بازارهای مالی برای سرمایه گذاری بسترهای مناسبی را جهت حفظ ارزش پول و همچنین افزایش درآمد و سرمایه فراهم میکنند.
در دنیای پرشتاب و پویای امروز، سرمایه گذاری به امری ضروری برای حفظ و ارتقای سطح زندگی تبدیل شده است. با افزایش تنوع ابزارها و روشهای سرمایهگذاری، انتخاب مسیری مناسب و پرسود، چالشی مهم برای افراد با سطوح مختلف دانش و تجربه مالی بهحساب میآید؛ اما کدام روش سرمایهگذاری بهترین گزینه است؟ بهترین بازار مالی سرمایه گذاری چیست؟ اینها سوالاتی هستند که در ذهن اغلب افراد علاقهمند به سرمایه گذاری، بالا و پایین میشود. با ما همراه باشید تا شما را با بازارهای مالی برای سرمایه گذاری و مزایا و معایب هر یک آشنا کنیم.
بازارهای مالی با تخصیص منابع و ایجاد نقدینگی برای کسبوکارها و کارآفرینان، نقش کلیدی در تسهیل عملکرد روان اقتصادهای سرمایهداری ایفا میکنند. این بازارها، معامله داراییهای مالی را برای خریداران و فروشندگان آسان کرده و بازدهی خوبی برای سرمایهگذاران ایجاد میکنند.
بیایید در ادامه بازارهای مالی برای سرمایه گذاری را معرفی کنیم.
سرمایه گذاری در بازار فارکس
بازار فارکس طی سالهای اخیر رشد چشمگیری داشته و جایگاه خود را بهعنوان پرمعاملهترین بازار مالی جهان تثبیت کرده است. در واقع، این بازار که با نام «FX» هم شناخته میشود، بزرگترین بازار مالی غیرمتمرکز جهان است که در آن، ارزهای کشورهای مختلف مبادله میشوند. نرخ ارزها هر لحظه در حال تغییر بوده و به همین خاطر این بازار دائماً در حال نوسان است.
معاملهگران فارکس به امید فروش ارز با قیمت بالاتر در آینده، اقدام به خرید ارز میکنند. برای مثال، تریدری ین ژاپن را با قیمت x میخرد و چند ساعت یا چند روز بعد با قیمت بالاتری میفروشد و به ارز دیگری تبدیل میکند.
علاقه به بازار فارکس بهقدری زیاد است که طبق گزارشات سال ۲۰۱۹، گردش مالی روزانه در بازار فارکس به طور متوسط بیش از ۶.۶ تریلیون دلار است! این رقم را با سال ۲۰۰۱ که میانگین گردش روزانه بازار فارکس کمتر از ۱.۵ تریلیون دلار در روز بود، مقایسه کنید. چند عامل کلیدی در این روند مؤثر بوده است:
رشد تجارت بینالمللی: با افزایش تجارت بین کشورها، تقاضا برای تبدیل ارز نیز بالا رفته است.
کامپیوترهای پیشرفته: رایانههای قدرتمند امکان تحلیل سریعتر و دقیقتر بازار فارکس را فراهم کردهاند.
دسترسی آسانتر به بازارهای مالی: کارگزاریهای آنلاین باعث شدهاند تا افراد بیشتری بتوانند بهراحتی وارد بازار فارکس شوند.
ابزارهای معاملاتی بیشتر و دسترسی بهتر به اطلاعات: نرمافزارهای تحلیل تکنیکال و دسترسی به اخبار اقتصادی به معاملهگران کمک میکند تا تصمیمات آگاهانهتری بگیرند.
بازار فارکس به دلیل ساعات کاری طولانی (۲۴ ساعته در ۵ روز هفته) موردعلاقه معاملهگرانی است که به دنبال فرصتهای معاملاتی کوتاهمدت و میانمدت هستند.
مزایای بازار فارکس
یکی از بزرگترین مزایای معامله در بازار فارکس، نبود محدودیت و انعطافپذیری ذاتی آن است. حجم معاملات در این بازار بسیار زیاد بوده و بازار تقریباً بهصورت ۲۴ ساعته و ۵ روز هفته باز است. این موضوع باعث میشود افرادی که شغل تماموقت دارند هم بتوانند برخلاف بازار سهام، در شب یا آخر هفته به معامله بپردازند.
در بازار فارکس، گزینههای متنوعی برای تریدرها وجود دارد. صدها جفتارز مختلف و انواع قراردادها مانند قراردادهای فیوچرز و اسپات در دسترس است. هزینههای تراکنش در مقایسه با سایر بازارها بهطورکلی بسیار پایین است و میزان اهرم مجاز در این بازار، از بالاترین سطوح در بین تمامی بازارهای مالی برخوردار است که میتواند سود (و همچنین زیان) را افزایش دهد.
از نسل Z تا NFT و تحلیل دوجکوین در شماره جدید دامیننس
دامیننس ۱۵، همین حالا دریافت کن!
معایب بازار
با اینکه میزان اهرم مجاز در بازار فارکس را بهعنوان سود معرفی کردیم، درعینحال این ویژگی میتواند خطرات اهرمی را به همراه داشته باشد. معاملات فارکس اهرمهای بسیار زیادی را ارائه میدهد. اهرم مجاز در بازار فارکس ۲۰ تا ۳۰ برابر است و میتواند بازدهی خوبی را به دنبال داشته باشد، اما درعینحال میتواند خبر از زیانهای بزرگی هم بدهد.
اینکه بازار فارکس تقریباً بهصورت ۲۴ ساعته فعالیت میکند، اگرچه برای برخی یک مزیت است، به این معنی هم هست که برخی از معاملهگران به استفاده از الگوریتمها یا برنامههای معاملاتی برای محافظت از سرمایهگذاری خود در زمانهایی که حضور ندارند، نیاز دارند. این موضوع ریسک عملیاتی را افزایش داده و میتواند باعث بالا رفتن هزینهها شود.
یکی دیگر از معایب اصلی، ریسک طرف مقابل (Counterparty Risk) است. باتوجهبه ماهیت بینالمللی و دائماً در حال فعالیت بازار فارکس، تنظیمگری این بازار دشوار است. فعالیت تقریباً دائمی بازار به این معنی است که رویدادهای جهانی میتوانند تقریباً بلافاصله بر معاملات تأثیر بگذارند. همچنین، ازآنجاییکه هیچ بورس مرکزیای وجود ندارد که معاملهای را تضمین کند، ریسک نکول (عدم انجام تعهدات) نیز وجود دارد.
سرمایه گذاری در بازار بورس
بازار بورس از دیگر بازارهای مالی برای سرمایه گذاری مهم در ایران و جهان است. بازار بورس محلی برای ملاقات، تعامل و انجام معامله خریدوفروش اوراق بهادار بین خریداران و فروشندگان است. بهعبارتدیگر، این بازار مجموعهای از بورسهاست که شرکتها در آن سهام و سایر اوراق بهادار را برای معامله عرضه میکنند. همچنین شامل بازارهای خارج از بورس (OTC) است که در آن سرمایهگذاران اوراق بهادار را مستقیماً با یکدیگر (بهجای بورس) معامله میکنند.
این بازارها به کشف قیمت سهام شرکتها کمک کرده و بهعنوان یک سنجه برای ارزیابی کل اقتصاد عمل میکنند. با رقابت بازیگران بازار در یک فضای باز، خریداران و فروشندگان از قیمت عادلانه، نقدشوندگی بالا و شفافیت اطمینان حاصل میکنند.
اولین بازار سهام، بورس اوراق بهادار لندن بود که در سال ۱۷۷۳ میلادی در یک قهوهخانه شروع به کار کرد. در آن زمان، تجار برای مبادله سهام در این مکان گرد هم میآمدند. اولین بورس اوراق بهادار در ایالات متحده نیز در سال ۱۷۹۰ در فیلادلفیا تأسیس شد.
بررسی مزایای بازار بورس
سرمایهگذاری در سهام مزایای جذابی دارد. این مزایا دلایلی هستند که باعث میشوند سهام، سنگ بنای بسیاری از استراتژیهای سرمایهگذاری باشد.
یکی از مهمترین مزایای سرمایهگذاری در بورس، پتانسیل رشد سبد سهام شما همراه با رشد اقتصاد است. سهام نشاندهنده مالکیت در شرکتهاست و با گسترش و سودآورتر شدن این کسبوکارها، ارزش سهام شما نیز میتواند افزایش یابد. به طور تاریخی، سهام با عملکرد کلی اقتصاد ارتباط نزدیکی داشته است. هنگامی که اقتصاد رونق میگیرد، قیمت سهام نیز تمایل به افزایش دارد و به سرمایهگذاران فرصت میدهد تا سبد سهام خود را همگام با رشد اقتصادی گسترش دهند.
از طرفی، به لطف پیشرفتهای تکنولوژیکی و ظهور پلتفرمهای کارگزاری آنلاین، سرمایهگذاری در سهام در سالهای اخیر بسیار آسانتر شده است. سرمایهگذاران میتوانند تنها با چند کلیک، اقدام به خریدوفروش سهام کنند و این امر باعث میشود سهام به گزینهای کاربرپسند برای افراد تازهکار در حوزه سرمایهگذاری تبدیل شود. این سهولت دسترسی، به افراد اجازه میدهد تا بدون نیاز به تخصص مالی گسترده، به ساخت سبد سهام خود بپردازند.
معایب سرمایه گذاری در بازار بورس
با وجود مزایای بالقوه سرمایهگذاری در بورس، این نوع سرمایهگذاری معایبی نیز دارد. بازارهای بورس به غیرقابلپیشبینی بودن شهرت دارند. قیمتها میتوانند بهسرعت تحتتأثیر عوامل مختلفی مانند رویدادهای اقتصادی، عملکرد شرکتها یا بحرانهای جهانی نوسان داشته باشند. این نوسانات، بهخصوص برای سرمایهگذارانی که ریسکپذیری پایینی دارند، میتواند آزاردهنده باشد. افت ناگهانی بازار میتواند منجر به زیانهای قابلتوجه در سبد سهام شود؛ بنابراین، قبل از ورود به بازار بورس، ارزیابی دقیق میزان ریسکپذیریتان بسیار مهم است.
علاوهبرآن، موفقیت در سرمایهگذاری بورس، مستلزم صرف زمان و دانش قابلتوجهی است. این نوع سرمایهگذاری راهی برای «سریع پولدار شدن» نیست. سرمایهگذاران باید در مورد سهام شرکتهای مختلف تحقیق و تحلیل کرده یا به توصیه کارشناسان اتکا کنند. بدون درک صحیح از وضعیت مالی و پتانسیل رشد یک شرکت، اتخاذ تصمیمات سرمایهگذاری آگاهانه میتواند چالشبرانگیز باشد. سوای این موضوع، پیگیری روندها و اخبار بازار، وقتگیر است، بااینحال، جزو الزامات برای انتخابهای سرمایهگذاری هوشمندانه به شمار میرود.
سرمایه گذاری در بازار ارز دیجیتال
بازار ارز دیجیتال نیز از دیگر بازارهای مالی برای سرمایه گذاری است که در چند سال گذشته بسیار رواج پیدا کرده و افراد زیادی روزانه وارد این بازار میشوند. همانند دو بازار قبلی، در ارزهای دیجیتال نیز موضوع حول محور خریدوفروش میگذرد، اما این بار خریدوفروش رمزارز. رمزارزها، ارزهای دیجیتالی هستند که وجود فیزیکی ندارند اما ارزش آنها بسیار بالا بوده و در برخی از کشورها بهعنوان پول مجازی شناخته میشوند.
بازارهای ارز دیجیتال ماهیت غیرمتمرکز دارند، یعنی این ارزها توسط یک مرجع مرکزی مانند دولت صادر یا پشتیبانی نمیشوند. در عوض، آنها بر روی شبکهای از رایانهها اجرا شده و میتوان آنها را از طریق صرافیهای ارز دیجیتال خریدوفروش و در کیف پولهای مخصوص نگهداری کرد.
برخلاف ارزهای سنتی، ارزهای دیجیتال تنها بهصورت یک رکورد دیجیتالی مشترک از مالکیت وجود دارند که روی یک بلاک چین ذخیره میشود. هنگامی که کاربری قصد دارد واحدهایی از ارز دیجیتال را برای کاربر دیگری ارسال کند، آنها را به کیف پول دیجیتال کاربر دیگر میفرستد. این تراکنش تا زمانی که تأیید و از طریق فرآیندی به نام «استخراج» به بلاک چین اضافه نشود، نهایی تلقی نمیشود. به همین روش است که معمولاً توکنهای جدید ارز دیجیتال ایجاد میشوند.
تریدرها در بازار ارزهای دیجیتال به دو روش سرمایهگذاری میکنند؛ برخی از آنها مدام در حال خریدوفروش ارزهای دیجیتال مختلف هستند و برخی با دید بلندمدتی ارزهای دیجیتال ارزشمند را خریداری و هولد میکنند.
ارزهای دیجیتال در میان سرمایهگذاران سراسر جهان محبوبیت پیدا کردهاند. با پیشرفت تکنولوژی و ورود به عرصه صنعت، ارزهای دیجیتال مانند بیت کوین در حال کسب جایگاه مناسبی در مقایسه با سایر روشهای پرداخت هستند. استفاده از ارزهای دیجیتال انتقال پول را بدون نیاز به بانکها و سایر مؤسسات مالی تسهیل میکند.
این در حالی است که به دلیل تورم، ارزش بسیاری از ارزها کاهش یافته است؛ بنابراین، بسیاری از مردم ارزهای دیجیتال را بهعنوان سپری در برابر تورم میدانند. بیت کوین دارای یک سقف سخت برای تعداد کل کوینهایی است که مینت میشوند. بهعنوانمثال، ازآنجاییکه رشد عرضه پول از رشد عرضه بیت کوین پیشی میگیرد، قیمت بیت کوین افزایش مییابد. بسیاری از ارزهای دیجیتال دیگر از همین مکانیسم برای محدود کردن عرضه استفاده میکنند و همچنین میتوانند بهعنوان محافظی در برابر تورم عمل کنند.
از دیگر مزایای جذاب بازار ارزهای دیجیتال میتوان به ارسال راحت پول به سراسر دنیا اشاره کرد. تصور کنید میخواهید برای یکی از عزیزانتان در آمریکا پول بفرستید. در حال حاضر راههای کمی برای انتقال سریع وجوه وجود دارد. درحالیکه تراکنشهای ارز دیجیتال ظرف چند دقیقه انجام میشوند که برای بسیاری از افراد جذاب است.
همچنین، ارزهای دیجیتال نمونهای از یک مدل کاملاً جدید برای تمرکززدایی پول هستند. آنها به مبارزه با انحصار ارز و آزادی پول از کنترل دولتها کمک میکنند. هیچ سازمان دولتی نمیتواند ارزش یا جریان ارز دیجیتال را تعیین کند و به عقیده طرفداران ارز دیجیتال، همین موضوع باعث امنیت و ایمنی آن میشود.
معایب سرمایه گذاری در بازار ارز دیجیتال
درحالیکه سرمایهگذاری در ارز دیجیتال ممکن است جذاب و سودآور به نظر برسد، اما سرمایهگذاران باید معایب آن را نیز در نظر بگیرند.
ارزهای دیجیتال ادعای تراکنشهای ناشناس را دارند، اما در واقع آنها شبهناشناس هستند؛ یعنی ردپای دیجیتالی به جا میگذارند که قابلردیابی توسط سازمانهایی مانند FBI است؛ بنابراین، احتمال دخالت دولت یا مقامات فدرال برای ردیابی تراکنشهای مالی افراد عادی وجود دارد.
از طرفی، بر روی بلاک چین، همواره خطر حمله ۵۱ درصدی وجود دارد. این حمله زمانی اتفاق میافتد که یک استخراجکننده یا گروهی از آنها، بتوانند کنترل بیش از ۵۰ درصد از قدرت هش شبکه استخراج را به دست آورند. چنین گروهی با سوءنیت میتواند تراکنشهای انجامشده را معکوس کند، تراکنشهای در حال انجام را متوقف کند، کوینها را بهصورت همزمان خرج کند، مانع از تأیید تراکنشهای جدید شود و کارهای دیگری انجام دهد. بااینحال، این حمله فقط برای شبکههای دارای انشعاب سخت (هارد فورک) اخیر و بلاک چینهای جدید، ریسک محسوب میشود.
اکثر بلاک چینها بر اساس الگوریتم اثبات کار (Proof-of-Work) فعالیت میکنند. مشارکتکنندگان شبکه برای اضافه کردن یک بلاک به شبکه، ملزم به استفاده از کامپیوترهای قدرتمند ASIC و هش مناسب هستند. به همین دلیل، مصرف انرژی در این فرآیند بسیار زیاد است و کشورها اقدامات جدی برای کاهش تأثیر آن بر محیطزیست انجام میدهند.
آخرین عیب سرمایهگذاری در بازار ارزهای دیجیتال، فقدان قوانین کلیدی مرتبط با تراکنشهاست. هیچ رویه بازگشت وجه یا لغو تراکنش برای تراکنشهای اشتباه در کیف پولهای دیجیتال وجود ندارد و هر صرافی یا اپلیکیشن ارز دیجیتال، قوانین خاص خود را در این زمینه دارد.
بازار طلا و سرمایه گذاری کم ریسک
هرچند دلایل افراد برای سرمایهگذاری در طلا میتواند متنوع باشد، برای بسیاری، هدف اصلی حفظ و محافظت از ثروت است.
از نظر حفظ ارزش دارایی، فرض کنید در اواخر سال 1399 حدود یک میلیون تومان صرف خرید یک قطعه طلا میکردید. اگر آن زمان یک قطعه طلا میخریدید و در کنار آن یک میلیون تومان دیگر را بهصورت نقد نگه میداشتید، در حال حاضر ارزش طلای شما چندین برابر بیشتر شده است. بااینحال، ارزش پول نقد افزایش نیافته و حتی به دلیل تورم، ارزش آن در واقع کمتر شده است. ازآنجایی هم که طلا از قدیم تاکنون جزو سرمایهگذاریهای رایج در میان مردم بوده، اغلب افراد آن را به عنوان بهترین سرمایه گذاری در ایران معرفی میکنند.
همچنین، بسیاری از افراد برای محافظت از سایر داراییهای خود در برابر ریسک و همچنین برای متنوعسازی سبد سرمایهگذاریشان، طلا را انتخاب میکنند. توصیه میشود برای ایجاد یک سبد متعادل، در انواع مختلفی از داراییها سرمایهگذاری کنید. بسیاری از سرمایهگذاران با همین استراتژی، طلا را برای سرمایهگذاری انتخاب میکنند؛ زیرا به آنها امکان میدهد در بخشهای مختلف سرمایهگذاری کنند. گفته میشود که قیمت طلا معمولاً با بازار سهام همبستگی منفی دارد؛ یعنی زمانی که سایر بازارها با کاهش روبرو میشوند، طلا اغلب افزایش مییابد. به همین دلیل است که طلا به طور سنتی بهعنوان یک سرمایهگذاری «پناهگاه امن» شناخته شده و ریسک کمتری دارد. در زمان نوسانات بازار، زمانی که قیمت سهام بهشدت کاهش مییابد، بخشی از این کاهش به دلیل خروج سرمایهگذاران از داراییهای «پرمخاطره» و ورود آنها به پناهگاه امن طلا است.
در نهایت، برخی از سرمایهگذاران به دلیل بازدهی مالی بالقوه طلا، بهویژه در بلندمدت، آن را انتخاب میکنند. به عبارت ساده، اگر طلا بخرید و آن را نگه دارید تا زمانی که قیمتش بالا برود، میتوانید آن را بفروشید؛ به امید اینکه سود کنید.
گفتار پایانی
تنوع بازارهای مالی برای سرمایهگذاری زیاد است. علاقهمندان به سرمایهگذاری میتوانند میان این بازارها دنبال بهترین بازار برای خود باشند. فارکس، بورس، کریپتو و طلا از مهمترین بازارهای مالی هستند و برخی از تریدرهای حرفهای در هر چهار بازار فعالیت میکنند. اگر میخواهید بهترین نتیجه را بگیرید، بهتر است در همه آنها حضور داشته باشید؛ اما اگر محدودیتهایی دارید، لازم است که هر چهار بازار را به خوبی بررسی کرده و ببینید که کدام یک به نیازها و اهداف شما نزدیکتر است.
انتخاب شما کدام یک از بازارهای مالی برای سرمایه گذاری است؟ فارکس، بورس، کریپتو یا طلا؟
عارفه رهبری
تکنولوژی، نویسندگی و صدای کیبورد، من رو به وجد میارن. واسه همینم توی اکثر حوزههای تکنولوژی از جمله کریپتو غرق میشم، یاد میگیرم و مینویسم.