آشنایی با اندیکاتور تراکم/توزیع؛ ابزاری کارآمد برای شناسایی واگراییها
تاریخ: 15 بهمن 1402
زمان مطالعه:
7 دقیقه
با اندیکاتور تراکم/توزیع میتوانید روند قیمتی و حجم معاملات بازار را تشخیص دهید. در این مقاله، برای درک نحوه عملکرد شاخص تراکم/توزیع، با مفهوم، فرمول، نحوه محاسبه و کاربرد این اندیکاتور تحلیل تکنیکی آشنا خواهید شد.
امروزه طیف بسیار وسیعی از اندیکاتورهای کاربردی برای ترید، توسط هر معاملهگری برای تحلیل تکنیکال بازار ارزهای دیجیتال استفاده میشود، اما، زمانی که نوبت به اندیکاتورهای مبتنی بر حجم برسد، بدون شک اندیکاتوری مانند، تراکم/ توزیع (Accumulation/Distribution Indicator) یا A/D بهترین و منحصربهفردترین ابزار موردنیاز هر تریدری است. اگر از پارامتر حجم در تنظیمات یا استراتژی معاملاتی خود استفاده میکنید، در این مقاله با بهترین اندیکاتور در جهت شناخت میزان تراکم/ توزیع حجم معاملات و روندهای قیمت آشنا خواهید شد و پس از درک کامل آن، میتوانید از اندیکاتور A/D برای معاملات پرسود خود بهره ببرید.
اندیکاتور انباشت/توزیع یا شاخص A/D (مخفف Accumulation/Distribution Indicator)، ابزاری اساسی در تحلیل تکنیکال برای ارزیابی عرضه و تقاضا از روی حجم است که در بازار سهام، فارکس و سایر بازارهای مالی به کار میرود. اندیکاتور تراکم/توزیع بهصورت تجمعی از حجم و قیمت برای ارزیابی انباشت یا توزیع دارایی پایهای در سطوح مختلف استفاده میکند. این شاخص با تحلیل قیمت در محدوده زمانی معین و ضرب در حجم، تراکم یا توزیع را نشان داده و با استفاده اندیکاتور تراکم/توزیع میتوانید بهخوبی متوجه تراکم یا احساسات صعودی و توزیع یا احساسات نزولی در بازار شوید. در واقع هدف اندیکاتور تراکم/توزیع یا شاخص A/D، ارزیابی جریان تجمعی حجم پول به داخل یا خارج از دارایی پایهای در دوره زمانی خاص بوده که نشاندهنده قدرت یا فشار خرید یا فروش است.
اندیکاتور تراکم/توزیع بسیار محبوب و کاربردی، توسط مارک چایکین توسعهیافته و در دهه 1980 به عموم فعالان بازارهای مالی معرفی شد. مارک چایکین کارگزار مشهور بورس، تحلیلگر و مشارکتکننده در زمینه تحلیل تکنیکال است و بسیاری از تریدرهای بازار سهام و فارکس با این فرد آشنایی دارند.
آموزش فرمول محاسبه اندیکاتور تراکم/توزیع یا شاخص A/D
فرمول محاسبه اندیکاتور تراکم/توزیع یا همان شاخص A/D، بسیار آسان است و برای آموزش نحوه استفاده از این اندیکاتور بهتر است با آن آشنایی کاملی داشته باشید. اندیکاتور تراکم/توزیع که میتوانیم آن را ابزاری برای محاسبه مومنتوم حجم و عملکرد قیمت محسوب کنیم، طبق فرمول میزان جریان نقدینگی حجم در دورهای مشخص نسبت به وضعیت بستهشدن کندلهای متوالی قیمت تخمین زده میشود.
A/D=A/Dprevious +MoneyFlowVolume
همانطور که در فرمول فوق مشخص است، این اندیکاتور میزان جریان حجم در طول بازههای زمانی مشخصی را به همراه عملکرد قیمت محاسبه کرده و آن را با گذشته قیمت مقایسه میکند. اکنون برای شناخت و درک بهتر فرمول فوق، کمی آن را بازکرده و نحوه محاسبه A/D را شرح خواهیم داد.
Money Flow Volume=MFM×Period Volume
مطابق فرمول، ابتدا باید به سراغ محاسبه میزان حجم جریان پولی برویم که از حاصلضرب MFM در حجم موردنظر در بازه زمانی مشخص (برای مثال 14 روزه) به دست خواهد آمد. پس در نتیجه:
MFM=(Close- Low) – (High- Close) / High- Low
برای بهدستآوردن MFM، قیمت بستهشدن، بالاترین قیمت و پایینترین قیمت نیاز خواهیم داشت تا پس از کمکردن از دیگر، بر پایینترین قیمت دوره زمانی و بالاترین قیمت دوره زمانی تقسیم کنیم. حال که حجم جریان پول یا MoneyFlowVolume را محاسبه کردهایم، تنها نیاز بهاضافه کردن به مقدار A/D خواهیم داشت. با اضافهکردن حجم جریان پول جدید به ارزش قبلی A/D، جواب فرمول به دست خواهد آمد و در بیانی ساده، این اندیکاتور میزان تغییرات حجم جریان پولی را نسبت به مومنتوم حرکت قیمت مقایسه میکند. اگر در راه رشد یا ریزشهای قیمتی، اندیکاتور تراکم / توزیع، نشان از واگرایی با قیمت را دهد، میتوانیم آن را تعبیری از کاهش حجم جریان پولی و احتمال آغاز اصلاحات بدانیم.
در کنار مفهوم بالا، معمولاً زمانی که اندیکاتور تراکم و توزیع، با روند قیمتی همگرا باشد، نشان از قدرتمندی روند کنونی و پتانسیل ادامهیافتن روند کنونی میدهد. فرمول و نحوه محاسبه اندیکاتور A/D یا تراکم/توزیع، صرفاً برای آشنایی باهدف این ابزار برای شما بررسی شده است و برای استفاده از این اندیکاتور، با مراجعه به تریدینگ ویو یا متاتریدر، بهراحتی قادر بهاضافه کردن آن به سیستم معاملاتی خود خواهید بود.
مثالی از نحوه استفاده از فرمول اندیکاتور A/D
برای روشنشدن استفاده از فرمول اندیکاتور A/D، مثالی از نحوه استفاده از فرمول این اندیکاتور توسط سناریوی سهام فرضی زیر در نظر میگیریم و نحوه محاسبه آن را به ترتیب با همدیگر مرور خواهیم کرد. فرض کنید ارز دیجیتال، سهام یا هر دارایی پایهای با اطلاعات زیر را دارید:
سپس با استفاده از فرمولی که قبلتر آن را توضیح دادیم به محاسبه اندیکاتور A/D ادامه میدهیم، ابتدا ضریب جریان پول (MFM) را برای بهدستآوردن حجم جریان پولی محاسبه میکنیم:
حال که MFM یا ضریب جریان پولی را محاسبه کردیم، باید به سراغ جاگذاری در فرمول، برای محاسبه حجم جریان پولی باشیم. پس:
حجم جریان پول = ضریب جریان پول × حجم جریان پول
0.2 × 100000 = 20000
حال نوبت به محاسبه خط تراکم توزیع (A/D) رسیده است که مطابق ادامه فرمول با اضافهکردن حجم جریان پولی محاسبه خواهد شد:
A/D = A/D حجم جریان پول دوره فعلی + قبلی
با فرض اینکه خط A/D قبلی 10,000 بوده است:
A/D Line = 10000 + 20000 = 30000
همانطور که در محاسبات بالا مشخص است، با بهدستآوردن اطلاعات قیمتی و حجم در دورههای زمانی مختلف، طبق فرمول اندیکاتور تراکم/توزیع، قادر خواهیم بود که میزان جو صعودی یا نزولی حاصل از این دو پارامتر اصلی را تخمین بزنیم. تنها نکتهای که در فرمول باید همیشه به یاد داشته باشید، این است که اندیکاتور تراکم/توزیع، حجم را بهصورت میزان سهم یا میزان ارز معامله شده در طول روز محاسبه خواهد کرد و معیارش روی ارزش دلاری حجم نیست.
از نسل Z تا NFT و تحلیل دوجکوین در شماره جدید دامیننس
دامیننس ۱۵، همین حالا دریافت کن!
مزایا، معایب و محدودیتهای اندیکاتور A/D
تریدرهای حرفهای و فعالان قدیمی بازارهای مالی، همیشه با مزایا، معایب و محدودیتهای اندیکاتورها یا ابزارهایی مانند A/D آشنا هستند و دقیقاً همین وجه تمایز باعث میشود که تصمیمات آنها با مبتدیان بازارهای مالی بسیار متفاوت باشد. در این بخش، بهمنظور تکمیل صحبتها و شناختی عمیقتر از اندیکاتور تراکم/توزیع، به مهمترین مزایا، معایب و محدودیتهای اصلی آن اشاره خواهیم کرد تا متوجه همه این نکات مهم و کاربردی باشید.
مزایای اندیکاتور تراکم/ توزیع یا A/D، باتوجهبه استفاده زیاد امروزی از مؤلفه حجم، میتواند در لیست زیر خلاصه شود:
محاسبه حجم بهصورت بهینهتر: اندیکاتور A/D حجم معاملات را در محاسبات خود لحاظ کرده و میزان تغییرات آن را برای شناخت توان بازار مشخص میکند.
تأیید روند: اندیکاتور A/D میتواند روند حال حاضر بازار را تأیید یا رد کرده و حتی اصلاحات احتمالی را نشان دهد. تغییرات حجم مانند، کاهش ناگهانی در روندی بسیار قدرتمند، میتواند نشانهای از تغییرات روند باشد. این اندیکاتور با تأیید روند با افزایش حجم، بینشهای ارزشمندی در مورد پایداری روند را نیز ارائه میدهد.
شناخت واگراییها برای آغاز معامله: اندیکاتور A/D سیگنالها و واگرایی اولیه را تولید میکند و فرصتهای معاملاتی مناسبی را به همراه نقاط ورود/خروج ارائه خواهد داد.
ترکیب با الگوهای کندلی: این اندیکاتور، امکان استفاده از الگوهای کندلاستیک در معاملات را فراهم کرده و دقت سیگنالهای معاملاتی ترسیم شده توسط خط اندیکاتور را افزایش میدهد.
معایب اندیکاتور تراکم/توزیع
اندیکاتور یا شاخص تراکم و توزیع، با تمامی کاربردهای ذکر شده در فوق، دارای محدودیتها و معایب بسیار بزرگی است و بهتر است قبل از استفاده از آن به موارد زیر دقت داشته باشید، تا استفاده و اثربخشی اندیکاتور را برای خود به حداکثر برسانید.
اثربخشی محدود در فارکس: اندیکاتور A/D به دلیل حجم ناشناخته در بازار فارکس چندان مؤثر نیست، اما میتوان از آن در معاملات آتی ارزها یا بازار ارزهای دیجیتال استفاده کرد.
درنظرنگرفتن گپهای قیمتی: اندیکاتور تراکم و توزیع، تغییرات قیمت را بین دورهها ثبت نکرده و گپها را در نظر نمیگیرد که به طور بالقوه منجر به تحلیل روندی ناقص خواهد شد.
عملکرد بد در شرایط مختلف بازار: شاخص A/D، ممکن است در برخی از روندهای بازار به طور مؤثر کار نکند یا سیگنالهایی اشتباه را در روندهای قوی یا ضعیف ایجاد کند.
جامع نبودن اندیکاتور: این اندیکاتور، مانند هر ابزار ترید دیگر، سیستم معاملاتی جامعی نیست و باید در کنار سایر ابزارهای تحلیل تکنیکال برای استراتژی قویتر استفاده شود.
ناکارایی در روندهای رنج: اندیکاتور A/D برای معاملات روندهای بازار مناسبتر است و ممکن است برای معاملات محدوده یا بازارهای رنج ایدئال نباشد.
کلام پایانی
اندیکاتور تراکم و توزیع یا شاخص A/D با وزن دادن به حجم معاملات و شناسایی واگراییهای بین روند موجود و حجم معاملات، از کاربردیترین اندیکاتوریهای تحلیل تکنیکال خواهد بود. بااینوجود، نباید هیچ فراموش کنیم که هیچ ابزاری بهصورت فردی توانایی پیشبینی بازار و تحقق سودآوری را نخواهد داشت و باید در کنار سایر ابزارها استفاده شود. حال که با اندیکاتور تراکم/توزیع آشنا شدید، بهخوبی میتوانید فرمول آن را محاسبه و از آن استفاده کنید. بهتر است وقت را تلف نکرده و اندکی آن را در نمودار با تریدهای دمو تست کرده تا متوجه نقاط قوت و مناسببودن آن برای خود شوید.
سؤالات متداول
اندیکاتور تراکم/توزیع چیست؟
اندیکاتور انباشت/توزیع (A/D)، ابزاری اساسی در تحلیل تکنیکال برای ارزیابی عرضه و تقاضا از روی حجم است که در بازار سهام، فارکس و سایر بازارهای مالی به کار میرود. اندیکاتور A/D بهصورت تجمعی از حجم و قیمت برای ارزیابی انباشت یا توزیع دارایی پایهای در سطوح مختلف استفاده میکند.
کاربردهای اندیکاتور A/D چیست؟
اندیکاتور A/D، میتواند برای تأیید روند یا تأیید نقاط ورود، شناسایی واگراییها، نقاط قوت و ضعف روند، با مقایسه دادههای قیمتی با حجم در دورههای زمانی مختلف کاربرد داشته باشد.
نحوه تفسیر اندیکاتور A/D چگونه است؟
برای تفسیر اندیکاتور A/D مطابق اندیکاتور آن باید ذکر کنیم که این شاخص با تحلیل قیمت در محدوده زمانی و ضرب در حجم، تراکم یا توزیع روند کنونی را نشان داده و با استفاده از این اندیکاتور میتوانید بهخوبی متوجه تراکم یا احساسات صعودی و توزیع یا احساسات نزولی در بازار شوید.
شبنم توایی
علاقه زیادی به حوزه فناوری و فین تک دارم، درباره ارزهای دیجیتال، بلاک چین، هوش مصنوعی، وب ۳ و سایر موضوعات مرتبط با فناوری مینویسمو تحقیق میکنم.
عاشق سفر و عکاسی هستمو اوقات فراغتم را با کشف جاذبهها و ثبت لحظات زیبا سپری میکنم.
بزرگترین هدفم تو زندگی یاد گرفتنه و لذت میبرم از اینکه یادگرفتههامو دانش و تجربهام را با دیگران به اشتراک بگذارم و از اونها هم یاد بگیرم.