تاریخ انتشار: 18 مهر 1400 | آخرین بهروزرسانی: 1 آبان 1400
زمان مطالعه:
6 دقیقه
صنعت ماینینگ را میتوان یکی از پرسود و جذاب ترین صنایع نوپا دانست. تا قبل از به وجود آمدن بیت کوین، کلمه ماینینگ چندان رایج نبود. اما با به وجود آمدن و گسترش بیت کوین، بسیاری از افراد میل داشتند تا از این شبکه پرسود کسب درآمد کنند. جدای از خرید و فروش ارزهای دیجیتال که بازار را اداره میکند، این ماینرها هستند که نقش بسیار مهمی در بقای شبکه دارند. در این نوشتار میخواهیم به تمامی پرسشها درباره ماینینگبیت کوین پاسخ دهیم.
برای آشنایی با ماینینگ، باید شبکه، فرآیند انتقال ارز دیجیتال و به خصوص بیت کوین را به خوبی بشناسیم. بیت کوین، یک رمز ارز غیرمتمرکز (Decentralized) است. رمز ارز به این معنی است که شبکه بیت کوین از علم رمزنگاری برای امنیت و تبادل اطلاعات استفاده میکند. از طرف دیگر غیر متمرکز بودن نیز به معنی عدم کنترل شخص یا گروهی خاص بر شبکه بیت کوین است. به عبارت دیگر تمامی افراد عضو شبکه، به یک اندازه حق تصمیمگیری درباره ادامه حیات شبکه را دارند. اعتماد افراد داخل شبکه و همکاری آن ها با یکدیگر بقای شبکه را تضمین میکند.
اما جایگاه ماینرها در این فرآیند کجاست؟
از آنجا که این شبکه غیرمتمرکز است، افرادی باید حضور داشته باشند و صحت نقل و انتقالات تراکنش ها را تایید کنند. اما چه کسانی باید حقوق یا به عبارت بهتر پاداش کار شبانه روزی این افراد و یا دستگاهها را پرداخت کنند؟ در پاسخ باید بگوییم، ساختار شبکه بیت کوین به گونهای طراحیشده که پس از هر نقل و انتقال مبلغی مشخص به عنوان پاداش به ماینر داده میشود.
دستگاه ماینینگ
ماینرها چگونه به بقای شبکه بیت کوین کمک میکنند؟
قیمت ارز دیجیتال بیت کوین وابسته به مدل عرضه و تقاضا در بازارهای مبادلهای آن است. از طرف دیگر نقل و انتقالات مالی در داخل شبکه وابسته به حل معادلات ریاضی بسیار پیچیده است. این معادلات ریاضی از جنس رمزنگاری هستند و به سادگی نمیتوان آنها را حل کرد. در حقیقت ماینرها برای حل آن ها با یکدیگر مسابقه میدهند.
هر کسی که زودتر بتواند پاسخ را پیدا کند، برنده پاداش خواهد شد. حل این معادلات توسط کامیپوترهای بسیار قدرتمند انجام میشود.
ماینرها، کاربران زحمت کش دنیای کریپتوکارنسی ها
گفتیم که استخراج بیت کوین نیازمند دستگاههای قدرتمند و مصرف زیاد برق است. شبکه بیت کوین برای حفظ ثبات شبکه و جلوگیری از استخراج سریع تمام بیت کوینها، معیاری به نام سختی (Dificoulty) استخراج دارد. بلوکهای بیت کوین حدودا هر ۱۰ دقیقه یکبار تولید میشوند.
اگر قدرت پردازش شبکه زیاد شود سرعت استخراج به زیر ده دقیقه میرسد، بنابراین سختی استخراج بیت کوین بیشتر میشود. اگر هم قدرت پردازش به اندازهای برسد که زمان تولید یک بلوک بیت کوین بیشتر از ۱۰ دقیقه شود، سختی استخراج بیت کوین کاهش مییابد تا شبکه به تعادل برسد. همچنین شبکه هر چهار سال یکبار به طور خودکار و در طی فرآیندی به نام هاوینگ، سختی استخراج را دوبرابر میکند. این یعنی میزان بیت کوین پاداش ماینرها، نصف میشود. همچنین تعداد کل بیتکوینهای استخراج شده محدود به ۲۱ میلیون واحد است.
استخراج بیت کوین
میزان پاداش استخراج بیت کوین هر چهار سال، نصف میشود.
از پیوند بلاکچین و هوش مصنوعی، به پول میرسیم؟
جوابت تو شماره ۱۴ ماهنامه دامیننسه!
برای آموزش ماینینگ بیت کوین به چه چیزهایی نیاز داریم؟
ماینینگ بیت کوین فرآیند سادهای نیست. برای ماینینگ بیتکوین به موارد زیر نیاز داریم.
این موارد بسته به سختی استخراج بیت کوین در طول زمان میتوانند تغییر کنند، اما میتوان آن ها را پایهی ماینینگ در نظر بگیریم:
هر کدام از این تجهیزات چه نقشی در فرآیند ماینینگ بیت کوین دارند؟
در سال های ابتدایی عرضه بیت کوین با یک کامیپوتر معمولی نیز میتوانستیم اقدام به استخراج مقدار زیادی از بیت کوین کنیم. اما با گذشت زمان و سختی شبکه دیگر امکان استخراج بیت کوین به سادگی قبل نیست. با افزایش سختی استخراج امروزه ماینینگ بیت کوین فقط با تراشههای مخصوصی با نام ASIC امکانپذیر است. بنابراین استخراج با موبایل یا کامپیوترهای معمولی به هیچ عنوان سودآوری ندارد. از طرف دیگر برای نگهداری بیت کوین به یک کیف پول مجازی نیاز داریم.
اینترنت موضوع مهم دیگری درباره استخراج بیت کوین است. در ماینینگ سرعت یا حجم چندان اهمیت ندارد، بلکه پایداری اینترنت و قطع نشدن آن مهمترین موضوع است. دستگاههای ماینینگ برق زیادی مصرف میکنند. مصرف برق باعث شده که در برخی کشورها از جمله ایران استفاده از برق خانگی برای استخراج بیت کوین ممنوع شود. بنابراین دسترسی به برق ارزان و مناسب یکی دیگر از ملزومات استخراج بیت کوین است. از طرف دیگر وقتی تعداد دستگاههای ماینینگ در یک فضا افزایش پیدا میکند با گذشتن زمان به شدت داغ میشوند و برای ادامه کار به تجهیزات خنک کننده نیاز داریم.
در انتخاب دستگاه ماینینگ چه عواملی تاثیرگذار هستند؟
قدرت دستگاه، قیمت دستگاه، مدل پردازنده و مصرف برق مهم ترین عوامل در انتخاب دستگاه ماینینگ بیت کوین است. قدرت دستگاه بر اساس هشریت مشخص میشود. هر چقدر دستگاه شما بتواند هشریت بیشتری تولید کند، قدرتش بالاتر خواهد بود. مصرف برق نیز به طور مستقیم بر روی سوددهی فرآیند ماینینگ اثر گذار است. هر چقدر مصرف برق کمتر باشد، سوددهی دستگاه بالاتر خواهد بود. اما یکی از مهمترین عامل در خرید دستگاه ماینینگ قیمت است.
قدرت دستگاه، قیمت دستگاه، مدل پردازنده و مصرف برق مهم ترین عوامل در انتخاب دستگاه ماینینگ بیت کوین است.
قیمت مشخص کننده زمان بازگشت سرمایه است. دستگاه های ماینینگ قیمت بالایی دارند و پیش از خرید با در نظر گرفتن سختی شبکه، باید تمامی محاسبات مربوط به بازگشت سرمایه و سوددهی به طور کامل بررسی شود. از بهترین تولیدکنندگان دستگاه های ماینینگ میتوان به بیت مین، کنان، اینوسیلیکون، میکرو بی تی و ای بنگ اشاره کرد.
آیا با دستگاه ماینینگ بیت کوین میتوان به سراغ استخراج سایر ارزهای دیجیتال رفت؟
پاسخ به این سوال مهم منفی است. اغلب دستگاه های استخراج از یک الگوریتم رمزنگاری خاص پشتیبانی میکنند. الگوریتم استخراج بیت کوین SHA-256 است. بنابراین صرفا استخراج ارزهایی ممکن است که بر اساس این الگوریتم کار میکنند.
برق، قیمت دستگاه و سختی استخراج مشخص کننده سود ماینینگ است
محاسبه سودآوری ماینینگ وابستگی زیادی به ۳ فاکتور قیمت دستگاه، برق مناسب و سختی استخراج دارد. استفاده از برق صنعتی یا دستگاه مستهلک با توان پایین فقط هزینه بر است و در دراز مدت سوددهی را با مشکل رو به رو میکند. به همین جهت پیش از خرید دستگاه باید تمامی این موارد مربوط به سودآوری را بارها محاسبه کنیم و سپس وارد صنعت ماینینگ شویم.
استخر ماینینگ بیت کوین
فارم بیت کوین
پس از خرید دستگاه و انتخاب کیف پول ارز دیجیتال، باید وارد استخر ماینرها شویم. منظور از استخر ماینینگ محلی مجازی است که استخراج کنندگان قدرت پردازش دستگاههای خود را با هم جمع میکنند. این کار باعث میشود که فرآیند حل معادلات ریاضی بلاکها سریع تر اتفاق بیفتد. پس از حل یک بلوک بیت کوین، میزان پاداش به تناسب قدرت دستگاه ها میان ماینرها تقسیم میشود. بدون پیوستن به یک استخر ماینینگ امکان استخراج بیت کوین بسیار پایین است. فقط فارمهای بزرگ ماینینگ هستند که میتوانند به تنهایی اقدام به استخراج بیت کوین کنند که خیلی از آنها نیز به استخرهای استخراج متصل هستند.
بهطور خیلی کلی میتوان گفت کنترل بیت کوین در دست کاربران آن است، نه یک یا چند شخص خاص.
کلود ماینینگ، جذاب اما پرخطر!
کلود ماینینگ یکی دیگر از شیوههای استخراج بیت کوین بدون داشتن تجهیزات است. در این روش شما با پرداخت پول به شرکتهای بزرگ ماینینگ، قدرت پردازش دستگاههای آن ها را میخرید. در این صورت بدون نیاز به برق یا اینترنت میتوان فرآیند ماینینگ را توسط شرکتی دیگر انجام داد. این روش هرچند در ابتدا بسیار جذاب اما در عین حال خطرناک است. بسیاری از شرکتهای کلود ماینینگ صرفاً به دنبال خالی کردن جیب کاربران هستند. آنها هیچ فرآیند شفافی در استخراج ماینینگ ندارند. از طرف دیگر به دلیل تحریمهای بینالمللی امکان از دست دادن حساب کاربری و بلوکه شدن آن در این فرآیند بالا است.
در انتخاب یک شرکت برای استفاده از کلود ماینینگ، احتیاط کنید!
تیم محتوا بیتپین
تدوین و بررسی مطالب حوزه کریپتو و خلق مقالات کاربردی در حوزه ارزهای دیجیتال.
بسیار عالی و پرانرژی هست