار دادهاند. به طور خاص، رگولاتورهای ایالات متحده از صنعت کریپتو با هدف قرار دادن موضوع رسیدگی ناکافی به موضوع تأمین مالی غیرقانونی انتقاد کردهاند؛ حتی هیئت ثبات مالی G20 هم نگرانیهایی در مورد تهدید بودن رمزارزها برای ثبات مالی جهانی، مطرح کرد.
علاوه بر این، بانک تسویهحسابهای بینالمللی اظهار داشت که داراییهای دیجیتالی تجلیگر آینده امور مالی نیستند و خطرات مالی را در اقتصادهای کمتر توسعهیافته افزایش میدهند. حتی ماجرا و هیاهوی اخیر بایننس در ماه گذشته هم نتوانست روند صعودی بازار کریپتو را متوقف کند؛ این اتفاق با استعفای مدیرعامل بزرگترین صرافی ارزهای دیجیتال جهان به اوج خود رسید.
بایننس به نقض قانون رازداری بانکی، قانون مبارزه با پولشویی و سایر اتهامات مرتبط اعتراف کرد و در نهایت هم به پرداخت جریمه رکوردشکن ۴٫۳ میلیارد دلاری برای تسویه این اتهامات محکوم شد؛ ۴٫۳ میلیارد دلار، بزرگترین جریمهای در تاریخ وزارت خزانهداری است که تاکنون برای نهادی تعیین شده است. پس چگونه به آینده بازار کریپتوکارنسی امیدوار باقی بمانیم؟
اگر نگاهی به آینده داشته باشیم، هنوز میتوان به ثروتآفرینی ارزهای دیجیتال خوشبین بود. این شکستها و جریمههای سنگین باید بهعنوان گامی در جهت شفافیت بیشتر مقرراتی که بسیاری سالها به دنبال آن بودهاند، برداشت شوند که در نهایت راه را برای پذیرش گستردهتر این داراییها هموار میکنند. در ادامه به آینده نگاهی خواهیم داشت تا ببینیم در سال ۲۰۲۴، چه اتفاقاتی در انتظار بازار کریپتوکارنسی خواهد بود؟
ETF های اسپات کریپتو
شاید یکی از بزرگترین محرکهای افزایش قیمت بیت کوین و ارزهای دیجیتال مرتبط با آن، تأیید ETFهای اسپات بیت کوین و اتریوم باشد. بلک راک (BlackRock)، بزرگترین مدیریتکننده داراییهای جهان، در مرکز این تلاش قرار دارد. این شرکت در ابتدا درخواست خود را برای ETF بیت کوین را در ماه ژوئن ارائه کرد و پس از آن هم درخواست خود را برای ETF اسپات اتریوم، در ماه نوامبر ادامه داد. جای تعجب نیست که طرفداران کریپتو مجذوب چشمانداز تأییدشدن این ETFها شدهاند. بسیاری از تحلیلگران بر این باورند که SEC (کمیسیون بورس و اوراق بهادار) ایالات متحده در آستانه تأیید آنها است.
البته بلک راک تنها نهادی نیست که خود را برای مبارزه آماده میکند. Pando Asset، نهاد مدیریتی داراییهای سوئیس، اخیراً سیزدهمین متقاضی تأیید ETF بیت کوینِ در ایالات متحده شد و با دهها نفر دیگر از جمله بلک راک (BlackRock)، آرک اینوست (ARK Invest) و گری اسکیل (Grayscale) به این رقابت پیوست. به همین منظور، گزارش شده است که SEC چندین دور مذاکرات را با صادرکنندگان احتمالی ETF برگزار کرده است؛ این صادرکنندگان برنامههای کاربردی را برای برآوردهکردن انتظارات تنظیمکنندهها، اصلاح میکنند.
گزارشها حاکی از آن است که جریان ورودی در محصولات ETF اسپات بیت کوین، ممکن است از ۱۴ میلیارد دلار در سال اول به ۳۹ میلیارد دلار طی سه سال افزایش پیدا کند.
هاوینگ بیت کوین
پیشتر در مقاله هاوینگ چیست؟ همه چیز درباره نصف شدن پاداش استخراج رمزارزها، درباره هاوینگ بیت کوین به طور مفصل صحبت کردیم؛ هاوینگ بیت کوین، ویژگی است که از همان ابتدا در سازوکار بیت کوین تعریف شده و پاداش دریافتی ماینرها برای حل مسائل پیچیده ریاضی و اعتبارسنجی تراکنشها را کاهش میدهد. فرایند هاوینگ تقریباً هر چهار سال یا دقیقاً هر ۲۱۰ هزار بلوک یکبار اتفاق میافتد. قیمت بیت کوین با کاهش پیدا کردن نرخ بیت کوینهای جدیدی که به بازار وارد میشوند، با ثابت ماندن تقاضا یا حتی رشد آن، تمایل به افزایش دارد.
هاوینگ، معادلهای ساده و درعینحال قدرتمندی است که از لحاظ تاریخی باعث افزایش قابلتوجه ارزش بیت کوین، پس از هر بار رخدادن میشود. چرخههای رشد و نزول بازار ارزهای دیجیتال معمولاً حول رویداد هاوینگ بیت کوین اتفاق میافتد.
گزارشهای منتشر شده از گری اسکیل نشان میدهد که رویداد هاوینگ بعدی در کنار تأثیرات مثبت ناشی از تأیید بالقوه ETF بیت کوین، حتی بیشتر از هاوینگهای قبلی اهمیت خواهد داشت؛ این تأثیر افزایشیافته پیرامون توزیع فعلی بیت کوین مطرح میشود، چرا که در حال حاضر، بخش اعظمی از این ارز دیجیتال، توسط نهادهایی شناختهشده برای ذخیره طولانیمدت نگهداری میشود.
وضوح قانونگذاری
در سال ۲۰۲۳ شاهد افزایش قابلتوجهی در اقدامات اجرایی کریپتو بودیم؛ اقداماتی که بر بازیگران اصلی این صنعت، مانند بایننس و کوین بیس تأثیرات قابلتوجهی گذاشت. اقدامات قانونی که توسط SEC یا حتی وزارت دادگستری آغاز شد، شخصیتهای برجسته حوزه ارزهای دیجیتال را هدف قرار داد. سم بنکمن-فرید، مدیرعامل سابق FTX با اتهامات کلاهبرداری روبهرو شد که صدور حکم مجرمیت را برای او به همراه داشت. همزمان، چانگ پنگ ژائو، مدیرعامل سابق بایننس هم با اتهامات مربوط به نقض قانون رازداری بانکی مواجه شده است.
پس از این تحولات، روندی قابل تشخیص ظاهر میشود که نشاندهنده نتیجهگیری بالقوه برای عصر غرب وحشی در صنعت کریپتو است. افزایش نظارت و اقدامات قانونی، منعکسکننده چشماندازی در حال تغییر است که به آیندهای منظمتر برای بخش ارزهای دیجیتال اشاره دارد، نه پایان آن! در چنین شرایطی کمکم مؤسسات مالی قدیمی هم به فضای کریپتو ایمان آورده و به این فضا وارد میشوند.
نرخ بهره
در نهایت، بسیاری از سرمایهگذاران معتقدند که چرخه افزایش نرخ بهره در بسیاری از کشورها ممکن است به پایان رسیده باشد. در اروپا، تریدرها در حال حاضر کاملاً انتظار کاهش نرخ بهره ششدرصدی توسط بانک مرکزی اروپا در سال ۲۰۲۴ را دارند، این کاهش نرخ بهره، چنانچه اتفاق بیفتد، اولین مورد از چنین قیمتگذاری جامعی در اروپا خواهد بود.
درحالیکه انتظار میرود فدرال رزرو با کاهش اولیه خود در ماه مه از این قاعده تبعیت کند؛ اگر این پیشبینیها محقق شود، بانک مرکزی اروپا در میان بانکهای مرکزی اصلی پیشتاز خواهد بود و کاهش نرخ بهره را در سال آینده آغاز خواهد کرد. در همین حال، در بریتانیا، پیشبینیهای بازار، سه مرحله کاهش نرخ بهره بانک انگلستان را نشان میدهند که انتظار میرود در ماه ژوئن آغاز شود.
همه میدانیم که نرخ بهره پایین برای هر کشور برای داراییهای پرخطر مانند رمزارزها به چه معناست! سرمایهگذاران برای سرمایهگذاری در داراییهای پرخطر پول قرض میگیرند. اگر کاهش نرخ بهره اولیه توسط ایالات متحده در ماه مه اتفاق بیفتد، این احتمال وجود دارد که با رویداد هاوینگ بیت کوین همزمان شود و تقاضای بیشتر را برای این دارایی دیجیتال تقویت کند.
علاوه بر این، هیچ شکی نیست که وضوح بیشتری در مورد مقررات و قانونگذاری برای ارزهای دیجیتال در راه است. حال تنها ابهام باقیمانده، زمان تأیید ETFهای رمزارزهاست! اگر این تأیید در آینده نزدیک اتفاق بیفتد، رمزارزها ممکن است به اوج جدیدی ارتقا پیدا کنند.