سبد سرمایه گذاری 2025

صندوق شاخص کریپتویی چیست؟ چه تفاوتی با صندوق شاخص سنتی دارد؟

تاریخ: 9 اردیبهشت 1402
زمان مطالعه:  5 دقیقه
صندوق شاخص کریپتویی

شاید در دنیای کریپتوکارنسی و با وجود تعداد زیاد ارزهای دیجیتال که روز‌به‌روز هم به تعداد آن‌ها اضافه می‌شود، انتخاب رمزارزی مناسب برای سرمایه‌گذاری، یکی از دشوارترین مراحل باشد. صندوق شاخص کریپتویی یا صندوق شاخص ارز دیجیتال ابزاری برای کاهش ریسک سرمایه‌گذاری در این بازار است که مانند کاتالیزوری در میان این همه ارز دیجیتال عمل می‌کند.

صندوق شاخص کریپتویی

درک مفهوم صندوق شاخص کریپتویی (Cryptocurrency Index Fund) به سادگی درک سازو‌کار صندوق شاخص بازارهای سنتی است؛ صندوق شاخص بازارهای سنتی، ابزاری برای ردیابی عملکرد یک شاخص در بازار سنتی خاصی طراحی شده و صندوق شاخص کریپتویی هم همین کار را در بازار ارزهای دیجیتال انجام می‌دهد، تنها کافی است برای سهام شرکتی، ارزهای دیجیتال را جایگزین دارایی‌های سنتی کنیم. پیش‌تر در بیت پین درباره‌ی یکی از این شاخص‌ها، یعنی شاخص ترس و طمع و صندوق‌ های قابل معامله (ETF) توضیح داده‌ایم، حال در این مقاله قصد داریم شما را با صندوق شاخص کریپتویی آشنا کنیم و تفاوت آن‌ را با صندوق شاخص سنتی توضیح دهیم.

درک مفهوم صندوق شاخص کریپتویی

درک مفهوم صندوق شاخص کریپتو یا صندوق شاخص ارز دیجیتال مستلزم آشنایی با شاخص‌های بازار است. به طور خلاصه، شاخص بازار راهی برای استفاده از داده‌ها برای ردیابی و اندازه‌گیری عملکرد بازار سهام، یا گروه مشخصی از شرکت‌ها و سهام مرتبط با آن‌ها است. درک مفهوم یک صندوق شاخص کریپتویی به سادگی درک یک صندوق شاخص سنتی است، که به جای سهام شرکت، ارز دیجیتال را جایگزین دارایی‌های اساسی می‌کند. با این حال، صندوق‌های شاخص کریپتو هنوز یک طرح در حال توسعه و جدید هستند و در حال حاضر تعداد بسیار کمی از آنها در دسترس هستند.

صندوق شاخص سنتی چیست؟

قبل از اینکه درباره‌ی صندوق‌ شاخص کریپتو توضیح دهیم، بهتر است ابتدا درکی اساسی از صندوق‌های شاخص سنتی داشته باشیم. صندوق شاخص، ابزاری برای ردیابی سبدی مشخص از دارایی‌های سنتی است که معمولاً به عنوان نوعی از صندوق سرمایه‌گذاری مشترک (Mutual Fund) توصیف می‌شود و ساختاری برای مطابقت با ترکیب و عملکرد یک شاخص بازار مالی خاص، مانند S&P 500 یا Dow Jones Industrial Average (داوجونز) ارائه می‌دهد.

صندوق سرمایه‌گذاری مشترک و شاخص بازار مالی چیست؟

صندوق سرمایه‌گذاری مشترک یا Mutual Fund، ابزاری مالی برای افراد است تا پول خود را با هم در یک صندوق مدیریت‌شده جمع کرده و سپس با سرمایه‌گذاری در دارایی‌هایی مانند سهام و اوراق قرضه، همه با هم، سود کسب کنند؛ سبد صندوق سرمایه‌گذاری مشترک برای تطبیق اهداف سرمایه‌گذاری مشخصی که توسط صندوق و مدیر آن ایجاد شده، تنظیم می‌شود.

  • شاخص بازار، راهی برای استفاده از داده‌ها و ردیابی و اندازه‌گیری عملکرد یک بازار سهام یا بخشی از بازار سهام است. S&P 500، داوجونز (Dow Jones Industrial Average) و FTSE 100 همگی نمونه‌هایی از شاخص‌های بازار هستند. 
  • S&P 500 عملکرد سهام ۵۰۰ شرکت بزرگ و مهم تجاری در ایالات متحده را دنبال می‌کند.
  • میانگین صنعتی داوجونز (Dow Jones Industrial Average)، عملکرد سهام ۳۰ شرکت برجسته و فهرست‌شده در ایالات متحده را دنبال می‌کند.
  • FTSE 100 عملکرد سهام ۱۰۰ شرکت بزرگ را بر اساس ارزش بازار در بورس اوراق بهادار لندن دنبال می‌کند.

در کل می‌توان گفت که یک صندوق شاخص، سبد سرمایه‌گذاری برای دنبال کردن ترکیبی از شاخصی مشخص در بازار (که توسط صندوق تعیین شده است) تنظیم می‌شود. هدف صندوق صرفاً مطابقت با عملکرد شاخص بازار به عنوان جزئی از کل است. لازم به ذکر است که پورتفولیو صندوق سرمایه‌گذاری مشترک توسط مدیر صندوق، بر اساس دیدگاه‌های او در مورد سرمایه‌گذاری فعال در بازار و با هدف سودآوری بیشتر از بازار طراحی می‌شود.

از نسل Z تا NFT و تحلیل دوج‌کوین در شماره جدید دامیننس

دامیننس ۱۵، همین حالا دریافت کن!

    مزایا و معایب صندوق‌های شاخص سنتی

    صندوق‌های شاخص سنتی به عنوان یک استراتژی سرمایه‌گذاری غیرفعال (Passive Investment) شناخته می‌شوند که بازدهی را در راستای بازار سهام ارائه می‌دهند. هدف از ایجاد این صندوق‌ها، دنبال کردن و در نهایت غلبه بر حرکات بازار نیست، بلکه صرفاً الگو‌برداری از تکرار حرکات شاخص بازار به هدف سودآوری از بازار سهام است؛ مطالعات نشان می‌دهد که صندوق‌های غیرفعال در بلندمدت عملکرد بهتری نسبت به صندوق‌های فعال دارند.

    صندوق شاخص سنتی و صندوق مشترک

    به این ترتیب، یکی از مزیت‌های اصلی صندوق‌های شاخص این است که در مقایسه با صندوق‌هایی که به طور فعال مدیریت می‌شوند، نتایج بلندمدت بهتری ارائه می‌دهند. به عنوان مثال، بازده سالانه S&P 500 از سال ۱۹۵۷ (زمانی که این شاخص برای اولین بار برای پوشش ۵۰۰ سهام گسترش یافت) تا پایان سال ۲۰۲۱، برابر با ۱۱٫۸۸ درصد بود.

    یک صندوق شاخص، پرتفولیوهای سرمایه‌گذاری را نیز متنوع می‌کند؛ چرا که اساساً از بخش‌های کوچکی از تعداد زیادی شرکت در شاخص تشکیل شده است. این بدان معناست که سرمایه‌گذاری شما متکی به موفقیت یک شرکت نیست و عملکرد کل شاخص را به طور کلی دنبال می‌کند؛ یک صندوق شاخص، دید گسترده‌تری از بازار در اختیار سرمایه‌گذار می‌دهد.

    علاوه بر این، از آنجایی که یک صندوق شاخص ترکیب شاخص ردیابی‌شده را تکرار می‌کند، ترکیب پرتفولیو به ندرت نیاز به تغییر پیدا کرده و در نتیجه علاوه بر کاهش هزینه‌های عملیاتی و معاملاتی، کارمزدها را نیز کاهش می‌دهد.

    نکته منفی در مورد صندوق‌های شاخص سنتی این است که این صندوق‌ها، انعطاف‌پذیری بسیار کمی دارند. یک صندوق با مدیریت فعال (برخلاف صندوق‌های شاخص سنتی)، می‌تواند سهام با عملکرد ضعیف را از سبد خود کم کند و با مدیریت خوب، سود بهتری از بازار به دست آورد. اگر شاخص کاهش یابد، یک صندوق شاخص نیز زیان‌ده خواهد بود، در حالی که یک صندوق با مدیریت فعال همچنان می‌تواند در طول رکود سوددهی داشته باشد.

    صندوق شاخص کریپتویی چیست؟

    بسیاری از پیشرفت‌ها در دنیای ارزهای دیجیتال را می‌توان به‌عنوان ارتقا در حوزه Web3 در بازارها و محصولات سنتی مشاهده کرد و صندوق شاخص کریپتویی نیز از این قاعده مستثنی نیستند. این صندوق‌ها به سادگی از ایده و ساختار یک صندوق شاخص سنتی استفاده می‌کنند و به جای سهام و اوراق قرضه شرکت، دارایی‌ها را با توکن‌های ارزهای دیجیتال جایگزین می‌کنند. برای مثال، یک صندوق شاخص S&P 500 پول جمع‌آوری‌شده را در سبدی از سهام ۵۰۰ شرکت نماینده، سرمایه‌گذاری می‌کند، اما یک صندوق شاخص کریپتویی، پول را در سبدی از کریپتوهای مختلف سرمایه‌گذاری می‌کند.

    به عبارت ساده‌تر، صندوق شاخص کریپتویی، وسیله‌ای سرمایه‌گذاری در یک صندوق سرمایه‌گذاری است و به کمک آن می‌توانید سرمایه خود را در شاخص خاصی از ارزهای دیجیتال سرمایه‌گذاری کنید. با انجام این کار، صندوق شاخص کریپتویی دسترسی به یک سبد متنوع از دارایی‌های دیجیتال را بدون نیاز به خرید هر توکن در صندوق، به صورت جداگانه فراهم می‌کند.

    صندوق شاخص کریپتو چه تفاوتی با صندوق شاخص سنتی دارد؟

    تفاوت اصلی بین صندوق شاخص سنتی و صندوق شاخص کریپتویی، نوع دارایی‌های سرمایه‌گذاری‌ شده در آن‌ها است. تفاوت اصلی دیگر این است که بازارهای کریپتو می‌توانند نوسانات بیشتری را نسبت به بازارهای سنتی تجربه کنند؛ نتیجه این است که صندوق‌های شاخص کریپتویی ممکن است با تغییرات قیمت بیشتری نسبت به صندوق‌های شاخص سنتی همراه باشند. بنابراین شخصی که در یک صندوق شاخص کریپتویی سرمایه‌گذاری می‌کند، می‌تواند سود بیشتری کسب کند، اما هم‌زمان ممکن است ضررهای بیشتری را نیز متحمل شود.

    صندوق شاحض کریپتوییجدای از ریسک‌ها و پاداش‌های بالقوه‌ی بیشتر، تفاوت دیگری که بین صندوق‌های شاخص سنتی و صندوق‌های شاخص ارزهای دیجیتال قابل ذکر است، تعداد محصولات موجود و سهولت دسترسی اولیه برای مصرف‌کنندگان است. صدها، اگر نه هزاران، صندوق شاخص سنتی موجود است که انواع شاخص‌های مختلف بازار را ردیابی می‌کند. با این حال، صندوق‌ شاخص کریپتویی هنوز برنامه‌ای در حال توسعه و نسبتاً جدید بوده و در حال حاضر تعداد بسیار کمی از آن در دسترس عموم قرار دارد.

    گفتار پایانی

    بازار کریپتو در حال حاضر در مسیر توسعه و بلوغ قرار دارد و احتمال می‌رود که در آینده‌ای نزدیک شاهد ایجاد تعداد بیشتری صندوق‌ شاخص کریپتو به عنوان فرصت‌های سرمایه‌گذاری برای کاربران عادی باشیم. این صندوق‌ها در معاملات سنتی محبوب بوده و برای طیف گسترده‌ای از معامله‌گران مناسب هستند. کریپتو همچنان به قله‌های جدید دست می‌یابد و کاربران جدید را جذب می‌کند، بنابراین کسانی که ایده معامله با صندوق‌های شاخص را دوست دارند، احتمالاً برای رایج‌تر شدن صندوق‌های مبتنی بر کریپتو تلاش می‌کنند.

    شبنم توایی

    شبنم توایی

    علاقه زیادی به حوزه فناوری و فین تک دارم، درباره ارزهای دیجیتال، بلاک چین، هوش مصنوعی، وب ۳ و سایر موضوعات مرتبط با فناوری می‌نویسمو تحقیق می‌کنم. عاشق سفر و عکاسی هستمو اوقات فراغتم را با کشف جاذبه‌ها و ثبت لحظات زیبا سپری می‌کنم. بزرگترین هدفم تو زندگی یاد گرفتنه و لذت می‌برم از اینکه یادگرفته‌هامو دانش و تجربه‌ام را با دیگران به اشتراک بگذارم و از اونها هم یاد بگیرم.

    مطالب نویسنده
    اشتراک گذاری:

    مطالب مشابه

    تریدفای (TradFi) و نقش آن در دنیای ارزهای دیجیتال

    شاید کلمه تریدفای یا TradFi برایتان کمی ناآشنا باشد؛ اما در...

    میم کوین چیست؟ راهنمای کامل آشنایی و سرمایه‌گذاری در دنیای میم‌ها

    آیا تا‌به‌حال فکر کرده‌اید که یک شوخی ساده اینترنتی...

    آموزش خرید ارز دیجیتال به زبان ساده!

    آموزش خرید ارزهای دیجیتال، از معدود موارد مهمی است که تمامی...

    دیدگاه‌ها 4 دیدگاه
    در پاسخ به دیدگاه کاربر
    1. عباس بخشی
      عباس بخشی | 12 اردیبهشت 1402

      باسلام من قبلاثبت نام کردم وازکددومرحله ای استفاده میکردم به دلایلی گوشیم روفلش کردم حالاکلیدورودبه لوکیشن authenticatorروندارم چه جوری واردحسابم شوم

      • مهران بابایی
        مهران بابایی | 13 اردیبهشت 1402

        سلام وقت شما بخیر عباس عزیز
        باید با پشتیبانی آنلاین سایت هماهنگ کنید و این مورد رو اعلام کنید و ببینید که آیا امکانش هست که حسابتون رو بازیابی کنید.
        موفق باشید

    2. علی شیخ
      علی شیخ | 11 اردیبهشت 1402

      سلام داشتم واریزمیکردم نت قطع شد پول ازحسابم کم شدولی توی کیف پول قرارنگرفت وخرید هم نکردم

      • متینه ممتاز
        متینه ممتاز | 12 اردیبهشت 1402

        سلام علی عزیز
        نگران نباشید. با پشتیبانی آنلاین بیت پین در ارتباط باشید.
        اگر هم نتونستید با چت آنلاین مشکلتون رو برطرف کنید، با شماره ۰۱۳۹۱۰۳۳۳۳۳ تماس بگیرید.
        امیدوارم مشکلتون به زودی برطرف بشه.
        موفق و پرسود باشید.