پس از استخراج آخرین بیت کوین، چه اتفاقی میافتد؟
بیت کوین شباهت زیادی به طلا دارد. با این تفاوت که طلا از دل خاک، اما بیت کوین از پردازش اطلاعات در رایانهها استخراج میشود. تفاوت دیگر بیت کوین با طلا در عرضه و موجودی محدود است. بر اساس اطلاعات سایت پروژه بیت کوین، در پایان دورهی استخراج، تنها ۲۱ بیت کوین در جهان وجود خواهد داشت. اما وقتی تمام این بیت کوین ها استخراج شد و دیگر هیچ بیت کوین جدیدی برای استخراج باقی نماند، چه خواهد شد؟
دولتها به چاپ بیشتر پول، تمایل دارند و این کار بهطور معمول در دراز مدت باعث افزایش تورم و کاهش ارزش ارزهای فیات میشود. بنابراین افرادی که ارزهای فیات را بهصورت نقد نگهداری میکنند، دارایی و قدرت خریدشان روزبهروز کاهش مییابد.
همانطور که گفتیم تعداد کل بیت کوین ها نمیتواند از ۲۱ میلیون عدد، بیشتر شود. همینطور سرعت ساخت بیتکوینهای جدید و ورود به بازار، رفتهرفته کم میشود. بهطور متوسط هر ده دقیقه یک بلاک جدید ایجاد میشود. علاوه بر این، تعداد بیتکوینهای استخراجشده در هر چهار سال، ۵۰ درصد کاهش مییابد.
وقتی ماینرهای بیت کوین (استخراجکنندگان بیت کوین)، یک بلاک جدید از این ارز دیجیتال را استخراج میکنند، بیت کوین های تازه ایجادشده را بهدست میآورند. مقدار جایزه برای همکاری در استخراج هر بلاک در ابتدا ۵۰ بیت کوین بود، بعد به ۲۵ بیت کوین رسید. در سال ۲۰۱۶ از ۲۵ بیت کوین به ۱۲٫۵ بیت کوین کاهش پیدا کرد و در نهایت در سال ۲۰۲۰ هم به ۶٫۲۵ بیت کوین رسید.
درست است که دولتها توانایی چاپ پول بهطور نامحدود را دارند، اما ساختار بیت کوین دقیقاً برعکس عمل میکند. کاهش مقدار جریان استخراج بیت کوین و تعداد محدود آن باعث میشود فشار تورم در این حوزه کاهش یابد.
همچنین، تعداد بیت کوین گم شده هم وجود دارد که در اطلاعات هارد دیسکهایی است که دور انداختهشدهاند، به همین خاطر در پایان استخراج بیت کوین، تعداد واقعی کمتر از ۲۱ میلیون بیت کوین خواهد بود.
در تصویر زیر، روند تعداد بیتکوینها استخراج شده تا به امروز قابل مشاهده و بررسی است.
نمودار روند تعداد بیتکوینهای استخراج شده تا به امروز
از طرف دیگر، بیشتر کارشناسان، استخراج ۲۱ میلیون بیت کوین را امکانپذیر نمیدانند. پروتکل بلاکچین بیت کوین طوری برنامهریزیشده است که فرآیند استخراج این ارز دیجیتال را به مرور دشوارتر میکند. چرا که با گذشت زمان، بر تعداد استخراجکنندگان افزوده میشود و جایزه استخراج برای هر یک بلاک، بعد از استخراج هر ۲۱۰ هزار بلاک، به نصف میرسد.
با فرض اینکه پروتکل شبکه ثابت خواهد بود، استخراج آخرین بیت کوین در سال ۲۱۴۰، یعنی ۱۱۹ سال بعد انجام خواهد شد. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد این موضوع، میتوانید مقاله هاوینگ چیست؟ همه چیز در مورد نصف شدن پاداش استخراج را مطالعه کنید.
در حال حاضر (در زمان نگراش این مقاله) بیش از ۸۹% بیتکوینهای موجود ماین شده است و این اتفاق در مدت تقریبی ۱۲ سال و در 708,563 بلاک رخداده است.
در نمودار زیر، روند کاهش پاداش استخراج بیت کوین در هر ۴ سال و پس از استخراج هر ۲۱۰ هزار بلاک را بهسادگی میتوانید ببینید.
نمودار مقایسه روند استخراج با میزان پاداش بیت کوین
وقتیکه آخرین بیت کوین استخراج شود چه اتفاقی میافتد؟
بیت کوین شباهت زیادی به طلا دارد. با این تفاوت که طلا از خاک، اما بیت کوین از پردازش اطلاعات در رایانهها استخراج میشود. تفاوت دیگر در تعداد و محدودیت عرضه بیت کوین است. در پایان استخراج بیت کوین فقط ۲۱ میلیون واحد بیت کوین وجود خواهد داشت.
طرفداران بیت کوین عقیده دارند که این مقدار ثابت برترین ارز دیجیتال حال حاضر جهان، کارکردی شبیه به طلا دارد و تولید و توزیع آن مانند ارزهای فیات ممکن نیست. بنابراین محدودیت در عرضه به مرور زمان باعث رشد ارزش این رمز ارز خواهد شد. اما واقعاً وقتی آخرین سکه بیت کوین هم استخراج شود، چه اتفاقی برای این ارز دیجیتال باارزش میافتد؟
در حال حاضر استخراجکنندهها تلاش میکنند تا پیش از اتمام آخرین بیتکوینها، سکههای بیشتری بهعنوان جایزه بهدست آورند. اما وقتیکه استخراج ۲۱ میلیون بیت کوین بهپایان برسد، دیگر هیچ جایزه و پاداشی برای همکاری در استخراج وجود نخواهد داشت. با این حال، پروتکل شبکه طوری ساختهشده است که هنوز هم تراکنشها در بلاک چین باید توسط استخراجکنندگان ثبت و تأیید شوند. با توجه به این موارد، در پایان استخراج بیت کوین، ماینرها تنها از کارمزد تأیید معاملات سود میبرند.
معاملات بیتکوین براساس کارمزد مربوط به معاملات پردازش میشوند. انگیزهی ماینرها ها برای اولویت دادن به تأیید تراکنش نسبت مستقیمی با کارمزد بیشتر برای تأیید معاملات دارد. این کار میتواند عامل تقویت ماینرها در قرن بعدی باشد.
این نکته توسط خالق بیت کوین، ساتوشی ناکاموتو هم بیانشده است:
اگر تعداد مشخصی کوین وارد بازار شدند، دستمزد تراکنشها عامل محرک خواهد بود و این کارمزد بدون تورم است.
به نظر میرسد که ماینرهای بیت کوین تنها گروهی هستند که بیشتر از دیگران از محدودیت استخراج بیت کوین ضرر میبینند.
گروهی دیگر در تحلیلی عقیده دارند که این فرآیند، ممکن نیست و در نتیجه کاهش کارمزد تأیید تراکنشها، به مرور تأثیر محسوسی در کاهش تعداد استخراج کنندگان خواهد داشت. این کار ممکن است باعث تشکیل تمرکز در شبکه بیت کوین شود و اثرات مخرب زیادی روی شبکه داشته باشد.
اما نکتهی مهمی که باید در نظر گرفت این است که تا رسیدن به استخراج آخرین بیت کوین، بیش از یک قرن فاصلهداریم. با توجه به اینکه تنها ۱۲ سال از ساخت بیت کوین میگذرد، در این میان ممکن است اتفاقات زیادی رخ دهد.
شاید در آیندهای نزدیک، قیمت سختافزارها و تجهیزات مورد نیاز برای ماینینگ بیت کوین بهطور قابلتوجهی کاهش یابد. بنابراین هزینه تمامشده برای ماینرها هم کاهش مییابد و آنها میتوانند با خیالی آسودهتر به استخراج خود ادامه دهند. اما هیچچیز قطعی نیست.
نظر شما در مورد اتفاقاتی که پس از استخراج آخرین بیت کوین خواهد افتاد چیست؟
به نظر شما تا آن زمان هیچ واحد پول دیگری با این ارزش به جهانیان معرفی نمیشود؟!