هر یک از افراد به هنگام رویارویی با ارزهای دیجیتال، به انتخاب رویکردهای متفاوتی میپردازند. عدهای از آنها که به معاملهگر یا تریدر (Trader) مشهورند به خرید و فروش ارزهای دیجیتال میپردازند و معتقدند که این روش بهترین راه برای کسب سود از آنهاست. عدهای دیگر خریدوفروش ارزهای دیجیتال را همچون یک بازی پُر ریسک میدانند و معتقدند که برای دستیابی به سود واقعی باید صبر پیشه کرد و ارزهای دیجیتال را برای یک مدت زمان طولانی نگه داشت یا به اصطلاح هودل (Hodl) کرد.
اگر شما هم در حوزه ارزهای دیجیتال فعالیت میکنید، به طور حتم در یکی از این دو دستهبندی قرار دارید. پس پیشنهاد میکنیم تا انتهای مطلب ما را همراهی کنید، زیرا ضمن آشنایی با رویکردهای سرمایهگذاری در بازار ارزهای دیجیتال، به بررسی این نکته میپردازیم که چرا هودل ارزهای دیجیتال میتواند انتخاب بدی باشد؟!
هودل چه آسیبی به بلاکچین میرساند؟
معاملات رمز ارزها تنها در بستر بلاکچین انجام میشود و هیچ نهاد و سازمانی بر آن نظارت ندارد. اطلاعات موجود بر این بستر که دفتر کل ارزهای دیجیتال نیز نامیده میشود، تغییرناپذیر، غیرقابل سانسور و فقط افزودنی (Append-Only) است. بلاکچین را فقط افزودنی مینامند، چرا که اطلاعات آن تنها زمانی بهروز میشود که یک بلاک جدید (شامل اطلاعات تراکنشها) به آن اضافه شود و هیچکس نمیتواند اطلاعاتی را که از قبل ثبت شده، حذف یا ویرایش کند.
همانطور که پیشتر نیز به آن اشاره شد، هودل به معنای نگهداری طولانی مدت ارزهای دیجیتال بر بستر بلاکچین است. آنچه که بهنظر میرسد، مدت زمان نگهداری این ارزهای دیجیتال 5 سال است اما عدهای دیگر این زمان را 10 سال و یا حتی بیشتر هم تخمین زدهاند. مشکل اصلی هودل کردن آن است که بجای سود رساندن به بلاکچین به ضرر آن عمل میکند.
فرض کنید که همه کاربران در نقش یک هودلر عمل کنند، چه اتفاقی خواهد افتاد؟! متأسفانه واقعیت این است که هودل کردن، میزان تراکنشهای شبکه را از بین خواهد برد، یعنی به تدریج بلاکها خالی از تراکنش شده و ماینرها مجبور به تراکنشهای کوینبیس (Coin Base) میشوند. این بدان معناست که فقط بلاکهای خالی را استخراج میکنند و پاداش حاصل از آن به آدرس استخراج کنند یا ماینر (Miner) انتقال داده میشود. حتی اگر در بلاکی تراکنشهای مالی وجود نداشته باشد و به اصطلاح خالی باشد، باز هم تراکنش کوینبیس در آن وجود خواهد داشت. بنابراین هودل میتواند آسیبهای زیادی را به بلاکچین وارد کند، زیرا شبکه بصورت همتا به همتا (P2P) درآمده و تبدیل به یک صندوق ذخیره ارزی مشابه بانک میشود.
چرا هودل برای ارزهای دیجیتال میتواند خطرناک باشد؟
عدهای مانند بیل گیتس، معتقدند که آینده پولی یک کشور را ارز دیجیتال تشکیل میدهد و امیدوارند که روند آتی به همین سمت پیش برود اما برخی دیگر مانند وارن بافت، بطور کل ماهیت پولی ارزهای دیجیتال را رد میکنند. شما با کدام یک از این نظرها موافقید؟
حال به بررسی نظر ارسطو میپردازیم که چهار معیار اساسی برای تشخیص پول خوب معرفی میکند:
- پول خوب باید دوام داشته و در برابر گذر زمان، سالم بماند.
- همچنین باید به راحتی قابل حمل و معامله باشد.
- از طرفی قابل تعویض بوده (اسکناس یک دلاری من ارزشی برابر با اسکناس یک دلاری شما داشته باشد) و بتوان آن را به مقادیر کمتر تبدیل کرد و مجدداً به حالت قبل برگرداند (پنج دلار + پنج دلار = ده دلار).
- ارزش ذاتی آن نیز حائز اهمیت است و باید علاوه بر مستقل بودن، کمیاب نیز باشد.
با توجه به معیارهای ارائه شده، پولهای کاغذی و ارزهای دیجیتال، هر دو از سه معیار ابتدایی برخوردارند، اما در مورد چهارم جای بحث وجود دارد. ارزهای فیات که توسط دولت منتشر میشوند، در آزمون آخر رد میشوند چرا که پشتوانه فیزیکی ندارند و به نظر میرسد که ارزش نسبت داده به آنها چندان دقیق نیست. پولهای کاغذی میبایست ارزشی معادل ارزش کاغذی که از آن برای چاپ استفاده میشود داشته باشند اما به وضوح میبینیم که اینچنین نیست.
برخلاف پولهای کاغذی، رمزارزها یا همان ارزهای دیجیتال نیز طبق یک مکانسیم خاص تولید شده و معیاری برای تعیین ارزش آنها ارائه میشود که به نظر میرسد ارزش ذاتی آنها از ارزش فعلیشان بیشتر است. به عبارتی میتوان گفت این ما هستیم که ارزش چیزهایی که مورد استفاده را تعیین میکنیم. برای مثال ارزش آب و غذا در مدت زمان جنگ فراتر از ارزش جواهرات است. این مثال ساده به وضوح میتواند مفهوم را برساند. در این باره عضو ارشد مؤسسه اینترپرایز آمریکا، جیم هارپر (Jim Harper) بیان میکند که افراد ارزش هر چیزی را براساس موقعیتها و برنامههای خود تعیین میکنند. به همین دلیل است که برخی افراد ارزش ارزهای دیجیتال را فراتر از آنچه که هست میدانند. اما از یاد نبریم که مواردی نیز در میان همین ارزهای دیجیتال وجود دارد که ارزش آنها بسیار کمتر از آن چیزی است که بیان میشود.
به همین دلیل است که گفته میشود هودل کردن موجب کاهش ارزش ارزهای دیجیتال میشود و گردش آنها را در بلاکچین متوقف میکند، زیرا با هدف ابتدایی تعیین شده مغایرت دارد. اما تداوم در مبادله این ارزها، موجب افزایش ارزش آنها خواهد شد. در واقع هودل کردن مخصوص آن دسته از افرادی است که بر ضد ارزهای دیجیتال فعالیت میکنند. اگر هودلرها به روند هودل کردن ارزهای دیجیتال ادامه دهند، به تدریج شاهد آن خواهیم بود که ارزهای فیات، عنوان خود را به شکل پول رایج حفظ خواهد کرد و ارزهای دیجیتال هم جایگاهی جز بازیچه سوداگران نخواهد داشت.
هودل ارزهای دیجیتال چه تاثیری بر پورتفوی دارد؟
هودل چه آسیبی به پورتفوی شما میرساند؟
برای ورود به دنیای سرمایهگذاری، باید صبر را در خود تقویت کرده و از طمع دوری کنید. چرا که صبر، سرمایهگذاران صبور را به سود و سرمایه کلان رسانده، اما طمع آنها را به پائینترین سطح سقوط میدهد. نگهداری طولانی مدت ارزهای دیجیتال بر بستر بلاکچین یا همان هودل کردن، موجب افزایش حرص و طمع در میان سرمایهگذاران میشود. طرفداران هودل، خواهان آن هستند که داستان زندگیشان همچون داستان «از فرش به عرش رسیدن» با بیت کوین برای آنها هم تکرار شود. نباید فراموش کنیم که اگرچه سرمایهگذاران بیت کوین به سودهای هنگفتی رسیدهاند اما هیچگونه تضمینی برای ادامهدار بودن روند افزایشی قیمت بیت کوین وجود ندارد.
تا به حال بسیاری از داراییهای ارزشمند بودهاند که پس از رسیدن به سقف قیمتی و انفجار حبابشان، یا هرگز نتوانستهاند بار دیگر آن سقف قیمتی را تجربه کنند و یا اینکه بطور کلی سقوط کردهاند. بعید نیست که این سرنوشت گریبانگیر سایر ارزهای دیجیتال نیز باشد. هودل در ارزهای دیجیتال مشابه یک قمار بلند مدت است که کاربران را بیبرنامه و غیرمنطقی میکند. زیرا باعث از بین رفتن استراتژیهای سرمایهگذاری شده و کاربر دیگر هیچ استراتژی خروج مشخصی نخواهد داشت.
در کمین بودن؛ بهترین استراتژی برای رمزارزها
همه ما میدانیم که هیچکس توانایی پیشبینی و زمانبندی در بازار را به طور کامل و دقیق نخواهد داشت. اما با همه این تفاسیر، میتوان طبق الگوهای به دست آمده از بازار سالهای قبل، درس گرفت. آنچه که به نظر میرسد، بیثباتی در بازار ارزهای دیجیتال همواره وجود داشته، اما بارها روندی مشابه تکرار شده است.
این ارزها به طور معمول دو حالت را در پیش میگیرند، یا آنقدر سر و صدا کرده و به اصطلاح وایرال (Viral) میشوند و یا دچار رکود شده تا جایی که کسی از آن حرفی به میان نمیآورد.
استراتژی کمین بیانگر آن است که در زمان تب و تاب و داغ بودن بازار ارز دیجیتال، خرید انجام شود و هنگامی که کاربران سرگرم چیز دیگری هستند، فروش صورت گیرد. این استراتژی را میتوان برای تمامی روندهای بازار ارزهای دیجیتال و انواع مختلف ارزها توسعه داد. ساید برایتان این سئوال پیش بیاید که دلیل نامگذاری این عنوان چیست؟ در کمین بودن به شما این امکان را میدهد که خودتان بازار را غافلگیر کنید، پیش از آنکه بازار شما را غافلگیر کند. بهترین تعبیری که میتوان از استراتژی کمین داشت، آن است که نه مانند ترید کوتاه مدت است و نه مانند هودل طولانی مدت؛ بلکه به طور میان مدت عمل میکند. یعنی در طی یک سال شما به میزان دو یا سه بار (به عنوان نمونه دو بار برای خرید و یک بار برای فروش) معامله خواهید کرد. این روش یکی از بهترین راهها برای کسب سود و کاهش میزان ضرر از بازار ارزهای دیجیتال است.
گفتار نهایی
در این مطلب با هودل کردن ارزهای دیجیتال آشنا شدیم و دانستیم که هودل کردن ارزهای دیجیتال و نگهداری طولانی مدت آن، رفتار مخربی است که به نفع هیچ یک از کاربران این حوزه نخواهد بود. همچنین خرید و فروشهای مداوم یا به اصلاح ترید کوتاه مدت نیز مناسب نیست، بلکه بهترین راه برای کسب سود و کاهش ضرر، «ترید میان مدت» است که تنها از طریق «استراتژی کمین» امکانپذیر است.
از آنجایی که فناوری بلاکچین هنوز در ابتدای راه قرار دارد، تنها راه حمایت از آن، استفاده از ارزهای دیجیتال است که با هودل کردن، این امر امکانپذیر نخواهد بود. پس تنها راه پشتیبانی و ترویج این فناوری، استفاده از ارزهای دیجیتال است، نه هودل کردن آن.
سوالات متداول
معیارهای تشخیص پول خوب چیست؟
ارسطو چهار معیار ارزش ذاتی، دوام، قابلیت حمل، تقسیمپذیری و یکسان بودن را برای تشخیص پول خوب بیان میکند.
بهترین استراتژی در بازار ارزهای دیجیتال چیست؟
استراتژی کمین (ترید میان مدت) یکی از بهترین استراتژیها در بازار ارزهای دیجیتال است که بیشترین سود و کمترین ضرر را برای کاربران به همراه خواهد داشت.