تاریخ انتشار: 14 شهریور 1401 | آخرین بهروزرسانی: 3 اسفند 1402
زمان مطالعه:
5 دقیقه
تمامی ایدههای بزرگ در ابتدا مورد تمسخر واقع شده یا حداقل کمارزش تلقی شدهاند. داستان بیت کوین، اولین و مشهورترین ارز دیجیتال و سایر رمزارزها نیز همین روند را طی کردهاند تا امروز که بیتکوین جایگزین پولهای رایج و حتی زیربنای آینده اقتصاد جهانی شده است.
ایده و خلق اولین رمزارز تا اولین معامله این رمزارزها با دو پیتزا تا خبر پرداخت حقوق شهرداران نیویورک براساس این بلاکچینها و خریداری محصولات کمپانی تسلا و بسیاری از پروژههای جذاب و جاهطلبانه دیگر، تاریخچه ارز دیجیتال را میسازد که میخواهیم با هم بیشتر از آن بدانیم و حتی تاریخچه پیدایش ارز دیجیتال را در کشورمان بررسی کنیم؛ پس بههیچوجه ادامه این متن را از دست ندهید!
ایده استفاده از تراکنشی که حریم خصوصی افراد را تضمین کند و به مراکز متمرکز مانند بانکها نیازی نباشد، همواره در ذهن فعالان دنیای تجارت وجود داشته است، اما در اواخر دهه 80 میلادی ایده کریپتوکارنسی بهعنوان ارزی که هر دو ویژگی بالا را دارد، اولین جرقههای امید را زد.
در سال 1995 ارز Digicash که یک رمزنگار آمریکایی آن را ایجاد کرد، اولین گامها را در این راه برداشت که البته معایب و محدودیتهای بسیاری داشت!
درست سه سال بعد نیز نیک سابو با خلق ارزی به نام بیت گلد که بسیاری آن را پیشساز بیتکوین میدانند، توانست کریپتوکارنسی را چند گام به مفهوم امروزیاش نزدیکتر کند؛ درواقع بسیاری از افراد معتقدند که مجموع این دو ایده در عرض سه سال میتواند مفهومی مشابه بیتکوین را بسازد، اما ا ارز بیت گلد نمیتوانست مسئله کپی و جایگذاری ارزهای دیجیتال را بدون تکیه بر نهادی متمرکز برطرف کند؛ از اینرو نتوانست بیش از این در تاریخچه ارز دیجیتال نقش ایفا کند، اما در اکتبر 2008 فردی با نام مستعار ساتوشی ناکاموتو ایده بیتکوین و سیستم نقدی الکترونیکی همتا به همتا را ارائه داد که همه چیز را دگرگون کرد!
آغاز بیتکوین و شکلگیری بازار
در ادامه داستان ارزهای دیجیتال، بهصورت رسمی ناکاموتو پس از خرید Bitcoin.org در آگوست 2008، کار روی پروژه بیتکوین را آغاز کرده و در ژانویه 2009 اولین بلوک شبکه بلاکچین خود را استخراج کرد.
این رمزارز در ماههای نخست ارزش چندان خاصی نداشت و تازه در سال 2010 تقریباً معادل 14 سنت ارزشگذاری شد، اما در ماههای بعد بین ارقام 36 و 29 سنت جابهجا شد و حتی با پرداخت چندین هزار بیتکوین، فردی توانست تنها دو پیتزا خریداری کند!
رمزارزی که در ابتدا چندان ارزشی نداشت، به دلیل ظرفیتها و پتانسیلهای شگفتانگیزش نوید روزهای بسیار روشنی را میداد؛ فوریه 2011 قیمت هر بیتکوین به 1.06 دلار رسید. سپس تا مرز 87 سنت سقوط کرد و تا ماه می، به 8.89 دلار افزایش یافت.
تاریخچه ارز دیجیتال و روند شکلگیری بازار کریپتو بهشدت با بیتکوین درگیر بود و برای ارزیابی درست از Bitcoin نمیتوان شرایط آن در حد فاصل سالهای 2011 تا 2015 را نادیده گرفت. ژوئن سال 2011 با انتشار محبوبیت این رمزارز در فروش آنلاین مواد مخدر، هر واحد به 27 دلار رسید و ارزش در گردش آن به 130 میلیون دلار نزدیک شد، اما سپتامبر همین سال، شاهد افت قیمت تا حدود 4.77 دلار بودیم.
اکتبر 2011 شاهد معرفی لایت کوین بودیم که در جایگاهی بالاتر از Namecoin و دیگران و البته پایینتر از بیتکوین قرار گرفت. Bitcoin در سال 2012 مدام رشد کرد و بنیاد آن، که وظیفه ترویج توسعه و جذب این رمزارز را داشت، تأسیس شد؛ البته نباید از ریپل که یکی از ارزهای دیجیتال جدید در این سال به شمار میرفت، در تاریخچه ارز دیجیتال غافل شد!
سال 2013 قیمت بیتکوین مدام دچار نوسان شد تا اینکه روزی در ماه نوامبر به 755 دلار رسید و در همان روز تا 378 دلار پایین آمد و درست یازده روز بعد، به 1163 دلار افزایش یافت. پس از این رشد چشمگیر روند نزولی قیمت این ارز دیجیتال تا ماهها ادامه یافت تا در ژانویه 2015 به پایینترین حد خود یعنی 152 دلار رسید.
در ادامه تاریخچه پیدایش ارز دیجیتال، باید اشاره کرد که قیمت Bitcoin در ژانویه 2016 به 434 دلار و در ژانویه 2017 به 998 دلار رسید. در جولای 2017 ارتقا سیستم نرمافزاری موجب شد تا این ارز تنها یک ماه بعد، 2700 دلار و تا دسامبر، کمی کمتر از 20000 دلار ارزشگذاری شود.
در همین زمان پروژه جدیدی به نام اتریوم در حوزه کریپتوکارنسی غوغایی به پا کرد و ضمن ایجاد قراردادهای هوشمندو بیش از 200000 پروژه دیگر، جایگاه دوم را در میان رمزارزها به خود اختصاص داد. گفتنی است این پروژهها همگی از شبکه بلاک چیناتریوماستفاده کرده و اهداف خاص خود را دنبال میکنند و در حال حاضر شبکههای بلاکچین دیگری از جمله کاردانو یا تزوس نیز وجود دارند که با اتریوم رقابت میکنند.
همواره در اوج ماندن سختتر از به اوج رسیدن است و بیتکوین و اتریوم نیز به دلایل مختلفی چون مقررات و نگرانیهای مالی و امنیتی و حملات هکری و… نتوانستند روند صعودی خود را ادامه دهند و ارزش آنها تا پایان سال 2018 به میزان چشمگیری افت کرد؛ بهعنوان مثال قیمت هر واحد بیتکوین تا مرز 3700 دلار سقوط کرد.
تاریخچه ارز دیجیتال پر است از فراز و نشیب و همانگونه که این رمزارزها پس از سال 2018 تا 2022 به رشد فوقالعاده خود ادامه دادند و اکنون شاهد افتی چشمگیر و همهجانبه در بازار هستیم، اما به دلیل پتانسیلها و ظرفیتهای بالای این بازار، احتمالاً این روند صعودی در آینده هم تکرار خواهد شد.
تاریخچه ارز دیجیتال در ایران
پس از مرور تاریخچه ارز دیجیتال، بد نیست درباره تاریخچه ورود این مفهوم تازه به ایران نیز بحث کنیم. مفهومی که از همان ابتدا هم مبهمبودن قوانین مربوط و مسئله ماینینگ، چالشهای بزرگی را برای آن ایجاد کرد.
فرایند ماینینگ یا استخراج رمزارزها در ایران تا سال 97 چه با کامپیوتر و چه دستگاههای مخصوص کم و بیش انجام میشد تا اینکه در این سال دولت استخراج رمزارزها را بهعنوان یک صنعت پذیرفت و این روند رونقی دوچندان یافت، اما در سال 98 به دلایل مختلفی فرایند ماینینگ ممنوع و دستگاههای ماینینگ قاچاق اعلام شده و ماینرها نیز با محدودیتهای بسیاری مواجه شدند، اما در ادامه تاریخچه پیدایش ارز دیجیتال در ایران چگونه بود؟
اردیبهشت 97 معامله بیتکوین توسط بانک مرکزی ممنوع شد.
مردادماه و مهرماه سال 98 آییننامه استخراج و تعرفه برق مصرفی آن ارائه و در خرداد 99 فرایند استخراج قانونی اعلام شد.
از پیوند بلاکچین و هوش مصنوعی، به پول میرسیم؟
جوابت تو شماره ۱۴ ماهنامه دامیننسه!
گفتار پایانی!
فناوری بلاکچین تقریباً در هر بخشی از زندگی و تجارت ما قابل استفاده بوده و از آنجا که بازار با افزایش دانش پایدارتر میشود، میتوان به آینده آن بهشدت امیدوار بود، اما آنچه میتواند به ما در انتخابهای درست و تصمیمهای آگاهانه کمک کند، مطالعه و شناخت تاریخچه ارز دیجیتال است، یک تاریخ پر فراز و نشیب! داستان ارزهای دیجیتال با معرفی بیتکوین و معامله با پیتزا شروع شد و به شکلگیری بازار کریپتو و رشد و توسعه شبکههای بلاکچین رسید؛ داستانی که بیشک در آینده بیشتر از آن خواهید شنید!
سوالات متداول
تاریخچه پیدایش بیتکوین به چه صورت بوده است؟
ناکاموتو پس از خرید Bitcoin.org در آگوست 2008، کار روی پروژه بیتکوین را آغاز کرده و در ژانویه 2009 اولین بلوک شبکه بلاکچین خود را استخراج کرد. این رمزارز در ماههای نخست ارزش چندان خاصی نداشت و تازه در سال 2010 تقریباً معادل 14 سنت ارزشگذاری شده و در ماههای بعد بین ارقام 36 و 29 سنت جابهجا شد.
مهمترین اتفاقات در تاریخچه ارز دیجیتال در ایران کدامها بودهاند؟
در سال 97 دولت استخراج رمزارزها را بهعنوان یک صنعت پذیرفت، اما در سال 98 به دلایل مختلفی فرایند ماینینگ ممنوع و دستگاههای ماینینگ قاچاق اعلام شده و ماینرها نیز با محدودیتهای بسیاری مواجه شدند. اردیبهشت 97 معامله بیتکوین توسط بانک مرکزی ممنوع شد. مردادماه و مهرماه سال 98 آییننامه استخراج و تعرفه برق مصرفی آن ارائه و در خرداد 99 فرایند استخراج قانونی اعلام شد.
تیم محتوا بیتپین
تدوین و بررسی مطالب حوزه کریپتو و خلق مقالات کاربردی در حوزه ارزهای دیجیتال.