بک رانینگ چیست؟ هر آنچه باید درباره Back Running بدانید

تاریخ انتشار: 8 آذر 1402 | آخرین به‌روزرسانی: 11 آذر 1402
زمان مطالعه:  5 دقیقه
بک رانینگ

بک رانینگ، نوعی حمله در شبکه‌های مالی غیرمتمرکز (DeFi) است که در آن، مهاجم از اطلاعات مربوط به تراکنشی خاص برای کسب سود استفاده می‌کند.

شبکه‌های مالی غیرمتمرکز (DeFi)، در سال‌های اخیر، به‌سرعت رشد کرده‌اند و به یکی از پرطرف‌دارترین حوزه‌های فناوری مالی تبدیل شده‌اند. این شبکه‌ها، مزایای زیادی نسبت به سیستم‌های مالی متمرکز دارند، اما درعین‌حال، با خطرات و چالش‌هایی نیز روبرو هستند. یکی از این خطرات، حمله بک رانینگ (Back Running) است که می‌تواند منجر به ضررهای مالی قابل‌توجهی برای کاربران شبکه‌های دیفای (DeFi) شود. در این مقاله از بیت پین، قصد داریم به بررسی حمله بک رانینگ بپردازیم و انواع و نحوه عملکرد آن را توضیح دهیم.

بک رانینگ چیست؟

بک رانینگ (Back Running)، نوع خاصی از MEV (حداکثر ارزش قابل استخراج) است که باعث می‌شود برخی از تریدرها فرصت‌های سود بالقوه معاملات خود را از دست بدهند. در عمل، بک رانینگ شامل اجرای استراتژیک تراکنشی بلافاصله پس از تراکنش دیگری باارزش بالا است؛ با انجام این کار، تراکنش برگشتی از فرصت آربیتراژ باقی‌مانده از تأثیر قیمت تراکنش اولیه استفاده می‌کند. اما آنچه گفتیم، به چه معنی است؟

حمله بک رانینگ چیست

حمله بک رانینگ شامل استفاده تاکتیکی از اطلاعات موجود در میم پول اتریوم، منطقه نگهداری تمام تراکنش‌های معلق، برای انجام معامله بلافاصله پس از معامله‌ انجام‌شده باارزش بالا، به‌منظور کسب سود است. از بین سه نوع MEV موجود، یعنی فرانت رانینگ، حملات ساندویچی و بک رانینگ، سومی شاید کمترین ضرر را داشته باشد. در واقع، بک رانینگ تنها زمانی برای کاربر خیلی مضر است که با حمله‌ای از نوع فرانت رانینگ ترکیب شود، که منجر به بدترین نوع MEV، یعنی حمله ساندویچی می‌شود.

در حمله فرانت رانینگ، شما در جریان هستید که فردی می‌خواهد رمزارزی را بخرد و دقیقاً قبل از او، آن را خریده و به قیمت بالاتری به فروش می‌رسانید. ازآنجایی‌که ماینرها، تراکنش‌ها با کارمزد‌های بالاتر را سریع‌تر تأیید می‌کنند، رمزارز موردنظر نصیب بالاترین قیمت پیشنهادی می‌‌شود. تراکنش‌هایی که قیمت پایین‌تری دارند هم حذف شده یا به برای فروشنده‌شان با ضرر همراه هستند؛ پس تعداد تراکنش‌های فرانت رانینگ در شبکه محدود است.  در بک رانینگ شما تراکنش موردنظر خود را درست بعد خرید رمزارز دلخواهتان توسط فردی دیگر انجام می‌دهید؛ اما این موضوع چه نفعی برایتان دارد؟ برای بررسی این موضوع، لازم است تا با مفهومی به نام منحنی‌ اتصال آشنا شوید:

دانلود هشتمین ماهنامه دامیننس

ارزیابی جامع تاثیر زیست‌محیطی بیت کوین

    منحنی اتصال چیست؟

    منحنی اتصال (Bonding Curve)، منحنی ریاضی است که رابطه بین قیمت و عرضه یک دارایی معین را تعریف می‌کند. فرض کنید تعدادی محدود از دارایی مشخصی وجود دارد و با هر بار خرید آن دارایی، میزان عرضه در گردشش کاهش پیدا می‌کند. در چنین شرایطی، قیمت آن دارایی در اثر تورم ایجاد شده، افزایش پیدا می‌کند و نفر بعدی که می‌خواهد آن دارایی را بخرد، باید قیمت بیشتری برای هر واحد از آن بپردازد.

    منحنی اتصال چیست

    اگر دو رمزارز A و B را در نظر بگیریم و فردی تصمیم بگیرد تا رمزارز A خود را فروخته و رمزارز B را خریداری کند، ارزش رمزارز A کاهش‌یافته و رمزارز B ارزشمندتر می‌شود؛ در ابن حالت می‌گوییم که منحنی اتصال جابه‌جا شده و ارزی که خرید با آن انجام شده کم‌ارزش‌تر می‌شود. در چنین شرایطی اگر فردی با سوءاستفاده از این تغییر در تعادل، رمزارز ارزان‌تر شده را خریداری کرده و در پلتفرم دیگری با قیمتی بیش از قیمت خرید خود به فروش برساند (آربیتراژ)‌ حمله بک رانینگ انجام داده است.

    رایج‌ترین عاملان بک‌ رانینگ، ربات‌های MEV هستند که برای نظارت بر تراکنش‌های معلق اتریوم برنامه‌ریزی شده‌اند؛ این ربات‌ها معاملات استراتژیک را مستقیماً در صف و پس از انجام معاملات موجود قرار می‌دهند تا از تغییرات قیمتی سودآوری داشته باشند. چنین فرایندی از مکانیسم‌های بازارسازان خودکار (AMM) بهره می‌برد. هر زمان که معامله‌ای بزرگ انجام می‌شود، تعادل در استخرهای نقدینگی به‌هم‌ریخته، قیمت دارایی فروخته شده کاهش و قیمت دارایی خریداری شده افزایش می‌یابد. این به‌هم‌ریختن تعادل قیمتی، آربیتراژی را ایجاد می‌کند که ربات‌های MEV با انجام معامله‌های بعدی و حمله بک رانینگ، از آن بهره برده و سود کسب می‌کنند.

    انواع بک رانینگ 

    همان‌طور که گفتیم، بک رانینگ یکی از روش‌های کسب سود در بازار ارزهای دیجیتال است که در آن فردی تراکنشی را بلافاصله بعد از تراکنش فرد دیگر انجام می‌دهد تا از تغییر قیمتی دارایی‌ها بهره ببرد. بک رانینگ به سه شکل مختلف انجام می‌شود:

    • سفارش‌گذاری بعد از یک تراکنش فروش: در این حالت فردی دارایی‌ای را که در صرافی فروخته شده، خریداری کرده و در صرافی دیگری با قیمت بالاتر می‌فروشد.
    • ثبت سفارش بعد از لیکوئید شدن قرارداد: در این حالت فردی که از لیکوئید شدن قراردادی باخبر می‌شود که نیاز به وثیقه‌گذاری دارد و سعی می‌کند تا وثیقه‌های آن قرارداد را با قیمت پایین‌تری خریداری کند.
    • مدل ری بیس (Rebase): در این حالت فردی از تغییر موجودی کیف پول و عرضه در گردش توکنی معین که با تغییر قیمت همراه است، استفاده می‌کند و توکن‌هایی را که ارزششان تغییر کرده، خریداری کرده یا به فروش می‌رساند.

    معایب بک رانینگ (Back Running) چیست؟

    حمله بک رانینگ (Back Running) می‌تواند معایب و مشکلاتی را برای صنعت بلاک چین به همراه داشته باشد. برخی از این معایب عبارت‌اند از:

    • بک رانینگ می‌تواند باعث شود که قیمت دارایی‌های دیجیتال ناپایدار و نامتعادل شود؛ چرا که تقاضا و عرضه دارایی‌ها را به طور مصنوعی تغییر داده و می‌تواند منجر به ایجاد حباب‌ و ریزش‌های قیمتی شود.
    • بک رانینگ می‌تواند باعث شود که کاربران اعتماد خود را به صرافی‌های غیرمتمرکز و پلتفرم‌های دیفای از دست بدهند؛ چرا که این صرافی‌ها و پلتفرم‌ها در نتیجه حمله بک رانینگ، دیگر قادر به ارائه خدمات عادلانه و شفاف نیستند و ممکن است تحت‌تأثیر افرادی قرار بگیرند که از اطلاعات نامتقارن و تاخیرهای شبکه بهره می‌برند.
    • بک رانینگ می‌تواند باعث شود که شبکه‌های بلاک چینی شلوغ و گران شوند؛ چرا که تعداد تراکنش‌های در انتظار تأیید افزایش پیدا کرده و سرعت و کارایی شبکه را تحت‌تأثیر قرار داده و گس فی را افزایش می‌دهد.

    تفاوت بک رانینگ و فرانت رانینگ

    بک رانینگ و فرانت رانینگ دو نوع حمله مالی هستند که در بازارهای ارزهای دیجیتال و بلاک چین رخ می‌دهند. این دو حمله از اطلاعات نامتقارن و تاخیرهای شبکه بهره می‌برند تا سود غیرقانونی کسب کنند. تفاوت اصلی بین بک رانینگ و فرانت رانینگ در زمان انجام تراکنش‌ها است. در فرانت رانینگ، مهاجم تراکنشی را قبل از تراکنش هدف انجام می‌دهد تا از تغییر قیمت دارایی‌ها سود ببرد. در بک رانینگ، مهاجم تراکنشی را بعد از تراکنش هدف انجام می‌دهد تا از تغییر منحنی اتصال دارایی‌ها سود ببرد.

    بک رانینگ (Back Running) فرانت رانینگ (Front Running)
    مهاجم تراکنشی را بعد از تراکنش هدف انجام می‌دهد. مهاجم تراکنشی را قبل از تراکنش هدف انجام می‌دهد.
    مهاجم از تغییر منحنی اتصال دارایی‌ها سود می‌برد. مهاجم از تغییر قیمت دارایی‌ها سود می‌برد.
    مهاجم به سه شکل مختلف بک رانینگ انجام می‌دهد: سفارش‌گذاری بعد از یک تراکنش فروش، ثبت سفارش بعد از لیکوئید شدن یک قرارداد و مدل ری بیس مهاجم به دو شکل مختلف فرانت رانینگ انجام می‌دهد: فرانت رانینگ معمولی و فرانت رانینگ پیشرفته

    گفتار پایانی

    در این مقاله، با مفهوم بک رانینگ اتک، انواع و معایب آن، آشنا شدیم. بک رانینگ یکی از روش‌های کسب سود در بازار ارزهای دیجیتال است که از اطلاعات نامتقارن و تاخیرهای شبکه بهره می‌برد. این نوع حمله MEV می‌تواند صنعت بلاک چین را تحت‌تأثیر قرار داده و کاربران را به حوزه دیفای بی‌اعتماد کند.

     

    شبنم توایی

    شبنم توایی

    علاقه زیادی به حوزه فناوری و فین تک دارم، درباره ارزهای دیجیتال، بلاک چین، هوش مصنوعی، وب ۳ و سایر موضوعات مرتبط با فناوری می‌نویسمو تحقیق می‌کنم. عاشق سفر و عکاسی هستمو اوقات فراغتم را با کشف جاذبه‌ها و ثبت لحظات زیبا سپری می‌کنم. بزرگترین هدفم تو زندگی یاد گرفتنه و لذت می‌برم از اینکه یادگرفته‌هامو دانش و تجربه‌ام را با دیگران به اشتراک بگذارم و از اونها هم یاد بگیرم.

    مطالب نویسنده
    اشتراک گذاری:

    مطالب مشابه

    اثر دومینو در کریپتو؛ تاثیر زنجیره‌وار ارزهای دیجیتال بر روی یکدیگر

    بازار کریپتو اغلب مانند یک اتاق پژواک عمل می‌کند، صدای موفقی ...

    سود مرکب چیست؟ آشنایی با فرمول و نحوه محاسبه سود مرکب

    سود مرکب، از پرتکرارترین مفاهیم در بازارهای مالی برای سرمایه ...

    تئوری میلک شیک دلار؛ نوشیدنی که اقتصاد جهان را تغییر می‌دهد

    ممکن است در مصاحبه های توییتر یا پادکست درباره تئوری میلک شی ...

    دیدگاه‌ها
    در پاسخ به دیدگاه کاربر