همه‌چیز درباره عرضه اولیه ولیدیتور (IVO) یا عرضه اولیه نماینده (IDO)

تاریخ انتشار: 20 اردیبهشت 1401 | آخرین به‌روزرسانی: 20 اردیبهشت 1401
زمان مطالعه:  10 دقیقه
عرضه اولیه ولیدیتور (IVO) یا عرضه اولیه نماینده (IDO)

جذب سرمایه همواره یکی از بزرگ‌ترین چالش‌های کارآفرینان به شمار می‌رود. کارآفرینانی که موفق به جذب سرمایه می‌شوند، می‌توانند ایده‌های خود را به‌راحتی اجرا کنند، اما جذب‌نکردن سرمایه سبب خواهد شد تا اجرای پروژه‌ها با شکست روبه‌رو شود و در بسیاری از مواقع کارآفرینان مجبور شوند از اجرای ایده خود منصرف گردند. روش‌های مختلفی برای جذب سرمایه و جود دارد. کارآفرینانی که در عرصه تکنولوژی‌های بلاک‌چین مشغول به فعالیت هستند، در ابتدا مجبور بودند تا از روش‌های سنتی برای جذب سرمایه استفاده کنند. استفاده از این روش‌ها سبب می‌شد تا جذب سرمایه با سرعت بسیار کمی انجام شود؛ به همین دلیل بسیاری از کارآفرینانی که در حوزه بلاک‌چین مشغول به فعالیت بودند، به ابداع روش‌هایی پرداختند تا بتوانند با استفاده از آن روند جذب سرمایه را تسهیل کنند.

اولین روش‌های منحصربه‌فردی که در دنیای بلاک‌چین به وجود آمد، سبب شد تا مالکان پروژه بتوانند به‌سرعت سرمایه مورد نیاز خود را جذب کنند و به توسعه پلتفرم‌های خود بپردازند؛ تا جایی‌که بیشتر پروژه‌های موفق که سال‌هاست مشغول به فعالیت‌اند، از این روش‌ها استفاده کردند. روش‌های ابتدایی جذب سرمایه در پروژه‌های بلاک‌چینی سبب شد تا کارآفرینان بتوانند سرمایه قابل‌توجهی را برای اجرای ایده‌های خود جذب کنند و برخی از سرمایه‌گذاران نیز به کسب سود بسیار بالا بپردازند، اما این روش‌ها مشکلاتی هم داشت که بعدها سبب شد توسعه‌دهندگان بلاک‌چین به‌دنبال ابداع روش‌هایی جدید باشند تا بتوانند چالش‌هایی که درباره جذب سرمایه وجود داشته است، رفع کنند.

بعد از بررسی‌ها و تحقیقات فراوانی که توسعه‌دهندگان و فعالان حوزه بلاک‌چین انجام دادند، روش‌های گوناگونی برای حل مشکل جذب سرمایه در پروژه‌های بلاک‌چین معرفی شدند که یکی از بهترین آن‌ها IVO بود.

این روش سبب شد تا کارآفرینان و سرمایه‌گذاران بتوانند بدون مواجه‌شدن با مشکلات قبلی به حل چالش‌های جذب سرمایه بپردازند.

در حال حاضر پروژه‌های زیادی به وجود آمده‌اند که توانسته‌اند با استفاده از روش IVO به جذب سرمایه و نقدینگی از سوی سرمایه‌گذاران و کاربران شبکه‌های بلاک‌چین بپردازند به همین دلیل در ادامه تصمیم گرفته‌ایم به معرفی این روش بپردازیم. پس با ما همراه باشید تا بدانید IDO و IVO چیست و این روش‌ها چه کاربردی در دنیای بلاک‌چین دارند.

جذب سرمایه به روش ICO

وقتی توکن‌های عرضه اولیه از بین می‌روند، چه اتفاقی می‌افتد؟

قبل از اینکه بدانید IVO چیست، بهتر است با روش‌های قدیمی‌تر که برای جذب سرمایه پروژه‌های بلاک‌چینی وجود دارد آشنا شوید. آشنایی با این روش‌ها سبب می‌شود تا بدانید IVO و IDO دقیقاً برای حل چه مشکلاتی به وجود آمده‌اند و در حال حاضر می‌توانند چه چالش‌هایی را در دنیای بلاک‌چین رفع کنند.

ICO یکی از اولین روش‌هایی است که برای جذب سرمایه در پروژه‌های بلاک‌چینی معرفی شد. با استفاده از این روش بسیاری از کارآفرینان و مؤسسان استارتاپ‌های بلاک‌چینی توانستد به رفع مشکلات رایج در جذب سرمایه و نقدینگی موردنیاز برای اجرای پروژه‌های خود بپردازند؛ درحالی‌که تا پیش از این کارآفرینان حوزه بلاک‌چین هم مانند سایر حوزه‌ها مجبور بودند با شرکت‌های سرمایه‌گذاری وارد مذاکره شوند تا بتوانند به جذب سرمایه بسیار محدود بپردازند.

ICO به این صورت است که کارآفرینان قبل یا بعد از اجرای پروژه‌های مبتنی بر بلاک‌چین امکانی را برای کاربران به وجود می‌آورند تا بتوانند با استفاده از آن به سرمایه‌گذاری در پروژه موردنظر خود بپردازند و در قبال سرمایه‌ای که پرداخت کرده‌اند، سهم مشخصی از پروژه را به دست آورند.

درواقع در ICO کارآفرینان به سرمایه‌گذاران توکن‌هایی را ارائه می‌کردند که با استفاده از آن بتوانند بعدها سهم مشخصی را در پلتفرم به دست آورند. در برخی پروژه‌ها ارزش توکن‌هایی که سرمایه‌گذاران از آن برخوردار می‌شدند، به‌شدت افزایش پیدا می‌کرد و همین سبب می‌شد تا سود بسیار زیادی را در مدت‌زمانی کوتاه به دست آوردند.

با وجود اینکه برخی سرمایه‌گذاران توانستند سود زیادی را با استفاده از روش ICO به دست آوردند، مشکلات زیادی که این روش‌ها داشتند سبب شد تا بسیاری از افراد با خسارات شدید روبه‌رو شوند. قبل از اینکه بدانید IVO چیست، بهتر است با مشکلات روش‌های قدیمی مانند ICO آشنا شوید.

الگوریتم اثبات اعتبار چیست؟ حتما بخوانید: IDO چیست؟

مشکلات ICO

جذب سرمایه ICO در ابتدا بهترین روش برای جذب سرمایه پروژه‌های مبتنی بر بلاک‌چین به شمار می‌رفت، اما به‌مرور مشکلات زیادی که سرمایه‌گذاران با آن روبه‌رو شدند، سبب شد تا محبوبیت این روش به‌شدت کاهش پیدا کند؛ تا جایی که اگر قرار باشد به این موضوع بپردازیم که مزایای IDO و IVO چیست، می‌توان گفت که IVO و IDO درواقع روش‌هایی هستند که مشکلات ICO را برطرف کرده‌اند.

افرادی که با استفاده از روش ICO به سرمایه‌گذاری در پروژه‌های مبتنی بر بلاک‌چین می‌پرداختند، مجبور بودند به‌صورت کامل به مؤسسان و اشخاصی که مالک پروژه هستند، اعتماد کنند. این موضوع سبب شده تا بعد از مدت‌زمانی کوتاه پای کلاهبرداران به این عرصه باز شود و بسیاری از پروژه‌های بلاک‌چینی جدید تنها برای اهداف سودجویانه معرفی شوند. در بسیاری از مواقع سرمایه‌گذارانی که با ICO به سرمایه‌گذاری می‌پرداختند با پروژه‌های کلاهبرداری روبه‌رو می‌شدند و همین سبب می‌شد تا در ازای سرمایه‌ای که پرداخت کرده‌اند، تنها توکن‌هایی را داشته باشند که ارزش ندارند.

ICO این امکان را برای مؤسسان استارتاپ‌های بلاک‌چینی به وجود می‌آورد تا بتوانند در صورت روبه‌روشدن با چالش‌های پیش‌بینی‌نشده از ادامه فعالیت‌های خود منصرف شوند و سرمایه زیادی را که برای توسعه پروژه دریافت کرده‌اند، به کاربران بازنگرداند.

همه این مشکلات سبب شد تا میزان سرمایه‌گذاری در پروژه‌های بلاک‌چین به‌شدت کاهش پیدا کند و حتی پروژه‌های معتبر نیز برای جذب سرمایه با مشکلات جدید روبه‌رو شوند. قبل از اینکه به این موضوع بپردازیم که IVO چیست، باید بدانید این روش تنها روشی نبود که برای حل مشکل ICO به وجود آمد. درواقع IEO بعد از ای‌سی‌او روش دیگری بود که برای جذب سرمایه معرفی شد.

با استفاده از IEO بسیاری از پروژه‌ها توانستند بار دیگر به جذب سرمایه بپردازند و برای سرمایه‌گذاران هم این امکان به وجود آمد تا بتوانند پروژه‌های معتبر را به‌راحتی تشخیص دهند و از سرمایه‌گذاری در پروژه‌های کلاه‌برداری خودداری کنند.

IEO روشی بود که در آن صرافی‌های معتبر به معرفی پروژه‌های برتر بلاک‌چین می‌پرداختند. معرفی پروژه‌های معتبر توسط صرافی‌ها سبب شد تا سرمایه‌گذاران بتوانند با اعتماد بالا به خرید توکن‌های پروژه‌ها بپردازند؛ چون صرافی‌ها قبل از معرفی توکن به بررسی ابعاد گوناگون پروژه می‌پرداختند تا بتوانند از این موضوع اطمینان حاصل کنند که سرمایه کاربران با ریسک بالا روبه‌رو نخواهد شد.

صرافی بایننس اولین صرافی بود که IEO را اجرا کرد و توانست با استفاده از این روش توجه بسیاری از فعالان حوزه بلاک‌چین را به خود جذب کند، اما شاید این سؤال برایتان به وجود آمده باشد که با وجود روش IEO چرا روش‌های جدیدتر به وجود آمدند و در این میان کاربرد IVO چیست؟ در ادامه با معرفی این روش به پاسخ تمامی سؤالات خود دست خواهید یافت.

عرضه اولیه IVO

عرضه اولیه ولیدیتور

با وجود روش‌هایی مانند IEO سرمایه‌گذاران مجدد توانستند با اطمینان به خرید توکن پروژه‌های معتبر بپردازند؛ به همین دلیل در مدت‌زمانی بسیار کوتاه سرمایه‌گذاری در پروژه‌های مبتنی بر بلاک‌چین به‌سرعت افزایش یافت، اما هنوز هم مشکلاتی وجود داشت که توسعه‌دهندگان بلاک‌چین توانستند با ابداع روش‌های جدید به رفع آن بپردازند. IEO روشی بود که سبب شد صرافی‌های غیرمتمرکز قدرت زیادی در معرفی پروژه‌های جدید داشته باشند؛ به همین دلیل به‌صورت ناگهانی کارمزد لیست‌شدن توکن‌ها در صرافی‌های معتبر افزایش یافت؛ به‌طوری‌که یک استارتاپ مجبور بود تا ۲۰ بیت‌کوین برای ثبت‌شدن توکن خود در صرافی‌ها بپردازد.

سرمایه‌گذاران در روش IEO مجبور بودند به‌صورت کامل به صرافی اعتماد کنند؛ زیرا تمامی دارایی‌ها و توکن‌هایی که خریداری می‌کردند، در پلتفرم صرافی ذخیره می‌شد. IVO از ابتدا مورد توجه بسیاری از سرمایه‌گذاران قرار گرفت؛ زیرا با استفاده از این روش این امکان برای سرمایه‌گذاران به وجود آمد تا با خیال راحت به خرید توکن‌های پروژه‌های مختلف بپردازند. IVO یا عرضه اولیه ولیدیتور روشی است که سرمایه‌گذاران برای سرمایه‌گذاری در پروژه‌های معتبر، سرمایه خود را در اختیار ولیدیتور قرار می‌دهند و در ازای آن توکن پروژه را دریافت می‌کنند. با استفاده از این روش کاربران در سودی که ولیدیتورها دریافت می‌کنند نیز شریک خواهند شد و به ازای هر بلاکی که استخراج می‌شود، سرمایه‌شان افزایش خواهد یافت.

درباره تفاوت اصلی IEO با IVO باید بدانید که در روش IVO کاربران یا سرمایه‌گذاران به‌جای انتقال اصل سرمایه به پروژه‌ها سرمایه خود را در اختیار ولیدیتورها قرار می‌دهند و همین سبب می‌شود تا هر زمان که احساس کنند اهداف پروژه محقق نشده است، به انتقال سرمایه به پروژه‌های دیگر بپردازند.

نکته‌ای که باید به آن توجه داشت، این است که IVO یا عرضه اولیه ولیدیتور تنها در بلاک‌چین‌هایی اجرا می‌شود که از مکانیسم POS برخوردار باشند.

POS یا الگوریتم اثبات سهام روشی است که با استفاده از آن نودهای شبکه با توجه به میزان سهام یا کوین‌هایی که از آن برخوردارند، می‌توانند به‌صورت تصادفی به اعتبارسنجی تراکنش‌ها بپردازند و در ازای آن پاداش دریافت کنند.

IVO اولین بار توسط پلتفرم KIRA ارائه شد. استارتاپ Kira این امکان را برای کاربران خود به وجود آورد تا بتوانند با ‌راحتی هر چه بیشتر نقدینگی دارایی‌هایی خود را که در پروژه‌های مختلف به‌عنوان سهام قفل شده بود، خارج کنند و تجربه‌ای متفاوت از کار با اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز را به دست آورند. بعد از موفقیت KIRA در ارائه روشی جدید برای عرضه اولین توکن، محبوبیت این روش به‌شدت افزایش پیدا کرد و همین سبب شد تا IVO به‌عنوان یکی از بهترین روش‌ها برای سرمایه‌گذاری جمعی یا Crowdfunding جای خود را در پروژه‌های بلاک‌چین باز کند.

IVO روشی است که در حال حاضر بیشتر برای پروژه‌های مبتنی بر بلاک‌چین استفاده می‌شود، اما در آینده این امکان وجود دارد تا برای پروژه‌های غیر بلاک‌چینی هم از این روش استفاده شود و تجربه‌ای جدید از سرمایه‌گذاری جمعی را برای کاربران به وجود آورد.

حالا که دانستید IVO چیست، بهتر است با عرضه اولیه نماینده یا IDO آشنا شوید. در حال حاضر IDO یکی دیگر از بهترین روش‌هایی است که سرمایه‌گذاران و توسعه‌دهندگان پروژه‌های مختلف می‌توانند برای سرمایه‌گذاری و جذب سرمایه آن را انتخاب کنند.

دانلود هفتمین ماهنامه دامیننس

سواد اقتصادی و ذهنیت برنده در دنیای کریپتوکارنسی

    عرضه اولیه نماینده (IDO)

    عرضه اولیه نماینده

    افراد زیادی وجود دارند که نمی‌دانند تفاوت IVO و IDO چیست و معمولاً این دو روش را یکسان می‌دانند؛ درحالی‌که IDO یا عرضه اولین نماینده تفاوت‌های زیادی با IVO دارد. عرضه اولیه نماینده یا Initial Dex Offering (IDO) روشی است که در صرافی‌های غیرمتمرکز برای عرضه توکن‌های جدید استفاده می‌شود. صرافی‌های غیرمتمرکز به‌تازگی توانسته‌اند به جایگاه ویژه‌ای در میان پروژه‌های مبتنی بر بلاک‌چین دست یابند؛ به‌طوری‌که بسیاری از کارشناسان این نوع صرافی‌ها را در آینده جایگزین اصلی صرافی‌های متمرکز می‌دانند.

    در صرافی‌های غیرمتمرکز کاربران می‌توانند بدون نیاز به‌واسطه، معاملات خود را انجام دهند. درواقع این صرافی‌ها تنها توسط بلاک‌چین اداره می‌شوند که همین سبب می‌شود بسیاری از مشکلاتی که در صرافی‌های متمرکز وجود داشت، در آن‌ها مشاهده نشود.

    درباره اینکه عرضه اولیه نماینده یا IDO چیست باید بدانید IDO روشی است که در آن توکن‌های پروژه‌های بلاک‌چینی به‌صورت آنی در صرافی‌های غیرمتمرکز لیست می‌شوند و سرمایه‌گذاران می‌توانند با اطمینان از اینکه توکن‌های دیگر قبلاً به فروش نرسیده‌اند، به خرید آن‌ها بپردازند؛ بنابراین در این نوع از عرضه اولیه همه کاربران شانس یکسانی در خرید توکن‌ها خواهند داشت؛ درحالی‌که در روش IEO صرافی‌ها می‌توانند قبل از کاربران به خرید و نگهداری توکن‌ها بپردازند.

    عرضه اولیه نماینده این امکان را برای پروژه‌های بلاک‌چینی به وجود می‌آورد تا بتوانند بدون نیاز به استخر نقدینگی یا Liquidity polls به جذب سرمایه بپردازند و سرمایه‌گذاران هم می‌توانند به بهترین شکل از معامله آنی توکن‌های خود منتفع شوند؛ به همین دلیل این روش را می‌توان روشی برد- برد برای هر دو طرف دانست. در ادامه بیشتر به این موضوع خواهیم پرداخت که مزایای IDO و IVO چیست و این روش‌ها در مقایسه با روش‌های سنتی چه مزایایی را برای کاربران دارند.

    مزایای عرضه اولیه ولیدیتور و عرضه اولیه نماینده

    عرضه اولیه ولیدیتور (IVO) و عرضه اولیه نماینده (IDO) جزء بهترین روش‌هایی هستند که در حال حاضر برای جذب سرمایه پروژه‌های مبتنی بر بلاک‌چین وجود دارند. با استفاده از این روش‌ها نه‌تنها سرمایه‌گذاران می‌توانند با اطمینان بیشتر به سرمایه‌گذاری در پروژه‌ها بپردازند، بلکه توسعه‌دهندگان و کارآفرینان حوزه اپلیکیشن‌های مبتنی بر بلاک‌چین هم می‌توانند شانس بیشتری برای جذب سرمایه داشته باشند، اما شاید برایتان این سؤال به وجود آمده باشد که مهم‌ترین مزیت IDO و IVO چیست و چه چیزی سبب شده است تا بسیاری از سرمایه‌گذاران و توسعه‌دهندگان این روش‌ها را انتخاب کنند؟

    در پاسخ به سؤال بالا بهتر است بدانید مهم‌ترین مزیت عرضه اولیه ولیدیتور و نماینده این است که سرمایه‌گذاران و کاربران پروژه‌های بلاک‌چین می‌توانند با اطمینان بیشتر به خرید توکن‌ها بپردازند؛ زیرا با استفاده از این روش‌ها می‌توانند در هر زمانی که مایل‌اند، سرمایه خود را دریافت کنند. درواقع با استفاده از IVO سرمایه‌گذاران نیازی به خرج‌کردن دارایی‌ها و توکن‌های قبلی خود ندارند و کنترل تمامی سرمایه به عهده خودشان است.

    با سرمایه‌گذاری در پروژه‌هایی که با استفاده از IVO توکن‌های خود را به فروش می‌رسانند، کاربران نقدینگی خود را نیز از دست نمی‌دهند؛ به این معنا که می‌توانند در زمانی که به سرمایه‌گذاری در پروژه‌های مختلف پرداخته‌اند، از دارایی خود برای ترید استفاده کنند و با استفاده از این روش به افزایش دارایی‌های خود بپردازند. روش‌هایی مانند IDO مزایای فوق‌العاده‌ای داشته‌اند و به‌تازگی مورد توجه بسیاری از استارتاپ‌ها قرار گرفته‌اند. با استفاده از IDO این امکان برای تمامی استارتاپ‌ها به وجود آمده است که بدون داشتن کوچک‌ترین سرمایه، توکن خود را در صرافی‌های غیرمتمرکز عرضه کنند و به جذب سرمایه لازم برای ادامه فعالیت‌های خود بپردازند؛ درحالی‌که استارتاپ‌ها و پروژه‌های مبتنی بر بلاک‌چین تا قبل از این برای لیست شدن در صرافی‌های متمرکز نیاز به سرمایه سنگینی داشتند.

    الگوریتم اثبات اعتبار چیست؟ حتما بخوانید: عرضه اولیه بازی یا IGO چیست و چگونه می‌توان در آن مشارکت کرد؟

    کاربرانی که با IDO به سرمایه‌گذاری در پروژه‌ها می‌پردازند، به‌هیچ‌وجه در معرض ریسک بلوکه‌شدن دارایی‌های خود نخواهند بود؛ زیرا توکن‌هایی که خریداری می‌کنند، به‌صورت مستقیم به کیف پولشان انتقال پیدا خواهد کرد و همین سبب خواهد شد تا نیازی به اعتماد به صرافی‌های متمرکز نداشته باشند. صرافی‌های غیرمتمرکز به نحوی فعالیت می‌کنند که در آن‌ها سرمایه کاربران نگهداری نخواهد شد.

    درحالی‌که در روش‌های قدیمی مانند ICO کاربران مجبور بودند مدت‌زمان قابل‌توجهی برای دریافت توکن‌های خریداری‌شده خود صبر کنند، در IDO این امکان برای کاربران وجود دارد تا در کمترین زمان ممکن و به‌صورت کاملاً آنی به دریافت توکن‌ها در کیف پول خود بپردازند و از آن برای ترید استفاده کنند. در کنار تمام مزایایی که به آن اشاره کردیم ICO و IVO سبب می‌شوند نوسانات موجود در بازار رمزارزها نیز کاهش قابل‌توجهی پیدا کند و قیمت آن‌ها پایداری بیشتری داشته باشد.

    پرسش‌های متداول

    • عرضه اولیه ولیدیتور یا IVO چیست؟

    عرضه اولیه ولیدیتور یا IVO روشی است که با استفاده از آن می‌توان بدون خرج‌کردن دارایی‌ها به سرمایه‌گذاری در پروژه‌های بلاک‌چین پرداخت.

    • عرضه اولیه نماینده یا IDO چیست؟

    عرضه اولیه نماینده یا IDO به عرضه اولیه توکن‌ها توسط صرافی‌های غیرمتمرکز گفته می‌شود که مزایای قابل‌توجهی در مقایسه با ICO دارد.

    • سرمایه‌گذاری در IDO بهتر است یا ICO؟

    IDO به‌دلیل اینکه توسط صرافی‌های غیرمتمرکز انجام می‌شود، گزینه بهتری برای سرمایه‌گذاری به شمار می‌رود.

    تیم محتوا بیت‌پین

    تیم محتوا بیت‌پین

    تدوین و بررسی مطالب حوزه کریپتو و خلق مقالات کاربردی در حوزه ارزهای دیجیتال.

    مطالب نویسنده
    اشتراک گذاری:

    مطالب مشابه

    روابط عمومی بلاک چین؛ داستانی که باید در ایران جدی گرفته شود

    روابط عمومی بلاک چین، مفهوم نوظهوری است که به استفاده از فنا ...

    توکن‌سازی دارایی‌های دنیای واقعی (RWA)؛ پلی بین دنیای واقعی و دیجیتال

    دارایی‌های دنیای واقعی (RWA) یکی از کاربردهای جذاب فناوری بل ...

    معرفی تست نت Goerli و شبکه آزمایشی Sepolia در شبکه اتریوم

    تست نت Goerli و تست نت Sepolia از شبکه‌های آزمایشی اتریوم هس ...

    دیدگاه‌ها
    در پاسخ به دیدگاه کاربر