اندیکاتور اسمارت مانی چیست؟ آشنایی با انواع اندیکاتورهای Smart Money
تاریخ: 2 خرداد 1403
زمان مطالعه:
12 دقیقه
اندیکاتور اسمارت مانی یا مجموعه ابزارهای تحلیل تکنیکال اسمارت مانی که بهصورت عمده برای شناخت فعالیت پول هوشمند در بازارهای مالی مورداستفاده قرار میگیرد، در بین بسیاری از تریدرها و سرمایهگذاران قدیمی بازار ارز دیجیتال، فارکس، بورس و.. شناخته شده است.
این مجموعه ابزارها که استراتژیهای معاملاتی بسیاری از معاملهگران امروزی را به همراه سیگنالهای خریدوفروش متعدد در تایم فریمهای گوناگون ایجاد میکنند، به عقیده عده کثیری از تریدرهای مشهور، توانایی بالایی را برای شناخت و رصد نهنگهای بزرگ یا سرمایهگذاران بزرگ با خود به همراه دارند.
در مقاله امروز از آکادمی بیت پین، قصد داریم به سراغ آموزش کار با اندیکاتور اسمارت مانی، از بهترین استراتژی و اندیکاتورها در تحلیل تکنیکال، به همراه نکاتی مهمی در استراتژی پرایس اکشن برویم. اگر تریدر یا سرمایهگذار در بازار مالی هستید، مطالعه این مقاله به شما توصیه میشود.
استراتژی اسمارت مانی که به نام اندیکاتور پول هوشمند نیز شناخته میشود، در وهله اول بر مبنای مجموعهای کامل از ابزارهای مختلف برای رصدکردن نقدینگی از سوی نهنگها، مؤسسات بزرگ و کمپانیها یا بهطورکلی پول هوشمند کار میکند.
این سرمایهگذاران نهادی که اغلب بهعنوان «پول هوشمند» شناخته میشوند، شامل بانکها، صندوقهای تأمینی و شرکتهای سرمایهگذاری هستند که از قدرت سرمایه قابلتوجهی برای تأثیرگذاری بر مسیرهای بازار بهره میبرند.
شاید در مواجه اول با این مفهوم فکر کنید که این مفهوم، تنها به اندیکاتوری واحد مانند اندیکاتورهای رایج امروزی مانند RSI خلاصه شود. اما، در واقع این شاخص، مجموعه از ابزارهای مالی باتکیهبر تحلیل تکنیکال و فاندامنتال برای شناخت بهتر مارکت و شکار موقعیتهای معاملاتی است.
در واقع با کمک این اندیکاتورها میتوانید بهخوبی با ساختار مارکت و نواحی مهم قیمت از مبنای ورود پول هوشمند آشنا شده و استراتژی معاملاتی مشخصی را بر مبنای آن تنظیم کنید.
در بیانی ساده، برای معاملهگران خردهفروش، استفاده از مفهوم پول هوشمند به معنای هدایت بازار با رویکردی آگاهانهتر، به سمت درک بهتر دیدگاه سرمایهگذاران نهادی بهعنوان مسیری برای تصمیمگیریهای تجاری هوشمندانه است.
این ابزارها که در ادامه مقاله بهخوبی معرفی و بررسی میشوند، به شما این امکان را خواهند داد که به نسبت رفتار بازار یا پرایس اکشن، در کنار آشنایی با نواحی مهم قیمت و رصدکردن رفتار پول هوشمند، نوسانگیری یا معاملاتی مناسبتری را ثبت کنید.
اندیکاتور پول هوشمند چه چیزی را نشان میدهد؟
اندیکاتور پول هوشمند، با ایجاد ابزارها و استفاده از الگوهای متعدد تکرار شده در روندهای قیمتی، به معاملهگران نشان میدهد که در چه نواحی قیمتی، تجمیعی از سفارشهای خرید یا فروش وجود داشته و بهطورکلی تزریق پول یا نقدینگی بازار به چه سمتی سوق پیدا کرده است.
در واقع، به عقیده بسیاری از تحلیلگران، این نوع استراتژی، ترکیبی از تحلیل تکنیکال و فاندامنتال در بازارهای مالی مختلف بوده که اطلاعات پشت پرده فعالیتهای مربوط به پول هوشمند، جهت نقدینگی و روندهای بازار را شناسایی میکند.
اگر به دنبال خلاصهای از اهداف و رویکرد این ابزارها باشیم، این موارد در این باور نهفته است که با مشاهده و درک رفتارها و الگوهای معاملاتی نهادهایی با نقدینگی بالا، معاملهگران خردهفروش میتوانند استراتژیهای معاملاتی خود را برای دستیابی به نتایج مطلوبتر هماهنگ کنند.
در نتیجه، با استفاده از این اندیکاتور و مجموعه ابزارها، بهراحتی به احساسات غالب بازار، روندهای قیمت، پرایس اکشن و رفتارشناسی موجهای قیمتی، به همراه الگوهای صعودی و نزولی پی برده و پوزیشنهای معاملاتی سودآوری را تنظیم میکنید.
چه اندیکاتوری در اندیکاتور پول هوشمند وجود دارد؟
همانطور که اشاره شد، استراتژی پول هوشمند، شامل اندیکاتور یا ابزارهای مالی بسیار گوناگونی است که بسیاری از آنها از مفاهیم اولیه این استراتژی معاملاتی سرچشمه گرفتهاند. این نوع الگو یا رفتارهای قیمت که بهعنوان پرایس اکشن مدرن یاد میشوند، برای معاملات ارزهای دیجیتال نیز بسیار کاربردی هستند.
در صورت کلی بخشهای مختلف اندیکاتور پول هوشمند، در موارد زیر خلاصه میشوند:
اوردر بلاکها یا سطوح سفارش:
اولین بخش از اندیکاتور و بهطورکلی استراتژی پول هوشمند، شامل اوردر بلاکها است که به نام سطوح سفارش خریدوفروش نیز شناخته میشود.
این سطوح سفارش، نشاندهنده مناطقی است که در آن سرمایهگذاران نهادی سفارشهای قابلتوجهی را ارائه میدهند. به تعبیری اوردر بلاکها، به مناطقی اشاره دارند که با ورود پول هوشمند در آن، پتانسیل بالایی برای حرکات معکوس قیمت وجود داشته و سطوح سفارشی سنگینی در آن نهفته است.
از جهتی دیگر، برخی از تحلیلگران، این سطوح حمایتی و مقاومتی را نواحی موردتوجه نهادهای مالی بزرگ خطاب میکنند که تجمیع عظیمی از سفارشهای خرید یا فروش در این نواحی وجود داشته و میتواند با سرعت بالایی بر قیمت تأثیر بگذارند.
سطوح سفارش شکسته شده:
سطوح سفارش شکسته شده به شکست نواحی اوردر بلاک و تغییر ماهیت رفتار پول هوشمند اشاره دارد. هنگامی که سطح سفارشی نتواند قیمت خود را حفظ کند، از بین میرود و به طور بالقوه نشان میدهد که جهت “پول هوشمند” تغییر کرده است.
این تعریف در تحلیل تکنیکال کلاسیک نیز بسیار رواج دارد که بهعنوانمثال، میتوانیم به تغییر ماهیت سطوح حمایتی و مقاومتی پس از شکستهشدن آنها توسط قیمت اشاره کنیم. (در صورت شکستهشدن سطح حمایتی، این ناحیه بهعنوان سطح مقاومتی عمل میکند و بالعکس)
شکست ساختار قبلی (BOS):
نواحی شکست ساختار قبلی (BOS) در استراتژی اسمارت مانی، از محبوبترین نواحی برای تصمیمگیری و ورود به معاملات است که به حرکات هیجانی قیمت به زیر یا بالای کلیدیترین نواحی قیمت درگذشته اشاره دارد.
در واقع، گذر قیمت به زیر کف یا سقف اصلی قیمت درگذشته، بر خلاف جهت غالب بازار، نشانگر پتانسیل بالایی برای تغییر روند بوده و معاملهگران با مشاهده این ساختار، خود را برای تغییر روند و ورود به معاملات خلاف جهت روند آماده میکنند.
برخی از تحلیلگران بر این باورند که این ساختار، به دلیل ورود پول هوشمند ایجاد میشود که پتانسیل حرکت خلاف جهت بعدی را مهیا کند.
تغییر کاراکتر روند (ChoCH)
تغییر کاراکتر روند (ChoCH)، به ساختار یا الگویی از رفتار قیمت اشاره دارد که به طور معمول پس از BOSها شکل میگیرد. این مفهوم به تغییرات قابلتوجه و سریعی در رفتار بازار متمرکز است که اغلب از طریق افزایش ناگهانی نوسانات یا تغییر جهت قیمت مشاهده میشود.
ساختار ChoCH معمولاً از BOS پیروی میکند که تغییر روندی بالقوه را تأیید کرده و فاز جدیدی از احساسات بازار را که توسط فعالیتهای سازمانی هدایت میشود، قابلشناسایی میکند.
نواحی یا گپهای عدم تعادل (Imbalances)
نواحی یا گپهای عدم تعادل (Imbalances)، شاید باتوجهبه اسم آن با پگ یا شکافهای قیمتی اشتباه گرفته شود، اما، در واقع این ساختار در استراتژی Smart Money به نواحی اشاره دارد که سرعت حرکت قیمت شتاب یا سرعت بالایی را به خود میگیرد.
این نواحی که به طور معمول پس از برخورد قیمت به نواحی سطوح سفارش قدرتمند شکل میگیرد، میتواند با کندلهایی با شدو بلند همراه باشد و فاصله زیادی را تا پر شدن کندل بعدی ایجاد کند. در واقع، پس از شکلگیری نواحی عدم تعادل، شکافی در بین کندلها باقی میماند که نشاندهنده عدم تعادل بین عرضه و تقاضا است.
نقدینگی
نقدینگی در اندیکاتور Smart Money، به مناطقی اطلاق میشود که پول هوشمند احتمالاً به دلیل دردسترسبودن سفارشهایی خلاف جهت بازار، سفارشهای عظیمی را اجرا میکند. در واقع این نواحی نقدینگی، مناطقی هستند که در آنها سفارشهای حد سود/ضرر سرمایهگذاران در بالاترین و پایینترین نواحی قیمت یا شدوهای بلند قیمت تنظیم میشوند.
این مفهوم بهسادگی بیان میکند که «پول هوشمند» قیمت را به سمت این نواحی هدایت میکند تا با سفارشهای بزرگ و جهش بزرگ قیمت، معاملهگران زیادی به بازار ورود کرده و سپس، تله گاوی یا خرسی پیادهسازی شود.
انباشت و توزیع
نواحی انباشت و توزیع در استراتژی اسمارت مانی نشاندهنده دورهای است که طی آن پول هوشمند یا در حال جمعآوری (خرید) یا توزیع (فروش) موقعیتهای خود است. در واقع، این مفهوم ریشه در تئوری یا استراتژی وایکف (Wyckoff) نیز دارد.
طبق این تئوری، انباشت در سطوح قیمت پایینتر، اغلب قبل از روندی صعودی قابلتوجه رخداده، درحالیکه توزیع در سطوح بالاتر قیمت، معمولاً قبل از روند نزولی صورت میگیرد. شناسایی این مراحل میتواند بینشهایی را در مورد جهتگیری بازار آینده توسط سرمایهگذاران نهادی ارائه دهد.
از نسل Z تا NFT و تحلیل دوجکوین در شماره جدید دامیننس
دامیننس ۱۵، همین حالا دریافت کن!
مزیتهای اندیکاتور پول هوشمند
اندیکاتور پول هوشمند، همانگونه که از ساختار و کاربردهای بسیار ویژه آن، طبق توضیحات بالا مشخص است، دارای مزیتهای زیادی است. در واقع، کاربردیبودن و گستردگی این نوع روش معاملاتی، به عقیده بسیاری از تریدرها بهعنوان مزیت اصلی به شمار میرود.
در کنار این مزیت بزرگ، این استراتژی به فرد کمک خواهد کرد که در کنار ایجاد موقعیتهای معاملاتی بهتر، نسبت به چرخههای قیمتی یا روندهای حال و آینده بازار، بهمنظور پیشبینی، تصمیمگیری بهتری را داشته باشد.
در نتیجه، بهصورت نمایی مزیتهای اندیکاتور پول هوشمند شامل موارد زیر هستند:
کارایی بسیار بالا در زمان استفاده در تایم فریمهای مختلف
قابلیت استفاده و پیادهسازی با استراتژیهای معاملاتی متنوع
کمک به ایجاد بازدهی بهتر در معاملات، به همراه مشخصکردن نقاط ورود یا خروج مناسب
تسهیل در پروسه یادگیری و تجربه معاملهگر در چرخههای بازار و روش تحلیلی شخصی
معایب استفاده از اندیکاتور اسمارت مانی
اندیکاتور اسمارت مانی، مانند هر استراتژی و ابزاری امروزی، با درنظرگرفتن عدم قطعیت در شکلگیری آینده و تصادفی بودن فرایند قیمتگذاری، دارای معایب خاص خود برای استفاده است. این معایب میتوانند چه نشئتگرفته از مهارت افراد باشند و چه در سازوکار این نوع استراتژی خلاصه شوند.
به زبانی ساده، استراتژی اسمارت مانی، به تعبیری دیدگاه نزدیکی را به تحلیل پرایس اکشن کلاسیک دارد و به عقیده برخی از تحلیلگران، در مواردی پیچیدهتر و غیرفنیتر از پرایس اکشن نیز خطاب میشود. در نتیجه، اگر بخواهیم به اصلیترین معایب این اندیکاتور اشاره کنیم، موارد زیر، از مهمترین آنها به شمار میروند:
پیچیدگی بالا در استفاده و وجود حاشیه احتمال بالا برای شکست ساختارها
متغیر بودن استفاده و کاربرد نسبت به بازار مالی مختلف
تکیه اصلی بر مؤلفه قیمت مانند هر ابزار تحلیل تکنیکال دیگر
احتمال ایجاد ضررهای سنگین در صورت آشنا نبودن با روش پیادهسازی
چه کسانی میتوانند از اندیکاتورهای پول هوشمند استفاده کنند؟
استفاده از اندیکاتورهای پول هوشمند و کلیت ابزارها و ساختارهای مبتنی بر آن، میتواند توسط هر تحلیلگر با هر استراتژی مختلفی صورت گیرد که بخش عمدهای از دلایل محبوبیت این استراتژی، به قابلیت انعطافپذیری آن برای هر سبک معاملاتی نیز بازمیگردد.
برای مثال، چه ترید روزانه با سبک اسکالپینگ و چه پوزیشن ترید یا حتی سویینگ تریدر باشید، استفاده از استراتژی پول هوشمند برای شما آسان بوده و این اندیکاتورهای کاربردی، در هر تایم فریم معاملاتی قابلاستفاده و دسترسی هستند.
تنظیمات اندیکاتور اسمارت مانی در تریدینگ ویو
اگر تابهحال در بخش اندیکاتورهای سایت تریدینگ ویو، نام Smart Money را جستجو کرده باشید، میدانید که دسته بزرگی از این نوع اندیکاتورها با تنظیمات مختلف وجود دارد که درصد کثیری از آنها با ساختارهایی که در قبل بررسی کردیم، کار میکنند.
از معروفترین اندیکاتور اسمارت مانی تا به امروز در سایت تریدینگ ویو، میتوان به Smart Money Concepts و Smart Money Index اشاره داشت که بهراحتی برای کاربران نواحی یا ساختارهای اندیکاتور پول هوشمند را ترسیم میکنند.
در این بخش برای استفاده و تکمیل آموزش استفاده از استراتژی اسمارت مانی، به سراغ تعیین تنظیمات این اندیکاتور میرویم که تمامی مراحل آن، در بخش زیر خلاصه شده است:
برای اضافهکردن اندیکاتور اسمارت مانی، نام Smart Money Concepts را در بخش اندیکاتورهای تریدینگ ویو وارد کرده و آن را بر روی چارت قیمتی دلخواه خود تنظیم کنید. (توصیه میکنیم برای یادگیری و درک بهتر این استراتژی، تنها از این اندیکاتور استفاده کنید.)
حال، پس از پدیدارشدن اندیکاتور، به تنظیمات آن رفته و گزینه «Internal Order Blocks» را فعال کنید. (این گزینه بیشتر برای معاملهگران اسکالپر مورداستفاده قرار میگیرد که در تایم فریمهای قیمتی کوچکتر از نوسانات قیمتی، بهترین بهره را ببرند.)
در بخش تنظیمات، تمامی ساختارهایی مانند، BOS، Imbalances و ChoCH وجود دارد که میتوانید به نسبت استفاده و کارایی آن در استراتژی معاملاتی خود آنها را تنظیم کنید.
در این بخش، قسمت مجزایی به «Premium/discount Zones» نیز دیده میشود که نقاط سقف احتمالی، کف احتمالی و نواحی تعادلی را به نسبت تایم فریم تخمین میزند.
لازم به ذکر است که در بخش تنظیمات این اندیکاتور، به دو بخش EQL و EQH برخواهید خورد که به معنی سقفها و کفهای قیمتی برابر با درنظرگرفتن مفهوم نقدینگی بررسی شده در اسمارت مانی است.
استراتژیهای معاملاتی با اندیکاتور اسمارت مانی
استراتژیهای معاملاتی با اندیکاتور اسمارت مانی میتواند بهاندازه بیشمار باشد که اشاره به هرکدام از آنها نیازمند نوشتن مقالهای مجزا است. با این حال، اگر در استفاده از اسمارت مانی، بهخوبی به شیوه تحلیلی و شخصیت معاملهگری خود دقت کنید، بهترین کاربرد را در استراتژی خود بنا خواهید کرد.
در این بخش، بهمنظور کمک به درک استراتژیهای معاملاتی با این اندیکاتور، به چندی از مهمترین آنها اشاره میشود که میتواند در شکلگیری نحوه استفاده و کارایی این استراتژی در ذهن شما مفید عمل کند.
ساختار ChoCH در اندیکاتور اسمارت مانی، از بهترین نواحیها برای ورود به معاملات خرید یا فروش از سوی تریدرها به شمار میرود. بهعنوانمثال، مطابق نمودار تایم فریم 1 ساعته بیت کوین در طول هفتههای اخیر، با تشکیل ناحیه ChoCH پس از شکست ساختار قبلی (BOS)، تأییدی بر آغاز روندی جدید دیده شده است.
همانطور که در توضیحات قبلی نیز اشاره شد، ChoCHها همیشه پیرو BOSها بودهو پس از آنها شکل میگیرند. در واقع، نواحی شکست بالاترین و پایینترین محدوده قیمت یا BOS ها، نیز میتواند بهمنظور ورود به معاملات سویینگ، اسکالپ و… مورداستفاده قرار گیرد.
در نتیجه، با تشکیل این ساختارهای محبوب که کاملاً در نمودارهای قیمتی متعددی قابلاستفاده هستند، قادر خواهید بود که بهآسانی با تشکیل روندهای جدید قیمت به موقعیتهای معاملاتی مختلفی ورود کرده و سود مناسبی کسب کنید.
آیا اندیکاتور اسمارت مانی برایتان مفید بوده است؟ شما از چه اندیکاتور تحلیل تکنیکال دیگری استفاده میکنید؟
سؤالات متداول
چگونه میتوان اندیکاتور اسمارت مانی را در نرمافزارهای معاملاتی نصب کرد؟
برای نصب اندیکاتور اسمارت مانی در نرمافزارهای معاملاتی مانند، تریدینگ ویو، تنها کافی است که در بخش اندیکاتورها، آنها را بر روی چارت قیمتی تنظیم کرده و پس از آموزش و درک کلی از کاربرد آنها، موقعیتهای معاملاتی خود را با استفاده از آن ثبت کنید.
آیا اندیکاتور اسمارت مانی برای همه بازارها و ابزارهای مالی قابلاستفاده است؟
اندیکاتور اسمارت مانی و تمامی ساختارهای مبتنی بر آن، برای همه بازارها و ابزارهای مالی قابلاستفاده است. با این حال، نیاز دارید که نسبت به استراتژی شخصی، تایم فریم و موقعیت خود، تنظیمات آن را کمی تغییر دهید.
چه تفاوتی بین اندیکاتور اسمارت مانی و سایر اندیکاتورهای حجم وجود دارد؟
تفاوت اصلی بین اندیکاتور اسمارت مانی و سایر اندیکاتورهای مبتنی بر حجم، در ساختار اصلی و کاربرد هر کدام خلاصه میشود. اندیکاتورهای حجم، بهصورت کلی درباره میزان خریدوفروش دارایی و رفتار قیمت نسبت به تغییرات حجم صحبت میکنند. درحالیکه اندیکاتور اسمارت مانی، بهمنظور بررسی تحرکات پول هوشمند یا کمپانیها و مؤسسات با نقدینگی بالا استفاده میشود.
چگونه میتوان تنظیمات بهینه اندیکاتور اسمارت مانی را برای شرایط مختلف بازار پیدا کرد؟
تنظیمات بهینه اندیکاتور اسمارت مانی، نسبت به استفاده و روش معاملاتی هر فرد قابلتنظیم بوده و در صورت استفاده از سبک معاملاتی یا روشی واحد، شرایط مختلف بازار در تنظیمات آن تأثیری نخواهد داشت.
محمد رجبی
من چند سالی هست که محقق بیت کوینام و فکر میکنم بیت کوین، تنها تلاش موفق بشر برای دستیابی به آزادی مالی خواهد بود.