اتراسکن؛ اکسپلورر بلاک چینی برای رصد و پیمایش داده‌های اتریوم

تاریخ انتشار: 29 آبان 1402 | آخرین به‌روزرسانی: 6 آذر 1402
زمان مطالعه:  9 دقیقه
سایت اتراسکن چیست

اتراسکن (Etherscan) اکسپلورر بلاک چینی شبکه اتریوم است که به شما اجازه می‌دهد تا به جستجوی تراکنش‌ها، بلاک‌ها، آدرس ولت‌ها، قراردادهای هوشمند و دیگر داده‌های درون زنجیره‌ای بپردازید.

مهارت خواندن تراکنش‌ها و داده‌های بلاک چین برای هر کاربر حرفه‌ای بلاک چین، ضروری است؛ چرا که می‌تواند بینش‌های مهمی در مورد ارزهای دیجیتال، NFTها و برنامه‌های غیرمتمرکز (dApps) ارائه دهد. خوشبختانه، بلاک چین‌ها تمام داده‌های تراکنش را در دفترکل عمومی شفافی ذخیره می‌کنند. باوجود این، ممکن است دسترسی و درک اطلاعات دقیق بدون ابزار مناسب برای شما چالش‌برانگیز باشد. برای کمک به شما در این زمینه، اکسپلوررهای بلاک چینی وجود دارد که محبوب‌ترین آن‌ها برای اتریوم، اتر اسکن است.

در واقع، بسیاری از متخصصان بلاک چین در شبکه اتریوم از این ابزار استفاده می‌کنند؛ اما وب سایت اتراسکن چیست و چگونه کار می‌کند؟ در این مقاله از آکادمی بیت پین توضیح می‌دهیم که چگونه می‌توانید از آن برای حرکت بهتر در اکوسیستم اتریوم استفاده کنید.

اتراسکن چیست؟

اتراسکن (Etherscan) قابل‌اعتمادترین ابزار برای پیمایش در تمام داده‌های عمومی در بلاک چین اتریوم است و گاهی اوقات «Ethplorer» نیز نامیده می‌شود. این داده‌ها شامل داده‌های تراکنش، آدرس کیف پول، قراردادهای هوشمند و بسیاری موارد دیگر است. این برنامه مستقل است و توسط بنیاد اتریوم که یک سازمان غیرانتفاعی است، حمایت و مدیریت نمی‌شود.

تیم توسعه‌دهنده سایت Etherscan شامل توسعه‌دهندگان باتجربه و متخصصان صنعت بلاک چین است که این وب سایت را برای دسترسی بیشتر به بلاک چین اتریوم برای کاربران روزمره توسعه دادند.

لازم به ذکر است که اگرچه اتراسکن یک پلتفرم متمرکز است، جستجو در بلاک چین اتریوم را برای افراد آسان‌تر می‌کند.

سایت اتراسکن چگونه کار می‌کند؟

اکسپلورر اتر اسکن در سه بخش اصلی کار می‌کند:

  1. بازیابی داده‌های اتریوم در لحظه
  2. ذخیره‌سازی داده‌های سازمان‌یافته
  3. ارائه داده‌های به‌روز به کاربران

بیایید ببینیم این سه بخش چگونه کار می‌کنند.

نحوه عملکرد سایت Etherscan

بازیابی دادههای اتریوم

بازیابی داده‌ها از اتریوم مهم‌ترین بخش معادله است. برای روشن‌شدن اینکه اتراسکن چگونه این کار را انجام می‌دهد، ابتدا باید سه چیز متفاوت را درک کنیم: RPC، گره‌ها و نقاط پایانی RPC.

  • RPC یا  Remote Procedure Call: آر‌پی‌سی پروتکل ارتباطی نرم‌افزاری است. این به برنامه‌های نرم‌افزاری اجازه می‌دهد تا داده‌ها را کوئری کرده و بازیابی کند یا درخواست‌های دیگر را به برنامه نرم‌افزار دیگری که در رایانه دیگری ذخیره شده است، ارسال کند. اتریوم از نوع خاصی از RPC به نام JSON-RPC برای استعلام داده‌های بلاک چین استفاده می‌کند. برنامه‌های نرم‌افزاری مانند اتراسکن می‌توانند JSON-RPC را از طریق رابط برنامه‌نویسی اپلیکیشن یا API به کار ببرند. برای توضیح بیشتر، با استفاده از این API Etherscan می‌توانید اطلاعات را از شبکه اتریوم دریافت کنید.
  • گره‌های بلاک چین: بلاک چین‌هایی مانند اتریوم برای ذخیره تمام داده‌های خود به شبکه غیرمتمرکز کامپیوترهای تخصصی به نام گره‌ها متکی هستند. آن‌ها به‌عنوان سرور بلاک چین عمل می‌کنند؛ اما برای یک برنامه نرم‌افزاری امکان دسترسی مستقیم به این داده‌ها از گره‌های بلاک چین وجود ندارد.
  • نقاط پایانی RPC: به زبان ساده، این نقاط گره‌های بلاک چین هستند که درخواست‌های RPC را دریافت می‌کنند. در واقع، نقاط پایانی RPC آدرس‌های مجازی هستند. هنگامی که یک سرویس‌گیرنده نرم‌افزار، درخواستی را برای دسترسی به داده ارسال می‌کند یا از آن می‌خواهد که عمل خاصی را انجام دهد، این نقطه پایانی RPC است که درخواست را دریافت می‌کند.

حالا، بیایید آن‌ها را به هم متصل کنیم و درک درستی از نحوه بازیابی داده‌ها از اتریوم را به دست آوریم.

اتراسکن به چیزی به نام Application Programming Interface یا API متکی است. API مجموعه‌ای از دستورالعمل‌های برنامه‌نویسی است که یک نرم‌افزار را قادر می‌سازد تا با دیگری تعامل داشته باشد. در مورد اتراسکن، API به اکسپلورر بلاک اجازه می‌دهد تا با بلاک چین اتریوم ارتباط برقرار کند. به این موضوع مانند دفترچه تلفن فکر کنید. دفترچه تلفن حاوی لیستی از نام‌ها و اعداد است که به عنوان API در نظر گرفته می‌شوند. وقتی می‌خواهید با کسی تماس بگیرید، نام او را در دفترچه تلفن جستجو و شماره او را پیدا می‌کنید. در مورد اتر اسکن هم همین‌طور است. هنگامی که می‌خواهید اطلاعاتی در مورد تراکنش یا بلاکی پیدا کنید، از API Etherscan برای یافتن آن استفاده می‌کنید.

API Etherscan بر اساس مشخصات JSON-RPC 2.0 است. این بدان معناست که از JavaScript Object Notation یا JSON برای ارتباط با بلاک چین اتریوم استفاده می‌کند. هر بار که تراکنشی در شبکه اتریوم صورت می‌گیرد، برای تمام گره‌های شبکه پخش می‌شود. سپس گره‌ها تراکنش را تأیید و آن را به بلاک چین اضافه می‌کنند. در نهایت، API اتراسکن، به اکسپلورر بلاک اجازه می‌دهد تا به این داده‌ها از زنجیره‌بلوکی اتریوم دسترسی داشته باشد. این داده‌ها شامل هش تراکنش، برچسب زمانی (timestamp)، مبلغ پرداختی و گس استفاده‌شده است.

API همچنین این امکان را برای اکسپلورر فراهم می‌کند تا به داده‌های دیگر مانند ارتفاع بلوک فعلی و قیمت گس دسترسی داشته باشد.

از پیوند بلاک‌چین و هوش مصنوعی، به پول می‌رسیم؟

جوابت تو شماره ۱۴ ماهنامه دامیننسه!

    ذخیره‌سازی داده‌های سازمان‌یافته

    هنگامی که اکسپلورر بلاک به داده‌های بلاک چین اتریوم دسترسی پیدا کرد، باید آن را در جایی ذخیره کند. سایت اتراسکن داده‌ها را در پایگاه‌داده رابطه‌ای ذخیره می‌کند که به‌عنوان «پایگاه‌داده SQL» نیز شناخته می‌شود؛ SQL نوعی پایگاه‌داده است که داده‌ها را در جداول ذخیره می‌کند.

    هر جدول از پایگاه‌داده SQL ساختار خاصی دارد و داده‌های هر جدول با داده‌های جداول دیگر مرتبط است. این رابطه به اکسپلورر بلاک اجازه می‌دهد تا داده‌ها را به‌راحتی بازیابی و نمایش دهد.

    ارائه داده‌های به‌روز به کاربران

    مرحله نهایی تولید داده یا همان ارائه داده‌های به‌روز به کاربران است. اینجاست که اکسپلورر بلاک داده‌ها را از بلاک چین اتریوم می‌گیرد و به‌گونه‌ای ارائه می‌کند که برای انسان‌ها قابل‌درک باشد. برای انجام این کار، سایت اتراسکن از ابزارها و فناوری‌های مختلفی مانند HTML، CSS و JavaScript استفاده می‌کند.

    HTML برای ساختار صفحات در Block Explorer، از CSS برای استایل دادن به صفحات و از جاوا اسکریپت برای تعامل با کاربر استفاده می‌شود.

    کاربردهای اتراسکن

    اکنون که می‌دانیم سایت Etherscan چگونه کار می‌کند، اجازه دهید نگاهی به برخی از کارهایی که می‌توانید روی آن انجام دهید، بیندازیم.

    کاربردهای اتر اسکن

    جستجوی آدرس

    Etherscan به شما این امکان را می‌دهد که آدرس اتریوم را جستجو کنید و تمام تراکنش‌هایی را که با استفاده از آن آدرس انجام شده است، مشاهده کنید. همچنین می‌توانید موجودی یک آدرس و همچنین کد قرارداد هوشمند آن را مشاهده کنید.

    جستجوی تراکنشها

    اگر هش تراکنش خاصی را می‌دانید، می‌توانید از اتر اسکن برای جستجوی آن تراکنش استفاده کنید. هش تراکنش رشته‌ای طولانی از اعداد و حروف است که به طور منحصربه‌فرد مختص یک تراکنش است و می‌توان به کمک آن این تراکنش را شناسایی کرد.

    وقتی تراکنشی را جستجو می‌کنید، وب سایت اتر اسکن جزئیات آن را به شما نشان می‌دهد، از جمله مبلغ تراکنش، گس مصرف شده و برچسب زمانی. همچنین می‌توانید آدرس فرستنده و گیرنده را مشاهده کنید.

    جستجوی بلاک

    اتر اسکن به شما اجازه می‌دهد تا بلاک‌ها را جستجو کنید. بلاک مجموعه‌ای از داده‌هایی است که روی یک بلاک چین ذخیره می‌شود. داده‌ها می‌توانند شامل هر جزئیاتی، از اطلاعات تراکنش گرفته تا تصاویر یا ویدئوها، باشند. بلاک‌ها به ترتیب خطی و زمانی به بلاک چین اضافه می‌شوند.

    هنگامی که بلاکی را جستجو می‌کنید، می‌توانید جزئیات آن بلاک مانند برچسب زمانی، ارتفاع بلاک و گس استفاده‌شده را مشاهده کنید. همچنین می‌توانید تراکنش‌هایی را که در آن بلاک گنجانده شده‌اند، مشاهده کنید.

    جستجوی قراردادهای هوشمند

    Etherscan همچنین به شما امکان می‌دهد قراردادهای هوشمند را جستجو کنید. با جستجوی قرارداد هوشمند، می‌توانید کد آن قرارداد را ببینید. همچنین امکان مشاهده معاملات انجام شده در آن قرارداد و موجودی‌اش وجود دارد. این کاربرد زمانی مفید است که می‌خواهید کد قرارداد هوشمند را برای رفع خطاها یا آسیب‌پذیری‌ها بررسی کنید.

    تقلید از معاملات تریدرهای خبره

    با استفاده از اتر اسکن، می‌توانید از کارشناسان رمزارز یا «نهنگ‌ها» تقلید کرده و بر اساس آنچه که آن‌ها انجام می‌دهند، معامله کنید. برای انجام این کار، می‌توانید کیف پول آن‌ها را ردیابی کنید، هشدارها و اعلان‌ها را ایجاد کنید و فعالیت‌های آن‌ها را تقلید کنید.

    بررسی داده‌های لحظه‌ای و رویدادهای بلاک چین

    شما می‌توانید از Etherscan برای ردیابی قیمت توکن، هزینه تراکنش، ارتقای بلاک چین، استقرار قراردادهای هوشمند و حتی مینت‌های NFT استفاده کنید.

    اجتناب از قراردادها و توکن‌های کلاهبرداری

    سایت Etherscan تراکنش‌های تاریخی بلاک چین مربوط به یک قرارداد یا توکن هوشمند را نشان می‌دهد. می‌توانید تاریخچه تراکنش را تجزیه‌وتحلیل کنید تا مشخص شود آیا قرارداد یا توکن فعالیتی واقعی دارد یا خیر. اگر نه، بهتر است با آن قرارداد تعامل نکنید.

    ردیابی سارقان و مجرمان رمزارز

    از Etherscan می‌توانید برای ردیابی کیف پول‌های اتریوم و تراکنش‌های آن‌ها استفاده کنید. با استفاده از این، می‌توانید تراکنش‌ها را از کیف پول هکرها ردیابی و شناسایی کنید که دارایی‌های دزدیده شده را به کجا ارسال کرده است.

    آموزش استفاده از سایت اتراسکن

    راه‌های زیادی برای استفاده از اتر اسکن وجود دارد. اما برای شروع، بیایید سه راهنمای گام‌به‌گام زیر را برای آموزش اتراسکن بررسی کنیم.

    نحوه بررسی موجودی کیف پول و تاریخچه

    Etherscan به شما این امکان را می‌دهد که موجودی کیف پول و تاریخچه تراکنش هر کسی را تا زمانی که آدرس کیف پول عمومی آن‌ها را دارید، بررسی کنید. در ادامه نحوه انجام این کار را توضیح می‌دهیم.

    مرحله ۱) به Etherscan.io بروید.

    مرحله ۲) به نوار جستجو در صفحه اصلی بروید، آدرس کیف پول یا دامنه ENS را جای‌گذاری کنید و Enter را فشار دهید.

    آموزش Etherscan

    مرحله ۳) در صفحه بعد، می‌توانید موجودی ETH در کیف پول، ارزش کل تمام توکن‌های نگهداری شده در آن و رکوردی از تمام تراکنش‌های انجام شده از طریق کیف پول را ببینید.

    نحوه بررسی موجودی کیف پول و تاریخچه در اتراسکن

    مرحله ۴) روی هش هر یک از تراکنش‌های لیست شده کلیک کنید تا جزئیات خاص مانند تاریخ و زمان، گس پرداخت شده، ارزش انتقال‌یافته و غیره را مشاهده کنید.

    بررسی هش تراکنش در اتراسکن

    مرحله ۵) برای به‌دست‌آوردن موجودی کیف پول در تاریخ یا ارتفاع بلاک معین، می‌توانید از Etherscan’s Balance Checker استفاده کنید.

    نحوه بررسی قیمت گس اتریوم در Etherscan

    هر بار که تراکنشی را در اتریوم انجام می‌دهید، هزینه‌ای برای شما به همراه خواهد داشت که به عنوان کارمزد گس کریپتو شناخته می‌شود. این کارمزد بسته به تعداد تراکنش‌هایی که کاربران اتریوم در هر لحظه ارسال می‌کنند، ممکن است نوسانات زیادی داشته باشد.

    اتراسکن به شما امکان می‌دهد کارمزدهای گس را در لحظه بررسی کنید تا مطمئن شوید که بیشتر یا کمتر پرداخت نکرده‌اید. در اینجا نحوه بررسی هزینه‌های گس در اتریوم آورده شده است:

    مرحله ۱) به بخش Gas Tracker بروید.

    بررسی گس اتریوم در سایت اتر اسکن

    مرحله ۲) در این صفحه، نوع معامله‌ای را که انجام می‌دهید پیدا کنید و قیمت گس مربوطه، زمان تخمینی تکمیل تراکنش و کل هزینه‌های گس را بررسی کنید.

    در این تصویر می‌توانید هزینه‌های گس برای فروش NFT  در OpenSea ، سوآپ توکن در Uniswap و انتقال USDT را مشاهده کنید.

    نحوه تعامل با یک قرارداد هوشمند با استفاده از اتراسکن

    امکان تعامل با قرارداد هوشمند مبتنی بر اتریوم از طریق اتر اسکن، یکی از جالب‌ترین ویژگی‌های آن است. این بدان معنی است که حتی اگر صفحه وب قراردادی خراب باشد، می‌توانید از طریق Etherscan تراکنش‌ها را با یک قرارداد هوشمند انجام دهید، مثلاً با استخراج NFT یا اضافه‌کردن نقدینگی. در زیر نحوه تعامل آورده شده است:

    مرحله ۱) آدرس قراردادی را که می‌خواهید با آن تعامل داشته باشید پیدا کنید و آن را در نوار جستجوی Etherscan جای‌گذاری کنید. همچنین می‌توانید نام dApp را تایپ کنید تا منوی کشویی با قراردادهای مربوطه را مشاهده کنید. در این مثال، ما از یک صرافی غیرمتمرکز به نام 1Inch استفاده می‌کنیم.

    آموزش تعامل با یک قرارداد هوشمند توسط Etherscan

    مرحله ۲) صفحه قرارداد را باز کنید و مانند شکل زیر به Write Contract در قسمت Contract بروید.

    تعامل با یک قرارداد هوشمند

    مرحله ۳) روی Connect to Web3 درست در زیر قسمت های‌لایت‌شده کلیک کنید تا به کیف پول web3 خود متصل شوید. از کیف پول خود خواسته می‌شود تا درخواست را تأیید کنید.

    قرارداد هوشمند اتریوم

    پس از اتصال، نماد قرمزرنگ، سبز می‌شود و می‌توانید هر یک از عملکردهای فهرست شده در زیر را فراخوانی کرده و با آن تعامل داشته باشید.

    در اینجا، از اولین تابع یعنی () approve استفاده کردیم که 1Inch اساساً از آن برای درخواست مجوز از کیف پول شما برای مصرف توکن‌ها استفاده می‌کند.

    مرحله ۴) روی () approve  کلیک کنید و آدرس مصرف‌کننده و مبلغی را که می‌خواهید قرارداد بتواند از طرف شما صرف کند، وارد کنید. برای اجرا روی Write کلیک کنید.

    approve () در تعامل با قرارداد هوشمند

    مرحله ۵) پاپ‌آپ کیف پول شما یک‌بار دیگر از شما می‌خواهد که تراکنش را تأیید کنید. برای تکمیل تراکنش، جزئیات را بررسی کرده و تأیید کنید.

    گفتار پایانی

    اتراسکن از زمان راه‌اندازی خود در سال ۲۰۱۵ راهی طولانی را پیموده است. اکنون یکی از محبوب‌ترین اکسپلوررهای بلاک چین اتریوم است و میلیون‌ها کاربر ماهانه دارد. تیم توسعه‌دهنده Etherscan به طور مداوم بر روی ویژگی‌ها و بهبودهای جدید کار می‌کنند. به جرئت می‌توانیم بگوییم که پیشرفت‌های بیشتری در انتظار اتراسکن است و علاوه‌براین، احتمال دارد پروژه جدید آن به نام BeaconScan که در حال حاضر در مرحله بتا است، به سرعت رشد پیدا کند. BeaconScan یک اکسپلورر بلاک اتریوم ۲.۰ است که به کاربران امکان می‌دهد پیشرفت‌های موجود در فرایند سهام ETH 2.0 را پیگیری کنند. اکنون که ادغام اتریوم کامل شده است، این ابزار مفیدی تلقی خواهد شد.

    آیا تابه‌حال از سایت اتراسکن استفاده کرده‌اید؟ از آن برای دسترسی به چه داده‌ای بهره می‌برید؟ تجربیات خود را با ما در میان بگذارید.

    عارفه رهبری

    عارفه رهبری

    تکنولوژی، نویسندگی و صدای کیبورد، من رو به وجد میارن. واسه همینم توی اکثر حوزه‌های تکنولوژی از جمله کریپتو غرق میشم، یاد می‌گیرم و می‌نویسم. حدود 2 سالی هست که در حوزه تولید محتوای صنعت کریپتو فعالیت می‌کنم و در تلاشم تا مفاهیم بلاک چین و کریپتو رو با زبانی ساده به مخاطب‌ها ارائه بدم.

    مطالب نویسنده
    اشتراک گذاری:

    مطالب مشابه

    وایت پیپر ارز کرونوس (CRO)؛ قدمی به سوی آینده دیجیتال

    آیا به دنبال پروژه‌ای منحصربه‌فرد برای سرمایه‌گذاری در...

    توکن ARC-20 چیست؟ معرفی جدیدترین استاندارد اکوسیستم بیت کوین

    استاندارد توکن ARC-20، از جدیدترین استانداردهای توکن روی...

    نگاهی به وایت پیپر انکر (ANKR): چرا این پروژه متفاوت است؟

    انکر (Ankr 2.0) به عنوان یکی از پیشرفته‌ترین زیرساخت‌های وب...

    دیدگاه‌ها
    در پاسخ به دیدگاه کاربر