حمله خون آشام در ارزهای دیجیتال؛ نگاهی دقیق‌ به Vampire Attack

تاریخ انتشار: 29 مهر 1402 | آخرین به‌روزرسانی: 9 آبان 1402
زمان مطالعه:  8 دقیقه
حمله خون آشام

حمله خون آشام چگونه باعث ازدست‌رفتن نقدینگی و ارزش پروژه‌های ارز دیجیتال می‌شود؟ در این مقاله به تعریف، روش و عواقب این حمله پرداخته و مثال‌های واقعی آن را بررسی می‌کنیم.

در قلمرو پر سرعت ارزهای دیجیتال، تاکتیک‌های نوآورانه دائماً چشم‌انداز را تغییر می‌دهند. حمله خون آشام، استراتژی جسورانه‌ای است که برخی پروژه‌های نوظهور برای ایجاد اختلال در عملکرد رقیبان خود به آن روی می‌آورند. این رویکرد شامل فورکی از کد رقیب است که با ویژگی‌های پیشگامانه و جذابی تقویت شده و به کاربران ارائه می‌شود.

حمله خون‌ آشام‌ با نمونه‌های برجسته‌ای مانند حمله سوشی سواپ (Sushiswap) به یونی سواپ (Uniswap) و یورش بی‌امان Cream Finance به Compound Finance، امروز در بین هکرها به محبوبیت زیادی دست پیدا کرده است.

پیش‌تر در مقاله بزرگ ترین هک ارزهای دیجیتال تا به امروز با برخی از حملات سایبری در دنیای کریپتوکارنسی آشنا شدیم، حال در این مقاله از بیت پین، قصد داریم با حمله خون آشام یا Vampire Attack، به‌عنوان یکی از حملات رایج در حوزه رمزارزها آشنا شویم.

حمله خون آشام چیست؟

حمله خون آشام (Vampire Attack) یا حمله ومپایر در ارزهای دیجیتال، استراتژی رقابتی است که در آن پروتکل جدید سعی می‌کند کاربران و نقدینگی پروتکلی موجود را به خود جذب کند. این کار معمولاً با ارائه پاداش‌ها یا مزایای بالاتر از پروتکل موجود انجام می‌شود.

در حمله خون آشام، پروتکل جدید با تقلید از پروتکل موجود و ارائه پاداش‌ها یا مزایای بالاتر، سعی می‌کند کاربران را جذب کند. این پاداش‌ها یا مزایا می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • نرخ بهره بالاتر برای سپرده‌ها
  • پاداش‌های بیشتر برای استخراج یا تأمین نقدینگی
  • قابلیت‌های جدید یا ویژگی‌های پیشرفته‌تر

حمله خون آشام می‌تواند برای پروتکل‌های جدید، راهی مؤثر برای جذب کاربران و نقدینگی باشد؛ اما برای پروتکل‌های موجود واضحا مضر بوده و منجر به کاهش کاربران و نقدینگی آن‌ها می‌شود.

کشف مکانیسم حمله خون آشام

مفهوم حمله خون آشام، از این ایده ناشی می‌شود که پروژه جدید، کاربران و منابع را از پلتفرم موجود تخلیه می‌کند، دقیقاً مانند خون‌آشامی که از نیروی زندگی قربانی خود تغذیه می‌کند. پروژه تهاجمی با استفاده از پایگاه کاربر موجود و آشنایی با پلتفرم رقیب، با فورک پروژه رقیب، به دنبال دستیابی به مزیت رقابتی و تثبیت خود به‌عنوان جایگزینی قابل‌دوام است.

حمله خون آشام در ارز دیجیتال

فورک کردن، همان ایجاد پروژه‌ای مستقل یا نرم‌افزاری جدید بر اساس پایگاه کد موجود است. هنگامی که پروژه‌ای فورک می‌شود، یک کپی از کد اصلی ساخته شده که به توسعه‌دهندگان کمک می‌کند تا از مسیر پروژه اصلی منحرف شوند و مطابق ترجیحات یا نیازهای خود تغییراتی را لحاظ کنند. مکانیسم انجام حمله خون آشام شامل شکستن کد پروژه‌ای تثبیت‌شده برای ایجاد، پروژه‌ای جدید است که انگیزه‌های بیشتری را به کاربران ارائه می‌دهد. با ارائه مزایای برتر، پروژه خون آشام قصد دارد کاربران را از رقیب دور کرده و درعین‌حال از اثرات شبکه موجود و پایگاه کاربران آن استفاده کند.

انواع حمله خون آشام

حمله خون آشام در دنیای ارزهای دیجیتال، به همان اندازه که به نظر می‌رسد جذاب است! در ادامه سه نوع جالب از حمله خون آشام که فضای کریپتو سروصدا به پا کرده‌اند را معرفی کنیم:

  • فورک کد

حمله خون‌ آشام با فورک کد، شامل شبیه‌سازی پایگاه کد یک ارز دیجیتال یا پلتفرم دیفای (DeFi) غالب و برتر است و اضافه‌کردن ارتقاهای جذاب، قابلیت‌های منحصربه‌فرد یا ترفندهایی به پروتکل‌های زیربنایی است. درست مانند ایجاد نسخه‌ای قدرتمندتر از پلتفرم اصلی که کاربران را به قلمرو جدید ترغیب می‌کند. برخی نمونه‌های از این نوع حمله عبارت‌اند از: فورک یونی سواپ در سوشی سواپ و فورک سوشی سواپ در پنکیک سواپ.

  • ایردراپ

حمله خون آشام ایردراپ باعث می‌شود تا توجه کاربران از پروژه‌های موفق به سودآوری از پروژه‌های جدید جلب شود. یکی از حملات افسانه‌ای ایردراپ خون‌آشام، توزیع توکن‌های UNI توسط یونی سواپ است که در آن کاربران پاداش‌ها را درو کردند.

  • برنامه‌های استخراج نقدینگی

حمله خون آشام از نوع استخراج نقدینگی با ارائه پیشنهادهای وسوسه‌انگیز برای ارائه نقدینگی به پلتفرم پروژه مهاجم، کاربران را اغوا می‌کند. کاربران با قرار دادن توکن‌های خود و تبدیل‌شدن به ارائه‌دهندگان نقدینگی، می‌توانند جوایز اضافی یا توکن‌های بومی پروژه را به دست آورند.

از نسل Z تا NFT و تحلیل دوج‌کوین در شماره جدید دامیننس

دامیننس ۱۵، همین حالا دریافت کن!

    آنچه موفقیت استراتژی حمله خون آشام را تعیین می‌کند

    موفقیت یا شکست حمله خون آشام در فضای ارزهای دیجیتال، تحت‌تأثیر ترکیبی از عواملی است که چشم‌انداز رقابت را شکل می‌دهند:

    قدرت پروژه رقیب

    قدرت و انعطاف‌پذیری پروژه رقیب نقش مهمی در تعیین موفقیت یا شکست حمله خون آشام ایفا می‌کند. پروژه‌ای مسلط با پایگاه کاربری قوی، شناساندن برندی تثبیت‌شده و شکل‌دهی جامعه کاربران قوی، فریب دادن کاربران و نقدینگی را برای مهاجمان به امری دلهره‌آور تبدیل می‌کند؛ پایگاه کاربری قوی، خون موجود در رگ‌های پروژه‌ای غالب است.

    کیفیت و تمایز پروژه جدید؛ ایجاد فضای گرگ‌ومیش برای نوآوری

    پروژه‌ حمله باید با مزایای قانع‌کننده‌ای بدرخشد تا کاربران را از پلتفرم رقیب موجود دور کند. درست مانند جذابیت مسحورکننده خون‌آشام‌ها، یک فورک کد به‌خوبی اجرا‌شده با پیشرفت‌های قابل‌توجه یا پیشنهادی ارزشمند و متمایز، شانس موفقیت را افزایش می‌دهد.

    وضعیت کلی بازار ارزهای دیجیتال؛ سوارشدن بر موج

    در طول روندهای صعودی بازار ارزهای دیجیتال، زمانی که هیجان و فرصت فراوان است، کاربران ممکن است تمایل بیشتری به کشف پروژه‌های جایگزین داشته باشند. بااین‌حال، در شرایط بازار نزولی یا نامطمئن، کاربران تمایل دارند ثبات را در اولویت عملکرد خود قرار داده و تمایل کمتری برای جابه‌جایی بین پروژه‌ها خواهند داشت. روندها و احساسات بازار می‌توانند به طور قابل‌توجهی بر پذیرش و موفقیت انواع حمله خون آشام تأثیرگذار باشند. در نور ماه، قدرت یک خون آشام قوی‌تر است، اما در طول روز، این قدرت از بین می‌رود.

    جامعه کاربری و پشتیبانی توسعه‌دهندگان

    جامعه‌ای پر جنب‌و‌جوش و درگیر، همراه با توسعه‌دهندگانی ماهر، برای موفق شدن در حمله خون آشام، بسیار مهم است. جامعه کاربری قوی، پذیرش را هدایت می‌کند، آگاهی را گسترش می‌دهد و اثرات مورد انتظار شبکه را تقویت می‌کند. علاوه بر این، توسعه‌دهندگان ماهری که روی پروژه جدید کار می‌کنند، به اعتبار، امنیت و توسعه مداوم پروژه کمک می‌کنند؛ امنیت و توسعه مداوم، عواملی حیاتی برای جذب کاربران و تقویت اعتماد هستند.

    زمان‌بندی و اجرا

    انتخاب لحظه مناسب برای اجرای حمله خون آشام، در موفقیت حمله نقش بسزایی دارد. زمان‌بندی مناسب مانند جزرومدی به موقع است که می‌تواند تأثیر حمله‌ای دریایی را به حداکثر رسانده و احتمال موفقیت را افزایش دهد. استراتژی بازاریابی و ارتباطی که به‌خوبی اجرا شده باشد، جذابیت مسحورکننده‌ای را برای کشف پروژه‌های جدید، در مسیر دید کاربران قرار می‌‌دهد.

    ترکیب تمامی عوامل اشاره شده در بالا می‌تواند حمله خون آشام موفقی را شکل دهد. مجریان این حملات، از نقاط ضعف پروژه‌های غالب و مسلط در بازار استفاده کرده، پیشنهادهای ارزشی بدیع ارائه داده و از لحظات مناسب استفاده می‌کنند. البته لازم به ذکر است که در چشم‌انداز بی‌ثبات دنیای کریپتوکارنسی، موفقیت هرگز امری تضمین‌شده نیست، اما رعایت‌کردن تمامی موارد بالا احتمال موفقیت حمله خون آشام را بالا می‌برد.

    آیا استراتژی حمله خون آشام اخلاقی است؟

    پیامدهای اخلاقی انواع حمله خون آشام در فضای ارزهای دیجیتال، بحث داغی را در مورد رقابت منصفانه و جابه‌جایی مرزهای نوآوری ایجاد کرده است. در ادامه دیدگاه‌های متضاد پیرامون این ملاحظات اخلاقی جذاب را بررسی می‌کنیم:

    رقابت ناعادلانه

    منتقدان حملات خون آشام این‌گونه استدلال می‌کنند که این نوع حملات می‌توانند به‌عنوان رقابتی ناعادلانه تلقی شوند. مهاجمان با استفاده از پایگاه کاربری موجود و شهرت پروژه‌ای غالب، می‌توانند به طور بالقوه کاربران، نقدینگی و توجه را از آن پلتفرم منحرف کنند.

    با این کار ممکن است اکوسیستم موجود را مختل کرده و تلاش‌های پروژه غالب را تضعیف کند، پروژه‌ای که ممکن است منابع قابل‌توجهی را برای ایجاد جامعه و برند خود سرمایه‌گذاری کرده باشد. برخی حمله خون‌ آشام‌ را مانند انگلی می‌دانند که از تلاش و موفقیت دیگران بدون کمک به ارزش اصلی، سود می‌برند.

    رقابت مشروع

    در مقابل، حامیان حملات خون آشام معتقدند که این حملات، راهی مشروع برای رقابت در بازار هستند. آن‌ها این حملات را شکلی از نوآوری متن‌باز می‌دانند که در آن، پروژه‌ها می‌توانند بر اساس کدها و پروتکل‌های موجود برای ایجاد نسخه‌های بهبودیافته یا تخصصی ساخته شوند. حمله خون آشام‌ می‌تواند باعث نوآوری شود و قابلیت‌های جدید، انگیزه‌های تقویت‌شده یا عملکردهای منحصربه‌فردی را معرفی کند که وضعیت موجود را به چالش می‌کشد. این رقابت می‌تواند به انتخاب و بهبود بیشتر برای کاربران منجر شود و اکوسیستمی پویا و در حال تکامل را تقویت کند.

    مرز باریک بین ناعادلانه بودن و مشروعیت

    تعیین مرزهای اخلاقی، فرایندی ذهنی است که به موارد مختلفی بستگی دارد؛ عواملی مانند اهداف پروژه مهاجم، شفافیت اقدامات آن‌ها و میزان ارزشی که برای کاربران به ارمغان می‌آورد. درحالی‌که برخی از حملات خون آشام ممکن است واقعاً به دنبال نوآوری و ارائه جایگزینی بهتر باشند، برخی دیگر ممکن است تنها از شهرت پروژه غالب، بدون افزودن ارزش اساسی سوءاستفاده کنند.

    ومپایر اتک

    برای پروژه‌هایی که درگیر حمله خون‌ آشام‌ می‌شوند، مهم است که در مورد اهداف خود شفافیت داشته، ارزش‌های پیشنهادی واضحی ارائه داده و منافع و رفاه کاربران خود را در اولویت قرار دهند. علاوه بر این، استانداردهای صنعت و بازخورد جامعه نیز می‌تواند به شکل‌گیری رفتارهای اخلاقی در فضای ارزهای دیجیتال کمک کند. پروژه‌های جدید باید در زمان اجرای حمله خون آشام، به پیامدهای قانونی بالقوه و رعایت مقررات نظارتی نیز توجه داشته باشند.

    دانلود کتابچه نحوه دریافت وام با ارزهای دیجیتال

    در این کتابچه با نحوه دریافت وام با ارزهای دیجیتال آشنا می‌شوید. از نحوه ثبت‌نام تا آشنایی با مزایا و معایب این گونه وام‌ها مطلع می‌شوید.

      در نهایت، پیامدهای اخلاقی حمله خون آشام، موضوعی پیچیده و چندوجهی است؛ ایجاد تعادل در رقابت، نوآوری و انصاف مستلزم بحث‌های مداوم، استانداردهای در حال تحول و تعهد مشترک به شیوه‌های مسئولانه در جامعه ارزهای دیجیتال است.

      نمونه‌هایی از حمله خون آشام

      حال که با مفهوم حمله خون آشام و مکانیسم عملکرد آن در دنیای ارز دیجیتال آشنا شدیم، در ادامه چند نمونه از حملات خون‌ آشام برجسته را معرفی می‌کنیم، البته تمامی این حملات هم موفقیت‌آمیز نبودند!

      سوشی سواپ/یونی سواپ

      صرافی غیرمتمرکز سوشی سواپ در زمان راه‌اندازی، از انگیزه‌های تقویت‌شده‌ای برای ترغیب ارائه‌دهندگان نقدینگی در صرافی یونی سواپ استفاده کرد و سپس هم با متمایز کردن مجموعه ویژگی‌ها و قابلیت‌هایش، پایگاه کاربری خود را افزایش داد.

      زمانی که سوشی سواپ، یونی سواپ را هدف حمله قرار داد، یعنی در آگوست ۲۰۲۰، کد یونی سواپ را فورک و صرافی غیرمتمرکز خود را راه‌اندازی کرد؛ این پلتفرم جدید ویژگی‌های نوآورانه‌ای مانند مدل حاکمیت رمزی و اشتراک درآمد برای ارائه‌دهندگان نقدینگی را در خود جای داد و برای جذب نقدینگی از Uniswap، با توکن حاکمیتی خود به نام SUSHI، انگیزه لازم را برای کاربران ایجاد کرد. نتیجه قابل‌توجه بود، به‌طوری‌که سوشی سواپ موفق شد تا در عرض چند روز، بیش از یک میلیارد دلار نقدینگی جذب کند؛ این امر منجر به کاهش قابل‌توجه نقدینگی و سهم بازار یونی سواپ شد.

      این حمله جسورانه، موجی از واکنش‌‌ها را در جامعه ارزهای دیجیتال به دنبال داشت. برخی، از آن به‌عنوان اقدامی جسورانه برای به چالش کشیدن صرافی مسلط استقبال کردند، درحالی‌که برخی دیگر، این عمل را غیراخلاقی دانسته و با ادعای آسیب‌رسانی به کل بازار، آن را محکوم کردند. یونی سواپ در پاسخ به این حمله خون آشام، توکن حاکمیتی خود، یعنی UNI را راه‌اندازی کرد و به کاربران خود پاداش داد تا نقدینگی و سهم بازار ازدست‌رفته را به دست آورد.

      بلر/اوپن سی

      بازار NFT پلتفرم بلر (Blur)، با استفاده از مشوق‌هایی مانند ایردراپ، انگیزه مهاجرت تریدرها را از پلتفرم‌های رقیب فراهم کرد. سپس با استفاده از قابلیت‌های جذاب و منحصربه‌فرد خود، سعی کرد بازار خود را گسترش دهد.

      بیکری سواپ/برگر سواپ

      صرافی غیرمتمرکز بیکری سواپ (BakerySwap) با استفاده از توکن BAKE، نقدینگی را از برگر سواپ (BurgerSwap) که صرافی غیرمتمرکزی بر پایه اسمارت چین بایننس بود را جذب کرد. بااین‌حال، حمله خون‌ آشام به علت نوسانات قیمتی BAKE و امکان‌پذیر نبودن تضمین سود بلند‌مدت برای نقدینگی ارائه‌دهندگان شکست خورد.

      مزایا و معایب حمله خون آشام

      حملات خون آشام ازیک‌طرف، مسیری سریع برای پروژه‌های جدیدی هستند که برای به دست آوردن سهم بازار و ایجاد جامعه‌ای کاربری تلاش می‌کنند؛ این دست از پروژه‌ها می‌توانند با استفاده از اثرات شبکه و پایگاه کاربری پروژه‌ای غالب و تثبیت‌شده، به مقیاس و نقدینگی سریع دست یابند. از سوی دیگر، این حملات را می‌توان غیراخلاقی و برای رفاه کلی بازار مضر دانست؛ آن‌ها ممکن است اعتماد به پروژه اصلی را از بین ببرند و اکوسیستمی چندتکه را منجر شوند.

      گفتار پایانی

      پدیده حمله خون آشام، ماهیت نوآورانه و رقابتی شدید بازار ارزهای دیجیتال را به نمایش می‌گذارد و با اینکه این نوع حملات، ممکن است جنجال زیادی ایجاد کنند، برای پروژه‌های جدید با هدف به چالش کشیدن بازیکنان شناخته‌شده مؤثر هستند. تأثیر نهایی حمله خون آشام بر کل بازار ارزهای دیجیتال، همچنان موضوعی بحث‌بر‌انگیز باقی مانده، اما آنچه مسلم است، این نوع حملات، چشم‌انداز بازار کریپتوکارنسی را در سال‌های آینده تغییر خواهند داد.

      شبنم توایی

      شبنم توایی

      علاقه زیادی به حوزه فناوری و فین تک دارم، درباره ارزهای دیجیتال، بلاک چین، هوش مصنوعی، وب ۳ و سایر موضوعات مرتبط با فناوری می‌نویسمو تحقیق می‌کنم. عاشق سفر و عکاسی هستمو اوقات فراغتم را با کشف جاذبه‌ها و ثبت لحظات زیبا سپری می‌کنم. بزرگترین هدفم تو زندگی یاد گرفتنه و لذت می‌برم از اینکه یادگرفته‌هامو دانش و تجربه‌ام را با دیگران به اشتراک بگذارم و از اونها هم یاد بگیرم.

      مطالب نویسنده
      اشتراک گذاری:

      مطالب مشابه

      آلت سیزن چیست؟ بررسی ویژگی‌ها و اهمیت آلت سیزن در بازار

      با نزدیک شدن به پایان سال ۲۰۲۴، هر روز شاهد افزایش چشمگیر...

      ضرایب همبستگی و بتا چیست؟ آشنایی ابزارهای تحلیل ریسک و بازدهی

      بازار ارزهای دیجیتال به دلیل نوسانات بالا و تغییرات سریع،...

      مینی اپ تلگرام چیست؟ رقیب جدید گوگل پلی را بشناسید!

      شکی نیست که تلگرام یکی از محبوب‌ترین پیام‌رسان‌ها در...

      دیدگاه‌ها
      در پاسخ به دیدگاه کاربر