حملات دستکاری یا اسپوفینگ (Spoofing)، معضلی بزرگ در بازار ارز دیجیتال؛
بازار خرید و فروش ارز دیجیتال نیز مانند سایر بازارهای پرسود مالی، از حملات اسپوفینگ (Spoofing) در امان نیست.
از آنجایی که این نوع کلاهبرداریها در بازار خرید و فروش ارزهای دیجیتال، بسیار دیده میشود، تصمیم گرفتهایم در این نوشتار، در رابطه با این موضوع صحبت کنیم تا با این معضل به خوبی آشنا شده و قربانی این نوع کلاهبرداری نشوید.
اسپوفینگ چیست؟
اسپوفینگ، روشی است که به واسطه آن، افرادی (اسپوفرها) اقدام به دستکاری در بازارهای مالی و ارز دیجیتال مینمایند.
اینگونه حملات جعلی، نه تنها در بازار خرید و فروش ارز دیجیتال، بلکه در بسیاری از بازارهای مالی مانند بازار کالا و سهام، برای دستکاری قیمتها رخ میدهد.
متاسفانه، تشخیص اینکه تغییر قیمت ارزهای دیجیتال، طبیعی بوده یا به خاطر دستکاری اتفاق افتاده، بسیار دشوار است. برای همین آشنایی با این شیوه کلاهبرداری، برای هر کسی که در این حوزه فعالیت میکند، بسیار ضروری است.
اسپوفینگ چگونه انجام میشود؟
در این روش کلاهبرداری در بازار ارز، معاملهگر یا تریدر برای ایجاد فشار خرید یا فروش در محدودههای مهم، سفارشات جعلی خرید یا فروش ثبت کرده تا روی بازار، تغییرات مدنظر خود را ایجاد کند.
برای انجام این کار از رباتها استفاده میشود و شیوه کار به این صورت است که اسپوفر، سفارش را برای قیمت مشخصی ثبت کرده و به محض اینکه قیمت ارز به آن محدوده نزدیک شد، ربات فورا سفارش را لغو میکند و از آنجایی که تریدر، به هیچ وجه قصد پر کردن سفارشاتش را نداشته، نتیجه میگیریم که این نوع سفارشات خرید یا فروش، جعلی بوده و هرگز انجام نخواهند شد.
با این حال، تریدر با انجام این کار، یک نوع حس دروغین فشار خرید و فروش در معاملهگران ایجاد کرده و در نهایت به خواستهاش که دستکاری قیمت در بازار ارز مانند تغییر قیمت بیت کوین بوده، رسیده است.
مثالی از حملات اسپوفینگ در بازار ارزهای دیجیتال
برای اینکه درک بهتری از حملات جعل و دستکاری قیمتها داشته باشید، برایتان مثالی میزنیم.
اما بهتر است قبل از آن، در رابطه با اصطلاحی به نام سطح حمایت و مقاومت در بحث تحلیل تکنیکال بازار ارز، صحبت کنیم تا مثال برای شما ملموستر باشد.
اصطلاح حمایت، به این معناست که در آن محدوده قیمت، تمایل به خرید ارز بالاست، بنابراین میزان تقاضا بیشتر از میزان عرضه بوده که در نتیجه آن قیمت ارز شروع به افزایش میکند.
در مقابل آن، اصطلاح سطح مقاومت را داریم. مقاومت برعکس حمایت، محدوده قیمتی است که در آن فشار عرضه بیشتر از تقاضا بوده و در نتیجه آن قیمت کاهش پیدا میکند.
برای اینکه روند قیمت ارز دیجیتال، صعودی باشد، باید هم سطح مقاومت و هم سطح حمایت، بالاتر از سطوح مقاومت و حمایت قبلی ایجاد شود.
بنابراین مقاومت از نظر تکنیکال، محدودهای است که اگر قیمت بتواند از آن محدوده عبور کند، شاهد رشد بالای قیمت بیت کوین خواهیم بود. ولی اگر قیمت ارز نتواند سطح مقاومت را بشکند و از آن عبور کند، شاهد ریزش قیمت خواهیم بود.
سفارش خرید یا فروش جعلی، در نواحی کلیدی سطوح مقاومت و حمایت کارآمد بوده و منجر به ایجاد روند صعودی یا نزولی در بازار میشوند.
مثالی از اسپوفینگ در بازار خرید و فروش بیت کوین
حال به مثال برمیگردیم، تصور کنید که قیمت بیت کوین در محدوده 15000 دلار در حال معامله است. در این شرایط عدد 17000 دلار، نقش مقاومت قوی را برای قیمت بیت کوین دارد.
اسپوفرها، برای دستکاری قیمت، سفارش بزرگ فروش در محدوده بالای 17000 دلار ثبت میکنند.
در این شرایط خریدارانی که تصمیم دارند با خرید بیشتر و افزایش فشار خرید، محدودهی مقاومت را بشکنند، با مشاهده سفارش فروش دچار تردید شده و ممکن است روی تصمیم خرید در محدوده زیر 17000 دلار تجدیدنظر کنند.
در نتیجه، قیمت بیت کوین ریزش پیدا میکند و در نهایت اسپوفر، اقدام به خرید بیت کوین با قیمتهای پایین مینماید.
تاثیر اسپوفینگ در بازار چیست؟
بازار به شکلی قوی به (Spoofing) واکنش میدهد و به اصطلاح با شخص اسپوفر همراه میشود. بنابراین تاثیر این شیوه کلاهبرداری، بر روی دستکاری قیمتها بسیار بالاست.
در ادامه، نحوه تحتتاثیر قرار گرفتن بازار را توضیح میدهیم.
افرادی که تعداد زیادی بیت کوین، اتریوم یا سایر ارزهای دیجیتال دارند، نهنگ نامیده میشوند.
نهنگها، به واسطه در اختیار داشتن منابع زیادی ارز دیجیتال، به راحتی میتوانند بازار را تکان دهند.
حال زمانی که یک اسپوفر، دستور خرید یا فروش جعلی بسیار بزرگی را ثبت میکند، همه معاملهگرها این دستور را مشاهده کرده و از آنجایی که تشخیص یک سفارش فیک از سفارش واقعی دشوار است، ممکن است فریب خورده و تصور کنند یک نهنگ دارد برای معامله خرید یا فروش بزرگی آماده میشود.
طبیعتا این مسئله، معاملهگرها را به واکنش وا میدارد و متاسفانه با این حمله، بازار سریعا تحتتاثیر این عملیات دستکاری قیمت، تکان بزرگی میخورد.
درست است که اسپوفینگ غیرقانونی است، اما از آنجایی که بازار خرید بیت کوین هنوز کاملا قانونمند نشده، ممکن است این حملات به راحتی رخ داده و بازار دچار نوسان و تغییر قیمت شود.
در چه شرایطی، اسپوفینگ برای تریدر خطرناک است؟
ممکن است در شرایطی، دستکاری کردن قیمتها برای خود اسپوفر هم خطرناک باشد.
حالتی را در نظر بگیرید که یک تریدر در سطح قیمتی خاص، یک سفارش خرید جعلی ثبت میکند.
اگر یک افزایش قیمت قوی و ترس از دست دادن فرصت خرید یا فروش (FOMO) در معاملهگران ایجاد شود، شاهد یک جهش قیمت سریع و نوسان در بازار ارز خواهیم بود.
این وضعیت، سریعا باعث کامل شدن سفارش اسپوفر شده و این اصلا به نفع وی نخواهد بود، زیرا معامله در حالی انجام شده که اسپوفر اصلا قصد انجامش را نداشته است.
ضررهای اسپوفینگ برای بازار ارز دیجیتال چیست؟
تغییراتی که به خاطر حملات جعلی، در بازار رخ میدهد، مصنوعی بوده و به خوبی نشان دهنده میزان واقعی عرضه و تقاضا نیست و نتیجه آن، گمراه شدن معاملهگران و به هم خوردن نظم بازار است.
بنابراین از آنجایی که اینگونه حملات، میتواند قیمت ارزهای دیجیتال را دچار نوسان کند، تاثیر مخربی بر بازار ارز دارد.
به همین دلیل، کاهش میزان حملات جعلی، بسیار مطلوب بوده و باعث میشود شرایط مشخص و متعادلی برای تمام معاملهگرها در بازار ایجاد شود و ریسک ناشی از معاملات را به حداقل برسد.
بنابراین کاهش ریسک دستکاری در نرخ ارز، در بلند مدت به سود این بازار خواهد بود.
آیا اسپوفینگ غیرقانونی است؟
ارز دیجیتال، پدیده جدیدی است. برای همین هنوز در بسیاری از دولتهای جهان، زیرساختهای فیزیکی و قانونی کافی برای آن ایجاد نشده است، در نتیجه رویکردشان در مقابل این بازار، چندان شفاف نیست.
با این حال برخی دولتها، مانند ایالات متحده آمریکا، اقدام به وضع قوانینی برای بازار ارز دیجیتال و شرایط معاملات آن نموده است.
بنابراین معاملات این بازار، تحت نظارت کمیسیون معاملات آتی کالای ایالات متحده (CFTC) قرار دارد و با توجه به غیرقانونی بودن حملات جعلی در آمریکا، در صورت رخداد دستکاری بازار ارز، اینگونه اقدامات توسط این کمیسیون قابل پیگیری است.
در انگلستان نیز سازمان رفتار مالی (FCA)، کسانی را که حملات جعلی انجام میدهند، جریمه میکند.
در ایران، انجام معاملات ارز دیجیتال جرم نیست. اما هنوز قوانین مشخصی برای اینگونه اتفاقات تعیین نشده است و همچنان راه طولانی برای وضع قوانین در بازار ارز ایران در پیش داریم.
چگونه میتوانیم دستکاری در بازار خرید و فروش ارز دیجیتال را شناسایی و جلوی آن را بگیریم؟
فعالیت در این حوزه، ریسک زیادی دارد و اتفاقات پیشبینی نشدهای مثل دستکاری قیمتها، خطر از دست دادن سرمایه را چند برابر میکند. برای همین، جهت فعالیت و انجام معاملات در این حوزه، باید بسیار محتاط بود.
از طرفی دیگر، هیچ روشی برای شناسایی اسپوفینگ وجود ندارد. به گونهای که حتی ممکن است سرمایهگذاران باتجربه، قربانی دستکاری قیمت ارزهای دیجیتال شوند.
در نتیجه، لازم است به خاطر داشته باشید که حوزه معاملات ارز دیجیتال، هنوز هم بسیار خطرناک است و باید اطلاعات کافی برای سرمایهگذاری داشته باشید و در انجام معاملات، تحتتاثیر احساسات قرار نگیرید.
با این حال، اگر تجربه و اطلاعات کافی ندارید نگران نباشید و حتما به یک کارشناس معتبر در این زمینه، مراجعه کنید و مشاوره بگیرید.
کارشناسان بیت پین آماده راهنمایی شما در این حوزه هستند.
تدابیر امنیتی برای کاهش میزان دستکاری قیمتها
اکثر صرافی آنلاین ارز دیجیتال، به دنبال تقویت سیستمهای امنیتی و نظارتی خود، برای مبارزه با جعل و محافظت از مصرفکنندگان هستند.
بنابراین با استفاده از خدمات صرافیهای معتبری مانند بیت پین، میتوانید ریسک ناشی از معاملات در این بازار را کاهش دهید.
از طرف دیگر، بسیاری از نهادهای قانونی در کشورهای مختلف، به دنبال قانونی کردن بازارهای ارز دیجیتال، به خصوص بازار خرید و فروش بیت کوین هستند و در تلاشند تا با وضع قوانین محدود کننده و بازدارنده، میزان این حملات را کاهش دهند.
گفتار پایانی!
حملات جعل و دستکاری قیمتها، توسط بسیاری از نهادها غیرقانونی شناخته میشوند. با این حال ارز دیجیتال، پدیدهای نوظهور بوده و هنوز بازار خرید و فروش آن، نیازمند قانونگذارانی است تا قوانین سختگیرانهای بر آن اعمال کنند تا امنیت خریداران و فروشندگان تامین شود.
از طرفی نیاز به قانونمند شدن این بازار و از طرفی دیگر ناشناخته بودن حملات اسپوفینگ، باعث شده همچنان شاهد این نوع دستکاریهای در قیمت ارز، به خصوص بازار خرید و فروش بیت کوین باشیم و حتی معاملهگران حرفهای و باتجربه به دام این نوع کلاهبرداری بیفتند.
در نتیجه، بهتر است برای به حداقل رساندن ضررهای ناشی از این نوع کلاهبرداری، محتاطانه عمل کنید و در صورتی که شاهد سفارشات بزرگ خرید و فروش در محدودهای غیرعادی بودید، احتمال انجام عملیات دستکاری را در نظر بگیرید.
از طرف دیگر، بسیاری از صرافیها، به دنبال افزایش امنیت سیستم خود هستند تا احتمال دستکاری را کاهش دهند. بنابراین انتخاب صرافی ارز دیجیتال معتبر و شناخته شده، امکان قربانی شدن را کاهش خواهد داد.
بیت پین، از گروه شرکتهای مطرح در حوزه فناوری اطلاعات بوده و با دارا بودن تیمی حرفهای متشکل از خبرگان حوزه فناوری اطلاعات، مالی، حقوقی و سرمایهگذاری، میتواند به شما کمک کند تا به بهترین شیوه، سبد سرمایهگذاری رمز ارزی خود را بسازید.
همچنین بیت پین با تامین امنیت، به بهترین شیوه مراقب داراییهای شما خواهد بود تا ریسک ناشی از معامله در بازار ارز دیجیتال را کم کنید.
تیم حرفهای بیت پین، در همه اوقات شبانهروز، پاسخگوی شما هستند. شما میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر، در هر زمانی با ما تماس بگیرید.
سوالات متداول؛
اسپوفینگ چیست؟
ایجاد صف خرید و فروش کاذب توسط اسپوفرها، برای ایجاد تغییر در قیمت ارزهای دیجیتال را اسپوفینگ یا حملات جعل و دستکاری بازار ارز، مینامند.
آیا اسپوفینگ در بازار بیت کوین هم رخ میدهد؟
اینگونه حملات جعل قیمت، تنها محدود به بازار بیت کوین نیست، بلکه تقریبا در تمام بازارهای مالی و کالایی، مانند بازار خرید و فروش سهام، دلار، یورو و غیره نیز رخ میدهد.
تاثیر اسپوفینگ در بازار چیست؟
از آنجایی که شناخت سفارشات فیک و جعلی از سفارشات واقعی دشوار است، بازار ارز دیجیتال شدیدا تحتتاثیر دستکاری اسپوفرها قرار میگیرد.
چگونه میتوان متوجه دستکاری بازار شد؟
متاسفانه نمیتوان به طور قطعی، حملات اسپوفینگ را شناسایی کرد. برای همین، هرگاه شاهد تغییرات صعودی یا نزولی یکباره و ناگهانی بودید، بهتر است احتمال دستکاری بازار را در نظر داشته باشید.
چگونه از اینگونه حملات در امان بمانیم؟
با انتخاب صرافیهای معتبر و شناخته شده و همچنین عدم انجام معاملات عجولانه، میتوانید احتمال قربانی شدن را کاهش دهید.