فناوری بلاکچین، خود یک مفهوم نوظهور اما کاربردی است که شگفتیهای بسیاری را ایجاد کرده است. ارزهای دیجیتالی که بر بستر شبکه بلاکچین اجرا میشوند، میتوانند قابلیتهای متنوعی را به نمایش بگذارد. با توجه به پتانسیل بالایی که این شبکه دارد، دیگر تکنولوژیهای جدید مانند هوش مصنوعی با آن ترکیب شوند، میتواند شاهد شگفتیهای بزرگتری بود. در واقع شبکه ارز دیجیتال اوشن پروتکل همین هدف را دنبال میکند.
بنابراین در ادامه قصد داریم تا به بررسی این پروژه پرداخته و موضوعات پیرامون آن را مورد بحث و بررسی قرار دهیم. اگر شما نیز مایلید تا بیشتر در مورد اوشن پروتکل بدانید و قصد سرمایهگذاری روی آن را دارید، حتماً با ما همراه شوید.
ارز دیجیتال اوشن پروتکل چیست؟
اوشن پروتکل «Ocean Protocol» که در لغت به معنای «پروتکل اقیانوس» است، پلتفرمی برای تبادل دادهها بهصورت غیرمتمرکز است. اگر توجه کنید، حجم بالای دادههای هویتی و اطلاعات کاربران از سراسر جهان در انحصار شرکتهای بزرگ تکنولوژی همچون گوگل «Google»، متا «Meta» (فیسبوک سابق) و… قرار دارد.
در واقع کاربران دیگر به این اطلاعات دسترسی ندارند و این شرکتها از ذخیره دادهای که دارند، برای اهداف خود بهره میگیرند. اما اوشن پروتکل میخواهد این روند را تغییر داده و از منبع اطلاعات، استفادههای خلاقانهتری داشته باشد. در وصف بیشتر این پلتفرم میتوان گفت:
- اوشن پروتکل یک پروتکل منبع باز «Open-Source» است که هدف آن اجازه دادن به مشاغل و افراد برای تبادل و کسب درآمد از دادهها و خدمات مبتنی بر داده است.
- اوشن پروتکل که روی شبکه بلاکچین اتریوم ساخته شده، از مفهومی بهنام دیتاتوکن «Datatoken» برای دسترسی به مجموعه دادهها استفاده میکند. سپس این توکنها توسط کاربرانی که نیاز به دسترسی به اطلاعات دارند، بازخرید میشوند.
- اوشن پروتکل به دنبال این است که مجموعه دادههای پلتفرم خود را در دسترس استارتآپها، توسعهدهندگان و محققان قرار دهد، بدون این که دادهها از دست کسانی که آنها را ذخیره میکنند، رها شود!
- پلتفرم ارز دیجیتال اوشن پروتکل با ارائه راهحلی که به هر کسی امکان دسترسی و کسب درآمد از دادهها را میدهد، مزایای هوش مصنوعی را گسترش میدهد.
- اوشن پروتکل برای تسهیل تبادل داده ایجاد شده و کاربرانی را که به داده نیاز دارند یا منابعی برای ذخیره آن ندارند، با کسانی که منابع ذخیره دارند مرتبط میکند. آنگاه در ازای کارشان، به ارائه دهندگان داده، ارز دیجیتال بومی خود یعنی توکن اوشن «Ocean» را ارائه میکند.
خرید اوشن پروتکل
- توکن اوشن «OCEAN» که در لغت به معنای «اقیانوس» است، توکن بومی و حاکمیتی پلتفرم اوشن پروتکل محسوب میشود.
- توکن «OCEAN» برای چند منظور طراحی شده؛ به طوریکه برای اعتبارسنجی بهترین دیتاتوکنها کاربراد دارد و همچنین به کاربران امکان مشارکت در مدیریت و خریدوفروش دادهها را میدهد!
با توجه به آنچه که گفته شد، حالا میدانیم پروژه ارز دیجیتال اوشن پروتکل چیست و چه اهدافی را دنبال میکند. در ادامه چگونگی کارکرد این پروژه را بررسی خواهیم کرد.
ارز دیجیتال اوشن پروتکل چه ساختاری دارد و چگونه کار میکند؟
داراییهای مبتنی بر داده با شبکه بلاکچین و ابزارهای مالی غیرمتمرکز از طریق دیتاتوکنها به همدیگر متصل میشوند. این توکنها تحت استاندارد «ERC-20» شبکه اتریوم هستند که حق دسترسی به دادهها را نشان میدهند. تیم اوشن پروتکل یک بازار اختصاصی تحت عنوان اوشن مارکت «Ocean Market» ارائه کرده است که در آن، دیتاتوکنها بهصورت عمومی برای تجارت در دسترس هستند. حالا عملکرد این پلتفرم را میتوان به این صورت تشریح کرد:
- ارائه دهندگان داده، خدمات داده را با استقرار و ضرب این توکنها منتشر میکنند، در حالی که مصرفکنندگان برای دسترسی به آن خدمات، دیتاتوکنها را خرج میکنند (برای مثال، یک مصرف کننده 1.0 دیتاتوکن را به یک ارائه دهنده داده ارسال میکند تا به یک مجموعه داده دسترسی پیدا کند!)
- زمانیکه دیتاتوکنها در اوشن مارکت فهرست میشوند، ناشر میتواند قیمت ثابتی تعیین کند یا از کشف قیمت خودکار استفاده کند که توسط یک بازارساز خودکار «AMM» پشتیبانی میشود.
- استخرهای «AMM» توسط «Balancer» تأمین شده و حاوی «دیتاتوکن» و «توکن اوشن» به عنوان نقدینگی هستند. قیمت براساس نسبت بین تعداد این دو توکن تعیین میشود. اگر نسبت دیتاتوکنها در استخر کاهش یابد، قیمت آنها بالا میرود و بالعکس. بنابراین، قیمت دیتاتوکن به صورت خودکار تنظیم میشود.
دارندگان توکن اوشن «OCEAN» میتوانند با قرار دادن توکنهای خود در یک استخر نقدینگی، دادهها را مدیریت کنند. این کار آنها را قادر میسازد تا هزینه دریافت کنند، اما خطر از دست دادن اطلاعات هم وجود دارد!
- دیتاتوکنها شکاف بین صنعت داده و امور مالی غیرمتمرکز «DeFi» را پُر میکنند. از آنجایی که دیتاتوکنها دارای استاندارد «ERC-20» شبکه اتریوم هستند، میتوانند در کیفپولها ذخیره شده، در صرافیها معامله شده، به یک سازمان مستقل غیرمتمرکز منتقل شده یا برای انجام سایر عملیات مالی حوزه دیفای «DeFi» مورد استفاده قرار بگیرند!
- کلیه اطلاعات مربوط به اینکه چه کسی مالک کدام دادهها است یا یک متاداده با چه کسی به اشتراک گذاشته شده، توسط اوشن پروتکل ثبت میشود. بنابراین ارائه دهندگان داده فقط دادهها را به اشتراک میگذارند و مسئولیت ثبت و ضبط کل اطلاعات این تبادلات برعهدهی اوش پروتکل است.
- وقتی ارائه دهندگان، دادههای خود را ارائه میدهند، دادهها در یک لینک رمزنگاریشده نگهداری میشود. یعنی دادههای واقعی کاربران روی اوشن پروتکل نگهداری نمیشود، بلکه فقط یک ارجاع به آنها نگهداری میشود. رمززدایی از این اطلاعات هم تنها زمانی امکانپذیر است که شرایط لازم فراهم باشد (برای مثال، خریدار داده هزینه آن را پرداخت کرده باشد!)
میبینید که تبادل دادهها در پلتفرم اوشن پروتکل میتواند باعث شود تا دادهها بیشتر در دسترس بوده و از انحصار شرکتهای بزرگی که بر بازار هوش مصنوعی غلبه دارند، اجتناب کند. البته سازمانها هم میتوانند بازار خاص خودشان را برای تبادل داده ایجاد کنند.
این بازارها میتوانند مرتبط با یک صنعت یا هدف خاص باشند؛ مثل بازاری برای ماشینها، محصولات خاص یا حتی بازاری برای دانشمندانی که به دنبال دادههای پزشکی مرتبط با بعضی بیماریهای مزمن خاص هستند!
بنیانگذاران اوشن پروتکل چه کسانی هستند؟
اوشن پروتکل در سال 2017 توسط بروس پون «Bruce Pon» و ترنت مک کانهی «Trent McConaghy» تأسیس شد. بروس پون از سال 2013 به عنوان بنیانگذار پایگاه داده بلاکچین «BigchainDB» روی گردآوری دادهها و هوش مصنوعی کار میکرد. او مدرک لیسانس مهندسی و گواهینامه اجرایی پیشرفته خود را از «MITSloan» دریافت کرد.
پون قبل از اوشن پروتکل، یکی از بنیانگذاران «Avantalion» بود، یک شرکت مشاوره که به ساخت 20 بانک در سراسر جهان برای مشاغل مربوط به برندهای میتسوبیشی «Mitsubishi» و فولکس واگن «Volkswagen» و… کمک کرده است. مک کانهی نیز به عنوان دیگر بنیانگذار اوشن پروتکل، دارای دکترای هوش مصنوعی خلاق است و کتابهای تحسین شدهای در این زمینه نوشته. او قبل از اوشن پروتکل، استارتآپهای «ADA» و «Solido» را با تمرکز بر هوش مصنوعی و طراحی مدار تأسیس کرده بود. از دیر اعضای فعال این پروژه میتوان دو نفر زیر را نام برد:
- کریستینا پون «Cristina Pon» که مدیر بازاریابی «BigchainDB» است و اکنون مدیریت بازاریابی اوشن پروتکل را نیز برعهده گرفته است.
- رازون اولتینو «Razvan Olteanu» که بیش از 20 سال تجربه مدیریتی و فنی پروژههای فناوری را در نقشهای ارشد برعهده داشته است.
علاوهبر افراد نامبرده، یک تیم تقریباً 15 نفره از متخصصین خبره حوزه تجارت، هوش مصنوعی، بلاکچین و ابرداده با تیم اوشن پروتکل همکاری دارند.
ارز دیجیتال اوشن پروتکل در کدام صرافیهای برتر معامله میشود؟
ارز دیجیتال Ocean Protocol در بهترین صرافیهای رمزارزی جهان لیست شده است و همین موضوع میتواند اعتبار آن را نشان دهد. از جمله صرافیهای برتر بینالمللی برای مبادله ارز دیجیتال Ocean Protocol میتوان موارد زیر را نام برد:
- صرافی بایننس «Binance»
- صرافی بیت پین
- صرافی کوکوین «KuCoin»
- صرافی یونیسوآپ «Uniswap (V2)»
- صرافی بیتهامب «Bithumb»
- صرافی گیت «io»
- صرافی هیوبی گلوبال «Huobi Global»
- صرافی کراکن «Kraken»
میبینید که ارز دیجیتال اوشن پروتکل در بهترین صرافیهای جهان لیست شده است. بنابراین کاربران از سراسر جهان میتوانند از طریق پلتفرمهای نامبرده برای خرید آن اقدام نمایند.
کدام کیفپولها برای نگهداری ارز دیجیتال اوشن پروتکل مناسب هستند؟
طبیعتاً ارز دیجیتال اوشن پروتکل را میتوان در قابل دسترسترین کیفپولهای رمزارزی نگهداری کرد که از جمله این کیفپولها میتوان موارد زیر را نام برد:
شما میتوانید پس از خرید ارز دیجیتال اوشن پروتکل، آن به یکی از کیفپولهای معرفی شده انتقال دهید. البته اگر هدف شما فروش فوری و کوتاه مدت این ارز دیجیتال باشد، نیازی به انتقال آن به کیفپول ندارید.
چراکه انتقال ارز دیجیتال به کیفپول برای زمانی مناسب است که شما بخواهید آن ارز دیجیتال را برای میانمدت یا طولانیمدت نگهداری نمایید!
گفتار پایانی!
با توجه به آنچه که تا به اینجا در مورد اوشن پروتکل گفته شد، مشخص است که این پروژه هدف ارزشمندی را دنبال میکند و میتواند آینده روشنی داشته باشد. اما باز هم به دلیل این که این پروژه فاقد شبکه بلاکچین مستقل خود است و روی شبکه اتریوم اجرا میشود، آن را محدود میکند.
اما گفته میشود که توسعهدهندگان اوشن پروتکل به دنبال اجرای آن روی بلاکچینهای مختلف هستند. در مورد آینده قیمت ارز دیجیتال اوشن پروتکل هم، وبسایتهایی چون «Digital Coin Price» بر این عقیده هستند که این ارز دیجیتال تا سال 2026 میتواند مرز 3 دلار را پشت سر بگذارد. البته همه اینها صرفاً پیشبینیهای جامعه کریپتو نبست به اوشن پروتکل هستند. شما میتوانید اطلاعات بیشتر درباره آن را در وایتپیر اوشن پروتکل – https://oceanprotocol.com/tech-whitepaper.pdf – مطالعه کرده یا وارد وبسایت رسمی اوشن پروتکل – https://oceanprotocol.com/ – شوید.
سؤالات متداول
اوشن پروتکل «Ocean Protocol» یک پلتفرم انتقال داده بهصورت غیرمتمرکز از طریق بلاکچین است. اوشن پروتکل روی شبکه بلاکچین اتریوم اجرا شده و میتواند از انحصار داده جلوگیری کند.
- نماد اوشن پروتکل در بازار کریپتو چیست؟
ارز دیجیتال بومی و اختصاصی پلتفرم توشن پروتکل با نماد «OCEAN» در بازار کریپتو عرضه شده است.
- پلتفرم ارز دیجیتالOcean Protocol چگونه کار میکند؟
اوشن پروتکل از انواع دیتاتوکن «Datatoken» منحصربهفرد برای تبدیل دادهها به دارایی استفاده میکند. دیتاتوکنها دارای استاندارد «ERC-20» هستند و میتوانند هم در انواع کیفپولها نگهداری شوند، هم در صرافیها مبادله شده و هم از طریق پلتفرمهای دیفای مورد استفاده قرار بگیرند. چه چیزی اوشن پروتکل را منحصربهفرد میکند؟
- مزیت اوشن پروتکل برای ارائه دهندگان داده چیست؟
صاحبان دادهها از طریق اوشن پروتکل میتوانند از طریق توکنسازی از دادههای خود درآمد کسب کنند؛ همچنین این پروتکل دادهها را دموکراتیزه میکند تا هر کسی بتواند آنها را در بازار آزاد خریداری کند!
- آیا ارز دیجیتال اوشن پروتکل برای سرمایهگذاری مناسب است؟
با توجه به پیشبینیهای صورت گرفته، بیشتر تحلیلگران نسبت به آینده ارز دیجیتال اوشن پروتکل خوشبین هستند و آن را صعودی ارزیابی میکنند. پس شما میتوانید ضمن انجام تحلیلهای شخصی، برای خرید آن تصمیمگیری نمایید.
- چطور میتوان اوشن پروتکل را خریداری کرد؟
با توجه به اینکه برای خرید هر ارز دیجیتال باید به صرافی مراحعه شود، در دسترسترین پلتفرم خرید این ارز برای شما، بازار داخلی بیتپین است. همین حالا میتوانید برای خرید ارزهای دیجیتال موردنظر خود، در بیتپین ثبتنام نمایید.