سبد سرمایه گذاری 2025

برنامه معاملاتی (Trading Plan) چیست؟ آموزش ایجاد تریدینگ پلن

تاریخ انتشار: 29 خرداد 1402 | آخرین به‌روزرسانی: 16 شهریور 1402
زمان مطالعه:  6 دقیقه
برنامه معاملاتی یا Trading Plan چیست

ترید کردن همانند یک بیزینس است؛ همان‌طور که زمان و پول خود را برای بیزینس صرف می‌کنید، باید آن‌‌ها را برای تریدینگ هم اختصاص دهید. به عبارت بهتر، فارغ از روال معاملاتی خود و این‌که چند وقت یکبار معامله می‌کنید، باید به آن مثل یک بیزینس بنگرید. بیزینس‌ها معمولاً دارای طرح کسب‌وکار یا همان بیزینس پلن (Bussiness Plan) هستند که برنامه کاملی از کارهایی است که باید برای رسیدن به موفقیت انجام دهند. تریدینگ نیز دارای چنین طرحی است که به آن برنامه معاملاتی (trading plan) گفته می‌شود، اما تریدینگ پلن چیست و چگونه باید آن را ایجاد کرد؟

در این مطلب هر آن چیزی را که باید درباره برنامه معاملاتی بدانید، با شما در میان گذاشته‌ایم. با ما همراه باشید.

برنامه معاملاتی چیست؟

برنامه معاملاتی (Trading Plan) طرح یا چارچوبی است که معامله‌گران را در کل فرایند تریدینگ راهنمایی می‌کند؛ به عبارت بهتر، تریدینگ پلن تعیین می‌کند که چه کاری، چرا، چه زمانی و چگونه باید انجام شود؛ برای مثال، تحت چه شرایطی باید اوراق بهادار خرید، چه زمانی باید آن را فروخت یا کدام اوراق بهاداری را می‌توان معامله کرد. تریدینگ پلن به این سؤالات پاسخ دقیق و درستی می‌دهد.

برنامه معاملاتی چیست؟

در صورت دنبال کردن برنامه معاملاتی، انجام اشتباهات و احتمال ضرر کاهش پیدا می‌کند. در واقع، این برنامه، هر گونه تصمیم‌گیری نادرست در لحظه را به حداقل می‌رساند.

چرا به تریدینگ پلن نیاز داریم؟

تریدینگ شاید در ظاهر و از زاویه‌ای دور، آسان به نظر برسد؛ اما اصلاً این‌طور نیست. هر کسی که وارد این حوزه شده، از سختی‌ها و پیچیدگی‌های آن می‌گوید؛ چرا که نحوه حرکت بازارها مشخص نبوده و هیچ‌کس نمی‌تواند به طور دقیق آن را پیش‌بینی کند. بااین‌حال معامله‌گران موفق، به تریدینگ به‌عنوان یک سفر مادام‌العمر نگاه می‌کنند؛ جایی که همیشه درس‌هایی برای آموختن وجود دارد.

بدیهی است که برای یک سفر باید برنامه جامعی چیده شود. از لحظه‌ای که سفر را شروع می‌کنید تا زمانی که به پایان می‌رسد، باید تمامی جوانب سنجیده شده و ریسک‌ها و احتمالات موجود در مسیر در نظر گرفته شوند. با وجود چنین برنامه‌ای، این سفر به لیست سفرهای به‌یادماندنی اضافه خواهد شد. این موضوع برای تریدینگ نیز صدق می‌کند. برنامه معاملاتی در هر شرایطی، شما را در سفر کریپتویی همراهی کرده و اقداماتی را که در لحظه باید انجام دهید، به شما یادآور می‌شود.

در واقع، تریدینگ پلن شما را در مسیر درست نگه می‌دارد و به افزایش تمرکز، دوری از تعصبات، افکار نادرست و حرکت به سمت اهداف بلندمدت کمک می‌کند.

چگونه برنامه معاملاتی را ایجاد کنیم؟

برای داشتن یک برنامه معاملاتی، باید به خوبی روی جوانب مختلف فکر کنید و برنامه‌ای بی‌نقص بچینید. این برنامه مختص شماست و شما باید تعیین کنید که چه مواردی ضروری و چه مواردی غیرضروری است. به یاد داشته باشید که در نهایت، احتمالاً برنامه معاملاتی شما با هیچ‌کس دیگری یکسان نخواهد بود.

آموزش ایجاد تریدینگ پلن

در زیر مراحل ایجاد برنامه معاملاتی را شرح می‌دهیم:

از نسل Z تا NFT و تحلیل دوج‌کوین در شماره جدید دامیننس

دامیننس ۱۵، همین حالا دریافت کن!

    انگیزه خود را مشخص کنید

    پی‌بردن به انگیزه خود از ترید کردن و زمان مناسب شروع آن، گام مهمی در ایجاد برنامه معاملاتی شماست. از خود بپرسید که چرا می‌خواهید یک تریدر شوید. جواب این سؤال نباید به سادگی «می‌خواهم پول در بیاورم» باشد. شما باید در مورد دلایل خود برای ترید کردن خوب فکر کنید. به این فکر کنید که چرا می‌خواهید پول در بیاورید؟ آیا می‌خواهید وسیله‌ای مثل ماشین بخرید؟ آیا می‌خواهید این پول را صرف خانواده خود کنید؟ یا شاید می‌خواهید بازنشسته شوید و پس‌انداز داشته باشید؟

    هر دلیلی که برای این کار دارید، در برنامه معاملاتی خود ثبت کنید. احتمال دارد نیازها و انگیزه‌هایتان در طول مسیر تغییر کنند؛ جای نگرانی نیست. در صورت نیاز می‌توانید برنامه خود را در آینده تغییر دهید. نکته مهم این است که با توجه شخصیت خود، پاسخی صادقانه به این سؤال بدهید تا به مراحل بعدی ایجاد برنامه معاملاتی برویم.

    اهداف خود را تعیین کنید

    هنگامی که تصویری از انگیزه خود شکل دادید، زمان آن فرارسیده که آن را به اهداف کوچک‌تر و مبتنی بر زمان تقسیم کنید. بسیاری از موقعیت‌ها در معاملات همانند آینه‌ای از موقعیت‌های موجود در زندگی واقعی هستند. همان‌طور که برای رسیدن به رؤیاهای خود در زندگی قدم‌های کوچکی برمی‌دارید، در تریدینگ نیز برای رسیدن به هدف اصلی، اهداف کوچکی را برای خود تعریف کنید.

    هدف تریدینگ

    روشی که برای شکستن اهداف خود در پیش می‌گیرید، می‌تواند به شرح زیر باشد:

    • بزرگ‌ترین و هیجان‌انگیزترین هدف خود را در نظر بگیرید. به عبارت دیر، بزرگ فکر کنید و هدف‌های اساسی و دست‌یافتنی را انتخاب کنید. فقط توجه داشته باشید که این هدف باید با انگیزه شما برای تریدینگ همسو باشد.
    • هدف شش‌ماهه خود را بنویسید. برای تعیین هدف شش‌ماهه، به این فکر کنید که برای رسیدن به هدف بزرگ، پس از شش ماه باید در چه موقعیتی باشید.
    • هدف ماهانه خود را تعیین کنید. حالا که هدف شش‌ماهه خود را تعریف کردید، باید آن را به اهداف ماهانه تقسیم کنید. در هر ماه چه برنامه‌ای باید در پیش بگیرید تا به هدف شش‌ماهه خود برسید.
    • درنهایت، نوبت اهداف هفتگی و روزانه است. این هدف‌ها را با سایر اهداف بلندمدت خود هماهنگ کنید. اهداف روزانه می‌توانند شامل عادات خوب روزانه هم باشند.

    اصول مدیریت ریسک را ایجاد کنید

    شما باید برای هر معامله یک برنامه مدیریت ریسک داشته باشید. همچنین ضروری است قوانینی را که برای خود تعیین کرده‌اید، دنبال کنید.

    مدیریت ریسک در ترید

    • قانون سرانگشتی به این موضوع اشاره دارد که هرگز بیش از ۲ تا ۳ درصد از سرمایه خود را در هر معامله ریسک نکنید. این امر هم از نظر مالی و هم از نظر روانی منطقی است. از لحاظ مالی، احتمال بازیابی زیان‌های کوچک بیشتر از زیان‌های بزرگ است. اگر در یک معامله ۲۵ درصد ضرر کنید، باید برای بازیابی آن، در معامله بعدی ۳۳ درصد سود داشته باشید.
      از لحاظ روانی، مقابله با ضررهای کوچک آسان‌تر است. تصور کنید چه حسی به شما دست می‌دهد اگر ۲۵ درصد از سرمایه خود را در دو معامله متوالی از دست بدهید.
    • حد ضرر روزانه را تعیین کنید. حد ضرر روزانه نقطه‌ای است که باید تصمیم به فروش سهام خود بگیرید. کارشناسان اغلب 10% حد ضرر را توصیه می‌کنند، اما شما باید مقدار مناسب خود را تعیین کنید. تنها مسئله مهم این است که حتماً به این حد ضرر پایبند باشید.
    • حد سود را نیز تعریف کنید. طمع می‌تواند عامل مخرب باشد. زمان و حد سود مناسبی را برای خروج از معاملات تعیین کرده و به آن عمل کنید.
    • پارامترهای سود و زیان را در کل حساب خود تعریف کنید. در چه مرحله‌ای از معامله کنار می‌روید و ترید خود را ارزیابی می‌کنید؟ در چه مرحله‌ای از حساب معاملاتی خود، پول خارج می‌کنید؟ مطمئن شوید که از قبل برای این موارد برنامه‌ریزی کرده باشید.

    بیایید با یک مثال پیش رویم. تصور کنید معامله خود را با ۵۰۰۰ دلار شروع کرده‌اید. ممکن است در برنامه خود تعیین کنید که اگر ارزش حساب شما به ۴۰۰۰ دلار کاهش یافت، معامله را متوقف و دوباره فرایند ارزیابی را در پیش بگیرید.

    برعکس، ممکن است تصمیم بگیرید که اگر حساب خود را از ۵۰۰۰ دلار به ۷۵۰۰ دلار رساندید، ۱۰۰۰ دلار برداشت کرده و سعی کنید ۶۵۰۰ دلار باقی‌مانده را افزایش دهید. این یک گام بسیار مهم است؛ زیرا سود معاملاتی شما را واقعی و ملموس می‌کند.

    روال معاملاتی تعریف کنید

    هر ترید موفقی با ثبات در رفتار، نگرش و انضباط هدایت می‌شود. برای این‌که بتوانید به صورت حرفه‌ای ترید کنید، باید روال و روتین روزانه داشته باشید.

    در تعریف روتین روزانه کاملاً آزادی عمل دارید. ممکن است تصمیم بگیرید که بین ساعت ۶ تا ۸ صبح به ترید کردن سپری کنید. از این رو، دیگر نباید کارهایی مثل قهوه خوردن، فعالیت در فضای مجازی، جستجوی فرصت‌های کوتاه‌مدت و تجزیه و تحلیل نمودارهای بلندمدت را در این مدت زمان بگنجانید. فقط و فقط بر روی روال تعریف شده تمرکز کنید.

    توجه داشته باشید که لازم نیست هر رو ترید کنید. اگر روزی احساس ناخوشی داشتید یا به هر دلیلی حواس‌پرت بودید، در آن روز ترید نکنید. بازارها هر روز پابرجا هستند و شما می‌توانید از فردا کار خود را ادامه دهید. تنها نکته‌ای که وجود دارد این است که موقع ترید کردن حتماً رویکردی ثابت و متمرکز داشته باشید.

    نحوه پیگیری معاملات را مشخص کنید

    ردیابی و پیگیری معاملات کار سختی نیست، اما باید انجامش دهید. هر زمان که معامله‌ای را انجام دادید، از نمودار یک اسکرین‌شات بگیرید. سپس آن را در محل ذخیره‌سازی خود نگه‌دارید. محل ذخیره‌سازی شما می‌تواند یک کلاسور یا spreadsheet گوگل باشد. در پایان معامله نیز دوباره اسکرین‌شات گرفته و آن را ذخیره کنید. سپس معاملات خود را بر اساس بازار، استراتژی یا موارد دیگری که مناسب شماست، سازماندهی کنید.

    پیگیری معاملات به شما کمک می‌کند تا:

    • الگوهای موجود در بازارها و رویکرد معاملاتی خود را شناسایی کنید.
    • از ضررهای احتمالی درس بگیرید.
    • از میزان پیشرفت خود مطلع شوید.

    گفتار پایانی

    معامله‌گرانی در نهایت موفق خواهند بود که به طور مداوم نگاهی بیزینسی به تریدینگ داشته باشند. داشتن چنین نگاهی مستلزم آن است که همانند یک بیزینس با این کار برخورد کرده و یک برنامه معاملاتی داشته باشید.

    در این مقاله، به سؤال‌های «برنامه معاملاتی چیست؟» و «چگونه تریدینگ پلن ایجاد کنیم؟» پاسخ دادیم. شما می‌توانید با مطالعه موارد ذکر شده، برنامه جامعی برای فعالیت تریدینگ خود ایجاد کنید. هرچند هیچ راهی برای تضمین سودآوری و کسب درآمد از تریدینگ وجود ندارد، اما با داشتن چنین برنامه‌ای، احتمال شکست و عدم موفقیت کاهش پیدا می‌کند.

    آیا شما برنامه معاملاتی خود را ایجاد کرده‌اید؟ این برنامه چه تأثیری بر سودآوری و روند تریدینگ شما داشته است؟ نظرات و تجربیات خود را با ما در میان بگذارید.

    سؤالات متداول

    • چه کسانی از تریدینگ پلن استفاده می‌کنند؟

    هر معامله‌گری از مبتدی گرفته تا حرفه‌ای – که خواهان دستیابی به موفقیت است – باید برنامه معاملاتی داشته باشد.

    • آیا می‌توان برنامه معاملاتی را در هر زمانی تغییر داد؟

    البته! برنامه معاملاتی شما مختص شماست و باید در راستای خواسته‌های شما حرکت کند.

    • چه عناصر کلیدی در یک برنامه عملیاتی دخیل‌اند؟

    اهداف ورود و خروج از معامله، مدیریت ریسک و مدیریت معاملات عناصر کلیدی هر برنامه‌ای هستند.

    عارفه رهبری

    عارفه رهبری

    تکنولوژی، نویسندگی و صدای کیبورد، من رو به وجد میارن. واسه همینم توی اکثر حوزه‌های تکنولوژی از جمله کریپتو غرق میشم، یاد می‌گیرم و می‌نویسم.

    مطالب نویسنده
    اشتراک گذاری:

    مطالب مشابه

    تریدفای (TradFi) و نقش آن در دنیای ارزهای دیجیتال

    شاید کلمه تریدفای یا TradFi برایتان کمی ناآشنا باشد؛ اما در...

    میم کوین چیست؟ راهنمای کامل آشنایی و سرمایه‌گذاری در دنیای میم‌ها

    آیا تا‌به‌حال فکر کرده‌اید که یک شوخی ساده اینترنتی...

    آموزش خرید ارز دیجیتال به زبان ساده!

    آموزش خرید ارزهای دیجیتال، از معدود موارد مهمی است که تمامی...

    دیدگاه‌ها 3 دیدگاه
    در پاسخ به دیدگاه کاربر
    1. اشکان
      اشکان | 18 بهمن 1402

      سلام خسته نباشید میخواستم بدونم می‌توانیم بجای تریدینگ پلن از ژورنال نویسی استفاده کنیم اگه نمیشه تفاوت هایش را میشه بگید؟ ممنون که جواب میدید

      • مبین حسینی
        مبین حسینی | 21 بهمن 1402

        سلام اشکان عزیز
        تریدینگ پلن با ژورنال نویسی شباهت‌های زیادی دارن؛ اما تفاوت اصلیشون در اینه که تردینگ پلن برای آینده برنامه‌ریزی می‌کنه ولی ژورنال‌نویسی برای نوشتن اتفاقات گذشته هست.

        • اشکان
          اشکان | 18 اسفند 1402

          ممنون